-
Re: Što ste danas spoznali. Part Deux
Zašto bi se sa njima uspoređivali? Čemu rasprava na globalnu situaciju. Činjenica je da se zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj upravljalo neučinkovito, neekonomično te kad se sve zbroji, izgubljena su ogromna sredstva koja su trebala biti utrošena pametnije i ekonomičnije...ali tada bi nastao problem kako kupiti glasove.
-
= Citat =:
Izvorno postao
Slender Man
Pa taj link upravo potvrđuje što sam ja rekao:
''The law of demand states that, if all other factors remain equal, the higher the price of a good, the less people will demand that good.''
Ilitiga, što je veća cijena, manje ljudi će potraživati dobro/proizvod.
Falio si totalno. Kako uopće može potražnja određivati koliku bi cijenu ljudi platili za nešto? To bi značilo da su svi ljudi spremni istu cijenu platiti za isti proizvod, što je baš onako kako ne funkcionira tržište.
Jedini razlog koji mogu smisliti zašto ne smanjuju cijene, a razlog je dobar, je slijedeći:
Pretpostavimo da usluge posluživanja u restoranu jedinično elastične (a nitko ne može znati jesu li, razlog više za ne smanjiti cijenu), što znači da ako se cijena usluga smanji za 1%, potražnja (broj kupaca!) će narasti za 1%, što će cijelu situaciju dovesti u balans i nositi isti profit.
Koja je onda razlika u te dvije situacije?
Prethodna je bolja za ljude i gospodarstvo a druga za restoran. Ako su niže cijene, više ljudi će dolaziti jesti (isto tako i biti zadovoljni) i bit ćemo konkurentniji drugim državama. Međutim, to znači više posla. Više će se morati servirati jela i eventualno zaposliti više radnika za istu cijenu na kraju krajeva, a to se nikojem restoranu ne isplati. Znači, bolje je za Hrvatsku, ali gore za njih. Jebiga, što će odabrati?
Znači ti si u pravu u vezi poreza u praktičnom i realnom pogledu, a Pingvin je u pravu što se tiče dobrobiti za državu, ali to se neće ostvariti.
Kao prvo, evo definicija iz tog članka
= Citat =:
Demand refers to how much (quantity) of a product or service is desired by buyers
= Citat =:
Falio si totalno. Kako uopće može potražnja određivati koliku bi cijenu ljudi platili za nešto?
Kako ne? Odakle uopće izvučeš taj zaključak? Šta ti ne bi platio više za BMW-a sa svom dodatnom opremom nego za najosnovniji Peugeot? Kako je moguće da ljudi plaćaju više za Macove umjesto da uzmu duplo jeftiniji windows laptop koji može sve što i ovaj? I tko onda određuje cijene ako ne korisnici koji su spremni platiti za to?
Ne postoji razlika između onoga što je bolje za restoran i za gospodarstvo općenito. Što bolje posluju restorani, to je bolje za gospodarstvo. Nema razlike. Ako restorandžija zna šta radi i odluči se ne zapošljavati više ljudi, onda je to najefikasniji način poslovanja za njih i prisilno otvorena radna mjesta kroz nekakvu specijalnu regulativu bi bila fikcionalna i na štetu restorana bez ikakvog benefita za gospodarstvo općenito.
Generalno cijela ta priča oko "dobrobiti za državu" je jedan veliki meme, uključujući i protekcionizam i patriotsku ekonomsku politiku, a la "kupujmo hrvatsko". Nema nikakvog doprinosa za poboljšanje krvne slike gospodarstva u državi, samo može štetu napraviti. Recimo da preusmjeriš raznoraznim zakonskim mjerama potrošnju na odjeću na domaće proizvođače tako da uvedeš carine ili nešto da strana odjeća bude abnormalno skupa. Svi počnu kupovati domaće brendove jer si ostalo ne mogu više priuštiti ma koliko god to više htjeli i sad umjesto automatskog zaključka da je to dobro za gospodarstvo podvuci crtu i vidi šta taj "napredak" kome točno znači - kupci su zakinuti za veći izbor proizvoda i veće cijene/slabije proizvode, proizvođačima ostalih proizvoda nije nimalo bolje radi toga, država će možda ubrati nešto više proizvoda, ali i ovako bi pobrala pdv od uvezene robe. Na kraju ispadne da jedino profitiraju domaći proizvođači odjeće koji sad imaju manje konkurencije i mogu smanjiti kvalitetu ili podizati cijene i obogatiti se više nego prije, a drugi ili najebu ili im je u najboljem slučaju isto. Oni naravno ne moraju taj svoj "bonus" ni potrošiti na druge domaće firme.
= Citat =:
Ne postoji višak novaca od poreza. U državi vrijedi jedan princip: all money is spending money.
Je, čak i onaj kojeg nemamo.
-
= Citat =:
Izvorno postao
dugi
Zašto bi se sa njima uspoređivali? Čemu rasprava na globalnu situaciju. Činjenica je da se zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj upravljalo neučinkovito, neekonomično te kad se sve zbroji, izgubljena su ogromna sredstva koja su trebala biti utrošena pametnije i ekonomičnije...ali tada bi nastao problem kako kupiti glasove.
Pa kad sam napisao da gotovo sve države na taj način izvode kapitalne projekte, ti si naveo da Rusija i Kina tako ne rade. To da si rekao da Makedonija nije dizala kredite za autocestu, ili Češka onda OK.
Čekaj, nisi li rekao da ti i većina naroda želi učinkovito i ekonomično upravljanje, a sad kažeš da se neučinkovitim i neekonomičnim upravljanjem kupuju glasovi? Kako?
= Citat =:
Izvorno postao
cham3leon
Je, čak i onaj kojeg nemamo.
Ni mi, ni drugi.
-
= Citat =:
Izvorno postao
cham3leon
/cut
Da, ali to nije isto. Ti uspoređuješ koliko su kupci spremni dati za 2 različita proizvoda; naravno da će više biti spremni dati za BMW nego Peugeot. Međutim, pravilna usporedba bi bila koliko su kupci spremni platiti za BMW. To nema smisla jer svima je ta brojka drugčija i uostalom, nemožeš dobiti odgovore bez cijene. Ovisna varijabla mora biti cijena; mora biti koliko su spremni kupiti za određenu cijenu, što upravo kaže i link koji si postao. Koliko su spremni platiti za BMW ako šta? Ako je ponuda veća ili manja? Sama ponuda ovisi o cijeni, tj. viškom ponude će se sniziti cijena pa će morati platiti manje.
Ne ovisi cijelo tržište o kupcima (potražnji), nego su ponuda i potražnja međuovisne.
Studirao sam ekonomiju pa donekle znam što pričam.
-
Prljavi ne STEM-ovac?
Slažem se sa svim što je Kameleon rekao i sram me je što smo na istoj strani argumenta.
-
Daj odma i objasni ukratko dugom razliku između mikro i makro ekonomije. Ono, u 50 riječi ili manje. Vidiš da mu je teško pratiti postove duže od toga, lagano odreže krajeve mojih.
-
Može, neka mi objasni slobodno...najviše me zanima objašnjenje hrvatskog gospodarskog rasta u zadnjih dvadeset godina te razina javnog duga.
-
= Citat =:
Izvorno postao
McPingvin_v2.0
Čekaj, nisi li rekao da ti i većina naroda želi učinkovito i ekonomično upravljanje, a sad kažeš da se neučinkovitim i neekonomičnim upravljanjem kupuju glasovi? Kako?
Kad sam rekao većina naroda nisam rekao većina uhljeba, kojih ima toliko da upravljaju zemljom.
-
Misliš vođe sindikata? To da.
-
= Citat =:
Izvorno postao
Slender Man
Da, ali to nije isto. Ti uspoređuješ koliko su kupci spremni dati za 2 različita proizvoda; naravno da će više biti spremni dati za BMW nego Peugeot. Međutim, pravilna usporedba bi bila koliko su kupci spremni platiti za BMW. To nema smisla jer svima je ta brojka drugčija i uostalom, nemožeš dobiti odgovore bez cijene. Ovisna varijabla mora biti cijena; mora biti koliko su spremni kupiti za određenu cijenu, što upravo kaže i link koji si postao. Koliko su spremni platiti za BMW ako šta? Ako je ponuda veća ili manja? Sama ponuda ovisi o cijeni, tj. viškom ponude će se sniziti cijena pa će morati platiti manje.
Ne ovisi cijelo tržište o kupcima (potražnji), nego su ponuda i potražnja međuovisne.
Studirao sam ekonomiju pa donekle znam što pričam.
Sad se svađamo oko nečega što nije bilo ni bitno u startu, a nije mi baš više jasno ni šta je problem. Ovo što kažeš ima smisla, ali mi nije bilo jasno kako si zaključio gore da potražnja ne formira cijenu? Sigurno da ponuda, odnosno činjenica da postoje i drugi automobili istog ranga snižava cijenu BMW-u, ali da ljudi uglavnom ne cijene luksuzno opremljeni auto više od francuskog shitboxa, ni BMW-u ni Mercedesu ni ostalima se ne bi uopće ni isplatilo proizvoditi takve aute jer ih ne bi imalo smisla prodavati po tako niskoj cijeni. Isti razlog zašto svi nemamo leteće aute ili male osobne helikoptere - ponuda bi se itekako mogla stvoriti kada bi ljudi kupovali te stvari za cijenu malo višu od one koliko košta napraviti ih, ali ljudi ih generalno ne žele dovoljno da plaćaju takvo bogatstvo.
-
Pa da, normalno da potražnja formira cijenu, ali točno koliko ponuda. Ako se cijena snizi, uvijek će se povećati potražnja. Isto tako ako se potražnja poveća za nekim proizvodom, povećati će se i cijena. Ali neće se istodobno povećati potražnja i za BMW-om i Peugeutom, a u nekom glupom slučaju da bude (naprimjer kad pada cijena goriva, malčice se poveća potražnja za svim autima), to je opet zbog odnosa prema cijeni (goriva).
Evo naprimjer, dokazat ću ti na identičnom primjeru kao restorani. Rekli smo da ako se smanji cijena posluživanja u restoranu, porasti će potražnja, koja će u većini slučajeva nositi jednak profit (više prodanih proizvoda po manjoj cijeni = manje prodanih proizvoda po većoj cijeni).
Čak i da gledamo na taj tvoj način koliko su ljudi spremni platiti za BMW, dobit ćeš X ljudi je spremno platiti Y cijenu za BMW, dok je X-20% ljudi spremno platiti Y+20% cijenu, što će se opet izbalansirati. Ne govorim da je tako u svim slučajevima, ali pretpostavimo da se radi o jedinično elastičnom proizvodu. Vidiš da opet cijena diktira potražnju, a ne obrnuto. To da odjednom naraste potražnja za BMW-om, cijena bi se povećala kao reakcija na potražnju, ali besmisleno je očekivati da će se odjednom značajno povećati potražnja za BMW-om po istoj cijeni.
Ne svađamo se, ovo je neka zdrava rasprava.
-
Ako je ovo zdrava rasprava onda vas moram zamolit da prestanete odmah. Ovo je PC Play forum.
-
= Citat =:
Izvorno postao
Slender Man
Isto tako ako se potražnja poveća za nekim proizvodom, povećati će se i cijena.
Ma nemoj. Kod mene u dućanu kada poraste potražnja proizvod ide 2 tjedna na akciju. Znači pada cijena. Ako se i dalje puno prodaje možda se ide na neke brže metode prizvodnje zbog čega vjerojatno bude manje kvalitetno i jeftinije.
Razmisli malo dalje, ne baljezgaj previše.
-
= Citat =:
Izvorno postao
Vedro
Ma nemoj. Kod mene u dućanu kada poraste potražnja proizvod ide 2 tjedna na akciju. Znači pada cijena. Ako se i dalje puno prodaje možda se ide na neke brže metode prizvodnje zbog čega vjerojatno bude manje kvalitetno i jeftinije.
Razmisli malo dalje, ne baljezgaj previše.
Ako se smanji kvaliteta onda je to možda i ista stvar jer proizvodnja vjerojatno manje košta u tom slučaju, pa se opet zaradi više na većoj potražnji. Samo mi nije baš jasno zašto bi se smanjivala cijena onoga što ljudi žele kupit, nije li poanta akcije da se riješiš brzo stvari koje ljudi ne žele?
-
Da, ovaj put kameleon govori dobro, smanjenje kvalitete u većini ionako znači jeftiniju proizvodnju, pa i smanjena cijena ne znači ništa.
Ali Vedro, ako tvoj dućan smanjuje cijenu kada se poveća potražnja, vjerojatno ga trebaš zapaliti za dobrobit sviju.
-
Dugi, Bundek se izgradio od zagrebačkog poreza. Glazbena akademija, muzej suvremene umjetnosti, gradski domovi za starije i nemoćne, vrtići...
-
-
I nekoliko fontana. Nije loše za 20 godina ubiranja poreza, neka drugačija vlast bi napravila još jedan Novi Zagreb za te novce.
-
= Citat =:
Izvorno postao
cham3leon
Ako se smanji kvaliteta onda je to možda i ista stvar jer proizvodnja vjerojatno manje košta u tom slučaju, pa se opet zaradi više na većoj potražnji. Samo mi nije baš jasno zašto bi se smanjivala cijena onoga što ljudi žele kupit, nije li poanta akcije da se riješiš brzo stvari koje ljudi ne žele?
Pa ista stvar ti je ako kupuješ veću količinu (na veliko) dobiješ jedinicu po nižoj cijeni. Kak vam nije jasno? Vrijeme je novac.
Raznih akcija također imamo: 1 mj. prije isteka roka proizvoda je 50 posto niža cijena, eliminacija artikla iz ponude je isto valjda 50 posto (nisam siguran točno), Plus market akcija :D, Tiha akcija :)))))
U biti brijem da moš zvat direktora i žicat ga da ti spusti cijenu ako uzimaš veću količinu :D
-
To ono kad ide na šlepere dobiš popust. Znali smo imat po 5 milja kuna dnevnog prometa što ne vidimo, niti nam prođe roba kroz ruke u dućanu, već se pretovari negdje i samo se napravi račun.
-
= Citat =:
Izvorno postao
dugi
I nekoliko fontana. Nije loše za 20 godina ubiranja poreza, neka drugačija vlast bi napravila još jedan Novi Zagreb za te novce.
Pa na kraju krajeva i fontane. Pa i Bandić je napravio kompletne kvartove. Spojio je Jankomir sa Španskim, Špansko s Rudešom, dignuo Lanište, Jelkovec i hrpu drugih kvartova na istoku Zagreba.
-
= Citat =:
Izvorno postao
Slender Man
Ali Vedro, ako tvoj dućan smanjuje cijenu kada se poveća potražnja, vjerojatno ga trebaš zapaliti za dobrobit sviju.
Imaš 13 godina, ideš u školu i nikada nisi radio u trgovini. Kada sam vidio koliki ti je post znao sam da je pun gluposti. Ali ajde znam odprije da bezveze trabunjaš, tak da sam ti mogao odgovoriti bez da ti pročitam post. Odi pričaj o igricama bolje.
-
Dobar dan! Tražio bih vas više komada ovoga, hoćete li spustiti cijenu?
Hoćemo, ali imamo problem jer treba to pretovariti a radnik slendermen to ne želi napraviti tak da najvjerojatnije palimo sve upičkumaterinu!
-
Radim i ja u trgovini i ne znaš šta pričaš. Naravno da će individualni kupac dobiti popust na količinu. Kakve to ima božje veze s ponudom i potražnjom?
-
Ja sam mislio da smo svi već skužili da je Vedro iz nekog paralelnig svemira ili tak neš jer u 95% situacija frajer priča neš kaj nitko ne razumiije
-
= Citat =:
Izvorno postao
W3DR4N
Pa na kraju krajeva i fontane. Pa i Bandić je napravio kompletne kvartove. Spojio je Jankomir sa Španskim, Špansko s Rudešom, dignuo Lanište, Jelkovec i hrpu drugih kvartova na istoku Zagreba.
kakve to veze ima sa porezima, pa to su stanovi po tržišnim cijenama od kojih veliki broj nije nije ni prodan...mrtvi kapital a krediti na naplatu.
To što si nabrojao jedan muzej i jedna muzička akademija uz par fontana je debela nula s obzirom na količinu poreza i prireza. Sve što je rađeno i dalje je na otplati.
-
A tko je napravio infrastrukturu u novim, proširenim i obnovljenim kvartovima?
-
investitior u procesu traženja građevinske dozvole gdje se plaćaju velike dađbine poput komunalne naknade po kvadratu tj. kubiku izrgađene površine, u krajnjem slučaju kupac kroz cijenu kvadrata Tu su i komunalne tzv. stanarina koju plaćaju svi građani zagreba i nisu dio prireza na plaću te poreza državi.
-
= Citat =:
Izvorno postao
Slender Man
Radim i ja u trgovini i ne znaš šta pričaš. Naravno da će individualni kupac dobiti popust na količinu. Kakve to ima božje veze s ponudom i potražnjom?
Nije to random kupac, nego kupac koji to što je kupio poslije prerađuje ili prodaje i sl. Druga je stvar što je on židov pa će dignut cijenu u nebesa meni koji na kraju to konzumiram. Kakav ti primjer imaš u korist svoje tvrdnje? Vjerojatno si od bake dobio novac i otišao u dućan kupiti grafu pa ti je bila preskupa. I odmah si pomislio kako si ti bog i batina sa 1000kn i koji je njima kurac da tako skupo to prodaju.
-
Htio sam reći "pohlepan", a ne "židov" :D