Priviknuti se?
EDIT
Duke ninja'd
Printable View
Priviknuti se?
EDIT
Duke ninja'd
ispovijediš se, svecenik te baci u vodu koju je prekrizio prije i odviknut si!!!1 :D
Da, uz potencijalne ozbiljne posljedice na psihu.= Citat =:
Izvorno postao cham3leon
Pa zavisi. Sigurno postoje oni koji su genetski toliko skloni da se onda moraju u takvom okruženju skrivati, ali sigurno je moguće da postoje takvi koji manje naginju devijacijama od heteroseksualnosti, tako da ih se može promijeniti.
Osim toga, nisu li psiholozi rekli da se homoseksualnost može "izliječiti"?
ma tko ih okrenuti glavu i adio..nisam rasist ali ne volim crnce..
Kad, 1950?
OK, ali kako se onda uopće pojavi homoseksualnost u pojedinca, uz pretpostavku da je nekada morala početi?= Citat =:
Izvorno postao cham3leon
Možda, lobotomijom.= Citat =:
Izvorno postao cham3leon
Normalno da će se u nekom društvu gdje se nešto aktivno ugnjetava, to biti manje vidljivo, ali to ne znači da će ta pojava nestati već će eventualno biti potisnuta. Recimo prije 100-njak godina nije bilo normalno da se piše lijevom rukom, pa su se djeca prisiljavala da pišu desnom, ali bi sve ostale stvari većinom činili lijevom rukom i dalje. Začudo lijevaci se još uvijek rađaju i danas slobodno pišu lijevom rukom.= Citat =:
Izvorno postao cham3leon
Upravo su društvene norme stvorile neprirodno stanje gdje lijevaci nisu mogli pisati lijevom rukom iako im je to dolazilo prirodno, dakle društvo, norme i odgoj su bili uzrok problema tih osoba, a ne činjenica da je netko lijevoruk. Nekako čisto sumnjam da danas ima više lijevorukih nego prije 100 godina, ali je postotak ljudi koji pišu lijevom rukom sigurno veći
Pa to ti je pseudoznanost, disregard it= Citat =:
Osim toga, nisu li psiholozi rekli da se homoseksualnost može "izliječiti"?
Usput, to što netko osjeti homoseksualnu orijentaciju prije puberteta ne mora značiti da se ''rodio s time.''
Ako uzmemo u obzir to da ljudi to shvaćaju u najrazličitijim dobima, od puberteta pa do kasnog braka, sasvim je prihvatljiva šansa da jedan u xx shvate puno ranije od većine.
Što se tiče toga kako nastaje ili nestaje (zašto ne bi moglo nestati? Ako se netko uspio oženiti, do do 40. godine biti hetero i odjednom ''shvatiti'' da je gej, nema li logike da može i obrnuto? Ugnjetavam ne, doduše), prije će biti niz okolnosti.
Kao u nekoga tko odjednom postane lud nakon što je bio normalan cijeli život a da nije doživio neki slom ili nesreću.
Onda bi valjda bio biseksualan, meni zvuči malo nategnuto da u zrelim godinama izgubiš privlačnost prema jednom spolu. Ali neću teoretizirati jer stvarno ima previše faktora o kojima se premalo zna :)= Citat =:
Izvorno postao Mirko L
A ti zbilja misliš da je netko nakon 40 godina života shvatio da je gej? Meni to zvuči kao nebuloza, vjerojatno je ta osoba cijeli život imala potisnute homoseksualne primisli= Citat =:
(zašto ne bi moglo nestati? Ako se netko uspio oženiti, do do 40. godine biti hetero i odjednom ''shvatiti'' da je gej, nema li logike da može i obrnuto? Ugnjetavam ne, doduše)
Pa to...
Al' kak' smo odrasli, još se nitko ne vrijeđa, šmrc :')
S 40 isto kao s 18, svejedno se prije palio na ženske.
Osim ako, opet, predlažeš da je genetski.
Konsenzus razvojnih psihologa jest:
- naslijeđe - 40-50%
- zajednička okolina - 0-10%
- pogreške mjerenja - 20%
- ne dijeljena okolina - ostatak
EDIT: ovo samo da referiram na onaj dio rasprave o utjecaju gena i okoline. Nema gena za gejstvo.
Spolna orijentacija nije stvar svjesnog odabira jer se javlja prije ikakvog seksualnog iskustva. Homoseksualnost nije povezana s emotivnim problemima i problemima s funkcioniranjem u društvu. Većina osoba homoseksualne spolne orijentacije vjeruje da su se takvi rodili. I zadnje, ZDRAVI JEBENI RAZUM - vidiš da ima homoseksualaca i ko bi si normalan u našem društvu donio toliko patnje s fejkanjem da je gej (priznajem da ima iznimaka s 'obje strane'). Oni to ne rade radi pozornosti i to nije svjesni odabir (dobro, može svjesno odabrat fejkat hetero).
+homoseksualnost je stara ko grčka, AK ME BERETE :pray:
Nezz, ne kužim one nenormalno bijesne ljude, koji se crvene tamo na ogradi urlajući gadosti. Kak moraš biti ugrožen i nesiguran u sebe? :toilet:
A kak to možeš znati? Ako je netko cijeli život uvjeravan da mora voljeti žene i to ga uče od najmanjih nogu, to ima ogroman uzrok na razvoj pojedinca i ne može se zanemariti. Pretpostavljam da je kod takvih slučaj da su te svoje osjećaje toliko potisnuli da su se gadili sami sebi ili tak neš. Jako mi je teško povjerovati da je netko samo odjednom odlučio - a idem ja sad malo probat s mojim spolom.= Citat =:
Izvorno postao Mirko L
Ja sam lezbijka.
Inače, related: http://en.wikipedia.org/wiki/Kinsey_scale
[quote=Neven <R>]A kak to možeš znati? Ako je netko cijeli život uvjeravan da mora voljeti žene i to ga uče od najmanjih nogu, to ima ogroman uzrok na razvoj pojedinca i ne može se zanemariti. Pretpostavljam da je kod takvih slučaj da su te svoje osjećaje toliko potisnuli da su se gadili sami sebi ili tak neš. Jako mi je teško povjerovati da je netko samo odjednom odlučio - a idem ja sad malo probat s mojim spolom.[/quote:17uppm1w]= Citat =:
Izvorno postao "Mirko L":17uppm1w
Ne mislim da mora značiti. Slično kako se netko prebaci s jedne vrste muzike na potpuno suprotnu, kao jedan lik iz moje škole. Slušao je metal, odjednom je ošišao kosu, prodao sve svoje metal majice (i kupio rozu lol) i prebacio se na cajke. Osim ako opet ne predlažeš da je u sebi možda volio cajke, ali je bio potisnut zbog ekipe. U svakom slučaju, ionako nema nikakvog načina da dokažem da sam ja ili ti u pravu.
Ne znam uopće zašto je bitno je li netko namjerno ili slučajno homoseksualac, to je 0 razloga više za mržnju.
Usput, sam ću si probati srediti Thompsona svojim ograničenim mogućnostima :)
Genijalna usporedba, nemam rijeci
lol :D
Ozbiljno si to usporedio s promjenom muzičkog ukusa? ;__;
Reci mi jedan razlog zašto ne.
mi jedan razlog zašto ne.
Zato jer je ono kaj si ti napravio kategorijalna pogreška, jete. Seksualna orijetnacije nije ukus, napisao sam prije - to nije svjesni odabir. Ovaj tvoj pogled bi bio nekakav denaturalizirani krep.
Zar je svjesni odabir išta što ti se sviđa ili ne sviđa? Mogu li ja odabrati je li se meni sviđa Chopin ili Lady Gaga?
Zato vam govorim da je usporedba potpuno prigodna.
Btw,
http://i50.tinypic.com/1zmjeyp.jpg
:)
NIJE SVJESNI ODABIR. NE BIRAŠ TO :toilet:= Citat =:
Izvorno postao Mirko L
Pa to i govorim. Ni glazba ni seksualna orijentacija nisu svjesni odabir, što znači da je dobra usporedba.
= Citat =:
Izvorno postao Mirko L
Glazba je svjestan odabir.
Barem moja je.
Dobro, možda kod nekih nije, to bi puno toga objasnilo...
Kako je?
Svjestan odabir je što ćeš u nekom trenutku slušati ili staviti na playlistu, nesvjesno je što ti se sviđa a što ne.
Mirkovi argumenti: not even wrong.
Seksualnost nije kao ukus u glazbi, ukus u glazbi se razvija, s 12 godina i s 40 ti se vjerovatno neće sviđati iste pjesme, možda ni isti tip glazbe, to bi ako već moramo radti neke glupe usporedbe onda bi to bilo nešto kao sviđa li se nekome uopće glazba. Pretpostavimo da ima onih kojima se sviđa i onima kojima ne, mislim da neko tko ne uživa u tome neće nikad doći do te točke kad će reći od danas volim slušat nešto, al netko tko voli, sviđa mu se glazba moguće da će jedan dan doći i reći, ne baš tako naglo vjerovatno, ali da će reći više volim slušat cajke nego metal.
Pretpostavljam da se homoseksualnost javlja kad i heteroseksualnost, tu negdi kad i pedofilija vjerovatno. Mislim da su u pitanju tinejđerske godine, te ako uzmemo u obzir rast u društvu koje osuđuje homoseksualnost, djetetu koji voli isti spol neće to biti lako prihvatiti, moguće da će se smatrati nastranim, te će time nastaviti težiti heteroseksualnosti, možda i prihvatiti je do nekog trenutka, il možda do kraja života, al to neće promjeniti ono što on je. Ta osoba može voliti možda nekoga suprotnog spola, imat djecu s njime, al nikad je neće ta osoba privlačiti sekusalno kao neka osoba istoga spola. Naravno to su neke moje pretpostavke i mišljenja jer nemam toliko veliko znanje u tome polju da bi mogao išta takvoga tvrditi.
Da, to je upravo moja poanta. Ukus u glazbi se mijenja, kao što se može i seksualna orijentacija promijeniti :)
Naravno da ima takvih osoba, s time se i ja slažem, samo nadodajem da mislim da to nije jedina mogućnost.
@Pingvin - molim te iznesi svoje inteligentno mišljenje.
A ovo Mirko, jel ovo odabir?
Ne smetaju mi transgender ljudi.
Vi o kompleksnim temama raspravljate koristeći vrlo jednostavne i apsolutističke termine i argumente. Bravo.
Pa to je sasvim ok na forumu, kako ćemo drukčije, nego u terminima pučke psihologije (sad dal je to ispravno ili ne, nije bitno jer ipak govorimo o nekoj zdravorazumskoj slici čovjeka). To što mirko ovo sagledava isključivo subjektivno, to je druga stvar.
Mirko, prema tvojem argumentu čovjek bi se u neku ruku mogao istreniratiSda bude homo. Što ti, zapravo, tvrdiš jest da se mi treniramoSu našu seksualnu orijentaciju.
Eo, išo sam malo guglat, da potkrijepim ovo kaj piše, naravno postoji mnogo terija, mom stajalištu odgovaraju ova def. seksualne orijentacije:
Sexual preference: "The preference one shows by having a sexual interest in members of the same, opposite, or either sex."
Sexual orientation: "The direction of one's sexual interest toward members of the same, opposite, or both sexes, especially a direction seen to be dictated by physiologic rather than sociologic forces. Replaces sexual preference in most contemporary uses.
Sad pitanje koje se postavlja, možemo li reći da je ukus za muziku urođen? To bi podrazumijevalo nekakvu evolucijsku stečevinu čovjeka, dakle, neku adaptaciju. Mislim da postoji, ali općenito za muziku i muzikalnost (melodije), a ne za točno određeni žanr muzike - znači muzika kakvom ju mi danas doživljavamo. Znači imamo urođen ukus za muzikom, a ne u njoj. Možda bi dobra analogija za to bila da, primjerice, u hetero odnosu volimo bj, u dupe, razne poze, sado-mazo (žanrovi seksa xD). Ne znam jel dobra analogija, ali dočarava na što pucam.
Da, to što si rekao je točno moja teorija. Istreniramo se za sve.
Za muziku sam ti već naveo primjer, a i moj muzički stil se znatno promjenio.
Ja mislim da se istreniramo za našu osobnost, ukuse pa čak i pamet.
Jebemu, mirko ;_;.
Ti govoriš ko da smo za sve mi zaslužni. Napisao sam prije koliko su zaslužni geni, a koliko okolina, ti imaš utjecaja na to kakav ćeš biti, ali to je zanemarivo u usporedbi s ovim prije navedenim.
Opet si ignoriral kaj sam napisal i samo ponovil tezu svoju. Neda mi se. Forum jbte.
Znam ja što si rekao, ali to što si rekao nije činjenica.
Kako doći iz Dubca u dvorište Močvare? I treba do tamo?
@Mirko:
:/
Ok, kapetane Fakat. Dakle, odbacuješ konsenzus znansvenika o razvoju čovjeka (najbliže što imamo činjenicama) i vjeruješ svom sudu koji si stekao u svojih 15 godina postojanja i to koristeći se čisto introspekcijom. Čestitke. #mirkočinjenice
@hrčak:
Idi do kolodvora i ispod importanea imaš buseve, svi voze do tamo, al pazi da ne sjedneš na nekog direktnog za V. Goricu. Trebat će ti cca. 1h.