o novim aticama... r8xx
Printable View
o novim aticama... r8xx
R8xxS!? A baš ružno ; )
Poistovjetit ću R seriju s XT serijom..
Još jedno pitanje, DX11 uz ATI?
Bio sam neš pročitao da je ATI neš razvio te da će biti preteći u tome O.o
Neš u vezi s DX11.
to je kodno ime čipova, rv870 npr...
Oh a zato O.o
Nisam išao na to ^^
evo nove atijeve grafe, hd4730 bazirane na okrljaštenom rv770 čipu... izgleda da se ovime potpuno pokušava zamijeniti 4830 pošto su po performansama tu negdje... preporučena cijena je 79 USD, znači oko 600 kn vjerojatno kod nas... što je 100 kn manje od najjeftinije 4830...
evo i linkSna cijeli članak...
LoL cjena je mizerna (kod nas +20%), ali opet ispadne bolje nego 4670HD u svim segmentima...= Citat =:
Izvorno postao IGoR_2803
128 bit sabirnica me ne plaši, nego zanima me kako će sa svojih 8 ROPsa biti mnogo bolja od 4670HD,
tako da je postalo zanimljivo...
Time bi nVIdiji maznuli low, mid-low, i mid rang grafičkih kartica, dok mid-high već pripada ATI-ju (4870/4890).
Jedino je ostala borba (kao uvjek) za high kartice, ali to je dobro..
nVidija ne nudi ništa novo, ne snižava baš cjene, većinu kartica preimenuje tako da im low, mid-low i mid segment liči na ništa...
Nebi se sa ovim slozio, nvidia takoder nudi u tom segmentu dobre graficke kao sto su gtx 260 i gtx 275 koje su cak i u vecini igra jace od atijevih(275 od 4890 i 260 od 4870) iako je nvidia uvijek skuplja stotinjak kuna ne moze se reci da taj dio trzista pripada ati-ju.= Citat =:
Izvorno postao Don Kihot
http://www.overclockersclub.com/reviews/nvidia_gtx_275/
http://www.overclockersclub.com/reviews/palit_gtx260/
Budimo realni, 200-250kn razlike za iste/približno iste performanse je smiješno.
Dakle za 250kn si kupim novog miša, ili tipkovnicu...
Još što sam zamjetio jučer na sapphireovoj stranici, a to je 4730HD.
Dakle kako ide priča kod ATija:
Napravio je 4xxx seriju, no pričajmo samo u snažnijim karticama, dakle o 48xx, 47xx i 46xx.
Za najjeftinije je napravio 4650 i 4670 (možda čak ima i 4630, ne znam).
Onda su došle 4850HD i 4870HD. SUper, dvije high end.
Nakon toga je uslijedila 4850x2, 4870x2.
Da bi se ATi sjetio napraviti jeftinijeg predhodnika 4830HD, i još jaček slijedbenika sa jednom jezgrom 4890HD.
E sad tek počinje zavrzlama, oko oznaka.
Dakle dolazi 4770HD koja je u principu zamjena za 4830HD, jer ima performanse sličnije 4850HD nego 4830HD.
Dakle umjesto unaprijed (ili između) ide se na stavljanje manjih oznaka.
A sad je još zbunjenije sa 4730HD, koja (pazite sad ovo) ima 2x 6pin konektor (pogledajte na sapphirevoj stranici, ona ga prva već ima),
i tvrde da ima taktove slične 4850HD i 4870HD (čak i ima data sheet, proučite, 127bit, taktovi su slični, GDDR5).
Dakle kartica bi po performansama trebala biti između 4870HD i 4890HD, ali pobogu čemu oznaka 4730HD!?!?!?
Stupid potez ATija, preglup da boli (isto zbunjujuće kao kod nVidije sa silnim oznakama tipa: LE, (x), GT, GFS, GS, GTX, GX, GTX -> WTF?!?).
Umjesto da imamo piramidu koja bi izgledala ovako:
4870x2
4850x2
4890
4880S->S4730
4870
4860S->S4770
4850
4830
...
Vidite o čemu pričam?
Jebeni fuckup! Tko ne prati tržište, mislit će da je 4730 slabija od 4850,4830,4850,4870 i 4770!
:shock:
Tko sam ja da se petljam sa oznakama, znam da su uveli niži razvojni proces, al moglo se staviti nešto tipa ovog što sam napisao (jer brojeva za označavanje ima),
ili su umjesto 4770 (zamjena za 4830 koja je sličnija 4850) mogli staviti 4850v2, a umjesto 4730 da bude 4870v2, ali WTF samo ne ići unazad!
vrlo vjerojatno zato što je konkretno 4770 po svim ostalim specifikacijama trebala biti slabija i trebala je upasti između 4670 i 4830. nitko nije očekivao da će novi 40nm čipovi imati tolike performanse. a s obzirom da je sav press materijal, naljepnice, hladnjaci, kutije već odrađen s natpisom 4770 nije imalo smisla mijenjat ime kartice.
Zadnji post da ne bi vise isli u off topic= Citat =:
Izvorno postao Don Kihot
u raspravu ati vs nvidia necu ulazit, ali reci da atiju pripada mid-high trziste je takoder smijesno posto nvidia u tom segmentu ima isto tako kvalitetne grafe.
@Gwin dobar sig, nisam ni vido taj post :rotfl:
= Citat =:
Izvorno postao Kalhant
:rotfl:Code:goran t. je napisao/la:
Jel ti je mozilla orginalna?
@Kalhant - Recimo meni se sad više sviđa 250GTS koja je 50kn skuplja od 4850HD, to je već konkurentno, i ja ju biram prije 4850HD,
ali do jučer je ta ista kartica bila 178ln skuplja od 4850HD, što nije imalo smisla da ju se preporuči (počela nVidija snižavati cjene NAPOKON).
Dakle dobro je da ATi drži "low price - high performance", jer time i nVidija mora rezati cjene, i napokon se to dešava.
Molio bi bez ATI-nVidia prepriki...
Pogotovo izmedu usera koji se kuze u hebeni hardware...ono pricate jedan drugome sto znate i jedan i drugi :D
Decki, to vam sicka boli sto on ima intel+nVidia koja pomalo gubi :P (sarkazam naravno ali cak ako pogledamo cjene to i nije daleko od istine)
Vraća se nVidija, spušta cjene, ali opet nedovoljno nisko...
Najviše je popušila na chipsetima: otkad je AMD zavladao sa svojim odličnim chipsetima za svoje procove,
nVidija je lagano posuckala... Šteta, jer nForce chipseti su uvjek bili dobri (ali i pre-skupi).
Tako da je taj dio kolača prepustila opet AMD-u (i ATiju).
Eventualno bi se mogli izvući sa novim chipsetom za AM3, sa podrškom za SLi/Crossfire i triple 16x/16x/16x propusnost, to bi bilo uber dobro...
ZIP FAJL!
Kolko ja znam nVIDIA je odavno odustala od proizvodnje chipseta.
Šuškalo se o novom nForce 7 chipsetu..
Nikad se ne zna.
Nebi imo nista protiv njega :)
i prevruci... :) jedva sam obuzdao svojega nf 550 :D= Citat =:
Izvorno postao Don Kihot
Phenom II X4 965 BE u pripremi
AMD uskoro namjerava pustiti u prodaju do sada najbrži četverojezgreni procesor u tvrtkinoj ponudi, model Phenom II 965 Black Edition. Ovaj čip bi trebao imati početni radni takt od čak 3,4 GHz, za 400 MHz veći od glavnog konkurenta, Intelovog Core 2 Quada Q9650.
Opširnije...
Onda bi mogla pasti cjena 955 na kojeg škicam :P
Ma vidis da nas AMD voli... :wink:
3VGA monitorS(<click)
Impresionirajuće!
iako ne tako potrebno...
Procurili TWRK AMD ultra OC procesori!
AMD's Phenom II X4 TWKR
Ima to i na pc ekspertu, baš sam maloprije pročitao (:
Eo jedno zanimljivo kuciste iz thermaltakea.
uFg1JluB8hI
Nije me pretjerano impresioniralo ali ima zanimljivih ideja.
God why su stavili onaj ružni gumb/potenciometar za brzinu ventova?
Šta nije moglo biti nešto simpatičnije?!?!
Sony Ericsson W995 aka ZVER
da nisi zaboravio link? :)= Citat =:
Izvorno postao h3@dhunt3r
Joj, kako volim kućišta ravnih podloga i bez ikakvih većih izbočina.
Lian-Li su baš prava kućišta, jednog dana ima da si kupim jednog i izigram se nad njim xD