-
Re: VAŠE RECENZIJE I NAJAVE [Oprez 56k]
Recenzija - Assasins Creed
Dakle,počnimo.Assasins Creed je prvotno izašao na next-gen konzolama (x360 i ps3) i,vidi čuda,postao jako popularan.Sada je pred nama pc verzija igre koja je navodno "Directors Cut" verzija igre.Većina posebnih izdanja neke igre nam donosi i neki dodatak u igri poput novih levela,multiplayer modova i slično. Doduše,za AC mi se čini da ne sadržava apsolutno nikakve promjene u samoj igri u odnosu na konzole (osim neljudskih hardverskih zahtjeva). No s obzirom da je AC na konzolama odlična igra, od njega se očekuje isto i na pc-u. Na sreću tako i biva i igra sadrži sve iz verzija za konzole.Nekako mi se čini da se danas uopće ne isplati imati next-gen konzolu zato sto sve next-gen ekskluzive koje nešto vrijede dobiju port za pc (Gears Of War,Mass Effect,Assasins Creed,u pripremi je i GTA 4).No počnimo s recenzijom.
-Nothing Is True-
AC je bio zamišljen kao ps3 ekskluziva koja se na tržisšu trebala pojaviti u isto vrijeme kad i ps3 i tako biti jedan od tzv. launch naslova za ps3. Pred sam izlazak ps3-a na trziste Ubisoft je odgodio izlazak ac-a i objavio da AC ipak nece ostati ps3 ekskluziva i da vec duze vrijeme rade na x360 inačici igre. na svako pitanje o izlasku AC-a za pc su govorili kako za to nema šanse. dok su se ps3-aši durili zato sto AC nece biti ps3 ekskluziva,x360-aši su likovali a pc-aši cmizdrili u kutu.
taman u vrijeme izlaska igre na konzolama došla je spasonosna vijest- AC izlazi i za pc.to je ujedno bila i dobra odluka za ubisoft s obzirom da igra nije dobivala onakve kritike kakve su očekivali,a i prodaja je išla slabije nego što je zamišljeno. Sad je AC pred nama,i nakon 3 prelaska ove igre i sati i sati bačenih na skupljanje achievementa mogu reći da je ovo odličan naslov iako sam ga na pocetku pljuvao zato sto mi se cinio preslično prince of persia serijalu po samom izgledu igre.
Kao prvo- Priča. U igri preuzimate ulogu Altair-a, srednjovjekovnog ubojice koji je pripadnik svetog reda hašašina, "ubojica sa dobrim namjerama". Nakon prilicno dobre uvodne animacije kreirate profil,namjestate graficke postavke i po potrebi mijenjate kontrole. Ulazite u igru i nakon par minuta igranja bivate smješteni u futurističku prostoriju koja liči na sobu za ispitivanje. Da,dragi moji,u ovoj igri vi zapravo niste u ulozi Altaira,vi ste u ulozi Desmonda Milesa,konobara kojeg je otela neka mega-korporacija zbog informacija koje se nalaze u njegovim genima. Pomoću Animusa,stroja koji čita te informacije ulazite u sjećanje svog pretka,legendarnog ubojice. Priča je jedan od boljih aspekata ove igre pa vam je neću otkrivati,samo ću vam reći da se u ovom nastavku po obicaju ništa neće otkriti jer ubisoft ionako vjerovatno vec radi na AC2. Nakon tutoriala konacčo se pripremate za pravu igru. nakon par minuta već ste napravili veće sranje u igri,ubili ste nedužnika i skrivili smrt jednog od vaših suboraca. Jedva preživjeli vracate se u Masyaf,utvrdu i bazu hašašina.Gubite svoj rank,sve sposobnosti i sva oruzja zbog gore navedenih sranja i tu pocinje zajebancija. Da biste povratili svoj rank morati ćete ubiti devet osoba,devet glavnih negativaca ove igre. Putovat ćete iz grada u grad,ubijati mete i vraćati se u Masyaf po komad opreme ili po neki novi potez.Da je sve ovako jednostavno,igra bi bila sranje,ali programeri su ubacili jedan detalj-Parkour. Parkour je umjetnost kretanja, korištenje svake izbočine na zidu,svake grede i svakog prozora u vlastitu korist radi bržeg kretanja. ovome dijelu igre je posvećena velika pozornost i zabavno je skakutati po gradu kao klokan na steroidima-do jedne granice. nakon pet-šest sati igre garant vam se vise nece dati penjati se po 100.ti put na neku visoku gradjevinu (view point) samo da biste bolje vidjeli svoju okolinu i pronašli drugi view point koji će vam opet biti od male pomoći. stvar spašava borba,koja je odradjena majstorski i ne moze vam dosaditi. u ovoj igri cete nauciti od kolike je pomoći pravovremeno blokiranje i uzvraćanje napada koje rezultira posebno brutalnim egzekucijama neprijatelja. iako je ovo većinom akcijska igra, u nju je ubacena i velika doza stealtha. rambo stil vam neće baš uvijek biti koristan,pogotovo u situacijama kad se vaša meta nalazi među hrpom drugih ljudi. napadnite metu izravno i čuvari će vas swarmati i za tren oka lišiti života. kod stealth killova na scenu stupa hidden blade-nož koji je altairu privezan za ruku i kojim možete metu ubosti i,dok ni on sam ne shvati što ga je udarilo zbrisati.hidden blade je postao svojevrsni trademark ovog naslova i definitivno je jedno od najoriginalnijih oružja u igrama ikad. na raspolaganju će vam također biti i noževi za bacanje koji će vam jako koristiti u zadnjoj boss borbi.kroz igru ćete također (samo u pocetku,doduše,kasnije cete dobiti fast travel) imati i opciju jahati od grada do grada na konju u stilu pravog badass mother.....ra i s njega mačem kositi nesretne stražare koji su vam se eto,našli na putu. iako ne pretjerano korisno,definitivno je zabavno.
-Everything Is Permitted-
Ajmo još malo o grafici i zvuku. Grafika je odlična u svakom pogledu-ako imate adekvatan hardver. AC je jedna od zahtjevnijih igara u zadnje vrijeme iako se ne slažem sa izjavama određenih osoba da je zahtjevniji od crysisa. a i na low detaljima na kojima ga ja igram(uz maksimalan antialiasing,doduše) izgleda bolje nego crysis na istim,a i nema kretenskog popupa kao u crysisu. likovi su relativno detaljni,altair izgleda fantastično u toj bijeloj krpi kako ju je takodjer jedan određjeni recenzent nazvao,ali kad doista i izgleda kao krpa.svejedno,altair izgleda najdetaljnije od svih ostalih likova u igri, a najbolje izgleda kad konacno dobije sva oružja natrag. zvuk u igri je dobar, voice-acting je relativno dobar ali ce vam se zgaditi kad po 20-ti put na ulici cujete famoznu "Thief,That Will Cost You Your Life!!!" recenicu.
-Respect The Creed-
Loše strane igre.hm,nije da mi je nešta posebno zasmetalo,osim gore spomenutog ponavljajućeg komentara. možda monotonost,iako meni igra i nije bila posebno monotona( vjerovatno zato sto sam ju igrao u intervalima od 2-3 sata)E,da!!! Teško sranje je to što zapravo vi igrate sjećanje tog glupog desmonda. jednostavno se ne mogu totalno uzivjeti u ulogu kad znam da zapravo to uopće nije moj lik,i da zapravo igram nečije sjećanje.pola ocjene manje!!! Sad je skoro 2 sata u noci,zavrsit cu recenziju i po treci put ispocetka zaigrati penny arcade adventures. If only tonight i could sleep...
Statistika
GRAFIKA-5/5 - Odlična i detaljna,ali opet,treba imati stroj koji će to pokrenuti
ZVUK-4/5 - Da se komentari ne ponavljaju tako često bila bi i visa
IGRIVOST-4,5/5 - Red Parkoura,red borbe,red stealtha,svega se tu moze naći
TRAJNOST - 5/5 - Ima tu puno vise od samo glavne priče,ali treba imati i zivaca za istrazivanje
KONACNO - 4/5 - Odličan naslov,bez obzira što drugi kažu zaigrajte,nećete požaliti.inače igra zaslužuje 4,5/5 ali zbog futurističkih sranja pola ocjene manje kao što sam napomenuo gore
-
Možda malo previše subjektivna i općenito blagonaklona receznija (pretjeruješ s tim da je grafika bolja od Crysisa, apsolutnog cara po tom pogledu, bar ako gledamo kompleksnost), ali inače dobra recenzija. Samo preporučam da malo očistiš od spoilera i pripaziš na formatiranje teksta kako bi dobila malo više "profi" izgleda, a ni slike ne bi bile na odmet (mase vole vizualni sadržaj, jel'te).
-
@ karboniziran, recenzija o Penumbri ti je fenomenalna :bravo: I mene si napalio na igru, sav sam vlažan i željan dobrog horrora. Morao bum nabaviti sve nastavke, najbolje oko Zimskog perioda kada su noći duže.
-
Namjeravan napisati najavu DoW2 očekujte ju u sljedećih par dana :D
-
svi se tresemo od uzbuđenja :D
-
Pazi da ti od trešnje gaće ne spadnu XD
-
Kaj nitko nije napisao svoju recenzijicu Witchera?
Ajmo ljudi, kome se da neka je napiše :D Ali takva igra zaslužuje kvalitetnu recenziju, tak da oni koji nemaju smisla za to, neka nam ne upropaštavaju gušt čitanja Witcherove recenzije svojim bljurdama :P
-
Ajde crni Bartuče, što se ti ne prihvatiš? :)
Jedva čekam da pročitam najavu, Jopax.
-
Nisam nikada recenzirao igre, a kao što rekoh, mora netko dobar odraditi taj posao :P
-
Ok gdje da počnem, izlazi nastavak Dawn of Wara, jedne od boljih digitalnih oblika Warhammer 40k svemira, imamo oko 9 mjeseci da se pripremimo za njegov izlazak, zato preporučam da se odigraju prijašnje stvari i po mogućnosti nabavi neka vrsta velikog oružja za probijanje kroz fanove XD.
Dakle da pođemo sa pričom, ne zna se puno osim da ćemo igrati sa već poznatim Relicovim chapterom Blood Ravensima, priča će biti nelinearna a radi se o nekom spašavanju galaksije od velike invazije, mnogo se priča o mogućim lokacijama ili događajima ali je najvjerovatniji je Octavius sektor naše drage galaksije zbog trenutno velikog konflikta između Tyranidsa i Orkova u tome dijelu.Također o priči znamo da vodimo mali dio chaptera, vjerovatno kompaniju (čudno zvuči na hrvatskom) na jednom brodu, još se zna da će jedan od likova otprije poznat biti kapetan Thule iz Dark Crusadea, ali ovaj put kao smrtno ranjeni marinac u Dreadnaughtu, ostalo je sakriveno. Hoće li biti kampanja sa drugim rasama nije još otkriveno ali se možemo i dalje nadati .
http://www.imagesforme.com/out.php/i...Troops1TAB.JPG
Osim marinaca potvrđeni su Eldari, Orkovi i Tyranidsi, nije rečeno hoće li biti još rasa ali je mala vjerovatnost da će se to desiti i da će ostale rase doći sa ekspanzijama kao što je bilo i prije.Ne zna se mnogo o mogućim taktikama ali se zna da borba biti više orijentirana na manje skupine vojnika i vozila,
Eldari se vjerovatno kao i prije i kao i u Tabletop igri temelje na brzim Hit&Run napadima sa krhkim ali brzim unitima.
http://www.imagesforme.com/out.php/i...darHeroTAB.JPG
Orkovi ili kao što ih neki zovu Green tide po imenu se vjerovatno temelje na velikim brojevima i jakim melee unitima,o njima se trenutno ne zna puno, budem updateao ako izađe još vijesti, isto vrijedi i za Eldare.
http://www.imagesforme.com/out.php/i...OrkHeroTAB.JPG
Tyranidsi, vjerovatno najkulnija rasa genetički napravljenih beštija se temelje na velikim brojevima i velikim beštijama umjesto klasičnih vozila, a važne će im biti upravo te velike beštije koje manjim živinama daju takozvani Synapse, taj synapse je neka vrsta kontrole Hive Minda(njihova centralna inteligencija, nešto slično mravinjaku gdje svi usklađeno rade da bi preživjeli) nad svim bićima, veća bića pošto su složenija mogu kontrolirati manja, tako će jedan od prioriteta biti ubijanje tih velikih centara inteligencije jer tada manje živine ostaju skoro bespomoćne.
http://www.imagesforme.com/out.php/i...nidHeroTAB.JPG
Marinci su po običaju svestrani i dobri u skoro svemu jer imaju dosta specijaliziranih trupa i oružja.Jedna od većih promjena, barem što se kampanje tiče jest nedostatak granje zgrada ili bilo kakve baze, squadovi će se umjesto toga pojačavati na određenim lokacijama na mapi koje bi trebale postati žarišta borbe, također se spominju i specijalne mogućnosti kao u marinaca pozivanje Drop podova koji trupama ublizini omogućuju nadopunjavanje izgubljenih članova.
http://www.imagesforme.com/out.php/i..._SMHeroTAB.JPG
Jedan od naglasaka igre jest fokusiranje na svoje trupe, tj. veliki broj opcija za customiziranje iste i prilagođavanje svojim potrebama i taktikama, još jedna novost jest ta da narednici (Seargenti, Nobovi, Exarchi i ostali zapovjednici u igri) neće moći umrijeti, umjesto toga padnu u nekakvu komu(nešto slično je bilo i u Age of Empiresu 3) iz koje ih možete probuditi ako sredite sve neprijatelje u blizini.Još jedna od mogućnosti jest da je moguće izabrati oružje i opremu za skoro svakog člana squada, što bi moglo dati neke zanimljive rezultate.Velika novost u igri je i mogućnost ulaženja u zgrade ali i totalno uništenje istih kao i većine terena, nije sigurno može li se cijela mapa sravniti sa zemljom ali uz dovoljno velikog oružja sve je moguće.
O grafici se i ne treba previše govoriti jer govori sama za sebe, igra se temelji na unaprijeđenom Essence enegineu iz Company of Herosa koji daje neke vrlo impresivne slike, sync killovi su opet tu sada još impresivniji i ljepši. O multiplayeru se ne zna mnogo osim daće ići preko Windows Live servisa, ne baš najbolji izbor po mom mišljenju ali ako igra bude dobra kao što govore neka im bude.
I za kraj:
Tought of the day: “Blessed is the mind to small for doubt“
Ave Imperator
Zahvaljujem Arbiteru na slikama :D
-
Daj pobogu razdvoji malo tekst i slike (te bi slike isto tako trebale linkovati na svoje veće inačice, ali nema veze). :)
Dobro je, ali šteta što nisi mogao više napisati (zapravo, malo se i zna tako da... sve ok).
-
Prekasno edit je otišao pa pa XD
Ma nema veze sada se mislim napravit još nešto, ne znam ni sam zašto XD
-
moram reci prijatelju da mi sad vrati warhammer (obican) i dark crusade da se sad uzivim prije dvice :P
-
DEVIL MAY CRY 4S
by Arbiter of Change
Dakle, nastavak predobrog Devil May Cry 3 (koji je također doživio svoju PC inkarnaciju u vidu Special Editiona) je konačno dopuzao na PC nakon što je prvotno izašao za konzole. Naravno, mislim na Devil May Cry 4 ili, kako ću ga odsada zvati, DMC4. Premda je došao kasnije to je i opravdao dodacima specifičnima PC platformi kao što je dodatak Anisotropic filtering (AF) koji nam omogućuje čišći i oštriji prikaz tekstura, povećan maksimalni Frames Per Second (FPS) te konačno i dodatak još jedne razine težine; The Legendary Dark Knight, težina koji će stvarno testirati vaš hardver puneći vam ekran bolesnim brojem neprijatelja. I vjerojatno najvažnije od svega toga, Capcom nas je sve iskreno iznenadio odličnom optimizacijom igre što omogućuje čak i slabijim konfiguracijama da pokrenu igru (premda je kao zapreka ostao zahtjev da grafička kartica apsolutno mora imati SM 3.0 shadere jer, ukoliko to nema, pokretanje igre vam neće baš biti ugodno... zapravo, do njega neće ni doći).
Naravno, to ne znači da igra ne pati od nekih problema koji su, istini za volju, više-manje slabi te se mogu slobodno zaboraviti, ali ipak postoje. To su većinom sitnice oko učitavanja koja se bez razloga znaju odužiti na konfiguracijam sa 2GB RAM-a i sa karticama sa 512Mb što zna biti poprilično iritantno, a drugi problem proizlazi iz nešto slabije detekcije gamepada, posebno ako je stariji što vodi toga da je potrebno ručno više puta namještati kontrole.
http://www.imagesforme.com/out.php/i...evsNeroTAB.JPG
Epopeja bajna... priča
Prije svega je važno napomenuti kako je DMC4 zapravo treći nastavak u već poznatom Devil May Cry serijalu i da on, za razliku od prethodnika, nije prequel niti služi kao neki drugi oblik uvoda u radnju. Jedini nastavak koji slijedi nakon njega i u kojem je priča "dovršena" je Devil May Cry 2 (koji je pak slučaj sam za sebe po svojoj radnji i po činjenici kako su ga se fanovi serijala praktički odrekli zbog brojnih odstupanja premda je to već priča za sebe). Dakle, kronološki slijed nastavaka, za one koji su željni prisjetiti se starih vremena i odigrati prijašnje nastavke, je: DMC3 -> DMC1 -> DMC4 -> DMC2.
Sama radnja je jako tipična za inače (ne)popularne JRPG naslove tako što prati još jednog oštrokosog, ispao-sam-iz-animea lika bolje poznatog pod imenom Nero i koji se, kako vidimo u uvodnom filmiću, negdje jako žuri. Kasnije otkrivamo da se on žuri u katedralu organizacije čiji je član, Order of the Sword, kako bi se vidio sa svojom djevojkom koja izvodi vokalnu točku. Da, dobro pogađate - romanca koja je okosnica radnje samo što vam se ne smije u lice koliko je očita. Naravno, problemi nastupaju kad Nero konačno stigne u katedralu u vidu upada jednog poznatog crvenog vraga i glavnog junaka dosadašnjih nastavaka serijala; Dantea in the flash! Bez da otkrivam previše detalja (ostavljam vama da vidim koliko ćete ih moći pogoditi satima prije nego li se i dogode), ubrzo slijedi Dante vs. Nero okršaj, cura (inače zvana Kyrie) nestaje, Nero otkriva da Red ima svoje vlastite prljave tajne što u njemu budi osvetnički/pravedni bijes i on kreće ispraviti stvari... Chuck Norris style. Hoće li uspjeti i hoće li na putu naići na pomoć? Odigrajte i saznajte.
Druga stvar, pored prozirne priče koja ipak IMA nekoliko prevrata koji će vas malo začuditi (podcrtavam ovo malo), je ono što će svatko primjetiti, a čime će fanovi serijala biti pomalo razočarani - Dante i Nero su praktički identični likovi, bar kad je izgled, ponašanje, itd u pitanju. Zašto razočarani? Vjerojatno iz razloga jer je Nero definitivno ispao kao jeftina wannabe kopija već iskusno Dantea. sve od frizure pa do loših dijaloga. Ja sam osobno razočaran iz drugog razloga (Nerov više n00b friendly pristup igri koji je malo... čudan, kad se pogleda veća slika), ali iskreno bi više volio da smo dobili ozbiljnijeg i "mračnijeg" lika kao što je Vergill (oni koji su igrali DMC3:SE na PC-u znaju tko je).
http://www.imagesforme.com/out.php/i...KnightsTAB.JPG
I zastor se diže.... grafika
Ironično, nisam neka velika osoba kad je grafika u pitanju, ali DMC4 me iznenadio kako kvalitetom tako i stilom. Očito je da je grafika na iznimno visokoj razini, ali meni je osobno više stil zapeo za oko. Može biti jer sam obično (premda iznimke postoje, posebno u ovim modernijim vremenima) ljubitelj Anime dizajn pristupa kod likova, ali igra je uspjela odlično spojiti realističan prikaz (zahvale za ovo većinom idu samim mjestima radnjima, koja ubrajaju selo, crkvu, tvornicu iznimno realnog izgleda) sa fantastičnom tematikom, a nerijatko i samim dizajnima (odigrajte zadnje levele i recite da nije naprosto impreivno, posebno na većim monitorima). Likovi su, kao što sam već rekao, iznimno dobro dizajnirani premda zamjerka ide na račun sličnosti između 2 glavna junaka (sličnost koja se mogla izbjeći).
Ruku pod ruku sa grafikom ide i prezentacija te iste... i ona je perfektna. Iskreno, redatelji bi mogli puno naučiti od igara kao što su Devil May Cry i Metal Gear Solid kad je režija akcijskih scena u pitanju. Istina, pokreti i kamera su okrenuti prema čistom dramatizmu i epici, te se trude likove prikazati što kulnijima, ali učinak ne izostaje. Jednostavno, isplati se igrati samo zbog toga ako vas animacije nap... ovaj, uzbuđuju (premda bi vjerojatno i druga vrsta potražnje, savjetujem medicinsku, tada bila preporučena).
http://www.imagesforme.com/out.php/i...LuciferTAB.JPG
Zubačanici, poluge, metci... gameplay
I sada dolazimo do samog igranja i užitka kojeg pruža... a fanovima no-nonsense tabačina će definitivno pružiti dosta zadovoljstva. Igra se rasprostire preko dvadesetak razina što je pozamašan broj kad se pogleda, ali tu repetativnost otkriva svoje gadno lice - polovina tih razina je u biti ponavljanje tih istih samo ovaj put obrnutim redosljedom uz manje izmjene. Ova jedna činjenica je vjerojatno najveći problem igre i razbuktati će sumnje igrača koji možda žele kupiti igru, ali ako možete progledati kroz prste shvatiti ćete da to nije toliko nedostatak... ukolike niste toliki hardcore igrač da igru mislite prijeću u dan-dva jer će vam tada repetativnost STVARNO upadati u oči.
Nego, da se bacimo na sam gameplay. Kao što ste do sada vjerojatno već i sami shvatili, u igri možete upravljati sa 2 različita lika - Nerom i Danteom. Prije negoli se bacim u razlike/sličnosti među njima, osjećam kako mi je dužnost reći kako DMC4 ima iznimno dubok i razvijem borbeni sistem, sistem koji se temelji na nagrađivanju ovisno o šteti i stilu koji ste postigli. Stigl? Da, zašto neprijatelje samo bezveze ubijati kad ih možete razriješiti muka sa stilom. Borbeni sistem je iznimno, i začudo, jako pristupačan ako igrate na lakšoj razini, ali kad prijeđete na teže stvarno ćete morati poraditi na svojim combo-making vještinama i refleksima.
Već spomenuti sistem je samo dodatno produbljen činjenicom da na raspolaganju imate 2 različita lika.
Nero raspolaže svojim mačem (Red Queen) i dvocijevnim revolverom (Blue ROse), te svojim specifičnim pomagalom Devil Bringerom; magičnom rukom kojom može neprijatelje dohvatiti sa udaljenosti i mlatiti s njima o pod. Iako možda nema raznolikosti oružja i borbenih stilova kao Dante, Nerov mač je opremljen jedinstvenim Exceed sistemom koji mu omogućuje da pojača svoje fizičke udarce. Sjećate se kako sam rekao da je Nero više n00b friendly? E pa mislio sam na Devil Bringer i njegovu funkciju da relativno lagano dograbite neprijetlje te ih u relativnoj (zračnost) sigurnosti pošteno natamburate + specijalne konačne poteze kojima možete gotovo insant eliminirati neke neprijatelje.
Na drugoj strani, ili kutu ovisno kako na to gledate, imamo prokušanog i iskušanog veterana Dantea (zamislite ovdje ovacije publike sačinjene od poludjelih Japanskih fan girlsa) koji se vraća ovaj put u odličnom izdanju. Neću navoditi njegova oružja jer ih kroz sam tijek igre skupite nekoliko (od kojih je vjerojatno najupečatljivija Pandora's Box - bolesno dalekometno oružje) već ću samo reći da mu sama oružja daju puno veću... fleksibilnost od Neroa. Ali stavljajući to na stranu, ono po čemu je Dante najviše upečatljiv su njegovi borbeni stilovi; Trickster, Royal Guard, Gunslinger, Sword Master. Svaki od tih stilova mu daje drugačije sposobnosti, npr, Gunslinger se prvenstveno fokusira na dalekometna oružja i otključava nove poteze za njih, te su najvažnija stvar koja definira igračev stil igranja. Sada vijest koja će razveseliti igrače DMC3, a to je da ih Dante može mijenjati usred igre, a ne samo prije misije što omogućuje dinamičan i strateški gameplay.
Oba lika također imaju i pristup specijalnoj moći zvanoj Devil Trigger koja, kad je aktivirana, troši njihove magične rezerve ali povećava štetu do apsolutno ludih visina. Magične rezerve, kao i one od zdravlja zajedno sa drugim stvarima (kao što su health-packovi i slično) se kupuju između misija, a valuta su Red Orbs koje dobijate kroz misije ubijanjem neprijatelja. Žalosna vijest je da se kupovanje novih poteza za oružja, povećanje štete i drugih stvari više ne vrši posredstvom istih Orbsa već putem novim Heroic Soulsa koji se dobijaju po boljim završetcima misija, promjena koje se može negativno promatrati ako ste jedan od onih koji vole iste razine prolaziti više puta kako bi se malo "nabildali".
http://www.imagesforme.com/out.php/i...roPointTAB.JPG
La Grande Finale... zaključak
Prije konačnog zaključka i presude osvrnuti ću se na prisutni ekstra sadržaj i enciklopediju živina protiv kojih se borite kroz igru. Ekstra materijal sadržava artwork kako iz ovoga tako i iz prijašnjih nastavaka, slike i druge sadržaje, dok knjižnica stvarno lijepo sadržava sve protiv koga ste se borili i detalje o vašim oružjima, vještinama i sličnome koristeći pri tome 3D modele koje doista i vidite u igri. Ali vjerojatno najvažnije što možete otključati je već spomenutu razinu težinu (Legendary Dark Knight) koja će vam život učiniti zanimljvim, JAKO zanimljivim, ukoliko imate volje ponovno prelaziti igru.
Ocjenu sam temeljio u odnosu na prethodne nastavke koje sam igrao. Začudo, igra je jako dobra i premda ne uspijeva premašiti DMC3 po kvaliteti (grafiku na stranu, DMC4 ponekad zna biti dosadan, nešto što apsolutno nikada ne bih mogao reći za njegovog prethodnika) pružiti će vam dobru količinu zabave. Koliko? To ovisi o vama - prvenstveno o tome koliko ste ljubitelj žanra, koliko ste vremena spremni uložiti i koliko je u vama snažan onaj glas malog sakupljača "Moram skupit' sve!" koji će vas nagnati na to da skupite čitavu artwork galeriju, prođete sve tajne razine i završite igru na svim težinama... za neke je, za neke nije.
OCJENA - 8,2/10
((Uf, dugo nisam napisao jednu poštenu pa se nadam da je ova bila kakva-takva.))
-
Arbiter :thumbs2:
Odlična recenzija.
-
Zahvaljujem se na pohvali. :)
-
Arbi, izvrsna recenzija, linkovi na vece slike, citljivo i gramaticki ispravno.
gg :)
-
-
DRACULA: ORIGIN
http://www3.picturepush.com/photo/a/...20/1015556.jpg
2003. godina. Izlazi Sherlock Holmes: Secret of the Silver Earring (u daljem tekstu SotSE), igra koja je, uz Still Life i Syberiu, predstavljala oazu u pustinjskom svetu avantura prve polovine ove decenije. Te sušne 2003. pružila je mnogim avanturistima sate i sate zabave (potpisanik ovih redova ju je prešao pet puta - po jednom svake godine otkad se pojavila) i nadu u bolje sutra.
2008. godina. Izlazi Dracula: Origin, jubilarna hiljadita igra koja se bavi grofom iz naslova, nova igra Frogwaresa, tvoraca SotSE-a, i, što je najbitnije, igra na čijim plećima leži veliko breme - ponoviti uspeh Šerloka.
Kao prvo, da razjasnimo nedoumice koje se najčešće javljaju u vezi ove igre - ona nije nastavak, niti ima bilo kakve veze, sem tematike i žanra, sa dvema starim avanturama inspirisanih likom i delom cenjenog gospodina iz naslova, već predstavlja potpuno samostalnu igru. Dakle, možete je nabaviti bez bojazni da nećete razumeti priču.
Da bi se procenio kvalitet jedne avanture, prvo se mora proceniti kvalitet njene priče, tj. nekvalitet u ovom slučaju. Fabula radnje je sledeća: Drakula je povampirio mladog Londonca, Džonatana Harkera, te mu oteo snajku Minu. Igrač uskače u čizme profesora Van Helsinga, dežurnog dobrice i lovca na vampire, čija je dužnost da po koji ko zna put spasi svet & pobedi zlo.
Dakle, priča je najgori kliše, što i ne bi bilo toliko loše da priča nije koncipirana tako kako jeste. Scenario je veoma, veoma loš, što će primetiti svako ko je odigrao više od deset avantura (naročito teškaše nalik na Grim Fandango, od kojih je ova igra miljama daleko). Naravno, imajte u vidu da je ovo subjektivno mišljenje, ali u mojim očima igru prilično srozava činjenica da ovo nije horor, već avanturistička priča u stilu Indijane Džounsa. Što u prevodu znači, očekujte mistične egipatske relikvije, drevne katakombe, lepe Indi devojke... Šalim se za ovo poslednje, u igri se, kao likovi sa kojima je moguća komunikacija, pojavljuju samo dve osobe ženskog pola. No dobro, život ide dalje, a samim tim i ovaj tekst.
Origin u podnaslovu je tu jer se igra, navodno, bavi grofovim poreklom. Obratite pažnju na navodno. Naime, njegovo poreklo ne samo da nema veze sa radnjom, nego se tokom igre uopšte i ne pominje. Cinici bi rekli da stoji u podnaslovu čisto da bi privuklo dodatnu pažnju (a svi znamo da je pažnja = profit).
http://www4.picturepush.com/photo/a/...20/1015557.jpg
Kao što je već rečeno, ovo je avantura. I to najklasičnija moguća point & click avantura. Za razliku od sličnih novijih igara, Dracula mnogo veći akcenat baca na mistolike zagonetke, nego na kombinovanje predmeta i njihovu upotrebu na pravom mestu. Nemojte da se plašite, igra je daleko lakša od jednog monstruma kao što je Myst, ali i nije što i poljem proći. Dobra vest je da su svi problemi logični, pa ćete moći da uživate u euforiji posle svake rešene zagonetke (u tim trenucima mi je žao što avanture u 90% slučajeva igram sam, pa nema nikog pored mene da vidi koliko sam pametan).
Desnim klikom miša pozivate lepo sređeni inventar, koji ne bi trebalo da vam pravi probleme, i dnevnik, u kome se zapisaju svi dijalozi i interesantna zapažanja. Jedan od najvećih problema sa kojim su se suočavali antički avanturisti je pixel hunting. Ta opasna bolest iskorenjena je još pre nekoliko godina, uvođenjem tastera (najčešće space) za prikazivanje svih hot spotova na ekranu. Taj trend je doveo do mnogih rasprava među avanturistima - dok neki smatraju da je ovako zagarantovan veći stepen uživanja, drugi su ubeđeni da je to jedan vid varanja, te nijednog avanturistu ne uvažavaju za njima ravnopravnog ako nije iskopao space iz tastature.
Vidi se da su se dizajneri maksimalno potrudili kako bi igračima pružili što udobnije igranje - Van Helsing će se, kad mu zadate komandu da nešto pogleda, samo okrenuti u pravcu tog predmeta i reći šta misli, bez nepotrebnog kretanja, a već standardno prekidanje dijaloga i brzo odlaženje sa lokacije dvoklikom miša prisutno je i ovde.
http://www5.picturepush.com/photo/a/...20/1015553.jpg
Kada se umorite od pointanja i kliktanja, možete zastati da biste se divili grafici. Da, grafika je prelepa, scene su veoma detaljne, a podržane su i wide rezolucije, koje, nažalost, imaju jednu sitnu manu: iako sam tehnički pokrenuo igru u rezoluciji od 1680:1050 piksela, mnogo ''praznog'' prostora je bilo prisutno sa obe strane ekrana. Nažalost, nikakav patch koji bi mogao da ispravi ovaj problem nije bio dostupan u vreme pisanja teksta.
Muzika je odlična, ali su kompozicije previše kratke, pa brzo dosadi ponavljanje jedne te iste u nedogled, što se ne može reći za glasovnu glumu, koje ima na pretek, ali je prilično loša. Ironično, Profa je možda čak i najlošije odglumljen.
Svrha svake recenzije je da čitaocima stavi na znanje da li je proizvod vredan kupovine ili ne. S obzirom na široko rasprostranjenu pirateriju u našim krajevima, recenzije kompjuterskih igara imaju onoliko smisla koliko i Marko Pantelić za fudbal, pa ćemo to zanemariti. Pročitajte tekst, razmislite da li vam je bitnija priča ili gejmplej, pa sami odlučite. Jedno je sigurno, Dracula: Origin sigurno neće učiniti toliko za žanr koliko je učinio SotSE.
70
-
Jako dobra i realna recenzija, posebno s ovim osvrtom na to koliko su zapravo zagonetke logične u igri (ali stvarno, sve zahtjevaju samo logično razmišljanje i promatranje okoline). Ja bi se još bio požalio i na iritantan voice acting glavnog lika, ali inače jako dobro. Nadam se da bi u doglednoj budućnost mogli vidjeti i recenziju Dracula 3, The Path of the Dragon iz tvog pera. :thumbs2:
@Snake:
Čitava fora i je u tome da recenzije trebaju biti postane na PCP forum, a ne samo linkane...
-
hvala, skrenuo si mi pažnju na ovu grešku za voice acting glavnog lika - napisao sam da profa, ironično, ima najlošiju glumu, iz nekog razloga sam mislio da je van helsing profesor.. sad vidim da je doktor, trebalo je doca.
za draculu 3 ne verujem, jer ne volim takve avanture.. možda ću da je odigram, ako ne bude bilo ičeg drugog, ali pošto će biti...
-
Šteta, jer je u pitanju direktni nastavak na prijašnje Drakula igra, ali dobro kažeš kad će to doći u naše krajeve, posebno kad nije razvikani naslov.
-
Arbiter, hajde napiši recenziju Crysisa. :D
-
-
Evo ja ću.
Recenzija: CRYSIS
NE KUPOVATI, neće te biti u stanju pokrenuti.
-
Mogu ja XD
Ono što sam ga igrao(cijelih 15 minuta) je bilo jako dobro, po meni se ne isplati baš dat za orginal igru ali je dobra za ispuhavanje živaca zbog velike moći onog odijela, nema ništa boljeg od šaketanja kuće da se sruši na neprijatelje, ili šprintanje okolo sumanutom brzinom također šaketajući sve oko sebe, ili skakajući poput klokana iza bunkera raspaljujući pritome iz shotguna.
GG igra za ispuhat živce, ništa više :D
-
Tomb Raider Underworld najava
Najpoznatija heroina video-igara vraća se po osmi put. Iako već ima popriličan radni staž, Lara Croft ne odustaje od daljnjeg skakutanja i švrljanja po drevnim grobnicama. Mi se, naravno, ne bunimo previše sve dok je Lara tako dobro modelirana. Što očekivati od prve prave next-gen gospođice Croft, pročitajte u najavi.
Poneki zlobnici rekli bi da svakim nastavkom Tomb Raider postaje još izlizanija igra uspoređujući pritom ovaj serijal s isfuranim franšizama iz Electronic Artsove radionice. No velik broj ljudi, kako vjernih fanova tako i objektivnih novinara, slažu se da noviji nastavci Tomb Raidera ne gube na kvaliteti, štoviše smatraju kako Lara ima još puno toga za pokazati. I mi se, dakako, slažemo s njima :). Revolucionarnu promjenu u serijal uveo je 2006. godine Crystal Dynamics studio preuzevši razvoj nove TR igre od dotadašnjih tvoraca Core Designa. Crystal Dynamics proslavio se igrama Legacy of Kain svijeta i ubrzo opravdali svoju kvalitetu serviravši nam Legend, potpuno novi uvod u priču mlade avanturistice Croft. Odličan uspjeh Legenda i još bolji uspjeh osvježavanja posrnulog serijala godinu dana poslije rezultirao je preradom prvog Tomb Raidera iz davne 1996. Anniversary je samo potvrdio kako Crystal Dynamic ide pravim putem i da su upravo oni najbolja stvar koja se Tomb Raideru mogla dogoditi.
U siječnju ove godine, Eidos je najavio TR Underworld. Iako su mnogi ostali skeptični oko te najave s obzirom na to da nije prošlo ni punih šest mjeseci od Anniversarya, Underworld se i dalje nestrpljivo očekuje kao jedan od velikih jesenskih hitova.
Priča, kao i sama igra, nastavlja se ondje gdje je Legend stao / završio. A završio je cliffhangerom, slobodno govoreći. Sami detalji o zapletu i eventualni spoileri još uvijek nam nisu poznati, no sudeći po promotivnim trailerima, Lara će u Underworldu tragati za Thorovim čekićem. Naravno, ona nije jedina koja se želi dokopati tog oružja pa stoga očekujte povratak negativaca iz Legenda. Naime, jedan trailer završava interesantnom rečenicom, no o čemu ili točnije o kome, se radi, nećemo ovdje otkrivati.
Ruku na srce, Tomb Raider igre nikada nisu donosile previše noviteta, a onda kad su to i činile, pokušaji su neslavno propali. Ipak, Underworld bi mogao napraviti iznimku. Promjene koje su najavljene imaju ključan utjecaj na gameplay i stoga imamo razloga vjerovati kako će ovo biti najbolji TR do sada.
Ponajprije, vremenski uvjeti u igri neće imati samo vizualnu ulogu. Sada ćete morati pripaziti na površine pokrivene vodom – ako Lara balansira na površini nakon kiše, postoji mogućnost da će se okliznuti i pasti. Također, mnogi ostali sitni detalji usklađeni su s vremenskim uvjetima. Čučanje u blatu tako će sada ostavljati znakove da je Lara činila upravo to jer će joj koljena biti blatna; prolaskom nad zemljanim površinama Lara će ostavljati tragove, tj. otiske stopala. Novi sistem interakcije s okolišem omogućit će i veću realnost jer će promjene na okoliš biti trajne. Kad Lara nešto sruši ono će zauvijek ostati srušeno, a neprijatelji koje likvidira neće nestati već će ostati ondje gdje ih je i ubila.
Crystal Dynamics namjerava nam ponuditi i nelinearno iskustvo Tomb Raidera. Kako će to izvesti zaista nemamo pojma, no znamo da će faktor za to biti češća upotreba Larinog motocikla. Igrač će ovaj put biti prepušten vlastitoj intuiciji jer neće imati grafičke hintove viđene u Legendu. Dakle, Underworld izbacuje isticanje destruktivnog i interaktivnog okoliša te ćete stoga za otkrivanje tajnih prolaza, prekidača i sl. morati koristiti vlastitu intuiciju i instinkt.
Legend je po prvi put u serijal unio interaktivne animacije u kojima smo u određenom trenutku trebali stisnuti specifičnu tipku i sl. Kako je ovo feature viđen u gotovo svim novijim igrama, Crystal Dynamics nije želio Underworld ponovno svesti na to. Umjesto već navedenih interaktivnih scena, novi TR koristit će tzv. „adrenalinski trenutak“ u kojemu će igrač imati potpunu kontrolu nad Larom dok se izmiče opasnosti. Adrenalinski trenutak bazira se na usporavanju vremena, točnije efektu zvanom Bullet time, a manje-više sličan potez viđen je i u Anniversaryu.
Potraga za drevnih artefaktima odvest će nas preko obala Tajlanda do džungli Meksika pa sve do podvodnih područja Sredozemnog mora. Baš kao i Legend, novi Tomb Raider nudi nam raznolike levele na kojima ćemo se susretati s mnogobrojnim neprijateljima. Paukovi, šišmiši, tigrovi, morski psi i rasa čovjekolikih guštera, samo su neki od neprijatelja koji nas očekuju.
Pošto Underworld pokreće potpuno novi engine posebno napravljen baš za Tomb Raider igru, grafika je na zavidnoj razini. Svijet izgleda puno življe, a Larini potezi još elegantniji. Kao što smo već prije spomenuli, ovo je prva prava next-gen Lara i od nje zaista očekujemo vizualnu raskoš.
Na kraju nam ne preostaje mnogo toga za reći. Tomb Raider Underworld stiže u studenome i predstavlja must-have naslov za sve igrače željne akcijskih avantura. Serijal je s nama već više od 12 godina i posljednjih godina sve je bolji i bolji. Stoga ne sumnjamo da će Underworld postići, ako ne i prestići, uspjeh prethodnih Tomb Raider igara. A što će se dogoditi s gospođicom Croft, kako i gdje će priča završiti, doznat ćemo 18. studenog.
-
Jako dobra najava koja nije zvučala toliko "robotski", za razliku od većine profi najava (sviđa mi se malo osobnih komentara).
Još samo da je bila slika ili dvije... eh. :)
-
Evo moj (odavno napisani) E3 report...
Iako su limitirali, ili kako bi zagriženi fanatici rekli "izbacili, otjerali" polugole hostese, poznatu Booth Babes patrolu to nimalo nije utjecalo na razvoj sajma. Ipak se na E3-u, na kraju kad se srede dojmovi, sve svodi na igre. Ako ima zamiljivih igara zanimljiv nam je i E3. Je li ovaj E3 bio zanimljiv to odlučite sami, mi ćemo samo malo prokomentirati zbivanja ;)
E3 (Electronic Entertainment Expo) sajam je definitivno najveći gamerski manifest ikada. To su dani kada svi proizvođači predstavljaju svoje buduće hitove, te otkrivaju javnosti njihove detalje. Kao i svake godine, tako i ove održan je E3 sajam, no o tome malo kasnije...
History of E3
Prvi E3 sajam je bio predstavljen 1995. (točnije, trajao je 11.-13. svibnja) godine uz pomoć Interactive Digital Software Association (današnji Entertainment Software Association). Na njemu je predstavljena "next-gen" konzola Sega Saturn, te najavljen PlayStation, Nitendo Virtual Boy i Neo Geo CD. Što se tiče kasnijih E3 sajmova, dovoljno je reći da su se na njemu otkrili prvi detalji o igrama kao što su: StarCraft, Half-Life, Unreal, Prey, Quake II, Jedi Knight II, Duke Nukem Forever, Halo, MGS, Medal of Honor, Splinter Cell....... Doom 3, WarCraft 3 i (da vas više ne zamaram brojkama) mnogi drugi...
E3 U 2008.
Kao što vidite, još jedan E3 sajam je iza nas. Što se na njemu prezentiralo, kakav je bio, je li prezentiran Đuka (errrrm nije)... - na sve to smo dobili odgovore. No prije toga pročitajte ovu novost (http://lnl.com.hr/view/1107/) da biste znali što nas je sve čekalo... Krenimo abecednim redom.
2K Games & 2K Sports
2K Games je na ovom E3 sajmu predstavio sljedeće igre: Bioshock (PS3), Borderlands (PC, PS3, Xbox 360), NBA 2009 (PS2, PS3, Xbox 360), NHL 2009 (PS2, PS3, Xbox 360, Wii) i Sid Meier's Civilization IV: Colonization (PC). Sigurno vas najviše zanima Bioshock za Playstation 3? Kako bi mogli najbolju igru godine još više poboljšati? Na sajmu je prikazan dvominutni gameplay nabrijan akcijom. Inače, igra izgleda slično kao i verzija za PC i Xbox 360, s puno detalja, sličnim gameplayom... Dodana je jedna novina, "challenge room", a i datum izlaska je potvrđen (4.11.2008.). Po svemu sudeći, vlasnici Play Stationa bi trebali dobiti dobru igru s puno akcije. Predstavljen je i drugi projekt, Borderlands. Igra će nam nuditi co-op online igranje za četiri igrača, a aduti ove igre bi trebali biti hrpa raznolikog oružja, vozila koja ćete moći koristiti kad god hoćete, te RPG sistem nadogradnje. Igra bi trebala izaći krajem ove godine. Civilization IV: Colonization je također prezentiran na sajmu. Kao što smo prije znali, na raspolaganju će te imati četiri nacije za igranje: Španjolci, Francuzi, Nizozemci i Englezi. Igra će imati 300 poteza maksimalno, te će ovoga puta diplomacija igrati veliku ulogu. Po svemu sudeći Civilization izgleda solidno, te bi trebala zadovoljiti svoje fanove. Igra bi trebala stići ove jeseni. Prezentacija NBA 2K9 je bila veoma kratka, te je samo sretnicima prikazan petominutni gameplay, točnije meč između Lakersa i Celticsa. Nažalost nemamo previše informacija o novom NBA-u koji bi trebao stići u listopadu ove godine. Što se NHL-a tiče, tu imamo više sreće. Jeff Thomas, glavni producent igre, je rekao da bi novi nastavak NHL-a trebao imati drugačije kontrole, a ako vam se i ne svide, na raspolaganju ćete imati vraćanje starih kontrola. Najveća novost je to što će ova igra krasiti Wii. Wii remote će nam služiti kao hokej palica što će igrača dodatno uživiti u igru. Naravno, grafika na Wii-u se neće moći mjeriti s next-gen konzolama, ali ipak nije sve u grafici. Igra izlazi 1. rujna,a za nekoliko tjedana vlasnici Xboxa će dobiti demo.
Akella
Akella će ove godine predstavit solidan broj naslova, pretežito za PC, a to su: Disciples III: Renaissance (PC), Heavy Duty (PC), Moscow Racer (PC), Numen (PC), PT Boats: Knights of the Sea (PC), Postal III (PC, Xbox 360) i Showdown: Scorpion (PC). Disciples III: Renaissance, dugo očekivana fantasy strategija je napokon otkrivena javnosti. Renaissance će biti, kao i njegovi predhodni nastavci, fantasy strategija na poteze (slično kao Heroes of Might & Magic). Opet ćemo se boriti sa raznim čarobnjacima, vitezovima, kopljanicima, zmajevima, vukodlacima i drugim beštijama iz mračnog svijeta. Igra će se prebaciti u 3D, te će imati šareno-vrckavu grafiku. Igra bi trebala stići početkom 2009. godine. Moscow Racer, još jedna manje poznata igra, predstavljena je od strane Akelle. Kao što samo ime kaže, igra bi trebala nuditi racing u najvećoj prijestolnici Rusije-Moskva. Trailer koji je prikazan ne obećava mnogo. Grafika mi je ispod prosječna, gameplay izgleda ofucano, i igra ima sve predispozicije da bude loša. Nadam se da sam u krivu... Ehh, Postal 3 je također prezentiran na sajmu. Imali smo priliku odgledati video gameplaya i što drugo reći nego da igra izgleda bolesno kao i njegovi prethodnici. Opet će kupovati mlijeko i pritom ubiti stotinjak civila, zapaliti mačke iz gušta, goniti krave i slično :(
Bethesda Softworks
Što se Bethesde tiče, ona ima samo jedan naslov, jedan, ali vrijedan!!! Fallout 3 (PC, PS3, Xbox 360), definitivno najočekivaniji naslov na ovogodišnjem E3 sajmu. Na sajmu je prikazan demo koji je bio veoma kratak, ali sladak. Igra bi trebala nuditi otvoreni svijet veličine onoga iz Obliviona, tisuće i tisuće NPC-ova, veoma zanimljiv sustav borbe, prekrasnu grafiku, priču, zvuk, sve... Nema smisla da sve to ispočetka nabrajam, već vi pročitajte našu najavu ako već niste (lnl.com.hr/view/1005/), pogledajte trailere na E3 sajtu, nabrijte svoja računala i pričekajte još malo. Naime, pojavile su se kalkulacije da bi igra trebala stići 15.9., dakle još malo manje od dva mjeseca. Što drugo reći nego pričekajte još malo, jer koliko god Fallout 3 bio ružan, toliko će biti lijep ;)
Capcom
Može se reći da Capcom drži sve konce u svojim rukama... ili ima pune ruke posla :-P Zaista, Capcom ima i previše posla, a hitovi koje će prezentirat su: Bionic Commando (PC, PS3, Xbox 360), Dark Void (PC, PS3, Xbox 360), Flock (PC, PS3, Xbox 360), MotoGP 08 (PC, PS2, PS3, Xbox 360, Wii), Neopets Puzzle Adventure (PC, Wii), Plunder (PC, PS3, Xbox 360), Resident Evil 5 (PS3, Xbox 360), Spyborgs (Wii), Street Fighter IV (PC, PS3, Xbox 360) i Super Street Fighter II Turbo HD Remix (PS3, Xbox 360). Krenimo redom! Na Bionic Commandu, trenutno na njemu radi GRIN, je prastari remake originala iz već davne 1987. godine. Prije nekih mjesec (možda dva :-P) dana saznali smo neke informacije o Dark Voidu, akcijskoj igri iz trećeg lica. Uglavnom u igri glavnog lika (vas) kidnapiraju vanzemaljci, a vi niste jedini kojeg su vanzemaljci oteli, organizirate otpor sa svojim zemljacima... no nećemo sada o priči. Što se samog gameplaya tiče, ono izgleda jednostavno i zabavno. Najkorisnija stvar u igri će biti jet-pack. Naime, proizvođači su nam obećali potpunu slobodu, te ćemo se moći na sva mjesta (nedostižna bez jet-packa) popeti. Akcija izgleda sasvim pristojno, grafika također. Sve u svemu, moglo bi biti nešto od ovoga. Sjećate li se da je nedavno Capcom uvjeravao javnost da će predstaviti jednu igru koja bi mogla promjeniti budući tijek gaminga? E, radi se o Flocku. O čemu se zapravo radi? Khm.. Flock će vas ubaciti u ulogu UFO-a, a vaš cilj je odvesti životinje na određeni cilj! Naime, vaš UFO će imati tri komande za vođenje životinja: gurati, povući i preplašiti. Capcom obećava veoma humoristične i maštovite levele sa još bizarnijim preprekama. Točan datum izlaska nije otkriven, ali vrlo vjerojatno da ćemo zaigrati ovu inovantnu igru do kraja godine. Resident Evil 5, možda najveći hit na E3 sajmu, napokon je predstavljen. Za razliku od prijašnjeg nastavka (a moram napomenuti da je veoma sličan njemu), u ovom će nas očekivati puno brži protivnici i različite klase zombija. Što se grafike tiče, ona je zadovoljavajuća, a gameplay se ne razlikuje previše od prijašnjeg nastavka. Sve u svemu, Resident Evil 5 izgleda dobro, a uspjeh mu je, po svemu sudeći, zagarantiran. Umalo zaboravih, potvrđen je i datum izlaska - 13. ožujak 2009. godine.
Codemasters
Sljedeće igre koje je Codemasters prezentirao su: Damnation (PC, PS3, Xbox 360), Dragonology (DS, Wii), Jumpgate Evolution (PC), Operation Flashpoint 2: Dragon Rising (PC, PS3, Xbox 360), Rise of the Argonauts (PC, PS3, Xbox 360) i Wizardology (DS, Wii). Jumpgate Evolution je Massive Multiplayer Online Game (MMOG), smješten u svemiru. Na raspolaganju ćete imati tri frakcije, te ćete se pridruživanjem jedne od njih odabrati svoju sudbinu. Previše detalja nije izneseno, pa se čak ni točan datum izlaska igre ne zna. Na sajmu je također prezentiran nastavak starog, dobrog Operation Flashpointa, pod imenom Dragon Rising. Naime, dolazi do ozbiljnijeg konflikta između Amerikanaca i Kineza na jednom otoku usred Tihog oceana. Proizvođači su obećali potpunu slobodu na čitavom otoku veličine 130 kvadratnih milja. Igru ćete, također, moći prelaziti u co-opu koji podržava do 8 igrača, te online do 32 igrača. Igra vizualno briljira, te jedva čekamo da zaigramo ovu ozbiljniju pucačinu. Igra bi trebala izaći u 2009. godini. Rise of the Argonauts je bio jedno od iznenađenja na E3 sajmu. Oni koji su imali priliku odigrati demo na sajmu (sretnici jedni :-P) su ostali zapanjeni. Neki ga već zovu RPG budućnosti, no vidjet ćemo sve kad izađe. Što se tiče same igre, neće biti više dugih i napornih borbi, jer ovdje neprijatelj umire od jednog preciznog udarca mačem. Igra je smještena u antici, te ćete se susresti s mitskim junacima kao što su Achilles, Hercules i Atalanta, a neke ćete moći i prizvati. Sve u svemu, igra puno obećava, nadamo se da će to i ispuniti.
Crave Entertainment
Crave Entertainment se orijentirao na konzole. Njegovi prezentirani naslovi su: Defendin' de Penguin (DS, Wii), Ford Racing Off Road (PC, PS2, PSP, Wii), King of Clubs Mini-Golf (Wii), PBR: Out of the Chute (PS2, Wii), Purr Pals (Wii), te Solitaire & Mahjong (Wii). Defendin' de Penguin je veoma neobična igra. Vi ste pingvin (lol), ali ne običan pingvin, već neki inženjer ili što već, pa imate sposobnost izgraditi borbene tornjeve. Uglavnom napadaju vas razne divlje životinje, a vi ih uništavate raznim katapultima, topovima, tornjevima i ostalim čudima koje ste konstruirali. Funny, yeah ;)
D3 Publisher
Već vam je malo dodijalo, a? No ipak nastavite čitati ;). D3 Publisher je na ovogodišnjem sajmu predstavio tri svoja projekta: Bangai-O Spirits (DS), Ben 10: Alien Force -- The Game (DS, PS2, PSP, Wii) i Puzzle Quest: Galactrix (DS, PC, Xbox 360). Bangai-O Spirits, na prvi pogled izgleda kao jedna obična 2D igra. Ali, ona to tek obična. Vjerujemo da neće postići veliku popularnost ovdje kao u Japanu. O čemu se zapravo radi? Vi ste dobro naoružani pilot ili mech (kako god hoćete) zvani Bangai-O i vaš jedini cilj je ubijati neprijatelje. Uglavnom, nema nikakve radnje (ili je ima, ali nije vrijedna spomena?), i jedini cilj je ubiti što više neprijatelja. Možda zvuči glupo, ali je prokleto zarazno ;). Igra bi trebala izaći u kolovozu ove godine. Kao što samo ime govori, Puzzle Quest: Galactrix je jedna tipična puzzle arkada. Cilj je dakle tri kockice iste boje u isti red upariti. Poznato već? Naravno! No, ova igra će vam nuditi i story mode, uglavnom odigravat će se u svemiru u budućnosti gdje ćemo se boriti s alienima u smislu puzzlea, ma ne znam ni ja točno XD, uglavnom zvuči zanimljiv. Očekujte igru krajem godine.
Deep Silver
Napokon, jedna PC ekskluziva! Deep Silver nam je predstavio novi nastavak Stalkera pod imenom Clear Sky. Na sajmu je predstavljen novi demo, koji je izazvao dosta pozitivnih reakcija. Filmska atmosfera, gotovo fotorealistične lokacije, neprijatelji... sve je vrhunsko. Što je najvažnije, igra nudi totalnu slobodu. No, neću previše pričat, pročitajte našu najavu (http://lnl.com.hr/view/1095/) u kojoj je sve već spomenuto, i strpite se još malo, igra izlazi 29.kolovoza...
Disney Interactive Studios
Disney je predstavio sljedeće hitove: Disney Fairies: Tinker Bell (DS), High School Musical 3: Senior Year (DS), High School Musical 3: Senior Year Dance (PC, PS2, Wii, Xbox 360), Pure (PC, PS3, Xbox 360), Spectrobes: Beyond The Portals (DS) i Ultimate Band (DS, Wii). Jedino što ću spomenuti od ovih naslova je Pure. Pure je najlakše opisati kao sportska arkada lomljenja kostiju :-P Radi se zapravo o simulaciji vožnje motora na četiri kotača. Dakle, izvođenje vratolomija će nam biti u prvom planu. Na sajmu su prikazane razne vratolomije koje je (gotovo) nemoguće izvesti u stvarnosti, a većinu vožnje ćete provesti u zraku. Oni slabih želudca neka preskoče ovu igru. A ostali pričekajte, igra stiže na police dućana 16-og rujna ove godine.
Eidos Interactive
Eidos je na ovom sajmu predstavio tri svoja naslova: Battlestations: Pacific (PC, Xbox 360), Monster Lab (Wii) i Tomb Raider Underworld (PC, PS3, Xbox 360). Nakon veoma dobrog Battlestations: Midway, Eidos nam sprema nastavak ove franšize - Battlestations: Pacific. Midway je završio sa bitkom na Pearl Harboru, a Pacific tu počinje. Dakle, voditi ćete invaziju na Japan, a imat ćete priliku i zaigrati sa njima. Što još mogu reći, avioni, simulacija rata, znate i sami tu spiku ;) Igra bi trebala izaći početkom 2009. godine. Tomb Raider Underworld, hihihihi, cice i pištolji. Što drugo reći da Tomb Raider izgleda prekrasno, a i Lara bogme, mada su je godine uhvatile, i dalje je dobra... :) Na sajmu su potvrdili da će njene avanture započeti na mediteranu, u spilji ispod mora, no dalje vam ništa ne govorim ;). Unatoč bugovitoj verziji koju smo mogli odigrati na sajmu, igra je sasvim dobra, a i imat će vremena da sve to isprave, jer Tomb Raider: Underworld stiže 18-og studenog. A, ako ne, barem ćemo uživati u cicama i oblinama :-P
Electronic Arts
Electronic Arts je i ove godine prezentirao najviše naslova, a to su: Command & Conquer: Red Alert 3 (PC, Xbox 360), Crysis Warhead (PC), Dead Space (PC, PS3, Xbox 360), FaceBreaker (PS3, Xbox 360), FaceBreaker K.O. Party (Wii), Madden NFL 09 (PS3, Xbox 360), Madden NFL 09 All-Play (Wii), Mercenaries 2: World in Flames (PC, PS3, Xbox 360), Mirror's Edge (PC, PS3, Xbox 360), NBA Live 09 (PS3, Xbox 360), NCAA Football 09 (PS3, Xbox 360), Skate It (Wii), Spore (PC), The Lord of the Rings: Conquest (PC, PS3, Xbox 360), Tiger Woods PGA Tour 09 (PS3, PSP, Xbox 360), Tiger Woods PGA Tour 09 All-Play (Wii) i Warhammer Online: Age of Reckoning (PC). Krenimo redom! C&C: Red Alert 3 grafički izgleda predivno. Neću previše govoriti o samoj igri, već pročitajte našu najavu (http://lnl.com.hr/view/1074/), ali pomorske borbe izgledaju savršeno na trailerima. Izgleda da je igra odgođena, pa se ni točan datum izlaska ne zna. Što još reći, nego čeka nas nastavak jedne od najboljih RTS igara. Crysis: Warhead, PC ekskluziva i nastavak jedne od najboljih igara prošle godine, je briljirao. Na sajmu je prikazan demo i što reći o njemu? Vizualno prekrasan, pregršt upravljivih vozila i pametnih neprijatelja. I dalje ne znamo jeli ovo punokrvni nastavak ili ekspanzija, ali sigurno je da će koštati nešto jeftinije nego njegov prethodnik (30$), te se očekuje upgrade nano suita i puno više oružja. Igra nam stiže 16-og rujna, te će u njoj samo uživati vlasnici (jačeg) računala. Mirror's Edge (čiju najavu možete pročitati na http://lnl.com.hr/view/1069/) je također predstavljen, točnije, sretnici su ga mogli zaigrati i vidjeti njegov gameplay, zbog kojeg mnogi i dalje sline. Igra ne izgleda jednostavno, Faith se može popeti na sve zgrade, naći će i sitnu rupicu za koju se može prihvatiti, skočit će i u provaliju i nastavit dalje... Samo je nebo granica. Inače, zanimljivo je kako Faith sređuje stražare, jedan high kick u glavu, riješava se puške, i još po koji udarac u glavu i stražar je gotov. Što još reći nego da jedva čekamo skočiti sa neke velike zgrade, i udariti nekog plavca nogom u bradu, no za to ćemo se još strpiti, jer datum izlaska nije poznat. I nemojte ovo pokušavati u stvarnosti ;). Spore, veoma čudna igra, izgleda odlično. Definitivno će ovo biti jedna od najzanimljivijih igara (možda i najboljih) u posljednje vrijeme. Nedavno je pušten Creature Creator, te smo sami mogli izraditi svakakve gadurije (mnoge su sexualno opičene), no kako će izgledati život sexualnih gadurija, ehhh, veoma sexy... :-P Dakle, na raspolaganju ćete imati svoj planet, na kojem ćete moći razvijati život od sitnih bakterija i ameba do... do... nečeg veoma čudnog i velikog. Moći ćete putovati svemirom, istraživati galaksije, nastanjivati druge planete, obavljati zadatke, križati vaše gadurije s drugima itd. Igra će biti pravo osvježenje u moru drugih ozbiljnih igara. Također ću istaknuti da nije zahtjevna (računalo od 2.0ghz, 512 rama, graf. s 2.0 shaderom bije mogle pokrenuti) što je za svaku pohvalu. Spore nam stiže 7-og rujna ove godine na PC, Mac i DS, a vlasnici Wii-a bi trebali još pričekati. Na sajmu je predstavljen još jedan EA-ov projekt, Lord of the Rings: Conquest! Ljubitelji LotR franšize bi trebali biti zadovoljni što se ovaj neiscrpni izvor i dalje koristi. U igri ćete moći izabrati jednu od četiri klase (swordsman, skaut, strijelac i čarobnjak). Igra će sadržavati dvije kampanje od 15 misija (koje traju po desetak sati), te ćete imati priliku igrati s "dobrom stranom" zvanom Armies of the West, te će susreti s Aragornom, Gandalfom, Gimlijem ili Legolasom biti svakodnevnica. Druga strana, Mordor, je ona "zla sila" s raznoraznim beštijama tipa Trolova, Warg-ridersa, Orkova, Nazgula, a u igri ćete čak moći vidjeti (igrati?) Sarumana i Saurona. Igra će također imati i multiplayer tipa deathmach ili tko-će-prije-uhvatiti-Frodoa. Igra bi trebala iznjedriti krajem godine.
Gamecock
Gamecock je na sajmu predstavio tri igre: Dungeon Hero (PC, Xbox 360), Legendary (PC, PS3, Xbox 360) i Velvet Assassin (PC, Xbox 360), no mi ćemo spomenuti samo Velvet Assassin. Drugi svjetski rat još traje, a na sajmu je prezentirana misija u Varšavi. Velvet Assassin je TPS, a Violet je vaša cura s kojom ćete trati Naciste. Inače glavni naglasak u igri je stavljen na stealthu, te ćete većinu stražara obraditi u tišini. No Violet zna biti doista i violentna, te zabijanje noža u vrat uz jako jaukanje stražara nije rijetkost. No, kada zagusti tu su razna oružja tipa mashine-gun i slično. Igra bi trebala stići krajem godine, a vlasnici računala i Xboxa će moći uživati u njoj. Nažalost na sajmu nismo ništa doznali o budućem CroTeamovom projektu.
Microsoft Game Studios
Mnogi ga mrze (ma nezadovoljni PC-jaši, naravno..) i to s razlogom. Microsoft je na ovom sajmu prezentirao: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts (Xbox 360), Fable 2 (Xbox 360), Gears of War 2 (Xbox 360), Halo Wars (Xbox 360), Too Human (Xbox 360) i Viva Piñata: Trouble in Paradise (Xbox 360). Zašto ih neki mrze?.... Otkrijte sami ;) Možda jedan od najvećih hitova na sajmu je Fable 2, te uz Gears of War 2, Resident Evil 5 i Fallout 3 zauzima vrh postolja. Radnja same igre je smještena nekih petstotinjak godina od prvog nastavka, te igru opet započinjemo kao dijete, no ovaj put ćemo imati "čovjekovog najboljeg prijatelja" u pratnji – psa! Na raspolaganju ćemo imati prekrasan open-ended svijet, a igranje je moguće i u co-opu. Što još reći o igri? Pa na sajmu je potvrđeno da je igra u potpunosti gotova, te da igru čekaju još mala poliranja, a vlasnici Xboxa će ovu igru zaigrati 21-og listopada. S nestrpljenjem očekujemo, i nadamo se da će i vlasnici PC-a zaigrati ovu ljepoticu! Microsoft je prezentirao i nastavak najbolje akcijske igre na Xboxu – Gears of War 2! Na sajmu je predstavljen teaser dugačak osam minuta, na kojem je Cliff Bleszinski predstavio veličanstven gameplay. Igra je krvavo nasilna! Ratovi s Locust hordom su beskonačni, a kada vidite da stotine neprijateljskih Locusta juriša na vas... bah, koji osjećaj, već me hvata "jeza". Gameplay je veoma sličan The Punisheru, te ćete neprijatelje moći ubiti na razne načine. Sve u svemu, igra će biti hit, teško će ovo pokvariti. Igra nam stiže 7-og studenog, a vlasnici PC-a još nisu obavješteni, no sumnjamo da bi Microsoft bacio jedan dio kolača tek tako... Halo Wars je najavljen prije neke dvije godine, i od tada smo dobivali informacije na kapaljku. I sada, na sajmu je predstavljen co-op mod, i moramo reći da igra tehnički impresionira. Prekrasan okoliš, šarene trupe, pre realna voda... No kako će to funkcionirati na Xboxu? Osobno smatram da strategijama nije mjesto na konzolama, no nadamo se da će ova igra to preokrenuti, nadamo se... Datum izlaska je nepoznat, a po svemu sudeći igra ne izlazi na PC!
Midway Games
Blitz: The League II (PS3, Xbox 360), Game Party 2 (Wii), Mortal Kombat vs. DC Universe (PS3, Xbox 360), TNA iMPACT! (PS2, PS3, Wii, Xbox 360), This is Vegas (PC, PS3, Xbox 360), Touchmaster 2 (DS), Unreal Tournament III (Xbox 360) i Wheelman (PC, PS3, Xbox 360) su predstavljeni na sajmu od strane Midway Gamesa! E3 sajam nije u Vegasu, ali zato je Midway dovukao Vegas na sajam! Na sajmu je prezentiran This is Vegas, open-world igra, i igra izgleda dosta nedovršeno. No, to je i realno, jer je igra i odgođena za 2009. godinu. No, bez sumnje, igra će biti zabavna: ples s curama, divovski partiji, opijanja, pokoja tuča u diskoteci i ostalih ludorija neće nedostajati. Ako vam je društveni život oslabio, možda pronađete utjehu u ovoj igri :-P. Midway je prezentirao i Wheelmana! Igra je smještena u Barceloni, a vi ste Vin Diesel, glavom i bradom. No da vam nebi ponavljao priču pročitajte najavu (lnl.com.hr/view/1084/). Inače, za prelazak igre će biti dovoljno 10 sati, no pored priče, imati ćemo dosta sporednih misija koji će dodatno produžiti životni tijek igre! Multiplayer nije planiran, a izlazak igre nije potvrđen! Mortal Kombat vs. DC Universe je naslov o kojem ćete dosta čitati na LNL-u u bliskoj budućnosti budući da je član tima G0L3M jedan od najvećih MK fanova i pouzdan izvor najnovijih i najbitnijih informacija. Usto, ne prođe godina bez nekog njegovog MK iznenađenja, tako da držite oči otvorene.
Namco Bandai
Namco Bandai je prezentirao jedan projekt – Soul Calibur IV (PS3, Xbox 360). Doduše, neću vam previše pričati, jer (vjerojatno) će igra izaći dok vi ovo čitate. No, na sajmu je puštena masa gameplay snimki, te ću samo reći da će ovo žariti i paliti gamerskom scenom. Vlasnici next-gen konzola, navalite!
Natsume
Natsume je predstavio sljedeće igre za Nintendo: Harvest Moon: Island of Happiness (DS), Harvest Moon: Tree of Tranquility (Wii) i Rune Factory 2: A Fantasy Harvest Moon (DS). Harvest Moon će obilježiti 10-ogodišnjicu s Tree of Tranquility. Za neupućene, u igri nas čeka mnogo prijateljstva, bila ona prema životinjama (jooooj kako kjut), biljkama (o Bože, ovo obožavam) i prijateljima (hihihi....). Moći ćete podizati obitelj, veoma zanimljivo... Na sajmu je predstavljen filmić u kojem naš dragi prijateljčići sade patlidžane, kavade, kapulu, kupus i ostale fuj biljčice. Također ćete igrati mini igre sa svojim frendićima. Moći ćete jahati konjiće dok vam sunašce milki obraščiće. Imat ćete imati poni utrke, bez ikakvog nasilja. Ova igrica bi trebala izaći krajem kolovozčića, te je preporučujem svima, velikim i malima :)
Nintendo
Nintendo je predstavio jedan projekt na sajmu, Mystery Case Files: MillionHeir (DS)! Niste iz Japana, i nemate DS? Idemo dalje...
Sony Computer Entertainment
Sony je predstavio sljedeće igre na sajmu: Buzz! Master Quiz (PSP), Buzz! Quiz TV (PS3), Killzone 2, LittleBigPlanet (PS3), MotorStorm: Pacific Rift (PS3), PixelJunk Eden (PS3), Resistance 2 (PS3), SIREN: Blood Curse Episode 1 (PS3) i SOCOM: Confrontation (PS3). Na sajmu je posvećena pažnja Killzone 2 igri. Naime, prezentiran je multiplayer mod. Dakle, imat ćemo razne klase na raspolaganju (inženjer, bolničar, snajperist, saboter itd), koje su veoma slične onima iz Team Fortressa i Battlefielda. Multiplayer će podržavati do 32 igrača, te bi trebao biti revolucionaran na PS3 konzoli. Inače, u igri će biti ubačeni rankovi (kao u CoD4) koje ćete moći gledati na njihovoj službenoj stranici. Igra bi trebala stići u veljači 2009. godine. LittleBigPlanet, možda i najzanimljivija igra na sajmu, je izazvala pravi boom u meni. I već mogu reći da je igra je zabavna, smiješna i zarazna. Leveli su priča za sebe, fizika djeluje fantastično, bossovi zanimljivi i smiješni. Ukratko, sve je vrckavo i ludo. Neću vam previše detalja otkriti jer bi vam to upropastilo igranje, a ako vas baš zanima kako igra "izgleda" pogledajte na službenoj E3 stranici! Igra stiže u rujnu ove godine. Resistance 2 grafički kao i prvi nastavak izgleda odlično. Prikazan je demo igre, koji započinjemo u srušenom neboderu u Chicagu. Promatramo malo okoliš... kad odjednom TRES!!! Divovsko čudovište veličine ajfelova tornja vas napada. No, to izgleda i smiješno. Ono, uhvati vas i baci preko pola grada i vi ostanete živi XD. Kao što rekoh igra je grafički veoma dobra, ali u demou se može reći da igra pati od lošeg AI-a. Neprijatelji trčkaraju (veoma brzo) oko vas, ali se ne znaju sakriti ili čak protrče na vaš nišan. No, vjerujemo da će uspjeti srediti igrine mane. Igra bi trebala stići 4-og studenog ove godine.
THQ
THQ je imao dosta posla na sajmu, te je predstavio sljedeće igre: All-Star Cheer Squad (DS, Wii), Baja: Edge of Control (PS3, Xbox 360), Darksiders: Wrath of War (PS3, Xbox 360), Deadly Creatures (Wii), Lock's Quest (DS), Red Faction: Guerrilla (PC, PS3, Xbox 360), Saints Row 2 (PC, PS3, Xbox 360), UFC 2009 Undisputed (Xbox 360), Viva Piñata: Pocket Paradise (DS), WWE SmackDown vs. Raw 2009 (DS, PS3, Wii, Xbox 360), Warhammer 40,000: Dawn of War II (PC) i de Blob (Wii). Želite biti kukac? Onda je Deadly Creatures prava igra za vas! U igri ćete imati priliku zaigrati škorpiona ili tarantulu, te ćete sa njima tamaniti ostale kukcolike nemani. Tarantula je specijalizirana za skok i napad brzinom, dok je škorpion spor ali ima moćne udarce. Inače, udarce ćete zadavati Wii kontrolerom, što će vas dodatno uživiti u igru. Što više puta zamahnete, više ćete comboa napraviti a, kako proizvođači kažu, bit će ih mnogo. Sve u svemu, ako imate Wii nabavite ovu igru (stiže na jesen ove godine) , zabava vam je zagarantirana. Hoće li Saint Row 2 oboriti GTA 4 sa trona? Mnogi kažu teško... gotovo nemoguće. Ali definitivno nas očekuje puno različitih "izvora zabave" u igri: od skakanja s padobranom, čišćenja ulice (s mogućnošću da pokupite bakicu na zebri), kasina, kurvanja, zarađivanja novca na bijelom i trošenja na crnom itd. Također, lokacije bi trebale biti velike, od sveučilišta, nuklearnih elektrana do stadiona i crnačkih predgrađa. Neprijatelje možete ubiti na razne načine, baciti ih vlaku pod tračnice, poprskati ih nekom crnom gadljivom tvari (valjda katran), baciti sa zgrade itd... Sve u svemu, očekujemo dobru igru s raznolikim mogućnostima i lošom radnjom. Igra nam stiže 14-og listopada. Jedan od većih hitova na sajmu je i Warhammer 40,000: Dawn of War II. Po svemu sudeći, ovaj nastavak će biti mnogo nasilniji, eksplozivniji i realniji od originala. Neprijatelji izgledaju realno ružni i zajebani. Po riječima proizvođača, kampanja bi trebala biti fantastična, a i ne linearna. Dakle, nećete morati završiti svaku misiju, niti će vam biti nametnute. Što se vojske tiče, vaši vojnici će pratiti svoje narednike koje je moguće oživiti ako pokleknu u borbi. Svaki narednik će imati četiri glavne statistike: zdravlje, energija za moći, napad iz blizine (melee attack) i napad iz daljine (ranged attack). Što još reći, ljubiteljima Warhammera, ne moram ništa ni govoriti, a ostali pričekajte jednu godinu.
Valve
Valve je došao sa jednom igrom na sajam - Left 4 Dead (PC, Xbox 360). Ovo bi mogla biti jedina uspješna zombie igra, zadnju koju sam igrao je bila Land of the Dead... katastrofa. No nećemo sad o tome... Left 4 Dead će nam umjesto tradicionalne kampanje pružiti scenarije koje možemo proizvoljno odabrati. Na sajmu je prikazan teaser u kojem naša četvorka pobjegla u napuštenu bolnicu. Naravno, zombiji žedni krvi su ih lako pronašli i tu počinje sranje... borba s gadovima sve dok helikopter ne stigne. Naravno, nisu uspjeli bwhahahaaaha. Što se oružja tiče, najkorisnije oružje je M16, a također i sačmarica i dva pištolja nisu za baciti. Za pohvalu je "svjetleća bomba" koja privuče sve zombije u blizini, te ih sastavi sa zemljom. Left 4 Dead izgleda dobro, veoma dobro, te za punu verziju ćemo pričekati do četvrtog studenog, kada igra stigne na PC i Xbox 360.
Warner Bros. Interactive
Warner Bros. je predstavio LEGO Batman: The Videogame (DS, PC, PS2, PS3, PSP, Wii, Xbox 360) i Project Origin (PC, PS3, Xbox 360). Lego kockice su sve više tema za nove PC igre. Prvo Star Wars, pa Indiana Jones i sad Batman. No, ove prije navedene igre nisu bile loše, dapače, bile su veoma dobre i zabavne. Također ništa manje ne očekujemo i od Batmana. Priča u igri nije vezana ni na jedan film ili strip, ali i dalje će tu ostati legendarni likovi poput Jokera, Two-Facea, Penguina, Mr. Freeza, Banea i drugih. Također očekujemo veliku dozu humora, koju je sadržavao Star Wars i Indy. Igra je vizualno mračnija od prijašnjih nastavaka, ali detalja ima na pretek. Lego Batman bi trebao stići 26-og rujna na (gotovo) sve platforme. Što se Project Origina tiče, neću ništa pričati, sve što vas zanima možete pročitati u nedavno objavljenoj najavi. Uživajte!
I TO JE TO...
... što se ovogodišnjeg E3 sajma tiče. I opet Xbox i PlayStation fanovi mogu biti zadovoljni, imaju dobru hrpu igara ispred sebe, dok su PC-aši i dalje ostali poprilično zakinuti. No i dalje ulijevaju nade u "bolju budućnost" hitovi poput Fallout 3, Far Cry 2, StarCraft 2, Project Origin, Spore, Stalker: Clear Sky, tek najavljeni Diablo 3 i mnogi drugi. Što još reći, možda poručiti proizvođačima da se više potrude ili gamerskoj publici da je previše razmažena? Jedno je sigurno, ni jedni ni drugi nas neće previše čuti. Zato, uživajte u igrama koje imamo, "barite" oči na onima koje (još) nemamo, i nemojte se previše opterećivati što na sajmu nije predstavljen Alan Wake ili Duke Nukem. Igre su ipak tu da nas zabave, ništa više... (op.ur. Nisam baš ni u to siguran :-))
Najava Project Origin
Od Monolitha smo dosad odigrali nekoliko naslova koji su postigli skoro isti efekt - strah. Igra koja je s tim započela je F.E.A.R. a ona koja će nastaviti također nije puno drukčija. Ovoga puta malo ćemo izaći iz silnih hodnika, no čemu kad jeza hvata i ulice? Alma ponovo šeće gradom što znači - bit će makljaže! F.E.A.R. je ponovo tu, no ovoga puta iz druge perspektive.
Prvi F.E.A.R. nam je ponudio mnogo neprospavanih noći. Kad je igra izašla napravila je malu revoluciju, neki su je čak prozivali i najboljim shooterom ikada, ali racionalno gledajući F.E.A.R. je bio definitivno ''samo'' najbolji shooter 2005. Odlična grafika, zvuk, najbolji AI ikada, fantastičan arsenal oružja i mnogo straha. Igra je nudila najmanje desetak sati istinskog straha i preživljavanja. Nakon originalnog F.E.A.R.-a proizvođači su izbacili i besplatni multiplayer mod F.E.A.R. Combat, te dvije solidne ekspanzije Extraction Point i Perseus Mandate. I nakon svih "strahova", vrijeme je za još jedan pod imenom Project Origin. O čemu se zapravo radi, pročitajte u ovoj najavi ;)
ILI... F.E.A.R. 2?
Sigurno se pitate, zašto se nastavak F.E.AR.-a ne zove F.E.A.R. 2? Naime, između Vivendija i Monolitha došlo je do nekih nesuglasica, što se na kraju izrodilo u "nešto ozbiljnije", te su prekinuli svoju suradnju. Inače, Vivendi ima sva prava nad F.E.A.R. igrom, te se od njih očekuje F.E.A.R. 2... No, Monolith će naravno uzeti jedan dio kolača i za sebe te izdati nastavak za F.E.A.R. zvani Project Origin. Kad smo već kod toga, zanimljivo je spomenuti da su fanovi odabrali njegovo ime, te su u uži izbor ušli Dead Echo, Project Origin i Dark Signal... sami zaključite koje su ime odabrali :-P
Lijepa Alma...
Vi ste Michael Brecket, jedan od članova Delta Force, te ste poslani, nekih pola sata prije kraja originalnog F.E.A.R.-a, da privedete Genevieve Aristide. No, i ovaj put mlada (khm, bič! ..khm) Alma "zasere sve sa svojom menstruacijom" (oni koji su igrali prvi dio, znaju o čemu pričam XD). Djevojka je željna osvete svima koji su joj učinili nešto loše i sve to polako izmiče kontroli. No, vi (a tko drugi?) ste tu da spriječite tu katastrofu (i da usput kupite Almi uloške :-P). Igru započinjete u nekoj bolnici (po slikama čovjek bi rekao da je Šibenska...) u kojoj ste operirani. Ali nije to obična operacija slijepog crijeva, već su zahvaljujući njoj vaši refleksi nadrealno brzi, te ćete imati mogućnost usporiti vrijeme, uglavnom imat ćete slične mogućnosti kao i Point Man u originalu. Nova stvar je i štit (slično kao u Halo 2) u kojem se vaš lik može u potpunosti oporaviti i krenuti u nove akcije i pobjede. Čim se probudite u bolnici shvatit ćete da nešto nije uredu. Leševi po svuda, krv po zidovima, medicinska oprema razbacana... Ubrzo ćete shvatiti da niste sami, te će vam ugodno društvo praviti nekakvo zgrbljeno biće, slično Gollumu iz Gospodara prstenova, koje se nevjerojatno lijepo glasa.
F.E.A.R. AGAIN
Sigurno ste odigrali prvi F.E.A.R. (niste?... sramite se :-P). I definitivno ste vidjeli najbolji AI u FPS-ovima ikada. Neprijatelji su vam bacali granate čim bi vas primijetili, organizirali dobre napade na vas, čekali vas u zasjedi, a tek kako su psovali na vas (oh shit, fuck you motherfucker i slične psovke :-P). Gotovo ih je nemoguće ubiti bez usporavanja vremena. Što se tiče neprijatelja u Project Originu, tu se ne brinite. Na vašem putu će stati stotine i stotine klonova i svakojakih kreatura. Proizvođači najavljuju najbolju umjetnu inteligenciju ikada u FPS-ovima, te bi originalni F.E.A.R. trebao biti mačji kašalj prema ovome. Npr. Golluma će biti teško ubiti jer je nevjerojatno brz, agilan i skakutav :) , te će vas napadati iz sjene, veoma spooky. Borba s klonovima će biti pravi izazov za svakog igrača. Rušit će police, bacati bombe na vas, razdvajat će se u manje timove i pokušati vas napasti sa leđa i svašta još, sve slično kao u prvom dijelu samo ovaj put još i bolje. A tek kada susretnete neprijateljske robote (sjećate se mecha iz prvog dijela?) na koje ćete potrošiti skoro sav svoj arsenal... I Almini psihološki napadi će utjecati na igračevu psihu, te ga naravno preplašiti. Definitivno ne očekujte neke budale koje se ne znaju sakriti kada po njima prospete vatru, jer ovi protivnici su nevjerojatno inteligentni, rade timski i ubijaju timski. Krvi u igri neće nedostajati, a koga neće napaliti forsirani hitac pumparom u glavu ili istjecanje krvi iz arterije?
Ovdje neprijatelj kaže: Oh (big) shit! :-P
F.E.A.R. je imao odličnu količinu oružja (sjetite se samo puške koja ispucava čavle i prikucava neprijatelje uza zid, plazma gun koji neprijatelja pretvara u pečeni kostur i rocket launchera kojeg ne treba previše opisivati). Monolith nam obećava još bolji arsenal. U traileru smo imali priliku vidjeti lasersku pušku koja doslovno zapali neprijatelja kada dođe u kontakt s kožom. Naime, to je bila i savršena prezentacija neprijateljske umjetne inteligencije, jer ako je u blizini voda neprijatelj bi se "osvježio" u njoj te javio svojim suborcima da je dobro i krenuo u ponovni napad na vas. A ako u blizini nema vode, onda će neprijatelj skončati svoj život na spektakularan način (naravno, ako je to u mogućnosti) tipa pad sa zgrade i slično. Naravno, neka oružja iz prethodnika će ostaviti i u ovoj igri, jer bi baš šteta bilo odbaciti ona odlična oružja. Također ćete imati napalm pušku, koja je veoma korisna u zatvorenom prostoru. No ostalo nam nisu previše otkrivali. Što još reći? Pa oružja bi trebala biti jedan od glavnih aduta ove igre, te u kombinaciji s usporavanjem vremena će biti smrtonosni po neprijatelja.
Opet interijeri??
Mnogi su F.E.A.R.-u zamjerali monotonost. Meni iskreno on nikada nije bio monoton, čak što više, dok sam napredovao kroz igru postajao je sve bolji i bolji. E, ako vam je monotonost smetala (cjepidlake jedne :-P) Monolith je obećao da će ovim nastavkom sve to ispraviti. Ovaj put lokacije će se kretati od mračnih ureda (opet :)) do škola, bolnica i ulica, uglavnom sve će biti mračno.
TEHNIČKA STRANA
Po priloženim slikama i sami ćete zaključiti da je grafika extra. Količina detalja je stvarno za svaku pohvalu, krv ovaj put izgleda realistično, primijetit ćete čahure metaka po podovima, a sjene su fantastične. Ali iskreno, grafika meni i nije previše važna za ovakve igre, pošto se 99% nje odvija u mraku... Ono što je definitivno važnije jeste zvuk. Ni slučajno nemojte ovu igru igrati ako nemate veoma jak suround sound ili slušalice koje bi vas na neko vrijeme odvojile od vanjskog svijeta. Zvuk bi trebao biti fascinantan i još više pridonijeti napetosti atmosfere. Inače, ako imate veoma jak stroj, ova bi igra trebala biti razlog zašto je imate.. ;) Ipak, igru radi Monolith i oni rijetko kada znaju uprskati stvar. Sve u svemu, očekujemo pravi melem za oči, uši (i pakao) za doživljaj...
YOU WILL FEAR AGAIN
Prema riječima proizvođača, igra bi se trebala vrtiti oko vas, Michela Brecketa i djevojke Alme, što bi rezultiralo odličnom horror pričom. Svi mi znamo da Monolith zna napraviti odličnu horror atmosferu (što je potvrdila i njihova zadnja igra Condemned - Bloodshoot), a mi vjerujemo da će ovaj put sve to još i bolje izvesti nego u originalu. Definitivno se pripremite za novu dozu halucinacija, glasova "u dubini", raznih bića sa drugog svijeta, krvi, straha... Također se pripremite i za mnoštvo neprospavanih noći, jer bi vam Project Origin upravo to trebao uraditi. Stoga, pričekajte do kraja godine, i pripremite se, jer Alma se vraća i opet je bez uloška...
Najava Red Alert 3
Oduvijek smo znali kako su neumoljivi izdavači u nakani da što bolje, što brže rasprodaju svoje hitove. Jedan od rekordera te kategorije, Electronic Atrs najavio je najnoviji dio Command & Conquer serijala iako neki od nas još uvijek nisu odigrali posljednje C&C izdanje. No što ćete, tako vam je to. Iz EA tabora čuje se crvena uzbuna a vi gameri snađite se kako znate
Kakva bi ovo trebala biti strategija?! Hm, klasičan RTS, dakle izgradnja baze, skupljanje resursa i jurišanje na protivnike (u protivnom će oni na vas). A zašto je ova igra bila tako popularna među igračima?! Pa upravo zbog jednostavnosti, brzine i radnje. Igra je bila prokleto zabavna, a još k tome izgrađena na "izmišljenoj prošlosti" (ja to zovem: a što bi bilo da je bilo :) No vratimo se mi na temu. Red Alert 3 nam donosi novu i zanimljivu priču. Kao i u predhodnim nastavcima, Red Alert 3 se nastavlja na takozvani Hladni rat između Sovjetskog saveza i Saveznika. Kao i prije, putovanje kroz vrijeme će napraviti obrat u priči. Naime, Sovjetski savez gubi rat protiv Saveznika i jedini spas vide u pokušaju vraćanja u prošlost, kako bi se riješili Einsteina koji je ponajviše zaslužan za tehnološka dostignuća koja su dovela Saveznike pred pobjedu. Na nesreću obje zaraćene strane, misija ne prolazi kao što je očekivano, već se stvara nova vremenska linija sa neočekivanim tehnoškim i evolucijskim promjenama. No, sada Sovjeti i Saveznici nisu sami, te se u rat uključuje još jedna svjetska velesila - Carstvo izlazećeg Sunca.
SOVIETS, ALLIES AND THE EMPIRE OF THE RISING SUN
Red Alert 3 će imati tri potpuno igrive kampanje (svaka sila po jednu kampanju) te će svaka sadržavati od osam do deset misija. Kampanju ćete moći igrati i u co-op modu (slično kao u World in Conflictu). Dakle, cilj vašeg tima je osvojiti određene točke na mapi te ih odbraniti od neprijatelja. Također ćete zauzimanjem određenih dijelova mape osvojiti neprijateljske dijelove baze koje ćete naravno (ako ste dovoljno inteligentni) iskoristiti u svoju korist. Suradnja u igri je od presudne važnosti, te nećete moći kontrolirati sve jedinice, već će one biti podijeljene vašem suigraču. Svaka strana će prije početka misije moći izabrati jednog od tri commandera, te će svaki imati po tri sposobnosti koje ćete moći iskoristiti u misiji. Npr. ako odaberete commandera koji preferira zračne jedinice, one će vam biti najjači adut u igri. S obzirom na to da mape moraju dati dovoljno prostora za najmanje tri sudionika, one će biti mnogo veće nego što su bile u Tiberium Warsu. Inače, mape će nuditi višestruke visine terena. Jedinice na višem položaju će uživati veću taktičku prednost u smislu optičke vidljivosti, tj. moći će posmatrati neprijateljsku bazu na nižoj nadmorskoj visini. Dok jedinice na nižim položajima neće moći vidjeti neprijatelje na uzvišenim položajima. E, tu će vam do izražaja dolaziti "poskočne jedinice" tipa Bullfrog hodača ili padobranci. Što se tiče multiplayera, proizvođači nam obećavaju brzu igru, ali ne tako kratke mečeve kao prije, po desetak minuta, već najmanje po dvadeset do trideset minuta. Inače, ako pokušate na početku raditi "rush" , vjerojatno nećete biti uspiješni, kažu proizvođači. A pošto igra, po svemu sudeći, neće biti komplicirana, multiplayer bi trebao žariti i paliti svijetom.
SMOKE ON THE WATER
E sada, pored radnje, vas definitivno zanima kako će igra funkcionirati?! Po priloženim slikama igra izgleda odlično. Gledajući trailer bio sam očaran. Mnoštvo raznovsnih jedinica, velike baze, moćne eksplozije, realno prikazan okoliš i voda.... Eh, kad smo već kod vode, zanimljivo je da će se igra razlikovati od predhodnika upravo zbog vode (ili možda ne? :P ) Da malo bolje objasnim, moći ćete skupljati resurse iz vode, pa čak i graditi baze na vodi. A ako odlučite da nećete skvasiti noge, vrlo lako ćete nastradati. Vaši neprijatelji će moći razviti ogromnu bazu i odbranu na vodi, sakupiti mnogo više resursa nego vi, te će podići razinu vode i vas spriječiti u daljnjem kopnenom širenju, te vjerojatno nećete moći dosegnuti neprijateljsku bazu zato što vam glavninu vojske čine kopneni tenkovi. Dakle morat ćete skvasiti nogice da bi izborili pobjedu. Priča se da će Carstvo izlazećeg Sunca biti najsnažnije na vodi. Mnoštvo njihovih pomorskih jedinica će imati sposobnost iskrcati se na druge neprijateljske jedinice te na taj način zbuniti neprijatelja.
RAT INTELEKTA?
Kad smo već kod umjetne inteligencije, ona će funkcionirati na tematici kamen-papir-škare. Dakle ako izgradite dobru kopnenu odbranu očekujte neprijateljski val zračnih jedinica, ili obrnuto. U svakom slučaju, trebat ćete izbalansirati svoj napad i odbranu, jer će vam neprijatelji bez problema naći slabe točke. EA nam je također obećao da umjetna inteligencija neće biti jadna kao u nekim drugim RTS-ovima, pa budite uvjereni da nećete gledati kako malobrojne neprijateljske jedinice napadaju vašu višestruko nadmoćniju vojsku, već će se truditi da izgrade koliko-toliko snažnu vojsku koja će moći parirati vašoj. Moram priznati, bitke će biti veoma dinamične i zabavne.
RECIKLAŽA?
U igri ćete imati na raspolaganju tri svijetske sile: Sovjetski savez, Saveznike i Carstvo izlazećeg Sunca. Svaka sila će imati svoje specijalne jedinice. Nove jedinice koje će Rusi imati su oklopni medvjedi, koji će koristiti specijalne "ambush" napade izbacivanjem padobranaca. Tesla brodovi (hehe, ne može svijet ništa bez nas :)) će također imati veliku ulogu u pomorskim bitkama, kao i jedinica zvana Bullfrog, koja će vam služiti da evakuirate svoju vojsku iz čopora neprijateljske vojske. Saveznici će imati novu jedinicu Tanya, koja će biti opremljena s "vremenskim opasačem" s kojim će se moći vratiti u prošlost i tako napuniti oštećeno zdravlje. Carstvo izlazećeg Sunca imati će specijalnu jedinicu koja će imati sposobnost transformacije. Po svemu sudeći, to će biti samo neke od mnoštva neotkrivenih jedinica. Tek nekolicina jedinica će imati multisposobnosti i na taj način proizvođači nam potvrđuju da neće biti više jedinica tipa Mammoth tank, koje su bez problema mogle uništiti pješadiju, slomiti vozila i oboriti zračne jedinice. Također je rečeno da će jedinice sada imati primarne i sekundarne sposobnosti. Veoma jednostavno za shvatiti, ali na taj način igra će se dodatno zakomplicirati.
PHYSICS
Proizvođači nam najavljuju puno bolju fiziku u odnosu na starije nastavke, ali i na sve RTS-ove. Naime, ovo bi trebao biti prvi RTS sa tako realnom fizikom. Zamislite, kada razvalite neprijateljski hodajući mech sa nekoliko raketa, on će se realno oboriti na zemlju, dio po dio, i njegov pad će ovisiti s kojeg kuta i smjera ste napali. No problem je, hoće li to uspijeti realizirati, kao što pričaju?
BEFORE THE STORM
Što očekivati od ove igre? Po svemu viđenom, grafika i zvučna podloga bi trebala biti predobra. Također i glumačka postava, koja još nije određena, bi trebala učiniti radnju napetijom i zanimljivijom. Po svemu sudeći ovo neće biti hardcore strategija (ako je itko to očekivao :) , ali ipak bi nam trebala ponuditi mnogo strateške dubine, posebno u pomorskom dijelu. Stoga se pripremite, taj virtualni rat zasigurno će zahtijevati lukave i svježe ideje za omogućavanje pobjede. Welcome back, comrade.
Turok recenzija
Još prije napisali smo pregled novog Turoka kojeg smo igrali za obje next-gen konzole. No i dan danas još uvijek se lome koplja u raspravama da li je Turok s obzirom na serijal dobra igra, ili ne valja ništa... Sad recenziju konačno donosimo i iz perspektive PC gamera, pa ustanovite sami gdje leži istina.
Dodan novi wallpaper ;)Nedavno sam nabavio ovu igru. Bio je to, ja mislim, utorak, mada sad to nije previše ni važno. Svi su govorili: "Turok je smeće, nemoj to kupovati, loše je ocjene dobio, Dela nisi dobar..." , no ja se nisam previše obazirao na njih. A moram jos spomenuti, tog utorka me je uhvatila jaka temperatura i bol u želudcu. Da li je to zbog Turoka? Da li je ova igra naštetila zdravlju autora ovog teksta? Moguće, moguće.... XD
TUROK THE DINOSAUR HUNTER
Za one koji ne znaju, Turok je junak iz stripa, te se bavi lovom na dinosaure još od davne 1954. godine. No svoje virtualne pustolovine Turok započinje 1997. godine. Turok: Dinosaur Hunter je tada izašao za Nitendo 64 i PC i bila je izvrsna igra. Nakon nje su uslijedili mnogi nastavci na skoro svim mogućim platformama. I da se mi polako okrenemo ovom nastavku. Turok prati radnju Josepha Turoka, bivšeg pripadnika specijalne jedinice Wolf Pack. Njezin vođa Kane, zajebant opičenog uma, je zajedno sa svojim pajdašima izgradio nekakvu bazu negdje daleko na dalekoj planeti kako bi tamo u miru smišljali i izvodili svoje bolesne planove. Na Kaneovu nesreću, GDI... ovaj, specijalna služba je locirala njegovo skrovište, te je poslala vas i još mnogo madafakera kako bi Kanea priveli pravdi. No, sve to očekivano ode u krivom smjeru. Brod biva srušen, mnogo vaših dojučerašnjih suboraca umire, te Turok i njegovi preostali suborci shvaćaju da je borba za goli život važnija nego potjera za nekim psihopatom. Kroz igru će vas pratiti razni flashbackovi, te ćete preko njih gledati razne dijaloge između Turoka i njegovog mentora, te na taj način učiti kako upotrijebiti ovo ili ono oružje. Uglavnom loše, priča je ispucana, no krenimo dalje.
THE BAD, THE UGLY AND ... STUPID
Turok je klasičan First Person Shooter, te u žanr ne uvodi ama baš ništa. Igra nastoji iskombinirati sve u jedan Shooter, od napucavanja do šuljanja i to čini loše. Kad smo već kod napucavanja, moram napomenuti da borbe znaju biti zabavne, ali i dosadne, a kako to? Khm... Turok će se naći na planetu koji vrvi dinosaurima, a vidi vraga, to mu je jedini plus. Kada ste odigrali neku igru koja vrvi dinosaurima, niste odavno? E, onda ćete se sigurno (i nažalost) zaletiti u dućan i kupiti ovu igru. Eh, kakvu ste grešku učinili :P. No da se vratim ja na temu. Borbe s dinosaurima će biti dinamične i ponekad zabavne. Broj vrsta dinosaura je pristojan, te ćete se boriti od onih maleckih koje je teško pratiti nišanom, do onih divovskih od kojih tlo podrhtava. Kad smo već kod dinosaura, red bi bilo spomenuti i T-Rexa. Prvi susret s njim bit će spektakularan i impresivan, a kada vidite kako svoj plijen baca u zrak i guta... Ni ostali dinosauri nisu za baciti, te će vas napadati iz prikrajka i nastojati da što prije svoj želudac zasite vašom glavom. Dodana je jedna novina, naime kada vas dinosaur "zaskoči" vi ćete se morati osloboditi njegova zagrljaja pomjerajući miš ili pritiskajući neku tipku. Zvuči dobro, ali loše realizirano. Pored dinosaura, neprijatelji će vam biti i ljudi. AI ljudi je katastrofalan! Ljudi su glupi ko' stjenice, te ćete ih bez problema lišiti života. Neće vam predstavljati nikakav izazov i što je najgore lakše će vas ubiti s udaljenosti od 50 metara nego iz blizine, čudno. U ovom slučaju, nisu dinosauri ti koji imaju mozak veličine kikirikija, već ljudi.
HUNT ARSENAL
Oružja, sastavni dio svakog FPS-a, u ovoj igri ima na svakom koraku. Sastavni dio Turokovog arsenala su nož, te luk i strijela. Oboje je korisno kada želite nekoga ubiti, a da ne dignete čitavu vojsku plaćenika na sebe. Kad smo kod noža, samo trebate kriomice doći do neprijatelja i stisnuti određenu tipku, da biste uživali u stealth killu koji Turok može izvršiti na razne načine. Luk i strijela su idealni za daljinu i stealth kill, te je ovo oružje veoma precizno. Samo naciljajte neprijatelja, pričekajte par sekundi i pustite, i neprijatelj je gotov. Od ostalog oružja Turok će imati obični pištolj, koji i nije od velike koristi, jurišnu pušku koju ćete koristiti u početku igre, sačmu koja je idealna za zatvorene prostore (samo jedan ili dva metka i neprijatelj pada), sniper, o kojemu sve već znate, Puls Rifle koji je idealan za sve neprijatelje, bacač plamena je idealno oružje za bliske sukobe, RPG kojeg valja koristiti za veće beštije i minigun, sličan kao onaj u Serious Samu što znači da je veoma razoran . Neke pucaljke ćete moći kombinirati, slično kao u Halou, te ćete u jednoj ruci moći držati sačmu, a u drugoj jurišnu pušku itd. No, nemojte misliti da je vaša vatrena moć jača kada imate dvije pljuce u ruci. Ponekad je korisnije držati jednu pušku nego dvije, posebno zbog zooma kojeg nije moguće koristiti s dvije puške. Uglavnom, u igri imamo pristojan arsenal oružja koje valja pametno kombinirati.
CHECKPOINT
E, svi znamo kako igre koje imaju checkpointe znaju iritirati. Definitivno, ovo je jedna od tih igara. Još k tome su jako loše raspoređeni po igri. Ipak, za razliku od konzola, u igri je dozvoljeno spremanje pozicija. Ali (uvijek ono famozno ali...), loading u igri je nenormalno dug. Za vrijeme jednog loadinga ćete moći pročitati ovu recenziju uzduž i poprijeko, te još stignut "pristavit" kavu. Nenormalno iritira, te često zna odbiti igrača od igranja.
UNREAL 3 ENGINE - FTW ili WTF?
Zanimljivo je da ova igra koristi Unreal 3 engine. Svi smo mi očekivali vrhunsku grafiku sa predivnim eksterijerima, a dobili smo prosjek. Dobro, neću reći da je grafika očajna, ali definitivno se ne može svrstati u next-gen. Nažalost, u ovoj igri Unreal 3 engine nije na visini svog zadatka, te je ova igra odličan primjer kako se on može uništiti. Mnogo je tu ispranih tekstura, jednoličnog okoliša (sve je nekako zeleno - plavo - tamno) i loših animacija, te igra nakon nekog vremena počne doslovno ubijati igračev vid. Još k tome igra je zahtjevna, te je igranje na lošijoj mašini (kao u mom slučaju) katastrofalno za svakog igrača.
NAŽALOST...
...ovo nije ni sjenka čuvenog imena Turok. Površna priča, isprazna grafika, loše teksture i ostale tehnikalije ne izdvajaju se iz prosjeka. Igra je imala dosta potencijala, očekivalo se da će ovo biti jedna od najboljih pucačina u prvoj polovici ove godine, a dobili smo površnu igru koja je digla ogromni hype. Inače, svaki put kad bih pokrenuo igru osjetio bi neku tupu bol u želudcu, bez preuveličavanja, te ću ovu igru pamtiti po tome. Samo mogu reći: baš šteta, uvodna scena je tako puno obećavala!
PREPORUČENA KONFIGURACIJA Dual core procesor, 2 GB RAM, grafička GeForce 6600 ili Radeon X600 s 256 MB RAM-a
PLUS T-rex i ostale beštije, solidna akcija...
MINUS Slabo iskorišten potencijal, AI ljudi, neiskorišten Unreal 3 Engine, checkpointi i loadinzi, igra zauzima 18 GB na hard disku
OCJENA 59%
DOJAM Nažalost, ovaj nastavak Turoka nije dostojan svog imena. Radi se o tek igrivoj pucačini, ništa više.
budem nekad stavio jos svojih tekstova
khm... nemojte mi zamjeriti na pretjeranoj upotrebi smajla (jebiga, ne mogu si pomoci xd) i zbog par linkova u e3 reportu, nije mi se dali brisati, jer ipak sam samo c/p tekstove (naravno svoje)
takodjer neki tekstovi su napisani odavno (red alert3 krajem 5-og mjeseca, bilo je svakavih detalja o igri, neki cak nisu istiniti bili...)
ps neke nisam ni obradio u e3 reportu poput ubisofta itd, neda mi se objasnjavati zasto, komplicirano je...
da cujem kritike
-
uh, previše... :pray:
znalački.