moze li mi netko objasniti kako napraviti bump file od neke slike ili je to nemoguce, googlao sam malo ali nisam uspio nista naci
Printable View
moze li mi netko objasniti kako napraviti bump file od neke slike ili je to nemoguce, googlao sam malo ali nisam uspio nista naci
Imaš program zvani Crazy Bump, tamo možeš raditi bump, displacment i normal mape: i jako je jednostavan za korištenje http://www.crazybump.com/
@Tegla Ajvara, Ghost Rider, ako rendate s mental rayom, probajte napraviti ambient/occlusion mapu te stavite nekoliko svjetala.
prekomplicirano za mene
jos sam na tutorijalima
:oops:
Pa nije tako teško, odeš na material editor, pod standard odabereš mental ray i na prvom sloju odabereš ambient/reflective occlusion map. Malo se igraš s postavkama, svjetlima i ofkors render postavkama, i dobiješ kul čistu sliku.
Wahahah :rotfl: :rotfl: .
Sta ako neko ne koristi Mental Ray,npr: ja ne koristim Ray,jer ga nisam instalirao i kako cu onda napraviti.Ja ne koristim Max 8 a ni 9/10,ja koristim Max 7 i neda mi da instaliram Ray :kill: .
Onda ili instaliraš njega ili još bolje Vray?
Mental Ray i Scanline su mi najbolji. 8)
BTW Zna li netko programirati za Anim8o? Kažu da je vrlo jednostavno, a meni programiranje ne ide. Trebalo bi mi za texturu, već stari problem, bump mapa i textura da daju prozirnost na modelu, i to je OK, ali za sjenenije nije, jer sjena ostaje o modela, a ne texture.
Npr. na ravnoj plohi stavite texturu lista, i list je fenomenaln, a sjena tog lista je model, točnije ploha.
Isti model i texture u 3DSM-u 2K9 radi super, a u Anim8or-u, kako sam već rekao...pa ako senekome dâ isprogramirati kratku skripticu koja bi to riješila, nije problem s tehničke strane ništa specijalno. Bio bi zahvalan. :roll:
sve sam pokuso a nist napravio :(
a valjd budem jednom uspio
Rider, kada ćemo na Skype, kada ćemo se naći na ćvapima?
E, upoznao sam još jednu Mariju, to je četvrta Marija koju znam, i nju ti nedam, belj. Za sada su samo dvije Marije moje, a obje djevice. :P
Čekaj, zanimaju te bump mape?
Bump mapa ti pravi stvarniji materijal, npr. hrapavst.
U texturama, imaš za odabrati Ambient, Diffuse, Emissive, Trans, itd., svačega ima, i tamo imaš Bump. Tamo staviš texturu za Bump. Bump mapa može biti i textura od texture koja je već na modelu, ali je nače crna i bjela, i crno-bijele nijanse. Pri tome, crna označava udubljenje, a bijela izbočenje, koje bi bilo na modelu samo vizualno. Nakon što tu staviš sliku, namjesti koliko hoćeš posto, 0% do 100%, što označava jačinu inteziteta jačine vidljivosti. Kada nju podesiš, uzmeš ju odvučeš na model.
I to ti je sva mudrolija za Bump mapu.
BTW Nisa čitao o čemu ste pričali, pa ne znam točno koje ti je pitanje. XD
E jarane znas da ja nemam vremena kao ti hodati po gradu,znas da sam na selu i da ima tu mnogo posla.Radim nesto oko kuce,popravljam,nadogradzujem,lijepim stiropol i nabijam prokletu fasadu :scared: .= Citat =:
Izvorno postao C
Pa sumnjam da cemo se moci kada naci,jbg volio bi ija sto :( .
kakve veze ima material editor sa "cistom" slikom (renderom)? nikakve.= Citat =:
Izvorno postao Erebus
de ako neznas ne savjetuj ljude krivo.
ajvar trebas samo povecati subdivajdove na sjenama i izracunima svjetla i malo srediti GI.
usput vray kad se postavi u postavkama treba ga i ukljuciti jer on sam po sebi nije ukljucen te se ponasa kao sam scanline render. znaci postavis vray u settingu, odes pod sheet (karticu) renderer itamo recimo imas thrashholdove, razlicide podjele i mnozitelje, jednom rjecju filtere. novi vray ima i brute force fitler.
usput hodi na vray-evu officialnu stranicu i tamo imas tutore za pcoetnike i za optimalne settinge rendera da te ne zbunjujem sad previse same osnove pokupi od njih da znas cemu sto sluzi, onda ti ej lako svoj setting raditi.
http://www.chaosgroup.com/en/2/index.html
svjetla i material editor ti nemaju nikakve veze sa filterima rendera, zato se tebi na tvom renderu vide one sjenovite mrlje i nemoj koristiti environment mapu u vray-u za pocetak.
@Barathum - Jebeno si u pravu,Subdivision mjenja potpuno sliku,isprobajte.
Hvala jarane sada se necu vise brukati :D .
Pogledajte sliku cisto kao Curino mlijeko :D :D : http://www.imagesforme.com/show.php/...kaomlijeko.png
Evo koje ja postavke koristim u normalnim renderu.
http://www.imagesforme.com/out.php/i635733_untitled.JPG
Barathrum de molim te po ovim postavkama jel mi mos nariktati jos bolje da ispadne.
BTW: Koristim SkyLight.
imam ja nesto bolje za tebe.= Citat =:
Izvorno postao Ghost_Rider
jedan rkatak uvod i objasnjenje:
http://www.secondpicture.com/tutoria...n_3ds_max.html
ostvarenje snova :pray:
jos da pravo naucim modelirat ko na konju :D
Ovo je prejebeno,ovo mi je mnogo pomoglo da nesto shvatim uvezi skylight.
Thank You :friends: .
Evo jedan moj rad koji sam radio 30 min: http://[img]http://www.imagesforme.c....png[/img]
Radio sam 30 min zato sto sam podesavao kako da bolje ispadne osvjetljenje,ali ope je ispalo grozno ili se to meni cini,odlucite vi.
Ne prcaj kvake, nemam ni ja slobodnog vremena, samo letim po gradu, i to da povadim dokumente, sada sam došao doma, a izašo u 08:00 sati, ganjam se po sudovima s obitelji oko imovine, itd., i noge mi već otpale, i tako svako malo.= Citat =:
Ali sve jedno sam organiziran. I ti možeš biti, ako to želiš. :D ;)
1. bump mapa dodaje izbocenja na postojecu teksturu-model, isti princip displacement, ne stvara stvarniji model jer je on sam po sebi virtualno stvaran cim je napravljen.= Citat =:
Izvorno postao C
2. bump mapa koristi alpha mape koje su crno-bijele i siveSnijanse cime sivi prijelaz i njegov tamni ili svjetli ton oznacavaju jacinu bump-a. snaga bumpa iliti "izbocenja" se moze pod pic opcijama povecati u materijal editoru.
3. crna ne oznacava nista jer crni ton je neutralan i on je uvijek jednak 0. a postavke recimo -60 ili +60 oznacavaju hoce li se taj bump iliti izbocenje koje uzima samo bijeli ton izbociti na pozitivnu geometrijsku os ili negativnu, bump mape, tojest alfa mape rade na programerskom tipu (jer to i jesu) nula i jedinica (o - crna; 1 - bijela). znaci crna nije ni udubljenje, ona ne postoji.
4. teksture za bamp se nikad ne koriste jer su prevelike i lose odrade posao pa rendanje traje duze, vise racunalne snage je uzeto, jednostavno - sporo i neefikasno.
5. jačina vidljivosti ne postoji u bump-u, postoji u opacity mapi. koja je isto alpha mapa.
6. svakako da je mudrolija kad se lose i krivo ljudima savjetuje te onda i sami ne mogu na netu doci do onoga sto im treba jer jednostavno teorija koja im je iznijeta nije dobro iznijeta ili je krivo iznijeta sto je razlog zasto netko nesto ne razumije.
kratak review na greske.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:= Citat =:
Izvorno postao Barathrum
Obruka nam jednog C-a :rotfl: :rotfl: :rotfl: .
Nemoj ba covjeka. :D
lose? pa sve je ok, dodaj jos jedno umjetno svjetlo, recimo omni ili direct light, smanji jacinu intenziteta sjene na novom svjetlu (i ukljuci sjene, odaberi koju vrstu sjena zelis) i to je to. racunaj sa tim da svi 3d renderi se dodatno obradjuju u photoshopu. inace render je tip top, ne kuzim sto mu fali, sa obzirom da nije vray izgleda dosta dobro. ako zelis "ljepse" kugle, probaj koristiti hdr mape. medjutim trebas znati da na hdr mape recimo u vray-u izvor svjetla nema ucinka.= Citat =:
usput jel to falloff material?
usput jos bi mogao dodati reflektirajucu podlogu tako bi jos malo povecao ucinak a sjene bi bile slabijeg intenziteta.
Usput ovo nije falloff material,ovo je xxx mrsko mi otvarat max da vidim :D .
Usput nisam koristio ni jedno umjetno svjetlo,ovo je eff od SkyLight,ja mislim da ono nije umj svi :D .
ali skylight jest umjetno svjetlo. :thumbs2:= Citat =:
>_< Provali me.= Citat =:
Izvorno postao Barathrum
Jel imas gdje tutoriala da mi posaljes o osvjetljenjima kugla i to.
trazi tutore o self illumination(SI)-GI-iHDR materials= Citat =:
Nije me obrukao, nego me nije shvatio, npr. kažem crna i bijela, a mislim i na nijanse, a to je naravno siva koja se podrazumjeva ko središte crne i bijele, ali ne da mi se pisati i objašnjavati, vidiš da već dugo nemam kilometarski post. A i rekao je informacije za "profesionalce", a ne za početnika/onoga koji pita "šta je to bump"? Ja sam to u kratkim rečenicama objasnio, i pa-pa. :D
Uči sâm sa početnim postoljem, ako ti je znanje servirano svô, ona nećeš ništa naučiti i znati, točnije, nauči nešto sâm iz smjernica koje ti netko dadne jer takvo znanje je najkvalitetnije. :wink:
BTW Kako imaš vremena za PCPF, a nemaš vremena za Skype i pivo, grrr. :toilet:
iskreno, ja ne citam misli. a drzim da ono sto si mislio si i napisao a ono sto nisi mislio nisi napisao, stoga i nisi napisao tocno jer si mislio pogresno a to si i napisao.= Citat =:
Izvorno postao C
i samo da rezimiramo - ne postoji informacija za profice i pocetnike kao nesto odvojeno. svi profici su bili pocetnici i svi su ucili isto i to su sami temelji i oni ne postoje kao objasnjenje za pocetnike i profice odvojeno. jednostavno si pogresno mislio i zato te nitko nije "skuzio".
nego evo da se ne "prc**e" renderima, ne radim u brazilu niti u ..ah enmogu se sjetiti sad kako se zove taj jos jedan render koji je namjenjen cadovcima vec u ova tri. scanline se brzo svlada, moja preporuka je da onda oni koji svladaju scanline prijedju na mentalray a sa mentalraya na vray s obzirom da vray je najkvalitetniji i najmocniji ali i najzahtjevniji render.
inspiracija je dragonball bez gravure :rotfl:
medjutim globalne razlike kod ova tri rendera dogadjaju se tek pri kompleksnim scenama.
ali primjetit cete razlike u osvjetljenju, sjeni i slicno.
http://img142.imageshack.us/img142/692/rendersk.jpg
I koje je sada bolje od ota tri rendera,mentalray izgleda malo slican kao vray,ali vray je mnogo bolji.= Citat =:
Izvorno postao Barathrum
Znam da ne čitaš misli. Ja sam postavio početak (smjernice) šta bi trebao znati, točnije gdje i kako da postavi od prilike bump mapu, i čim ga postavi iz prve ruke će naučiti šta je to, čim vidi će početi učit sâm, i kada se malo poigra s time, znati će dosta toga, pa ga možda bude interesiralo to malo više, pa će u wikipediu i sl. web stranice ukucati bump mape i naći što mu treba. Pri tome je naglasak da će svojim razumjevanjem i radom naučiti to bolje i kvalitetnije, nego kako bi ga ti naučio, teoretski, kao povijest da "naštreba", ali ne kažem i da je to loše.
Ti si išao preciznije, tehnički ispravnije, itd., i zato ne možeš mješati "moj post" sa "svojim postom". Ne samo da si shvatio moj post doslovno, tj. bez mozga samo čitaš, i želiš da ti bude sve lijepo objašnjeno, bez uvrede, tako bi se reklo jel', samim time ti nije točan, nije razumljiv, niti jasan, a ja nemam vremena objašnjavati čovjeku svaki detalj kao ti.
Hajde veceras oko 10 sati dodzi na Skype,Ok.= Citat =:
Izvorno postao C
Ako hoces :D .
koji god tebi pase. moj kolega radi u mentalray-u. njemu je mental bolji od vray. razlog je cisto sto mu je mentalray vise manje automatiziran ne mora radit materijale od nule naprimjer kao u vrayu a i nije toliko procesorski zahtjevan, vray je kao sto rekoh malo zahtjevniji i ima brdo opcija a materijale normalno moras sam raditi od nule.= Citat =: