znam da je ta formula, al ta se dobije iz ovog gore. drugi put da ne gubiš pola sata
Printable View
znam da je ta formula, al ta se dobije iz ovog gore. drugi put da ne gubiš pola sata
Deriviranje, samo unatrag. Zato i dodaješ ono "+c" kad ih rješavaš :)= Citat =:
Izvorno postao croat1gamer
Hvala, zanimljivo je kako mi to nije palo na pamet, nije mi više mozak šta je nekad bia.= Citat =:
Izvorno postao beba nema zvečku
Samo kod neodređenih integrala dodaješ konstantu C :D Ali su integrali puno zajebaniji od deriviranja, isto kao što je i dijeljenje teže od množenja, korijenovanje od potenciranja itd., kužiš poveznicu :D
Reci to kad moras integrirati f(x)=cosx/(1-2sinx) ili tako nes.= Citat =:
Izvorno postao McPingvin_v2.0
A jesi težak primjer našao :D Staviš 1-2sinx kao supstituciju i riješen ti je zadatak.= Citat =:
Pojasni mi supstituciju. Nakon t=1-2sinx, jel.
deriviraš taj t, i dobiš dt = -2cosxdx. U brojniku imaš cosxdx, znači moraš maknut taj -2. Podijeliš sve s -2, i dobiš -1/2dt = cosxdx. -1/2 je konstanta, i možeš ju izlučit ispred integrala. I onda imaš -1/2 ∫ dt/t, što je tablični integral, i rješenje je: -1/2 x ln|t| + C, tj., -1/2 x ln|1-2sinx| + C.
Koji kurac se događa u ovoj temi?
deriviramo
Pisao sam ispravak prošli utorak, valjda bude 2.
Jebene derivacije i integrali, fuj.
Nikad od tebe inženjera!
I bolje, želim živjeti.
Well.. fuck. Na satu je hiljadu puta vise zakomplicirano. :(= Citat =:
Izvorno postao Duke of Earl
Kako bi islo sa f(x)=ln^3(x)/x ?
Stavi da je t = lnx, dt ti je onda 1/x dx, i dobiš integral ∫ t^3 dt, što je opet tablično, i dobiš t^4/4 + C, tj., (lnx)^4/4 + C.
Cekaj, a sta je sa onim /x ?
dt=dx/x
Pa imaš 1/x puta dx, možeš dx stavit u brojnik :D
Ohhh.
OHHH.
I profi je to bilo tesko da pojasni. :(
Vidjeh danas poster Occupy Croatia, nešto u stilu "Tko će za vas glasati u europskom parlamentu? Nitko!", a ispod slika Slendermana. Isusi mutavi. :pray:
A da, mogu te profesori kod integrala dosta sjebat sa svojim "pojašnjavanjima" i teorijom, a u principu se radi o dosta jednostavnoj stvari na čisto računskoj razini, barem ovo što u srednjoj radite.= Citat =:
Nije to samo kod integrala, na žalost. Meni profa nije bila sposobna objasniti jebeno subnetiranje jer je to prikazala kao nešto teže od jebene mikroneurokirurgije, da bi na kraju skužio kako je to jebeno lakše od tablice množenja.
Pretpostavljam, parcijalna integracija je isto na taj nacin?
Mislim, kako ovo:
∫e[sup:tv6l0ugi]x[/sup:tv6l0ugi]*cosx*dx
postane ovo:
1/2 * e[sup:tv6l0ugi]x[/sup:tv6l0ugi]S*(cosx+sinx) + C
Kod parcijalne pod "u" stavljaš ono što ti je lakše derivirati, dobiš "du", a pod "dv" stavljaš ono što ti je ostalo, i dobiš "v" nakon što integriraš taj "dv", i to ubaciš u onu formulu uv - ∫vdu . U principu si hoćeš namjestit da ti ovaj drugi integral bude lakši za integrirat, pa sukladno tome biraš što ćeš ubaciti u "u" i "dv".
Recimo da imaš ∫x e^x dx, pod "u" ćeš stavit x, jer će ti "du" bit samo dx, a "dv" e^x dx, što je opet e^x pod "v". I sad ti je ovaj drugi integral ∫ e^x dx, što znaš riješiti.
Tu vršiš dvije parcijalne integracije. Za prvu uvrstiš u=cosx, dv=e^x, i dobiš e^xcosx + ∫e^x sinx dx (plus je ispred integrala jer smo ga izlučili od sinx (derivacija cosx je -sinx)). I onda staviš da je u=sinx, a dv=e^x. Sad će ti cijeli izraz izgledati ovako:= Citat =:
∫e^xcosxdx = e^xcosx + e^xsinx - ∫e^xcosxdx
Primjećuješ da si na desnoj strani opet dobio isti integral, možeš ga prebacit lijevo i dobiješ 2 ∫e^xcosxdx = e^xcosx + e^xsinx. Dijeliš sve sa 2 da se riješiš te dvojke na lijevoj strani, izlučiš e^x na desnoj strani, dodaš konstantu C i dobiš ∫e^xcosxdx = 1/2 e^x (sinx + cosx) + C.
Zato jer je matematika štrebanje. GG.= Citat =:
Izvorno postao Xero
najdosadniji topic na svijetu
Štreberi nikad neće jebat.
E. TO.= Citat =:
Izvorno postao Duke of Earl
To mi nitko nije niti spomenuo.
A da ne postoji topic "DOMACI URADAK"= Citat =:
Izvorno postao Dania
Bude mod splitao pa spojio.
Tak je.
Šljakeri nek rade, a šefovi beru pare.