Ne zbog toga, nego tko će toliku mrcinu dignut na youtube, recimo.
Printable View
Ne zbog toga, nego tko će toliku mrcinu dignut na youtube, recimo.
Izgleda da nisi pročitao do kraja ili sam loše objasnio.
Ukratko, taj video koji snimiš možeš konvertirati. :)
Kao što snimaš igre s Frapsom i digneš ih na YouTube, tako snimaš desktop i isto digneš na YouTube. Ako digneš original, YouTube tu kvalitetu osakati, zato fino konvertiraš prije uploadanja.
Da, razumijem. Htio sam reć da nije problem u tome koliko mjesta uzme na disku, nego za potrebe uploada. Da li je za postizanje bolje kompresije dosta konvertirati format? Ili i dalje ostaje .avi, samo s boljom kompresijom?
Jednostavno se frapsom snimi u 24 fps u pola rezolucije, editira u Windows Live Movie Makeru i tada ne bude problema s veličinom. Ako pak ipak bude, onda se iskoristi neki konverter i to je to. Recimo Freemake Video Converter ili neki sličan. Nema potrebe uploadati 1080p video kad postoji 720p a ni 480p ne izgleda loše.
@cham3leon - Fraps recorda realnu u RGB nekompresirano u avi. Fora je što nije kompresirano. Recimo svaka slika ima 4MB poput BMP ili PNG slike koje ne gube kvalitetu, dok ista slika u JPEG-u ima 200KB sa naravno izgubljenom kvalitetom, pa sada izračunaš ako ti video traje 1 min na 60 sličica u sekundi, dođe puno ako je nekompresirano. Dakle fora je u kompresiji.
Znači kompresijom taj nekomprimirani avi file komprimiraš u neki, bilo koji, avi je samo format, bitni su codeci, tako primjerice možeš zadržati avi format i kompresirati u MPEG2 codec, ili promjeniti avi u mp4 format s XviD codecom, čisto za primjer, dakle codec je bitan, a ne format.
Codec je taj koji određuje koliki će audio/video file biti velik, ovisno o codecu, neki kompresiraju više, neki manje, neki izgube kvalitetu više, neki manje.
Enkodiranje je komprimiranje, a kada ti taj file gledaš on se u pozadini dekodira ili ti ga dekomprimira.
U glavnom, sve jedno je koji je format, bitni su codecu. Format filea možeš zadržati ili ga promjeniti, ali codece u glavnom sam podešavaš, naravno kroz neki konverter puno lakše i jednostavnije.
Neki programi vrlo jednostavno konvertiraju, recimo MP4 format je u MPEG4 kompresiji, MP2 format je u MPEG2 komporesiji, FLV format je u Flash Video kompresiji, 3GP u H263/4, itd., kao fiksne stvari vezane s ekstenzijom i codecom.
Na SUPER konverteru to sve možeš vidjeti kako je povezano, i vidjeti ćeš da precimo u AVI format filea možeš ubaciti FLV codec za video i recimo MP2 codec za audio, bez veze, čisto primjer.
@marijanovic - Ovisno koji je video, za neke je dovoljno 480p, međutim ako snimaš tutorial za npr. 3D modeliranje na 1920x1080 gdje ima puno sitnih detalja, velika je razlika ako to smanjiš na 720p.
U glavnom ovisi što snimaš.
Ako imaš veliku brzinu uploada, YouTube ima unlimited opciju za veličinu file, ali je limitiran vremenski na 15 min po clipu. Ako nekompresirano uploadaš na YouTube, on će to kompresirati u MPEG4, tj. MP4, i automatski se gubi kvaliteta. Daleko od toga je je MP4 codec dobar, ali kada ga YouTube koristi automatizirano, ne valja ništa.
Ja osobno konvertiram u MP2 video i MP3 audio, i zadržim avi format radi jednostavnosti. MPEG2 mi se pokazao kao najbolji video codec za YouTube, ima dobru kompresiju, gubici su vidljivi jako malo, većinom na refresh nečega što se mjenja (ali na većim rezolucijama se to ni ne vidi), i što je meni najbolje, kada ga uploadam na YouTube, ne konvertira ga u MPEG4 čime mu ubije kvalitetu dodatno.
Treba mi neka stranica sa koje mogu narucit sat koji hocu, i da ima neki shipment za hrvatsku. Nemora nuzno bit ta stranica iz hrvatske ali da nije ebay i to da moram 3 tj cekat itd..
Ne znam takvu ni jednu, možeš pokušati progooglati.
A što se tiče šipinga, ovisi kako izabereš ili si složiš. Ako recimo odabereš najbrže avionom i sl., stići će ti za dan-dva i to ćeš platiti duplo više nego cijenu onoga što si kupio. Ako odabereš npr. zemljani transport, moguće je oko 3 tjedna, i cijena je srednja, i recimo ako odabereš kombinirano da pošiljka ide kamionima, brodovima i avionima, stići će ti za 1-4 mjeseca i platiti ćeš bagatelo.
Tako da ne govoriš kako ti se ne da čekati 3 tjedna, jednostavno prije narudžbe provjeri koji si shiping odabrao. Ako nemaju puno opcija uvijek ih možeš kontaktirati na e-mail i dogovoriti se s njima kao što sam i ja, kada sam kupovao nešto u vrijednosti 1500KN, imali su samo brze shipinge od 1000KN, pa ako na to uračunam PDV, carinu i sl., dođe mi skuplji transport nego što je vrijednost artikla koji sam kupio, pa sam ih kontaktirao na e-mail i dogovorio kombinirani šiping, i već sam dva puta tako kupio iz iste strane trgovine kombiniranim šipingom.
Kupio sam 2 gige rama i guglajuci sam prijetio ovo:
"Nikako nemojte kombinirati module 1 i 2 GB jer bi to moglo dovesti do rušenja u radu."
E sad ja imam 1 gigu i kad nadogradim 2 gige,hoce li mi normalno komp funkcionirati?
Hoće, ja imam tako, i nemam nikakvog problema.
Hvala,a u koji cu slot stavit ram posto mi je ovo prvi put pa neznam :D
Recimo da ima 2 crna i 2 bijela slota(jer neznam tocno),i da ovaj 1gb ram je u ovom crnom,ocu li ja onda stavit u bijeli slot?
I recimo da su sve iste boje,onda pretpostavljam nije ni vazno u koji cu slot stavit?
1GB ili 2GB skupa u radu nije ni bitno, zbog toga se neće ubijati.
Ubijati će se ako su pločice od različitih proizvođača, tj. ako imaju razne latencije. Primjer:
1GB - 4-4-4-12
2GB - 5-5-5-11
2GB - 5-5-5-11
Uljez je ova pločica s 1GB ili obje s 2GB, i pobijati će se u radu jer ne rade na istim latencijama, tj. jer nisu od istog proizvođača.
Inače sada da tu lupiš 128MB sa 5-5-5-11, on bi bio u košu s 2GB RAM-ima, tj. ne bi radio nikakve probleme.
I primjer kombinacije od istog proizvođača, tj. istih latencija koje se neće ubijati u radu:
1GB - 5-5-5-11
2GB - 5-5-5-11
Moduli različitih boja se označavaju za module Multi ili ti ga Dual Channela, a po novom i Triple Channele. Ukratko iskoristi ih, 1GB stavi u prvi obični modul i 2GB stavi u drugi dual slot. Ako pločice nisu istih latencija i ako se budu pobijali u radu, samo makni tu od 1GB ća, a 2GB stavi na njezino mjesto, jer ti Dual Channel neće raditi samo s jednom pločicom, bio tamo spojen ili ne, ali za svaki slučaj.
Više o tome da ne pišem, ovdje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-chan ... chitecture
Nemora biti da pločice različitih latencija neće raditi zajedno; uglavnom ploča postavi latencije onog modula koji ima niže na one onog višeg i sve radi bez problema.
Nesuglasica može biti ako su različite latencije, različit napon potreban za rad, različit proizvodni proces itd. No uglavnom sve radi bez problema jer ipak je regulirano standardima.
Točno tako. Ali pričam ako se dvije pločice počnu pobijati u radu, onda je jedino to problem. Izuzetak su razni hardwareski kvarovi.= Citat =:
Izvorno postao marijanovic
I tu ti nije ništa regulirano standardima (barem što tiče latencija i napona). Već sam puno puta imao PC-eve za popraviti s raznim latencijama. Neke su radile skupa (ali je bilo pitanje do kada, a da se ne resetira Windows ili zamrzne), a neke nisu nikako skupa radile.
Kako staviti sifru na wireless? Mislija san da mi je po defaultu zasticen, ali valjda kad san ga nedavno resetira mi se to ponistilo pa bi tija vratit. Cini mi se da mi je sporiji malo otkad nema sifre, jel to moguce? Znaci, zelin ono da mi trazi pass kad se zelin ukljucit sa ostala 2 laptopa na svoju wireless mrezu?
Kada nemaš passworda moguće da ti je sporiji jer se mogu drugi spojiti na tvoj net i krasti promet.
U glavnom, spoji PC žično na router, pokreni bilo koji web browser, gore gdje ukucavaš HTTP adrese, ukucaj "192.168.1.1", tražiti će te nakon toga username i password za spojiti se na router kako bi izmjenjivao njegove opcije koje ti nudi, username i password ovise od routera do routera, to će ti pisati u njegovom manualu, ali pokušaj s user/user, admin/admin, administrator/admin123, itd. I kada se spojiš na njegove opcije, onda samo potraži wireless opcije, pročačkaj i tamo ćeš imati opcije stavljanja passworda na wireless.
Spojen mi je router zicno sa kompom, i kad oden u opcije rutera i u tools popunjena su mi polja za sifru. I znan koja je to, iman je na papiru, ali kad su mi recimo prijatelji ima par dana dosli na lan party bez sifre su se spojili. Pa mi nije jasno cemu to onda sluzi? Bas evo gledan ping na cod 2 mi je 100+ stalno a bija je 30-40 prije
Kada se jednom spojiš s šifrom imaš mogućnost da Windows zapamti šifru za taj net, tako primjerice možeš postaviti šifru, i kada se spajaš, ukujcaš šifru i selektiraš da ti save-a tu konekciju i ako hoćeš druga opcija je da ti se automatski spaja na tu konekciju, tako da ne pita password ako je spremio konekciju i taj password. Ali za one koji se hoće spojiti na tvoj net bez da su ukucali password, ne mogu, treba im password. Zato kada frendovima ukucavaš pass, ako ne želiš da ga njihov Windows zapamti, nakon spajanja makni kvačice s save...
A ping ovisi o svačemu, inače ne provjeravaj nikada ping u igrama, tu je jako puno čimbenika, opterećenost tvog ISP-a, opterećenost hostovog ISP-a, opterećenje hosta koliko igrača je trenutno na njemu, da li on koristi net ili netko njegov, da li ti skidaš nešto s interneta, gdje je u opće taj host, koliko je daleko, itd. Trestiraj ping preko web stranice na određene servere. I oni isto mogu imati razne manevracije, pa testiraš na više bližih ili daljih servera.
http://pingtest.net/
Edit: Ja testiram inače brzinu i ping na Ogre serveru, inače speed server, sam od sebe zna nabijati brzinu i sl. Evo za primjer moj trenutni ping preko wirelessa na Rigu ili ti ga u Latviji jedan server, je 94ms, na daljinu oko 1400 KM, što je predobro za wireless i dosta veliku daljinu ipak, kada su dobri pingovi po balkanu inače unutar 125ms. Čak i ako ti ping na Rigu bude 250ms, to ti je OK, za balkan će ti biti 40-100. A sada šta ti radiš još na netu ili host, to ne znam.
http://www.pingtest.net/result/51730552.png
A password sam inače maknuo, free for all wireless, stavio 2KM antenu u krugu, tako da još neki ljudi vise na mojem netu. ^^
Testira san i ja za Rigu i 104 mi je, sta je valjda ok. A ne znam u cemu je kvaka onda, jer prije mi je stvarno manji ping bija a sad neovisno o serveru na kojem sam mi je poveci.
Koliko je onaj speedtest tocan? Jer na jednom laptopu pokazuje dl speed 3,85 mbps, a na drugom 7,62 mbps. Iako bi po papirima triba 8 imat
Točan je u cca, ovisno o opterećenju. Recimo kada ja testiram na VIP u Zagrebu, dođe mi 3-4, na Ogre mi je jednom došlo 14, a prava brzina mi je u biti 8, a recimo torrente mi zna derati po 12, izuzetak je jednom kada mi je torrente derao sa 72. Tako da je invidualno od ISP-a na kojem testiraš, i ovisi koliko je taj ISP trenutno opterećen. A to što si na laptopu testirao, ovisi da li još netko visi na tvojem netu. Recimo da imaš 2 PC-a na svom netu, ako jedan dere po torrentima, neće biti čudo da drugome bude ping 500ms i brzina 1. Sve što radiš na PC-u, downloadi, igre, torrenti, itd., sve krade brzinu i ping. Ali ako ti je po defaultu brzina na jednom od PC-eva malena, može značiti da je na njemu malo portova ili u više slučajeva malo konekcija otvoreno. Recimo kada ja derem na laptopu neki torrent sa dulaj Wirelessom na jedan router spojen, i ako on dere s 8, na drugim PC-evima brzina padne na doslovno 10kbps, čisto da se može reći da su na netu. Tako da ovisi o puno toga. Kada testiraš brzinu, provjeri da ti nitko nije na tvom netu, i da ti na drugom PC-u ili na tom istom s kojeg testiraš, ništa ne skidaš. Ako ništa ne skidaš, opet je moguće da se upravo tada rade neki updateovi, tipa Windows upgradea, antivirusa i sl. Pokušaj testirati na više servera. Testiraj po mogućnosti na Ogre uvijek i na neke tipa Njemačkih servera. Recimo server u Mostaru je imao jako dugo vremena problem s uploadom i bio bi fail svaki put.
BTW Kada uzimaš net od 8, obično ti piše DO 8MBPS, ne piše ti DO 8MBPS i sl. Tako da je i to invidualno, uvijek manevrira, gradsko kablo prema svijetu ima promet od 1GBPS koji se dijeli na cijeli grad, kada je više opterećen ISP, svima brzina padne. Tako primjerice da uzmeš 24MBPS, u biti si uzeo DO 24MBPS što piše i u papirima i u ponudi, pa nije čudo kada tako netko ima brzinu od recimo 12MBPS što je duplo manje.
Fala na infou :thumbs2:. Postavija san sad sifru na valjda pravon mistu jer me pita svaki put kad reconnectan pa cemo vidit oce bit problema kakvih
Imam problem s driverima za grafičku karticu. Svaki put nakon gašenja računala driveri ne funkcioniraju kako treba u igrama (neke neće uopće pokrenuti, dok su kod drugih vrlo loše performanse). Nakon instalacije drivera iznova sve funkcionira savršeno, no nakon gašenja računala opet ne radi. Grafička kartica je ASUS GTX560 Ti i Win 7 64-bit. Pokušao sam i sa različitim verzijama drivera no svaki put je isto.
Skini odavdjeSDriver Sweeper. Odi u Safe Mode i uninstaliraj nVidia drivere. Restartaj komp i opet uđi u Safe Mode. U Safe Mode Driver Sweeperom pobriši ostatke nVidia drivera. Restartaj komp. Instaliraj najnovije drivere od nVidie dostupe na službenim stranicama i to za Windowse koje imaš.
Ne da mi da overclockam proc (recimo). :( Imam e4300 trenutno na 1.8, i kad u BIOS-u sve sredim, jednostavno se ne zeli bootat. Probao sam ga ci na 2.6, ali nista. I nije mi jedna stvar jasna, CPU host frequency stoji na 100 i ocitava 1.8GHz, ali kad stavim na recimo 166, ocitava 1.5GHz, pa ako mi netko to moze malo pojasnit i kako zapravo da overclockam taj proc. Radio sam po tutorialu, ali ocito nesto nije u redu.
Firefox mi ne želi pamtiti večinu passworda i username-a. Pošto nakon nekog vremena počinje biti sve sporiji i sporiji namjestio sam da više ne pamti cookies-e. Kad sam vidio da više ni šifre ne pamti vratio sam ga na stare opcije, ali još uvijek ne pamti. (Jedino me čudi što je za yahoo zapamtio.)
Reinstall?
Da li postoji neki način da mogu istodobno imat spojene slušalice i zvučnike s istog audio izlaza na kompu, tj. da istovremeno daju zvuk i zvučnici i slušalice? Neki dodatak/produžni kabel s kojeg se račvaju 2 izlaza ili nešto?
Znao sam da mora postojat tako nešto. Hvala.
Hvala C! Evo Firefox je "proradio" i danas vidim da mi je zapamtio sve šifre. Ali zbilja bi si trebao neke bookmarkove napraviti za tvoje teme, tako da lakše nađem i riješim problem.
Da li postoji način da se na matičnoj dobije output zvuka na onom izlazu za zvučnike i na trećem izlazu? Windows 7 je u pitanju.