znači misliš da TVZ nije lošiji izbor?
Printable View
znači misliš da TVZ nije lošiji izbor?
Da jer je FFZG inače u Rijeci. :S= Citat =:
Izvorno postao Carp
Rekao sam ti, sve ovisi što želiš :)= Citat =:
Izvorno postao armagedon
FOI je odličan ako se želiš jednog dana baviti programskim inženjerstvom te ti općenito leži programiranje. S druge strane, veoma je loš izbor ako dođeš studirati na FOI, a ne voliš programiranje. Pišat ćeš krv na operacijskim sustavima, programiranju 2, programskom inženjerstvu i da ne nabrajam dalje. Isto vrijedi i za matematiku - samo na prediplomskom imaš četiri kolegija koji su čista matematika, s time da se prostorna geometrija ne radi tak detaljno na PMF-u kako se radi na FOI-u. No ako te zanima računalna grafika, imati ćeš odličnu podlogu, čak predobru.
TVZ nudi, barem koliko sam ja čuo, sasvim dovoljnu razinu informatičkog znanja da se baviš širokim spektrom IT zanimanja. Možeš kasnije upisati i diplomski te se detaljnije usmjeriti na nešto. Sve u svemu, hrvatski visoko-školski sustav ti je uglavnom svugdje u banani, no ako upišeš TVZ, ništa bolje ili lošije nećeš u konačnici proći kada bi upisao recimo FOI ili FER. Sve će na kraju ovisiti samo o tebi, što uključuje i nekakav željeni posao u nekakvim normalnim ekonomskim uvjetima.
Po 8. put, ovisi što želiš.= Citat =:
Izvorno postao armagedon
FOI ima dosta ekonomije i organizacije u sebi, dok je računalstvo na TVZ-u isključivo informatika, programiranje i nešto malo elektronike.
Ako nećeš raditi više od onog što treba da prođeš i ako se nećeš sam educirati, nećeš dobiti posao ni nakon FOI-a, ni nakon TVZ-a. Ni nakon FER-a ili bilo kojeg drugog domaćeg faksa.
Idi na ono što te zanima i radi na se bi (bar s profesionalnog stajališta), ili budi vječito na burzi.
ti si na FOIu?= Citat =:
Izvorno postao Deadwalker
Yup.
BTW, McPingvin me dobro nadopunio (on ti je na TVZ-u), zaboravio reći kako ima dosta ekonomije i organizacije na FOI-u. No to je logično jer ne možeš projektirati informacijski sustav ako ne razumiješ ono za što ga radiš. Generalno, faks ti ima četiri usmjeranja - programsko inženjerstvo, baze podataka i baze znanja, organizacija poslovnih sustava, informatika u obrazovanju. Prvo ti je fokus na tehnički dio cijele priče, drugi na održavanje i potporu, treći na implementaciju, a četvrti je za one koji žele jednog dana živjeti na teret države.
Od kud bi ja trebo znat sta si ti upisao. :S= Citat =:
Izvorno postao PR3DAT0R
Guardian je napisao mjesto di je doktor u Rijeci, tako da...
cool, ja još stvarno ne znam šta da radim jer se moram odlučit do 9mj...= Citat =:
nikako da dobijem neki objektivni konkretni odgovor jbg
jel bi ti opet upisao FOI da sad upisuješ?
Sa svojim sadašnjim razumijevanjem svega, sigurno ne.
No, nemoj to uzimati kao mjerilo za sebe - ti i ja smo sigurno jako različite osobe s drugačijim afinitetima. Probaj odvagnuti čime se konkretno želiš baviti u životu pa kada odlučiš, mogu ti dati još neke preporuke ili savjete :)
samo mi sve otežavaš :D :D= Citat =:
Nisi ti baš bistar, vidim. Odi na TVZ, uklopit ćeš se.
hahaha, zašto si pljuješ po faxu?= Citat =:
Izvorno postao McPingvin_v2.0
Shvatio je koliko je fax pointless u HR :D Bitan je rođo, a ne diploma :D
PS: Srce me boli kad se sjetim susjeda kat ispod sebe, i on i žena imaju samo osnovnu školu, oboje rade u Končaru za 6k kuna... i još dobe pre dobru košaru punu poklona za Božić :(
bogohuli
straza
bacite ga lavovima
edit moj frend je zavrsio 3 god kuharske i danas radi na brodu kao glavni kuhar (i jeste, rodak ga tamo smjestio), svaka dva dana na obali, kuha od jutra (dorucak) do podne (rucak) i na dalje je sve slobodan i ima placu 12 000 kuna. zato sam ja odustao od faxa, znam vise on svih tamo profesora (mislim na balkan, a japan mi je uzor) i lijen sam da gubim vrijeme tamo kada je realno cilj samo ubost dobar posao, dobru placu, a ono sto volis magistriras cijeli zivot kao ja racunala. jos kada vidim kakvi diplomirani informaticari ne znaju da promjene wallpaper muka mi
:pray: :pray:
Ovo mora da je Vedranov neki troll account :rotfl:= Citat =:
Izvorno postao EnGuardian
Što će W3DR4Nu troll acc, pa W3DR4N je troll acc. :S
Zato jer iz prve ruke znam kakvo je stanje na faksu. Cca. 90% studenata su apsolutni beskorisni kreteni, a nas 10% (hah) možda i uspijemo napraviti nešto od sebe u životu (čitaj: dobiti posao).= Citat =:
Izvorno postao armagedon
No, ista je stvar i na drugim faksevima. Postotak može varirati nešto sitno, ali naš školski sustav je takav. Zato ti i kažem - nije bitan faks, bitno je da radiš van njega :)
hitler bi rekao
ti
auswitch!
nebi
tko zna zna, tko ne zna jedan
zašto? ima pravo. Meni je frend odustao od faksa i ošo na brod. Zaradit će više nego svi mi :D= Citat =:
Vidiš, ja sam lijen otići na brod. Radije ću se vucarati po lošem hrvatskom obrazovnom sustavu i tako tražiti perspektivu :D
kako tko kako gdje. da ti se ukaze prilika posao gdje imas mjesecno 10 000 kn placu sigurno bi pristao. a ako imas rodaka koji te moze negdje ubaciti da radis za 10 000 kn sigurno bi to iskoristio. nema tu 'ne da mi se' ili 'lijen sam'
takoder imam frendicu koja citav zivot radi isto kao kuharica, do duse sada ima vec 50 godina no prije 10 godina je u njemackoj gdje je godinama zivila i za vrijeme rata otisla iz hr ubosti mjesto sefa u kuhinji u jednom restoranu. takoder ima daleko vecu placu i zivi daleko bolje nego mi. danas ima dva stana od 100 kvadrata u hr jebeno sredena, jedan je prodala, ima malo dijete i odraslog sina kao vojnog pilota a muz joj radi kao vozac gradskih buseva i boli ih
a mi? mi mozemo crkavati za malu crkavicu od 2500-4000 kn, oni s tehnickim fakultetima koji su studirali 10 godina mogu raditi za 4000-6500 kn u hr
Frendovi mi ganjaju posao na brodu, odlaze kad napune 21. Da nisam upisao faks, sigurno bih isao s njima.
s 21 vjerojatno jer su tada i po americkom punoljetni. tesko je na brodu, a ovisno i o poslu i rasporedu po mjesecima, npr. 3-3, 6-6, 9-3, radis, ne radis, vise zaradujes, a imas manje vremena da potrosis. naspram nas imaju priliku proputovati svijet i jos dobiti dobre place. a na platformama je realno najbolja placa, jedan frend mi je tamo radio na kratko na ugovor, para ko salate a zavrsio je srednju tehnicku 3 godine
Zbog Carnivala 21 god, da. Za pocetak ce radit kao konobari, 1.5k $ pocetna placa.
frend je na carnivalu :D
@Dreamer Deceiver- zarada na brodu je ok, al to ti je jos uvijek nista kao zarada kapetana i oficira koji actually prodju taj faks (nisam siguran za brodostrojare) i brodskih elektricara (za koje ja idem).
moj drugi frend je tako proveo par godina na brodu, te je pred nekih 2 godine odlučio upisati pomorski samo kako bi mogao bit kapetan, jer kao šta si ti rekao, plaća je je*eno visoka