Ne izmišljam. Radni staž ti ne vode (osim ako se nije što mijenjalo zadnjih dana). Kvalifikaciju ne dobiješ nikakvu po završetku. Možda misliš na polaganje državnog ispita i upisu istoga u nepostojeću radnu knjižicu (radne knjižice su ukinute!)? Državni ispit polažeš samo ako si to "stručno usavršavanje" odradio u nečem državnom (npr općina, županija, ...) i to ti služi samo za zapošljavanje u nečem državnom koje državni ispit ima kao uvjet. Ako stručno osposobljavanje odrađuješ kod privatnika, nema državnog ispita. To što su s 1600 povećali na 2400 je super, nikada ni nije trebalo biti 1600 trebalo je biti barem kao minimalac. A za ovo što navodiš kao "Drugo ta mjera nije zamišljena da ti osigura stambeno...", ne mogu zaključiti jesi li retardiran ili ograničen. Normalno da nije zamišljena da ti osigura stambeno stanje ALI nije zamišljena ni kao mjera koju možeš koristiti na drugom kraju države. Super je za recimo zagrepčane, ali nije ostvariva za recimo nekog iz Virovitice ako u Virovitičkom području ne postoji tvrtka koja tog nekog može primiti na usavršavanje zbog nedostatka mentora. Ne možeš otići iz Virovitice zaposliti se preko te mjere u Zagrebu jer si tih godinu dana u Zagrebu NEMAŠ kako isfinancirati - ni 1600 Kn mjesečno ni 2400 Kn mjesečno NIJE dovoljno za to ako nemaš tamo vlastiti stan, kuću ili nešto slično. I još nešto, to stručno usavršavanje ti se ne nudi samo, istina je da si ga sam moraš osigurati (sam naći firmu, sam izmoliti firmu da uopće raspiše natječaj itd) a za to trebaju veze. I to je bezveze.
Konobario sezonski? Da. Točno to. U hotelu s 4 zvjezdice. Od 05.06. do 27.10., skoro 5 mjeseci staža odrađenih u 3 mjeseca. Imam dovoljno do pronalaska posla ili u najgorem slučaju do iduće sezone.