-
Re: Novosti iz Hardware svijeta!!!
MSI najavio tehnologiju koja će smanjiti skupljanje prljavštine u hladnjaku grafičke:
http://www.hardwarecanucks.com/news/msi ... ics-cards/
U biti ventilator/ventilatori grafičke će kod paljenja raditi 30 sekundi punom brzinom u obrnutom smjeru vrtnje i tako tjerati prašinu van.
U principu će ventilatoru obrnuti polaritet na 30 sekundi, no samo ne znam kakvog će to efekta imati ako ne promijene i sam dizajn propelera ventilatora.
-
Taman će fino u 30sec ispuhati prašinu i onda je nazad upuhati u sebe pošto ta prašina nema kamo :D
-
Zato je kejs uvjek otvoren. :)
-
-
Lol, to kućište je naopačke napravljeno :shock: Neko UK kućište... volan s krive strane!? xD
-
Ne kužiš Bartuc. Ona dva venta na krovu u ovom slučaju pušu hladan zrak direktno na grafičku koja je gore, a proc je dolje...
-
= Citat =:
Izvorno postao Niko Bellic
Ne kužiš Bartuc. Ona dva venta na krovu u ovom slučaju pušu hladan zrak direktno na grafičku koja je gore, a proc je dolje...
Tako je. Više prašine grafi oni navode kao prednost.
-
Jebeno, mada si još vrtim MBO u glavi kak bi to trebalo stajati :D
http://i.imgur.com/sXEWD.jpgS:D
LOL, brijem da bi se svemir urušio kad bi tak složio komp :rotfl: :pray:
-
= Citat =:
Izvorno postao marijanovic
= Citat =:
Tako je. Više prašine grafi oni navode kao prednost.
LOL! To i je VELIKA prednost, ali ti si tvrdoglav pa ne želiš skužit...
Uvijek mi je bolji takav setup nego onaj gdje se forsaju podni i bočni ventovi, jer upravo su oni ti koji usisavaju najviše prašine. Dodatni plus je to da ako te gornje ventove montiraš s ovim...
http://img805.imageshack.us/img805/1576/80007824.gif
...eventualne filtere za prašinu samo staviš gore i po potrebi ih lako ukloniš jednim pokretom ruke, te nema potrebe za šarafanjem oko ventova.
Ako netko ne može vizualizirati koliko je to prefuckingmegaawesome, budem vam objasnio kroz slike.
-
Topao zrak se ih uvijek dize gore jer je laksi od hladnoga.
-
Baš zato se gornji ventovi montiraju da ispuhuju zrak. Ovak bi gornji ventovi tlačili topli zrak nazad u grafu.
-
= Citat =:
Izvorno postao Bartuc
Baš zato se gornji ventovi montiraju da ispuhuju zrak. Ovak bi gornji ventovi tlačili topli zrak nazad u grafu.
Pa da. Al Niko oćito tvrdi suprotno.
-
Kako bi tlačili zrak nazad ako vent od grafe ispuhuje zrak iza kroz stražnju stranu kućišta?!
Oni samo ubacuju svjež zrak (sobne temperature) do ventilatora grafe koji je u 99% slučajeva postavljen tako da puše na njen PCB.
Evo par primjera...
http://img11.imageshack.us/img11/8282/70017508.jpg
http://img829.imageshack.us/img829/8346/14691038.jpg
-
-
Ne. Pogledaj i shvati...
http://img828.imageshack.us/img828/2185/61820235.jpg
Ventilator na grafi puše svjež zrak na njene komponente i topli zrak izlazi nakon toga kroz one otvore koji se nalaze uz DVI, HDMI i ostale konektore.
-
Jest, samo što zaboravljaš da se topli zrak diže gore.
1. Dakle topao zrak iz područja napajanja i procesora grije donji dio grafičke (onaj bez hladnjaka).
2. Grafička usisava zrak "odgore", dakle ukupna količina zraka kojeg grafička ima na raspolaganju je količina zraka odgore umanjena za količinu zraka koji se podigne zbog zagrijanosti (i to je zrak kojeg vent "uvuče").
3. Topao zrak (kojeg grafička nije izvukla odnodno povukla) se diže gore i miješa s zrakom kojeg upuhuju ventilatori izvana (s sličnim efektom kao vent na grafičkoj što sam maloprije opisao).
I. Odgore pada prašina (i muce) koju ventilatori još ubrzavaju.
II. Prašina bolje pada po grafičkoj.
III. Ventilator grafičke bolje uvlači prašinu/prljavštinu.
IV. Rezultat: ventilator se brže zapuni prašinom/prljavštinom i mora ga se češće čistiti inače budu problemi s temperaturom.
-
Ne razumiješ, čitav topli zrak od svih komponenti u kućištu se diže prema vrhu kućišta. U isto vrijeme vent pokušava tlačiti friški zrak u kućište, ali teško zbog gustog vrućeg zraka.
EDIT: Ubacio mi se M., jebeš me kad otvorim milijun tabova pa odgovaram već na "stare" postove :D
-
Ne valja vam logika i bazira se na teorijama koje nisu primjenjive na ovaj konkretni slučaj.
CPU u ovom kućištu ima iza sebe ispušni vent koji se konstantno vrti i odstranjuje "famozni topli zrak" iz donjeg dijela kućišta, prije nego li isti stigne da se brzo poput noja u visine digne. Napajanje je priča za sebe. Ono samostalno vuče svjež zrak od dolje, a topli zrak izbacuje na stražnju stranu van bez da on uopće dođe u navedeno kućište. Also, napajanja se griju ne. Najviše se u modernim računalima grije upravo grapička i njoj je najviše (i stalno) potreban svjež zrak. Ne znam za vas, ali meni doma najviše prašine uđe sa donje, prednje donje i bočne donje strane gdje i preostalih 99% ljudi ima ventove. Dakle prašina je (bar kod mene doma) uglavnom dolje, a ne gore. Nadalje, udaljenost od gornjih ventova do venta od grafe i njenog "tijela" je minimalna, pa gornji ventovi mogu jako brzo upuhati veliku količinu svježeg zraka direktno u vent od grafe koji tako stalno dobija svjež zrak s minimalnim udjelom prašine, a ako gornje ventilatore montiram "with some rubber grommets", onda na njihov vanjski dio (koji nakon montaže lagano strši prema gore) samo nataknem "dust filter", koji po potrebi skinem u sekundi i očistim za dodatnih par sekundi. Najdirektnije, najefikasnije i najjednostavnije.
Vidim da ste skeptični prema nečemu što vam je očito relativno novo ili pak takve stvari jednostavno niste u stanju vizualizirati, ali neznanje nažalost nije i ne može biti opravdanje.
Prestanite pisati gluposti i proučite malo positive pressure cooling, pa onda slobodno mudrujte, ali sa malo više pokrića.
Pozdrav! <3
-
Nije mi se dalo sve čitati, ali slažem se sa Nikom. Vi ste u pravu, ako je u pitanju pasivno hlađen komp. Ali za aktivno hlađen, gdje je protok zraka "prisilan" i manualno upravljan, IMO nije bitno.
-
Niko, prašina ne nastaje dolje već pada odgore. To i jest problem prašine, pada odgore i nakuplja se dolje.
-
As I already said before...
= Citat =:
Nadalje, udaljenost od gornjih ventova do venta od grafe i njenog "tijela" je minimalna, pa gornji ventovi mogu jako brzo upuhati veliku količinu svježeg zraka direktno u vent od grafe koji tako stalno dobija svjež zrak s minimalnim udjelom prašine, a ako gornje ventilatore montiram "with some rubber grommets", onda na njihov vanjski dio (koji nakon montaže lagano strši prema gore) samo nataknem "dust filter", koji po potrebi skinem u sekundi i očistim za dodatnih par sekundi. Najdirektnije, najefikasnije i najjednostavnije.
+
= Citat =:
Ne znam za vas, ali meni doma najviše prašine uđe sa donje, prednje donje i bočne donje strane gdje i preostalih 99% ljudi ima ventove. Dakle prašina je (bar kod mene doma) uglavnom dolje, a ne gore.
= Citat =:
...i nakuplja se dolje.
-
Mene samo čudi kako se nijedan proizvođač kućišta koji pravi kućišta s rupama odgore nije sjetio napraviti mali krović odnosno nešto što izgleda kao stolić, čisto da ti ventovi vuku zrak odgore, ali da je spriječeno direktno upadanje prašine...
[quote=Niko Bellic]
= Citat =:
Izvorno postao "Niko Bellic":2xtaozrm
Ne znam za vas, ali meni doma najviše prašine uđe sa donje, prednje donje i bočne donje strane gdje i preostalih 99% ljudi ima ventove. Dakle prašina je (bar kod mene doma) uglavnom dolje, a ne gore.
= Citat =:
...i nakuplja se dolje.
[/quote:2xtaozrm]
Dakle kod tebe je prljavo. Ja prašinu pobrišem/pometem/usišem i nema je. Ne dopustim da mi bude prašnjavo.
-
= Citat =:
Mene samo čudi kako se nijedan proizvođač kućišta koji pravi kućišta s rupama odgore nije sjetio napraviti mali krović odnosno nešto što izgleda kao stolić, čisto da ti ventovi vuku zrak odgore, ali da je spriječeno direktno upadanje prašine...
To je užasno lako napraviti. Čak bi i sam mogao složiti nešto slično ako si uzmem "two dust filters" kao osnovu i još par sitnica. :eyebrows:
= Citat =:
Dakle kod tebe je prljavo. Ja prašinu pobrišem/pometem/usišem i nema je. Ne dopustim da mi bude prašnjavo.
Prašnjavo mi je kad i ako ne počistim. Staru ne puštam ni blizu kompjutera, ali ona ionako uvijek ima nešto za čistiti po ostatku kuće, a za igranje ima štednjak i veš mašinu. :)
-
Ako je to tako revolucionarno i tako savršeno, zašto je u kućištu od 300kn? Zašto u skupljim modelima ima normalan layout, zašto ostali brandovi u svojim high end kućištima ne koriste takav layout? :D
-
errm... silverstone TJ06 ?? TJ09?
pola LianLi kejsova??
inverzni kejsovi su zanimljiviji.. a sa dobrim hlađenjem nema veze kam je okrenut, kod vodenog hlađenja se toplina odvodi cijevima, nema toplog zraka u kejsu koji bi išao gore
a kaj se tiče poklopca?
zalman gs1000 ima poklopce na gornjim ventovima..
-
Koliko ja znam TJ09 ima standardni layout, a TJ06 ima samo opciju zakretanja ploče za 180 stupnjeva iliti podršku za BTX ploče koje se praktički i ne koriste. Kod LianLi također, ima svega par zbog BTX ploča, a ne zato što je layout revolucionaran. Da je tako dobar, davno bi BTX standard zamijenio ATX.
-
ja u svom antecu nemam problema sa prasinom,gore imam krovic,a sa prednje strane filtere,nisam ga cistio mjesec dana i nema nikakve vidljive prasine unutar racunala...
-
btx je toliko dobar da njegove principe, malo modificirane, koriste svi kejsovi koji imaju komore. poput recimo ultraskupog Cosmosa..
btx je propao zato što se proizvođačima nije dalo prepravljat postojoće kejsove i ploče, odnosno zbog toga što je jako mali postotak korisnika opterećen hlađenjem. većina kompova na svijetu su uredski strojevi, a oni kao što znamo ionako hlade samo cpu. entuzijasti koji su htjeli hladniji komp su ionako investirali u bolje zračno/vodeno hlađenje.
enikejs..
-inverted kejsova ima na bacanje.. silverstone tj06, 07 koji ima opcionalnu poziciju mbo, stacker830 koji može bit okrenut po želji.. itd...
-kad upuhuješ ogromnu količinu zraka u kejs, onda nije bitno s koje strane ga upuhuješ. struja zraka iz venta je uvijek jača od struje zraka koja se diže samo zbog temperaturne razlike..
pogotovo kod uporabe vodenog, ili parcijalnog vodenog kao cors h70
-ima kejsova koji imaju "krović", vidi zalman gs1000
-
-
= Citat =:
Stara vijest i periferija uopće nije tako awesome.