Ma gramatike ionako ima brutalno malo na ispitu (rekao bih bijednih 10-ak %)...
Printable View
Ma gramatike ionako ima brutalno malo na ispitu (rekao bih bijednih 10-ak %)...
Hvala za ovu skriptu, mogo bi iz toga ponavljat sutra.
https://sites.google.com/site/mojamucio ... ra-za-esej
seems legit
Koliko je zapravo važno da dobro znam kompletnu radnju djela?
Jel se mogu izvući ak neznam točno kontekst u kojemu se nalazi dobiveni ulomak ali znam općenito o djelu napisati?
Naravno, ako si dovoljno vješt u pisanju. Baziraš se na ulomku i ovo samo prispomeneš.
What he said.
Ja se na maturi nisam mogao sjetit imena druge kceri oca goriota, pa sam stalno pisao, anastazija i njegova sestra, ili goriot i njegova druga kcer. :D
Esej ti je bitno da si vješt u pisanju i da pratiš natuknice o pisanju eseja. Ja kad sam pisao 2010. uzeo sam za temu neki ulomak iz zločina i kazne (koji nisam nikad u cijelosti pročitao) i samo mlatio o tom ulomku, uz poneku referencu na ostatak knjige. U zaključku sam pisao o ratovima i Africi, imao 80% iz eseja.= Citat =:
Izvorno postao StormCr0w
Ispit ti isto nije pretjerano težak, dobar dio su ti pitanja vezana uz tekstove koje dobiješ tako da tu isto nema previše nekog općeg znanja.
Najs. Tako smo isto i na satu pisali i uvijek bi dobio oko 90% a vidim da se na maturi ne razlikuje.
I ček, ti si mogao birat temu?
kod nas su bile ponuđene dvije teme
Samo da ne dobim filipa.
To.= Citat =:
Izvorno postao beba nema zvečku
nema više biranja teme. šta dobiješ dobiješ.
I, ikakvih dojava?
ma daj ajde, to su gluposti
Joj kad se sjetim tih "dojava": "UPRAVO SAZNAJEMO DA SE NA MATURI PISE DUNDO MAROJE I POVRATAK FILIPA LATINOVICZA NA VISOJ RAZINI". Dodjem pisat i dobijem Oca Goriota i Zlocin i Kaznu...= Citat =:
Izvorno postao croat1gamer
Usporedni Nora i Dubravka.
You heard it here first boys.
Kakva je to glupost, kad su to maknuli?= Citat =:
Izvorno postao Karlo_from_Bjelovar
Jupijej. Sad nek metnu Šimića ili Držića i u kurac.
Ma e samo da nije uspoređivački.
Zašto je svima uspoređivački problem? Djeluje mi da bi mi bilo lakše pisati o 2 djela jer onda ak jedno znam slabije nadoknadim drugim. A i definitivno nije problem neke usporedbe nasrati, puno se može pričati o samim razlikama koje dolaze radi različitih razdoblja djela, a to ne zahtjeva baš poznavanje knjige.
Ili sam ja krivo shvatio uspoređivački esej? :o
Mislim da bi za usporedni najprije dali liriku, ovo mi nema smisla.
E, ali točno imam filing da će bit sranja. I lirike.
dobis 2 teksta, djela= Citat =:
Izvorno postao vukopas
ti moras napisati po cemu je koji bolji.
nema sad 2 eseja pa ak si jedan lose napiso da onda ti se drugi ocjenjuje jer si ga bolje napiso.
2 djela, 1 esej, jedna ocjena
Ne kužim ovo "moras napisati po cemu je koji bolji." Mislio sam da dobiješ smjernice kao i za raspravljački?
Ma nisam ni mislio na 2 eseja. Ono što sam htio reći je da mi je lakše pisati o 2 djela u jednom eseju uspoređujući ih jer se može puno toga pričati na temelju razlika u razdoblju nego da mi dođe samo jedno koje uopće neznam. Općenito mi djeluje lakše npr usporediti Dundo Maroja sa nečim nego ga detaljno analizirati. Ak ništa lakše se skupi potreban broj riječi.= Citat =:
Izvorno postao Lord Ragnarok
Pa da, ali ti se to svede na "A je bolje napravio ovo, B je kvalitetniji po tome" i slične gluposti.= Citat =:
Izvorno postao StormCr0w
Najbolje je kad ti daju neki random tekst o nekoj random temi i onda samo opališ kontru i gg.
:pray:
A meni sve 4 godine profesorica tvrdi kako je krivo govoriti da je x bolji od y jer to nije na nama da sudimo i sl.
U eseju je samo bitno da ne izrices svoje misljenje, to se eventualno spomene samo u zakljucku.
Ili su mene krivo ucili.
Dobro su te učili.
U uvod ide književno razdoblje i vrsta, rajt?
Tako je.
Ekipa sretno.
FALA