Usput ovo nije falloff material,ovo je xxx mrsko mi otvarat max da vidim :D .
Usput nisam koristio ni jedno umjetno svjetlo,ovo je eff od SkyLight,ja mislim da ono nije umj svi :D .
Printable View
Usput ovo nije falloff material,ovo je xxx mrsko mi otvarat max da vidim :D .
Usput nisam koristio ni jedno umjetno svjetlo,ovo je eff od SkyLight,ja mislim da ono nije umj svi :D .
ali skylight jest umjetno svjetlo. :thumbs2:= Citat =:
Izvorno postao Ghost_Rider
>_< Provali me.= Citat =:
Izvorno postao Barathrum
Jel imas gdje tutoriala da mi posaljes o osvjetljenjima kugla i to.
trazi tutore o self illumination(SI)-GI-iHDR materials= Citat =:
Nije me obrukao, nego me nije shvatio, npr. kažem crna i bijela, a mislim i na nijanse, a to je naravno siva koja se podrazumjeva ko središte crne i bijele, ali ne da mi se pisati i objašnjavati, vidiš da već dugo nemam kilometarski post. A i rekao je informacije za "profesionalce", a ne za početnika/onoga koji pita "šta je to bump"? Ja sam to u kratkim rečenicama objasnio, i pa-pa. :D
Uči sâm sa početnim postoljem, ako ti je znanje servirano svô, ona nećeš ništa naučiti i znati, točnije, nauči nešto sâm iz smjernica koje ti netko dadne jer takvo znanje je najkvalitetnije. :wink:
BTW Kako imaš vremena za PCPF, a nemaš vremena za Skype i pivo, grrr. :toilet:
iskreno, ja ne citam misli. a drzim da ono sto si mislio si i napisao a ono sto nisi mislio nisi napisao, stoga i nisi napisao tocno jer si mislio pogresno a to si i napisao.= Citat =:
Izvorno postao C
i samo da rezimiramo - ne postoji informacija za profice i pocetnike kao nesto odvojeno. svi profici su bili pocetnici i svi su ucili isto i to su sami temelji i oni ne postoje kao objasnjenje za pocetnike i profice odvojeno. jednostavno si pogresno mislio i zato te nitko nije "skuzio".
nego evo da se ne "prc**e" renderima, ne radim u brazilu niti u ..ah enmogu se sjetiti sad kako se zove taj jos jedan render koji je namjenjen cadovcima vec u ova tri. scanline se brzo svlada, moja preporuka je da onda oni koji svladaju scanline prijedju na mentalray a sa mentalraya na vray s obzirom da vray je najkvalitetniji i najmocniji ali i najzahtjevniji render.
inspiracija je dragonball bez gravure :rotfl:
medjutim globalne razlike kod ova tri rendera dogadjaju se tek pri kompleksnim scenama.
ali primjetit cete razlike u osvjetljenju, sjeni i slicno.
http://img142.imageshack.us/img142/692/rendersk.jpg
I koje je sada bolje od ota tri rendera,mentalray izgleda malo slican kao vray,ali vray je mnogo bolji.= Citat =:
Izvorno postao Barathrum
Znam da ne čitaš misli. Ja sam postavio početak (smjernice) šta bi trebao znati, točnije gdje i kako da postavi od prilike bump mapu, i čim ga postavi iz prve ruke će naučiti šta je to, čim vidi će početi učit sâm, i kada se malo poigra s time, znati će dosta toga, pa ga možda bude interesiralo to malo više, pa će u wikipediu i sl. web stranice ukucati bump mape i naći što mu treba. Pri tome je naglasak da će svojim razumjevanjem i radom naučiti to bolje i kvalitetnije, nego kako bi ga ti naučio, teoretski, kao povijest da "naštreba", ali ne kažem i da je to loše.
Ti si išao preciznije, tehnički ispravnije, itd., i zato ne možeš mješati "moj post" sa "svojim postom". Ne samo da si shvatio moj post doslovno, tj. bez mozga samo čitaš, i želiš da ti bude sve lijepo objašnjeno, bez uvrede, tako bi se reklo jel', samim time ti nije točan, nije razumljiv, niti jasan, a ja nemam vremena objašnjavati čovjeku svaki detalj kao ti.
Hajde veceras oko 10 sati dodzi na Skype,Ok.= Citat =:
Izvorno postao C
Ako hoces :D .
koji god tebi pase. moj kolega radi u mentalray-u. njemu je mental bolji od vray. razlog je cisto sto mu je mentalray vise manje automatiziran ne mora radit materijale od nule naprimjer kao u vrayu a i nije toliko procesorski zahtjevan, vray je kao sto rekoh malo zahtjevniji i ima brdo opcija a materijale normalno moras sam raditi od nule.= Citat =:
Ja koristim većinom Scanline, jer je najjednostavniji. Za nešto više Mental, a za V nemam živaca. :D
Imaš li za preporučii još koji render? Ne mora biti poznat, samo da daje dobre rezultate, može biti i neki frnj, poput DAZ-ovog, samo da je zaseban, a ne u sklopu nekog programa.
@C - Hajde ako hoces na Skype,ako si tu.
Javi ovdje da znam.
Tu sam sada, dogovorili smo u 22. Tada sigurno nećeš orati njivu, mrak je i kišno.
Ljudi imam problem sa VRay-om zadnja verzija je,kada pokrenem max 2010 sta god da radim u njemu steka svakih 20 sec,neznam zasto.Bez Vray-a mi nije stekalo ili je to sto sam nariktao da se pokrece u DirectX 9 modu.Molim pomoc ako ikako znate jer ne mogu vise izdrzati. :(
Edit: I zasto mi kada idem na render sa VRay-om uvjek baca ovu poruku :
http://www.imagesforme.com/out.php/i650822_untitled.GIF
A jesi lud hljadu. :pray:
Pa ne možeš skinuti s torrenta 3DSM2010, i pitati zašto ti javlja error za Licensu. :rotfl:
I slika cijelog ekrana ti je da ne kažem kakva. Podesi DirectX i VGA.
Jesam noob :( ,kako to prije nisam skontao.= Citat =:
Izvorno postao C
Ne,sliku sam sejvao u .gif formatu,zato ijest shit.
BTW: Hajde ako mozes na msn.
= Citat =:
Izvorno postao C
radi se o licenci za vray a ne 3ds max. citaj malo pazljivije.
neka registrira vray i problem rjesen.
Mislio sam općenito.
Pa na MSN-u sam. Evo odblokirao sam te upravo, LOL.
"Pa ne možeš skinuti s torrenta 3DSM2010, i pitati zašto ti javlja error za Licensu."= Citat =:
Izvorno postao C
Grr,tako ti mene pravis budalom,seronja jedan,nejmas ti pojma njubaro. :-x
Jos si me i blokirao na msn-u :( ,cekao sam te do 23 sata a tebe nije bilo.Dobro si skontao da je kontakt blokiran :-x .
Ma pusti ga vidis da nejma pojma,samo se pravi pametan.= Citat =:
Izvorno postao Barathrum
Nego,jel ti meni kolega mozes ukratko napisati kako se VRay licensira.
BTW: Oprosti,mislio sam ako imas vremena da mi ukratko napises. :roll:
ilegalno je, nebih smio :rotfl:= Citat =:
xD :rotfl: :rotfl: .= Citat =:
Izvorno postao Barathrum
Jel se ima gdje kupiti na netu ili to samo dodze uz originalni 3ds max. :-x
ima... tam pogledas na google pod "vray cra#k" :rotfl:
A kud baš moj nick stavi pod cenzuru? :rotfl:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :gitara:
Da malo ozivim temu.
Trenutni WiP
http://www.imagesforme.com/show.php/670893_Untitled.jpg
WiP ili ViP? :D
http://i31.tinypic.com/2e58knn.jpg
Lice je pri kraju, a sad slijedi meni najtezi dio, pravljenje straznjeg dijela glave. Neznam kako zaoblit glavu, uvijek glupo ispadne :cry: .
http://www.imagesforme.com/out.php/t680334_Tank.png
Jbt nisam imao pojma kako je sketchup jednostavan, i dok nije najbolji i ne može se mjeriti sa npr 3ds maxom ipak je svestran, za ovo mi je bez ikakvih prethodnih tutoriala osim onih koji se pojave kod korištenja alata trebalo oko pola sata :D
Super je :pray:
To si radio za nekog ili?
= Citat =:
Izvorno postao Kalhant
za sebe. poceo sam kombinirati after effects sa 3d s maxom pa ono malo vjezbam na reklamama i slicno. odlicno je. vise ne trebam sve odradjivati u maxu vec napravim samo elemente a u after effectsu ih spajam , efekt posebno napravis u maxu a after effectsu ga spojis sa ostatkom scene. ma prehebeno...
Dečki koja je razlika između animatora i modelera? Dali animator dobije gotov model pa ga animira ili i on mora modelirati?
U poslovima se djele. Npr., modeler modelira, čojo koji texturira, napravi texture za taj model, modeler ih nalijepi, pošalje animatoru, animator ga animira i rendira. Znači po poslovima svatko radi svoj posao, tako da animator samo animira, i njegov posao je duplo duži, nego od modelera, ali isto tako, nitko animatoru ne brani da nešto izmodelira, ili da modeler nešto rendira, ili da modeler ili animator u PhotoShopu naprave texture, kao što se audio efektivci i audio muzičari vežu, može napravti tko šta hoće, ovisi o tvrtki koliko dopušta. U nekim tvrtkam će modeler biti isto što i animtor, a u nekima će se posebno djeliti modeleri, textulizeri, animtori, renderi, itd., ne znam na šta ih sve djele, u glavnom kao pokušavaju svima olakšati na taj način. A i zavisi na čemu radiš, ovo sam rekao za igre. Ali ako npr. radiš u auto industriji, onda se dijele na 2D, 3D modelere, i animtore, ili npr. ako radiš u CATIA programu, onda moraš sve izmodelirati u 2D i 3D, materijale dodati, animirati, dodati toplinske energije, detaljno razradii svaki dio, dobiti trenja, znati gdje treba i koliko ulja, itd., i to sve sam u jednom vrlo sofisticiranom programu.
Animator animira lika, a modeler modelira.= Citat =:
Izvorno postao Aerendyl
Inace iz pocetka u filmskoj industriji ide ovako nekako.
Sve krece od price,a nakon sto se izmisli price rade se prvi crtezi, sketchevi i reference koje idu do modelera koji iz referenca modelira (lika,prostoriju, okolis...) i radi uv layout onoga sto je on izmodeliro. Kada je model zavrsen ide kod osobe koja je zaduzena za rigging. Tamo lik dobiva "kosti" i "zglobove" bez kojih animator ne moze animirat. Nakon toga osobe koje su zaduzene za texturu rade texture i stavljaju ih na modele. Tu zavrsava izrada modele te se oni salju u odijel zaduzen za layout scene. Zatim se gotove i poslozene scene salju animatorima koji animiraju likove.
Na kraju se slaze osvijetljenje i dodaju razno razni efekti(eksplozije, kisa, vatra...). Kada je sve gotovo film odlazi u odijel za render gdje se rendira film.
Sto se tice raspodjele posla. U filmskoj industriji se traze specijalisti u odredenim podrucjima te ce tamo modeler samo modelirati, a animator samo animirati, dok se u industriji igara vecinom traze generalisti koji ce raditi vise stvari.
Postoje jos neke razlike izmedu filma i igre kao sto su broj poligona i rezolucija texture.
Inace jedan zanimljiv podatak sto se tice filmske industrije gdje se vide da ne mare previse za optimizaciju scena.
http://www.theregister.co.uk/2009/03/29 ... _monsters/
EDIT: stavio sam krivi link
Hvala C i Kalhant. A sada mi recite koji od svih tih vragova mora znati crtati i koliko je u 3d-u zastupljeno crtanje?
Crta se u takozvanom Art Department-u.
Tamo su ljudi podjeljeni na character designer-e, set designer-e i color artist-e. Mislim da imena govore za sebe sta svaki radi.
Crtanje u 3d-u je dosta zastupljeno posto je to jedan dio pipeline-a, te su sve scene prvo nacrtane, a onda tek onda radene u cg-u.
Ako te zanima vise imas dosta informacija na stranicama tvrtki
dreamwork ima male clipove o svakom dijelu pipeline-a, a blue sky studio ima dosta opsirno napisano sta tko radi
http://www.dreamworksanimation.com/Sodi na studio-> a day in the life
http://www.blueskystudios.com/content/process.php
Hvala ti sto si mi objasnio. Znaci posto ja suckam u crtanju to mi neće trebati u 3D-u? :D
nije crtanje vec je izrada koncepta, a on se radi kada se odrdi scenarij, nakon koncepta dolaze koloristi koji koncepte uredjuju i bojaju, zatim dolaze skice namjenjene 3d dizajnerima koji trebaju izmodleirati projekt, zatim 2d artistima se proslijedi model i unwrap mapa na kojoj pocinju srtati lika, teksturu te po tom pitanju i izradjuju mape vjerojatno koristeci onaj najpopularniji crazy bump koji bas i nije jeftin, za to vrijeme dok 2d artist crta teksturu model se salje animatorima, ugradjuju se kosti i snima se motion flow preko motion trackera koji se kasnije veze sa bipedom, tojest kostima unutar lika, slaganjem niza animacija dobiva se niz realnih slijedova pokreta sto se zove motion flow, nakon odradjene scena gdje se backgrund tada unutar 3d aplikacije stavlja na neku zarku boju (zelena ili ljubicasta), ta boja ne smije uglavnom postojati na teksturi lika, te odredjivanju kuta svjetla odradjuje se aniamcija potrebna za sklapanje scene, te se render salje montažerima koji preko maski uklanjaju background i ostavljaju samo lika, dodaju dodatna osvjetljenja i simuliraju 3d svjetlo i sjenu bilo kroz after effects, premier ili neki jaci program. nakon svega kad se sklopi dolazi dodatni touch a to je podesavanje kontrasta, boje, slike, sjene,specijalnih efekata...... etc etc etc...
u hrvatskoj ne postoji tako sto vec jedan covjek odradi sve pa salje montažeru osim ako zna montirati onda ce cijeli psoao sma odraditi, istina ce trajati dugo ali mi smo takva zemlja i to je tako.
@Aerendyl
Znanje bilo kakve likovne umjetnosti (crtanje,slikanje, modeliranje u glini..) je veliki plus pri zaposljavanju.
@Barathrum
Ja sam pricao u workflowu u izradi full 3d animiranog filma, dok koliko sam shvatio ti pricas o ubacivanju cg lika u igrani film posto u full 3d filmovima nema snimanja ispred zelenog zida.