Nop,ali je volim.(hobi mi je,modelar sam.) :)
Printable View
Nop,ali je volim.(hobi mi je,modelar sam.) :)
Heh, fakat ti je stvarno zanimljiva, bome si poput žive povijesne enciklopedije.
Jel ima koja dobra stranica za povijest tenkova?
Ovo je pomalo mračno, ali koje doba ratova vam je bilo, što se tiče načina borbe, najzanimljivije? Meni osobno razdoblje WW2, gdje se zapravo ishod nije svodio na to tko ima veću pušku sa otkucajima srca, nego na taktičke sposobnosti. Primjerice, 80 njemačkih padobranaca sa jednim narednikom je zauzelo tvrđavu koju su branili 1200 boraca (u Belgiji, nemogu se sjetiti točnog naziva tvrđave), Hans je vježbao na modelu u originalnoj veličini :D
Meni WW1.
Srce junacko, bajonet i rovovi.
Medjutim,upravo takav nacin ratovanja je bio najstrasniji :( .
~"Nemamo municiju!-Nek ide dodjavola municija!Verujemo u boga i borimo se za narod!Pobedicemo kao i dosada!~
Meni je definitivno najzanimljivije stepsko ratovanje.
Samuraji. 8)
Čast, odanost i vještina.
Antika, srednji vijek, nema mi zanimljivijeg do koplje/mač i štit, luk i strije/samostrel, nema po meni poštenijeg i zanimljivijeg načina borbe, ak se znaš borit s oružjem veće su ti šanse za život, a ne da netko dođe na bojište prvi put i ubije nekog tko se bori godinama i pokaže da u tom trenutku iskustvo nije skoro pa uopće potrebno.
zvuči kao cod 8)
Rofl, plaćenici.= Citat =:
Izvorno postao GDra
Prvo su imali sistem 'izvidjackog aviona"-scouta,jedan pilot i nisandzija,koji je imao pistolj/rani mitraljez i koji je pucao po neprijateljskim avionima.Svabe i Francuzi su se setili da namontiraju mitraljez na sam avion-tako je nastao avion 'lovac' koji se borio protiv 'scouta'.
Ja sam pročitao i da su bacali špagu da se im zaplete u propeler, to mi je urnebesno.
Bilo je i takvih slucajeva,ali se na kraju sve svelo na 2 mitraljeza smestena isped propelera. :)
wat?= Citat =:
Izvorno postao Forengner
kaj nije mitraljez iza?
Zavisi,u najranijim verzijama je bio ispred,ispod propelera,a kasnije na modernijim modelima je bio iza (albatros,Fokker DR I-iza je bio kada su smislili mehanizam koji je omogucavao pucanje 'kroz' propeler.
Evo ukratkog opisa mehanizma.
Na repu aviona je bio mali tajmer koji je omogucavao paljbu samo kada propeler prodje direktno ispred cevi mitraljeza.(naci cu odgovarajuce slike)
Mora da je bilo zabavno na početku kad su si upucali propeler.
Francuzi su to prvi okusili.
Ouch. :( .
Posle je otrkiven nacin da se tempira paljba sa okretanjem propelera.
Evo slike jednog od tih zaista zanimljivih mehanizama.
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...diagram_en.png
Iz ove slike nisam ništa shvatio, ali pretpostavljam da je vojni pilot morao imati ogromna muda :roll:
Na pocetku je, posto znao je safety zakazati, al to je rijetkost.
Sistem je podosta jednostavan, Na osovini propelera je kolut sa dve ispupcine- sinhroniziran u ravnini sa propelerom.
Te ispupcine su samo prekidale kontakt izmedu triggera i same strojnice, tako da nije pucala ako se elisa propelera nasla u ravnini sa strojnicom. :)
Personalno, dvoumim se izmedu ww2 i srednjeg vijeka za borbe.
U ww2 je vrlo brz napredak vojne tehnologije, a time i samih taktika, dok srednji vijek ima lancerse.
Srednji vek it is. :) .
Ali rani srednji vek,doba mrkih vitezova bez imalo kavalijerstva,te mnogoborjnih mrkih zamkova.
A što kažete na onog Švabu koji je ubio, barem su takve procjene, otprilike 1500-2000 Amera na D-Day? Imao je izvrstan taktički položaj, sa pregledom preko cijele zone iskrcavanja, te je pucao iz strojnice dok se nije toliko ugrijala da je skoro eksplodirala.
Stvarno neznam kako se taj vojnik zvao, ali znam da se čak i rukovao sa jednim američkim veteranom koji je bio ranjen u sektoru gdje je on "operirao".
1500-2000 sigurno nije,previse je to vojnika,pogotovo kad se uzme u obzir da je ukupan broj svih saveznickih zrtava 10.000.
Mada,200-300 je vrlo moguca cifra s ozbirom na to da se Nemci bili na mnogo boljem polozaju,i lako su mogli da pucaju na saveznike-to je mogao uciniti ako je pucao na vrata transporta,cim se otvore,on zapuca i to je preaty much to.(Ameri su u svojim teskim transportima imali jako malo mesta za manevrisanje,kretanje,bili su glineni golubovi.
~nasao sam slican primer nemacki snajperista sa 345 potvrdjenih ubistava.-Matthaus Hetzenauer (3rd Gebirgsjager Division)
Očekivao sam barem od tebe da znaš ime tog tipa :) Baš ću probati nešto proguglati pa bumo vidjeli...
Tesko da je 1000 ubistava imao,nemacki snajperista sa nejvecim brojem potvrdjenih ubistava je bio Matthaus Hetzenauer (3 Gebirgsjager Division)
Uprkos popularnom verovanju da je Vasili Zajcev bio najbolji ruski snajperista,najbolji je zapravo bio Mihail Ilyich Surkov (4 pesadijska divizija)
Cak 702Sneprijateljska vojnika!
Opa, pa to je stvarno bio neki dobri kamper.
Spawn kamper 100% ubije jednog da se oglasi uzbuna i onda ih poskida 10 u redu jednim hicem dok izlaze iz barake.
Najbolji kojeg znam :
http://en.wikipedia.org/wiki/Simo_H%C3%A4yh%C3%A4
= Citat =:
In temperatures between −40 and −20 degrees Celsius, dressed completely in white camouflage, Häyhä was credited with 505 confirmed kills of Soviet soldiers,[2][4]S542 if unconfirmed deaths are included.[4]SThe unofficial Finnish front line figure from the battlefield of Kollaa places the number of Häyhä's sniper kills over 800.[5]S A daily account of the kills at Kollaa was conducted for the Finnish snipers. Besides his sniper kills, Häyhä was also credited with over two hundred kills with a Suomi KP/-31 submachine gun, thus bringing his credited kills to at least 705.[4]SRemarkably, all of Häyhä's kills were accomplished in fewer than 100 days with a very limited amount of daylight per day.
Sjećam se lika, ali ne mogu naći ništa o njemu... Znam da su ga zvali nekakvim killerom, ali ne mogu se sjetiti :/= Citat =:
Izvorno postao K4ciga
@Pingu:Pa sigurno ga nisu zvali 'sunasce' 'medo' :) .
A sto se snipera tice,Striker,Finac je zaista poznat, na veoma niskoj temp. se on borio i postigao zastrasujuc broj mrtvih protivnika.
*Ali*-Sve te price su preuvelicane,naprimer,Rusima je u Stalingradu ocajnicki trebala pobeda,ali im je trebala i motivacija,-nastali su sovjetski snajperisti heroji sa vise od 300 mrtvih mrskih okupatora iza njih.Upravo tu je propaganda umesala svoje prste,sve,ali apsolutno sve cifre su uvelicavane i to na obe strane. :wink: