3dsMax - ak te to zanima i imaš volje učiti o tome, ništa nije teško...još uz dobre tutoriale i primjere(najbolje neki video) učenje bi trebalo ići 'ko po loju'
Printable View
3dsMax - ak te to zanima i imaš volje učiti o tome, ništa nije teško...još uz dobre tutoriale i primjere(najbolje neki video) učenje bi trebalo ići 'ko po loju'
ovo sto je Barathrum napravio je preodlicno i prerealno
zast takva grafika nebude u igricama?
igrama, pls :D= Citat =:
Izvorno postao Tegla Ajvara
zato što današnji hardver nije sposoban za to (premda, i da je, malo koji studio bi si mogao dopustiti takvu detaljnost)
kolko sam skonto da u nekim igricama briju na detaljnost al im neide.
dosad sam mislio da je skoro nemoguce takvu realnost postic, al kad sam vidio Barathrumove radove zino sam
nebi se bunio da naprave tako detaljno neku igru :D
pogledaj si malo ovdje ako te zanimaju kvalitetni radovi
http://forums.cgsociety.org/forumdispla ... 3339&f=121
pa moguće je, ali jako teško
osim toga, treba isprogramirati gomilu drugih stvari... ako vidiš detaljno želiš i da se detaljno ponaša
sve u svemu, ne isplati se za današnje potrebe (previše ljudi, previše novaca, previše posla, predugo, preveliki zahtjevi... a dobitak je minimalan - piratstvo ftw)
kako ljudi razvaljuju, nemogu se nadivit :shock: :pray: :pray: :pray:
inace, slikar sam i cilj mi je hiperrealizam, to pokusavam postic u crtanju i slikanju
al ovo mi je nesta in
bas po mom ukusu :thumbs2:
Da bi ovako sve lijepo i detaljno ispalo,vjerujem da nije sve u modeliranju.Treba se mnogo potruditi i oko textura,inace sve bi bilo detaljno uradzeno u sivoj boji :( .
= Citat =:
kao prvo da ti razlozim do cega sam dosao.
zadnja 2-3 tjedna program mi se stalno rusi. tako da nisam mogao zavrsiti animaciju ali sada je zavrsavam. 3ds max9 nemojte si instalirati jer je najlosija verzija 3ds maxa od kada je izasao.
ima prevelikih problema sa bipedom, kostima, animacijama, motion capturing i motion flowom. znaci ako kombinirate par animacija on ce se srusiti i zbrisati vam fajl i sve back upove tog fajla, isto ima bug na animacijskoj traci tako da kad se razmjestaju i podesavaju vremenski intervali on se ponovno srusi. publisher uto izdaje service pack 1 kao moguce rjesenje za 3ds max9 medjutim dogadja se novi error a to je save file error pa vam se srusi max kad trebate usnimiti biped. zatim izdaju service pack 2 sa kojim i do kojeg ja nisam dosao pa sam sinoc instalirao da probam 3ds max2009 koji nema bugova na kostima, animacijskoj traci a niti na motion capturingu ni motion flowu tako da mozete bez problema napraviti 30 animacija u jedno. ali sam naisao na jedan sitni bugich u novijoj verziji maxa a to je material editor i displacement slot, tojest opcija. ali nista sto se neda rjesiti. max je optimiziraniji, radi brze sa vecim brojem objekata i bez problema ocitava i vrlo brzo texture iznad 6000x6000 px. uvw je brz, dodano je dosta novih opcija, vray za 2009 je pojednostavljen. sad bih se pocupao da se ne sisam na vojno jer za koji hurac sam ucio sve picajzlice u vrayu kada je sad vise manje automatiziran. uglavnom ostajem i nastavljam raditi u 2009 a i skoli cu preporuciti da prodaju licencu 3ds maxa 9 za 2009.
nije nitko ni taknuo od mojih ucenika, prvi put suse upoznali sa njim na predavanju a sada delaju interijere, exterijere, reklame... svakakvih ideja ima i radova... radovi ce vjerojatno biti gore na ivori kad za par tjedana zavrsi ova generacija, sada je predaja radova i priprema za ispit po kembriđu pa budemo vidjeli. sve je lagano ako si tako zacrtas u glavi, ako si zacrtas da je tesko onda je tesko :D
ne radi se o detaljnosti. litica je low poly, jedva da ima 100 poligona, kad se textura makne i alpha mapa koja cini detalje ostane ti nesto kao odrezana kocka sive boje.= Citat =:
Izvorno postao Luka
najvecu premoc odnose textura + dobra alpha mapa i najveca premoc ide renderu. bez dobrog rendera kakvu god ti texturu imao i model nece imati veze ako nemas dobar render sa kojim ces izvuc preview. a znamo da igre da koriste takav rend bi isla igra brzinom 1 frejm svakih 7 sati :D
detaljni su likovi u igrama ali render je taj koji to ili prikazuje u realnom svjetlu ili ne.
u post produkciji je, sa lijeve strane ce iskociti linkovi video tutora od uvoda do cestica reaktora, animacije, likova, riganja,texturiranja svih vrsta..etc etc
http://fc05.deviantart.com/fs47/f/20...20241fa0bf.jpg
sto se tice cg-a ma tamo su svi frikovi. ja volim djecije stvari, ono bebaste likove i smjesne terene i jednostavno. tu i tamo znam zakomplicirati kad se bas ufuram ali meni su reklame za domestos 50000 bolje od svega tamo na cg-u, one spaljene bakterije su prelegendarne :rotfl:
jednog dana mozda napraviti edukativni crtic za vlastito dijete :D
pa moze i tako. napravis low poly u maxu, prebacis se u zbrush i rucno nacrtas sve detalje, posto zbrush radi na foru pixela, ocitas taj low poly objekat i taj high poly iz zbrusha, bejkas normale sa highpolija, dobis mapu normala (to je ona plava sa zelenim linijama sto se presijava) ubacis tu mapu u displacement i bacis na low poly lika i low poly lik ti izgleda kao high poly samo nema 600 000 poligona vec 1000. izbrises taj high poly iz zbrusha ejr ti vise ne treba i to je to.= Citat =:
Izvorno postao Ghost_Rider
to rade u call of duty-u zato imate na likovima sve one pregibe, bore i slicno.
pribavio sam taj program i uspio napraviti valjak, kocku i piramidu :rotfl:
e sad, zanima me kad bi se to animiralno, recimo najobicnji model aviona od papira kad bi se napravio u tom programu i pokusao ukomponirat u neki program za obradu filmova efekata itd kao sto je effectslab pro.
ako bi isla igra brzinom 1 frejm svakih 7 sati, jel bi bio isti slucaj kao kod animacije zbog tog rendera?
npr, oni transformersi kak su napravljeni, u filmu, svaka cast.
jel potreban strojcina od kompa za takvo sta ili je princip stvaranja drukciji?
ti bi se trebao okusat kao 2d artist u 3d dizajnu onako sastrane. recimo rjetko tko ti sve poslove odradjuje sam, a 2d artisti (crtaci textura i painteri) imaju veliku ulogu. recimo covjek ti proslijedi unwrapirani model (to ti je neki img fajl) i render da vidis kako lik izgleda i onda po tom img fajlu na kojem je resetka crtas odjecu, lica i slicno. koliko si dobar toliko ce dobro i tekstura izgledati kad se stavi na model. radovi su ti fenomenalni. sretno na akademiji. :)= Citat =:
render bi ti izvlacio 1 frejm po 7 sati npr, ovisi koliko jak render koristis i automatski ti pakovo to u neki movie fajl (avi, mpg...) kad bi izrendao sve frejmove animacije zatvorio bi ti fajl i animaciju pogledas normalno. trebas znati samo da ti 33 frejma odprilike cini 1 sekundu. iako mozes raditi i u sekundama odmah naravno.= Citat =:
sto se tice toga 7 sati po jednom frejmu to je ono bas za zasicene scene sa masu reflektirajucih i refraktivnih materijala. za avion od papira ne trebas vise od 10 sec za rend po frehmu. znaci to za avion napravis avion, animiras ga po krivulji(krivuljom nacrtas kako ce letjeti) on slijedi krivulju, izvadis to u animaciji, naravno moras gledati da si crni background ostavio jer crna boja je boja transparencije tako da recimo onda u adobe premieru ili after effetsu crnu blendas u transparentnu a ispod se recimo nalazi neka slika prostorije i slicno.
jesi radio kad u 2d game makeru levele i slicno? e na istom principu ti radi i montaza, odrezes neki dio sa slike i podignes ga na level iznad a avion ispod. recimo svjetiljku i onda kad taj avion leti po levelu ispod te svjetiljke onda ispada kao da prodje iza nje, tako da nisi dobio samo let po slici vec let kroz prostor, simuliras 3d u montazi. a avion normalno u 3d-u napravis, odredis osvjetljenje kakvo je na sceni ili snimci koju si snimio kamerom tako da ne bude da na avion pada svjetlo sa desne starne a u prostoriju tvog videa upada sa lijeve.
da..transformersi su zakon, meni vise su zakon ne zbog samog filma vec jadnih ljudi sto su sve prosli :D
princip je isti, strojcina normalno da je potrebna za nesto kao transici. za avion od papira nije potreban. :D
Za rendiranja takvog necega ti sluze workstation-i ili takozvane render farme.= Citat =:
Evo ti jedan primjer koliko bi trebalo za crtic monster vs alien da se rendo na obicnom pc-u :wink: http://insidehpc.com/2009/03/30/monster ... ng-and-hp/S.
Ne kuzim zasto nitko ne radi u mayi. UI je puno ljepši i smisleniji nego maxov :P
aha... netko tko ne radi u nijednom otvori mu oba pa ce ti reci cije sucelje je preglednije :rotfl:= Citat =:
Izvorno postao Kalhant
ako meni djed se uhvati za glavu kada je vidio mayu dovoljno govori. a za max samo kaze:"koliko gumbicha!" :rotfl:
maya:
http://www.soe.ucsc.edu/classes/cmps...ges/mayaUI.jpg
max:
http://www.jamesgodden.com/sites/art...7d8ca20001.jpg
joj...jos 18 sati do zavrsetka rendanja animacije :rotfl:
idem jest i u grad. :hangin:
Ma UI je stvar pojedinca. Na mayu sam se priviko u par dana. Izgleda komplicirana, ali u biti sve je jako logicki napravljeno(bar meni). Maxov UI nikad nisam pohvato iako sam po njemu prtljo ~tjedan dana.
Dobar tek!
hvala. nebih znao. sve koje znam nitko ne radi u mayi. jer je zbrckano. max ima stepenice tako da kad otvoris jednu opciju izlista ti njegove srodne odmah kao roll up. max istina ima puno "puteljaka" ali je vise poslovno orjentiran zato izgleda tako uredno, dok maja je zbrckano, kao da je sve uzeto i nabacano gore. :D= Citat =:
Izvorno postao Kalhant
http://movies.ign.com/dor/articles/8635 ... 40209.html
kad sam vidio ovo, zino sam :shock: :pray:
ovakve stvari su mi ful zanimljive
upravo to, stvar pojedinca i navike. meni je maya-in UI prejednostavan, super mi je. dok se u maxu izgubim bez problema. i to se stvarno izgubim toliko da neznam doći di sam bio maloprije :)
al polako se uči i već mi je lakše i jednostavnije neg kad sam počeo. al maya je maya, u njoj sam krenuo učit modeliranje i ostalo mi je sve lijepo u sjećanju o njoj.
btw, barathurm, ak ti treba pomoć oko rendanja, reci. mogao bih ti ja izrendati neki dio ako hoćeš. moguće je, tako?
moguche ali sad je gotovo. znas ono kako vray flicka malo kad rendas animacije, e nakon sto je izrendao primjetio sam jednu majusnu crnu tockicu akd mice glavom, na nosu. znam da bi netko to zanemario i pustio jer sigurno nitko drugi nebi ni primjetio, medjutim danas sam polako poludio i sad sto me ta tockica toliko iznervirala stavio sam pod render brute force opciju na oba bounca. 88 sati za 150 frejmova. :rotfl:= Citat =:
Izvorno postao cerberi
do srijede ce biti gotovo a tutore nastavljam usnimavati uz sve to. ne steka nista imam ja dovoljno jak komp. samo ce potrajati :D
brute force - dobar sam. rijetko kad toj opciji pribjegavam a sad je eto neophodna :rotfl:
nadam se nikad vise koristenju takve sile :rotfl:
4 dana pf :rotfl:
Evo i mene, dugo nisam postao. Dobio sam zadatak da za turnir šaha ( :yuck: ) napravim kocke nalik na šahovsko polje, po stepenicama, u piramidu, što je uber lako, i da na vrhu bude njihov znak, a znak je morski konjic, a osim što postoji milijun vrsta tih konjica i svaki se razlikuje od drugog, ja ne znam ni njihovu anatomiju, pa sam Googlao, i našao da ima mala perajca na leđima, pa sam ih lupio, Googlao sam dalje i vidio da neki imaju perajca na mjestu ušiju, pa sam ih naknadno dodavao te "uši"/perajca. U glavnom sam nešto smuljao od njega kako mislim da je najbolje, i mogu reći da je ispao solidan. Kud baš taj konjic da modeliram pored svega. :yuck:
Dobro, jedini laki poslić, pored kockica je bilo kada sam modelirao konjica s boka, preko slike. Zaboravio sam kako se ta tehnika zove, u glavnom preko slike "stavljate" mrežu. Podjetite me kako se ta tehnika zove.
Evo jedan lošiji Render iz OpenGL-a u 24 bitnom stanju:
http://xs940.xs.to/xs940/09256/render694.png
Sljedeće ću napraviti famozne "sige" na konjicu, dorada konjica (ovo što vidite, 3D model, nije još gotov), i onda izmišljati texture za njega, jer stvarno, koju texturu da stavim na njega? XD
Kojih ležrnih cca 10 sati do kraja posla.
Modeliranje pomocu image plane-a u side view-u :D ?= Citat =:
Izvorno postao C
http://img5.imageshack.us/img5/7162/aeaefe.jpg
meni neide :cry:
@Kalhant - Mislim da je to tô. :D Ali isto tako mislim da je Barathrum rekao ime te tehnike, koje sam ja, naravno, zaboravio. :)
@Tegla Ajvara - Jeli to neka šala, ili? Vidim da si uzeo kocku i micao joj točke, ali i dvije plohe, sada nauči micati dužine. :D Ne znam kako da ti pomognem(o). Postavljaj pitanja za početak. :)
@C - Kakav poslic radis,jel to tvoja izmisljotina ili ozbiljno :o .
@Tegla Ajvara - Nisi sam koji nezna to raditi :( ,javljam se ija 8) .
BTW - Ja sada poskusavam napraviti Shark,kada napravim postam ovdje.Naravno texture cu sam uraditi 8) .