= Citat =:
Tko ne razumije zašto je biti članicom EU dobra stvar, nek ode na wikipediu ili negdje čitat o tome _ŠTO_ je EU, pa nek se onda vrati raspravljat.
Tko ne razumije zašto je standardiziranje zakona i propisa između 30-ak zemalja dobra stvar je jebeno retardiran.
Koliko članstvo u EU pospješuje i olakšava glomaznu gomiletinu stvari, počevši od najobičnije trgovine, preko obrazovanja, ulaganja, privlačenja kapitala, lobiranja, policijskih akcija... zapravo - nedamise nabrajat i nedamise objašnjavat. Idite čitat. Seriously.
Nitko još nije spomenuo u posljednje vrijeme popularnu teoriju, pa da preduhitrim - ne, € nije propao i neće propasti. Ne, EU se neće raspasti.
OKEJ ŠALIO SAM SE HAHA PROPAŠĆE! I AMERIKA ISTO! I KUBA ĆE ZAVLADATI SVIJETOM!
...
Kao što je netko već napisao, pliz - nemojte nas uspoređivat s drugim državama. Pogotovo ne s onima s kojima ni izbliza ne stanemo u istu rečenicu.
Čovjek bi čitajuć vas pomislio da nam je bankarski sektor na razini Švicarske, gospodarski na razini Njemačke, a turistički na razini... ne znam, Havaja jebenih.
Sve, ali doslovno sve što mi imamo imaju i drugi, ili mogu negdje nabavit jeftinije nego kod nas.
OSIM BILIĆ BOYSA I JANICE I IVICE HUEHUEHUE
Ne, fakat.
Recite mi KOJI je to naš sektor toliko razvijen da njime nadmašujemo bar trećinu članica EU? Koji?
Nijedan?
Okej, koji je onda toliko razvijen da je samostojeć, profitabilan i da može na toj razini funkcionirati idućih nekoliko desetljeća?
Nijedan?
Ali neki bi mogli biti?
Mogao bih i ja trpat Lanu Jurčević, imam s čim, fali mi samo par desetaka milijuna nečega na tekućem.
Sad fino primjenite ovaj na svim vašim primjerima.
I pliz, prestanite srat.
Onak - tramvaji? ALO, JEBOTE? Čitate li vi novine?
Oni tramvaji koji su skuplji od bilo čije alternative? Oni tramvaji koje ne možemo prodati apsolutno nikome? Oni tramvaji koje su naručili i platili isti oni ljudi koji javne wc-e plaćaju milijunima? Oni tramvaji koji se kvare kao parizer na zraku i više od polovice ih je u svakom trenutku na servisu? Oni tramvaji čije je održavanje preskupo i neodrživo? Oni tramvaji...
Onak, tramvaji. Tramvaji. Ja sam u nevjerici.
Zašto su jedna Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija etc. članice EU? Jesu li ili nisu u mnogo povoljnijoj poziciji od naše? Zašto nisu zafrkali brk i sa smiješkom rekli "DEČKI ĆAOBOK!" i ošli ća iz jedne tako loše tvorevine i (opet) postali samostalni i neovisni i nacionalizirali sve?
Probajte popričat s nekim Ircem koji nije zadojeni nacionalist, pa ga pitajte u kakvom im je užasnom stanju bila država prije ulaska u EU, a u kakvom je sad.
Da skratim.
Po prirodi smo lijen i oportunistički nastrojen narod.
20 godina smo sustavno uništavali vlastitu državu.
Prvo smo pušili retoriku da živimo u samodovoljnom raju na zemlji i da ćemo sprejebat Švicarsku u roku odmah, čim se riješimo Jugoslavije. Onda smo pušili spiku da se oporavljamo od rata i da su (i dalje) Srbi za sve krivi. Onda smo pušili spiku da se približavamo Europi, da smo u roku par mjeseci popeglali sve što je pouništavano u prethodnih 13 godina, da nam se standard diže i da će nam svima biti samo sve bolje i bolje. Sad nam opet pokušavaju progurat priču s početka kruga.
Ukratko, godinama smo jeli govna koja nam je servirala manja skupina uhljeba pričajuć o tome kako su se Nijemci, Austrijanci, Mađari, Srbi i tko sve već ne bogatili na naš račun i kako će sada sve biti drugačije i bolje dok su se... bogatili na naš račun. Godinama su nam mazali oči, pričali o domoljublju i o nacionalnom ponosu, skretali pažnju na događaje otprije više od 50 godina, i uz pomoć kontroliranih medija tako fino gurali tu priču da bi im i Katolička crkva mogla doć na tečaj iz marketinga i PR-a.
Gotovo svi projekti rađeni u zadnjih 20 godina - tramvaji, autoceste, tuneli, mostovi, you name it - služili su za nečiju samopromociju, u startu su bili loše planirani, loše izvedeni i netko je na njima oprao lovu.
Nema tog sektora, nema te gospodarske grane koja nije zaostala i koja ne grca u dugovima.
Da se razumijemo, ne žele nas u EU zato što smo im tako užasno potrebni.
Žele nas jer će dobit novo tržište na kojem će uložit lovu i obrnut profit. I usput se riješit dijela svog ljudskog šljama koji će doć k nama trbuhom za kruhom.
Uz to, žele imati pod političkom i vojnom kontrolom kompletnu Europu, jer nikome u interesu nisu novi ratovi poput ovog građanskog u Jugoslaviji (a, koliko god nekome to bila ružna formulacija, Domovinski rat je bio točno to!), jer je to kamen oko vrata cijeloj regiji.
Da, Nijemac će doć tu okrenut lovu. Napravit će biznis, na sve rukovodeće pozicije postavit Nijemce i platit ih bolje nego Hrvate koji rade ekvivalentan posao.
I TO JE JEBENO DOBRA STVAR!
Hrvat će se, ukoliko je nezadovoljan time, obrazovati, biti poduzetan, RADITI i biti konkurentan Nijemcu, te ravnopravno s njim dijeliti tržište. Bez monopola, bez protekcije, bez korupcije. (odnosno, sa svim tim, nije da su Europski državljani imuni na to, no u mnogo manjoj mjeri, jer više nećemo biti izolirana balkanska državica i bit će mnogo teže raditi takve stvari.)
Ili će, ukoliko nema uvjeta za napravit biznis ovdje, otić u neku od TRIDESET drugih država i napraviti točno to isto. I to će mu (mi, nam) biti jedno 800 puta lakše napraviti nego što je sada.
Ili neće, nijedno od toga. U tom slučaju će nezadovoljan raditi loš posao, za poslodavca koji ga izrabljuje, jednako kao što to radi i sad.
Dakle, da, drugi će profitirati na nama, no, priljev stranog kapitala će postupno oživjeti domaću ekonomiju i gospodarstvo, pa će određene grane biti u mogućnosti napraviti nešto sa svim tim silnim potencijalom o kojem vi pričate.
Uz to, bit ćemo prisiljeni promijeniti mentalitet u kojem bi svi radili što manje za što veću lovu, i u kojem svi lajemo na državu da se izvoli pobrinuti za nas, nesvjesni da već više od dva desetljeća ne živimo u komunizmu.
U tom slučaju ćemo MOŽDA za kojih 30-50 godina popeglati sva sranja koja smo si napravili u ovih 20 i postati donekle konkuretni državama s kojima se sad volimo uspoređivati. ( )
Alternativa nam je ostati regionalna Švicarska (čitaj: "izolirana balkanska državica"), koja će biti sve zaduženija, sve nekonkurentnija, u kojoj će srednji sloj građanstva u potpunosti nestati, čiji će lideri i dalje ostatak države nabijat nakurac kao čimpanza na speedu sredozemnu medvjedicu sa cerebralnom paralizom, ali neće završavati u zatvorima ili bježati uzduž i poprijeko po cijelom kontinentu pred kaznenim progonom jer ih nitko neće imati razloga progoniti, u kojoj će većina ljudi živjeti u bijedi bez ikakve perspektive, dok ne propucaju (doslovno i preneseno), odnosno, dok ne nastane neki novi val nasilja (ili nedajbože rat), koji će opet donijeti novo profiterstvo i daljnje propadanje, sve dok, ne znam... nas na kraju netko nasilno ne okupira.
Što bi u tom slučaju realno bilo potpuno zasluženo.
Uglavnom, da - tko glasa protiv ulaska u EU na referendumu, doslovno je glasao protiv vlastite države.