Sa 20 godina bio sam top. Mogao si me samo gledat sa tribine i češat si jaja.
Raspitaj se. Lako ćeš nać moje ime i prezime, kukavico.
Vidio sam davno da si budaletina koja ne služi nikome i ničemu. Dok sam ja išao u školu i na nogomet ti si hladio jaja.
A i bome mogao sam pogodit sa 30m bilo kojem golmanu na svijetu. Ti ne možeš dobacit do gola niti sa jedanaesterca.
Sa 20 godina bio sam top. Mogao si me samo gledat sa tribine i češat si jaja.
Raspitaj se. Lako ćeš nać moje ime i prezime, kukavico.
Zato sad vučeš palete a ja i dalje hladim jaja![]()
I pretpostavljao sam da je sportaš, al nije me odmah vuklo na nogomet (prije na ragbi ili američki nogomet).
Čini se da vrijedi ona, tko nema u glavi ima u nogama.
Šteta je samo što si ti nogometaši umišljaju da su netko i nešto zbog one šačice preko kojih "klubovi" peru milijune.
Onda uživaj u svojoj sposobnosti, LOL a ja ću dalje hladiti jaja![]()
Jesi završio taj faks?
Nisam upisao. Preko veze su dobivali ocjene za upis. Ja sam imao samo novac za ispit i sebeAli istina je da sam jako loš bio, jer sam došao totalno nepripremljen i iscrpljen od škole i nogometa. Tehničar visokogradnje sam u struci. Zajebana škola, izludio sam nakon svega.
Ma to da su na upisima veze, to su lovačke priče. Može posjedočiti svatko tko je studirao.
Nisam baš tako mislio kako sam napisao, ali istina je da ako dođeš ful pripremljen, ma nema boga da ne upišeš. Pa ljudi koji su među prvih 100, kako je bilo prije, su brijem fakat zvijeri i zaslužili su da upišu bez troškova poslije. Ja sam bio između 300 i 350og mjesta od 350. Jedine tri petice sam dobio iz košarke i nogometa, a ostalo sve nule, jedinice i dvojke. Znači fakat dno. Eto, i to sam skočio daleko, pa su me držali poslije tamo da im skačem valjda dok mi ne popucaju trbušnjaci. Trebalo je najviše snage i koncentracije, a meni je to falilo. Nije bilo ništa pismeno, samo ispiti iz sportova. Prvo ide plivanje i imaš normu koju ako ne otplivaš odmah možeš doma. Plivanje je broj 1 i tko ne zna plivat ne može ništa dalje polagat. Tak je to bilo prije 15ak godina, ne znam sad kak je.
A'e gle, prouči malo (više) one tekstove što sam po-linkao u temi pa kada se odlučiš na clockanje i budeš imao konkretnih pitanja javi se i pitaj.
To što si se bavio sportom ne znači da ti ne treba pomoći ako u nečemu zapneš, pogotovo ne u nečemu jednostavnom kao overclock otključanih AMD procesora...
Upalio sam CnQ u biosu, moremo dalje.
A i to je napredak.
Pa, krenimo redom. Pokušati ću ti što jednostavnije.
1. Resetiraj bios na default postavke.
2. Postavi uobičajene stvari (SATA na AHCI, redoslijed diskova pri bootu, isključenje "floppy" i slično).
3. Spremi taj profil u biosu kao "MOJ_Default".
4. Odaberi taj profil i spremi promjene.
5. Izađi iz biosa.
6. Pogledaj Jayz-ov video o OC-u FX-a i popiši si sve što je on mijenjao ili što je rekao da treba promijeniti.
7. Pročitaj na http://www.overclock.net/t/1348623/a...us-motherboard i popiši si sve što pod AI Tweaker, Digi+ power i Recommended settings preporučaju da se postavi.
8. Na osnovu onoga što si si zapisao iz 6. i 7. postavi u svom Biosu sve OSIM takta procesora i napona na procesoru.
9. Spremi taj profil kao "PRIJE_OC", odaberi ga i spremi postavke te izađi iz biosa.
10. Testiraj stabilnost iz Windowsa (igre, benchmarci, stress testovi) uz obavezno zapisivanje temperatura. Ovo će ti koristiti za daljnje korake, da znaš koja ti je osnova pa ćeš znati koliko će što porasti.
11. Kreni s overclockom. Prvo digni množitelj proca tako da ti takt bude neka vrijednost za koju pretpostavljaš stabilnost, recimo 4GHz ja sasvim očekivano za FX 6300. Spremi postavke.
12. Testiraj stabilnost iz Windowsa (igre, benchmarci, stress testovi) uz obavezno zapisivanje temperatura. Ovo će ti reći koliko su ti temperature porasle i potvrditi stabilnost na navedenom taktu.
13. U biosu podigni množitelj u koraku od 0,5 ili 1. Ponovi testiranje. Ponavljaj 13 sve dok ne dođeš do problema s stabilnosti.
14. Kada dođeš do problema s stabilnosti (recimo rušenje benchmarka, stability testa ili gašenje kompa, restart i slično), podigni napone (JayZTwoCents i linkani sajt imaju opisano koje!) s naglaskom na procesor i eventualno Northbridge. Naravno, ne dizati u nebesa nego za 1 do 2 koraka. Recimo ako je stock 1.25V u ovom koraku možeš diči na 1.30V.
15. Testiraj stabilnost i temperature nakon dizanja. Ako je stabilno, nastavljaš po 13.
16. Kada dođeš do nove nestabilnosti, probaj još podiči napon (moja preporuka ti je da ne ideš preko 1.45V jer nemaš vodeno hlađenje) i onda provjeri stabilnost. Ako je dizanje napona ustabililo, možeš pokušati dalje clockati.
17. Ako dizanje napona više ne ustabili sustav ili ako temperature rastu previše, onda smanjiš takt na nešto manje nego što je zadnji koji ti se pokazao stabilnim i to je to.
18. Čestitam, uspješno si clockao procesor.
Ei, kako ide?
Evo iscjepao 6 metara drva i složio u šupu sve sam, ne serem.
Ostalo mi još 2 metra, to ću sutra.
jesu ti drva bila odmah kraj šupe ili si ih morao i voziti do šupe u tačkama? Iscijepao si ili ispilio na cirkularu?
Ne možeš uzduž rezati na cirkularu. Sjekirom sam cijepao oko 80 posto komada, a jučer su stigla i odmah su ispilana na cirkularu (to sam platio). Kako sam prepolovio odmah sam dva komada nosio 5-10 metara u šupu. Kako se hrpa smanjivala tako sam i panj na kojem sam cijepao približavao hrpi. Znači udarim, pokupim i odnesem u rukama u šupu. Oko 2 do 2 i pol sata mi je trebalo brijem.
Ovdje pada kiša pa se drva baš i ne mogu raditi. Mi trebamo izrezati naših 15ak metrica, tu i tamo neku rascjepiti i sve uvesti u štagalj.
Ja samo stavim termostat na željenu temperaturu, plin sam ide po cijevi do bojlera koji se sam pali i tjera vruću vodu kroz radijatore. I da, hladim jaja.
Majku ti ljubim koja aparatura. Tak ja idem tamo vamo dok cijepam i slažem drva, a muda topla.
Drva griju više puta (dok ih rušiš u šumi, dok ih režeš, cijepaš, uvoziš, ložiš i na kraju dok gore), a plin jednom grije (kad ga nafrljiš) jednom hladi (kad dođe račun pa te oblije hladan znoj).
Ali hladiš jaja. Što se računa tiče preko plina imam kuhanje, toplu vodu i grijanje. Kad se ne grije to je recimo nekih 150 kn mj. A kad se grije onada je nekih 1000 kn, termostat na 24 stupnja preko dana, 21 stupanj iza 23 sata. Znači za struju dobijem ispod 200 kn mj.kroz godinu i to je kompletni trošak za energente za grijanje kuće, tuširanje, kupanje, kuhanje. Nije jeftino ali nije ni jako skupo a nemaš brige ni posla.
Da sam na selu i da imam vlastitu šumu i ja bi se vratio u srednji vijek![]()
Evo ovome ja pričam
http://wccftech.com/nvidia-pascal-gp...highend-cards/
Znači nvidija izbacuje i grafe iz srdrnjeg razreda na HBM 2 memoriji...moguće da će jednstavno maxwell gtx 980 upariti sa HBM 2 meorijom i staviti u neki cjenovni razred današnje GTX 970, ili će moguće kompletna serija biti novi chip. Ako netko kupuje sada grafu ili procesor neka razmisli dva puta koliko mu je to pametno.
Ne kužim kaj dugi priča. To kaj je linkao će bit preskupo. Zašto ne bi lijepo igrao bilo što još godinu dana na svojoj R9 380 4GB ?