Kako to brzo zastari, danas takav dobijes valjda za 2k kuna :D
Printable View
Kako to brzo zastari, danas takav dobijes valjda za 2k kuna :D
I mislio sam si stoposto je s monitorom to.
Ali čuj opet si se naigrao, ja sam na X2 4800+ i 2gb ram-a, HD 3850 256mb :D Nema igre koja radi normalno još od Obliviona tamo, a ni on ne radi normalno. mislim da me je došla ta kanta oko 4200kn lol.
I to me baš iritira. Složiš si finu konfiguraciju i za dvije godine je već pala u vrijednosti dva do tri puta, a da ne pričamo kaj bude za 5 godina.= Citat =:
Izvorno postao Bartuc
Istina, i moj vrijedi ko kikiriki, a jaci od tvoga :( Da bar vise to dodje do plafona nekog i ne mrda dalje :/
Pa Neven je tam negdje zimi uzeo i5, 8GB ddr3 ak se ne varam, novu matičnu i ne znam koju grafu za nekih 3 i pol soma ;(
Uprozorio si se jer si rano kupovao, kao što će se uprozoriti svatko tko sad ide kupovati hardver za nadolazeću generaciju.
Ja cu u svoj uloziti jos 400-ak kn za više RAM-a i to je sve. Eventualno iduce godine još piknuti nekakvu bolju grafičku, ako za to bude potrebe. Ovaj i5 što imam brijem da ce jos dugo biti sasvim dovoljan.
Sad će nove konzole van brzo, od sljedeće godine će opet bit onaj 'skok' u zahtjevnosti igara na PC-u.
Mislio sam do Božića nešto kupiti za nekih 8700kn bez monitora, čekam HD 8000 da vidim oće bit malo jače performans od nvidia 7xx serije.
Sad kad bi kupovao, i to u Linksu, za te pare dobijem i5 4670 (bez K), 8GB memorije i HD 7950 Vapor - X od Sapphirea, da ne nabrajam ostatak konfe.
Potajno se nadam da će HD 8950 bit nekih 3000kn kad izađe i da će valjati, pa bi nju upiknuo.
I vjerojatno ću bit u istoj situaciji ko Maloki za par godina ali tu nema pomoći.
Neće biti skokova jer igre po vizualnom identitetu ne napreduju na način da danas imamo jedan kvalitet, a sutra 10 stepenica veći. Taj "next-gen" je samo marketinški hype alat.
Osim toga, Xbox One i PS4 će ovaj puta koristiti PC-like x86 arhitekturu što će postupak portanja izuzetno olakšati. Nove konzole su de factoSPC-evi za široke mase.
Ne znan, moj je isto došao nekih desetak tisuća prije 5 godina i ja san još uvijek zadovoljan, nije baš da igram neke zahtjevne igre, al s max payneom se odlično nosia. Samo san grafičku minja jer mi se pokvarila prije nekih 3 godine.
Navodno će biti dosta sljedeće godine ubosti AMD-ov APU za soma kuna jer će se za takvu platformu optimizirati igre. I next gen je slične arhitekture.
Brijem da migracija na AMD-ovu arhitekturu ne bi bila loša ideja, budući da će se igre prvenstveno optimizirati za njihove proizvode. I još je k tome cjenovno pristupačniji od Intel/Nvidia kombinacije (s razlogom doduše).
Ne mislim na vizualni skok od par stepenica, iako je on donekle isto prisutan ako se gleda konzolaške naslove trenutne generacije i sljedeće generacije, nego na činjenicu da kod svakog izlaska nove generacije konzola dolazi do perioda 'uspona' u hardverskim zahtjevima na PC-u koji nakon par godina uspori i u tom trenutku je najbolje kupiti novi PC, kada znaš da je većina snage konzola iscrpljena i da će ostatak konzolaškog ciklusa do izlaska još novije generacije proći u relativnom miru za PC igrače što se nadogradnje tiče, jer će im komp biti 'dovoljno jak' da vrti apsolutno sve igre na max koje će izaći za trenutnu generaciju konzola.= Citat =:
Izvorno postao Deadwalker
Onaj tko je sad kupio HD 7850 - 7870 grafičku koja je kako ono, više manje isto što i u PS4 konzoli, taj će za 2 godine uvidjeti da ona gubi dah iako je SAD jako dobra kartica i može gotovo sve igre opaliti na max s prihvatljivim fpsom na PC-u.
Onaj tko bude kupio GTX 860Ti ili 870 sljedeće godine, ili Amd HD 9870- 9950 će proći bolje, ali samo onaj tko bude kupio novu kvalitetnu kantu tamo negdje 3 godine nakon izlaska PS4 i X1 može očekivati da će mu komp ostati sasvim dobar do dolaska PS5 recimo.
X360 je izašao u studenom 2005. godine, u ožujku 2006. je Nvidia izbacila GeForce 79xx grafičke.
Tko danas na tim grafama igra išta, a kamoli igre od 2009. pa nadalje?
Dakle, idealno je kupiti komp negdje nakon prve trećine konzolaškog ciklusa, imaš pet godina mira i igraš se kako spada.
A ovo što se tiče x86 arhitekture, jedino što to znači jest da će portovi biti lakši, i da će developerima biti lakše raditi igre za konzole umjesto da uče neke uvrnute nove tehnike kao što je bio slučaj s PS3.
Mi na PC-u ćemo i dalje morati nadograđivati jednako kao i prije, za nas se ne optimizira ništa ni blizu kao za konzole iako je hardver neuspordivo 'jači'.
Komp je bilo najbolje uzeti par mjeseci iza izlaska Crysisa. Znači tamo kraj 2007. ili na početku 2008.
Takav komp je dosta dugo držao korak.
Ovo ne primjećujem baš - The Last of Us izgleda bogovski na tom "jadnom current-genu". Dok se ne iskoristiti puni potencijal novog hardwarea, proci ce jos dosta godina.= Citat =:
Izvorno postao mravojed20
Što nisi upravo s prvom rečenicom demantirao drugu? :)= Citat =:
Naravno, treba će i dalje nadograđivati kompove određenim intezitetom, no mišljenja sam da će sada zbog povoljnije arhitekture i jednostavnijeg procesa portanja (i optimizacije) stariji hardware nešto duže biti adekvatan za igranje.
Last of us i Uncharted izgledaju super jer su njihovi developeri jedni od rijetkih koji ekšli kuže arhitekturu od plejke toliko dobro da tako nešto i naprave. pogle ostale naslove na šta liče, zadnjih 2 godine praktički sve izgleda slično.
Nisam. : D
Developerima će bit lakše napravit igru, bit će lakše portat igru, ali to ne znači da će igre na pcu biti manje hardverski zahtjevne. Po toj logici bi naše ekskluzive na PC-u bile sve super optimizirani dijamanti od igara, igrivi na maks na 3 godine starim kantama, a to velikom većinom nije baš tako.
Da se razumijemo, ja bi volio da bude kako ti očekuješ, ali neće :D
Previše para je u igri, to se cijeloj industriji hardvera ne bi nimalo svidjelo, dakle od toga niš.
Dobro sad - ne očekujem bog znaj kakve pomake, no mislim da će biti situacija biti malo bolja.
U svakom slučaju mnogo bolja nego li u vrijeme GTA 4 porta :D
Nisu samo oni. Kojima kuži arhitekturu. Santa Monica s God of Warom kuži. Quantic Dream s Beyondom.= Citat =:
Ja očekujem velik skok i neskaliranu zahtjevnost u početku. Nova generacija konzola koristi tzv. 3D arhitekturu. To znači da su komponente slagane u kocku i imaju bolesno brzu sabirnicu bez bottlenecka.
U prijevodu, developeri imaju jednu zatvorenu arhitekturu gdje biraju hoće li ukupna snaga biti korištena za procesorske zadaće ili grafičke. Tako će igre poput Battlefielda slabije izgledati, jer će procesorska snaga biti iskorištena za ogromna područja i fiziku destrukcije. S druge strane, coridor shooteri će moći izgledati bolesno dobro jer ne treba toliko procesorske snage, pa svi resursi idu u grafiku.
PC igrači još uvijek nemaju tu komociju 3D arhitekture, pa će morati imati jak procesor i grafičku. Ovi s i5 i i7 će biti mirni jer su to jaki procesori, ali ako imaju slabiju grafičku, to će morati kupiti. Nove igre će koristiti puno veće teksture, više teselacije i SSAO efekata, jer nove konzole imaju puno više memorije. Stoga će brzo izaći grafičke cijene oko 1000-1500 kuna s 3-4 GB GDDR5 memorije. Uz takvu grafičku i dobar procesor, biti ćeš miran narednih nekoliko godina.
Skraćeno, najveći bottleneck današnjih konfiguracija će biti manjak memorije na grafičkim karticama, pa brzo mijenjajte ako imate karticu s 512 MB ili 1 GB memorije. Proizvođači kartica to jako dobro kuže, osobito AMD koji radi arhitekturu za konzolu. Zbog toga AMD ima hrpu 3 GB kartica za 2-3000 kuna, dok prva takva Nvidia košta 4000 kuna. Vjerujem da će već 8xxx generacija imati model s 4 GB GDDR5 za upola manje love. To kupite.
Meni se još ne žuri, gotovo sve igre rade savršeno glatko. Neka tjera koliko tjera, vjerujem da bi bez bada mogao još godinu, možda i dvije, a nakon toga ću vidjeti kaj dalje. U zadnjih 4-5 godina sam samo uložio ispod 2k kuna u proc i grafu, još uvijek sam na DDR2 i super sam zadovoljan s obzirom na uloženo :D
Ja se nadam se nisam zajebao s preranom kupovinom :( Ali bar mi je sve AMD :)
Nisi, potrajati će tvoj komp dulji niz godina, ne brini. Ugasiš ove pre loše efekte poput Depth of Field, SSAO, postprocesing tipa motion blur i sl., dobiješ masu bolje performanse, a igra izgleda neusporedivo bolje :D Ali to za koju godinu dok nebuš mogao tjerati sve na max, osim neoptimiziranih igara.
Ja sam prije 5 godina uzeo komp, neki tad već jeftinjara i osrednji pa me opet ljepo služio pet godina. Istina i bog zadnje 2 godine sam većinu vrtio na low-med detaljima. Sad je ciknio, koristim neku starudiju jedva sposobnu za surfat. Sad kroz sljedećih par mjeseci planiram ušparat koju kunu i piknit si nešto s onim amdovim 8 jezgrenim procom i nekom amd grafom i amen za sljedećih 5 godina.
Amd + amd za narednih 5 godina? You silly gurl. Intel + nvidia = narednih 10 godina.
Pa šta nije logičnije uzest amd 8 core procesor za ulog u budućnost nego intel 4 core, unatoč tome što je taj 4 core intelov bolji od 8 core, igre koje mogu efektivnije koristit svih tih 8 jezgri (tipa crysis, battlefield) imaju bolje perfomanse od intelovog 4 core, pa valjda će za 2-3 godine igre bit optimizirane za upotrebljevanje svih 8 jezgri, neznam ne kužim se baš dobro, možda samo lupetam gluposti.
Volio bi i ja da se neko ko bolje kuži kaže neš o tome.
Da li ima smisla da se uzme 8 core CPU samo zato jer će konzole iskorištavat 8 core procesore?
Meni je u planu bio i5 4670, znam da je bolji od fx 8350 u igrama na win7 ali šta će bit za koju godinu s obzirom na razliku u jezgrama?
Pritom ne mislim na ove tvrdnje 'bolje imat amd jer su konzole amd' nego čisto je li bolje upiknut 8core cpu koji je sad slabiji, ili 4 core koji je sad jači ali se kasnije možda stvari preokrenu?
Jednostavno uzmite po jedan PS4 i svi mirni i zadovoljni. :thumbs2:
U šestoj generaciji konzola je bila hrpa proizvođača
Dreamcast = Hitachi (CPU) + Imagination (GPU)
Gamecube = IBM (CPU) + ATI (GPU)
PlayStation 2 = Toshiba (CPU) + Sony (GPU)
Xbox = Intel (CPU) + Nvidia (GPU)
U šestoj generaciji, bila je masa ekskluziva za sve pojedinačne konzole, jer se rijetkima dalo zajebavati portati na toliku masu različitih konfiguracija. Doslovno nitko nije koristio sličnu arhitekturu, pa čak ni istog proizvođača.
Zato je i PC u šestoj generaciji imao masu više ekskluziva nego danas. Imao je od svakog ponešto, pa je na PC bilo lakše portati nego na drugu konzolu. Primjeri dobrih tadašnjih portova su Metal Gear Solid 2, SW: Kotor/Battlefront/Republic Commando, Soul Reaver 2 i drugi.
U sedmoj generaciji, konzole su međusobno puno sličnije, a sličnije i PC-u
Wii = IBM (CPU) + ATI (GPU)
PlayStation 3 = IBM (CPU) + Nvidia (GPU)
Xbox 360 = IBM (CPU) + ATI (GPU)
Zbog toga su portovi doslovno procvjetali i praktički osim ekskluziva koje financira proizvođač (Halo, Killzone, Uncharted, Gearsi, Super Mario, Zelda), sve ostalo manje-više izlazi na svemu dostupnom. Postoje pizdeki poput Rockstara koji iz sebi poznatih razloga ne izdaju Red Dead na kompu, ali to su dosta rijetki primjeri.
Sad u osmoj generaciji, konzole jesu PC
Wii U = IBM (CPU) + AMD (GPU)
PlayStation 4 = AMD (CPU) + AMD (GPU)
Xbox One = AMD (CPU) + AMD (GPU)
Izdavači otprije poznati po retardiranosti (EA, Ubisoft, Bethesda) neće se uopće truditi optimizirati za komp, odnosno razne konfiguracije, pa je igračima najbolje uzeti najbližu konfiguraciju osnovnoj platformi za razvoj, odnosno AMD + AMD. Kako sam napisao, AMD-ov APU za 1000 kuna (npr. 6800) i nova grafička 8xxx s hrpom grafičke memorije će biti optimalan i ne preskup PC za ugodno igranje. Jedno 4k za novu konfu i vozi godinama.
Daleko od toga da Intel + Nvidia neće biti dobri za igre. Normalno da hoće, ali vjerojatno za puno više love. Intel i Nvidia će gubiti prednost među igračima jer će AMD krojiti pravila po svom. Zapravo neće, većinu posla će obaviti izdavači s nemarom za optimizaciju i požurivanjem rokova izdavanja.
Pa intel i nvidia su uvijek bili skupi. I to se zna(lo) da kod njih vrijedi - koliko para toliko muzike.
Da, to i mene zanima, evo ti primjer kako je čak fx8 bolji od i7 u gamingu gdje se jezgre iskoristi kako spada: https://teksyndicate.com/videos/crysis- ... verclocked
a da ne govorimo kako onda jede taj i5, zato mi se čini kao bolje ulaganje u budućnost taj fx8 nego i5. A još je k tome i nešto jefitniji, a od i7 mnogo, mnogo jeftiniji.
Gle, ako će igre stvarno biti optimizirane za AMD, a netko tu s foruma uzme Intel + Nvidiu čisto zato jer su Intel i Nvidia i to plati skuplje nego što je mogao i trebao, onda ću mu poslati Marijanovića doma da mu izabere tipkovnicu.