znaci u 3d orbitalu stane 10 elektrona u 5 kucica(po jedan pozitivni po jedan negativni spin u svaku)?
Kak da ja znam jel su elektroni pozitivnog ili negativnog spina?
Printable View
znaci u 3d orbitalu stane 10 elektrona u 5 kucica(po jedan pozitivni po jedan negativni spin u svaku)?
Kak da ja znam jel su elektroni pozitivnog ili negativnog spina?
Zakon Dijagonale
imas slobodne elektrone
punis kucice prvo Onaj poz spina dok ne ispunis orbitalu (ne vrijedi kod nizih npr 1s)
i onda tek ispunjavas ove suprotnog spina
Hundov Zakon
i uvijek se mora tako da bude sto vise slobodnih elektrona u jednoj orbitali
tako da ces prije puniti 4d umesto 5f unatoc energiji
i naravno pokusat ces da zadnja ima sto vise kućica sa samo jednim elektronom
Osnove Elektrotehnike -> 1. raz.
Kulonov Zakon.
Treci put ispravljam, ima ko kakve zadatke iz toga :)
Je to ono sa nabojima, udaljenostima između njih i te stvari?
Da tako nes.
Pa ti su bar jednostavni. Nacrtaš si smjerove svih sila koje djeluju na zadani naboj od okolnih naboja. To su ti kao vektori sile. Nacrtaš ih otprilike tako da im je duljina jačina sile (to izračunaš po formuli).
Prema tome odrediš rezultantnu silu, a to zavisi. Recimo, ako na naboj djeluju 2 sile međusobno okomite, to znači da iz njega crtaš 2 vektora okomita jedan na drugi različite duljine (intenziteta sile). Onda ih zamisliš kao katete (ako se tako kaže, ja zaboravio sve to) pravokutnog trokuta, izračunaš hipotenuzu tog trokuta, i to ti je itenzitet ukupne sile koja djeluje na taj naboj. Ako nisu pod pravim kutem, mislim da moraš trigonometrijski.
Mah. Profa stavlja retardirane zadatke (lagane) tipa.
Ako se udvostruce naboji koliko moramo povecati r da bi sila ostala ista.
Onda ona sranja tipa nadji mjesto na spojnici di je potencijal 0 (to ne kontam ^^).
Izracunaj potencijal na r/2.
A valjda cu dobit 2. Cjeli jebeni razred je pao prvi put a drugi put su samo 5 prosli od 32... :)
U biti to ti je isto samo što imaš druge nepoznanice u formuli. Tražiš r ovaj put, a znaš naboj ili što se već po default formuli traži. Koristiš iste formule samo ih okreneš. To valjda znaš?
F = k*(Q1*Q2) / [sub:zc9ef840]r2[/sub:zc9ef840]
ak naboje povecas dva puta onda udaljenost trebas povecati za sqrt(2) (1.41..., drugi korjen iz 2)
nek neki elektricar to pogleda za svaki slucaj, ja nsiam bas najjaci u tome (a ni matisi)
a za smjer sile/itd nacrtaj strelice, najveca sila=najveca strelica. strelice guraju tocku/naboj. smjer i duzina u koju guraju ti je rezultantna sila
yep fala chameleon.
samo sta da fi stavim 0
Matiša, Drugi razred matematičke gimnazije, Poglavlje- Nultočke i faktorizacija polinoma.
zadatak
x[sup:1w6a1857]3[/sup:1w6a1857]S- 5x[sup:1w6a1857]2[/sup:1w6a1857]S+ 8x - 6 = 0 , x[sub:1w6a1857]1[/sub:1w6a1857]S= 1 - i
treba otkriti x[sub:1w6a1857]2[/sub:1w6a1857]Si x[sub:1w6a1857]3[/sub:1w6a1857]
netko do sutra ujutro?
baš mi je fora ovak vidjet kak su druge škole naprednije od moje :D
haha xD a jbg ja bi volio da ovo nismo ni radili xD odnosno to je kao nesto dodatno sto mi radimo doma ali to moramo znati makar nista nije pojasnjeno nit ista i dobit cemo ocjenu...
Ima li mozda netko nekakav seminar ili bilo sta, nekakvu skriptu o kolagenu. Na internetu je dosta sturo ovo sta ima, a nisam bas jak sa engleskim da bi prevodio nesto strano. Bio bih mnogo zahvalan.
Jedno lagano pitanje: Po čemu je poznat zaljev St. Malo na sjeveru Francuske?
Neznam po čemu bi bio poznat ali na http://en.wikipedia.org/wiki/Saint-MaloSima par zanimljivosti, iako ništa što bi ga učinilo baš poznatim. Barem po meni.
Ne znam, ali izgleda kul: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... norama.png
Našao sam: fora je u tome što je to tombol kojemu je za vrijeme plime poplavljena povezanost s kopnom.
Aaa da učim to barem dvaput svake godine na zemljopisu xD... Ali očito još nisam uspio zapamtiti naziv :(
jel zna tko neku stranicu sa zadacima iz kemije za II. razred gimnazije, entalpija, entropija, gibssova energija, masena koncentracija, množinska koncentracija, maseni udio i molalitet?
Jbt ja sutra pisem ispit iz kemije a torba sa svim knjigama i svime mi ostala u skoli u petak :SSS
Tak da, ako bi mi netko molim vas mogao objasniti kovalentne veze i sve vezano uz to pls?
Dobih za napravit prezentaciju o Common rail direct fuel injection, ilitiga CRDI motorima. Daklem, sto meni zapravo treba su gifovi ovih motora. Znaci, princip ubrizgavanja i tako to. sve sam pretrazio no bez uspjeha :/
Hvala unaprijed
Dobro nisam bas na to mislio, ali hvala, ubacit cu to u prezentaciju ;)
Zadaca iz osnova.
1) Nacrtaj električnu mrežu u programu EWB. Mreža neka se sastoji od barem četiri paralelno spojena otpora različitih vrijednosti. Vrijednost napona izvora sam odaberi, kao i vrijednosti otpora. Na osnovu zadanih podataka izračunati ukupnu struju spoja, struju kroz pojedini otpor, i padove napona na svakom otporu. Potrebno je dokazati da vrijedi 1. Kirchhoffov zakon.
2) Nacrtaj električnu mrežu u programu EWB. Mreža neka se sastoji od barem 6 serijski spojenih otpora različitih vrijednosti. Vrijednost napona izvora sam odaberi, kao i vrijednosti otpora. Na osnovu zadanih podataka izračunati ukupnu struju spoja, padobe napona na svakom otporu. Potrebno je dokazati da vrijedi 2. Kirchhoffov zakon.
3) Nacrtaj električnu mrežu u programu EWB. Mreža neka se sastoji od barem 6 serijski spojenih otpora, spojenih u seriju s 5 paralelno spojenih otpora. Izračunaj padove napona na svakom otporu.
Jao jao retajnog profe da nam ovo da moramo u nedjelju predat njemu na mejl xD
Meni ovaj sugavi EWB nes sere na sedmici, se da nekome napravit sheme...
Koji udžbenik?= Citat =:
Izvorno postao Korpse
Jel zna neko stranicu sa kompletno prevedenim textovima iz "hereditas linguae latinae"? :)
= Citat =:
Izvorno postao Devil Dog
Dajte objasnite mi nesto
ide zadatak iz fizike:
Val ima period T=0.2,kolika je frekvencija tog vala?
znaci formula je f=1/T,uvrstimo: f=1/0.2s i njima ispadne f=5 1/s,i ja neznam kako su oni od 0.2 dobili pet?
Zato jer je 1/0.2 = 5