Izvorno postao Durin
Demon,pusti mene da im ja objasnim (Super su ti mačevi,imaš doma cijelu oružarnicu).
1.Gandalf nema vuka
2.Gandalf nema brata-mislim da si to pomiješao sa nekom drugom knjigom
Možda si mislio na Radagasta dijelom,jer on je ipak bio koliko-toliko najprivrženiji Gandalfu.Gandalf je zamolio Radagasta da ga obaviještava putem ptica,tako je i uspio pobjeći iz Isengarda.
3.Kada se Gandalf obraća Balrogu i kažu mu da je on "nositelj Anorovog plamena" do danas fanovi nisu sigurni što je Tolkien time mislio (hehe,opet isto) no prevladava teorija da je on mislio na Sunce (Sindarinski Anor znači Sunce,khm. Demone).A ta svijetlost sunca bi imala veze sa dva Valinorska drveta (jer Sunce je zadnji plod sa tog stabla),čija je svijetlost,mogli bismo reći,simbol Valinora,koja su stvorili Gospodari Zapada.A onda,ima i još jedna rećenica kada kaže Balrogu da se vrati u sjenu i naziva ga "flame of Udun".Prije mnogo godina,dok sam prvi put čitao Gospodara Prstenova mislio sam da se to misli na onu zemlju iza Crnih dveri (što je dakako nemoguće),a tek sam poslije shvatio da se to misli na Utumno,prvu Morgothovu tvrđavu.
4.Dakle,Istari ili čarobnjaci bili su poslani sa Zapada po posebnom zadatku.U nedovršenim pripovjetkama spominje se kako je Sauron misleći da su nakon propasti Morgothove Gospodari Zapada zaboravili na Međuzemlje ponovno počeo preotimati za slobodne zemlje.Ali nije bilo tako.Videći što se zbiva Gospodari Zapada odučiše poslati Maie u pomoć ljudima Međuzemlja.Ali koga poslati?Jer trebali su poslati nekoga ravnog Sauronu,tko neće izrabljivati ljude Međuzemlja već ih samo tjerati na otpor,oni su se trebali zaogrnuti u ljudsko tijelo što je značilo određene zamore,morali su jesti,piti,spavati.Zato sazvaše sabor kako bi odlučili tko će poći.Saruman se prvi sam dobrovoljno javio,zatim dvojica Modrih čarobnjaka,Yavanna izabere Radagasta a Manwe upita gdje je Olorin(Gandalf).Olorin se tek bio vratio sa puta,i sjedio je na rubu prostorije.Manwe ga upita želi li on ići u Međuzemlje kako bi pomogao.Gandalf mu odgovori da se boji Saurona a Manwe mu kaže da je to još jedan razlog više.Tako oni stigoše u Međuzemlje,baš kada se pojavila sjena u Mrkodolu.Prvi je došao Saruman,zatim Modri čarobnjaci,zatim Radagast i na kraju Gandalf.Saruman je često pohodio na istok Međuzemlja ali se na kraju skrasio u Isengardu,Modri čarobnjaci također ali su negdje "zapeli" i nitko ne zna što je s njima,Radagast se zaljubio u stvorove Međuzemlja i okanio se svoga zadatka.Samo je Gandalf ostao vjeran i na kraju ga izvršio.Kada je on tek stigao u Međuzemlje,Cirdan mu je darovao prsten Vatre uvidivši da ga na putu čekaju teške brige.