Yep, Release to manufacturing (tj. prvo dobiju firme koje sklepavaju kompove) je finalna. Build 9200. Up and running!
Printable View
Yep, Release to manufacturing (tj. prvo dobiju firme koje sklepavaju kompove) je finalna. Build 9200. Up and running!
Super. Ima li uopće smisla da instaliram umjesto sedmice?
Pali se i gasi par sekundi brže. Naravno da ima! Šalu na stranu, ima dobrih stvari.
Novi opširniji Task Manager - super su ga sredili, ne mora se više instalirati dodatne task managere sa više informacija.
Novi file managing sistem - možeš pauzirati jedno kopiranje da ti drugo brže završi, i lijepo ti pokaže brzinu kopiranja grafom. (!)
Metro Start - za one koji žele nešto novo. Meni koristi samo za Search/Run, kao i stari :P
Optimizacija - zanemarivo lakši, ali ipak lakši sustav od 7-ice.
Ali nisam ju još počeo raskopavati, pa ti ne mogu ništa pametnije reći. Vid' radije linkove:
http://www.pcworld.com/article/252383/w ... tests.html
http://www.zdnet.com/blog/hardware/wind ... rked/20610
http://www.techradar.com/news/software/ ... rn-1085293
Da, svi koji su isprobali osmicu primijetili su bolje perfomanse u odnosu na sedmicu. Stavit ću si na laptop OS da si uštedim resurse i bateriju, a i da se pokušam naviknuti na Metro.
Isprobo sam osmicu, uopce mi se ne svidja Metro.
Doduse onaj copy window je ful dobar, pise graf brzina read/write, ful je opsirniji... Kao i Task Manager.
No radi Metra mi ni ne pada na pamet opet instalirati.
BTW izaso je neki Classic Shell program sta vam omoguci start meni kao na XP-u.
Stavio na laptop osmicu. Hmm, ajmo redom...
Što se tiče klasičnog desktopa, dodana je filozofija s trakama viđena u office paketima. Manje treba koristiti desnu tipku miša, a i dodane su neke sitnice koje olakšavaju život prilikom navigacije i upravljanja dokumentima. Nadalje, nešto je manja potrošnja resursa, nešto manji boot time, a fino je odrađeno kopiranje dokumenata. Također mi rula task manager.
Što se tiče Metroa, ufff. Zbilja je zamišljen da se koristi prstom, a ne mišem, iako na laptopu mi čak i odgovara full screen mod gdje imam puno manji ekran u odnosu na monitor pa preglednost i funkcionalnost dolaze do izražaja. Neke aplikacije su čak dosta korisne tipa People koja objedinjuje apsolutno sve moguće kontakte koji postoje po mailovima i socijalnim mrežama. Više primjerice uopće ne moram paliti preglednik ako zelim s nekim komunicirati ili saznati neki info. Postojalo je to i prije, no sada je to mnogo oku ugodnije i preglednije.
Weather aplikacija je isto kul, čak ovaj puta ima Varaždin na listi gradova. Skydrive je također integriran, tak da će fino poslužiti za dokumente s faksa koje otvaram na različitim računalima.
Notifications sustav sada šalje info na desktop praktički sa svega, nema više potrebe za instalaciju posebnih programa. Ima još toga, no moram tek istražiti mogućnosti OS-a.
Generalno, korištenje Metroa se može svesti na minimalnu razinu, iako će vjerujem mnogima dosta faliti klasični start. Osmicu ću ostaviti na laptopu, no na stolno računalo je neću stavljati. Metro jednostavnije nije za veliki monitor te miš.
hmmm... totalno sam u dilemi da li da stavim osmicu na laptop... na desktop ne dolazi u obzir, ali budući da mi nije problem reinstalirati vindoze na laptopu ni približno kao što bi bilo na desktopu, možda i probam... da vidim kak se vrti izvan virtualke... xD
Stavi.
Novi Windowsi su mi gg na laptopu koji pretežito koristim za chat, multimediju i faks. Metro aplikacije u svojem full-screen izdanju lijepo iskorištavaju mali ekran, a neke su i općenito korisne kao što sam primjerice ranije opisao People aplikaciju. Što se tiče ostalih beneficija, brzina boota je gg, OS troši manje resursa od sedmice i zgodno je obogaćen file manager. Dovoljno razloga da OS ostane.
Aj stavit ću i ja na ženin laptop, baš sam skidam trial verziju od 90-dana, full verzija dolazi tak prije.
Btw. piše da moram aktivirat u roku 10 dana te winse, jel trebam dobit neki serijski broj ili?
Ne znam kako ide stvar s tom trial verzijom, ja sam preko faksa skinuo Windowse i dobio cd-key koji se aktivirao na Microsoftovim serverima čim sam se spojio na internet.
Fak. Više nemam vezu na MSDN-u. :)
Automatski su aktivirani, na 90 dana :) Uglavnom, stavio na laptop, radi fino i lijepo, sad ću se zajebavat s time idućih par dana i tjedana, a i žena ima priliku malo se priviknut. Jednu praznu particiju mi ne prikazuje al to sam ja nekaj zajebao sa svoje strane.
Desni klik na computer, manage, disk management. Ili ti je particija neaktivna ili nije definirana (unlocated space). Oba problema riješiš tu.
Ma znam, sve je ok, nije bio dodijeljen drive letter, neznam kak je do toga došlo.
Enivej, koju god aplikaciju da pokrenem u metrou, neznam kak da izađem iz nje, otvorim ih par, uđem u druge al ove se i dalje vrte u pozadini, pa ih moram gasit preko task managera. Kak to riješit?
Dovućeš miš u lijevi gornji ugao ekrana i onda ce ti se prikazati na traci otvorene metro aplikacije. Onu koju želiš ugasiti, desni klik na nju i close.
Gle, stvarno. Tnx :)
Boot ti je instaliran na toj particiji onda, meni se to desilo vise puta.= Citat =:
Izvorno postao Aral
Zasto ne naprave malo naprednije particioniranje kao kod linuxa npr?
Vec mi je par puta flegao storage particiju od 1TB kao boot.
Nisam se nešto informirao, ali koliko sam skužio, osmica je u svemu bolja (koliko-toliko) od sedmice osim samog start screena. Nešto sličnije je OS-u mobitela nego kompjutera koliko sam skužio, ali evo čitam na wikipediji da se sa start screena može lako prebaciti u tradicionalni desktop mode, u čemu je problem?
U neinformiranim ljudima.
Stavio sam sad skidat pa ću sutra baš provjerit. Ne vjerujem da se tu radi samo o neinformiranosti.
Metro start screen je ok recimo ako imas laptop s manjim ekranom pa ti full screen aplikacije fino iskoriste ekran koji imaš. S druge strane, nepotreban je na velikom monitoru (i nespretan u segmentu navigacije), no što se tiče ostalih elemenata, osmica je u prednosti u odnosu na sedmicu (bolji windows explorer, manja potrošnja resursa, brži boot, opcionalna sikronizacija računala da na svima imaš iste postavke).
Pa zato i kažem, ako ima opcija za prebaciti se na tradicionalni desktop, onda je osmica svakako bolja :)
Ali barem nećeš kao neki drugi kenjat prije nego što probaš. Respect.= Citat =:
Izvorno postao Hexfire
Kad se sjetim, prvo su ljudi vajnali da je 2000 bolji od XP-a, onda da je XP bolji od Viste i 7-ice, a sad pak da je 7-ica bolja od 8-ice. Ne kužim. Aj da kažu da im je 8-ica jednostavno nepotrebna kad je 7-ica odlična i stabilna, ali čemu pljuvati prije nego što barem isprobaš?
Pa meni zasad izgleda kao ovo što si i rekao, nema skoro nikakvog razloga za prelazak na win 8. Da imam tablet i smartphone sa windowsima, možda bih i razmislio. Sigurno da ću im dati šansu, al sve što sam dosad pročitao ukazuje na to da veliki ekran + miš i tipkovnica, nikako ne odgovaraju osmici.
Ja imam osmicu na 28 inčnom monitoru i izgleda bogovski.
Zapravo, što je veća rezolucija, Metro može prikazati više informacija i bolji je za uporabu nego na manjem ekranu.
:))))))))))
Kad sam vidio da je zadnji post Veky, znao sam :)
+1= Citat =:
Izvorno postao W3DR4N
Čim dođe, odma prelazim.
Dignuo sam winse u virtualci prije par minuta. Igrat ću se još sutra s tim, ali na prvu je dojam jako mlak. Ne kužim poantu Metro UI-a. Izgleda skroz nepotrebno. Otvaranje ama baš svega u full screenu me stvarno nervira. Prvi windowsi koji su me stvarno razočarali.
Ovo sve drugo izgleda kao sedmica i zasad ne vidim neka ogromna poboljšanja.
Upravo to, izgleda. I samo to. Od metro aplikacija, meni osobno korisne su samo People i Mail. Ovo ostalo uglavnom ne koristim, tako da po pitanju prezentacije informacija baš i nemam neku korist.= Citat =:
Izvorno postao W3DR4N
To je problem developera. Nakon par mjeseci, uz svaki program će dolaziti dodatni app za metro, tipa mini glazbeni player, quick launch bookmarka, document history, quick reply na mail i hrpa drugih korisnih stvari.