Vrlo moćan i težak dokumentarac o organizaciji CeaseFire, koja djeluje u najopasnijim četvrtima Chicaga, i sastoji se većinom od bivših članova bandi koji sada rade na prevenciji uličnog nasilja. Ali to ne rade u uredima ili iza ekrana, već su svakodnevno na ulici i nerijetko stavljaju život na kocku spriječavajući konflikte u nastajanju. Da se shvati o kakvom se opasnom zadatku ovdje radi, treba napomenuti da je u Chicagu, tj. u njegovim najopasnijim četvrtima, godišnja stopa ubojstava u jednom trenutku bila veća nego stopa poginulih američkih vojnika u jebenom Iraku. O ranjavanjima i krađama da i ne pričam. Česte žrtve su nevini promatrači, među kojima su nerijetko i djeca. Znači tamo je doslovno ratna zona, dok vlada, školstvo i policija ne poduzimaju gotovo ništa da se to spriječi (oni koji su gledali The Wire znat će i većinu razloga tome).
Inače dokumentarac najviše pažnje posvećuje trojici članova organizacije, koji su redom Ameena Matthews, kćer vođe najveće bande u Chicagu 70.-tih, koja je i sama dugo vremena bila u tim vodama, Cobe Williams, koji je proveo par godina u zatvoru zbog pokušaja ubojstva i dilanja, i Eddie Bocanegra, koji je odležao 14 godina za ubojstvo koje je počinio sa 17 godina. Većina drugih članova nije imala ništa ljepšu prošlost, ali su oni zapravo jedini ljudi koji mogu nešto učiniti, zato jer su imali direktno iskustvo s situacijama u kojima se nalaze opasni pojedinci s kojima rade, i znaju kako treba razgovarati s njima.
I to rade prilično uspješno, s obzirom da se njihovom pojavom i radom stopa ubojstava smanjila za otprilike 30 %, dok su se u nekim četvrtima ubojstva iz odmazde (na kojima oni i najviše rade) smanjila za 100 %. Stvarno svaka čast tim ljudima, a bome i ljudima koji su radili na samom dokumentarcu jer su se nerijetko i sami nalazili u situacijama opasnim po život. Obavezno gledati.
9/10
Hvala, super mi je ovo sjelo. Stvarno je nešto posebno i definitivno preporuka svima.
13-09-2012, 21:20
Gu$ht3r
Re: Koje ste filmove u zadnje vrijeme pogledali?
pogledao Fear and Loathing in Las Vegas i Eastern Promises, niti jedan me nije ''zadovoljio'', valjda jer sam samo sluso hvalospjeve o istim, pa sam valjda imao prevelika ocekivanja, iako je gluma u oba bila i vise nego dobra.
13-09-2012, 22:19
Falus
The Believer - 8/10
Dosta dobar, sa odlicnim ne mogu se siti kako se zove glavnim glumcom i finim dijalozima, monolizma i scenarijom opcenito. Pojede This is England i Romper Stomper i to jako.
14-09-2012, 09:01
Bara
= Citat =:
Izvorno postao Falus
The Believer - 8/10
Dosta dobar, sa odlicnim ne mogu se siti kako se zove glavnim glumcom i finim dijalozima, monolizma i scenarijom opcenito. Pojede This is England i Romper Stomper i to jako.
Ryan Gosling je, samo što je The Believer dosta dobar kao što si i rekao, a This Is England i Romper Stomper se uopće ne mogu uzeti u konkurenciju jer su jebeno smeće :S.
14-09-2012, 18:26
Dreamer Deceiver
istina, meni romper stomper uopć nije toliko dobar film kao šta si govoe. Jedino je bio super zerg rush na skinjare :D
14-09-2012, 18:35
Duke of Earl
Ali This Is England je druga priča.
14-09-2012, 18:52
W3DR4N
Navijački filmovi? Stvarno?
14-09-2012, 19:08
Duke of Earl
This Is England nema isusove veze s nečim što bi se moglo kategorizirati kao "navijački film".
14-09-2012, 19:12
W3DR4N
Dovoljno.
14-09-2012, 20:59
Dreamer Deceiver
= Citat =:
Izvorno postao Duke of Earl
Ali This Is England je druga priča.
nisam gledao, ali pretpostavljam da valja. Kad malo bolje promislim, dugo vremena nisam pogleda film takve kagorije... navijačkih huligana kako bi rekao weki
14-09-2012, 21:02
W3DR4N
Ako si bar jednom u životu gledao takav film, onda je prošlo premalo vremena od zadnjeg gledanja.
14-09-2012, 21:05
Falus
This is England mi je dosta bolji od Stompera, kraj je brutalan.
Wanderlust - 7/10
Najbolja scena ikad :pray:
14-09-2012, 21:17
Windwalker
Ne vidim razlog zašto bi itko gledao film o huliganskoj gamadi.
Osim ako ih na kraju policija sve ne potamani.