vjerojatno se nije bjezalo u susjednu zemlju devedesprve jer će susjedna drzava zbog ocuvanja dobrosusjedskih odnosa prije izruciti ljude koji su pobjegli za razliku od njemacke koju tocno zaboli dzon za hrvate koji su pobjegli od rata.
pretpostavljeni mindset covjeka koji bjezi: ostaviš nešto što si gradio cijeli život s opravdanim strahom da se tome nikada nećeš moć vratiti jer toga ergo nece biti il ce te drzava gonit i onda jos da kad sve to ostaviš razmisljas da ce te netko vratit nazad i drdnut pušku u ruke. too much. a i prije ces nac posa u njemackoj vjerojatno neg u sloveniji. odeš autom u njemačku, preživiš tih 12h autoputa i zaboli te.

al koja to faking zelja mora bit za boljim zivotom i prezivljavanjem da ne odes u tursku neg da hodaš ko manijak pola godine (?) s hranom kak ti je koja od drzava dobaci, kao i suhi lezaj. trebalo bi se malo i divit tim ljudima.

sto se tice da li ih pustit ili ne.. ne znam, neam čvrsto zauzet stav jer nisam podrobnije upoznat sa situacijom. blize sam afirmativnom, čisto jer je ogavno ostavit čovjeka koji nema kuda, a nije ništa loše napravilo iza neke mrtve žice.
naravno, s tom masom ljudi se može prošvercat X muslimanskih adolf mussolini juniora i pobit ko zna kolko ljudi kad im neki starosjedioc da bombu na leđa. ne treba zaboraviti niti to da s masom ljudi kojoj je dovoljan kruh u ruke i da im bombe ne padaju oko glave, se ruši standard plaća za poslove koji ne zahtjevaju srednju/višu/visoku stručnu spremu. i naravski, kad bi i plaće ostale iste, zelis li da ti dijete/braticev sin dobije taj posao ili tamo neki frajer koji se rodio pola zemaljske kugle dalje od tebe? nisam se još našao u sličnoj moralnoj odluci i ne znam kako bih postupio, al lijepo je bit čestit u medijima i na papiru poput glavnog protagonista iz shounen animea (za neupoznate e.g. dragon ball, naruto), a drugo je stvarni život. svi mi volimo kenjat i mislimo da smo super dok malo ne zastanemo.

hvala qrcu, nisam politička stranka da moram imat jasno definiran stav.
#suzdržanFTW