Ajde daj neke informacije, dosadno mi je na faksu...
Printable View
Ajde daj neke informacije, dosadno mi je na faksu...
Te se VTX3D grafe rade od malo losijih komponenata nego ostale iz Palit grupacije. Zato i jesu nesto jeftinije od konkurencije tipa Gainward i Palit. To je razlog zasto se klokala malo slabije.
update situacije:
prvo što sam probao je dati memoriji više struje... podigao napon sa 1.8V najprije na 1.9V, a onda i na 2V... ništa od toga i dalje se ruši... smanjio sam množitelj memorije, tako da sam je spustio na 533 MHz - i dalje isto sranje..
prebacio sa unganged na ganged mode - ništa...
napajanje isto nije problem, kao što sam i mislio... posudio sam corsa tx650 i isto sranje...
sad sam stavio memtest da se vrti do jutra pa ćemo vidjeti...
koliko se mogu u njega pouzdati? ukoliko ne javi nikakvu grešku, koliko siguran mogu biti da je memorija OK?
još moram vratiti originalan BIOS na grafu i flashati novi BIOS na ploču... najnovija verzija biosa za ploču je F6, na mojoj je F5...
kaj još mogu probati? nekako imam osjećaj da je softverski problem, ali then again, dva puta sam dizao friške windowse...
lagano sam LUD inače! :killyou:
Nahebao si .
Probaj sve to po redu napraviti ,nadogradnje biosa tj. vraćanje na stari video bios ali čisto sumnjam da će od toga biti od koristi .Na karaju ćeš morati prodavati grafu ili mijenjati ploču .Ne vole se ploča /grafa/memorija .
Si ovu drugu instalaciju windowsa odradio bez instalacije drivera za čipset ?
bacaš me u depresiju... :(
prvu instalaciju windowsa sam "odradio" bez instalacije drivera za čipset, samo grafa...
sad drugi put sam stavljao drivere za čipset s CDa koji je u bundleu s matičnom...
iskreno, nadam se da je memorija krepala, u subotu idem u zagreb i kupim novi keks i vozdra... :pray:
I have skoro identicnu plocu i NE TREBAJU TI ZA WINDOWS 7 NIKAKVI DRIVERI OSIM ONIH ZA GRAFU. Probaj stavit Windows 7 i neki random Catalyst. Windows 7 je so fine. Drzim fige!
Ma kakav memtest preko noći, ako je ram neispravan to ti se vidi već u prvom ili drugom prolazu.
Daljnje testiranje rama (to preko noći npr) je za slučaj da si ubijeđen da ram ne valja a to se ne vidi u par prolaza.
Drivere uvijek trebaš stavljati zadnje od proizvođača (bilo za grafu, čipset, zvučnu, mrežnu, w-lan, ...).
Dakle driveri za Chipset (NB i SB) Gigabyte-a i ostalih proizvođača su za "Q" jer su i stari i puno tog im fali.
Skini drivere za čipset od AMD-a, nemoj da ti još i link moram tražiti. Zadnji su mislim 10.12 jer uvijek prate verziju grafičkih drivera.
memtest mi se vrtio 4 sata, sad sam ga prekinuo... 0 errors... :shock:
jebem ti sve...
idem flasham najnoviji bios na ploču, i original na grafu... i'll keep you posted.. :)
Prvo na grafu, zatim na plocu.
vratio stari bios na grafu i nije pomoglo...
e sad, stavio sam novi bios na ploču i još uvijek mi se događa error, ali više se ne smrzne komp nego jednostavno baci na desktop i mogu dalje normalno koristiti računalo... error u system logu isti...
:?
EDIT:
evo što mi se u windowsima dešava...
http://img187.imagevenue.com/loc246/..._122_246lo.jpg
= Citat =:
Izvorno postao bezimeni
Baš i ne izgleda lijepo.
Izvadi grafu, očisti kontakte, vrati grafu, underclockaj ju i onda vidi.
Posudi od nekog drugu grafu pa isprobaj.
Al ček, možda je proc neispravan. Ne bi ti Prime95 kakio, a on ne opterećuje grafu.
Daj pokreni OCCT i vrti OCCT LinPack. Ili obični OCCT test.
Ukoliko pokaže neki problem s nekom od jezgara moguće da ti procesor nije dobro sjeo u socket ili da je neispravan.
Gledaj realno, ram ti je ispravan (radio prije dobro, prošao memtest), grafa ti je prije radila kako spada (dok nisi uštekao u novo), napajanje je u redu, disk valjda isto, kao i ostale stare komponente. Veća vjerojatnost je da je nešto od novog defektno.
Možda te baš zeza Gigabyte ploča. Ili procesor...
Jesi ti to negdje ranije za temperaturu procesora rekao 67 stupnjeva? To je dobrano previše za Amd Phenom II...
prime 95 je danas radio 2 sata bez problema...
a 67 C je temp bila u OCCT PSU stress testu, mislim da on vrlo dobro zagrije proc...
ne znam, odoh spavati, sutra nastavljam...
67 nikako nije dobro, što god ga grijalo.
Vidi što ovdje kažu:
http://products.amd.com/en-gb/DesktopCP ... spx?id=532
Opasna temperatura mu je 62 stupnja, možda si ga spalio?
ma ne vjerujem da je spaljen, pošto bilo koji cpu test (occt, prime 95, prolazi bez problema, a i tih 67 C je bilo jednom na minutu) ...
edit:
možda sam i krivo vidio tih 67C jer evo, upravo vrtim OCCT cpu test i temp ne prelazi 57C...
vrtio sam i sat vremena furmark, nikakvih artefakata nema, temperature su do 60C...
počinjem vjerovati bezimenom... :(
probaj sa drugom grafičkom, recimo od prijatelja...
Koliko je star monitor?
monitor je star 4, 5 godina... ali kakve to veze ima?
probat ću sa drugom grafom ako mi današnji plan ne upali, a to je: ponovna instalacija windowsa s time da ću ovaj puta ostaviti ukopčan samo jedan od tri diska, friške drivere pa ćemo vidjeti... a prije toga ću ga cijelog rastaviti, ispuhati, ponovno pastu na proc i sastaviti...
Kakve veze ima? Neispravan monitor može zadavati slične probleme kao npr neispravna grafička kartica.
Čak i loš kabel monitora (pogotovo ako se koristi VGA) može uzrokovati probleme.
Ne vidim smisao u reinstalaciji Windowsa, samo stavi zadnje drivere.
a gle, ako je monitor neispravan kako to da se to počelo dešavati upravo sada kada sam zamijenio proc i ploču...
Što se isto to ne pitaš i za ostale starije komponente?= Citat =:
Izvorno postao IGoR_2803
Poznajući Dona Kihota on bi se kladio da je Gigabyte ploča kriva.
Preporučio bi ti AsRock ploču i LC napajanje usput.
Ne znam što je, pokušavaj dijagnosticirati redom.
Windowsi nisu, RAM nije, napajanje nije, ...
Misliš da je grafa - probaj neku drugu.
Misliš da je procesor? Probaj svoj stari ako ga matična podržava...
Igore, ovo ti je link za AMD SB/NB drivere za Vistu i 7, 32bit i 64bit...
http://sites.amd.com/us/game/downloads/ ... -32.aspx#3
hvala, našao sam to već, instalirao i ne pomaže... od kad sam flashao novi bios na matičnu više se komp ne smrzne, ali svejedno se driver resetira i izbaci na desktop iz igre...= Citat =:
Izvorno postao marijanovic
Ocito nesto nije u redu s grafom.
Video memory stress test: http://majorgeeks.com/Video_Memory_Stre ... d5896.html
Što se dogodi kad underclockaš grafu?
Jesi voljan probati pećnica-metodu popravka?
Kako se grafa ponaša u drugom kompu a kako druga u tom?
sad instaliravam gta 4 ponovno da probam, friške windowse sam stavio, ostavio samo jedan disk, stavio najnovije čipset drivere s amdovog sitea, najnovije vga drivere, a prije toga rastavio i sastavio cijeli komp...
ako neće biti dobro idem k frendu po grafu i po memoriju...
ali već vidim da nije OK jer se mi kod skrolanja pojavljuju divlje boje..
Što će ti memorija; ako je prolazio Memtest, nema potrebe tražiti drugu.
Idi po grafu da isprobaš. Ako bude i s drugom grafom, vrati stari proc (ako nisi već riješio nekako, prodao ili nešto)...
a mislim gle, prolazi memtest, ali isto tako prolazi furmark... prema tome nije ni grafa... :?
Vrtiš furmark i ne pokazuje probleme?
Pa onda sumnjaj na procesor, kažeš da ti ne prolazi Prime95.
prolazi prime95 small ffts... i to bez problema par sati... ne prolazi blend test... to sam već rekao, da se ruši na blend testu... razlika između ta dva testa je da smalll ffts opterećuje samo proc, dok blend jako opterećuje i memoriju... prema tome bi memorija bila u pitanju... zato i želim probati sa drugom...= Citat =:
Izvorno postao marijanovic
međutim, onda nema logike da prolazi memtest86
Nemoj mi uzeti za zlo ovaj komentar, ali mislim da si se ti (baš kao i ostala ekipa) malo previše zaigrao sa hardverom. Ok je kada to rade ljudi kao što je Shaka, koji se igra uz Mega Shadow hladnjak na procu i Cyclone hladnjak na grafi, ali ovo modanje bajosa i slične egzibicije predstavljaju potpuno odsutstvo logike i zdravog razuma iz pojedinca.
VTX3D je firma koja radi jeftine grafe i to ne zato da zaradi manje, nego da kroz grafulje plasira na tržište one (ne baš tako najs) dijelove koje bi bilo šteta ne iskoristiti, ali koji u većini slučajeva nisu predviđeni za igranje s njima, nego za to da takvu grafu koristiš takvu kakvu si (jeftino) kupio i budeš sretan da radi.
Ovo se odnosi i na ASRock ploče također.
ASUS, Gigabyte, MSI i ostale razvikane firme ne rade proizvode s primarnim ciljem da se isti dobro klokaju, nego jednostavno koriste malo izdržljivije i kvalitetnije dijelove radi podizanja kvalitete samog proizvoda i radi očuvanja statusa brenda na tržištu aka da se ne osramote. Ipak, čak i tim "kvalitetnijim" proizvođačima sigurno nije bilo u planu to da će korisnici njihovih proizvoda modati bajos od npr. grafe i time joj dati mogućnosti koje njeni dijelovi nisu u stanju izdurati. MSI grafe i VTX3D grafe se (iako ljudi često tako misle) ne rade od dijelova jednake kvalitete i zato će se MSI grafa u većini slučajeva veselo klokati pod svojim MSI bajosom, dok će se VTX3D grafa pod tim istim bajosom patiti i cviliti od muke, te stoga vrlo vjerojatno i bacati artefakte ili čak pretrpjeti trajna oštećenja.
Postoji razlog zašto ljudi koji žele ozbiljniji OC kupuju provjerene, razvikane i često skuplje komponente. To ipak nije radi marketinga i nije radi njihove gluposti, nego uglavnom radi toga što im takve komponente daju željenu stabilnost pri povišenim taktovima, a stabilnost i pouzdanost je, vjerojatno ćeš se složiti sa mnom, esencijalna i najbitnija stvar kod hardvera.
Žao mi je radi toga što se patiš s ovakvim glupim problemima, ali nadam se da shvaćaš da si upravo ti sa svojim žmikanjem hardvera najvjerojatnije pogodovao nastanku ovih problema s kojima se sad upravo bakćeš.
Ne kužim ljude koji pate na OC, ali ok, ako ih to veseli nemam ništa protiv.
Kao i kod automobila, džaba ti je nabrijati motor ako nemaš dobre kočnice. Brz si onoliko koliko brzo možeš stati, ako me kužiš.
Puno sreće i držim ti fige da sve središ u najkraćem mogućem roku. :friends: