Pogledaj cijelu verziju : Mouseciklopedija
marijanovic
04-05-2014, 17:56
Nakon 3.5-4 godine korištenja moj Kudos počeo je dvoklikati. Pokušati ću ga popraviti (čim pronađem rezervne nožice - zagubio sam ih), ako ne uspijem biti ću primoran posvetiti se lovu na novog glodavca. Znate me, znam ja vas, pa da ne duljimo...
Svi rezervni miševi koje imam imaju barem jednu manu (akceleracija, z-axis bug, loš pooling rate, ...) i nisu mi za dugotrajno korištenje - stoga trebam novi primarni miš.
Igram na visokoj osjetljivosti (15-20 cm na podlozi za okret u igri), dešnjak sam, miš držim fingertip/claw načinom držanja i pokrećem ga iz zapešća a ne podlaktice.
Veličina ruke mi je manja ka srednjoj s užim prstima srednje duljine i uglavnom igram multiplayer FPS igre.
Što se budžeta tiče, trebam preporuku u kategoriji 200-380 Kn i preporuku za do 500 Kn (u oba slučaja s cijenom dostave).
Prvi raspon je koliko bih mogao vjerojatno odmah izdvojiti, a drugi do koliko bih se možda mogao razvući (ali bi zato moralo malo pričekati).
Od trgovina odgovaraju mi Instar Informatika, Portio, Futura-It, Links i ADM. Eventualno Centro, Protis i slični.
Ono što miš treba imati je dobar senzor (flawless tj bez mana ili barem Avago ADNS 9500/9800), minimalno 5-7 tipki (uključujući 3 primarne), dugotrajne mikroprekidače tipki (barem Omron ili bolji), pooling rate veći ili jednak 500 Hz, dobru kvalitetu izrade i podesiv cpi (dpi). Profili, makroi, utezi, opleteni kabel i slično poželjni su dodatci ali nisu nužni.
Uzeo bih Logitech G400s ali problem je što mi oblik MX-518 nikako ne paše (koliko se sjećam). Privlači me Logitech Proteus Core G502 no problem je što ga još nema kod nas, a i kad stigne vjerojatno će biti preskup.
"Dobar" je i Steelseries Rival, jedino je problem što je s njim lutrija pri kupnji - na nekima pritisnuta desna tipka onemogućava pritiskanje lijeve - a miš moram uzeti na neviđeno.
Razer i Genius mi nemojte spominjati, želim kvalitetan miš.
Hvala na svakoj pomoći.
Kaj ne bi bilo bolje Mouseopedija?
Duke v2.0
04-05-2014, 18:19
hahaha pimp
Htio baš preporučit neke pacove srdone MX-ici po obliku, al ak to ne zadovoljava, onda par kombinacija pada u vodu odma. Pošto ja imam totalno kontra naviku (palm, lakat/rame) nemam ideju kaj bi ti se moglo dopast onda. Možda neka plitka i simetrična konstrukcija ili ti više leži righty dizajn. I jel pucaš baš na laser ili i optičar može zadovoljit ?
marijanovic
04-05-2014, 18:53
Da, kužim, G400-G400s-G500-G500s si vjerojatno mislio spomenuti, a oni eto ispadaju (iako, možda si žrtvujem udobnost za sve ostalo i uzmem G400s). Pošto nemaš ideju kaj bi mi se moglo dopasti, možda ne bi bilo loše da navedem i to da mi je bolje baratati s manjim i lakšim miševima (vjerujem da bi Logitech G9x bio OK). Što se dizajna tiče, više "rightly" nego simetričan - nisam naišao na nijedan simetričan miš s svojstvom udobnosti. Laser ili optika nije bitno sve dok je dovoljno dobro (od Laserskih Avago ADNS 9500 ili 9800, a od optičkih Avago 3090 ili Pixart PAW3310) - dakle flawless ili blizu toga.
marijanovic
04-05-2014, 18:58
I od optičkih Avago 3095, njega sam zaboravio a nalazi se unutar G400 i G400s. Može i Avago S3668 i S3888.
G400s. Navikneš se na oblik bez problema. Taman 380kn.
3.14colovac
04-05-2014, 19:24
BEST BUY (OBAVEZNO POGLEDATI VIDEO)
Zalman ZM-GM3 Laser Gaming Mouse
- ergonomically designed, minimizes user fatigue
- adjust the weight from 0g~24g by 4g unit
- high accuracy 8200DPI Avago A9800 sensor applied
- program all 7 buttons through provided software according to the user needs
- set up buttons, DPI, special key, macro function with provided software
- use DPI Switching Button to quickly switch from 800 to 8200DPI
- with Omron switch it has passed button life test and proved to last over 5,000,000 clicks
- scroll wheel designed to allow accurate scrolling during internet surfing and gaming
- high quality rubber feet used to reduce the friction force for faster and more accurate mouse control
- gold plated USB connector and noise filter used for faster and more accurate signal transduction
http://www.youtube.com/watch?v=E2pTL3EEDsU
http://www.zalman.com/global/product/Product_Read.php?Idx=781
http://www.ekupi.hr/Zalman-Tech-CoLtd-Zalman-USB-laser-gaming-mouse-8200DPI-black-mis-373563.aspx
marijanovic
04-05-2014, 19:54
Niko, jes' ti koristio taj miš? Malo je oblik čudan, al cijena je OK. No nekako sumnjam u kvalitetu Zalman miševa.
3.14colovac
04-05-2014, 20:19
Ako ga kupiš online imaš 7 dana fore. Probaj!
cham3leon
04-05-2014, 20:19
Čisto sumnjam da itko osjeti ikakvu razliku u pola tih karakteristika što si naveo, al ajde, bit će zabavno.
3.14colovac
04-05-2014, 20:23
Ja da sad uzimam miš uzeo bi si http://gaming.logitech.com/en-us/product/g100s-optical-gaming-mouse i pjevao borbene. Za Skyrim dušu dao.
Nije gamerski ali je Logitech, bežičan i ima praktički beskonačno vrijeme trajanja baterja. Znači ne treba žica!!! Čudo tehnike.
http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_30&products_id=8100
marijanovic
04-05-2014, 20:46
Pa, iskreno, i uzeo bih si G100s samo da ima još 2 bočne tipke. No na žalost bez tih tipki ne mogu.
Dugi, da me zanima takav miš koristio bih svoj neotvoreni/nekorišteni M305 što mi stoji u ormaru.
To je ovakav http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_30&products_id=11602 samo što ja eto imam zeleni.
Uvijekprisutni ALI kaže da mi ne treba glodavac koji bi me ograničavao, pa ta solucija otpada.
Cham3leon, na koje karakteristike misliš?
Ma taj tvoj neotvoreni imam i ja za laptop...to nije ista klasa miša ni pod razno.Taj mali je igračka za ovaj miš.
cham3leon
04-05-2014, 20:56
Polling rate, akceleracija, z-axis(što god to bilo). Ja bih isto uzeo neki pošten miš jer bi valjda bilo puno bolje da imam neki pošten DPI, ali ja i ovako sa ovim smećastim Logijem od 50 kuna najnormalnije koristim komp i igram igre. U RO malo čak i osjetim da bi trebalo imati precizniji miš kod ciljanja, a kamoli kad se treba brzo okrenuti u suprotnom smjeru i tako, ali svejedno najčešće bivam pri vrhu tablice poslije bitke.
G100 mi je nekako najprivlačnija opcija jer ne bih htio ništa skuplje uzimati, ali došlo bi u obzir i nešto bežično, pod uvjetom da bežičnost ne uzrokuje nekakvo štekanje ili nešto, te da nije preskupo i da baterija traje ko Dinastija i Santa Barbara zajedno.
marijanovic
04-05-2014, 21:13
@cham3leon:
Pa, ne bi bilo loše da se informiraš što te, kako si ih ono nazvao, karakteristike, u biti jesu i čemu škode.
Možeš si npr ovdje pročitati: http://www.teamliquid.net/forum/tech-support/333648-an-overview-of-mouse-technology
Ukratko, polling rate je količina osvježavanja (koliko puta u sekundi miš šalje informacije računalu), akceleracija je točno ono što samo ime kaže (s prisutnom akceleracijom put na ekranu ne ovisi samo o putu na podlozi već i o brzini pokreta) a z-axis je bug do kojeg najčešće dolazi kod podizanja miša od podloge a karakterizira ga to što kursor poludi ili pobjegne u nekom svom smjeru. Predikcija (koju pak nisi spomenuo) ti predviđa kretnje pa ti recimo ispravlja liniju kako bi lakše nacrtao ravnu liniju - možeš zamisliti zašto je to loše ako ne želiš nacrtati ravnu liniju.
Slobodno si uzmi G100s ako ne trebaš dodatne tipke, nećeš pogriješiti - za tvoje potrebe taman.
cham3leon
04-05-2014, 21:16
Polling rate vjerojatno nikog ne zanima jer se ni na mojem jeftinjaku ne osjeti nikakav lag, niti bih mogao osjetiti ili iskoristiti bilo kakvo poboljšanje po tom pitanju. Akceleracija se pak može riješiti softverski.
MX518 je najbolji miš kojeg sam koristio. Ova G serija koja ga je zamijenila mi ima preveliku masu.
da mi je vidjeti tvoj profil na iskrici tek, ako ovakve komplikacije imaš kod izbora miša, kako je tek s curama :D
marijanovic
04-05-2014, 21:29
Polling rate isto tako utječe i na brzine praćenja (recimo mnogi jeftinjak miševi s 125Hz mogu pratiti dobro do neke niske brzine, recimo 1m/s, a kada ih "clockaš" na npr 500 Hz onda to poraste na npr 1.6 m/s).
500 Hz je neki današnji minimum za gamerske miševe, jer itekako se osjeti razlika u reakciji od 8 milisekundi i 2 milisekunde.
Akceleraciju ne možeš riješiti softverski ako je senzor ima fizički, to nije izvedivo. Na predikcij use možeš priviknuti i možeš kompenzirati, a na akceleraciju ne. Ne vjerujem u mišićnu memoriju, ali ako je ima onda je akceleracija njen najveći neprijatelj.
Pa kaj nema sva G serija utege , pa si nastelas kak oces
marijanovic
04-05-2014, 21:34
G100s i G400s kao ni G400 nemaju utege. Tek G500, G500s i naviše imaju.
Nemaju utezi veze. Tih par grama sve skupa. Miševi imaju preveliku masu i bez utega. Jednostavno se vuku.
To ti je bilo subjektivno.
Razzarach
04-05-2014, 21:44
>Razer i Genius mi nemojte spominjati, želim kvalitetan miš.
Izvini ti uzvišeni Marijanoviću ali moj Razer kojeg sam polovnog kupio vec dve i nesto godine radi ko nov. (Deathadder)
Ocito mi smrtnici ne primjecujemo te velike mane i herce i sta sve ne.
Jebote neki ljudi fakat imaju previse slobodnog vremena da se zamaraju oko takvih pizdarija.
Kak si mogao kupiti miš sa bakterijama, bljak.
Razzarach
04-05-2014, 21:49
da mi je vidjeti tvoj profil na iskrici tek, ako ovakve komplikacije imaš kod izbora miša, kako je tek s curama :D
Mislim da je vec naveo specifikacije svoje zeljene zene negdje na internetu.
marijanovic je odlikaš a zna se što odlikaši troše.
@Vedran
Apsolutno subjektivno.
Neki imaju jacu ruku pa im nije problem micat 20g vise.
Vedranu bi koristilo da diže neke utege, pa makar oni bili i u mišu.
Izvini ti uzvišeni Marijanoviću ali moj Razer kojeg sam polovnog kupio vec dve i nesto godine radi ko nov.
Kako netko moze kupovati polovnog misa? Ako je netko s mojim misem bio u kontaktu dulje od pola sata, ta je sprava za mene mrtva. Da ne govorimo o koristenju tuđeg, odvratno.
Zamisli ovo, svaki put kad se neko izdrka stavi ruku na misa.
I onda ovaj drugi dobije sidu.
Znači Razzarach ima sidu?
Najbolje je kupit od nekog ko je oženjen ko nije tolko fapo ili od žene najbolje.
Pa kaj mislis da zene ne rade te bludnosti?
On još uvijek idealizira žene i misli da one ne prenose spolne bolesti.
marijanovic
04-05-2014, 22:31
>Razer i Genius mi nemojte spominjati, želim kvalitetan miš.
Izvini ti uzvišeni Marijanoviću ali moj Razer kojeg sam [u]polovnog kupio[/i] vec dve i nesto godine radi ko nov. (Deathadder)
Ocito mi smrtnici ne primjecujemo te velike mane i herce i sta sve ne.
Jebote neki ljudi fakat imaju previse slobodnog vremena da se zamaraju oko takvih pizdarija.
Polovnog miša? Pa to je gore nego polovnu kameru ili polovan hard disk.
Osim toga, i vrapci na grani već znaju da DeathAdderi pate od sindroma dvoklika, pola ih se vrati u jamstvenom roku na servis zbog tih problema.
Općenito Razer forsira ružne boje (zelena), visoke cijene (do te mjere da izdaju novu inačicu postojeće keybe s jeftinijim kineskim "kopija" switchevima i podignu cijenu) i ispodprosječnu kvalitetu u svoj svojoj periferiji.
Baš me zanima što će W3DR4N reći na to što novi Logitech miševi G serije imaju mehaničke mikroprekidače s izdržljivošću od najmanje 20 milijuna klikova. XD
Pa kaj mislis da zene ne rade te bludnosti?
Kaj si ti gej?
marijanovic
04-05-2014, 22:39
Kaj si ti gej?
Pusti ga, nije on skužio, ti bi baš i uzeo miša od žene baš zbog toga što je možda radila ko zna šta s njim. XD
Pusti ga, nije on skužio, ti bi baš i uzeo miša od žene baš zbog toga što je možda radila ko zna šta s njim. XD
Elementary, my dear Watson.
cham3leon
05-05-2014, 00:15
Polling rate isto tako utječe i na brzine praćenja (recimo mnogi jeftinjak miševi s 125Hz mogu pratiti dobro do neke niske brzine, recimo 1m/s, a kada ih "clockaš" na npr 500 Hz onda to poraste na npr 1.6 m/s).
500 Hz je neki današnji minimum za gamerske miševe, jer itekako se osjeti razlika u reakciji od 8 milisekundi i 2 milisekunde.
Akceleraciju ne možeš riješiti softverski ako je senzor ima fizički, to nije izvedivo. Na predikcij use možeš priviknuti i možeš kompenzirati, a na akceleraciju ne. Ne vjerujem u mišićnu memoriju, ali ako je ima onda je akceleracija njen najveći neprijatelj.
A na šta utječe točno brzina praćenja? Pa nije to navođeni projektil, to je škatulica s kojom pokazuješ stvari na ekranu.
marijanovic
05-05-2014, 00:24
Pomakneš miša brže a on zastane, pobjegne ili uspori - o tome se radi. Dakle, javljaju se greške u očitanju ili se očitanje prekida čim pređeš brzinu praćenja.
Miševi koji prate dobro do 1 m/s su vrlo loši jer tu brzinu lako pređeš. Čisto za primjer - okretanje u nekoj pucačini, čuješ nekog da ti dolazi s leđa pa se okreneš, uradiš to prebrzo (prebrz pokret miša) i lik ti se ne okrene već pogleda unebo ili slično (pa čak i kad prestaneš kretnju miš još nastavi npr). 2 m/s je već ok, a ako se igra na low sens (kao npr moj frend koji koristi 1m za okret u igri) onda miš treba moći pratiti i brže pokrete.
marijanovic
05-05-2014, 01:09
Baš kad sam se nahajpao na G400s pročitam ovo http://thewirecutter.com/reviews/best-gaming-mouse/ i ode mi sav hype u propast...
Više ni sam ne znam što bih, nemam favorita više :((
marijanovic
05-05-2014, 02:43
I, nađoh jednog miša s prekidačima koji mogu izdržati 50 milijuna klikova - Thermaltake THERON. Šteta što je dostupan samo u Extreme Digital i što dost košta.
No. našao sam i jednog miša kojeg ću uzeti ako se odlučim igrati na sigurno - SpeedLink Kudos RS, ružniji nasljednik Kudosa, imaju ga u Ronisu:
http://www.ronis.hr/misevi/1063/mis-speedlink-kudos-rs/speedlink-kudos-RS/
Cijena je OK, drajver već imam najnovije, miš poznajem ko da sam ga koristio nekoliko godina i znam da valja.
Al ne sviđa mi se izbor boja. Najgora mi je crvena, a slijedi ju zelena.
Osim toga, i vrapci na grani već znaju da DeathAdderi pate od sindroma dvoklika, pola ih se vrati u jamstvenom roku na servis zbog tih problema.
Općenito Razer forsira ružne boje (zelena), visoke cijene (do te mjere da izdaju novu inačicu postojeće keybe s jeftinijim kineskim "kopija" switchevima i podignu cijenu) i ispodprosječnu kvalitetu u svoj svojoj periferiji.
Baš me zanima što će W3DR4N reći na to što novi Logitech miševi G serije imaju mehaničke mikroprekidače s izdržljivošću od najmanje 20 milijuna klikova. XD
Neznam bas za taj dvoklik , prvog DeathAddera sam korisitil prkeo 6 godina i zamjenil ga jer je senzor pocel imati cudne halove tu i tam a i nakon svih tih godina je pocel izgledati ko ratno siroce , ali nikada problema s dvoklik.
Eve drugog DeathAddera imam preko 2 godine i dalje radi ko beba , nema ni dvoklika ni nekih velikih cuda .
Dok s logi drugo iskustvo , na VX nano je nakon 5 godina pocel zezati dvoklik , pa si rekel ajde dal je svoje uz laptop zeti cem si novi i uzel sam prije 3 meseca Anywhere MX i mogu rec da sam jebeno razocaran s misom , od prvog dana scroll wheel ima cudne halove , a nedavno je pocel jebati s dvoklikom , sada cekam da dvoklik pocne cesce da govno mogu dati na reklamaciju .
Tak da ono na Razor sam ostavil u zadnjih 8 godina 1000 cunadera i ne zalim ni lipe , dok na logi miseve isto tak nekak (VX nano je bil cca 500kn dok je ovo govno od Anywhere MX bilo 435kn) i nemogu rec da sam sretan s utucene pare ....
cham3leon
05-05-2014, 06:54
Mili Bože, sad smo i kod miševa na izdržljivosti i trajnosti? Ovaj moj ima već skoro 10 godina, najjeftiniji koji postoji, a opet neće krepat sigurno još toliko.
3.14colovac
05-05-2014, 08:12
Zamisli ovo, svaki put kad se neko izdrka stavi ruku na misa.
Ja perem ruke prije i poslije. Čistoća je pola zdravlja.
Kao part time diler polovnih gadžetov i hardverjev, moram reč da si vse pomešal i nabubal gluposti da to vez nema s onim kaj je v prezentu.
Hrpa ljudov je zelo koriščeno hardverjev z moja grbača i nije se nič niko žalil da sad ima Sido ili Sifilisa?
Radnik koji pakira mišo u tvornica isto more bit z nekom boleščinom, ali morti nemre?
Mrazomor
05-05-2014, 09:31
Općenito Razer forsira ružne boje
tenisice.png
marijanovic
05-05-2014, 10:48
@ezav - to su tvoja subjektivna iskustva, sigurno nisi jedini.
@Cham3leon - ne znam sto si radio s mišem niti kakav imaš al sigurno hevda svaki obični jeftinjak kroz godinu-dvije gaminga pokaže znakove istrošenosti kao izlizane nožice, dvoklik ili ne registriranje klika, jitter ili pak fizička onestecenja.
@Mrazomor - tenisice su plave i to vrlo lijepe nijanse plave. Superiorna boja u svakom pogledu. U biti jedina boja vrijedna spomena uz neboje crnu i sivu.
cham3leon
05-05-2014, 11:10
Ne znam koji je model, neki Logitech, piše ispod BT58. Nije mi se dogodilo baš ništa od ovoga što si nabrojio. Osim što su se odlijepila dva ona kružića ispod, ako se to može kvalificirati kao nožice, međutim ni to ne utječe na ništa budući da klizi jednako dobro.
Kupi ovaj http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=101503381
https://www.youtube.com/watch?v=Fot_wwJNj1U
i laserski ima http://www.links.hr/?naziv=mis-gamdias-hades-laserski-8200dpi-crni-usb&option=artikl&id_artikl=101.503.381
U portio je laserski puno jeftiniji http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=101503381
marijanovic
05-05-2014, 11:50
Da, i taj je u razmatranju. Pitanje je koliko je kvalitetan kad je relativno nova i nepoznata marka.
Izgleda mi bolji od Speedlinka.
SharpDressedChevap
05-05-2014, 11:58
Naletio sam na nekakav Aula gaming miš, 180 kn. Izgledao je strašno jeftino i ono, kineski je, teško da može valjat.
No eto, prethodnom govnu je crkao kotačić pa je sve napredak.
I nije uopće loš.
marijanovic
05-05-2014, 12:12
A i to što kažeš, premda se meni SpeedLink nije pokazao kao nekvalitetan.
U biti dvoumim se između
- G400s koji izgleda nije dobar za claw grip ali kod kojeg mi odgovaraju kvaliteta, senzor, cijena te to što bi mi za tipkovnicu i miš išao samo 1 driver. Zanimljivo da ga je LevelCrap popljuvao, a lik zna.
- Razer Deathadder 2013 koji je navodno najbolji za claw grip, navodno najbolji za FPS-e, koji ima jako dobar senzor ali ima relativno visoku cijenu i nisam baš uvjeren u kvalitetu.
- SpeedLink Kudos RS za kojeg mi je driver već instaliran, koji je oblika (ne baš nešt posebno udoban) i mase na koju sam navikao, za koji imam rezervnih dijelova, kojem je cijena OK ali koji ima samo 1 godinu jamstva (čudno, jer moj Kudos imao je 2).
- G502 koji mi je više želja nego mogućnost (jer nema ga kod nas, a i kad dođe bit će skup), ali koji mi djeluje idealno.
- Gamdias Hades Laser jer je u optičkom Philips senzor koji ima više mana nego prednosti, ali me smeta to što je simetričan pa se bojim da bi tipke s desne strane samo smetale.
- Perixx MX-3000 koji je izgleda po svemu prihvatljiv osim po izgledu i upitnoj kvaliteti. U biti o tom mišu ne znam baš puno jer je internet siromašan informacijama u tom konkretnom slučaju. Npr znam da su Omron switchevi, ali nigdje se ne spominje jesu li 5M, 8M ili 10M. Sviđa mi se agilnost tipki i plitak hod = brzo reagiranje.
Evo video Perixx-a:
https://www.youtube.com/watch?v=McSe0RTr7jA
marijanovic
05-05-2014, 12:35
Zaboravio sam reći, sinoć sam analizirao i Corsair miševe. Sviđa mi se i M65 (ok senzor, 20 milijuna klikova, ...) a još više M40 kojeg kod nas nigdje nema.
Razzarach
05-05-2014, 13:04
Top lol. Pa dezinficiras ga i sve super.
Mouse je cijeli crni i ugasio sam ledice.
Nikad nisam imo nikakvih problema sa klikovima i dobio sam ga za fakat fer pare.
Jebote kako se vi ljudi vozite busom il tako nesto kad se tolko bojite bakterija i tih govana?
marijanovic
05-05-2014, 15:12
Bijah u gradu, obiđoh lokalne trgovine, vidjeh svakakvih miševa od kojih najbolji vjerojatno jeste Razer Deathadder 2013 pa ga i isprobah u vlastitoj ruci.
I mogu reći, za claw grip kao rođen. Ne sviđa mi se baš širok vrh (trebalo bi privikavanje), al čini se da sam si našao idućeg miša.
Sad samo pokušati popraviti Kudosa, pa ako se popravak pokaže neuspješnim za koji dan u shopping (možda već sutra).
Naravno, roditelji se protive, al mislim da mi neće praviti velike probleme. XD
3.14colovac
05-05-2014, 15:57
Steraj ih u kurac! Bolje da si kupiš miša nego da bacaš pare na alkohol i drogz. Kako starog nije sram popovati, a sigurno je u tvojim godinama bio glavna lola prava bećarska. Sjećam se da si rekao i da je nasilnik, prijeti razbit kompjuter, dakle sigurno je bio bećarina i tukao se po seoskim zabavama.
marijanovic
05-05-2014, 16:20
Pronašao sam Kudosove rezervne nožice. Sada slijedi rastavljanje i igranje sitnom elektronikom. :p
e marijanovicu, ako budes uzimao deathaddera nemoj uzimat ovu black ili kako se vec zove edition, ja ga trenutno koristim i materijal je nekako u kurcu, ovaj dio gdje dlan dolazi se nekako cudno ižmara, kao da se digla boja ili izlizala al uopce nije toliko dugo koristen. uzmi ovu obicnu 2013 ediciju, mis je savrsen, tehcniki je prejeben, precizan i daleko najudobniji mis za koristenje, bar meni jer imam ogromnu ruku i koristim claw grip. neznam kolika je cijena al i ovih 500 kuna sta sam ja dao za ovu cak losiju ediciju, bez led-ica i sa losijim obloznim materijalom je vrh.
ustvari, bas sam googlao sad malo, ovaj 2013 je novija verzija misa, sa 6400 dpi i 4G, ovaj moj je 3200 i 3.5G, tako da je taj vjerovatno jos bolji.
Claw grip? Koji je to kurac? Neki ninja ratnik trik?
To ti je za profesionalce.
ček, koliko godina ti imaš marjanovicu?
marijanovic
05-05-2014, 18:38
W3DR4N ne zna da ne drže svi ljudi miš na jednak način. Valjda jer ga nisu nikad zanimali drugi ljudi. Ili namjerno trolla, što bi opet značilo da ga ne zanimaju drugi ljudi.
Koliko godina ja imam? 26, zašto?
Btw upravo sam čini se popravio Omron switch na mišu. Izgleda da više ne dvoklika. Al je zajebano, uf.
W3DR4N ne zna da ne drže svi ljudi miš na jednak način. Valjda jer ga nisu nikad zanimali drugi ljudi. Ili namjerno trolla, što bi opet značilo da ga ne zanimaju drugi ljudi.
Ljudi drže miš u ruci.
cham3leon
05-05-2014, 18:49
Claw grip? Koji je to kurac? Neki ninja ratnik trik?
Tehnika korištenja miša koju su usavršili ljudi koji se bave gamingom.
marijanovic
05-05-2014, 19:14
Ljudi drže miš u ruci.
Tehnički gledano, ljudi drže miš rukom (držanje miša u ruci značilo bi podizanje miša s stola/podloge).
Oni što miš drže tako što naslone (polože) i dlan i prste na njega te miš pokreću skupa s podlakticom, za njih se kaže da miš drže palm gripom. Najsporije za gaming, ali i najmanje umara.
Za one što miš drže vrhovima prstiju i korijenom dlana te miš pokreću iz zgloba zapešća kaže se da miš drže fingertip gripom.
Za one pak koji miš drže samo jagodicama prstiju i miš pokreću iz zapešća kaže se da koriste fingertip grip. Najbrže vrijeme reakcije, ali i najveći umor šake.
Iako mnogi misle da je stvar preferencija, u biti je uvjetovano prvim mišem koji ste dugotrajno koristili - ako je oblik zahtjevao određeni način držanja (npr neki mali miš za laptope pa ste koristili fingertip) na takvo držanje ste se navikli.
Duke v2.0
05-05-2014, 19:23
Joj kako si ti jako otežavaš život i odluke.
cham3leon
05-05-2014, 19:31
Nekako imam dojam da on brije na to da će biti bolji u igrama ako nađe miš sa pravim kutem za njegov grip i dobrim polling rateom.
marijanovic
05-05-2014, 19:45
Krivo. S pravim oblikom za moj grip = neće boljet šaka/ruka i neće biti miš neugodan/neudoban za korištenje; s dobrim senzorom = neće mi miš kvariti rezultate tj neće me ograničavati; s dobrim prekidačima = neće otkazati od 5 klikova (karikirano). Ili hoćete reći da ne trebam imati najbolje što si mogu i hoću priuštiti?
Pošto mi trenutni miš dobro leži u ruci (ne idalno ali sam se navikao) i nema nekih mana slobodno mogu reći da s novim dobrim mišom ne bih imao ništa bolje rezultate, ako i bi to vjerojatno ne bi bilo do miša.
cham3leon
05-05-2014, 20:06
s dobrim senzorom = neće mi miš kvariti rezultate tj neće me ograničavati
http://i.imgur.com/Cyqe3TQ.gif
Ili hoćete reći da ne trebam imati najbolje što si mogu i hoću priuštiti?
Nipošto. Živimo u slobodnoj zemlji, kupi što god ti srce poželi. Ako ti roditelji dozvole, naravno.
imaš 26 godina i nadaš se da ti roditelji nece praviti probleme pri kupnji miša za komp?
marijanovic
05-05-2014, 20:27
Pa, nezaposlen sam i živim s roditeljima, imaju pravo raspolagati s svojim novcem kako god hoće, kada se to promijeni i budem imao vlastite prihode pa jasno da ću sam raspolagati s njima. Dok god sam na grbači roditelja i trošim ono što oni zarade, oni imaju pravo prigovarati i negodovati. Ne odlučuju oni, al nemogu im zabraniti da negoduju, prigovaraju ili pokušavaju zabraniti, a i nebi bilo dobro da im ni to ne dopuštam - pa Hrvatska je moderna demokratska zemlja - svatko ima pravo slobode govora.
Pimp, pretpostavljam da si znatno mlađi pa ti ponešto od toga nije jasno. I ja sam tako mislio prije 10ak godina, pa čak i prije nekoliko godina. Al ne ispadne uvijek sve onako kako se nadaš ili kako očekuješ.
Stari, imas 26 godina, nezaposlen si i zivis s roditeljima. Prosetaj do Plodina i kupi onaj jebeni mis od 20 kuna kojeg i proizvode iskljucivo za tebe.
Jbt pa ja sam si prvi posao nasao par dana nakon zavrsetka srednje, i to jos u ovoj vukojebini od drzave
Sta ti radis sa svojih 26 kad jos zivis na grbaci staraca
Baš...Marjanovic ima najbolje roditelje na svijetu. Meni je moj stari rekao već u 18. da sam dužan plaćati hranu i stan. Samo mi prvu plaću nije dirao. Od ostatka sam uštedio za prvi auto, svadbu, namještaj...U 27. već bio oženjen čovjek s time da sam prije toga i vojsku gulio...a-ha. Da sam ja starom reko da trebam za miš u 26. mislim da bi mi pozvao hitnu za Vrapče.
marijanovic
05-05-2014, 21:00
Mladi, kupi ti sebi i koristi taj miš iz Plodina. Ne preporučuj drugima ono što ne bi preporučio sebi. I ne preporučuj na način na koji ne želiš da se nešto preporuči tebi.
Danas je problem pronaći posao (jer posla baš i nema), a bez posla nema baš prihoda, a bez prihoda si ne može čovjek priuštiti podstanarstvo ili slično, ta normalno je da ćeš živjeti u svojoj kući ako ju imaš.
Pa šta onda, čovjek je završio faks, naći će si neki posao i vratiti sve starcima kada ne budu imali i budu u penziji. To se tak radi, ne vidim di je problem.
marijanovic
05-05-2014, 21:09
Tako je Vedro. :)
Nego, za one što pitaju šta radim, čisto da znaju - javljam se na natječaje za poslove, šaljem zamolbe firmama, idem na razgovore na koje budem pozvan, bio sam već i na nekoliko psihologijskih testiranja (sa zadnjeg još čekam odgovor tj poziv u slijedeći krug selekcije kandidata), doškolovavam se koliko mogu (završio jedno usavršavanje, a sada učim neke stvari koje su mi struka a na faksu nisu obrađivane), pomažem doma što trebam i mogu pa se čak i spremam za sezonski rad na moru (ako do tada ne pronađem bolji posao). U slobodno vrijeme igram Battlefield, pogledam TV i tak. Na sam put za ZG predprošli tjedan potrošio sam oko 500 Kn. Dakle aktivno tražim posao. I šta ja mogu što posla za početnika (nekog bez radnog iskustva u struci) nema, takvo je stanje u državi.
Mozes uvijek radit u Call centru
Da sam na njegovom mjestu i sa ovim životnim iskustvom, iz istih stopa bi zapalio u Kanadu prati suđe ili bilo što.
cham3leon
05-05-2014, 21:19
Mislim da mi ne bi bilo loše nakon faksa i sa poslom i svime nastavit živjet kod staraca negdje do 35., ali pošto seru stalno neki kurac, mislim da ću imat motiva za se iselit kad si budem mogao priuštiti.
Da sam na njegovom mjestu i sa ovim životnim iskustvom, iz istih stopa bi zapalio u Kanadu prati suđe ili bilo što.
Ja sam već slao molbu nekim našim franjevcima u Torontu i čekam odgovor već par mjeseci. Morat ću opet slat nešto ali ovaj puta na engleskom. :)
Mladi, kupi ti sebi i koristi taj miš iz Plodina. Ne preporučuj drugima ono što ne bi preporučio sebi. I ne preporučuj na način na koji ne želiš da se nešto preporuči tebi.
Danas je problem pronaći posao (jer posla baš i nema), a bez posla nema baš prihoda, a bez prihoda si ne može čovjek priuštiti podstanarstvo ili slično, ta normalno je da ćeš živjeti u svojoj kući ako ju imaš.
Pa preporučio ti je čovjek ono što realno odgovara uvjetima nezaposlenog čovjeka.
Kad nađeš posao lako baciš 500 ili koliko već kuna na novi miš koji paše tvom dick gripu ili koji već kurac.
I sam kažeš da puno novaca ode na putovanja u ZG u nadi da ćeš dobit posao, mislim da ti je pametnije sačuvat te novce.
Ali hej demokracija je i starci se imaju pravo žalit na cijenu miša jer je to njihov novac ali nema veze jer treba miš za lakše igranje iz lakta da možeš bit najbolji komandos u battlefieldu na ovim prostorima pa ćeš im nabit ignor.
Mislim tvoj život ali malo si me iziritirao sa time da se starci imaju pravo žalit jer je demokracija. Koji kurac.
Pa ako mu starci imaju love i mogu mu priuštiti miš od 500 kuna ok.
Kaj bi ga sad netko trebao pitati koliko mu starci zarađuju pa da mu možemo preporučiti neki miš?
Mislim da bi netko trebao kontaktirati njegove starce i tužiti ga da vide što im sin radi tu na forumu.
Pa ne ali nemoj mi dolazit sa stavom "njihov je novac i živimo u demokraciji pa se smiju žalit ali boli me kurac ja ću to kupit haha XD".
Inače ja imam Logitech G600 i super je za igranje Guild Warsa 2 i korištenje kalkulatora.
Pa ako mu starci imaju love i mogu mu priuštiti miš od 500 kuna ok.
Kaj bi ga sad netko trebao pitati koliko mu starci zarađuju pa da mu možemo preporučiti neki miš?
Nisu svi roditelji isti.
Neki ce potrosit pare na dijete makar znaju da su kratki sa lovom. (trosit pare na gluposti koje dijete zeli)
Tu se onda dijete ili moze pravit mutavo i trosit lovu koju dobije , ili shvatit da su mu starci u losoj novcanoj situaciji i ne trazit miš od 500kna.
marijanovic
05-05-2014, 21:48
Pa, nitko nije rekao da je novac dobijen od strane roditelja. U pitanju je novac koji sam zaradio, ali pri dospijeću "plaće" roditelji su ga verbalno ograničili da se ne smije trošiti na komp.
Recimo da je u pitanju jedna prosjećna plaća u informatičkoj branši, dostatna za kupnju računala dvostruko jačeg od ovoga što imam. I da kvarenje miša nije bilo u planu.
I da, novac će mi trebati ako budem išao vani raditi (razmatra se Njemačka, tamo najesen možda) ili ako dobijem posao u Zagrebu, Osijeku ili negdje drugdje gdje mi kuća nije baš blizu.
To ne znači da od tog novca ne mogu dati 5-10% za miša. Da trebam dati taj iznos za npr nekakav ladičar ili komodicu za u sobu problem ne bi bio, problem je što je ZA KOMP.
Ili da sam pušać pa da ću uzet dvije šteke cigareta, opet ne bi bio problem, problem je što je za komp. Moji su alergični na to.
Jesi li razmišljao o Sensei RAW mišu? 377 kn u Portiu.
marijanovic
05-05-2014, 21:53
Ne radi se o tome da starci trebaju dati ikakav novac niti se to od njih traži. Problem je u tome što ne želim svađe i što se ne volim svađati zbog gluposti, a oni se vole svađati samnom kad god nešto uložim u komp.
Sensei RAW sam eliminirao u startu. Ne paše mi po ničemu, manjkav je.
Roccat™ Kova [+] Pure Performance Gaming? http://www.fenix.hr/product.asp?product=mis-roccat-kova-pure-performance-gaming-3200dpi&code=F403176
marijanovic
05-05-2014, 22:03
Zapravo, Sensei ima ove mane:
- Nije za claw grip, tipke s desne strane smetaju za prstenjak i mali prst (neželjeno pritiskanje tipki)
- Površinski materijal je vrlo loš, nakon nekoliko mjeseci se oljuska, oruni i izgleda jako ružno.
- Tipke jako tvrde i hod tipki do aktuacije velik, ubraja se u miševe s vrlo tvrdim glavnim tipkama - traže silu, jake prste, snažne ruke.
- Nestabilan driver/softver. Navodno se crasha.
Eto, to je to na što su mi se vlasnici Senseia žalili.
Od svih Shopova nisam se sjetio Feniksa jer sam mislio da su zatvorili. Razmotrit ću Kovu. Hvala.
Edit: Kudos za sada radi. Popravak uspio. XD
Pa bokte za svaki mis ces nac nekog ko ce se zalit
marijanovic
05-05-2014, 22:12
Pa, ako miš ima puno ljudi i puno ih se žali to nije dobro. Ako miš ima puno ljudi a malo ih se žali, to već jeste dobro.
A za neki miš kojeg ima malo ljudi i tih malo se žali - to tek nije dobro.
A ako se za miš žale i sami recenzenti koji ga recenziraju, to tek onda nije dobro. Npr Hardwarecanucks i Steelseries Rival.
marijanovic
05-05-2014, 22:18
Roccat Savu sam sada pronašao:
http://www.fenix.hr/product.asp?product=mis-roccat-savu-hybrid-gaming-usb&code=F403177
Djeluje dobro i nije skup. Sada ću proučiti recenzije i ostalo.
Eto, vidiš kako ja imam uvijek asa u rukavu.
marijanovic
05-05-2014, 22:25
Hm, Savu je ok, Kone Pure je bolji al iz ZG me dođe više nego DA ovdje u VT (500 Kn).
Pa neka ti ga Wedran donese kada bude išao kod tebe u polje.
Kaj nemaš nikog u ZG?
marijanovic
05-05-2014, 22:42
Ali ako mi je svejedno DeathAdder ili Kone Pure, onda se uopće ne trebam zamarati Zagrebom jer u lokalnom Shopu imam DA po OK cijeni a još bih i imao + za jamstvo (mogao bih ga iskoristiti i u VT i u ZG). XD
Šema je ta da je Kone Pure nešto manji, pogodniji za claw grip, nepogodniji za ostale gripove (DA može i za njih), natrpaniji raznoraznim nepotrebnim kerefekama (sve dodatno može izazvati dodatne probleme/kvarove) i eventualno možda nešto ljepši. Prednost DeathAddera je u tome što sam ga probao u ruci (zadovoljan), što je također vrlo dobar i ta dualnost jamstva što sam naveo.
No kako sada stvari stoje, kupnja miša stavljena je na čekanje, "popravljeni" Kudos ne dvoklika više pa nema žurbe (iako imam osjećaj da će ubrzo počet opet).
daj vi mene trollate da se ovo zbilja dogodilo :D
marijanovic
06-05-2014, 01:54
daj vi mene trollate da se ovo zbilja dogodilo :D
Koje, ne kužim?
Ne da ti nemaš posao jer nema posla za inžinjere, nego zato jer si prekompliciran. Nitko ne voli komplicirane ljude.
cham3leon
06-05-2014, 09:43
Pa i nije da nema baš previše posla u IT-u. Kolega je nedavno završio faks i poslao je nebrojene molbe kako po Zagrebu tako i vani, pa je proveo dobrih par mjeseci prije nego što se uspio zavući u Ericsson. A još ima i jebene ocjene i pun CV zanimljivih stvari.
Općenito u IT-u nema ništa više posla nego u drugim inženjerskim branšama, ako i ima, onda tek malo više, a ovo što mediji seru je vjerojatno reklama za mlade da se bacaju u IT da im padne cijena rada i da se mogu smanjit plaće. Doduše, ako imaš već neke godine iskustva na određenom polju, tu se već sve mijenja i tu oni već i tebi dolaze, ali ovako friško s faksa je puno teže. Ni to što ima puno oglasa ništa ne znači. Mnoge firme iz nekog razloga stavljaju oglas da traže zaposlenike, ali im zapravo ne trebaju i onda te na intervjuu seciraju ko žabu, pa te onda odjebu kad vide da imaš neku mrljicu.
Mislim, ima dosta firmi gdje će te lako primit, ali je onda plaća žalosna.
Ne očekuješ valjda da ćeš nakon školovanja odmah imati super posao sa super plaćom. Rofl. Prvo progutaš koje govno. Jer normalno da nakon srednje/faksa nemaš pojma ništa raditi. Ali baš ništa. Jer do tad si učio učiti, a tek poslije školovanja kreneš učiti raditi.
Ali 26 godina nije friško s faksa i do tad je trebao imati već neko radno iskustvo. Bar 2-3 godine.
Samo deprimirate nas koji bi u CV mogli stavit: Završio fakultet.
Što će se lomit za mene ekipa :cool:
marijanovic
06-05-2014, 12:01
Pa i nije frisko s faksa, ima godina i mjesec da sam diplomirao, a u tom periodu sam i 3-4 mjeseca pohađao edukaciju tako da ni nisam mogao raditi. A za one sto promociju gledaju kao završetak faksa - imao sam ju u siječnju.Meni to je frisko s faksa.
cham3leon
06-05-2014, 12:06
Jako zavisi. Ako ti je zadnji semestar bio samo diplomski i možda 1-2 kolegija, onda nije problem usput tražiti posao. Znam dosta ljudi koji već rade iako nisu gotovi s faksom.
marijanovic
06-05-2014, 12:38
Pa, zakonski ne možeš biti u isto vrijeme i redovan student i uposlenika/radnik nekog poduzeća (osim honorarno preko student servisa). Ako misliš na rad preko studenjaka, radio sam i ja.
Zadnji semestar imao je nekoliko kolegija i diplomski, a ja sam prvo riješio sve ispite pa onda radio diplomski (i čekao Windows 8 na DreamSparku). I onda valja uračunati i to da obranu rada čekaš, ne ide baš odmah čim ga završiš.
Daj se prestani izgovarati. Razvukao si faks par godina previše i sad su ti svi krivi.
marijanovic
06-05-2014, 13:25
Kako? Razvukao sam 6 mjeseci, toliko mi je trebalo od upisa završetka studija (sam diplomski rad) do obrane rada. Osim toga, šta se to tebe tiče. Pretpostavljam da si ti svoj faks riješio još prije ispitnih rokova, al nije moja stvar pa me se ne tiče.
Kako? Razvukao sam 6 mjeseci, toliko mi je trebalo od upisa završetka studija (sam diplomski rad) do obrane rada. Osim toga, šta se to tebe tiče. Pretpostavljam da si ti svoj faks riješio još prije ispitnih rokova, al nije moja stvar pa me se ne tiče.
Imaš 26 godina, a u siječnju si imao promociju. Kaj to nisi trebao imati s 23?
marijanovic
06-05-2014, 14:23
Pa koliko znam preddiplomski studij traje 3 godine i imaš pravo još jednu kao redovan student, diplomski studij traje 2 i imaš pravo produžiti jednu. Da je po tvome, imao bi promociju prije diplomiranja sto bi bilo smijesno. Promocija je jedanput godišnje a dekan odlučuje datum. Pa sta sto sam produžio diplomski, nisam ni prvi ni posljednji već kao većina.
Zakej si produžio diplomski ako očito nisi radio i nisi imao nikakvu obavezu u životu osim učenja?
marijanovic
06-05-2014, 16:13
A tko je rekao da nisam radio? Ili trollas jer nisi čitao sto sam pisao.
marijanovic
06-05-2014, 16:33
Poljodjelstvo; kukuruz, pšenica, bašča.
pa zakonski ne možeš biti redovni student i zaposlenik nekog poduzeća, jedino ako si radio studentski ili honorarno, a to radiš tek ako imaš slobodnog vremena, znači da su tebi ti studentski poslovi oduzimali vrijeme za diplomski i zato si failao... zato nam i je država ovakva zbog takvih kao ti... koji ni miš ne mogu kupiti bez odobrenja roditelja
marijanovic
06-05-2014, 18:55
Pa, raditi moraš da bi preživio, kaj ne? Ta ne padaju ti novci s neba dok studiraš. lol
A padaju ak imaš starce koji crnče za miš lol.
Očekivao sam da tema sakupi cca 100 stranica, marijanović potroši minimalno 900 kuna na miš i onda bude razočaran kad ga isproba. Vremena se mijenjaju...
cham3leon
06-05-2014, 20:24
Pa još stigne tako bit.
marijanovic
06-05-2014, 20:49
900 Kn na miš? lol. Pa nije miš tipkovnica.
Pa znam, zato nisam rekao 1100.
cham3leon
06-05-2014, 20:55
#rek8
3.14colovac
06-05-2014, 21:04
Očekivao sam da tema sakupi cca 100 stranica, marijanović potroši minimalno 900 kuna na miš i onda bude razočaran kad ga isproba. Vremena se mijenjaju...
http://www.youtube.com/watch?v=ZArjJYq_0bE
WannabeClone
06-05-2014, 21:39
jebo vas konj naporni
Fascinantno kako neki ljudi mogu biti naporni i ustrajni sa jednim te istim forama i podjebavanjima. Bljak.
Did someone say jedne te iste fore?
http://31.media.tumblr.com/tumblr_lqtqddJwRd1qa1fgco1_1280.jpg
marijanovic
06-05-2014, 22:02
πcolovac, nisam dugo čuo tu pjesmu. Sad sam ju odslušao opet, hvala.
Evom prošao dan s popravljenim Kudosom, ne dvoklika još - brijem da je popravljen. XD
Ti si ruzan haha
A dobro, ta fora uvijek prolazi.
3.14colovac
07-05-2014, 07:06
Jel ima tko G100s?
cham3leon
07-05-2014, 07:07
jebo vas konj naporni
Jesu li svi vegetarijanci ovako živčani?
3.14colovac
07-05-2014, 09:02
Jebla vas džinovska kornjača u kurje oko.
treba dopustiti šeranje pronografije na forumu, svi bili malje iskompleksirani...
πcolovac, nisam dugo čuo tu pjesmu. Sad sam ju odslušao opet, hvala.
Evom prošao dan s popravljenim Kudosom, ne dvoklika još - brijem da je popravljen. XD
Čisto sumnjam da možeš samo tako popraviti taj mikro switch. Jedino da novi staviš...
marijanovic
12-05-2014, 17:14
Pa, u suštini je mahenizam vrlo jednostavan/primitivan. Evo jedan primjer:
http://www.overclockers.com/mouse-clicking-troubles-diy-repair/
Rastavi se, malo savije to što se ispravilo (djeluje kao opruga) i miš više ne duploklika.
Fora!
https://www.youtube.com/watch?v=fimO-gprH8E
Novi R.A.T.
https://www.youtube.com/watch?v=VhO02gcRwOc
marijanovic
11-01-2015, 15:21
Čisto sumnjam da možeš samo tako popraviti taj mikro switch. Jedino da novi staviš...
Koliko vremena je prošlo, switch i dalje radi dobro. Stalno mi se mislima mota ideja o kupnji novog miša, ali ne kupujem dok ovaj ne ode...
Novi R.A.T.
...
Ta ružnoća na moj stol ne bi išla. I dalje ne vjerujem da je u pitanju dobar miš.
Fora!
"Naos s senzorima"
Što se više toga na miša natrpa to je veća vjerojatnost da se što prije i što lakše nešto pokvari. Logitech ubacuje žiroskope, akcelerometre, ovi stavljaju senzore otkucaja srca i ko zna što sve ne - sve se to kvari a uz to i čini samog miša i skupljim i TEŽIM.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.