Mislim da si stvarno počeo biti dosadan i ovo se može nastavit u beskonačnost, zato mislim da je više dosta ovoga, barem u ovoj temi.
Ak hoćeš nastavit pošalji mi PP.
Printable View
Mislim da si stvarno počeo biti dosadan i ovo se može nastavit u beskonačnost, zato mislim da je više dosta ovoga, barem u ovoj temi.
Ak hoćeš nastavit pošalji mi PP.
Dost sa flejmanjem...
kane & lynch - dead men
evo bas sam presao igru pa da napisem svoje misljenje.
k&l je jedna od onih igara koju kritika pljuje a igraci obozavaju,pogledajte samo gamespot i recenzije igraca i sluzbenih recenzenata,kao primjer cu navesti to da je
sluzbeni recenzent popljuvao igru i dao joj nekih 6.5 bodova a obicni igrac joj je dao 9.5/10.no da ne duljim evo recenzije.u igri pratite kaoticnu pricu dva naizgled nespojiva
lika.adam marcus-kane i james seth lynch,nesretnik od rodjenja i psihopat na medikamentima probijat ce se kroz svaki level kroz kisu metaka u stilu najboljih akcijskih filmova johna wooa a kroz igru cete primjetiti i neke slicnosti sa odlicnim akcijskim filmom heat.zlocinacka organizacija the7 ciji je clan kane bio dugi niz godina i za koju je kane vjerovao da je unistena ustala je iz pepela i zeli natrag novac koji je kane uzeo vjerujuci da je jedini prezivjeli clan.kane i lynch su dva kaznjenika na putu do smrtne kazne kad ih the7 spasava iz policijskog kombija.kane je dobio ponudu-vratiti ce novac koji je uzeo organizaciji a oni ce mu pustiti zenu i kcer,u protivnom ce ih smaknuti,a kanea ce i ovako i onako ubiti zbog izdaje.lynch je tu da bi bio kaneov pas cuvar koji ce ga drzati na misiji.to bi bilo to o prici same igre,ima tu jos mnogo preokreta i ne zelim vam otkriti jednu od najbojih prica u zadnjih nekoliko godina.sama igra je krcata krvavom akcijom,apsolutnom masakru koji cete vrsiti nad neprijateljima,u igri cak mozete iyvoditi i odredene posebne poteze i smaknuca kada se priblizite neprijatelju.igra u mnogocemu podsjeca na legendarni naslov iz 2003. freedom fighters,po upravljanju suborcima pa sve do samog enginea.grafika i nije nesto posebna ali ce zato igru i slabiji strojevi poput moga(geforce8500gt overclocked,1gb ram)moci pokrenuti na maksimalnim detaljima sa antialisingom i filtriranjem na konstantih 20-30 fps-a.zvuk je fantastican,od zvukova oruzja,do glazbe i glasovne glume,sve je odradeno majstorski.
coop moze igrati samo sa x360 kontrolerom, sto je mracna strana igre i definitivno los potez za koji se mozete zahvaliti uglavnom microsoftu i njihovoj games for windows
inicijativi.igra nazalost i nije dugacka,prosjecnom gameru ce trebati oko 10-12 sati da ju predje a iskusnom tps manijaku poput mene je trebalo oko 5-6 sati.sve u svemu,k&l
je odlicna pucacina koja je doduse mnogo toga ukrala iz drugih naslova pa je mozda zato i dobila losije ocjene na nekim sajtovima i u raznim casopisima ali je po meni najbolji tps godine i definitivno naslov na koji se treba baciti oko,barem zbog odlicne price i akcije koja je vrlo dobro izvedena.vrlo dobar naslov,vrlo!!!
grafika-3/5
zvuk-5/5
igrivost-4.5/5
trajnost-4/5
kaonacno-4/5
to nije ni recenzija ni najava.
Assassins Creed-recenzija na moj način
Assassins Creed je izdana 2008 godine. Igra me zapanjila nečim novim. Igra je u svijet gaminga po meni uvela novi žanr. Igra je čistokrvna akcija iz trećeg lica sa elementima stealtha i LA Parkoura(suludih skakanja po zgradama te prelaženje prepreka na jako bizarne načine). Port je sa konzole pa su kontrole malo zeznute, ali nisu ni slučajno zamjerka. Radnja se zbiva u 1191. godini u vrijeme križara, Engleskog kralja Richarda Lavljeg Srca, zapravo u srednjem vijeku. Vi ste elitni ubojica koji pokušava popraviti stanje u svetoj zemlji assassiniranjem važnih meta koje nanose zlo čovječanstvu. Pa idemo nešto kazati o igri.
Desmond Miles-Altair?????
Igrin glavni protagonist je zapravo nevini konobar Desmond Miles koji se nalazi u sadašnjosti. Sirotog konobara uhvati neka organizacija koja se bavi riješavanjem problema čovječanstva, te mu povjere važnu misiju. Simpatični raspričani doktor ispriča Desmondu kako Desmond ima gen svojeg predka koji je bio elitni ubojica Altair. Desmond zatim kao mutav bez ikakvog pogovora sijeda na stroj „Animus“ koji može ljude preko njihove genske strukture vraćati u prošlost. Tako Desmond ode u srednji vijek. Trening na početku igre je jako opširan te će vas dobro pripremiti za igru. Igrina grafika je neopisiva te jako raznolika i detaljna. Svaki urez na svakom maču ili građevini, ili pore na čovjekovom licu se vide besprijekorno. Prva prava misija je ući u grad „Damascus“ (Damask) te ubiti nekog pokvarenog trgovca. Ulazak u grad se mora obaviti tajno te je veoma originalan. Možete se sakriti u redovnike koji imaju iste odore kao i vi, ili možete proskakati iznad glava glupe garde. Ulazak u grad je bio spektakularan. Stotine ljudi na ulicama te stotine prekrasnih srednjovjekovnih građevina čekaju samo na vas. Bez pogovora sam se popeo na krov te počeo primjenjivati LA Parkour. Altair je tako agilan i tako spretan te mu pokreti izgledaju tako dobro da se stapaju sa teksturama idealno. Vjerna Altairova sjena ga prati stalno i jako je realna i iznenađujeće detaljna. Dečko se penje svugdje. Na svaki mali nabor, okvir prozora, drvene kolce koji vire iz kuća, bilo što što je rukama uhvatljivo. I to izgleda tako dobro i realno da su kretanje te animacija zaslužili čistu peticu. Gradovi su ogromni te ako se želite pristojno snaći na vašoj dosta detaljnoj mapi trebati ćete otkrivati dijelove grada tako da penjajući se na posebne velike tornjeve bacite pogled u prekrasnu daljinu(moram malo dramatizirati).
Borba i misije
Borba!!! Borba i misije imaju puno toga zajedničkoga. Oba dvoje su super razređene te jako zabavne te pritom i jako monotone. Altair sa svojim arsenalom oružja prolazi kroz gardu kao nož kroz maslac. Borba se svodi u stalnom držanju bloka te povlačenjem pravog poteza u pravo vrijeme, nakon kojega sljedi brutalna animacija. Misije otkrivate otkrivanjem mape. Jako su dobre i zabavne ali Bože dragi monotone. Ali zato sustav misija popravlja ona glavna, ubijanje ili assassiniranje glavne mete koje će se obavljati specijalnim mali bodežem koji izlazi iz Altairovog rukava. Nakon svršetka glavne misije sljedi osjećaj zadovoljstva te bježanje kao muha bez glave hordama garde koje vas love zbog assassiniranja glavne mete.
Glavna zamjerka igri
Glavna zamjerka igri je monotonost. Ima je u borbi,misijama ali što je najvažnije u gradovima. Uvijek ćete se vraćati u iste gradove zato što u svakom gradu ima po tri mete a ima tri grada. Stvar pomalo spašava to što nakon svakog novog dolaska u grad otvori se novi poveći dio grada.
Glavni zaključak
Assassins Creed je jednostavno prelijepa igra. Igrivost,grafika,zvuk,animacija,La Parkour , su stvari u kojima ćete jako uživati. Igru svatko mora zaigrati bez obzira na jednu malo veću zamjerku-monotonost. Igra je uvela novi žanr u gaming, i što se mene tiče igra je mogla biti napravljena kao „Skakač po zgradama“ . Svakako zaigrati.
UŽIVAJTE!!!!
Audiosurf-recenzija na moj način 2
Audiosurf je mini , totalno nezavisna igra koje je izdana 2008 godine. Igra ima jako originalnu ideju te me oduševila sa njom. Uđete u igru i dočeka vas „menu“ sa klasičnim stvarima: start game, credits, exit(možda i malo preklasično). Kliknete opciju start game te se nađete u brdu svojih datoteka od kojih ćete naravno izabrati svoju najdražu-„muzika“. E sada birate koju ćete glazbu pustiti. Bio to pop, rock, metal, punk, čak i turbo folk( seljandure kašlj kašlj) audiosurf sve prihvaća. Sada dođete u izbornik gdje birate težinu s kojom biste igrali. Ima ih točno četrnaest te utječu na težinu i nekada na stil igre. Sada ulazimo u pravu akciju. Audiosurf je tako poseban i originalan zato što napravi stazu za surfanje od bilo koje vaše pjesme. Igra vas stavlja u ulogu malenog space opićenog brodića koji surfa po stazi kako mu to ritam muzike određuje. Morati ćete sakupljati obojene „kockice“ na vašem putu kroz pjesmu. Igra je jako zabavna te će vas natjeravati da stalno pustite neku novu pjesmu kako bi igra automatski napravila stazu za vas. Nadam se da sad vas uputio i sada sljedi home made video isječak iz igre. Nisam htio pokazati cijelu pjesmu jer je preduga. Zanemarite malo blokanje, na svakoj mašini igra će ići super.
S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl(isto moja recenzija :D ) je igra za koju možemo kazati da je i starija zato što je izašla davne nam 2007. Zašto pišem o njoj? Pa zato što je ostavila iza sebe nešto posebno. U mojim očima zapela je kao naj-atmosferičnija igra ikad. S.T.A.L.K.E.R. je trebao biti čistokrvni FPS ali je ispao FPS sa elemntima RPG-a te sa horor tematikom. Uvodni dio smo završili. Svi znamo da je 1986 u Nuklearnoj elektrani černobil eksplodirao njen 4 nuklearni reaktor i izazvao ogromni kaos. Radnja igre je smještena u 2012 nakon druge černobilske eksplozije koja se dogodila 2010 godine i uzrkovoala totalnu promjenu flore i faune oko elektrane te stvorila čudne artifakte koji posjeduju velike moći.
Započinjemo glavnu stvar
Kamion koji vozi stlakere iz centra zone (mrtve naravno) se slupao nasred ulice negdje u zoni. Jedan stalker u potrazi da opeljuši mrtva tijela nađe našeg stalkera kako leži živ te ga odnese glavnom trgovcu na početku zone. Naš lik ne zna ništa o sebi zato što pati od amnezije te ga trgovac nazove Marked One, jedino što mu je ikakva poveznica sa zonom je njegov PDA na kojem piše „Objective: Kill Strelok“. Naš stalker su budi te započinje svoje nove pustolovine. Trgovac mu daje misiju te on kreće. Izlazak vani je bio spektakularan zbog prekrasne grafike. Grafika je zasnivana na engine-u kojeg pokreće direct-x 8.0 te igra zato prekrasno izgleda na starijim i na novijim mašinama. Dolazimo u stalkerski kamp dobivamo pištolj te započinjemo misiju „Ubij bandite u kampu“. Krećem ja prema kampu. Ulica cijela razbijena, tmurno nebo, lavež i trčanje pasa u daljini(ne normalnih pasa),strašni svijet zone preda mnom. Atmosfera je bila odlična ali još ćemo se vratiti na nju kasnije. Dolazim u kamp i krenem ubijati bandite. E sad, mnogi su na početku igre odustali zato što nisu mogli preći ovu prvu misiju. Misija je jednostavno preteška zato što ti jedan lik moraš ubiti sa pištoljem 8 ludih bandita sa sačmarkama. Igra je na početku reći ću preteška. Ali ako joj date šansu do područja zone, sa novim oružjima misijama, i otkrićima nećete požaliti. Inventori je u RPG stilu. Možete staviti određenu količinu stvari i isto također nositi određeno stvari. Ne možete trčati koliko vas je volja te će to ovisiti o težini stvari kojih nosite. Puške trebaju određene metke za njih, te imaju statove. Morate svaki dan jesti inače vam se počne polako trošiti health. To je sve RPG dio igre. Hajdemo sada malo pričati o horor djelu igre. Misija je: „Istraži podzemni kompleks“ i nađi neku stvarčicu. Pa ovako. Kada sam ušao dolje nisam vidio prst pred nosom te sam bio prestrašen do boli, a tek kad sam sreo prvo čudovište to je bilo nevjerovatno. Jako sam ga burno dočekao zato što je čudovište nevidljivo(bloodsucker) dok ne naletiš na njega i onda skočiš sa stolice. Horor dio igre su upravo misije koje se odvijaju u podzemnim kompleksima. Sad da također spomenem atmosferu u horor smislu. Čujete glasanje mutanata oko vas, uvijek nešto klapa, zidovi su razvaljeni, tijela po podu. To bi bilo to od glavne stvari.
ZONA
Zona je cijelo područje oko elektrane černobil. Područje koje je zahvaćeno radijacijom i raznim „stalkerima“. Zona obiluje poljima radijacije koja su posebno opasna zato što ih jedva vidite, a kad uletite u njih nema vam spasa. Jednini spas je stati na vrijeme te popiti bocu votke ili uzeti inekciju sa serumom. Živina po zoni ima puno. Od mutiranih svinja, pasa, vukova do opasnih bloodsuckera, i raznih stalkera. Bio sam i spomenuo razne artifakte koji znaju biti dobri i opasni po život. Možete ih prodavati, a i nositi na sebi. Artifakti vam uglavnom daju neki atribut više ali vas opterećuju sa radijacijom a to vam ne treba.Eto ga to bi bilo to. Nadam se da sam vas uputio u igru. Na vama ostaje istraživanje zone te otkrivanje indentiteta vašeg lika, i prelazenje strašnih misija. UŽIVAJTE!!!!!!!!!!
audiosurf i AC gg :bravo:
stalker mi se nije dalo čitat xD ima nekih sitnica kod AC rece što si sjebo al ajd nema veze xD
thx puno sada namjeravam pisati o just cause-u tako bezze. volim pisati recenzije ionako
Moja recenzija za:
LEGO Indiana Jones
Ja mislim da je ova igra dobra.
jesi li razmišljao o poslu recenzenta? u PCP bi odlično prošao :rotfl:
Just Cause je po žanru GTA klon izdan 2006. godine. Igra je jako dobra, te po meni najbolji GTA klon ikada. Posebna je po svojim jako ekstremnim i zabavnim elementima s kojima cu vas upoznati u recenziji. Radnja igre je smještena na prekrasni, golemi otok negdje(sudeći prema španjolskom govoru) kraj kontinenta Južne Amerike. Glavni junak priče je tajni agent "Rico" kojega pozovu na otok zbog izbivanja revolucije protiv tadašnjeg predsjednika "Mendoze". Idemo sada nešto o prvim dojmovima!!!
Prvi korak u igru je...
... zbilja veličanstven i prekrasan. Nalazite se 3000 metara u zraku i slobodno lebdite do vašeg cilja. Prvi pogled na otok je nevjerovatan, i jako slikovit. Prekrasan i zelen pejzaž mi još danas stoji ucrtan u glavi.
Dok klizite kroz zrak glas vašeg šefa vam daje prvu misiju. Vi na nekih 200 metara otvarate svoj nepotrošivi padobran i ljubite pješcano tlo puno neprijatelja koji vas pokušavaju ubiti. Vi odmah vadite svoje municijom neogranicene pištolje te pocinjete TPS(third person shooter). Pucanje je bez duše i nekako preobicno, što je igri veliki minus. Iako je pucanje po meni sporedni adut ove prekrasne igre. Nakon pokolja sjedate za strojnicu automobila upravljanog od vašeg šefa. I sljedi još 5 minuta dosadnog napucavanja koje vi uopce ne obavljate nego igra automatski cilja. Padobran je jako dobro upravljiv te je jako iskoristljiv. Misija je zavšila i vi se nalazite u kući poklonjenoj od vaše agencije. Nemojte odmah na novu misiju nego malo uživajte. Misije su nešto najlošije što se igri moglo desiti, iako su zadnje 3 jako zabavne(više u opisu kasnije). Uzimate svoj motor te počinjete prašiti po prostranstvima otoka. Vožnja sa autom i motorom je jako dobro napravljena te u vožnji motora možete bilo kada otvoriti padobran i uživati u pogledu dok se vaš motor divlje slupava u nekog prolaznika. Kada vam dosadi lebdjeti uzmite svoj "Grapple gun" te se zakvačite na obližnje vozilo, približite mu se, i skočite na njegovu haubu te ulazeći u njega izbacite vozača. Ovaj dio igre je fenomenalno razrađen. U bilo kojem trenutku vožnje možete pritiskom na tipku " f "(stunt position) opet skočiti iz sjedala na haubu auta i ako vas je volja skočiti na neki drugi auto ili razviti padobran. Rico to radi tako ekstremno da je zabavno do bola. Idemo o nekim drugim djelovima igre.
Grafika, nedostatci.
Grafika je jako zadivljujuca i nije zahtjevna. GeForce 7900 GS ili cak 6600 GT i igra ide kao po loju. Nedostataka nažalost ima puno. Misije su jako monotone i dosadne osim zadnje tri koje su jako ekstremne. Prvo morate sa jako brzim avionom stiči tri atomske bombe te ih uništiti u letu. U drugom djelu morate stiči veliki avion na kojem se vozi Mendoza i dok letite iznad njega skočiti sa svog aviona u njegov(preloodo). Zatim Mendoza bježi, i u zraku ga morate stiči i prikvačiti mu bombu na leđa te odlepršati kroz oblake u sretan GAME FINISH. Drugi nedostatak je užasno dosadno pucanje, te treći glupa ponavljajuća glazba kroz misije. Zato dobar savjet.Izbjegavajte misije i uživajte u prekrasnom ostatku igre.
Ostalo
Igra je puna različitih vozila. Od malih "Tomosa" do velikih putničkih aviona, "Jet skia", sve je vozivo. I sve je tako super napravljeno da je obična vožnja pravi gušt. Cut scene između misija su prekrasne i odlično grafički napravljene te se usudim reći da nekada graniče sa pravim životom. Nešto posebno igri daju eksplozije koje su jako dobro grafički napravljene i presijavanja svjetlosti su fenomenalna.
Glavni osvrt
Just Cause je prekrasna igra koju bi svatko trebao zaigrati. Skakanja, i stalna kaskadiranja cine igru tako napumpanu adrenalinom i treba joj posvetiti pažnje. Trebalo bi joj oprostiti sve bugove i nedostatke zato što se ispod bugovite površine krije neobrađeni dijamant.
Postat ću ovdje svojih nekoliko recenzija koje sam pisao jos davne 2006. i početkom 2007. godine za GameLimit Ezine.
Izvinjavam se na formatiranost texta i, ahem, greskama, :D, ispravljenu verziju texta nisam mogao naci na compu :P
Napomena: inače sam bosanac, te ako sam koristio neke nerazumljive izraze recite, pa budem vec objasnio.
-------------------------------------------
Broken Sword: Angel of Death
Stobbart se vraća
Da da, nedavno se u cd-shopovima nalazi i jedan od velikoočekivanih naslova godine, bar što se tiče avanturista među nama. Naime, prošlog mjeseca je u prodaju došao Revolutinov Broken Sword, četvrti nastavak. Iako je bilo raznih komplikacija o pitanju da li ce igra ikako izaći, sve je došlo na svoje. Uz asistenciju Sumo Digitala, koji se pobrinuo za produkcijski dio igre, Revolution se vraća korjenima igre, načinu na koji smo igrali BS: The Shadow Of The Templars.
Stari pas naučio novu caku!
«Treća sreća» glasi poznata «narodna» izreka, međutim treći dio među fanovima je prosto slabo prošao. Velik nedostatak koji je u srcu igrača probudio razočarenje, u trećem dijelu je nenaviknuta 3D grafika,ali prvenstveno nepostojanost POINTERA, kursora, tako da se gubi ideja o point-and-click avanturi.
Međutim, «miš» ponovno dolazi u upotrebu, mada se i tastatura može koristiti (w,a,s,d,shift).
Igra nudi najbolju grafiku BS-serijala (nije baš da će joj zaviditi ljubitelji FPS žanra, ali uvodi novitete).
Ono što je čini posebnom je prisustvo Phillipsove amBX tehnologije koja čini okruženje likova fleksibilno i istezljivo, tako da su designeri imali veliku slobodu korištenja efekata (blur, colour balancing, mapping...). Drugim riječima, ovo je «inteligentna okolina» koja, kako kaže proizvođač, «omogućuje da mirišemo iskustvo». Ako više puta budete igrali igru, isti efekti će se drugačije prikazati, dočarati osjećaj asimetrije.
Velik korak je učinjen i za mimično bojenje likova,dakle izražvanje facialnih emocija, kao i na njihovo stiliziranje. Ovo je ujedno prva igra koja koristi Sumoov «Emmersion engine» koji omogućuje realističan prikaz i doživljaj svijeta i likova koji se u njemu kreću.
Gubljenje osjećaja
Ja kao igrač zamjerim nekim nedorađenim sitnicama ove igre. Jedna od stvari koja smeta je neusklađenost statične - fiksirane kamere i kontrole lika, tako da kad ulaziš iz jedne u drugu sredinu George se zna naći da trči u zid. Onda, prilikom sudaranja likova zna se desiti da Georgova ruka prođe kroz Nico, kao i činjenica da kad se npr. otvaraju ladice ruka od lika je od nje udaljena je dobrih 10cm.Također u igri se nalazi veilik broj neiskorištenih predmeta koje bi igrač itekako mogao upotrijebiti.
Što se animacije tiče jedna me stvar rastužila, naime kao i u trećem dijelu, ovdje se ne pojavljuju DEATH animacije. Da, dobro ste čuli, nema prikaza smrti kao u prvom i drugom dijelu, nema onog osjećaja kad gledaš Georgea kako leži nepokrentan, nema krivnje u nama koja nas je tjerala da loadamo igru i trudimo se da više ne pogriješimo. Kad se dogodi smrt tj. situacija pri kojoj je smrt kao moguća, igra automatski loada istu scenu ispočetka kako bi ovaj put ispravno postupili. Dosta iritira jer u jednom trenutku igramo igru, a u drugom BOOM, opet igramo istu scenu kao prije 5min, jer smo nes krivo napravili.
The Storyline
Treba napomenuti da je svaki Broken Sword naslov zamišljen kao zasebna igra, tako da su je u mogućnosti shvatiti i novi igrači, pa krenimo...
Priča počinje, naravno, sa našim herojem Georgeom Stobbartom koji ponovo kreće u potragu za izgubljenim blagom, da bi se kasnije našao u situaciji da budućost svijeta stoji na kocki i mora nas spasiti.
George sad radi u maloj odvjetničkoj firmi sa prijateljem. Jednog dana u ured uđe veoma lijepa žena, Anna Maria, koja traži njegovu pomoć u dešifriranju tajanstvenog manuskripta. Sve bi to bilo lijepo i fino da nju ne ganjaju gangsteri koji također žele blago, bar George tako u početku misli.
Kao što smo navikli u BS-serijalu, u početku nam ide sve od ruke da bi se kasnije i radnja i zagonetke zakomplicirale.
George putuje širom svijeta, od Istambula do Vatikana, pa i dalje. Kako se radnja razvijala zbunjivao sam se. Samo George i Anna Maria. Pa gdje je Nico nestala? I onda iznenada kad najmanje očekuješ ona se pojavi (i vjerujte, nećete prepoznati novu grafički obrađenu "keksi" Nico:)).
U tom trenutku se stvara ljubavni trokut: Nico - George - Anna Maria. Ta napetost nam još više psihološki likove prezentira.
Naravno, radnja i dalje teče, i iznenađuje raznim zapletima prožetim humorom, te kao i u svakoj BS avanturi George i ekipa se uskoro nađu u konfliktu sa raznim likovima za opstanak cijelog čovječanstva, da bi se svelo na :sve dobro završava, George je heroj i dobije curu.
Sad na pitanje «Čovječe, koju curu dobije od te dvije?»(hehe) vam ne mogu odgovoriti, i ak' to i još više odgovora želite saznati obavezno pograjte Broken Sword – The Angel Of Death.
Perverzije kompliciranosti je što volimo u BS-u!
Iako prvih sati igranja pomisliš da je igra linearna i monotona, ona te iznenadi novim potezom, novom radnjom, te sto je važnije NOVOM PUZZLOM.
Napokon nestaju BOX-puzzle iz 3.dijela, te javljaju se klasične, na kakve smo navikli, brutalne puzzle koje te natjeraju da čupaš kosu sa glave.
U BS-serijalu inače,tako i ovdje zagonetke se mogu podijeliti u tri grupe: LAKE PUZZLE, BRUTALNO-SKORO NEMOGUĆE, te ČUDNE-ZBUNJUJUĆE.
Ovih prvi ima na početku igre dosta, da bi se prava slika BS-a, kakog ga volimo, pokazala tek razvojem radnje.
Što se konkretno određenih zagonetki tiče, naravno imamo klasične «kombinuj objekt A sa objektom B», ali i složenijih kao što su vremenske puzzle, koje zahtjevaju i reflekse.
Ako želimo nešto rješiti u igri moramo MI (ne George) i malo istraživati. Preciznije, George ima mali PDA uređaj u kojem on bilježi informacije kako se neke stvari rješavaju, tako npr. odemo sa PDA-om na internet i nađemo članak o defusiranju C4-bombe (napatio se dok sam skontao, heh – George nekoliko puta umro xD).
PDA nudi još jednu veoma zanimljivu opciju – Hacking. Kada George treba neku informaciju ili treba otvoriti elektronska vrata, uhacka se u računalo. Hacking rješavamo kao posebnu puzzlu. I to, predstavljeno je u obliku zrake svjetlosti koju pomoću priloženih rutera trebamo dovesti do odredišta (server računala), a da pritom izbjegavamo sa zrakom ikakav kontakt sa Firewall-računalima.
Zvuči komplicirano, i ponekad jest, ali ovakav tip puzzle uđe u krv, te postane zanimljiv.
Zaključak
Ključni elementi jedne avanture su: PRIČA, HUMOR i ATMOSFERA, i upravo se sve to ovdje prikazalo kroz našeg Georgea, dobrog čovjeka u lošem svijetu. Iako ovo nije perfektna avantura,u svakom slučaju je MUST-HAVE za svakog fana avantura, te onih koji traže izazov. Ako želite da vidite svijet kroz Georgove oči, da se smijete njegovom sarkazmu, da se frustrirate i veselite istodobno, da nosite brdo stvari u inventory-ju, a da vam džepovi izgledaju prazni,onda je ovo za vas - NAVALITE!
Code:Dobro i loše
+ amBX tehnologija
+ Humor
+ Point-and-click
+ Zagonetke
- Kretanje likova
- Grafička nedorađenost
- Interakcija likova
Code:Ocjene
Grafika: 87
Zvuk: 86
Igrivost: 88
Originalnost: 85
UKUPNO: 86
super, nema šta. samo tako nastavi :bravo:
Hvala :D= Citat =:
Izvorno postao nosferatu25
Ev' slijedi još jedna - također copy/paste, tako da uzmite s malo suzdržanja, bio sam mlad :P
Napomena: recenzija je pisana početkom 2007. tako da imate to na umu dok gledate ocjenu.
--------------------------
El Matador
Borba protiv bika
Ne, ovo nije igra u kojoj preuzimate ulogu famoznog matadora koji sa svojim crvenim plaštom mami bika i u strastvenoj borbi mu oduzme život. Međutim, ima veze sa oduzimanjem života lošim gangsterima i mafijozama koji se stvaraju niotkud, te nemaju višeg cilja, osim da vas ubiju. Nakon pojave ove igre u Americi, prošlog je mjeseca došla i u Europu. Još nakon izlaska beta verzije najavljeno je da će bugovi, koje su tada sebi mogli i dozvoliti, biti ispravljeni. Došla je i full verzija, a greške su ostale... al' ajd otom-potom. Priča se inače vrti oko agenta DEA-a (za neupućene: Drug Enforcement Administration, dakle američka specijalna narko policija) i borbe protiv kolumbijske mafije čiji je glavni izvozni proizvod svježi bijeli nebeski prah. Njegovo ime je Corbet, Victor Corbet i ima licencu za ubijanje. Ako još svemu tome dodamo činjenicu da mu kolumbijska mafija ubije brata, te skupinu DEA kolega, stvar postaje osobna - Punisher style. Zvuči prilično dobro i realno, jel tak'... e pa nije! Ali opet s druge strane, svi Steven Segal fanovi - ovo je igra za vas, upravljate likom sa čeličnim živcima i sa moći da uspori vrijeme i u međuvremenu skače i puca istodobno, ali to nije sve: glavni mu je cilj da pronađe plantaže droge i ubije velike mafija-bossove, i naravno da bi to postigao mora sam masakrirati čitavu vojsku NPC-ova. Wow, kako originalno.
http://a248.e.akamai.net/f/248/5462/...3989_pc_96.jpg
Zvali su ga Neo, THE ONE
Dobro, 'ajde znamo da priča nije perfektna, ali ako je igra zabavna za prelaziti, priča postaje manje bitna. Nažalost, nije zabavna - igra je jednim dijelom mrljava imitacija kultnog Max Payne serijala. Posjeduje isti sistem oružja, malo bolju grafiku i naglasak na već pomenutom Slow-motion ili Bullet-time efektu (usporavanje vremena). Jedna od grešaka od proizvođača je ne iskorištavanje stvari koje su dobro urađene u igri kao što su npr. vanjski predjeli, priroda. Ona fenomenalno izgleda, što nas vodi na grafiku u igri. Da bi okruženje izgledalo dobro potrebna je high-end mašina jer je igra izgleda rađena za takve strojeve (ali ne očekujte opet HL2 fiziku i FarCry grafiku). Proizvođač nije mislio na to da napravi granicu za zahtjevne korisnike i omogući igru i publici sa manjim performansama - ostvarujući s tim i veći budžet. Može se ona igrati i na nižoj grafici, ali ne liči na ništa. Naime, pri minimalnoj grafici igra izgleda jednostavno dosadno, da... dosadnije neg' inače, hihi. Savjet: nemojte pomisliti na spuštanje rezolucije na 640x480 i gašenje HDR bloom rendera (to je ono kad vam se zamuti slika kad vas neko rani, zanimljiv detalj).
http://www.tech2.com/media/images/20..._1_450x360.jpg
Srećo, nasmješi se!
Zvuk - solidan, i s obzirom da su Česi ti koji su razvili igru, preuzeli i pisanje tekstova kao i glasove, možemo reći da je dobar. Oružje je realistično, te tako i zvuči, mnogobrojno je, počevši od dual-wield uzija, raznih pištolja, snajpera, nitroglicerinki itd. Sad slijedi još jedan detalj koji malo nervira - naime, s obzirom da se radi o pucačini u kojoj je cilj prelazak puta od tačke A do B, u igri pronalazimo velik broj među-soba i hodnika koji vode, drž'te se, NIKUDA. Možda su Česi mislili da nas zabave sa tim uzaludnim letanjem i traženjem vrata za idući level (grrr), i nakon 1h igranja shvatite da ste 20-ak minuta trčkarali naokolo, predpostavljajući da ste je igrali 1h - ne preporučujem. Meni zanimljiva stvar je da ne možete jednostavno kao Rambo neki uletiti u prostoriju i izrešetati sve što se pomakne. Igra zahtjeva ciljanje i stajanje u zaklonu, što nije teško s obzirom da je to cijela filozofija - kampiranje dozvoljeno. Pri tome možete upotrijebiti efekat koji zrači sa originalnosti u ovoj igri (ozbiljno sad): odbijanje metaka od metalne površine i to nešto u smislu ravnog ogledala (pazio sam na fizici: dakle pucanjem u metalni zid meci se reflektiraju pod uglom pod kojim vi pucate od taj zid). Ah da, važna je i municija, te pucajte i zbog nje pažljivo jer nije rijetka stvar da pri ključnom trenutku, kad vas opkoljvaju mafijoze ili u borbi protiv bossova, u čošku piše "no ammo".
U pojedinim dijelovima igre Victor se priključuje SWAT teamu i naravno šta može biti gore od "zbunjenih" AI protivnika... glupi AI pomagači! Naime, dotični ljudi su beskorisni, ustvari toliko su precizni da namjerno ne pogađaju neprijateljske NPC-ove (sarkazam). To ne bi ni toliko smetalo da glupi idioti ne stanu na najbolja mjesta kad ulaze u prostoriju, a vaši svi pokušaji da ih gurnete na stranu s određenog mjesta su uzaludni.
http://www.pc-demo.de/images/demo-bi...-matador-2.jpg
Ee Šime, buš mi posudil svoju jahtu prek ljeta? Moju ukrao onaj FarCry lik.
Šta još reći, linearna radnja, likovi su tačno onakvi kako izgledaju - totalno stereotipni, bugovitost level designa, te za kraj ovolikog kritiziranja moram i sjenu opisati koju likovi zrače - zapravo je dinamična, ali previše je oštra, hehe. S obzriom da smo riješili da je ovo samo loša kopija Max Paynea na odmoru u Južnoj Americi, ne mogu baš reći da ovu igru nekom preporučim, moža jedino fanaticima koji vole sve što se tiče Max Payne franšize. Ništa u El Matadoru nije pretjerano jadno, ali ništa nije ni ekstra dobro urađeno. Čak i ako pređemo cijelu igru jednom, nema šanse da ćemo je još jednom upaliti, jer smo jednostavno toliko izmoreni od nje. Ako vam ne smeta manjak slobode i prosto rečeno žudite za igrom kojom ćete tratiti vrijeme, a možda i naučiti zakone ravnog ogledala, te ne gledate previše u detalje, frustrirani ste i samo želite ubiti kojeg zlikovca, navalite i kupite je. Isto vrijedi i za one koji smatraju da je Max Payne najbolja igra svih vremena - mogu vam samo reći da isprobate El Matador dok isčekivate zamišljeni Max Payne 3.
Code:Dobro i loše
+ Jednostavne kontrole
+ Prirodno okruženje
+ Zvuk
+ Velik arsenal oružja
- Kamera
- AI asistencija nervira
- Grafički bugovi
- Nepostojanost stealtha
Code:Ocjene
Grafika: 86
Zvuk: 78
Igrivost: 67
Originalnost: 56
Multiplayer: --
UKUPNO: 73
neee, poljaci nisu takvi, više nalikuje na slovaka, oni su škrti na rečima :D
Oho vid konkurencije pingiju! :D= Citat =:
Izvorno postao m777
pwned :D= Citat =:
Izvorno postao Nightyx
U, da, jako.
Iako, vjerujem da kada bi se naš Poljak bacio u recenzentske vode, prešišao bi pola recenzenata s područja Hrvatske :)
taj naš Poljak bi trebao dobiti ponudu za posao od jednog računalnog časopisa kojem ime počinje sa P a završava sa Y...ali opet to je samo moje skromno mišljenje...
Penny Arcade Adventures - On The Rain-Slick Precipice Of Darkness,Episode One
U zadnje vrijeme svjedocimo ogromnom porastu u popularnosti epizodnih igara. Pogledajte samo Telltale Games i njihov serijal Sam & Max koji dan-danas,dvije godine nakon nastanka jos uvijek drzi vrh liste najprodavanijih epizodnih igara. Doduse,tom nacinu distribucije igara pomaze i cinjenica da,iako su sve s&m igre (sam & max igre,da ne bude zabune) iznimno jeftine,ali i kvalitetne. Osobno vjerujem da naslov koji recenziram ima sanse da prestigne sam&max-a po popularnosti.
-You Know What Else Means Open ? Open.-
Vjerovatno niste upoznati sa penny arcade tematikom pa da vas upoznam. Penny Arcade je web-strip-blog koji je u americi poprilicno popularan. Glavni likovi stripa su dva lovca na natprirodno - John Gabriel-Gabe i Tycho Erasmus Brahe-Tycho.Iako na prvi pogled djecji,strip je krcat odraslim humorom,psovkama i iznimno krvavim nasiljem, sto je prebaceno i u igru,tako da se ne zabunite i kupite ovu igru mladjem bratu.
-I Am Gonna Murder You Until You Are Dead-
Dakle,Pocnimo sa opisom igre. PAAOTRSPODEO(ovo necu ponoviti) je rpg na poteze koji je uzor dobio ponajvise u igrama poput final fantasyja,breath of firea i slicnih,s tim sto je mehaniku igranja pojednostavio do razine zaglupljivanja.po ulasku u igru,pred vas je stavljen izbor kreiranja vlastitog avatara. u ovoj igri nema rasa,klasa,podklasa,podpodpodklasa i slicnih sranja,svaka izmjena vaseg lika je samo kozmeticke naravi.Nakon sto se pozabavite sa odabirom spola,izgleda i imena svog lika igra pocinje. Odmah na pocetku igre ogromni robot vam zgazi kucu i eto zapleta. Nakon kratkog tutoriala prisruzit ce vam se tycho i gabe te vas osvetnicki pohod pocinje.
U igri cete se suociti sa neprijateljima poput gay robota sa afinitetima prema vocu,ratobornim beskucnicima,ulicnim glazbenicima,pantomimicarima sotonistima i hrpom drugih neprijatelja.U samoj borbi imate nekoliko opcija.Koristenje nekog od itema,normalan napad i specijalan napad. Unatoc neozbiljnosti ovo nije lagana igra i vise nego jednom cete pozaliti sto niste iskoristili pravu stvar u pravo vrijeme.nakon sto pobijedite neprijatelje u borbi,svaki lik ce dobiti odredjenu kolicinu expereincea i neke iteme. po nabijanju novog levela statsi ce vam se malo povecati kao u svakom standardnom rpg-u,s tim sto ovdje racunalo automatski raspodjeljuje bodove umjesto vas sto vam,ruku na srce nikad ni nece nedostajati.U igri takodjer postoje i specijalni (overkill) zavrsni potezi. njih se izvede tako da,kad vam je neprijatelj na dnu healtha iskoristite posebni napad koji uspjesno izvedete.Overkill rezultira posebno krvavom egzekucijom neprijatelja u kojoj nerijetko krvi i iznutrica bude po citavoj areni.s obzirom da ja ne stavljam screenshotove u recenzije,preporucam da odete na youtube i vidite kako overkill izgleda,rijecima se ne da opisati.
-We Are Gonna Make Baloon Animals Out Of Your Intestines!!!-
Malo o karakterizaciji likova.Vas lik nije pretjerano zanimljiv pa cu ga preskociti. Gabe je klasicni razbijac,priglup i prost,cilj u zivotu mu je udariti sto vise vragova sakom(znam da vam nije jasno,vidjet cete u igri)Meni osobno je i najdrazi lik u igri zbog svoje duhovitosti i klasicnog tough guy stava koji nije iritantan kao u nekim igrama koje pokusavaju biti duhovite ali nisu (gears of war) Tycho je s druge strane pametnjakovic koji u svemu trazi skriveno znacenje,opsjednut je sa starim grobnicama,duhovima,prikazama i slicnim okultnim sranjcima. Kao oruzje koristi tommy-gun koji rezultira najkrvavijim overkill potezima.
-Drink My Juice,It Is Fucking Nutritious.-
Ajmo Malo o humoru u igri.u prvom redu namijenjen fanovima (myself included) PA humor je dovoljno shvatljiv i osobama koje nisu nikad cule za PA. Krcat vise ili manje skrivenim aluzijama na stvarni svijet,svijet PA-a je krcat poremecenim likovima poput profesora koji urinira na sve sto stigne kako bi vidio reakciju tog materijala,pantomimicara koji je izgubio svoj nevidljivi alat,ili smetlara koji skuplja zube iz kanti za smece. Jedna od najboljih stvari u igri su mi bili komentari koje neprijatelji govore u borbi. Iako sam svaki dio ove recenzije oznacio jednim od tih komentara nabrojat cu ih jos nekoliko- I Am Gonna Hit You Until Daddy Loves Me!!!,You All look pretty to me,like one of them racoons.(na ovu sam umirao od smijeha pola sata) youre fucking with the wrong quartet,You are not gay if its a robot,The JOKE Is on You,And That Joke Is PAIN!!!, HAHAHAHA,KILL,HAHAHHA itd... meni osobno je ovo najsmijesnija igra koju sam odigrao u zivotu i vc je dobila posebno mjesto na mojoj listi najdrazih igara,iako nije bez mana o kojima cu pisati malo vise u iducem okviru.
-There Are Very Few Who Can Say That They Truly Urinate-
Dakle,mane.u prvom pogledu je mala kolicina lokacija,njih 4 od kojih u jednoj samo vrsite upgrade oruzja a druga ce vam posluziti kao tutorial(srecom,na ovu cete se lokaciju nekoliko puta vracati,a ona ce se svaku put malo primkjeniti u izgledu.druga veca mana je duzina igre koja je vise manje duga oko 10 sati. nekima se takodjer nece svidjeti animacije koju sa napravljene u stilu interaktivnog stripa. Igra nije ni pretjerano lagana tako da nije namijenjena casual gamerima. Dobro,o nasilju sam vec govorio,ali nemojte se zabuniti i kupiti ovu igru nekome ispod dopustenih 18 godina.
-The Gear Represents Being Awesome-
grafika je odradjena u cellshaded stilu te izgleda poput crtanog filma.nekima se nece svidjeti ali je tehnicki gledano fantasticna,zvuk je dobar koliko ga ima,uvlaci vas u igru i ne pusta.iako prividno nelinearna,lokacije u igri su iznimno ograicene,ali grafika i humor nadoknadjuju linearnost.igra je dostupna samo za kupnju preko onlinea i kosta nekih 20-ak dolara.predvidjam serijalu PA svijetlu buducnost,samim time sto je prva epizoda PA-a vec postigla vecu prodaju od prve epizode sam&maxa.
Statistika
GRAFIKA-5/5 - Cellshading at its best
ZVUK-5/5 -savrseno pristaje uz atmosferu.
IGRIVOST-5/5 - odlican,ali pojednostavljen rpg
TRAJNOST-4/5 -samo 10 sati,ali i vise prelazaka
KONACNO-5/5 - ako volite rpg-e, ali vam ne smeta malo pojednostavljena mehanika,zaigrajte ovo,necete pozaliti.
Bude kakva najava ubrzo :)
Pošto volim sam sebi kratit vrijeme na bizarnim stvarima (limbo u tigrastim gaćicama, utrke žohara u spiralnim stazicama) pomislio sam zašto u svoju listu bizarnih stvari nebih svrstao pisanje bizarne recenzije na još bizarnijem sajtu. O još bizarnijoj igri. Sad bi očekivali kako će se igra zvati Bizzare : How Bizzare Can Bizzare Be(zzare)? al ne. Pošto ste ispucali sve kul i fraerske igre koji su uvijek imali kul likovi u kvartu, napisat ću recenziju o igri u kojoj, pa, nemate ni pristojno oružje. Zaboravite plave ošišane kalifornijske frizurice na višku steroida kako zamamno vitlaju četverocijevčanom sačmaricom u društvu djevojke koja svoje atribute najbolje pokazuje u vlažni situacijama. Eh, da, igra.
(big bold title goes here)
Penumbra : Overture
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...-win-cover.jpg
Svi su mislili kako dobre igre uvijek moraju biti razvikane po par godina unaprijed, kako bi zagrijale publiku i tlo na koje će sletjeti nakon niza otkazanih datuma. Eh, pa, na ovu igru sam sam slučajno naletio na nekom sajtu, te dabl-kliknio na link igre jer je imala kul ime. Čim sam vidio nepoznato ime tvrtke, mahnio sam rukom jer sa mislio da je igra još jedan propali pokušaj unošenja života u igre gdje bi se po originalno-prvi put spašavalo svijet od loše-dizajniranih čudovišta kolikogod developeri na stražnjem dijelu kutije tvrdili da su dobro dizajnirani. Skinio sam s neta neku beta-whateva verziju i krenio.
Eh, sad onaj dio koji vi čekate nakon mog prebujnog opisivanja nepotrebnih stvari.
Part one:
Loše odjevene bake na sprovodu feat. misterija
Nakon sudbonosnog klika na New Game (ili je bio Start Game, ne sjećam se baš... :? ) odvrti se uvod u obliku story-line-art-whateva-nečega u igru koji vam govori kako ste dobili pismo od svog, vama nepoznatog, oca koji ste mislili da je mrtav. Majka vam umire koja vam je jedina preostala rodbina, pijete depresive i priklanjate se polako emocentričnom pokretu (dobro to ne, jednostavno morao sam ih negdje posprdat), te nakon nekoliko koraka slijedite pismo svog oca i krećete na Grenland. Uuuh, Santa Claus back again? Not so fast, Rudolf. Nakon uvoda, budite se (tj. zašto se likovi u igru uvijek "bude", mislim čoeče, koliko moraš bit kreativan da svaku drugu fps igru (e da, igra je fps btw! :D) počinješ buđenjem? Nekužim, dali je to kritika na fps likove koji su uvijek pospani od spašavanja svijeta ili? Najoriginalniji početak igre bi bio rođenjem...to bi bilo onak...cool :pray: ) u sobi broda koji vas dovozi do Grenlanda, jel. Vjerojatno se Philip, kako se naime zove glavni lik, kako bi uštedio na novcima, prijavio u dobrovoljnu ekipu National Geographica te otišao lažno gledati parenje kitova u trećem kvartalu zimskog perioda. Oh. Uglavnom, u sobi dobivate upute kako se kretati kroz igru, te vas igra pobliže upoznaje sa fizikom, koja je osim svega ostalog zanimljivog u igri, nekako ostavila najviše dojma na mene. Svatko bi normalan, sa mojim gamerskim iskustvom, očekivao od studija za čije ime prvi put čuje da ne naprave ni približno ovako dobar posao koji ja par razina više na rangu igrivosti i zanimljivosti od priprostih grafikom-nabildanih igara koje uglavnom prodaje naslov a ne kvalieta. Dakle, jedan stol, stolac, i krevet na dva kata (zašto se ne kaže dvokatni krevet :? ) pokazuju vam sve čari fizike kojom je Penumbra nabildana. Hvatanje, uzimanje i bacanje se stvarno doima realistično, čak i našem realnom svijetu (koji glupi izraz, realni svijet, matrix wannabeee :hangin: ) jer pomoću miša okrećete, gurate i mičete stvari baš kako bi i vi učinili to da ste na mjestu siročeta Phillipa!
Part Two:
Sunčetom obasjani hodnici drugog svjetskog rata? Not so fast!
Nakon što siđete sa Titanika i uronite u beskrajan snijeg i mećavu kakvu bih se ni glavni glumci "Vlaka u snijegu" nebi postidjeli, tražit ćete što brži zaklon jer će vaš lik počet drhtuljiti na zimi, ekran će vam se tresti i morat ćete naći brzi zaklon. Ubrzo nalazite nekakav otvor (naravno da bi ste ga našli, pa tek ste počeli igrat DUUH, sigurno igra nije o pravljenju snjegovića, e!) i nakon brzog lomljena stogodišnjeg leda oko otvora šahte, ulazite u vječni mrak. (Zapravo neznam jel vječan, jer nisam igru prešao do kraja. Bilo bi logično da izađete jednom na površinu, mislim, ipak, tko voli gledat TV u mraku osim ako nemate napaljenu djevojku koju napaljuje gledanje TVa navečer?)
http://img105.imageshack.us/img105/2571/penumbra2nz.jpg
Okej. Ušli ste, imate svjetiljku. Okej, to je toliko o vašoj opremi. Izgleda da su developeri ipak uspijeli nešto postići što će igranje dići na novi level. Uglavnom, da skratimo već ovoliko ogromno pričanja na jednu skromnu recenziju je to da ste vi lovina, bespomoćni ste, jadni ste, i glupi ste što ste htjeli igrati detektiva i što ste pratili tragove očevog pisma koji je navodno mrtav! (okej, niste vi krivi, igra je dotle sama igrala xD) Druga stvar koja me iznenadila poslije odlične fizike i načina upravljanja i korištenja okoliša oko vas je grafika. Da, grafika je jednom riječju predobra. Pomislit ćete da igrate nekakvu top-secret verziju HL: Portala, izopačenu i nastranu, koja vas je ubacila u igru da se igra sa vama iako vi igrate nju. Tko je sad manipulator, huh. Sve je ugodno oku, dinamične sjene će dodavati posebno gorak okus u vašoj kavi koji se zove Penumbra, osim ako niste ubacili dvije vrećice šećera. Izgled tekstura je detaljan, prilično dobro razrađen, i dok se budete kretali imat ćete osjećaj da ste napokon nakon dvadeset godina iščekivanja igrate igru koju je bilo vrijedno čekati 20 godina! Stvoren je nekakav dojam fokusa, stvari koje vam prijete bit će fokusirane, ostatak će biti mutan i nejasan, a već hvaljena realnost i jačina grafike će samo poboljšati izgled. I još jedna prednosti - ja sam sa svojom treš-krntijom mogao igrati na full detaljima i visokoj rezoluciji, a imam geforce 6600! Grafika mi nije važan, al opet je lijepo vidjeti nešto između Krisisa i obične grafike, da nije preušminkano a ni prešugavo. Poklonik sam starijih igara, i kako sam rekao - grafika nije bitna, al je zgodan detalj dok igrate. Tako da, svi ćete ju moć igrati na full. ;)
Počnimo sada sa detaljnim opisom, jer ovaj previše skreće sa teme. Oprostite, nemogu si pomoć xD
http://www.justadventure.com/Upcomin...bra_cave03.jpg
Nakon prvih oduševljenja grafikom, kada uđete u tamni tajni rudnik koji je izgrađen od neke nadobudne ekipe švaba tijekom drugog svjetskog rata, počet ćete se bojati. Dobro, ne odmah, ali nakon 10ak minuta otkrivanja, taj će osjećaj postajat sve jači. U malo igara dosad sam imao osjećaj paranoje, sto puta se okretao sa likom i provjeravao svaki kutak, dvanaest puta se sejvao nakon što narpavim par koraka, nadajući se da je to dobro mjesto i da me čudovište neće naći. Takav osjećaj ćete imati u Penumbri. Vaša slabašna svjetiljka koja će na trenutke žmigati će vas ponekad iznervirat, psovat ćete mrtvu majku Phillipu što nije poneo cijeli light show da osvjetli to smeće od rudnika, jer je svjetlo jedna od rijetkih stvari koju ćete nać u rudniku. Čudni zvukovi će doprinosit paranoji, vaš lik će počet dahtati i najbolje mjesto za njega je negdje da se skarijete sa ugašenom svjetiljkom i čekate da opasnost prođe. N
Nakon par sati igre i saznanja u koliko dubokim govnima se nalazite, počinjat će vam biti nekako "tijesno", jer igra vas zagrađuje mrakom i nepreglednošću, čime vas tjera da se borite i bježite, vrištite i sanjate po noći čudovišta tajnog rudnika (buahahah!).
Igra se bazira na tipu kada ti treba ključ, odi na drugi kraj levela i nađi ga, što će i ovaj put biti učinkovito. Još jedan dio igre koji me je iznenadio su zagonetke, možda to jesu obične zagonetke, ali su više zanimljivije od ostalih, nećete tražiti walktroughove okolo, i kada napokon shvatite, bit ćete ponosni na sebe ^^. Nekad ćete trebati dinamit, nekad vlasito znanje i precepciju kako bi riješili neke zagonetke. Naprimjer, pored vas stoji tvrda kutija koju nemožete razbiti i duboka rupa. Što učiniti? Gurnite kutiju dole i saznajte tajni sadržaj kutije. Još jedna situacija: radio odašilje duge i krakte tonove- radi se o Morseovoj abecedi. Na polici imate upute,pa dograbite jednu i saznajte pass za ta vrata više. Tijekom igre će se pojavljivati čudne svjetiljke koje će stajati na policama, to će značiti save game, ali svaki drugi put kada se približite, lik će padati u trans i čut ćete čudne zvukove i zbunjujuć dijalog.
http://www.gameguru.in/images/penumbra-1.jpg
Vaši će neprijatelji izgledati u stilu zaraženih pasa i dlakavih paučnjaka, no to nije lako što mislite. Vaša oružja će biti pajseri, metle i šipke. Koliko se sjećam, dokle sam ja došao, nisam naišao ni na jedno vatreno oružje. To je još jedan element bespomoćnosti koji vam developeti nameću. Morate koristiti svoj mozak i snalažljivost, te napokon, nakon ove igre možda bude jednom inteligentnih gejmera xD Jedna zgodna opcija na koju sam naišao na postavkama je ta da možete uključiti blur efekt dok se okrećete, te ako se brzo okrenete, ekran će se realno zamagliti te će doprinositi užitku igre. Nažalost, nisam prešao velik dio igre da govorim o dizajnu levela, no dokle sam bio došao - uglavnom su bili to pusti rudnici tu i tamo ukrašeni kojom sobom sa spravama.
Tijekom 15+ sati koje sam proveo uz ovu fenomenalnu igru koja me iznenadila na puno načina, zahvalio sam Bogu da postoje ovakve igre. Igre koje ćete se bojati igrati, ali opet jedva čekati da ih zaigrate, lomiti mozak nad zagonetkama, uživati u dobroj grafici, namjerno bacati kamenje na opušteno društvo kutija da vidite na koji će se način prevrnuti. Jedna stvar koju sam zaboravio napomenuti, atmosfera, koja je po meni jako ključna u svakoj igri - ovdje dostiže vrhunac. Čut ćete vapaje upomoć iza zaključanih vrata, bježati i sakrivati se od čudovišta, paziti da vas ne vidi jer to nije samo "oh, pa mogu ići na load game" stvar! Preporučam svima da igraju ovu igru, posebno onima koji vole igrati igre po noći, i onima koji su željni dobre horror-avanture sa super grafikom, fizikom i atmosferom.Poslije igre sam se osjećao poput testiranog kunića. To ja na nekakav način i psihološka igra jer velika je doza realnosti unešena u nju. Eto, uživajte. Ja sam ispunio davno sanjani san, napisati ogromnu recenziju sa prevelikim viškom gluposti o jednoj vrlo dobroj igri. Što čekate, uzmite neku džepnu lampu, napunite je duracellkama i krenite uživati u ovom dragulju gamerske industrije!
TOTAL
Grafika - 9,4/10
Zvuk - 8, 97/ 10
Glazba - 7,3/10
Igrivost - 10,2/10
+ odlična atmosfera i igrivost tvrtke za koju su vaše gejmerske guzice prvi put čule!
+ grafika
+ fizika (Newton Game Dynamics) kicka ass!
- igra nije popularna da većina ljudi znaju za nju
Sada sam se nabrijao do kraja, idem ju sada nać negdje bespoštedno zakopanu ispod tone treš igara koje nisu dostojne zakopati i biti iznad igre koja je kvalitetnija 3 put od njih svih zajedno, eh!
E da, ako ste cijeli recenziju pročitali, fala :bravo: jer sam se ipak previše raspisao za moje pisateljske mogućnosti. Nebo je granica! :|
Odlična recenzija i stvarno si me potaknuo da probam igru ako je uspijem kupiti ili bar skinuti demo prvo... kad napravim mjesta na hardu. Još jedanput, jako dobra recenzija. ;)= Citat =:
Izvorno postao karboniziran
daj e nemoš mi to citirat lol :D
al super recenzija ;)
Evo i ja sam procitao recenziju, cini se prejebena igra, moram je probati= Citat =:
Izvorno postao Arbiter of Change
Izvrsna rezencija za izvrsnu igru :thumbs2:
Zaigrao sam je kod frenda i imam same riječi hvale.
Zaista je "one of a kind" igra.
Pristup svemu je zaista fenomenalan kao naprimjer nepostojanje
vatrenog oružja i mnogo sitnica koje su unikatne samo za ovu igru.
Definitivna preporuka na ovu igru. :thumbs2:
http://i150.photobucket.com/albums/s...nghold-mac.jpg
Žanr – RTS
Developer – Firefly studios
Godina – 2001
Platforme - Microsoft Windows / Mac OS X
Single player i multiplayer
KONFIGURACIJA:
Pentium II 300 MHz
64MB RAM (128MB preporučeno),
750 MB HD, 4 MB grafička
THE PRIČA
Glavna kampanja (Military Campaign) smještena je u doba srednjovjekovne Britanije gdje njezin kralj pokušava napasti barbare no pri tome bude uhvaćen i ponuđen za
otkupninu. Istovremeno u kraljevstu četvorica vladara zauzimaju kraljevstvo te ga međusobno razdijele. Igrač se tu nalazi kao sluga dvojice vladara koji su ostali vjerni kralju,
te mu je zadatak da u sve pokrajne vrati kraljevu vlast. Uz military campaign postoji još i Economic campaign, Siege (opsada real-life dvoraca), Freebuild i opširan editor mapa.
http://gameland.com.hr/wp-content/ga...ronghold_2.jpg
The GAMEPLAY
Za razliku od većine RTS-ova igrač može kontrolirati samo vojsku dok radnicima upravlja kompjuter. Uglavnom znat ćete što mislim ako ako ste ikada zaigrali neku igru poput Anno-a.
Važno je svoje podanike čuvati sretnima zato da ne bi počeli odlaziti. Podanici će biti sretniji ako ima date npr. više hrane, birtiju ili crkve, a vama će to dati priliku da ih više pritisnete porezom.
Sim elemenata u igri ima puno tako da biste prizvodili kruh morat ćete imati žitnice s kojih se žito odnosi u mlin, a iz mlina će se vreće brašna odnositi u pekare odakle će kruh ići u skladišta.
Misija ima svakakvih tako da će biti čisto ekonomskih (skupi ovoliko ovoga ili onoga), ratnih (ubi nekoga ili nešto), vremenski ograničenih (srećom takvih je malo), opsada, itd...
Igra ima 4 stupnja težine (easy, medium, hard i very hard) a to znači da težina može biti totalna laganica ili suicid. Kada se nađe 6 do 8 ljudi spremnih za multiplayer ratovanje Stronghold postaje prezabavna koljačina puna taktike, razaranja i najviše zabave. !!!Multiplayer - iskrena preporuka!!!
http://gaygamer.net/images/Stronghol...---Baddies.jpg
TEHNIKALIJE
Grafika u igri je 2D, no usprkos tome vrlo je ugodna oku i vrlo primjerena igri. Igra je dosta stara tako da vam je za pokretanje iste dovoljan i stroj koji skuplja prašinu na tavanu, glavno da ima ekran.
Osobno sam za ekranom uz tu igru proveo godine i godine te mi zato uopće nije žao. Iskreno preporučujem izdanje Stronghold Warchest u kojoj ćete dobiti originalni Stronghold i Stronghold Crusader ( recenzija slijedi uskoro ) plus još tonu dodatnog sadržaja, mapa i misija. !!!Stronghold 2 ne preporučujem!!!
Koja starina... Ali dobra reca.
Hvala, sad pišem recenziju za Titan Quest
http://www.jucaushii.ro/images/boxsh...n_Quest_pc.jpg
O IGRI
Titan quest je RPG igra smještena u doba drevne grčke i mitologije koja se uz nju veže.
Igru počinjete kao neznani junak koji se stvorio da bi riješio sve probleme koji su se nagomilali u grčkoj.
Za razliku od diabla, igru počinjete samo tako da birate muški ili ženski lik i boju njegove/njezine tunike.
Tek nakon što dobijete 1. level up moći ćete se specijalizirati u Storm, Earth, Warfare, Spirit, Defense, Nature, Hunting ili Rouge vještinama.
Leveliranje je izvedeno na experience based način. Na višemu levelu imat ćete priliku birati i drugu vještinu, tako da ćete imati lika koji ovladava dvije vještine odjednom.
Zbog toga ćete moći razviti lika sa širokom paletom sposobnosti koji će potpuno odgovarati vašem tipu igre.
Sučelje je skoro pa jednako kao u diablu samo s par drugih izmjena, a tu je i ponavljanje monstera. Svi koji su se dobro snašli u diablu jednako će se dobro snaći i u ovom naslovu.
Ponavljanje monstera nije riješeno jednako dobro kao u Diablu tako da ćete uglavnom potrošiti sat dva dok ne dođete do sljedećeg rebirth fountaina.
U igri ima jako puno oklopa, oružja i drugoga, pa ćete često nailaziti na nove stvari.
Također postoji i puno vrsta monstera pa ćete tako nalaziti na : satire, divlje svinje, kentaure, divove, pauke, kosture, zombie, itd.
Lokacije su jako različite tako da ćete naići na napuštene hramove, gradove, sela, travnate livade, pećine, morske obale, močvare, itd.
Questova je u igri mnogo a a oni se dijele na glavni quest i sidequestove. Glavni quest je spriječiti zle bogove u namjeri uništavanja grčke, a on traje otprilike 40 sati.
Sidequestova ima na bacanje i oni se obično svode na "ubij nekoga ili nešto" ili "pokupi nešto".
http://img.hexus.net/v2/gaming/titan...tq_small_2.jpg
TEHNIKALIJE
Grafika je u igri jako lijepa i dosta šarena. Travke će se povijati pod nogama vašega lika ili protivnika, efekti vatre/leda/magija će biti odlični. Animacije su lijepo napravljene i nikada neće biti trzanja. Glazba i zvukovi su također jako dobri i čisti(bez šumova).
http://www.smh.com.au/ffximage/2006/..._300x404,0.jpg
----------------------------------------------------
min. konfiguracija : 1.8 GHz, 512 MB RAM, 64 MB grafička, DX
max. konfiguracija : sve x2
+ grafika
+ mehanika borbe
- loša priča
- predugačak Single Player
OCJENA 80/100
dobra recenzija :pray: , al moje niko ne može da nadmaši :P