ok
fala na objašnjenjima :wink:
Printable View
ok
fala na objašnjenjima :wink:
Ja se osobno trudim sto manje paziti na pravila i jednostavno odsvirati melodiju iz glave. Dobro, to opet zahtijeva izvjezbane ruke i muzicko poznavanje klavijature/fretboarda.= Citat =:
Izvorno postao MasaKrisT
imam pitanje u vezi skala
sad tu gledam recimo ovu skalu
http://img329.imageshack.us/img329/5...ent1xr9.th.gifhttp://img329.imageshack.us/images/thpix.gif
i sad pitanje, dali ja nju mogu svirat na bilo kojem polju na gitari, ali s time da se držim redosljeda kako zapravo ta skala ide ili svaka skala ima ono "može se svirat na samo 5,7 i 9 polju"
nadam se da sam bio jasan
Uf, kako objasniti i odakle uopce poceti...
Svaka skala ima drugaciji odnos izmedju nota. Na osnovnoj dur skali je on:
---(prva)-(2)-(4)--(5)-(7)---(9)-(11)-(12)
----(do)-(re)-(mi)-(fa)-(so)-(la)-(ti)--(do)
Zagrade oznacavaju pojedine note skale, od prve do zadnje, a brojevi razmak polustepena (polja na gitari) u odnosu na prvu notu. Sad, ako uzmes da je prva nota odsvirana na trecem polju pete zice, dobiti ces c-dur ljestvicu. Ako bi krenuo od prazne seste (e) bi dobio e-dur, itd. Zadnja nota je ista kao i prva samo oktavu vise.
Sto se tice ove skale koju si postao, za pocetak, krivo je okrenuta. Jedinice bi trebale biti ili gore, ili s lijeve strane. Osim mozda za posebne gitare za ljevake. :D Kazem to iz razloga jer su sve tablature i notni zapisi uglavnom citani na desnu strane, a ne obrnuto.
Vidis ovo "r"? To ti je "root" nota. Korijenska, bazna, kako zelis, uglavnom, ona oznacava tonalitet. Da ti odgovorim na pitanje, mozes ju svirati od bilo koje note, a ta nota ce definirati tonalitet skale. Ako krenes od c, to ce biti c-min pent (mol pentatonska).
Ova prva ljestvica koju sam spomenuo je "dijatonska", sto znaci da je napravljena od kombinacija polustepena i cijelih stepena (cijeli stepen = 2 polustepena). Dok ona sadrzi 7 tonova (bez oktave), pentatonska sadrzi 5, odakle je i dobila ime.
Siguran sam da ce nakon ovog "objasnjenja" biti jos vise pitanja pa samo pucajte. Mozda i naleti netko sa boljim objasnjenjem. :D
lol soz al fakat niš nisam razmel, prestučno obajšnjenje
da, ali da li ja ovu ljestvicu kaj sam postal, mogu svirat na bilo kojem polju ili mora baš bit od 5 polja ?
dali je recimo mogu svirat na 12 polju ? npr.
:D
Sad cekam da me Neven I Masakrist ukore zbog nedovoljno strucnog objasnjenja.
Pokusajmo ovako:
Da.= Citat =:
i sad pitanje, dali ja nju mogu svirat na bilo kojem polju na gitari, ali s time da se držim redosljeda kako zapravo ta skala ide
:D
EDIT:
Da.= Citat =:
dali je recimo mogu svirat na 12 polju ? npr.
e pa to pitam, dakle ako je sviram od 12 polja ton bi trebao onda biti viši, a ako je sviram od neznam 2 polja onda je ton niži,jel tak ?
Pa da, kao i kad sviras pojedine tonove ili akorde.
Raspisao bih se opet ali bolje ipak ovako. :)
= Citat =:
Izvorno postao DrunkyDuck
hehe,fala,
da bolje je ovak, ja pitam ti samo potvrdi :P
ma ok je i ako objasniš, teorije nikada dosta, bolje da sad to naućim nego kad bude kasno ;)
Mda ni ja nisam skužio objašnjenje. :P= Citat =:
Izvorno postao DrunkyDuck
U biti ni ne kužim kaj pita točno. :D
huh,u gitare i polja se stvarno ne razumijem,ugl,ako svako polje oznacava neki ton,znaci recimo ovo ti je skala na tonu H,onda je to H dur ili h-mol,i nemozes ga svirati od tona F(karikiram),vec samo od bilo kojeg tona H na gitari.
Ma na gitari ti je izmedju 2 polja jedan polustepen.
Istina, h-mol se moze svirati samo na jednom mjestu (i oktavama), ali ja sam mu htio reci da se mol kao takav moze svirati sa bilo koje pozicije (tona) samo mu se, naravno, mijenja tonalitet.
Skali na slici nije naveden tonalitet, samo tip.
I jos ti ovisi oces svirati prirodni,melodijiski ili harmonijski mol:=)
a evo našal sam filmek o minor pentatonic skali
svih 5 pozicija
ZHBomQaAvQo
inaće preporućam da si pogledate sve filmeke od tog lika, odlićan je
cek malo, ti si mislio na tonalitete? kada sviras neku skalu "od pocetka" i onda krenes od 5. polja promjenio si tonalitet...
el si to htio pitat?
btw mozes ti svirat od bilo kojeg polja, samo kako ce to zvucat i dali ce to uopce biti ta skala, buduci da nemos H-dur ljestvicu krenut od C-a, vec samo od tih (bubam) 5 mjesta gdje se nalazi na gitari... kada ti gledas skalu koja krece od 3. polja na 6. zici, nemos ti to svirat od 4. polja, zato sto to nije ta nota... :wink:
get it? :D :P
ovak,zanima me dali na netu negdje postoji neka "knjiga" akorda po riffovima?
hvala nalazniku :D
@ Karlo_from_Bjelovar da to sam pital, ma znal sam ja da nebude to onda zvućalo kak se spada
zanimalo me da li se to može, tj. da li se smije, jer slika me zbunila nije imala brojeve polja, a kad pogledaš onaj filmić kaj sam link dal, tamo lik sve objasni za svaki oblik od kojeg je polja, pa sam si sad to sve napisal
fala na odgovoru
= Citat =:
Izvorno postao Dreadlock
nitko... :(
Kad nitko ne kuži kaj pitaš. :)
trazim neku stranicu na kojoj pisu akordi (al ne oni akordi koje zna svaka susa),ali takvi akordi koji se sviraju na "drugim" mjestima.Dakle uz pomoc bare hvatova ili slicno.
Npr.Znam odsvirat G,al dal postoji neka knjiga da vidim na koje nacine ga jos mogu odsvirat?
http://www.justinguitar.com/
evo pa tu prošvljaj, ima svakakvih akorada, od slach,triad,barre,power....
http://images.google.hr/imgres?imgurl=h ... r%26sa%3DG
To imaš u guitar pro-u.= Citat =:
Izvorno postao Dreadlock
Ili ovo: http://www.all-guitar-chords.com/S što mi je prvi rezulta na google-u. :P Ovdje ima jedno 5-6 varijacija za svaki akord, u GP ih ima preko 10.
neam GP :(
hvala za stranice :D
gp 25mb;)javi mi se na pm il negdje i imat ces ga:)
ovak imam Marshall tuner
e sad me zanima kaj znaći ona tipka FLAT
svaki put kad je stisnem onak na ekranu se slažu slova "b" tj. ta oznaka za FLAT
sad kaj to znaći ?
Pretpostavljam da ti spušta tonove, pošto b kod nota znači da je neki ton spušten za poluton. Npr. Gb je G spušten za poluton.
aha, jer mogu stisnut 4 puta, pa mi je onak bbbb
znaći onda imam 4 naćina da naštimam gitaru ?
Pa u biti ima puno više, ali pretpostavljam da pomoću tog marshala možeš naštimati normalni tuning (E), pa Eb, pa još niže D itd. Nije baš da sam se koristio tunerima osobno, ali čini mi se da bi to bilo to.
Ak imaš guitar pro, tam možeš pogledati kad dodaješ instrumente razne tuninge.
ja ti jedino mogu reći, da kupovanje gitare ovako kao set "sve u jendom" niš ne valja
ako oš svirat onda kupit gitaru posebno,pojačalo posebno
to ti je isto kao da kupuješ komp, one složene konfiguracije
a znam da, al gle bolja u nekim slućajevima bolja je kvaliteta nego kvanitita
Da, ali kad nemaš para možeš se jebat s kvalitetom :)
Izgubljeni, pogledaj malo po oglasniku, zna se naći jeftinih stvari ;)
istina, gorka istina :D= Citat =:
Izvorno postao McPingvin_v2.0
Ljudi ja sam sirotinja i kupio sam gitaru od 90km, i nekim bolesnim cudom zvuci
bolje nego drugova gitara od 300km sto znaci da cjena ne garantira kvalitetu.
A i mislim da su bubnjevi mnogo bolji instrument od gitare.l
A?= Citat =:
Izvorno postao Abadon
Tvrditi da je jedan instrument bolji od drugog, nažalost ostaje samo ovo za reći:= Citat =:
Izvorno postao Abadon
http://i36.tinypic.com/do2erb.jpg
A ko kaze da nemam bubnjeve.= Citat =:
Izvorno postao izgubljen u vremenu i prostoru
Jel mi može netko preporučiti neku dobru stranicu gdje bi naso chordove za pjesme na akusticnoj gitari, krenuo sam svirati prije skoro 2 mjeseca, osnovne akorde + par malo tezih sam savladao, pa mislim da bi mogao malo nesto probati odsvirat.
= Citat =:
Izvorno postao Gravestone_bluz
a nema akorda za "akustičnu" sve je isto za bilo koju gitaru :D
to moraš vidit koja ti se stvar čini lakom za odsvirat,pogledaš par covera na youtubu,i onda se okušaš
najlakša stvar koju bi ti ja preporucil je Knockin on heaven door
imag G,D,A i C, lagani strumming pattern, a i stvar je onak umjerenog tempa, pa je super za uvježbat osnovne akorde
E hvala, probat cu.
evo da se pohvalim, kupil sam elektro-akustićnu gitaru ovu
http://thumbnail.image.rakuten.co.jp...em23/25061.jpg
cijena je 1990,00 kuna, nisam nešto pretežno sviral jel sam kasno došal, a i žice su u banani,pa bum to sutra promijenil i stavil DR-ove,(kažu da su to odlićne žice,pa rekoh da probam)
evo nadam se da nisam pogriješil pri odabiru gitare,postam slike sutra, kad mi se baterije napune na digitalcu