Lol, pa koja je razlika između značenja fikcija i fantazija? Obje riječi znače nešto izmišljeno. I ne postoji žanr Science Fantasy.= Citat =:
Izvorno postao KingMortal
Printable View
Lol, pa koja je razlika između značenja fikcija i fantazija? Obje riječi znače nešto izmišljeno. I ne postoji žanr Science Fantasy.= Citat =:
Izvorno postao KingMortal
evo sad o tome pričaju na hrt2
Da se vratimo na temu, ST i SW nisu u nekom sukobu, velika većina ljudi voli oba svijeta podjednako. Volim bajkovitost SW-a kao i neki tvrđi SF habitus ST-a sa svim njihovim lijepim stvarima i manama, jednako kao što volim i totalni fantasy jednog LOTR-a. Sve je to dio zabavne industrije, ako ima nešto što te drži uz platno ili ekran, nemaš razloga tražiti rupe u priči i logici, jer ćeš inače teško prihvatiti bilo što.
Zašto, o zašto? :(= Citat =:
Izvorno postao cham3leon
Evo pojašnjenja:
Fantazija.
Fikcija.
= Citat =:
Fantasy is generally distinguished from science fiction in that it does not provide a logical (or pseudo logical) explanation for the scientifically impossible events that occur, though there is a great deal of overlap between the two (both are subgenres of speculative fiction).
Evo u prvom linku, my point:
fikcionalno je približno isto što i fantastično. Ako misliš na to zato jer "fikcija" ne podrazumijeva neke nadnaravne fenomene, nego samo predstavlja bilo što izmišljeno, onda opet SW spada u fikciju. Osim toga, kao što rekoh, još nitko nije upotrijebio izraz Science fantasy niti to proglasio žanrom.= Citat =:
FantasySis a genre that uses magic and other supernatural phenomena as a primary element of plot, theme, and/or setting. Many works within the genre take place in fictionalSworlds
:facepalm:
Naravno da je sve to nepostojeće, te se preklapa u nekim stvarima. To ti je još u mom jebenom citatu.
Fiktivno NIJE isto što i fantastično. Slično je u raznim aspektima, ali drži noge znatno čvršće na tlu realizma. Fikcija = Asimov, Jules Verne, Roddenberry. Fanzatija = Tolkien, Rowling, Lucas.
Fikcija nam je omogućila stvari kao robote, mobitele, pokretna vrata, itd.
Fantazija je magija, nadnaravno i mašta. Kao sila. Motivi fantazije su u 99% slučajeva borba dobra i zla. Jedi vs Sith. Jebo te krist.
Wikipedija trpa Star Wars u svemirsku operu. Kako bilo, SW nije SF ni po čemu. Jedino SF u sebi što ima jest to što je u svemiru.
Teško je definirati točnu granicu koja dijeli Fantasy od SF-a, iz jednostavne činjenice što su mnogi autori često hodali s obje strane. Imate recimo Rogera Zelaznya, njegovu sagu o svjetovima Ambera koju obožavam, kada bi se gledalo žanrovski, tu je miks SF-a i Fantasya izveden do savršenstva i nikoga nije smetalo da mu dodjeljuju nagrade za najbolji SF, ali i Fantasy, mada bi po strogoj definiciji to bio čisti fantasy. Star Wars je slična stvar. Ne može se reći da je čisti fantasy, jer tu ima obilje elemenata SF-a, možda čak i više nego fantasya, obično se za njega ne kaže ni SF ni Fantasy već Space Opera. Inače zanimljivo je da "tvrdi" ljubitelji SF-a ne toleriraju bilo kakav fantazijski element u SF-u i kad nađu i najmanju sitnicu odmah čitavo djelo proglase fantasyem, dok su ljubitelji fantasya puno tolerantniji. Osobno volim "čisti" SF daleko iznad "čistog" fantasya, ali me malo prožimanje nikada nije smetalo. U središtu SF-a je isto kao i u Fantasyu čovjek, pitanja tko smo, kuda idemo i jesmo li na dobrom putu. Dok SF mora uvijek imati uporište na nekom znanstvenom polju, Fantasy se time previše ne opterećuje, no na kraju je čitatelju (ili gledatelju) uvijek najvažnije kako je što ispričano.
Ali Babiću, značenje riječi fikcija je približno isto značenju riječi fantazija. To je ono što pokušavam reć. Nigdje se "fikcija" ne definira kao izmišljeni sadržaj sa realističnim elementima.
I jedno pitanje, Space Opera je onda žanr čiji su predstavnici bliži fantastičnosti SW-a nego recimo ST-a?
Da. Imaš članak na wiki.
Space opera može biti i SF bez fantasya, no u njoj SF služi samo kao dekoracija ili mjesto zbivanja. Recimo uzmete neki western, prenesete čitavu priču iz Dodge Citya u neki grad budućnosti, likovima umjesto koltova date fazore, umjesto konja leteće aute i dobili ste space operu. Kada biste krenuli obnuto, Star Wars priču i radnju mogli biste preseliti u srednji vijek i napraviti dobar film s vitezovima, dok kod pravog SF-a to ne možete, jer je radnja smještena točno tamo gdje mora biti i samo tamo funkcionira.
Franšize su u sukobu jer je SW više neka new age spiritualna furka, tog je ST suprotnost tome jer se fura na nekakav racionalizam i utopiju pomješanu s masonerijom. the end
Ima netko kakvu preporuku za dobru space operu? Baš mi tako nešto treba za čitanje. Malo offtopic ali nema veze.
Battlestar Galactica
I za Babylon 5 kažu da je genijalan, no ja ga osobno još nisam pogledao.
Pitaj Nevena.
Mislio sam knjigu. Ako misliš na ovu novu BSG, gledao sam i razočarala me, tako da ne bih.
I stara ti isto spada u Space Opera.
Babylon 5 je vjerojatno najbolja SF serija ikada ako tražiš briljantno pisanje i pametnu radnju. Samo treba čitava sezona dok se navikneš na efekte. :)
Primljeno na znanje. Gledat će se. A kakva knjiga slične tematike? Više me je zanimalo za čitanje nego za gledanje.