danas sam imo random trosatni rumble wikipedijom preko breivikovog manifesta, kulturalnog marksizma, gramscija, hegela, historijskog materijalizma pa sve do marxa sto me podsjetilo da imam prezentaciju sljedeci tjedan o njemu a buduci da mi je njemacka skola ful zanimljiva htio bih zapravo i nesto vise nauciti o njemu. Tako da ne samo za potrebe prezentacije vec i vlastite znatizelje zamolio bih vas da mi linkate nekakva korisna stiva o marxu i marksizmu za laika. (DBS help )

i da, interesantna stvar koju sam uocio - prije par mjeseci sam na advance.hr nabasao na clanak o historijskom materijalizmu objasnjenim laickim rijecnikom i popizdio sam kad nakon citanja opet nisam kurca kuzio, danas nakon sto sam isto procitao na wikipediji i stavio u perspektivu sa empirizmom, racionalizmom i kriticizmom (u medjuvremenu smo te pravce ucili u skoli a i naguglao sam se kanta) stvari su mi postale puno jasnije. Tako da, evo savjeta za sve laike u filozofiji kao sto sam ja, umjesto odlazenja u dubinu kako bi nesto shvatili, mozda je bolje shvatiti sam kontekst određenog pojma/razdoblja/filozofa koji vas zanima.