-
Re: SLIKE AUTA OD FORUMASA PC-PLAYA
Imaš i sa 4 cilindra, imaš i samo s prednjom vučom, itd., ali da, ima ih tek par primjeraka koji su prvi pravljeni, dok ga nisu usavršili, i 4-takni nitko neće prodati, jer vozi za bagatelo, tako da ne možeš meni prosipati te fore, jer znam o tom autu dosta, ipak je to moj najomiljeniji auto. :D
@Koliko znam u Zagrebu imaju samo na dva mjesta njegove dijelove. Ima ih u Mitsubishiju koji nije licensiran, i u Subaru.
@Fora ti je jednostavna, recimo motori imaju 2-takni, neki jači motori imaju u 4-takni, dok normalni auti imaju 4 takni, a 6 takni se dijeli na više njih, jedan od popularnijih je V-Boxer koji ima cilindre smještene u "V". Postoje i više takni od 6. Da sada ne pričam o tome, tebi kao laiku za motore mogu jednostavnije pojasniti razlike.
Ovako, jednostavno. Imaš spremnik s gorivom, cilindre i svjećice na svakom cilindru.
Iz spremnika gorivo ide u cilindar, kada dođe u njega, cilindar je u gornjoj poziciji, zatim se zatara, kada cilindar ide dolje, tada se svjećica zakreše i sve što je u cilindru (gorivo) se zapali, napravi se tlak/pritisak i tjera cilindar prema dolje kako bi okrenuo osovinu, otvara se ispušni ventil i dimovi izu van. Zatim cilindar od okretnog momenta ide opet gore i proces se ponavlja.
To je toliko brzo, da se mjeri u okretima, opisao sam ti samo jedan okretaj, onda možeš zamisliti kada ti motor radi na recimo 5 000 okretaja.
Kod dizelaša nema svjećica, već se nakon punjenja cilindra benzin samozapali od pritiska koji ga pritisne, pa se dizelaš lako prepoznaje po lupanju.
Ako na to staviš turbinu, ili ti ga turbo, on ima učinak da se ispušni plinovi iskoriste. Znači kada plinovi idu vani, oni zakačaju lopatice turbine i preko osovine s druge strane druga lopatica tjera više benzina u cilindre. Tako se dobije snaga, veća temperatura, itd.
Znači, motor ima cilindre pomoću kojih okreće osovinu. Ako motor ima dva cilindra, onda se za njega kaže da je dvotakni.
VIše cilindara, jači motor, međutim razlika je još u vučenju goriva, svakim okretom se puni pola cilindara od njegovic sveukupnih brojeva. Znači 4-takni motor, puni dva cilindra, pali ih, zatim puni druga dva i pali ih, i tako se proces ponavlja. Jednostavno rečeno, više takni vuče više goriva, jer iz rezervara ne ide u 2-takni, već recimo isti taj spremnik za gorivo mora pumpati 6 cilindara, zato vuče više benzina.
Moj frend ima BMW-a 6-taknog, zadnji pogon i odmah se može osjetiti njegova snaga sa 100 KM/H u zavoju od 60° kako izvlači. Na tehničkom fakultetu ga je na parkiralištu slučajno okrenuo za 180°, zadnji pogon, skretanje od 45°, mrvicu je stisnuo gas i auto je sa takvim motorom poludio i zaokrenuo se u mjestu za 180°. Tako da 6-takni motori nisu jednaki na prednjoj, zadnjoj i 4WD vuči.
3000GT ima većinom pogon na sva 4 kotača s omjerom 40% na prednje i 60% na zadnje, što je super balans protiv klizanja. S pogonom na 4 kotača se ne može driftati i izvoditi slične stvari paljenja guma.
Kod prednjeg pogona zadnji dio može plesati, pa se lakše kližu na kiši i lakše se gubi kontrola u zavoju.
Pogon na zadnjim kotačima je idealan za utrke i startne aute, međutim takvi auti lakše gube kontrolu pri velikoj snazi u zavoju.
Tako da je pogon na 4 kotača najbolji, najbolje drže cestu i imaju najveću aksceleraciju.
-
Kewl C. Naucio sam nesto novo. E da, jely bolje u zavoju kad prebrzo udjes u njega pustiti gas, skrenuti i dodati gas ili samo dodati gas i skrenuti?
-
Ja ne vjerujem da si ti sve ovo isro sad.... sa duznim postovanjem...
-
Go, go, go! FIGHT!
Dajte mi sad jos samo odgovorite kad auto jace cupa u zavoju. Kad pustis, skrenes, pa dodas gas ili kad skrenes, pa dodas gas?
-
Ja ne znam gdje bi poceo.. od toga dase taktovi odredjuju po cilindrima.. da turbina tjera benzin u cilindre... i takve stvari.. ja jednostavno nemrem vjerovat.. :D
Ko da sam babu pital kak radi auto.. strasno..
A ovo kaj ti pitas.. pa to nema pravila, puno tu faktora utjece.. po osjecaju.. ovisi kak ti gume drze, koji pogon itd..
-
nemrem vjerovat da cu ovo stavit ali evo...
4 taktni motor (cetverotaktni ciklus) ti je ovo:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...o_3D_Small.gif
1. TAKT – usisavanje zraka
2. TAKT – kompresija i paljenje
3. TAKT – izgaranje i ekspanzija (radni takt)
4. TAKT – ispuh i istiskivanje plinova
Ne odreduju ga clinidri..
Evo jos malo osnove tehnickoga..
Motori sa unutarnjim izgaranjem se dijele na dvotaktne ili cetverotaktne..
Dvotaktni:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...oke_Engine.gif
1. TAKT – izmjena medija i kompresija
2. TAKT – izgaranje i ekspanzija (radni takt)
-
= Citat =:
Izvorno postao Niko Bellic
Go, go, go! FIGHT!
Dajte mi sad jos samo odgovorite kad auto jace cupa u zavoju. Kad pustis, skrenes, pa dodas gas ili kad skrenes, pa dodas gas?
u pravilu se prije zavoja usporava i kroz isti se ubrzava kako bi se automobil opirao centrifugalnoj sili.
pogodi putanju i gass
-
@Niko, na drugoj polovici zavoja dodaj gas. Znači na izlazu iz zavoja.
-
C daj mi molim te objasni ovaj V-boxer xD
E ja cu se raniti majkemi...
-
Dečec a kaj tebe muči? :)
-
Koja rasprava :pray:
@C: :pray:
-
Ja se stvarno ispricavam sto sam te povrijedo sa svojim komentarima.
Evo necu vise... majkemi..
Da stvarno cesto postam ovdje.. A i vidim ti si jedan od starih forumasa pa sve znas :)
-
@Blek_Stena - Ne seri i ne pravi se pametan, jer ne pričamo o stoj stvari. 12 takni, ja govorim da je 12 nataknutih cilindara na sovinu, a ne da nešto radi po proceduri u koracima. Razlika je velika i zato se ne pravi pametan.
Ja sam davno završio tu školu, i radio sam na turbini koja je velika koliko i jedna kuća, a motore i sve vezano za njih sam imao 5 8) ...reći ću ti samo jedno, odjebaus.
P.S. http://en.wikipedia.org/wiki/Boxer_engine
@Niko Bro - Sa zadnjom vučom ti je najbolje pustiti gas, ući u zavoj i pred kraj zavoja ga malo dodati da se izvučeš iz zavoja. Ako budeš pod gasom, lako se možeš okrenuti za 180°, jer zadnji kotači će tjerati auto naprijed, dok će prednji ići lijevo ili desno, pa može doći do odličnog balansa za izgubiti nadzor nad vozilom. Sama pomisao, zadnji kotači voze neprijed pod gasom, a prednji su zaokrenuti lijevo/desno, odmah ti može proći kroz glavu da će na kraju prednji kotači stojati u mjestu, dok zadnji dio auta kruži oko prednjih.
Za prednjom vučom je isto tako, samo blaže za zavoje, neće ti se okrenuti za 180°. Isto pustiš gas, uđeš u zavoj, i pred kraj zavoja dodaš gas da se izvučeš iz njega. Ako prerano dodaš gas, znači do pola zavoja, max. što ti se može dogoditi jest da ti skreneš lijevo, prednja vuča vuče auto, tako da ti se samo zadnji kraj auta može zaletiti i zadriftati. U glavnom, prednja vuča je sigurnija od zadnje, ali zadnja je jača. :D
A s pogonom na sva 4 kotača, ma to uđeš pod gasom u zavoj, sve što ti se može dogoditi jest da završiš na suvozačevom mjestu. :D
-
Na osovinu je nataknuto? :D Koju poluosovinu?
Vidim da si tata mata od zanata i da nema smisla ulazit u ove pametne rasprave :)
Sam si ti nataknjivaj cilindre :D
-
= Citat =:
Izvorno postao Blek_Stena
Na osovinu je nataknuto? :D Koju poluosovinu?
Vidim da si tata mata od zanata i da nema smisla ulazit u ove pametne raspraveS:)
Sam si ti natanjivaj cilindre :D
Tko je ono mene pitao za Boxera?
Ajde mali tišina, idi čitaj V-Pepeljugu.
-
Hehe zakon si :)
Nego posto vidim da se i u mitsubishije kuzis.. znas sta je ovo? :)
http://i300.photobucket.com/albums/n...g?t=1294247819
-
FIAT 131 Abarth > odite gledati na YouTube
-
-
E stari puno jos moras googlati :)
Kakva 61.. taj je u garazi... Mogao si samo po ovih 2000 zakljuciti da nije 1.6 al dobro..
E sad posto sam ja samo balavac koji je slozio 4G63T u Colta ne smijem se igrati sa vama :(
-
Btw. jel to netko ovdje miješa cilindre i taktove? Wtf, ovo će promijeniti teoriju o motorima :)
-
ma vi ste totalni kebabi..
-
= Citat =:
Izvorno postao Blek_Stena
E stari puno jos moras googlati :)
Kakva 61.. taj je u garazi... Mogao si samo po ovih 2000 zakljuciti da nije 1.6 al dobro..
E sad posto sam ja samo balavac koji je slozio 4g63T u Colta ne smijem se igrati sa vama :(
Sve je to ista serija motora, zato sam ti dao link.
4G61Sili 4G63.
@Ne mješa nitko cilindre i taktove, ali je bilo nesporazuma pošto sam ja to htio dočarati laiku.
@E, dobar je kebap, ali ćevapi su bolji.
-
Hvala sta si mi dao link stavno nebih znao :)
A izmedju 4G61 i 4G63 turbo je malo veca razlika :)
Nis, kolko got ovo bilo poucno sve moram ic, sretno googlanje :)
Pozdrav od laika :thumbs2:
-
Znam da je razlika velika, ali motor kao motor je isti, samo druga verzija, poboljšan do ibera. Možda bi bolje bilo da sam rekao da je to 4G6# motor?
-
mozda!
iako bi bilo jos bolje da si mozda rekao 4G6* motor.
jer
* > #
-
Pametno. Ali mislim da je najbolje samo 4G6 ili 4G.
-
Kakav ti je to avatar? Podsjeca me na lignju.
-
Jel' mu motor bolji od 4G63 sa turbom?
@Moj avatar? Ma ne, u mojem avataru je lignja već ispržena.
@Blek_Stena - Vidim da gledaš ovu temu. Jesi mu produvao dizne i zagrijao svjećice? Kako piči? Zašto ga ne sastaviš nazad, pa prođikaš?
-
= Citat =:
Izvorno postao Sexy Treban Ka
Otišo Blek Stena vozit svoj TJUNIRANI auto haha
http://i58.photobucket.com/albums/g2...Smiley/ban.jpg
-
ISUSE BOŽE, ŠTO OVAJ C IZVALI I OSTANE ŽIV, JA NEVJERUJEM, majko mila :(
zašto, ali zašto pobogu?
cilindri spojeni na osovinu? sta ti imas cilindar od par metara koji ide direkt na kardan ili čak u diferencijal? daj frende obuzdaj se, vidim brdo teksta i bla bla nabrajanja, ima tu gro propusta u tvom opisu rada motora ali došao sam s treninga i mrtav umoran sam, sve se bojim da ne razlikuješ okasti od viličastog ključa :s
onda dalje, dijelovi se ne kupuju nikako kod ovlaštenih trgovina itd jer je to preskupo, imaš lokalne dilere autodijelovima/vozilima, otpade itd, nadalje meni najpoznatiji d-i-l-e-r za mitsubishije je jedan čovjek iz virja kraj đurđevca i znam da za 4x4 vozila ima dosta toga, vjerovatno takvih ljudi ima po cijeloj državi i zgu koji su specijalizirani za neki auto i imaju dijelove za to...
= Citat =:
Znači, motor ima cilindre pomoću kojih okreće osovinu. Ako motor ima dva cilindra, onda se za njega kaže da je dvotakni.
imam samo dvije rijeci, klipnjača i radilica :)
ja imam motor s jednim cilindrom, jel on jedno taktni motor? nezz, svi mi govore da motorka koju koristim da je dvotaktna i da u nju ide mješavina goriva, a ima samo jedan cilindar? kako to sad?
sad razumiem zasto si naglasak na RADIO na velikim turbinama jer si ocito izvalio nesto tipa da kubikaža motora se određuje po velicini motora pod haubom ili nesto slicno jel?
jos mi je puno toga proslo kroz glavu citaju tvoje postove, ali stvarno, šok i nevjerica :D
ali neka, vec sam navikao od tebe na ovakve provale u doti ili napajanjima za kompove i hibridnim komponentama :D
sve najbolje C :bravo: