Kaj ti misliš?
Printable View
Kaj ti misliš?
Ljudi, koga realno briga? :{I
Nego, Pingvin, aj reci di je najbolje gledat kišu meteora noćas u Zgu, a da nije Sljeme.
Ne živi gospodarstvo od cirkuliranja novaca. Da je tako, onda bi ti ja i pingvin mogli stati u krug i dodavati si unedogled novčanice za usluge koje smo taj čas izmislili i postajati bogatiji. Za gospodarstvo bitna je proizvodnja proizvoda i usluga, ali ne bilo kakvih, nego onakvih kakve ljudi žele. Tako oni koji žele nešto to i dobiju, a oni koji su im to pružili bivaju nagrađeni, to je i poanta cijelog gospodarstva i tržišta. Usluga koju bi spomenuta Udruga za praćenje ponašanja penzića na internetu je živo smeće i nikome nije potrebna pa je nitko ne bi kupovao. Da bi se onda Udruga ipak održala u biznisu, nekome mora biti oduzeto ono što je zaradio tako da ne može više kupiti ono što želi jer sada troši na ciglu. Zbog toga će moći manje nagraditi onoga čije usluge mu trebaju i tako u krug.
Nope, pogledaj ovo. Potražnja određuje koliku bi cijenu ljudi platili za nešto, a ovo što ti spominješ oni zovu kvantitet potražnje, odnosno koliko bi ljudi kupovali po nekoj određenoj cijeni.= Citat =:
???
Pa potražnja po definiciji znači koliko će ljudi kupovati neki proizvod. Doslovno si napisao da smanjenjem cijene dobiješ veću potražnju za istu količinu potražnje. Potražnja = broj kupaca.
Najosnovniji zakon ekonomije je da smanjenjem cijena raste potražnja i obrnuto, jer više je ljudi spremno platiti proizvod koji manje košta.
Ali nebitno. Možda bi tako zaradili više, možda i ne bi. To je problem ili dobitak za onoga koji od toga živi. On neka o tome vodi brigu i sigurno će se bolje brinuti sam za svoj džep nego itko drugi. Država nema šta voditi posao ljudima diljem zemlje.
Normalno da nema kad ne zna vodit ni svoj posao.
Ja nemam problema sa davanjem para udrugama koje pametno i transparentno troše novce, također nisam ni anarhist ko dugi koji bi ukinuo sve poreze jer lol koji kurac briješ dugi.
Ali ono što me smeta je masa ljudi koja je zaposlena u javnom sektoru koja ništa ne radi, smeta me masa državnih firmi koje posluju sa gubitkom pa novci idu u njihovo održavanje.
Ako ne znaš vodit posao prodaj i ćao. Problem velike nezaposlenosti se ne rješava zapošljavanjem ljudi u javnom sektoru.
Daj kupi naočale, ja sam sto postotna suprotnost od anarhista...znači ona druga krajnost koja vjeruje red, rad i disciplinu. Protiv sam ovako VELIKIH poreza jer veliki, najveći dio ide za održavanje raznoraznih uhljeba. Znači za ukidanje sam poreza crkvi ili barem debelo smanjenje ,samofinanciranje udruga, smanjenje državne administracije, agencija,revizija lažnih branitelja i invalida kao i invalida rada koji su kupili penzije, autsorsing 90% političara i sl. Tu ne spadaju doktori koji su podplaćeni, medicinsko osoblje, vatrogasci, policija koja radi svoj posao kako treba, službenici koji imaju posla puno radno vrijeme i sl. ne vjerujem da sam išta poseban po svojim željama, vjerujem da tako razmišlja velika većina građana, barem onaj dio koji nema koristi od proračuna.
Još mi nitko nije obajsnio što je to u zadnjih dvadeset godina izrađeno od poreza, znači ne kredita koje tek treba otplatiti i to tko zna kako, nego direktno od viška novaca sakupljenih porezima. Naravno ovaj višak je jedan masni debeli LOL.
Jebote... Gledam u taj primjer s penzićima i ne vjerujem. I onda se kao šlag na tortu navedu vatrogasci kao primjer nečega što se također financira, a vjerojatno ti neće trebati u životu. Al' da, Amerikanci su glupi...
Meni je toplo oko srca jer vas se toliko (barem na kratko) vratilo na forum.
Pa taj link upravo potvrđuje što sam ja rekao:
''The law of demand states that, if all other factors remain equal, the higher the price of a good, the less people will demand that good.''
Ilitiga, što je veća cijena, manje ljudi će potraživati dobro/proizvod.
Falio si totalno. Kako uopće može potražnja određivati koliku bi cijenu ljudi platili za nešto? To bi značilo da su svi ljudi spremni istu cijenu platiti za isti proizvod, što je baš onako kako ne funkcionira tržište.
Jedini razlog koji mogu smisliti zašto ne smanjuju cijene, a razlog je dobar, je slijedeći:
Pretpostavimo da usluge posluživanja u restoranu jedinično elastične (a nitko ne može znati jesu li, razlog više za ne smanjiti cijenu), što znači da ako se cijena usluga smanji za 1%, potražnja (broj kupaca!) će narasti za 1%, što će cijelu situaciju dovesti u balans i nositi isti profit.
Koja je onda razlika u te dvije situacije?
Prethodna je bolja za ljude i gospodarstvo a druga za restoran. Ako su niže cijene, više ljudi će dolaziti jesti (isto tako i biti zadovoljni) i bit ćemo konkurentniji drugim državama. Međutim, to znači više posla. Više će se morati servirati jela i eventualno zaposliti više radnika za istu cijenu na kraju krajeva, a to se nikojem restoranu ne isplati. Znači, bolje je za Hrvatsku, ali gore za njih. Jebiga, što će odabrati?
Znači ti si u pravu u vezi poreza u praktičnom i realnom pogledu, a Pingvin je u pravu što se tiče dobrobiti za državu, ali to se neće ostvariti.
Amerikanci jesu glupi.
removano, mirror: http://segmentnext.com/2015/08/11/se...-presentation/
Objasni mi ovu svoju briljantnu misao, molim te.
Ne postoji višak novaca od poreza. U državi vrijedi jedan princip: all money is spending money. Samo vidim da ti tako nešto očito treba nacrtati.
Malo kasnim, ha? :D
Baš u Zagrebu? A nigdje. Bilo je inteligentne ekipe koja je išla na Sljeme i popušila jer su budale bile na južnoj strani i piljili u zagrebačko svjetlosno onečišćenje cijelu noć. Ja sam bio na sjevernoj strani i da nije bilo morona sa dugim svjetlima u 23 sata (jer je masovno po portalima pisalo da se do tada ništa neće vidjeti) bilo bi jako dobro.
Objasnim ti kad ti meni što je konkretno izgrađeno od poreza, ne kredita.
Bogte kako ovaj Fallout 4 loše izgleda. Neki cigani još govore da će bit bolji od Witchera.
Za početak, treba napomenuti da smo uspjeli jako jeftino izgraditi svoje autoceste: http://www.worldhighways.com/section...sts-evaluated/
http://ec.europa.eu/transport/themes...d_revenues.pdf
Stranica 29. Pogledaj te cifre.
Zemlje ne daju keš direkt iz proračuna za takve stvari jer ti je proračun uvijek rastegnut do kraja. Nema veze je li to Hrvatska, Švicarska, Njemačka ili Tadžikirgistan.
:rotfl:
http://www.tportal.hr/biznis/politik...autoceste.html
Od spomenutog iznosa, dug HAC-a je 3,3 milijarde eura, s posljednjom uplatom koja dospijeva 2031. godine, a ARZ-a jedna milijarda eura, s posljednjom uplatom 2034. godine.
:rotfl:
Rekao sam ne na kredit koji treba otplatiti tko zna kako, vjerojatno prodajom tih cesta uz plaćanje "ostatka" kredita. Pitao sam što smo izgradili od poreza u zadnjih dvadeset godina, znači što smo otplatili, što je to naše i bez duga iz poreza.
Volim što ne čitaš moj cijeli post. Ne znam, nije dugi (heh) pa ne bi trebao biti problem.
Koja zemlja je u zadnjih 20 godina izgradila nešto "od poreza", po tvojoj definiciji?
Kina, Rusija itd..one sa viškom kapitala i umjereno zadužene.
Pa u pičku materinu ako se možemo usporediti s Kinom.
Zašto bi se sa njima uspoređivali? Čemu rasprava na globalnu situaciju. Činjenica je da se zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj upravljalo neučinkovito, neekonomično te kad se sve zbroji, izgubljena su ogromna sredstva koja su trebala biti utrošena pametnije i ekonomičnije...ali tada bi nastao problem kako kupiti glasove.
Kao prvo, evo definicija iz tog članka
= Citat =:Kako ne? Odakle uopće izvučeš taj zaključak? Šta ti ne bi platio više za BMW-a sa svom dodatnom opremom nego za najosnovniji Peugeot? Kako je moguće da ljudi plaćaju više za Macove umjesto da uzmu duplo jeftiniji windows laptop koji može sve što i ovaj? I tko onda određuje cijene ako ne korisnici koji su spremni platiti za to?= Citat =:
Falio si totalno. Kako uopće može potražnja određivati koliku bi cijenu ljudi platili za nešto?
Ne postoji razlika između onoga što je bolje za restoran i za gospodarstvo općenito. Što bolje posluju restorani, to je bolje za gospodarstvo. Nema razlike. Ako restorandžija zna šta radi i odluči se ne zapošljavati više ljudi, onda je to najefikasniji način poslovanja za njih i prisilno otvorena radna mjesta kroz nekakvu specijalnu regulativu bi bila fikcionalna i na štetu restorana bez ikakvog benefita za gospodarstvo općenito.
Generalno cijela ta priča oko "dobrobiti za državu" je jedan veliki meme, uključujući i protekcionizam i patriotsku ekonomsku politiku, a la "kupujmo hrvatsko". Nema nikakvog doprinosa za poboljšanje krvne slike gospodarstva u državi, samo može štetu napraviti. Recimo da preusmjeriš raznoraznim zakonskim mjerama potrošnju na odjeću na domaće proizvođače tako da uvedeš carine ili nešto da strana odjeća bude abnormalno skupa. Svi počnu kupovati domaće brendove jer si ostalo ne mogu više priuštiti ma koliko god to više htjeli i sad umjesto automatskog zaključka da je to dobro za gospodarstvo podvuci crtu i vidi šta taj "napredak" kome točno znači - kupci su zakinuti za veći izbor proizvoda i veće cijene/slabije proizvode, proizvođačima ostalih proizvoda nije nimalo bolje radi toga, država će možda ubrati nešto više proizvoda, ali i ovako bi pobrala pdv od uvezene robe. Na kraju ispadne da jedino profitiraju domaći proizvođači odjeće koji sad imaju manje konkurencije i mogu smanjiti kvalitetu ili podizati cijene i obogatiti se više nego prije, a drugi ili najebu ili im je u najboljem slučaju isto. Oni naravno ne moraju taj svoj "bonus" ni potrošiti na druge domaće firme.
Je, čak i onaj kojeg nemamo.= Citat =:
Ne postoji višak novaca od poreza. U državi vrijedi jedan princip: all money is spending money.
Pa kad sam napisao da gotovo sve države na taj način izvode kapitalne projekte, ti si naveo da Rusija i Kina tako ne rade. To da si rekao da Makedonija nije dizala kredite za autocestu, ili Češka onda OK.
Čekaj, nisi li rekao da ti i većina naroda želi učinkovito i ekonomično upravljanje, a sad kažeš da se neučinkovitim i neekonomičnim upravljanjem kupuju glasovi? Kako?
Ni mi, ni drugi.
Da, ali to nije isto. Ti uspoređuješ koliko su kupci spremni dati za 2 različita proizvoda; naravno da će više biti spremni dati za BMW nego Peugeot. Međutim, pravilna usporedba bi bila koliko su kupci spremni platiti za BMW. To nema smisla jer svima je ta brojka drugčija i uostalom, nemožeš dobiti odgovore bez cijene. Ovisna varijabla mora biti cijena; mora biti koliko su spremni kupiti za određenu cijenu, što upravo kaže i link koji si postao. Koliko su spremni platiti za BMW ako šta? Ako je ponuda veća ili manja? Sama ponuda ovisi o cijeni, tj. viškom ponude će se sniziti cijena pa će morati platiti manje.
Ne ovisi cijelo tržište o kupcima (potražnji), nego su ponuda i potražnja međuovisne.
Studirao sam ekonomiju pa donekle znam što pričam.
Prljavi ne STEM-ovac?
Slažem se sa svim što je Kameleon rekao i sram me je što smo na istoj strani argumenta.
Daj odma i objasni ukratko dugom razliku između mikro i makro ekonomije. Ono, u 50 riječi ili manje. Vidiš da mu je teško pratiti postove duže od toga, lagano odreže krajeve mojih.
Može, neka mi objasni slobodno...najviše me zanima objašnjenje hrvatskog gospodarskog rasta u zadnjih dvadeset godina te razina javnog duga.
Misliš vođe sindikata? To da.
Sad se svađamo oko nečega što nije bilo ni bitno u startu, a nije mi baš više jasno ni šta je problem. Ovo što kažeš ima smisla, ali mi nije bilo jasno kako si zaključio gore da potražnja ne formira cijenu? Sigurno da ponuda, odnosno činjenica da postoje i drugi automobili istog ranga snižava cijenu BMW-u, ali da ljudi uglavnom ne cijene luksuzno opremljeni auto više od francuskog shitboxa, ni BMW-u ni Mercedesu ni ostalima se ne bi uopće ni isplatilo proizvoditi takve aute jer ih ne bi imalo smisla prodavati po tako niskoj cijeni. Isti razlog zašto svi nemamo leteće aute ili male osobne helikoptere - ponuda bi se itekako mogla stvoriti kada bi ljudi kupovali te stvari za cijenu malo višu od one koliko košta napraviti ih, ali ljudi ih generalno ne žele dovoljno da plaćaju takvo bogatstvo.
Pa da, normalno da potražnja formira cijenu, ali točno koliko ponuda. Ako se cijena snizi, uvijek će se povećati potražnja. Isto tako ako se potražnja poveća za nekim proizvodom, povećati će se i cijena. Ali neće se istodobno povećati potražnja i za BMW-om i Peugeutom, a u nekom glupom slučaju da bude (naprimjer kad pada cijena goriva, malčice se poveća potražnja za svim autima), to je opet zbog odnosa prema cijeni (goriva).
Evo naprimjer, dokazat ću ti na identičnom primjeru kao restorani. Rekli smo da ako se smanji cijena posluživanja u restoranu, porasti će potražnja, koja će u većini slučajeva nositi jednak profit (više prodanih proizvoda po manjoj cijeni = manje prodanih proizvoda po većoj cijeni).
Čak i da gledamo na taj tvoj način koliko su ljudi spremni platiti za BMW, dobit ćeš X ljudi je spremno platiti Y cijenu za BMW, dok je X-20% ljudi spremno platiti Y+20% cijenu, što će se opet izbalansirati. Ne govorim da je tako u svim slučajevima, ali pretpostavimo da se radi o jedinično elastičnom proizvodu. Vidiš da opet cijena diktira potražnju, a ne obrnuto. To da odjednom naraste potražnja za BMW-om, cijena bi se povećala kao reakcija na potražnju, ali besmisleno je očekivati da će se odjednom značajno povećati potražnja za BMW-om po istoj cijeni.
Ne svađamo se, ovo je neka zdrava rasprava.
Ako je ovo zdrava rasprava onda vas moram zamolit da prestanete odmah. Ovo je PC Play forum.
Ma nemoj. Kod mene u dućanu kada poraste potražnja proizvod ide 2 tjedna na akciju. Znači pada cijena. Ako se i dalje puno prodaje možda se ide na neke brže metode prizvodnje zbog čega vjerojatno bude manje kvalitetno i jeftinije.
Razmisli malo dalje, ne baljezgaj previše.
Ako se smanji kvaliteta onda je to možda i ista stvar jer proizvodnja vjerojatno manje košta u tom slučaju, pa se opet zaradi više na većoj potražnji. Samo mi nije baš jasno zašto bi se smanjivala cijena onoga što ljudi žele kupit, nije li poanta akcije da se riješiš brzo stvari koje ljudi ne žele?
Da, ovaj put kameleon govori dobro, smanjenje kvalitete u većini ionako znači jeftiniju proizvodnju, pa i smanjena cijena ne znači ništa.
Ali Vedro, ako tvoj dućan smanjuje cijenu kada se poveća potražnja, vjerojatno ga trebaš zapaliti za dobrobit sviju.
Dugi, Bundek se izgradio od zagrebačkog poreza. Glazbena akademija, muzej suvremene umjetnosti, gradski domovi za starije i nemoćne, vrtići...
...fontane...
I nekoliko fontana. Nije loše za 20 godina ubiranja poreza, neka drugačija vlast bi napravila još jedan Novi Zagreb za te novce.
Pa ista stvar ti je ako kupuješ veću količinu (na veliko) dobiješ jedinicu po nižoj cijeni. Kak vam nije jasno? Vrijeme je novac.
Raznih akcija također imamo: 1 mj. prije isteka roka proizvoda je 50 posto niža cijena, eliminacija artikla iz ponude je isto valjda 50 posto (nisam siguran točno), Plus market akcija :D, Tiha akcija :)))))
U biti brijem da moš zvat direktora i žicat ga da ti spusti cijenu ako uzimaš veću količinu :D
To ono kad ide na šlepere dobiš popust. Znali smo imat po 5 milja kuna dnevnog prometa što ne vidimo, niti nam prođe roba kroz ruke u dućanu, već se pretovari negdje i samo se napravi račun.