Upravo započeo sa Venecijom. Primjećujem da ima dosta novosti kod tehnologije i diplomacije. Još mi je rano reći malo detalnije. Sviđa mi se grafika, samo boje države na mapi mi se ne sviđaju, nekako izgledaju jeftino.
Printable View
Upravo započeo sa Venecijom. Primjećujem da ima dosta novosti kod tehnologije i diplomacije. Još mi je rano reći malo detalnije. Sviđa mi se grafika, samo boje države na mapi mi se ne sviđaju, nekako izgledaju jeftino.
Bome.
Norveška mi preružna :(
Igrao si Norvešku?
Glupo od mene ali nemam volje da igram, valjda dok ne izađe sa punom verzijom.
Od jučer izlazi Europa Universalis IV... Da li netko od vas ovdje već igra?
Yep, ja juče igrao 7 sati s 'rvatskom i uspio postati HREmperor
nije zabavno, napravi srbiju do tokija
Moramo prvo vježbati a onda ćemo imati Srbiju od Milivoja to Tokya ;)
Navy, dupini?
Srbija OP.
Odmah na početku sam osvojio Bosnu i Dubrovnik jer nemaju nikakve saveznike. Bosna možda jer je ortodoksna, a Srbija je jedina ne-OPM ortodoksna država u regionu. Dubrovnik je bio isto pushover jer su jedna provincija sa neprijateljima na svim stranama - Venecija,Otomani i na kraju moćna Srbija.
Sada sam na kraju 17. stoljeća. Protežem se od Istre do Izmita(odmah pokraj Ankare) i imam dobar dio južne Južne Amerike za sebe. Nemam nekih prijetnji jer su Francuska dobila svoje od Španjolske, a onda ih je Austrija diplo-anexala. Zatim su Austrijanci izgubili HRE emperor poziciji i krenuli strmoglavo prema dolje. Na sjeveru je pak Danska okupirala Škotsku i još uvijek nema UKa. U biti jedine nacije koje imaju bilokakve snage u Europi su Bohemia,Srbija i možda Španjolska.
The enemy shall tremble at sight of that fearsome navy <_<= Citat =:
Izvorno postao sickpetey
Ili je to bio plan: masakrirali su mi ih kao Japanci :P
A kako se igra sa 'rvatskom ? Vidio sam da ima samo dubrovnik i mađarska...= Citat =:
Izvorno postao Akul
Uzneš Mađarsku, pustiš ju kao vazala i oslobodiš vazalnog statusa. Tad spremiš i loadaš save s 'rvatskom.
Opcionalno, loadaš Veneciju i prodaš joj Dalmaciju i možda Istru (da bih imao lakši početak, prodao sam Dalmaciju a istra mi je defectala jer su ju Mlečani ostavili predugo pod okupacijom seljačkih rebella). Ali kako Hrvatska ima više provinsija nego u EU3, to nije toliko obavezno (mada su te dvije provincije JAKO vrijedne).
Za početak, odmah valja označiti Mađarsku kao rivala kako bi privukao potencijalne saveznike za neizbježni rat protiv Mađara. Savjetuje se i joinanje europskoj uniji (ilitiga HRE-u) i građenje odnosa s članicama glasačicama kako bi postao HREmperor i mogao držati veću vojsku (a ako i ne budeš HREmperor isplati ti se jer će te car braniti od agresora, plaćanje stabilizacije će biti manje i biti ćeš u manjem tehnološkom zaostatku što je dosta važno jer si Eastern Tech).
Igram za Englesku, uzeo neke teritorije od Škota i osvojio veći dio irskog otoka, još i danas uspijevam zadržati Calais i Normandiju u Francuskoj. Trenutno sam u vjerskom sukobu, situacija se dodatno pogoršila nakon što sam se odlučio konvertirati religiju u protestantizam kada su veći dio zemlje reformirane. Uspio sam riješiti pobunjenika, polako vršim konvertiranje preostali manji dio zemlje, trenutno 56% religion unique. Uspio sam stabilizirati svoju kraljevinu, +3. Slijedi jedan problem, ali ogroman problem, zbog dugogodišnjih vjerskih sukoba i ratova sa drugim državama opala su mi trgovina i proizvodnja kao i porezi, ja sam u ogromnom dugu, duboko u minusu preko 3k jer sam bio prisiljen uzeti dosta kredita. Sada stvarno nemam ideje kako da ponovno budem u plusu i kako da dug riješim u ne tako dugom roku?
Jesi uzeo Economy Ideas? Jest da će ti potrošiti ADM pointove, ali mogao bi dosta zaraditi
Još nisam ali hvala za ideju. Uglavnom sam fokusiran na trade, naval i quality.
U tijeku sam oporavka. Polako vraćam kredit jedan po jedan, ukupno ih ima još 32. Moš' mislit u koliko sam velikom dugu, ali dug se počeo smanjivati. Tako sam morao za vrijeme mira smanjivati plaću vojsci i mornarici i nastojim da se miruju dok se ekonomski ne oporavim u potpunosti.
Ovdje se slabo diskutira... Svi se prabcili na bug ili što...
Za vrijeme mira uvijek treba držati Maintance na maksimalno 50% inače bacaš novac u bunar :p
Vraćao sam sve loans, riješio sav dug. Sav dug, nula. Ostaje mi samo inflacija ali to ću riješiti. Evo uzeo sam economic ideas, stvarno je to bila dobra ideja, mnogo veći prihod sada imam, razlog zašto sam brzo riješio dug. :) Pa ja sam smanjio maintenence na 0%.
Kako se država bankrotira? Ako je u dugu ili? Ja sam bio u dugu i to dubokom pa mislio, trebao bih se već bankrotirati ali to se nije dogodilo. Da li je to realno?
Bankrot se dogodi onda kad ti mjesečni interes postane veći od mjesečnog prihoda.
Anyway, stanje moje kampanje:
Ja i Austrija baš ušli u Hladni rat. Samo je pitanje vremena kad će se naše dvije HRE silnice zaratiti
Mapa ti je drugacija, kako je ovaj hrvatski grb drugaciji? Ne mogu doci k sebi. Igras neki mod? Sto sumnjam jer ne postoji mod za cetvorku...
Nije hrvatski neg jugoslavenski.
Postoji vec puno modova XD= Citat =:
Izvorno postao Anelson
ovdje koristim dva: jedan koji dodaje flavor Balkanu te jedan koji izravna mapu da nema ruznih planina
Odlično je ovaj što izravna mapu, kada se podigneš od mape imaš bolji dojam što si postigao. Zasad neću koristiti nijedan mod dok istražujem igru da vidim koje sve mogućnosti ima.
Jeste li koristili save converter?
jel vi igrate demo il full igru?
Full igra.
Zna li se kada će biti patch za EU4 i što će sadržavati?
Ne zna se točno kada, ali je najavljeno da će bar 25 nacija dobiji Unique ideje
Nisam uspio naći na netu za više ali negdje sam čitao da će izaći krajem ovog rujna. Vidjećemo, nadam se da će imati bogat sadržaj.
= Citat =:
DLC next week!
Patch 1.2 out: 'Next Week'
New features
6 new achievements
Grand Coalition - 6 nations in coalition
Winter Tsars
Luck of the Irish - conquer British Isles
Sunset Invasion - Aztecs conquer Lisbon London Madrid Paris Rome
New Coalition & Opinion 2D mapmodes
Borderless windowed mode direct from Settings
Copy/paste in textboxes
Can now release vassal and play as them
Admin Points for inflation reduction - no need to get Economic Ideas for actions anymore.
You can now add provinces to the empire, if they border a seazone bordering the empire.
You will be able to surrender to the AI without +10 Warscore via a 'What do you want?' button
Adding over 25 new national ideagroups, including:
Serbia
Orissa
Granada
Taungu
Malaya
Punjab
Switzerland
Tibet
Ragusa
Tweaks
Coalitions will now always join in a war; there is no truce penalty breaking if a coalition is called in a defensive war. AI cannot decline warleader alliance negotiation
Reduced outgoing trade value increase (20% -> now 5%) from forwarding merchants to prevent absurd value accumulations of 1000 of ducats in home nodes
Maxmorale can no longer be below the threshold where you can move troops.
Defeat rebels mission no longer gives +2 stability.
Border Friction being reworked/nerfed
Navies can not be exiled.
Fixing constant Japanese destruction by Catholicism
Bugfixes
Annexing a country will no longer reset your steering in their tradenodes.
Exiled units can no longer loot.
Overseas colonies will never cause overextension
Fixed a bug which caused shattered retreats to not work while in hostile territory
Navodno će 1.2 patch biti PI-ev najveći patch do sada, s preko 1000 linija u changelogu O_O (ne samo bugfixovi of course već i tweakovi i novotarije)
Također izlaze dva mala DLC-a: jedan mali koji dodaje još national monumentova i jedan malo veći koji dodaje flavour SAD-u (znači, ništa previše potrebno :P )
Očito dosta toga nudi, jedva čekam. Možda zvučim noobovski ali šta znači flavour? :D
Akul, sada znam da na Paradox forumu ima modova ali ne mogu ih vidjeti, sve piše private. Probao poslati email i ništa. Pitam se zašto ih ne mogu vidjeti?
Osim toga, planiraju dodati i još jedan DLC, novi gradski model Makku Pikku.
U ovom slučaju to znači da nacija dobiva više svojih jedinstvenih misija, decisiona, eventova, unit modela, itd.= Citat =:
Očito dosta toga nudi, jedva čekam. Možda zvučim noobovski ali šta znači flavour?
Moraš biti član foruma i registrirati igru da bi ušao u User Modifications podforum (to jest, otići na My Games i tamo upisati CD Key igre koji nađeš u Steamovom Libraryu).= Citat =:
Akul, sada znam da na Paradox forumu ima modova ali ne mogu ih vidjeti, sve piše private. Probao poslati email i ništa. Pitam se zašto ih ne mogu vidjeti?
Također možeš koristiti i Steam Workshop za instalaciju modova (moraš prvo uključiti Cloud i ući u igru pa izaći da bi se mod dodao u launcher) koji će ih također i ažurirati kad izađe nove verzije moda.
Poceo igrati CIV4 kod frenda, theme song je odlican
Pripremiti se za mnogo promjene u nadolazećem 1.2 patchu, koji bi trebao biti izdan ovih dana:
http://forum.paradoxplaza.com/forum/...ilation-thread
:thumbs2:
http://i.imgur.com/UJ0Tl1L.jpg
all hail great dubrovnik
Predivno... kako si uspio preživjeti?
Svaka čast. Malo su fulali Liku
bio sam 20 godina opm dok nisam dobio prvu priliku za sirenjem i to bosna. pametna alijansa sa austrijom me dovela u par ratova sa venecijom - krah venecije zbog austrijske agresije u par godina - ja uzimam dalmaciju istru i na kraju albaniju. Par godina kasnije mađarska je u problemu i zbog toga kaj dubrovnik ima dobre questove sto se tice osvajanja hrv. provincija fino iskoristavam priliku. uglavnom sve do zadnjeg rata sa osmanlijama austrija je bila dobar saveznik, sad sam vec dovoljno velik da se za njih pobrinem sam. imo sam srece sto su osmanlije vec na pocetku upali u probleme pa su pustili bugare al sad su ponovno poceli sirit se pa bolje reagirat sad nego kasnije snosit posljedice.= Citat =:
Izvorno postao Akul
Ajd nek netko napravi srbiju do tokija :(