Razmišljam o kupnji novog fotića.
Imam na raspolaganju oko 2400kn, tak da dajte prijedloge...
Printable View
Razmišljam o kupnji novog fotića.
Imam na raspolaganju oko 2400kn, tak da dajte prijedloge...
Canon A720IS
edit: zapravo, do 2400kn..... ovo bi prije bilo do 2000.
Makro fotografije okidam sa Olympus E-1 i Zuiko Digital 50mm macro objektivom (efektivno 100mm)= Citat =:
Izvorno postao RIPtheREAPER
Btw. evo jedan macro sa kompaktom W70
http://www.hrphotocontest.com/index.php ... img=102333
A koliko odprilike kostaju takvi fotici?
:)) To je tijelo + objektiv. I nisu bas fotici :P= Citat =:
Izvorno postao RIPtheREAPER
Pa ovako tijelo koje bi sad bilo kak je E-1 bio nekada kosta 10k kuna + objektiv 50mm macro f2 oko kojih 4000kn, ali ima i jeftinijih kombinacija.
E-510 sa stabilizacijom i dva objektiva ti kosta 6k kuna + ovaj objektiv ti je 10k kuna ili za 8k kuna mozes imati E-510 sa macro.
Ali best buy je naravno E-510 u double lens kit + macro.
Doduse vidis da sa kompaktom za 2k kuna sam ok macro pofotkal :) Za pravu macro fotografiju treba jako puno vremena, opreme, uvjeta i maste. Cvijece i slicno je jako isfurano i ne prolazi vise dobro. Insecti su najzahvalniji za macro fotografiju, ali opet treba znaci postaviti opremu i slicno :)
Ej znate, kada ste vec svi fotografi tu u ovoj temi isto se kuzite sto se tice kamere. Hocu si kupiti digitalnu za normalne slike, onak da ne budu bas jako lose kvalitete ali dobre. Ne trebaju biti odlicne kao od profesionalca. Na sto moram paziti kada idem u kupovinu? Hvala vam vec unaprjed za odgovore. ^^
Digitalna kamera ili fotoaparat. Da si rekao digital camera odmah bi ti znao odgovoriti. Doduse po ostatku teksta shvatio sam da je rijec o fotoaparatu.= Citat =:
Izvorno postao MoNDi
Hmm
Do kolko novaca raspolazes? Koje namjene. Btw. oprema ne cini fotografa :) Tj. mozes ti imati Canon Mark III i raditi sranje fotografije i obrnuto :)
:D :D= Citat =:
Izvorno postao NITROS
Digitalna. ^^
i nije on, vec ona kolko sam ja shvatio :)
Jebo vas blentave kaj je onda :D
Ako je kamera, nemam blage o tome, prije sam pratio, sad vise neznam nista. Ako zelis kvalitetu onda miniDV kazetice nek kamera ima, ako hoces jednostavnost DVD-RW.
Ma ne to,
Mondi je žensko bibore :)
E NITROS,što se tiče Olympusovog Širokokutnog objektiva 7-14mm na testu je pokazao dobre rezultate,ali je problem što je njegova dužina pola Leica 35mm formata,znači da mu udaljenost nije 7-14 nego je zapravo 14-28,ali svejedno je pokazao bolje rezultate na testu od Sigme,Nikona,Pentaxa i sličnih objektiva,a u zadnje vrijeme me malo počela smetat cijena kod Nikona,jer je astronomska u usporedbi sa Canonom i Olympusom,a te tri firme su vodeče u proizvodnji foto-aparata,recimo,na testu tih širokokutnih objektiva najžešči su bili Nikonov 12-24,Olympusov 14-28 i Canonov 10-22,i vidjelo se da su Olympus i Canon upola jeftiniji od Nikona,a i pokazali su bolje rezultate Od Nikona.
Što se tiče testova aparata,Olympus je stvarno pokazao bolje rezultate od Sony-a Alpha700,i od Canona 40D,i za to im svaka čast,jer Olympus E-3 je pun pogodak za razliku od drugih Olympusa,iako u biti oni svi rade iste slike kad ih gledaš u sirovom formatu,razlika je vidljiva tek kad ih jako povečaš,ali uvijek ću gledat više Na Olympusa,Nikona i Canona nego na sonyja.
Inače,i ti si sam pokazao koliko je Olympus dobar,a i koliko fotografskog umiječa posjeduješ,a svakako postaš predobre snimke ovdje.
nis posebno
moj prvi hdr :)
http://www.imagesforme.com/out.php/t...ajfirsthdr.jpg
Hvala ti na ovim pohvalama :) Btw. da to je na crop senzoru 14-28, ali na 35mm formatu je 7-14. Kolko sam gledao po testovima on je daleko bolji od konkurencije sto se tice vinjete i slicno, a nije niti tolko skup za to sto nudi. Sony planira alfu900 izbaciti, kao neka nagadanja o 26mpx senzoru i slicno. Ali jednostavno ja nemogu progutati njegov dizajn i ergonomiju, koja mi se uopce ne svida :)= Citat =:
Izvorno postao Nitro3d
Olympus je trenutno sa E-3 se vratio u igru. E-1 je svojevremeno prekasno ubacen na trziste po astronomskoj cijeni, ali stvarno jako puno nudi. Evo prije jedno pola godine, moj fotoklub je imao izlozbu. Na printu od 70x50 se nije vidjela razlika izmedu Mark II i E-1 :) Mozda za koju nijansu. Stvar je u tome da je E-1 bio zamisljen kao novinarski fotoaparat i sav onaj shum se ne vidi na papiru. Olympus opcenito ima najbolje boje uz fuji.
Jos jedna informacija koja je mene jako nasmijala, ali i rastuzila. Na Antartiku kada su imali ekspediciju fotografi, uzeli su markove, 5D, e-1 i nikone D200 i D2X.
Slusaj ovo sad. Olympusi radili bez beda sve dane. 2 Mark II (u ono vrijeme skoro 59k kuna su kostali) prestala raditi, jedan se vratio iz mrtvih nakon jednog dana, drugi nakon par dana, 5D pocrkali svi (25k kuna :) ), Nikoni radili bez beda :)
Taj krov dole je nekakav čudan, odudara od neba, al je slika jako moćna
šta je ovo u prvoj slici? izmetak iz analnog otvora?
neznam sta je to, bilo je na gebeku od auta :D
Da ja sam ona, al nema veze. ^^
Ali mislila sam ipak na digitalne fotice, sorry... u mislima sam mislila na njemackom jeziku... :oops:... jer oni kazu za digitalni fotic digitalna kamera... XD.
Ali hvala ti na odgovoru. :)
Dakle, na sto moram pripaziti kada idem kupiti digitalni fotic? ;)
MoNDi, pazi preko ceste.
http://www.imagesforme.com/out.php/t40964_Kapi.jpg
http://www.imagesforme.com/out.php/t40963_Kabl.jpg
Nice fotke, sviđaju mi se ^^
Nego, trebam mišljenje stručnjaka:
Panasonic DMC-FZ8EG-K
Valja li to?
Ovako. Misljenje vecine ljudi oko fotoaparata je da kvaliteta slike dolazi od megapiksela. To je potpuno pogresno :) Kod kupnje fotoaparata si moras zadati par stvari.= Citat =:
Izvorno postao MoNDi
Sto ces fotografirati?
S koliko novaca raspolazes?
Razmisljas li o dodatnim ulaganjima u fotoaparat?
Koliko cesto ga mislis koristiti?
Zelis li fotografije printati ili imati samo na kompu?
Treba li ti jaki macro?
Treba li ti jaki zoom?
Eto na to si odgovori i onda skokni ovamoSi pogledaj si par reviewa prema proizvodacima. Uglavnom gledaj Canon, Sony i Olympus u toj seriji fotoaparata :)
Btw. ne padaj na stoseve prodavaca o mpx, vazna je gustoca piksela na senzoru te objektiv koji je na fotoaparatu :) Kod kompakta su vecinom svi senzori isti, ali kod ove malo jace serije se koriste bolji senzori nego kod jeftinijih modela.
P.S. zasto ti nisam predlozio koji model? Zato jer ne pratim kompakte. DSLR i kompakti su dva razlicita trzista i jednostavno nemoguce mi je pratiti obje strane. Znam samo da Canon S5, Olympus UZ5xx serija i sony opcenito su stvarno kvalitetni. Ali prije svega odgovori si na gore postavljena pitanja :)
Iako koristi leica optiku na samom kraju zooma ima problema sa gubitkom detalja, ali ipak cijena mu je dosta mala za to sto nudi tak da je neki kompromis za ocekivati :)= Citat =:
Izvorno postao Maloki
Al ipak bit ces frajer kad ces imati lejka optiku na fotoaparatu :P
Ahem,NITROS,ali ima još jedna kvaka:
5D je crknuo na temperaturi od -43 Stupnjeva,MarkII na temperaturi od -27 stupnjeva,Nikon je radio na hladnome,ali kad su se vratili onda je crknuo,a Olympus je poslje morao iči na nekakvo čiščenje senzora,uostalom svi su išli jer...na toj temperaturi oni prestaju radit,istina je da oni ponovo prorade kad se vratiš na toplije mjesto,ali to nije toliko sigurno,zato uvijek ide provjera i čiščenje senzora.
Sony je opet priča za sebe,ja njega uopče ne cijenim po foto-aparatima zbog jedne vrlo zanimljive činjenice,a to je da je Sony počeo proizvodit fotoaparate tek negdje 1998.godine i to digitalne,dok su se Nikon,Canon I Olympus iskazali na aparatima i rade ih več oko 40 godina.Sony je profesionalac na video kamerama,lansirao je mnoge video formate poput Digital8,Hi8,Mini DV i slično,i tu titulu dijeli sa još tri tvrtke:JVC,Panasonic i malo nešto Canon,iako je slabiji od Sony-a po nekim segmentima,tako da zbog tog razloga ne volim Sony-ja,najbolje se snalazi u drugim teknikama,ali u fotografskima baš i ne.
Uspoređuješ Olympus E-1 I Canon EOS 1DMkII:Slušaj sad ovo:U časopisu "Digital Foto"su uspoređivali sliku jednog krajolika uslikanim sa svim Canonovim SLR foto-aparatima,a njih ima ukupno 19[20 sa novoizdanim Canonom 450D]i svi su imali gotovo jednake fotografije u sirovom formatu i povečane do 5 puta,tek se na jako velikim povečanjima vidi razlika u slikama jer normalno je da će Canon MkIII imati bolju povečanu sliku od recimo Canona350D,iako malo ljudi radi takva gigantska povečanja,tako da je razlika u sirovom formatu mala ili je katkada ni nema kod manjih modela.
Tako i kod Olympusa i E-3 I E-1,kad su uspoređivali neke fotografije ispale su isto u normalnom formatu i kad su ih povečali 10puta,tek se na 20 puta povečano vidila neka bitna razlika,ali inače ih nema.
To je između manjih modela jedne tvrtke dok tek sad idu na uspoređivanje recimo Canon I Nikon.
I da,za tvoju informaciju,prema testu u Bug-u I još nekim časopisima,E-3 je u vodstvu za razliku od Nikona,jedino još nisam siguran za cijenu Olympusa,no znam da je Nikon 20000 kuna.
Ovak. Nije problem ako je crknuo kad si se vratio jer imas fotografije!!! Koje profesionalac prodaje i od jedne fotke si kupi takvo tijelo (karikiram) Kao profesionalcu vazno mi je uloviti fotografiju i trenutak, a ako crkne poslije obavljenog posla to je nesretan slucaj. Ako tebi crkne fotoaparat za 59k kuna za vrijeme posla meni je odma pol dvanaest :)= Citat =:
Izvorno postao Nitro3d
Nadalje za sony nisi u pravu. On je preuzeo minoltu!! Sto znaci da imaju dugu tradiciju, ali ne pod imenom sony, ali pogoni su isti i znanstvenici su iz minolte i sonya :)
Olympus E-3 kosta 11750kn, Nikon D300 13000kn
Btw. koristio sam sonya i nisam imal nikakvih problema s njima. Lijepo se radim sa tim fotoaparatom.
Kompakti su u redu,ali SLR-ovi su koma,gle nemoj se uvrijedit ali to je gotovo istina,i to za Minoltu znam,ali sony osobno svoju tvrtku nije imao= Citat =:
Izvorno postao NITROS
I Nikon D300 je najeftiniji primjerak samo tijelo tolika cijena,ali inače sa običnim jednim objektivom dođe 20000 kn.
A što se tiče crkavanja to je bio primjer na kojoj temperaturi oni rade,na minus i nekoj.
A cuj kazem ti, sony je kupio minoltu i napravio alfa seriju pod svojim imenom. Reci cu ti da Alfa700 je dobila dosta dobre kritike na netu. Nije u rangu E-3 i D300, ali ipak :)
Pa dobro E-3 s 14-54 kosta 15k kuna sa 12-60 kosta 19k kuna.
Što se tiče Sony-ja,kad sam bio 14 godina Sony je na tržište izbacio digitalac W1,i ja sam ga vidio u pevecu te mi se dopadao a onda sam još jako malo znao o digitalcima,i tada je moj stari kupio Olympus C8080WZ za sebe I C55Z za mene,iako mi se prvo nije sviđao,nešto me je puklo da idem usporedit sliku sa nekim Sonyjem,Te je moj frend iz razreda odlučio dofurat svoj P-10 koji je po svemu bio u rangu sa tim W1,samo je imao drugačiji oblik,i išli smo mi slikat moj vrt,sa istih stajališta i sa istim postavkama,razlika je bila GOLEMA,njegove su slike bile:
1.Preeksponirane
2.Pogrešno pogođenih boja
3.Pogrešne teksture
4."Razlivenih" Boja
5.[Najvažnije]imale su previše šumova po sebi,pogotovo kad je počelo sunce zalazit,te se tu Olympus gadno iskazao nad Sonyjem.
Takve je probleme otprilike iste imala I A100 kad je izašla,u nekim uvjetima je počela radit uz navedene probleme.
Cuj mozda tvoj frend bas ima defektni primjerak. Btw. ja sam na krki na foto tripu sa fotografima, fotografirao alfom i bez problema sve fotke dobro eksponirane, tonalitet ok.
To su normalni uvjeti,ali kad se počne spuštat mrak,ili kad sunce izlazi radi neke od navedenih problema,a boje su mu potpuno drugačije od Olympusovih i Canonovih.