Ne znam sada kakose taj poremećaj zove, i jeli to uopće poremećaj, no gledao sam pred neko vrijeme dokumentarac o osjetilima u kojem je bilo riječi o njuhu i okusu. Izgleda da osjetilo njuha nije kod svih jednako oblikovano - htjeli su napraviti tzv "najgori miris na svijetu", umjetno stvorenu kemikaliju koja bi izrazito smrdila, pa bi se mogla upotrebljavati i u ratne svrhe itd.. Uglavnom, rezultat toga je bio da, iako je velikom broju ljudi miris stvarno i bio neugodan, nisu ga svi doživljavali jednako, odnosno reakcije su se kretale od povraćanja pa do slijeganja ramenima gdje su neki ispitanici ustvrdili da ne smrdi ništa gore od nekih drugih svakodnevnih smrdljivih stvari..
Tak i meni recimo ne smeta miris znoja, čak bih mogao podnijet miis neke krepane životinje na neko vrijeme, no čim osjetim katran počne mi se povraćat od smrada... Sto ljudi sto čudi i guess...
Kad smo već kod osjetila, zanimljivo je da postoje ljudisa hiperosjetljivim okusnim bradavicama, odnosno ne znam sad koliki postotak ljudi može imati i do 10 puta više okusnih bradavica na površini jezika no prosječan čovjek. Stoga dijlu populacije neka hrana ima mnogo izraženiji ugodan ili neugodan okus nego drugima .