PDA

Pogledaj cijelu verziju : Što trenutno čitate - v2

Stranica : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12]

Sonik
26-08-2014, 14:59
To s goblinima je glupost ali ne pravi se da nisi pročitao ostatak članka.
Zadnja knjiga je baš blatantno religiozna i totalno upada u oči kad sam čitao. Harry vidi Voldemortovu dušu kad je na onom prijelazu između života i smrti te mu prilikom borbe govori da se pokaje jer mu je to zadnja šansa da spasi dušu, mislim neznam kako možeš negirati da je to religiozan koncept. Također, Harry svojom žrtvom zaštiti ostale jer je dao život za njih, kao što je njegova majka dala za njega, od samog početka izrazito kršćanska ideja. Nije da su alegorije posebno genijalne ali su očito prisutne u priči i nekoj konačnoj poruci djelq.

crnisokol
26-08-2014, 15:08
Sorry, al meni ideja žrtvovanja sebe zbog dobrobiti tvojih bližnjih ne predstavlja promoviranje kršćanstva nit religije općenito. Ako Potteri išta promoviraju onda je to prijateljstvo, a ne religija. A i ne znam tko traži neku dublju poruku u takvim knjigama uopće, knjige su predstavnici žanra koji služi prvenstveno zabavu i cilja na mlađu publiku. Slično i s Tolkienom, neki se zamaraju s filozofijama koga predstavlja Saruman, Sauron, Rohan, Gondor - ja dok sam čitao LoTR o tome nisam uopće razmišljao.

Sonik
26-08-2014, 15:26
Zašto je prisutnost religijske tematike promoviranje? Samo sam spomenuo u postu da mi je bilo zanimljivo pa je Slander odma skočio, niti mislim da je Rowling pisala knjigu da ljude obrati na kršćanstvo. Meni su te stvari baš okupile pažnju prilikom ovog čitanja, zatim sam pogledao članke poput linkanog gdje autor potvrđuje namjeru, eto. Zapadnjaci smo, autorica je anglikanka, stvarno se treba malo chillat kad se spomene da nešto sadrži religijske alegorije, nije mi prvi put da čujem kako je frendici HP sad loš jer je to saznala lol.

Slender Man
26-08-2014, 20:07
Harry vidi Voldemortovu dušu kad je na onom prijelazu između života i smrti te mu prilikom borbe govori da se pokaje jer mu je to zadnja šansa da spasi dušu, mislim neznam kako možeš negirati da je to religiozan koncept.

Dobro, je. To je inače religiozan koncept. Je li to znači da knjiga pršči religoznim idejama? Ne, to je jedna stvar. A za ovu žrtvu ti je i sokol odgovorio; žrtva za nekoga koga voliš nema veze s religijom, nego s ljubavi. Moš tako reć da je Spašavanje vojnika Ryana religiozan film jer se on žrtvovao za suborce lol.

I ne znam, valjda mi je glavna poanta protiv toga koliko je to nebitno. Možda se potrefilo da je autorka kršćanka i da je ona stvarno to tako naumila al većini ljudi to uopće neće bit uočljivo ili od posebne bitnosti. To je pre-analiziranje knjige. Gledao sam tako neku raspravu u kojoj pričaju kako su u LOTR-u različiti likovi arhetipovi zla ili dobra ili ovoga ili onoga i pisali cijele ulomke u tome. Možda je to autor namjeravao, možda ne. Vrlo vjerojatno ne, ali koga briga.

Možeš tako reći da, ne znam, u LOTR-u primjećuješ naznake homoseksualnosti između Sama i Froda zbog njihove velike ljubavi ili isto tako u Harry Potteru naznake krivovjerja zbog silne magije. Možeš za svaku knjigu reći sve. To su samo različita shvaćanja različitih ljudi i nebitna su. Ako oni to tako shvate, kul, ali u većini slučajeva bi se i autor u pitanju nasmijao takvim slučajevima.

To je kao onaj video gdje onaj brony na konvenciji priča kako neka poni princeza predstavlja neku višu silu ili osjećaje. Kreatorica showa mu je samo odbrusila, da to nema veze s onim što su oni zamislili za show.

Sonik
26-08-2014, 20:45
Da, to je sve nebitno i subjektivno, literarna analiza nema nikakvu poantu i sva tematika djela je zamišljena. Zašto uopće raspravljati s tobom?

Slender Man
26-08-2014, 20:48
Pa normalno da nema nikakvu poantu kad izmišljaš neke svoje pouke koje nemaju veze s ničim. Ja sam pročitao Pinokia i zaključujem da se zapravo sve vrti o odnosima posvojenog sina i njegovog oca i kakvi tereti prate nebiološke roditelje. Shvaćaš li moju poantu? Može svak naći nešto što misli da je skrivena poanta dijela, al to su najčešće samo gluposti.

Sonik
26-08-2014, 20:59
Radi se o tome da nije skrivena lol, skroz je na površini.

Slender Man
26-08-2014, 21:02
Sad bih ti poslao onaj palac sa fejsa.

Maloki
26-08-2014, 21:21
Lol slender ne kužim u čemu je frka, pa sonik je samo onako usput napomenuo kako mu je zanimljivo uvođenje religije u nastavcima, a ti odmah u ofenzivu ko da je sama pomisao na to užasna. Laganini.

Slender Man
26-08-2014, 21:47
Ne, ja sam prvo pitao gdje je primjetio to sa zanimanjem, a on je napisao da je prožeto cijelim djelom i počeo povlačit paralele s Tolkienom.

Paran0a
26-08-2014, 21:50
Ne kuzim u cem je problem ako su pisci sami rekli da su ih inspirirale religiozne teme.

crnisokol
07-09-2014, 11:34
The Hunger Games: Mockingjay
565

odličan završetak trilogije i ujedno najbolja knjiga trilogije...prikaz rata i zaraćenih strana mi se jako dopao, pogotovo jer nije idealizirana jedna strana...neke Katnissine odluke su malo čudne no to se može objasniti i njenih mentalnim stanjem...čak je i ljubavni dio dobro izveden i nije naporan

4,5/5

crnisokol
24-10-2014, 09:14
pročitao Jane Eyre...radnja je predvidljiva no treba imati na umu vrijeme nastanka knjige...stilski je odlično napisana, likovi su dobro razrađeni, dijalozi/promišljanja zanimljivi...

4,5/5

crnisokol
10-11-2014, 10:35
ima buraz za lektiru pa rekoh da i ja pročitam nešto od Kafke...

pročitao Preobražaj jer je bio kraći od Procesa :)

ono, ok je, Kafka zna pisati pa je stilski dobro odrađeno i drži zanimanje čitatelja no sama radnja i nije nešto posebno...

2,5/5

crnisokol
21-11-2014, 15:14
pročitao Pijev život od Yanna Martela

uglavnom je zanimljivo kako je preživaljavao na čamcu zajedno s tigrom, što i je veći dio knjige...no uvodni dio je tek osrednje napravljen i malo predugačak i kad su se otisnuli brodom sam pomislio - ajd konačno više...zadnjih par poglavlja je isto tak dosta slabo, očekivao sam daleko bolju završnicu...

3,5/5

Worthaur
10-01-2015, 19:05
Poceo sam prije 3 tjedna citati Malazan Book of the Fallen (http://en.wikipedia.org/wiki/Malazan_Book_of_the_Fallen).
Sveukupno zasad ima 16+ knjiga, glavni serijal zavrsen, ali pisu se jos prequel trilogije.

Procitao Gardens of the Moon, Night of Knives, Deadhouse Gates, i trenutno sam na drugoj polovici Memories of Ice.

Preporuka onima koji vole fantasy, mnostvo zanimljivih likova, raznih rasa (nema elfova, orcova, al zato ima reptila koji imaju maceve umjesto ruku (http://fc04.deviantart.net/fs70/i/2010/124/7/9/K__ell_hunter_by_dassemultor.jpg)), magije, bogova, epskih scena, zanimljiva prica.

Knjige su orgromne, brijem da je prosjek po knjizi oko 1000 stranica.

Ovo je scena iz drugog ili treceg chaptera iz prve knjige, Gardens of the Moon:

http://forum.pcplay.hr/attachment.php?attachmentid=606&stc=1

Lord Ragnarok
10-01-2015, 20:41
od kud bi trebalo pcoet citati? bas sam mislio da krenem s necime
i jel iam toga kod nas u knjzinicama il tak necime

Worthaur
10-01-2015, 22:30
Pocet s Gardens of the Moon. Ne znam jel ima kod nas, citam na tabletu.

Hexfire
11-01-2015, 10:08
Dobio od Kinga, "Ono" i "Snovolovku" za rođendan. Snovolovka nije bila bog zna šta, malo prerazvučeno, ali najviše mi ju je uništio katastrofalan prijevod.

Ono sam pročitao nekih 200-tinjak stranica i izgleda puno bolje. I tu imam neki osjećaj da negdje King ide u previše nepotrebnih detalja, ali radnja je zanimljivija.

Drugi tjedan nabavljam Kindle pa ponovno krećem sa malo aktivnijim čitanjem. Možda počnem sa onom trilogijom Tad Williamsa, već dugo mi je na hardu.

crnisokol
11-01-2015, 10:16
Memory, Sorrow & Thorn? Pripremi se na jako dugačak uvod.

Rad R4C3R
11-01-2015, 10:55
Procitao sam dosta stvari od Tada Williamsa, odličan pisac.

Hexfire
11-01-2015, 12:45
Memory, Sorrow & Thorn? Pripremi se na jako dugačak uvod.

Yep, to je to. Krećem s tim tek za koji tjedan. Već mi je prije netko rekao da treba prebroditi prvih 100-200 poprilično dosadnih stranica pa je dalje jako dobro. Vidjet ćemo.