VA treba izbaciti iz RPG-ova
Printable View
VA treba izbaciti iz RPG-ova
Ta stvar je upropastila zanr.= Citat =:
Izvorno postao Neven <R>
Sve me zanima kako bi Planescape Torment izgleda sa VA-om..
To da li se halja njiše ili fiksno stoji su čisti detalji koji pridonose možda pola posto ukupnog dojma. Bilo bi fora da ti se halja vijori dok se penješ na High Hrothgar po mećavi, ali da bi to činilo nekakvu razliku, ne.
Inače se slažem sa Bartucom sa svime, osim o fast travelu koji bi bilo najbolje dizejblati čim počneš igru, jer uz kočijaše koji su ispred svakog grada nije potreban i ispada kao neki cheat.
isto se ne slažem s ovime za loot. Naravno da je većina itema u igri usputno smeće, ali zato ne morate čačkati po svakom containeru na koji naiđete. U kredence, bačve i vreće uopće ne morate ni gledati jer je tamo uvijek hrana ili neko smeće od itema. Gleda se samo u škrinje i kutijice za nakit. I police s knjigama naravno :>
Izbaciti FP pogled bi bilo prenespretno za igrati, to nije niti AC niti GTA. Bilo bi fora da je taj pogled ipak malo bolji, pa da ne izgleda kao iz prošlog stoljeća, odnosno da se likovima vidi ostatak tijela i da ti mačevi u rukama izgledaju uvjerljivije. Ovdje se Bethesda i dalje služi onim starim trikom da taj imaginarni 3D model ruke koja drži oružje nije dio igračevog lika i zapravo ne postoji na sceni sa ostalim objektima. Moglo bi to mnogo ljepše i bolje izgledati, ali ukinuti FP, nikako.
VA glavnog lika je nešto najgluplje što bi se moglo napraviti u ovakvom RPG-u, ne radi toga što bi trebalo snimiti dosta razgovora, nego zato što bi ispalo jako retardirano. Primjerice, igrajući Mass Effect zaključio sam da ima najgore dijaloge koje sam ikad vidio u igri, upravo zato jer su forsirali taj VA glavnog lika koji se ponaša kao trećerazredni robot koji imitira čovjeka.
Igrivo.= Citat =:
Izvorno postao whiskey
Ne kužim veki za osobu koja tvrdi da ima ukusa, zašto se nabrijavaš na robotski izgovorene dijaloge glumaca b i c kategorije?
Odličan topic.
Mene što najviše smeta u Skyrimu su prazni likovi (kako kaže Bartuc, prazne ljušture), nepostojanje moralnih posljedica za odluke koje doneseš te grozna melee borba. Ostalo mogu probaviti. Odigrao sam questove za Thieves guildu i Dark Brotherhood i dalje mi se više jednostavno neda. Igra mi je dosadna i ne postoji ništa u Skyrimu što bi me privuklo ka daljnjem igranju.
I ne znam što serete protiv VA-a. Najpozitivnija stvar koja se desila RPG-evima. Čak i u Dungeon Siegeu 3 gdje je VA drugorazredni, opet je bolje od nijemog lika.
Igrao bih Planescape samo da Neven <R> posuđuje glas Namelessu. Onda bih ga zvao Nevenless.= Citat =:
Izvorno postao Neven <R>
Zato jer je VA glavnog lika u svim RPGovima dosada bio drugorazredan.= Citat =:
Izvorno postao Deadwalker
Bolje od čitanja teksta. Drugorazredni je bio zbog ograničenog budžeta.
BioWare i CD Projekt su digli standarde, Bethesda si može priuštiti kvalitetan VA
Normalno da je bolje kad glavni lik ima nešto za reći, ali VA je druga stvar, jer često znači da će količina teksta biti smanjena, kao što smo vidjeli u Oblivionu. Puno bolje imati hrpu odlično napisanog dijaloga.
Zato što ograničava mogućnosti u dijalozima i općenito ograničava opcije koje je moguće ponuditi igraču što se pogotovo osjeti u sandbox igrama kao što je Skyrim. Za linearne RPG-ove je još ok, ali i tamo često budu jako loše napravljeni i bespotrebni. Ne vidim potrebu u tome da svaki seljak ima nasnimljeni dijalog u igrama, jer će nakon nekog vremena svaki zvučati isto koliko god glumaca zaposlio.= Citat =:
Napravit ćemo mod= Citat =:
Igrao bih Planescape samo da Neven <R> posuđuje glas Namelessu. Onda bih ga zvao Nevenless.
Ane, digli su standarde na razinu trećerazrednog treš SF filma koji se pušta na OTV-u u 3 ujutro.= Citat =:
BioWare i CD Projekt su digli standarde, Bethesda si može priuštiti kvalitetan VA
Ovo mi nije jasno. U kojem pogledu te ograničava? Nije da u igri imaš neke moralne dileme ili više opcija tijekom razgovara. Čak bi VA mogli nazvati ograničavajući faktor u BioWareovim igrama, ako ćemo gledati na stvari iz te perspektive.= Citat =:
Izvorno postao Neven <R>
Ne znam, Witcher 2 ima 16 alternativnih završetaka, VA i nije linearni RPG pa stvar funkcionira.
Dobar mi je Vedran, još nije rekao niti jednu lijepu riječ o igri, a kupio je verziju za PC i verziju za PS :D
Skoro soma kuna na nešto što ne valja xD
Na što sve ljudi troše novce, ovo je još ok :D
Ne shvaćaš o čemu pričam uopće. Studio koji radi igru je ograničen VA-om. Recimo koliko bi dijaloških opcija mogli imati razni mali NPC-evi, meni je to puno imerzivnije nego da veli g'day sir. Tvoj lik bi također ima puno više opcija u pitanju raznih pitanja jer je puno lakše za svakog NPC-a napisati gro raznih odgovora nego ih nasnimit. A bogami bi bilo i više prilike za moralne dileme. I općenito mi je uništavanje pojma RPG ako tvoj lik ima nasnimljen dijalog jer bi on trebao biti nešto čime ti upravljaš i koji se ponaša kako ti želiš. Twitcher je relativno linearan kolko se sjećam, to što ima 16 različith cutscena za kraj je ok, ali po meni nije nešto što igru čini RPG-om.
Pretjeruješ.
Primjer, DA 2. Na stranu što je RPG takav kakav je, tijekom razgovora Hawke je mogao preko "Investigate" opcija postaviti barem 5-6 pitanja. Ne vidim gdje se izgubila imerzivnost.
Ovo mi ne drži vodu.= Citat =:
Izvorno postao Neven <R>
Uopće.
Pa ono igraš ROLE PLAYING GAME, a svaki put je ista uloga jer je lik isti. Ima isti glas, isto izgleda, govori apsolutne iste linije dijaloga itd. Meni glupo skroz.
Uvauuu, a kolko bi tek pitanja mogao postaviti da nije bilo VA? Kolko bi se još toga moglo razgranati i kolko bi se raznih opcija moglo dodati. To se neće desiti dok ne nastane nekakva kvalitetna simulacija glasa. Ali nije ni samo glavni lik u pitanju već svi ostali NPC-evi i ekspozicija svijeta koja je ograničena količinom VA. I zato ili u svijetu ni nećeš moći razgovorati sa random prolaznicima (Bioware) ili će imati užasno jadne dijaloge (Skyrim). Tu ne uključujem "random" prolaznike gdje ti je odmah po količini razgovora jasno da su važni NPC-evi.= Citat =:
Pretjeruješ.
Primjer, DA 2. Na stranu što je RPG takav kakav je, tijekom razgovora Hawke je mogao preko "Investigate" opcija postaviti barem 5-6 pitanja. Ne vidim gdje se izgubila imerzivnost.
I naravno kvaliteta VA koja je šrotna.
Drži vodu i sasvim je razumljivo. Jednostavno iskoristiš maštu i sam si u glavi definiraš glas i pristup svojeg lika, i tako ti je svaki prijelazak igre malo drugačiji. Ovak si osuđen na uvijek istog glumca, sa istim tonom i bojom glasa, i puno je teže uživiti se u nekakvu drukčiju ulogu.= Citat =:
S tim da mi je VA sasvim ok u recimo FPS igrama koje ciljaju na nekakvu cinematičnost (Mass Effect npr.), da se razumijemo.
Ne znam, dok igram RPG-eve, zelim se uziviti u ulogu koju igram. Kroz VA mi je to daleko lakše, nego čitati gomilu teksta. Možda je nekome lakše si sve iscenirati u glavi, no to kod mene nije slučaj.
Ovdje vec dolazimo do srži ideje kako RPG mora izgledati. Da li ce igrač imati kvalitetnije iskustvo igranja kroz VA ili kroz nešto više opcija kroz tekstualne dijaloge, mislim da je ovo prvo u pitanju. Brijem da bi mi Kotor bio jedno 10 puta upečatljivije iskustvo da mi je protagonist imao VA
Eventualno bi bilo otužno, u najboljem slučaju smješno.
:)
Dobro, svakakvih nas ima. Ja recimo nisam igrao do sada MMO igre jer jednostavno nisam mogao uživiti u igri gdje sam za svaki quest morao čitati roman. BioWare me s ToR-om oduševio i za mene digao ljestvicu po pitanju žanra.
Iz istog razloga meni en bi pasao VA u TES-u u Bethesda Falloutima jer mi otežava uživiti se u lika.= Citat =:
Ne znam, dok igram RPG-eve, zelim se uziviti u ulogu koju igram. Kroz VA mi je to daleko lakše, nego čitati gomilu teksta. Možda je nekome lakše si sve iscenirati u glavi, no to kod mene nije slučaj.
U drugu ruku, za druge podžanrove RPG-ova smatram da je VA glavnog lika dosta dobra stvar.
U Mass Effectu vjerojatno nisu htjeli razvijati nekakav karakter glavnom liku, jer ako daš igraču mogućnost da napravi svojeg lika, valjda će mu oni izmislit neki karakter, pa bi bilo glupo da se u dijalozima ponaša sasvim drugačije. Zato su mu dali šturu, bezličnu, robotsku i nepotrebnu glumu. Vau, sad mogu čuti kako moj vlastiti lik u krivom tonu govori rečenice nakon kojih poželim loadat i ne izabrat tu dialogue opciju.
ME ima odličan VA. Ne znam o čemu ti pričaš
Meni je prejako kako se ljudi nabrijavaju na VA, a svi, ali svi pročitaju tekst/titlove prije nego lik završi rečenicu i zatim preskoče na drugu.
Witcher VA >>>>>>> sve.
Baš to, ja se moram tjerat da poslušam do kraja.= Citat =:
Izvorno postao Herr Schnitzel
[quote=Sonic_Moronic]Baš to, ja se moram tjerat da poslušam do kraja.[/quote:4q3aiw5s]= Citat =:
Izvorno postao "Herr Schnitzel":4q3aiw5s
Jednostavno isključite titlove i problem riješen :D
Kako tko= Citat =:
Izvorno postao Herr Schnitzel
Možda nekakav kompromis - neke kratke faze da lik ima glas (npr pozdrave, odgovore tipa yes/no/ok, koju rečenicu-tu i tamo) i to je to.
Ali da je potpuni VA to nikako, to bi uništilo TES.
Gledajte, jednostavan je zaključak da ako igra ima kompletan VA, bit će puno manje teksta i mnogo više generičnih NPC-eva. U igri koja ima minimalno voice actinga, tim si može dati mašte na volju i osmisliti gomilu teksta i osobnosti za razne NPC-eve.
Ako tko može i jedno i drugo svaka čast, ali to još nisam vidio.
Skyrim ovako i onako ima generične NPC-eve, ne zbog (ne)prisutnosti VA, nego zbog Bethesdine nesposobnosti da kreira neku zanimljivu radnju i dobro okarakterizirane likove prema kojima ćeš imati nekakve, ajmo reći, osjećaje. Ne pomaže i to što u igri ne postoji nikakav moralni sustav sa posljedicama pa istovremeno možeš biti ubojica za Dark Brotherhood te imati počasnu vitešku titulu. Sloboda u igri je kul, ali do granice gdje to ima nekakvog smisla.
Pa to je istina, TES serijalu voice acting nije dodao nikakvu osobnost likovima.
Pa ja nisam nigdje rekao da VA daje ili ne daje osobnost likovima, samo pomaže da se bolje igrač uživi u igru (iako smo zaključili da kod nekih to ne mora biti slučaj :) ).
Meni je ipak karma sistem iz Bethesdinog Fallouta puno bolji od bilo kojeg drugog sistema za dobro/loše kakvi se obično stavljaju u RPG-ove.
Dobro/loše je konceptualni promašaj. Primjerice, SW ToR ima odličnu priču te veoma često sive odluke, no BioWare je onda te odluke unakazio sa light/dark side bodovima koje moraš skupljati da bi mogao imati bolju opremu. Veoma često bolja je dark side odluka, no ukoliko želiš imati jaču opremu, moraš se odlučiti na koju stranu ćeš ići jer dok si u sredini (siv), nećeš moći zbog bodovnog ograničenja imati kvalitetnu opremu, što te stavlja u neravnopravan položaj naspram ostalih igrača.
Kao što je rekao jednom Babitz, onaj sustav u ME-u je također u potpunosti nepotreban. Šminka, gdje igru možeš završiti kao heroj ili antiheroj, ali s istim posljedicama te s kojim crvenim ožiljkom na faci.
CD Projekt ili Obsidian su smjer kojim bi trebale ići RPG igre. Bez glupih good/evil skala, znači odluka i posljedica.
Da se vratimo na Skyrim, on nema nikakav sustav u igri. Radiš što te volja i nema nikakve prave kazne osim plaćanja određene svote straži. Karma mi je bila ok, no ona je bila vezana uz pojedino naselje samo, ako se dobro sjećam.
Najbolji dijalog sistem ima Alpha Protocol. Nema dobre i loše karme, nema paragon i renegade sistema, ali opet svaka dijalog opcija ima svoju težinu. Taj dijalog sistem bi trebali ubaciti u sve RPG-e, kak god znaju :D