Apple iPhone 4 Hands-On
iPhone 4 hits T-Mobile Germany in June, three Canadian carriers in July
Printable View
Ovaj iPhone 4G kraj Nokije N8 nema šta tražit. Fail totalni. Nokia N8 će kad izađe biti najmoćniji mobitel na svijetu, a ovaj iPhone će napokon doživjeti krah. Živjela Finska!
Ako baterija bude kako govore, ovo se obavezno kupuje. :)
kad nokia bude imala aplikacije poput iphonea (tipa zagreb tramvaj) i igrice, onda cemo razgovarat... ;)= Citat =:
Izvorno postao Niko Bellic
Kad iPhone ukine iTunes, omogući drag & drop, da dvije godine jamstva na uređaj i uvede pravu servisnu podršku onda možemo razgovarat...
iPhone nikada neće biti bolji od Nokije ako gledaš objektivno i uzmeš sve njegove mane u obzir. Ako gledaš subjektivno onda je to drugi par rukavica. Kažem to, jer sam već nebrojeno puta pomislio uzeti iPhone i uvijek me odbila neka od njegovih specifičnih mana...
i meni se sralo na pocetku od ajtjunsa, ali dok ga skuzis nije uopce strasan...
uostalom, postoji i pwntunes... ;) (omogucava drag&drop)
moze se blejat u specifikacije kolko se oce, ali kada ti uzmes jednu touch nokiu na 2-3 mjeseca, i iphone na 2-3 mjeseca, ostat ces pri iphoneu...
što će nama koji od smartphone-a tražimo samo wlan,gps,kameru i muziku,a te aplikacije nikad neću ni koristit niti me interesiraju niti mi trebaju nepotrebne gluposti i igrice na mobitelu ..
Evo što sam ja zaključio da mi treba pod osnovno...
1.) baterija (uz 5800 imam i 5230 u kojoj punim drugu bateriju)
2.) garancija (elektronika se kvari)
3.) veliki ekran (za surfanje)
4.) 3G (za surfanje)
5.) WLAN (za surfanje)
6.) mjuza (postoji alternativa zvana mp3 player)
7.) fotić (postoji alternativa zvana digitalac vulgaris)
iPhone mi ne pruža dvije (meni) najvažnije stvari, uvijek punu bateriju koju zamjenim u manje od 30 sekundi i dvije godine mira dok mi traje ugovor. Zbog tog mi iPhone saka i nema te aplikacije ni brzine koja bi zasjenila ove dvije velike mane.
App store mi je najjači razlog zašto bih imao iPhone, zaista moćno, ali problem je što pola aplikacija otpada na sranja koja nikome ne trebaju. Tu ne ubrajam igre (možda neke), nego aplikacije poput nekakvih xray skenera i ostalih gluposti koji su totalno beskorisni.
Među korisnim aplikacijama opet puno toga odlazi na nekakve kalendare, virtualne rokovnike, podsjetnike i slično, što jest zgodno, ali mislim da stroj sa procesorom od 530 MHz može i bolje. Našao sam par matematičkih aplikacija koje dobro dođu, i tako. Kad je Apple banao Commodore 64 emulator radi mogućnosti programiranja u basicu, pokazalo se da i oni žele napuniti app store manje korisnim aplikacijama. Možda sitnica, ali meni smeta.
Suprotno. ostat eš na iPhoneu.= Citat =:
Bio juće u T-comu i probo čačkat po nokiji X6... TS je čak i dobar ali opet tu je ta neka plastika koja teže klizi pod prstima. međutim razočarao me opet onaj menu po kojem je 3 puta teže upravljati. nadalje, plasika koju su koristili na mobitelu je lošija od one na nokiJi 3310.
Al ok kad pogledaš mogučnosti mobitela može proči.
Zatim sam ošao do SE vivaz i prvo što me zasmetalo je plastika koja škripi i pucketa na sve strane. Al ok to može priči. Potrudoi sam se čačkati po menuu i prvo sam se zapitao zašto ne reagira :? nakon par sekundi sam shvatio da ekran moram stisnuti ko konj da bi reagirao. Poslje toga skontam i da je full neprecizan. dalje se nisam ni trudio upoznati sa ostatkom mobitela. samo sam se okrenio prema 3GSu i zapitaop se pa zar se niko nije ni potrudio napraviti bolji mobitel od iPhonea.
Ne pola nego 99,6 % nesluži ničemu.= Citat =:
Izvorno postao cham3leon
Eo nagrecao sam 6 applikacija na svom iPhoneu koje su donekle korisne i koje ću uvjek ostaviti na mobielu (dok ne ađem alternativu za njih^^)
Da, svakome nešto fali ili mu dobro dođe, meni iphone ima sve kaj mi treba, i previše; tak i tak će mu glavna zadaća bit da se kur***im okolo.
U biti kod iphone mi se sviđa njegov tehnološki background, tehnologija izrade, čvrstoća, dizajn, sama reputacija koju je stekao prijašnjim modelom, brzina, jednostavno i brzo sučelje...Možda ima nekih stvari koji mi se ne sviđaju al lako ću zažmirit na jedno oko, puno više pluseva ima. I naravno, na kraju, osobni afinitet prema tom mobu, kao i prema samsungovima npr.
Razmišljam kupiti iPod touch, ali samo zbog toga što je to jedino džepno računalo na današnjem tržištu a da nije telefon.
Upravo se sa ovim najviše slažem :D= Citat =:
Izvorno postao Aral
A i sa večinom ostalih tvrdnja se slažem. na večinu mana sam se već navikao, a sad su sa 4. modelom ispravili, tj nadodali jedan veliki plus a to je HD videokamera. Još samo da nadodaju normalan file sharing pjesama i barem slika ili telefon je skoro pa savršen.
Baterija?
Za prosječnog korisnika iPhone je san snova, no ja bi se uz taj uređaj osjećao kao silovani invalid kojem su ukrali novčanik. Ne volim ta ograničenja koja nameće korisniku... Mrzim ih!
Ček, za što služi Bluetooth ako ne možeš preko njega prebacivati audio/video datoteke?
Za handsfree dok se glupi amer vozi u autu.
to smece zvano nokia se uopce nemoze usporedivat sa iPhonom jer je iPhone softverski 10godina ispred te firmice, a to je ono najbitnije.jedini koji ima sasnu da ugrabi npr mozda 2-3% iPhone trzista je HTC jer samo ima jak hardver dok android treba jos koju godinu(10-20) da dode na rang OS4
igre,filmovi,glazba,internet to nema niti jedan mobitel tako pogođen
Kakav je onda čovjek koji igra njihove PC igre na njihovim PC računalima?to bi za mene bila uvreda,visit na nečemu po cijele dane a smatraš ih glupavim,dok istovremeno njihove proizvode konstantno konzumiras!tko je tu glup?= Citat =:
Talk about fanboy :(
Po cemu je to Macov OS bolji od Androida?
Jedino sto iphone ima bolje od ostalih je tačskrin. Ostale stvari su manje vise iste i ovisi od korisnika do korisnika. Nekom treba bolja kamera, nekom FLASH!, a neko jednostavno samo treba malu jabuku iza mobitela...
to jednostavno moras dozivjeti...nisam ni ja vjerovao dok nisam kupio iPhone(od svojih zaradenih novaca za razliku od nekih balavaca ovdje)
i onda kad mi netko usporeduje tu zaostalu softversku nokiu koja prezivljava zahvaljujuci trzistu afrike i azije sa iPhone moram ispadati kao apple fanboy(trenutno nemam nista od njih u svom vlasnistvu)
[quote==PcP=F@N]Kakav je onda čovjek koji igra njihove PC igre na njihovim PC računalima?to bi za mene bila uvreda,visit na nečemu po cijele dane a smatraš ih glupavim,dok istovremeno njihove proizvode konstantno konzumiras!tko je tu glup?[/quote:1l4h54mu]Skini mi se s kursa nabrijani stvore. Da mi iPhone valja koristio bih ga, ali pošto Apple (u Hrvatskoj) ljude tretira kao debile to mi ne pada na pamet. Ne koriste svi mobitel za tri porukice, dva poziva i slikati slikice. Nokiju intenzivno koristim svakodnevno i da, znam da može i bolje, no neke osnovne stvari poput mogućnosti da imam dvije baterije za mobitel ukoliko nisam u mogućnosti da ga napunim, famozni iPhone ne nudi, pa bi morao imati dva i multiSIM opciju. Najbolja stvar koju smartphone nudi je pretraživanje interneta uz download i upload, a to vjeruj mi fino papa bateriju. Na kraju krajeva problem je u ljudima koji se nisu u stanju naviknuti na Symbian koji je meni super pošto me jednostavan i nema nekakvih besmislenih ograničenja. Uživaj u svom iPhoneu, jer ti očito spadaš u prosječne korisnike kojima je dovoljan i obični Sony Ericsson, pa im je iPhone orgazam od mobitela. Ne spadamo u istu grupu korisnika i zato STFU pliz.= Citat =:
Izvorno postao "Niko Bellic":1l4h54mu
Sva sreca pa nisam okruzen fanboyevima koji su mi ga nudili i na par dnevno koristnje da se uvijerim u njegovu moc, al sta ce mi to kad mi na prvu ruku nije sjeo. Da svi imamo isti ukus i iste potrebe bio bi jedan prasak sa veš, jedan auto, jedan mobitel i jedna vrsta glazbe...= Citat =:
Izvorno postao =PcP=F@N
Motorola V3 je najbolji mobitel ikad ^^
iPhone nije loš, ali to je mobitel za nosit na kavice u Bogovićevu, a ne za hardcore usere koji će mu cijediti mast i svakodnevno silovati bateriju, te ponekad izvaditi microSD karticu od 16GB (Nokia), zapiknuti ju u SanDisk USB čitač veličine nokta, pa si s nekog random kompa prebaciti podatke koje potom nakon vraćanja kartice u mob mogu nekome poslati mailom. iPhone nije za takve koji vole da im ruke nikad nisu vezane i da mogu što god požele, zato što to žele...
Onda nisi probao Samsung SGH-M110. Lagan, čvrst, neuništiv, LED flash/baterija, mp3 melodije zvona i cijena od 150 kuna... To je MOBITEL! Pogledaj na YouTube kakve video snimke radi. Zver! xD= Citat =:
Izvorno postao Sickmanno1
Osobno nemam potrebe za svakodnevnim mjenjanjem baterije pa mi to i nije toliki problem.= Citat =:
al ofc glupo je. glupo je i što sam se navikao na svakodnevno punjenje baterije... al eto.. naviko sam se.
fascinantni su mi ovakvi komentari koji nisu potkrijepljeni apsolutno ničime. Spominju se samo termini poput "intuitivnost". Osobno nisam nikad koristio iPhone, pa ne znam ni u detalje funkcionalnosti njegovog OS-a, ali mnogo puta sam ga vidio na djelu i kako to izgleda koristiti njegov OS.= Citat =:
Izvorno postao =PcP=F@N
Ja imam dojam da je tebi iPhone OS bolji od Symbiana po tome što ima ljepuškaste animacije kad listaš menije. Po čemu je to Symbian tako zaostao, a što to revolucionarno nudi iPhone na svome softveru koji je tek sad dobio multitasking koji Symbian ima odavno? Ako sam u krivu, navedi mi konkretan primjer neke važne funkcionalnosti OS-a koje na Symbianu nema, ili na istome nije toliko dobro izvedena, i zašto. Zapravo me i zanima jer istražujem malo koliko bi mi se isplatio iPod touch.
Ja isto kao Talični volim da mi mobitel nudi čim više mogućnosti, za što znam da je Symbian super, dok iPhone OS ipak ne poznajem dovoljno dobro da mogu presuditi.
Da ne duljim cham3leon, Symbian ti ima sve i ne fali mu ništa, tj. bar je na mene kroz 3 godine korištenja ostavio takav utisak. Sve se zasniva na logici i ako se snalaziš u Windowsima sve skužiš u roku odmah. Neka se sad ljudi čude, ali mene Symbian neodoljivo podsjeća na Windowse i zbog tog mi paše k'o budali šamar.
Gle dečki, Niko mrzi iPhone i nemora imat valjane razloge za to niti se opravdavat za to, ja mrzim Star Wars i ne pada mi na pamet objašnjavat zašto. Veki ga pak obožava, čista suprotnost. Ja sam pak na zlatnoj sredini, kao i sa svime uostalom ^^ Žao mi je kaj se ovako tema uništava, umjesto da ovdje pišemo sve novitete vezane uz njega vi nekolicini ljudi samo bacate ulje na vatru a oni svi sretni da konačno mogu svoje frustracije iznjet ovdje. Oh wait, tome služi forum :)
Sviđa mi se ovo 720p snimanje videa, to mi je ful bitno na mobu. Već vidim kak ću doma preko wirelessa ležat u krevetu i surfat netom prek moba, gledat pokoji filmić ili muzički spot i sl. Naravno, niš kaj već sad ne radim al ipak...ovo je iPhone :)
Ma dobar je meni iPhone, no nije dovoljno dobar da bi mi bio primarni mob, a preskup je i prevelik da bi bio sekundarni. Tema je iPhone Aral, a ne iPhone News. Ionako svi koje zanimaju vijesti vezane uz iPhone te vijesti lako nađu posvuda po netu pošto je iPhone hype jedan od zastupljenijih u zadnjih par godina. Ja mobitel ne vidim kao ukras i kao alat za kur*enje. Mobiteli su tome služili davno prije dok su se proizvođači još natjecali tko će napraviti manji i lakši. Dolaskom naprednijih funkcija to ionako pada u drugi plan, jer nam mobitel više nije samo mobilni telefon, već nešto puno, puno kompleksnije...
Ono što ja tvrdim je to da je iPhone u nekim stvarima inferioran naspram Nokije, a one stvari u kojima je bolji od nje su ionako nebitne i samo su stvar navike. Lakše se naviknuti i pregrmiti mane Nokije nego mane iPhonea, jer su mane Nokije (nekima) lošiji user expirience, dok su mane iPhonea hardverska i softverska ograničenja te manjak podrške korisnicima u RH.
Mislim da tu nije kaj neko mrzi ili voli .. meni izgleda da niko pokusava rec da mu iPhone OS ne pase ... samo se malo previse trudi :D ...
Iskreno moje misljenje (koje moram dati nakon ovako duge rasparave koja me cak i pomalo zabavila) ..
1. iPhone (8gb 3G) - korisitl ga tjedan dana i nije mi legel ... od prvog do zadnjeg dana me zbunjival i svako malo sam se pital "a zakej to nemogu" i "wtf moj stari alcatel je to mogel" i njegov meni me uvek zubnjival do bola, nisam mogel napisati ni poruku kak treba .. neznam nisam dovoljno osvjesten za iPhone .. mada dizajn im je plus veliki skup s ekran .. ali nije za mene
2.Android (HTC Tatto , SE xperia x10) - moram priznati da me odusevil .. tatto i dalje kradem seki ... a x10 ima frendica ... i mogu rec da je jednostavnost koristenja bolna .. sve je di bi trebalo biti , brzina izvodenja do jaja ... onak ni na jednom nisam nasel mane u par mjeseci igranja s njima mada oba imaju android 1.6 koji kao dosta losiji od 2.1 ...
3. Win Mobile 6.1 (Omnia i900) - koristim ju vec godinu dana .. za emajl, net, muziku, ma za sve brate ... kada vodim dnd kopije mojih orginalnih pravila citam s nje (ar mobile ftw) i iskreno najvise mi je legnul .. mada me andorid odusevil .. ali opet mene kada je nekaj smetalo na omnija udem u sys32 folder i promenim fakin drivere .. ne svida mi se ui .. promenin .. onak ko win xp .. cakas koliko znas i mozes od mobitela napraviti da ti radi stvarno ono sto zelis ..
Tako da ono sok .. meni je dobar stari Win mobile (6.1) najbolji ... i dok ne izade nekaj kaj mi tak pase derati cem po njemu .. ali ni android ni iphone os nisu losi .. ali meni ne paseju .. svatko ima svoj izbor ... iskreno i dalje nisam nasel bolji mob od svog starog boscha 909 .. ona 9.600 modem i peri .. :D
Bravo, usporedujes 100 godina star mobitel i novi mobitel...= Citat =: