To je u biti trackpad, pa funkcionira kao svaki drugi trackpad na laptopu. Uobičajene kvalitete, nema multitouch kao Appleovi laptopi ni tu glatkoću jer Apple stavlja staklo. Zapravo je najsličniji ASUS-ovim trackpadovima s teksturiranom plastičnom površinom i mogu se koristiti dva prsta odjednom, tj. lijevi i desni palac.
Služi da bi u nekim osnovnim zadaćama zamijenio miš, a može se i stisnuti cijela površina pa služi i kao dodatna tipka, obično za potvrdu nakon odabira pointerom. U Assassins Creed služi za bržu navigaciju kartom. U Killzoneu služi za funkcije OWL letjelice.
Evo, da ti dam stariji konkretan primjer. Da je prvi Crysis izašao tek na PS4, trackpad i njegova tipka bi služili za otvaranje i odabir nanosuit izbornika.
Stvar je uglavnom zasad gimmick kao i recimo površina osjetljiva na dodir na poleđini Vite, ali će mu kvalitetan developer naći dobru primjenu.
Iako se mislilo da će biti veći, nije. Površinom su tu negdje. Ali DS4 ima mesnatije rukohvate pa je nešto ugodniji za držanje.
Tipke R1 i L1 su izvedene kao na PlayStation Move kontroleru, znači ne stišću se cijelom površinom, već imaju težište. To je žešće nekvalitetno sranje i ne sviđa mi se.
Također mi se ne sviđaju analogne gljive. Sony se nije odlučio između konkavnih i konveksnih gljiva, pa je prvo napravio udubljenja, a u njima ispupčenja. Jebeno su neugodni pod prstima i budući da su ravnije podloge, još se više skližu od DS3.
I navodno im je obložna guma analoga sranje, pa ljudi po netu prijavljuju probleme. Ja nisam imao iskustvo da je guma izguljena, ali probaj pogledati gljive na DS4 u nekom shopping centru. Kao da je preživio Džihad, Ragnarok i Sudnji dan.
Još mi se ne sviđaju option i share tipke. Plastične su, premale, pretvrde i preplitke, kao recimo start i select na Viti. I loše pozicionirane zbog trackpada.
Na kraju, baterija je sranje. Izdrži možda 5-6 sati igranja i onda na punjenje na USB kabel, a priloženi kabel kao i za DS3 ima metar i po.
Kontroler je tako-tako. Promjenjen dizajn samo da bi pokupili bodove za inovativnost ili štoveć.
Poslije ovog bitchanja, triggeri su puno ugodniji i ne skližu se u vožnjama dok se dugo drže i rukohvati obloženi gumom su zbilja fini.
Interface je brz, ali loše posložen i zasad dosta bugovit. To će sve ispraviti tako da nije bad, a zasad se fino koristi i u službi je igrača.
Recimo imaš taj social feed koji se puni tvojim aktivnostima i aktivnostima tvojih frendača. Tipa Maloki igra tu i tu multiplayer mapu u Killzoneu. Izgubljeni je osvojio zlatni trofej u Knacku. Windwalker je nub. Ali taj interface mi se znao zbugati i ponekad bi imao jednog frenda kroz cijeli feed.
Ne sviđa mi se ni linearni history izbornik. Npr. sve igre koje igraš, skineš, pokreneš se trpaju u linearni slijed i ako ne znam, igraš hrpu igri, napravi se takav clusterfuck od izbornika kroz koji treba listati kao kroz enciklopediju + feed za svaku igru.
Sustav patchanja mi je još uvijek zbunjujuć jer se ne skidaju kad počneš igru, nego se skidaju i instaliraju u pozadini, pa nemaš pojma ako igraš s patchem ili trebaš izaći i instalirati ga i je li uopće instaliran. Zbunjujuće.
Ono što im podhitno treba je nekakvo grupiranje igara, bilo kakav alat za organizaciju koji će biti automatski ili manualan, nije bitno, ali da to konačno na nešto liči.
Super je opcija standby, jer se može sve fino skidati dok je konzola ugašena i može se puniti DS4 na taj način.
Što te još zanima?