= Citat =:
Izvorno postao C
Rider, kada ćemo na Skype, kada ćemo se naći na ćvapima?
E, upoznao sam još jednu Mariju, to je četvrta Marija koju znam, i nju ti nedam, belj. Za sada su samo dvije Marije moje, a obje djevice. :P
Čekaj, zanimaju te bump mape?
Bump mapa ti pravi stvarniji materijal, npr. hrapavst.
U texturama, imaš za odabrati Ambient, Diffuse, Emissive, Trans, itd., svačega ima, i tamo imaš Bump. Tamo staviš texturu za Bump. Bump mapa može biti i textura od texture koja je već na modelu, ali je nače crna i bjela, i crno-bijele nijanse. Pri tome, crna označava udubljenje, a bijela izbočenje, koje bi bilo na modelu samo vizualno.SNakon što tu staviš sliku, namjesti koliko hoćeš posto, 0% do 100%, što označava jačinu inteziteta jačine vidljivosti. Kada nju podesiš, uzmeš ju odvučeš na model.
I to ti je sva mudrolija za Bump mapu.
BTW Nisa čitao o čemu ste pričali, pa ne znam točno koje ti je pitanje. XD
1. bump mapa dodaje izbocenja na postojecu teksturu, isti princip displacement, ne stvara stvarniji model jer je on sam po sebi virtualno stvaran cim je napravljen.
2. bump mapa koristi alpha mape koje su crno-bijele i
siveSnijanse cime sivi prijelaz i njegov tamni ili svjetli ton oznacavaju jacinu bump-a. snaga bumpa iliti "izbocenja" se moze pod pic opcijama povecati u materijal editoru.
3. crna ne oznacava nista jer crni ton je neutralan i on je uvijek jednak 0. a postavke recimo -60 ili +60 oznacavaju hoce li se taj bump iliti izbocenje koje uzima samo bijeli ton izbociti na pozitivnu geometrijsku os ili negativnu, bump mape, tojest alfa mape rade na programerskom tipu (jer to i jesu) nula i jedinica (o - crna; 1 - bijela). znaci crna nije ni udubljenje, ona ne postoji.
4. teksture za bamp se nikad ne koriste jer su prevelike i lose odrade posao pa rendanje traje duze, vise racunalne snage je uzeto, jednostavno - sporo i neefikasno.
5. jačina vidljivosti ne postoji u bump-u, postoji u opacity mapi. koja je isto alpha mapa.
6. svakako da je mudrolija kad se lose i krivo ljudima savjetuje te onda i sami ne mogu na netu doci do onoga sto im treba jer jednostavno teorija koja im je iznijeta nije dobro iznijeta ili je krivo iznijeta sto je razlog zasto netko nesto ne razumije.
kratak review na greske.