Tegla na koji faks ides?
P.S. Čije video tutove mi preporučate za beginnere? :)
Printable View
Tegla na koji faks ides?
P.S. Čije video tutove mi preporučate za beginnere? :)
Digital tutors ima jako puno tutoriala za mayu, nesto manje za ostale programe, gnomon workshop je takoder dosta kvalitetan i pokriva razlicite programa i pogledaj si lyndu nemaju bas previse 3d tutoriala, ali sam cuo da su njihovi essential tutoriala medu najboljima.
alu zagreb
kako se sprema u mayi model u OBJ file?
hitno
Ciljam na 3DS Max.= Citat =:
Izvorno postao Kalhant
sve sto je kalhant napisao ista kolicina tutora koju su izdali za mayu ista kolicina za svaki od ovih je izdan i za 3ds max. ni jedan nije vise izdan ni jedan manje.= Citat =:
Izvorno postao Aerendyl
lynda su ti osnove, gnomoni nesto naprednije a digital je ono sto svatko treba znati.
Da ne otvaram novu temu, postam ovdje.
Znači, imam nazovi error, koji se inače lako može vidjeti u igrama i 3D filmovima, a taj problem je textura/model(?). Uredno sam izmodelirao, uredno sam stavio texturu, kao i sve drugo što sam napravio, i ono paf, kao da se javlja onaj tzv. "ZF" efekt (tipa kada spojiš dvije plohe da prolaze jedna kroz drugu (tako da budu skupa na istim XYZ koordinatama, i da pri tom nisu iste boje/texture), pa se iz svakog kuta taj dio drugačije vidi, kao da su dvije plohe skupa (jedna u drugoj), a nisu.
Provjerio sam par puta model i texture, i sve je OK. Pokušao sam stavljati i druge texture, te obrisati taj dio modela i na novo ga izmodelirati, ali uvijek završi isto. Pokušao sam preko OBJ formata ubaciti model i texturu u druge programe, u njima bude isto.
Šta bi trebao napraviti da to popravim?
Mislim da ćete lako to skužiti iz slike zaokruženo žutom bojom. Na 4 su mjesta, sudeći da je to mirror, na dva je.
http://www.imagesforme.com/upload/befe9fed.png
Potpuni sam noob sto se tice textura, ali meni to izgleda kao da si zalijepio premalu texturu pa ti se razvukla. Probaj napravit uv layout i prebacit ga u photoshop pa tamo tu texturu duplicirat i smudgat na mjestima gdje se spaja.
Textura je 512×512, cijela ograda mi je u toj texturi, i fora je što se nije razvukla. U texturama kada pogledam sve izgleda OK, i sve izgleda da bi u 3D-u trebalo biti OK, a ono u 3D-u on nju razvuče po dijagonali. Pokušao sam stavljati razne texture, i nula bodova, pa ne vjerujem da je u opće pitanje u texturama, mislim da je nešto do modela, a opet, taj dio sam već dva puta modelirao na novo. Ne znam, totalka.
ne. to je unwrap. moze i tako a moze jednostavno staviti uvw mapping ako radi u 3ds maxu te bez nepotrebnog unwrapanja namjestiti teksturu po geometrijskom gizmu. inace ovakvo teksturiranje bez unwrapa se radi tako da se model podjeli u regije. one "plohe" koje su na y osi odredi im se jedan ID a plohe koje su na x drugi ID te plohe koje su na z osi treci ID.= Citat =:
Izvorno postao C
UVW mapping se zatim baca po zahvacenom poligonu te odmah automatski se namjestaju 2d kordinate po modelu.
3d koordinate ti nisu namjestene, zguzvane su ti zato ti guzva teksturu. podesi to, rekoh ti kako i sve sredjeno.= Citat =:
Izvorno postao C
stavi checker mapu na objekat pa ces vidjeti da ti 2d koordinate nisu sredjene.
uf post prije je za kalhanta. zbilja se ne snalazim ovdej vise.
Tako sam i radio (drugačije ni ne mogu; kako bi to ispalo). Fora je u tome što je geometrija modela na texturi (ili obratno; kako hoćeš) točna glede 2D-a, a kada gledaš u 3D, problem. Zato ništa ne kontam, jer te plohe su za Z osi i posebno sam ih stavio na texturu (možeš voidjeti da ovi manji poligoni skoro pa se ne uklapaju s drugim, upravo zbog toga). To sam vidio npr. u BF2, gdje je ravnica, teren, i na tom terenu jedan poligon je takav, po dijagonali, ofc. U nekim programima je OK, ali ja radim u takvima, gdje nije OK.
= Citat =:
Izvorno postao C
aj nakelji checker mapu umjesto texture pa daj screenshot vamo. ja sam siguran da nisi dobro napravio 2d koordinate za teksturu.
Yeah. Riješeno, pri stavljanju ploha na texturu sam nešto zaiebao (oko "rezanja" modela što si govorio za XYZ), pa je ispalo nakaradno. THX. :D
= Citat =:
Izvorno postao C
eh... :rotfl:
Ma W3D ima šugavi običaj pamćenja materijala, tako da sam mogao izmodelirati i texturirati milijun puta, uvijek bi isto završilo, a ja se ne bi sjetio obrisati materijal, nego texturu i dio modela, i ostale kerefeke... :gitara: :rotfl:
MEET MELINE : THE MAKING OF
http://www.vimeo.com/7708580
Jako dobro objašnjeno, step by step, kako ide izrada animacije.
= Citat =:
Izvorno postao Aerendyl
samo jednu stvar nisu spomenuli a to je novac koj je neophdon da ovakvo sto nastane, vrijeme i pluginovi. jer vidim da se koristi face-rig dodatak sto ne dolazi po defaultu uz standardne 3d aplikacije. ali teoretski da se skuzi kako sto nastaje stima.
inace mogli su to i jednostavnije odraditi. preko bipeda + motion capturinga. posto postoje mocapi jeftini bas za kucne radinosti. mislim kad vec imaju novaca mogli su to brze i jednostavnije izvest al ajd nego da su rpeko bonsa svaki pokret rucno radili pa naknadno usnimavali svaku animaciju slazuci je u motion flow.
odlican video uostalom, lajkam animaciju, simpaticno.
jel moze link od toga? to bi volio imati, ak nije previse skupo mozda i budem...= Citat =:
Izvorno postao Barathrum
upisi smo u google mocap (motion capturing)= Citat =:
Izvorno postao cerberi
da ma trazio sam vec tako al sve mi se cini dosta skupo. Znam da to nije bas jeftina oprema ali sam mislio da si ti vidio nesto po pristupacnijoj cijeni...
pa vidio sam neki mocap za 900 dolara. mislim meni je to relativno jeftino s obzirom kakvih cudovista ima.= Citat =:
Izvorno postao cerberi
sa tim da taj mocap ima mini loptice koje se nakelje čičkom na djelove koje trebas. nije onaj kao plocica i slicno sto se kao ljepenkom, trakom zaljepi. program je relativno jeftin jer sluzi samo za pracenje tih "loptica" ping-pong balls se zovu uglavnom, znam da je idiotski naziv al ajd. i zatim se 3d biped usnimava u predvidjenu ekstenziju i importira preko motiona u max gdje se presnimava u .bip ekstenziju. zatim se samo malo dorade koraci, nista previse kao u videu, puno manje ima mrdanja oko svega i kad se napravi 3-4 uzastopne animacije pokreta preko motion flowa se naprave slojevi animacije, slicno kao photoshop i layeri, svi layeri se po zavrsetku kolapsaju u jedan glavni te sve animacije po layerima bivaju spojene u jednu zajednicku. jos malo editiras sto trebas po pinovima animacije i to je sve.
jedino sto mocap trazi prostor a to sam vidio da u stanu u onom video njih dvoje nisu imali, pa kuzim zasto su i sve rucno radili. jer treba postaviti zelenu pozadinu.
E ajde ako imas link ili ak mozes pogledati di si to vidio bio bih ti zahvalan jer to je stvarno jeftino nasprem ostalih. Vidio sam neke od 5-12k $ - brutalno...
Ja sam probavao taj mocap raditi sa 2 video preko MatchMover-a jer ima opciju za mocap. Al to je sve ispalo polovicno, pola animacije i bonesa nisam imao, morao sam sam dodavati sam a dodatne kamere ili fotice za snimanje nemam.
Ako moze link ili ime bilo bi super...
Dečki u kojem se procesu koriste efekti iz After Effectsa? Dali ima toga u 3d-u ili je opet to nešta drugo (motion...)? I koja je razlika između premiera i after effectsa? Hvala!
After Effects ti je program za dodavanje efekata, kakvih, to pogledaj u opisu sta sve mozes u AE-u. U Premiere-u editiras videe, te ih slozis u zavrsni film. Ukratko...
Pa dobro, ali šta nemogu i ja npr u 3DS Maxu staviti neke particle, napraviti animaciju, ubaciti tiltlove itd?
mozes, ali u vecini slucajeva to je puno lakse i bolje napraviti u After Effectsu. Nadji na netu opis AE-a i review pa procitaj, bit ce ti jasnije onda.
Al da ne bude zabune, to nije 3d program kao max, maya itd. AE je 2d, mozda sa nekom 3d mogunosti.
eto, napravio sam saku i dobio 5 iz tog kolokvija, pa procjenite
inace, ovo mi je 1. imodelirani 3d rad :D
dobra je. ali ti ne valjaju clanci na prstima. sve ostalo je kako spada. good job= Citat =:
Izvorno postao Tegla Ajvara
samo drugi put koristi Msmooth unutar editabilnog moda nemoj dodavati modifajer meshsmooth ili turbosmooth i slazi po redoslijedu modifajere nemoj kolapsirati ih. :D
a to sta se tice smotha, to je obicno smothanje
nama je receno da mora cjela saka bit napravljena od pravokutnih poligona (4 tocke), nesmje nam se desit trokut (3 povezana vertexa)
tak da drugacije mislim da nemere
neznam :|
sad treba napravit teksture za to, onda poubacivak kosti i onda animirat
al to cemo extra ucit :D