OS ne moš stavit. Tj. bar ne neke windowse / linux. Linkeri obično dolaze sa svojim OS-om i možeš stavljati na njega raznorazne homebrew programe, čitati .txt, .pdf, gledati divx (iako je preporuka dgp jer divx nema smisla na tak malom ekranu), slušati mp3, igrati igre (ne promoviram pirateriju, govorim činjenicu), itd. DS je također kompatibilan s GBA igrama, iako DSi nije, tj. njemu je izbačen slot. S linkerima navodno možeš emulirati NES i SNES i još neke stare konzole, ali nisam to isprobavao i ne znam mnogo o tome. Mogao bih se raspitat, doduše.
I da, moš na internet. Koristi se opera i košta oko 20$, al sumnjam da to moš nabavit negdje kod nas. Košta tolko zato jer s tim dobiješ dodatnu RAM memoriju koju utakneš u GBA utor. Ako imaš DSi, moš besplatno downlodat Operu i koristit je jer njemu ne trebaju dodatni rami budući da ih ima 4x više od DS-a. Osim za net, ds-ov wifi ti služi za multiplayer u igrama te za skidanej nekih eventualnih dodatnih sadržaja kao dodatne zagonetke na prof laytonu, mystery giftovi na pokamonima, itd.
Ako se mene pita, uređaj dostojan investiranja, naročito ako ga još nakrcaš homebrew sadržajima. Ako voliš RPG-e, DS je must have. Ako si volio GBA, voljet ćeš i ovo. Ima gomila retardiranih igara, al ima i pravih bisera. Iako je konzola pretežno orijentirana za RPG, imaš tu i FPS (znam samo za metroid, doduše. uskoro izlazi neki novi fps, a i čtao sam da su quake II portali na ds), kojekakve avanture (broken sword prvi rimejkan, hotel dusk koji rastura svojim stilom kakvog romana), pa i RTS (iako znam samo za dawn of discovery ili kako već, koji je dosta dobra igra).