Sniper: Ghost Warrior sam odigrao demo, možda budem i prvi koji će odigrati full verziju, no u kratkim crtama, nabrijana grafika, par funkcija i efekata, i to je sve, ništa specijalno, loša optimizacija (na prvi pogled vrlo dobra, no nije tako), zaslužujuće malena ocjena.
29-06-2010, 12:10
Deadwalker
Re: VAŠE RECENZIJE I NAJAVE
Da, stvarno, Sick si je dao truda, svaka cast :)
Mozda i ja izrecenziram nesto prek ljeta posto cu konacno imati malo vise vremena za igranje^^
Nisam vec predugo
03-07-2010, 21:39
LoneStar
[center:39jmuayi]HALO: REACH
MnM http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ch_box_art.png Halo... A znam ja št... Aj objasni...
Još jednom poznati Bungie studio izdava novi HALO: REACH. Priča je uvijek ista. Ubij aliena. No ovdje se radi o nečemu drugom! Još dok su takozvani "Spartanci" bili "živi". Covenanti su napali Reach, a spartanci ga obranjuju. Reach je imao svoje "crne dane" kada je započeo rat između Covenanta I UNSC a.k.a Ljudi (United Nations Space Controll) 2552. Reach je bio "tajni" planet ljudi. No nakon bitke kod Sigma Octanus IV. Covenanti su "zaljepili" Spy Drone na trup ratnog broda Iroquois, koji je na putu natrag u REACH cijelim putem nosio Dronu. Kada je došao. Nakon njega je došla cijela flota Covenantnih brodova koji su invazirali Reach. Odma nakon dolaska pozvan je brod Pillar Of Autumn da obrani Reach. Master Chief je naredio svim spartancima da brane generatore koji održavaju štit oko Reacha. Cilj invazije je bio uzeti "Artifact" koji je milijunima godina ispod površine Reacha. Taj "Artifact" je kristal koji daje pogon jako opasnome elementu... Ali i jako korisnome. Vojnici UNSCa su ga morali braniti životom. Ovako izgleda portal koji otvara Slipstream Space... Nešto puno brže od Warpa. http://img63.imageshack.us/img63/903...nedgateway.jpg A da malo pričamo o igri?
Početak igre počinjete kao spartanac u svemirskol letjelici koja obranjunje reach. Kanije vas deployaju na Reach I sve se promjeni. Novi experience. Novo sve. Grafike u ovoj igri su fascinantne. Izgledaju malo "toon" ali gameplay je odličan. Nakon što je izašao MP DEMO, nakon 2 sata su pali Bungievi serveri. Previše igrača je skidalo ovaj novi, fantastični serijal. U Demu se nude fantastična iskustva. No nemojte mislit da Bungie kopira CoD. Bungie je uveo nekoliko novih stvari. Kao na primjer Energy shield perk, sprint perk, rocket perk, invisibility perk. Radujem se izlasku ove fantastične igre. Imam osječaj da će me gameplay očarati. Nakon osobnog iskustva sa ovom igrom nisam naišao na puno bugova. Manje nego što sam očekivao... 0. Kreacije mapa su odlične, ako ste fan Haloa ili ste bar igrali 1,2 3 i ODST. Primjetili bi ste malo sličnosti u MP mapama. Mozgalica
U singleplayer kampanji vi ste zamjena Noble 6. Zamjenjujete poginulog spartanca? Zar vam nije malo poznato? ODST i Reach? Rookie i Noble 6? U ODST vi ste zamjena poginulom ODSTu(Orbital drop shock trooper). U Reach vi ste zamjena Spartancu Noble 6. Jedva čekamo izlazak ovog fenomenalnog spektakla.
Ocijena 10/10
Xbox 360 Only! http://img20.imageshack.us/img20/733...campaign10.jpg
LoneStar[/center:39jmuayi]
03-07-2010, 23:01
Babitz
= Citat =:
Izvorno postao LoneStar
[center:cenibtj9]HALO: REACH
MnM
/cut
Halo... A znam ja št... Aj objasni...
Još jednom poznati Bungie studio izdaje novi HALO: REACH. Priča je uvijek ista: Ubij aliena. No, ovdje se radi o nečemu drugom! Još dok su takozvani "Spartanci" bili "živi", Covenanti su napali Reach, a spartanci ga brane. Reach je imao svoje "crne dane" kada je započeo rat između Covenanta I UNSC a.k.a Ljudi (United Nations Space Controll) 2552. Reach je bio "tajni" planet ljudi, no nakon bitke kod Sigma Octanus IV, Covenanti su "zaljepili" Spy Drone na trup ratnog broda Iroquois koji je na putu natrag u REACH cijelim putem nosio Dronu. Kada je došao.S(wtf?) Nakon njega je došla cijela flota Covenantnih brodova koji su radili invaziju na Reach. Odmah nakon dolaska pozvan je brod Pillar Of Autumn da obrani Reach. Master Chief je naredio svim spartancima da brane generatore koji održavaju štit oko Reacha. Cilj invazije je bio uzeti "Artifact" koji je milijunima godina ispod površine Reacha. Taj "Artifact" je kristal koji daje pogon jako opasnom, ali i jako korisnom elementu. Vojnici UNSCa su ga morali braniti životom. Ovako izgleda portal koji otvara Slipstream Space: Nešto puno brže od Warpa.
/cut
A da malo pričamo o igri?
Početak igre počinjete kao Spartanac u svemirskol letjelici koja obranjunje Reach. Kanije vas šalju na Reach i sve se promjeni. Novo iskustvo, novo sve. Grafika je ovoj igri fascinantna. Izgleda malo "toon", ali gameplay je odličan. nema smisla, kao da kažeš da je bakina pita fina, ali si pao matematikuSKad je izašao MP DEMO, nakon dva su sata pali Bungievi serveri. Previše igrača je skidalo ovaj novi, fantastični serijal. U Demu se nude fantastična iskustva, no nemojte mislit da Bungie kopira CoD. Bungie je uveo nekoliko novih stvari. Kao na primjer Energy shield perk, sprint perk, rocket perk, invisibility perk. Radujem se izlasku ove fantastične igre. Imam osjećaj da će me gameplay očarati. Nakon osobnog iskustva s ovom igrom nisam naišao na puno bugova. Manje nego što sam očekivao: Nula. Kreacije mapa su odlične. Ako ste fan Haloa, ili ste bar igrali 1,2 3 i ODST, primjetili biste malo sličnosti u MP mapama. Mozgalica
U singleplayer kampanji vi ste zamjena Noble 6. Zamjenjujete poginulog spartanca? Zar vam nije malo poznato? ODST i Reach? Rookie i Noble 6? U ODST, vi ste zamjena poginulom ODSTu(Orbital drop shock trooper). U Reach vi ste zamjena Spartancu Noble 6. Jedva čekamo izlazak ovog fenomenalnog spektakla.
Ocijena 10/10
Xbox 360 Only!
/cut
LoneStar[/center:cenibtj9]
1. Gramatika te dosta jebe zbog čega sam ovdje ispravio tvoje greške. Pogledaj i uči.
2. Previše opisivanja priče, premalo toga konkretno o igri, a i ono što si opisao nije dovoljno zanimljivo.
3. Prekratko
4. Previše fanboyevski. Nije loša subjektivnost, ali pretjeruješ.
5. Ponovi gramatiku i pazi da su ti interpunkcijski znakovi (točke, zarezi, dvotočke) na mjestu. Često koristiš tri točke umjesto dvotočke, točke umjesto zareza ili ni jedno.
6. Koliko sam skužio iz teksta, igra nije izašla još, već si samo odigrao demo, no to te nije spriječilo od ocjenjivanja. K tome si dao i savršenu ocjenu.
7. Piši dalje, čitaj dalje i vidjet ćemo kako napreduješ. Sve najbolje.
03-07-2010, 23:29
C
Prevelika ocjena.
03-07-2010, 23:47
Konšiljer
da 10/10 za demo igru,i još HALO... :thumbs1:
04-07-2010, 02:25
C
Da, ali što je jé, čovjek se potrudio.
04-07-2010, 10:08
seahawk37
Ne znam zasto ne moze ocjena bit 10/10 zato jer je demo... Pa ocjenjuje ono sto je vidio, a ne ono cega nema :?
04-07-2010, 12:38
LoneStar
Hvala na podršci (Mislim)
Ma ovo mi je prvo što sam napisao. Igrao sam Demo, stvarno je odlična igra. A oko ocjene. Igra ju je zaslužila. Žao mi je onih koji mrze halo. Da ste odigrali bar nekoliko dijelova vidili bi ste da je igra odlična i da ima dobar plot
04-07-2010, 12:51
Deadwalker
KingMortal ti je dao odlicne savjete. On ti je ovako vec dosta iskusan tekstopisac pa uvazavanje njegovih kritika ce te samo dovest do kvalitetnijih tekstova. Svaka cast na trudu i ako imas volju za pisanje, samo nastavi ovdje postat :wink:
Inace, ovo po definiciji, ovo tvoje ne bi bila recenzija(jer ona ocjenjuje gotov proizvod, a ti demom dobijes samo mali njegov komadic i to najcesce onaj najbolji ili skoro najbolji). Pa ono, ovaj tekst bi bio vise nekakav betashock koji danas nisu rijetka pojava.
Mali savjet oko ocjene. Nikad, ali nikad nemoj davati niti jednoj igri maksimalnu ocjenu. Kolko god ona bila kvalitetna, nikad nece biti savrsene igre(iako bismo mi to svi htjeli naravno). Pa kada dajes ocjenu nekoj igri, napravi si istu skalu za 5 kategorija - grafika, zvuk, animacija, glazba, gameplay. Ocjeni svaki element posebno onako kako mislis da je, zbroji te ocjene i podjeli sa 5. Dobijes nekakvu matematicki izracunatu ocjenu koju mozes jos malo "postelati" prema nekom ukupnom dojmu.
04-07-2010, 13:03
C
Za demo igru ne možeš davati ocjenu.
Evo jedan primjer, novi Cod, iz demota bi možda dao 10/10, a iz full verzije koju možeš prijeći za 6 sati, jeli to vrijedno ocjene 10/10? Naravno da nije, demo i full verzija se znatno razlikuju po mnogo čemu.
A Halo, ne, nemamo ništa protiv toga, ali kada vidiš recimo Crysis, i neke druge moćne igre oko kojih su se puno više ljudi trudili, i kada vidiš taj Halo koji ima ocjenu 10/10 bez prevelikog truda, jednostavno se pitaš, šta toliko možeš raditi u Halou i kakav je on doista, kada ni one puno bolje igre od nje nemaju tako dobru ocjenu. Ne uzimajući u obzir žanr.
Kada ocjenjuješ sve u globalu, onda ocjenjuješ grafiku, kolika je kvaliteta te grafike, kakva je optimizacija grafike, ocjenjuješ animacije, muziku i zvučne efekte, kakva je igrivost, dali nakon pet sati igre ti se i dalje traži da ju igraš, ako postoji priča, kakva je kvaliteta priče, kolike su opcije, kakve su sve mogućnosti, što je bilo za očekivati, a što ne, itd. A mislim da nisi gledao te čimbenike.
04-07-2010, 13:09
Babitz
= Citat =:
Izvorno postao LoneStar
Hvala na podršci (mislim).
Ma ovo mi je prvo što sam napisao. Igrao sam Demo, stvarno je odlična igra. A oko ocjene: Igra ju je zaslužila. Žao mi je onih koji mrze halo. Da ste odigrali bar nekoliko dijelova, vidjeli biste da je igra odlična i da ima dobar plot.
Pazi na gramatiku, jako važno za tekst.
Također, ni jedna igra nije savršena i ne zaslužuje savršenu ocjenu, ali u redu. Tvoj način ocjenjivanja je tvoja stvar i to mogu poštivati dok si god konzistentan s tim.
Poradi na gramatici i malo na stilu pisanja. Pazi da nisi naporan i predug ili prekratak s određenim dijelovima. Pazi da porkiješ sve što treba, a isto tako i pazi da ne nabrajaš nepotrebne pizdarije u recenziji. Piši puno i čitaj još više. Nesvjesno ćeš bolje naučiti gramatiku i vidjeti što je potrebno jednoj recenziji. Pokušaj se zamisliti kao čitatelja i što bi trebao znati o igri kao čitatelj koji se informira.
= Citat =:
Pa kada dajes ocjenu nekoj igri, napravi si istu skalu za 5 kategorija - grafika, zvuk, animacija, glazba, gameplay. Ocjeni svaki element posebno onako kako mislis da je, zbroji te ocjene i podjeli sa 5. Dobijes nekakvu matematicki izracunatu ocjenu koju mozes jos malo "postelati" prema nekom ukupnom dojmu.
Ne mora tako ako ne želi, postoje razne skale i načini ocjenjivanja. Ako bi već htio ocjenjivati po segmentima, ukupna ocjena igre ne mora nužno biti aritmetička sredina svakog segmenta. Ako igra ima vrhunsku grafiku, zvuk i trajnost, ali katastrofalan i zbugiran gameplay, ne znači da je odlična igra.
04-07-2010, 13:11
Deadwalker
Ja sam to naveo samo kao primjer. I normalno, kada se i dobije takva "sredina", vazan je i ukupni dojam. I naravno, ocjena nece biti visoka, ako losim ocjenis neke elemente.
04-07-2010, 13:15
C
Ofskroz, ali ja mislim da je on ocjenjivao samo gameplay iz svoje ruke.
BTW Editirao sam svoj prethodni post.
04-07-2010, 13:48
Sickmanno1
Jeste se sad raspisali, a dok je Sick kreto 0 savijeta :(
Jeste se sad raspisali, a dok je Sick kreto 0 savijeta :(
Budi sretan da nemaš kritika. :D
04-07-2010, 23:28
baldrick_
= Citat =:
Izvorno postao Deadwalker
kada dajes ocjenu nekoj igri, napravi si istu skalu za 5 kategorija - grafika, zvuk, animacija, glazba, gameplay.
zar ne misliš da je glupo da ima 4 "tehničke" kategorije, a samo jedna vezana za gameplay, a nijednu za priču? što baš "zvuk" i "glazba", što ne "osećaj prilikom napucavanja", "kamera", itd. ili što ne "dijalozi", "likovi", "originalnost fabule". kad bih morao da biram kategoriju, bila bi jedna za zvuk, grafiku, glumu, etc, druga za sve vezano za gameplay i treća za sve vezano za priču. ova tvoja (čini mi se da i u pcplayu to koriste) nema mnogo smisla
04-07-2010, 23:30
Arbiter of Change
Kako nema... za sve osim za RPG-ove. :)
04-07-2010, 23:31
baldrick_
nema ni za ostalo. recimo, valjda su čak i za jednu pucačinu mnoge stvari bitnije od muzike
04-07-2010, 23:32
hansi
zvuk i glazba je jedna od stvari koja me iritira u pc play recenzijama
ono, jedno je dovoljno
04-07-2010, 23:35
Raz
Te su sekcije tu ionako samo radi reda. Tko želi znati sve u detalje će ionako pročitati cijelu recenziju u kojoj je sve lijepo opisano. :)
Pojava poslednje ekspanzije Heroja 5 označila je početak duge, sušne sezone na polju epsko-fantazijskih strategija na poteze. Prošla je jedna žetva, posle nje i druga, a za njom i treća, pa ipak sa sobom nisu donele ništa sveže, izuzimajući sporadične kišice u vidu King’s Bounty i Fantasy Wars serijala. No, na spaljenom horizontu se povremeno mogao uočiti tračak spasonosne oluje u pravcu majčice Rusije. O čemu se tu radi, te kako se ruska oluja preobrazila u rusku zimu, pročitajte u nastavku teksta.
Glavni problem koji nagriza novi nastavak Disciplese tiče se, slobodno možemo reći, čistog bezobrazluka njegovih autora. Naime, samim preuzimanjem već ustanovljene franšize, oni su se obavezali na održanje nekih osnovnih postulata kojima se ta franšiza odlikuje. Angažovanjem očigledno amaterskih pisaca i prevodioca, maljčiki iz Akelle su igru uspešno operisali od većine onih mature sadržaja koje su babe lane proglašavale satanističkim i drogeraškim. Nema više karakterističnog izgleda mapa i jedinica u borbi, nema više mračnih in-game konzervacija... Lucifer je naprasno prestao da bude kul, umesto njega tu su „Hey man!“ i „Wassup?“ dosadno časnog kapetana Lamberta. Jednostavno rečeno, nije to to. Blasfemija u rangu kastracije Djuka Nukema.
Ko se sada, bezmalo deset godina kasnije, seća sage o epopejnom sukobu ljudske imperije i alijanse vilovnjaka, infiltraciji đavola u redove dobrih momaka, ponosnim patuljcima, undeadovima i njihovom ulogom u celoj priči? Potpisnik ovih redova sigurno ne, pa ćemo iz tog razloga preskočiti odmeravanje fabule trojke u odnosu na pređašnje delove. Ipak, sudeći po ostalim aspektima iste, možete biti prilično sigurni da igra grubo ruši odavno ustaljene principe na kojima se zasniva svet Nevendaar. Početak prve (od tri ponuđene) kampanje zatiče vas u koži gore pomenutog kapetana. Vrativši se u rodni zavičaj posle godina služenja u vojsci presvetog imperatora, Lambert zatiče Inoel (sva sličnost sa Imoen je, naravno, namerna), navodnu božju izaslanicu sa misijom of utmost importance. Ta misija će ubrzo postati i vaša, a njene detalje saznaćete tek kasnije u toku kampanje, posle n sati zevanja i skipovanja briefinga očajnog naratora, jedinog lika u igri koji je glasovno ozvučen. Šta je to što toliko ne valja u story departmanu? Prvo i osnovno - totalno neautentični likovi koji su nas, umesto da zvuče zanimljivo i srednjovekovno, više podsetili na učenike zemunske gimnazije. Ako očekujete uzvišen način govora nalik na „You shall not pass!“ i slično, look elsewhere – ovde ćete dobiti samo „Pali, bre, bratanac, ovde ne mož’ se furaš“. Drugo, shocking reveleations nisu nešto shocking (a nisu, bogami, ni reveleation) kada ih provalite još u drugoj misiji.
Dobro, ovo je igra a ne roman, mislite vi. Kakav je gameplay? Začudo, odgovor je: uopšte ne tako loš. Kretanje po mapi, manipulacija građevinama i upgrade vojske ostali su identični uspešnoj mehanici viđenoj u D2. Sledi objašnjenje za one sa jeftinijim ulaznicama. Iskustvo, koje većinom zarađujete pobeđivanjem protivnika, koristite za unapređenje jedinica. Uglavnom je moguće izabrati između dva različita unapređenja za istu jedinicu, a taj izbor vršite izgradnjom odgovarajuće građevine. Na primer, „squire“ je osnovni stadijum u kome se običan foot soldier može naći. Podizanjem barake kada sakupi dovoljan broj iskustvenih poena pretvorićete ga u viteza, a osnivanjem crkve u inkvizitora. Put istog squirea dalje se dodatno račva, pa tako birate između paladina i anđela, odnosno vrhovnog inkvizitora. Ovakvi izbori, ne samo da strategiju dopunjuju još jednim taktičkim slojem, već i čine okosnicu menadžerskog dela igre van borbe. Sama borba je još jedan segment Disciplesa koji je pretrpeo značajne promene, i to u blago „herojskom“ pravcu. Sićušna bojišta sada su stvar prošlosti, a umesto njih tu su klasične „šahovske table“ što celoj stvari daje drugačiji (ne nužno i gori) štimung. Značajnu ulogu u strateškom planu svakog kućnog Napoleona imaće i lokacije na bojnom polju koje poboljšavaju karakteristike trupa, a čija je eksploatacija ćesto imperativ. Sve ovo čini sukobljavanje sa neprijateljima najzanimljivijim delom igre, a planiranje i taktiziranje ključnim za uspeh, naročito u kasnijim nivoima. Zamerki, naravno, ima, ali definitivno ne spadaju u dealbreaker kategoriju, a uzrok im je svima zajednički – pogrešna procena autora koji su preterali u nastojanju da igrača zadrže što duže pred monitorom. Pojedinačne misije previše dugo traju – po tri sata (a mogu i duže ako je cenjeni čitalac perfekcionista), što nas dovodi do ukupne cifre koja iznosi osamnaest sati po kampanji. Osamnaest sati korišćenja jedne te iste taktike, osamnaest sati komandovanja jednim te istim jedinicama. Što je mnogo, mnogo je.
D3 je ostvarenje čija je izrada trajala nekoliko godina, a lokalizacija šest meseci. Zato je jako čudno, a istovremeno i potpuno nedopustivo da jedno takvo delo bude ovoliko bagovito! Zamena gradova sa protivnikom, kočenje i izbacivanje na tačno određenim mestima, resetovanje lika na prvi level... Sure, ovim bagovima je moguže dolijati, ali se jasno postavlja pitanje – čemu to? Sve nam se čini da je beta testiranje obavio deda Mile, sveže pokupljen iz obližnje kanalizacije.
Grafički izgled trećih Disciplesa takođe snažno asocira na onaj iz Heroja. Tolika sličnost poslednjih izdanaka dva najveća TBS naslova ovog veka ne čudi s obzirom da su oba proizvodi iste zemlje, ali jeste nešto što nikako ne možemo pohvaliti. Odstupanju od mraka i tame originala posvetili smo čitav pasus, pa ćemo se ovde zaustaviti, uz konstataciju da je zadržana promena terena u zavisnosti od rase koja ga kontroliše, a dodat je i efekat smene noći i obdanice. Lepo, ali nedovoljno da kompenzuje nedostatak specifičnog vizuelnog identiteta.
Na kraju, zaključak se može svesti na sledeće: igrivost na nivou, look & feel razočaravaju. Dalje je na vama, no ako uzmemo u obzir trenutno stanje na tržištu, sasvim je sigurno da će igra naći svoju publiku.
19-07-2010, 14:56
Deadwalker
Bilo mi je dosadno 8)
Slobodno kritizirajte i sl. Moglo je bolje, al posto je je prva, neka...i fali jedan dio, posto me youtube ogranicio na 10min, a nije mi se dalo neđe drugdje uploadat.
I to nije moj glas. Od mikrofona je :P
19-07-2010, 18:56
Sickmanno1
Ajd, ja nisam covjek koji bi trebao kritizirati posto sam isto pocetnik kao i ti, ali moram par kritika nabaciti xD
Pre, pre detaljno recenziras. Ovo nije nuzno kritika, ali meni se ne svida takav nacin.
Imas vecih problema prilikom editiranja, dok snizujes volumen videoklipu snizis i volume sebi prilikom chaptera, sto bi bilo puno bolje IMO da samo napravis za video. Takoder ponekad imam osjecaj ko da se deres na mikrofon ne bi li nadvisio volumen videa.
Napisi si neku skriptu ili barem natuknice, tak da nemas previse zastoja.
Ostale stvari su dobre. I zeljno iscekujem jos recenzija. Mozes ti to :D
Ak budes dovoljno dobar mozes raditi za SickZone :rotfl:
19-07-2010, 19:14
Deadwalker
Vec sam dobio jednu ponudu, kasnis :P
Ovaj, tnx na kritikama. Glede detaljnosti, budem malo smanjio, al ne previse. To je moj, ajmo reci, "stil rada". Koji se ne mora svakome svidati naravno :)
Glede zvuka, to sam snimao ingame pomocu frapsa, pa je moj glas bio sastavni dio videa. Pa ako sam snizavao zvuk videa, snizio sam i svoj glas. Glede skripte sa natuknicama, fakat, trebal sam se toga sjetiti :D
A ono, sklepal sam to pomocu movie makera, frapsa i to e u globalu to. Ovo mi je fakat prvo montiranje, tak da sam misljenja da je jos genijalno ispalo, kak je lose moglo ispast :D