= Citat =:
Izvorno postao KingMortal
= Citat =:
Izvorno postao Durin
Filmovi i glazba su se izborili za svoje mjesto i to u vrlo prestižnom klubu: umjetnosti odnosno sedmoj umjetnosti. Smatram da igre tu čeka još težak put afirmacije. Ono što ih uništava je upravo ono što mnogi navode kao argument, a to je želja za što boljom prodajom, igre ću uvijek biti ljepuškaste i slatkaste, i ja se nemogu sjetiti igre koja ima zadatak umjetnostiSi dobro ga izvršava. A taj zadatakSje prenošenje poruke. Kada će igra prenositi poruku, "udariti" kritičara svojom porukom i djelovati na njega, poput slike, glazbe ili filma? Kada će igre prestati služiti samo zabavi i boljoj prodaji, a početi biti oblik javnog mišljenja, oblik izražavanja, oblik djelatnog stvaralaštva koja potiče na sveobuhvatnu promjenu? Hoćemo li se sjećati igre koja je udarila novi pravac u izražavanju, neki novi romantizam ili realizam ili koja je okupila nekakav Woodstock? Nikad, jer će igre uvijek služiti samo za zabavu i zabavljanje i to je prvenstveni cilj igre, zato se i zove igra.
Ovo je najgluplji komad teksta koji sam danas pročitao. :pray:
Ti očito ne znaš kaj se sve radi za bolju prodaju glazbe i filma. 99% glazbe i filma su smeće bez umjetničke vrijednosti, no jednostavno je njih trpati u taj koš, a gaming u drugi. Da ne govorim o umjetnosti generalno. Ljudi gledaju filmove, slike i slušaju glazbu da se jebeno zabave, ne da postignu neku erekciju nad vlastitom dubokoumnošću. Cijenjeni Honor De Balzac il kako već je dodao ovo "honor de" u ime kako bi izgledo ko plemić, tj. da mu se knjige bolje prodaju. U Božanstvenoj komediji ovo "božanstvena" je isto dodano čisto radi bolje prodaje jer ljudi vole boga i sve vezano uz to. Titanicova premijera je odgođena tako da izađe na dan s većom potencijalnom zaradom, itd.
Ako sam se ja uz jedan Deus Ex i Planescape Torment zabavio i ostao zadivljen i uživljen u cijeli svijet više nego s ijednim filmom ili s ijednom knjigom, to je onda moja stvar, moj pojam umjetnosti. Ne znam jesi li igrao Planescape, ali igra ima poruku i jeben artsy value ako se mene pita. Mnogi su plakali nad Aerisinom smrću u ff7 (oh ne spojler), no aj, to je zabrinjavajuće. Ne mora mi samoprozvani stručnjak govoriti što da smatram umjetnošću. Osobno smatram da su video igre ultimativan medij daleko najvećeg potencijala jer koriste sve postojeće medije i dodaju interaktivnost.
U biti sam pisao ovakvu kolumnu prije nekoliko mjeseci i čekam da se objavi pa mi se ne da ulazit u punu raspravu.
1.) Gdje sam ja rekao da sam stručnjak za umjetnost?
2.) Ja sam rekao da igre čeka još težak put afirmacije u javnosti.
EDIT: za one kojima još nije jasno, ja ne poričem igrama vrijednost, niti ih zovem igrice. Samo pokušavam objasniti zašto je ukorijenjeno u ljudima u svijesti "igrice za malu djecu".
3.) Ne bih se složio sa time da je 99% glazbe i filmova smeće.
4.) Ne bih se složio da se Balzacova i Danteova djela treba gledati kroz prizmu komercijalizacije, i da je Boccaccio iskomercijalizirao Božanstvenu komediju jer ljudi vole Boga. Smatram da Balzacu i Danteu definitivno ne treba nikakva posebna promocija, njihova djela govore sama za sebe.
5.) Oprosti ako si shvatio da sam ja rekao da ljudi gledaju filmove zato da se zabave. Ja mislim da apsolutno nigdje nisam spomenuo umjetnost u vezi sa publikom, ljudima koji traže erekciju ili slično. Mislim da se umjetnost ne bi uopće trebala brkati previše sa time što publika ili masa traži. Ja sam ušao u problematiku igre kao igre, umjetnosti kao umjetnosti, onoga što po sebi jesu, a ne što su društveni odnosi učinili od njih, ili što mnogi u tome traže. Naravno da netko može plakati nad igrom, da igre mogu imati nešto "dubokoumno". No one i tada ostaju u svojoj biti jednostavno zabavan software. Služi zabavi, igranju, upotpunjavanju slobodnog vremena, to je svrha, bez obzira bile one dubokoumne ili ne. Naravno da postoji puno glazbe ili filmova koji su stvoreni samo radi zarade. A ta se zarada postiže zabavljanjem publike, i stoga ih se ne promatra kao nešto što je umjetnost. U povijesti je oduvijek bilo poezije, glazbe ili sličnoga čemu se poricala umjetnička vrijednost. Ali to ne znači da je onda cijeli rod bezvrijedan.