Ajmo rušit vladu.
Printable View
Ajmo rušit vladu.
A jbg sad, pa i ja bih radije da sam dobio stalan posao pa da znam na čemu sam. Ovako kad prođe tih godinu dana sam opet na burzi nadajući se da će to steknuto iskustvo ipak biti od neke koristi. Ali kad nemaš izbora nemaš. Neda mi se baš sjedit po kući i igrat World of Tanks cijeli dan.
Pa umjesto toga igraj nešta dobro.
Budem nakon što uzmem PS4 od prvih par plaća.
Oh pa to je jebeno onda :D Podržavam tvoju odluku, a i ak ne nađeš nešto normalno na burzi tokom tog vremena u godinu dana si stigneš i fino znanje i CV nadogradit s nekim tečajem jezika ili nečim vezanim za struku, sumnjam da će ti se baš dat cijelo to vrijeme vegetirat pred ekranom kad imaš tolko viška vremena. Al svakom svoje :D
Pa ne radiš valjda "standardnih" 8 sati s tin parama? Meni je brat jedno vrime radija za te novce i nije da se pretrga od posla :D. Tu i tamo bi ga pitali da nešto pogleda, napravi, ali većinu dana je tulija od 8 do 4. Čisto da može reć da ima iskustva kad bude tražija pravi posal.
>tin
To mjera zapošljavanja je nešto bolje što se dogodilo zadnjih par godina. Možda nije idealno ali svatko tko odluči vegetirati doma radije godinu dana da nedaje državi samo traži izliku da neradi i da se drži se starcima na grbači još godinu dana. Nećeš se sad odselit ili tako nešto ali barem ih ne trčiš pitat kunu za svaku pizadriju koja ti treba ili ne treba. Ono zamisli vraćaš se s pića i ogladnio si, ali su ti starci dali samo 10kn za kavu pa jebiga sad gladuj lol. Ili još gore imaš 26 godina, ništa ne radiš i uletiš starcima da ti treba mehanička tipkovnica od 1000kn jer je to full povoljna na akciji jer inače košta 1300. A treba ti i još nekih 600kn za iste slušalice koje si već kupio druge boje da možeš napraviti unboxing na engleskom.
Za jednu osobu koja izađe friško s faksa i nema nikakvog iskustva i nezna apsolutno ništa ta mjera je idealna. Prvo kao što su sad neki pisali ne radiš "standardnih" 8 sati i više manje se učiš o poslu. Dobiješ godinu dana iskustva i radnog staža, opet beskrajno bolje nego da uletiš sa 22-23g (koliko već kad si završio faks) i kažeš, da radio sam tu i tamo u 5 godina po štandovima, call centrima i sličnim glupostima što možeš radit dok si student. Te mjere su uobičajeno na dobrim poslovima pa ti uvijek ostaje velika mogućnost da te na kraju ugovora ostave i imaš stalan posao s dobrom plaćom. To mi se desilo sestri npr, izdržiš na godinu dana sa 1600kn al zato sad ima stalan posao s dobrom plaćom. A i ono sad je pologanje stručnog ispit obavezno s tom mjerom tako da dobiješ još jednu kvalifikaciju u radnu knjižicu. A još navrh svega će sada biti 2400kn+put, ja radim za nešto sitno višu paru. :(
Ono najbolje mi je kad pročitam ovdje, kad dobijem posao i onda u zagrade s dobrom plaćom. Lol da svi vas čekaju s faksa da vas obasipaju parama s laganim poslovima. Treba prvo pojest koje govno.
A kad vas nekoliko na to gleda sa vlastitih pozicija bez pogleda na širu sliku...
Problem je što poslodavci beskonačno mogu zapošljavati "volentere", jedne otpuste nakon godinu dana, nove zaposle i imaju besplatnu radnu snagu koju koriste za vlastiti dobitak dok ukupno gledano smanjuje se cijena rada.Pričam o privatnom sektoru, ovo "volontiranje" za javni sektor teško da može biti neka odskočna daska za budući posao. Sve je to zbog nabijanja statističkih podataka pred komisijom EU. Kao nešto se poduzima...ali OK, vidjet će mo dugoročni učinak, moguće da sve ispadne pozitivno.
Ta mjera za 1600kn je zakurac, još nisam upoznao osobu koja je dobila stalan posao nakon toga.
Uz to se najčešće to ionako dobiva u državnom sektoru preko veze i opet ti je nula nakon tih godinu dana.
Crnom je onda svakako bolje ostati na penziji pošto od toga žive i on i stara, a u ovih godinu dana lako ode na neki tečaj pa si poboljša CV, ko kak je Duke rekao.
Ovo za porezne olakšice na par godina je super stvar, ali teško da će doći do toga jer jebiga, treba platit referendum protiv outsourcinga, treba platit sve te pomoćne radnike koje ne želimo outsourceat i treba plaćati državnim službenicima regrese, božićnice, uskrsnice i sve ostale pizdarije koja su OSNOVNA PRAVA RADNIKA.
Istina je uvijek negdje na pola puta.
Slažem se s ovime što kaže izgubljeni, treba početi negdje i kada imaš 0 radnog iskustva i tehnički ne znaš ništa, takva prilika nije loša stvar, posebice ako upadneš u dobro okruženje. Znam dosta ekipe s faksa koja sada tako stažira pa ako se pokažu da žele i znaju, čisto sumnjam da će ih poslodavac izbaciti budući da u mojoj struci posla ima preko glave i konstantno fali radne snage.
ALI.
Čuo sam i drugu stranu priče. Jedan frend koji je završio 5 godina ekonomije (sve u roku s odličnim uspjehom), nakon 2 godine traženja posla, uspio je dobiti stažiranje u općini i tamo tehnički ne radi ništa jer je onako već zaposleno 20 ljudi za posao koji može raditi dvoje. Dosađuje se 8 sati dnevno i samo gubi vrijeme. Da, dobije neku kintu i imat će nešto u radnoj knjižici, al' kada će doći na razgovor kod privatnika, opet neće imati nikakvo radno iskustvo. Također sam čuo i priče da mnoge veće tvrtke sada umjesto studenata na ugovor, uzimaju za ispomoć ljude da rade za 1600kn pa ih nakon godinu dana samo zamijene s novom ekipom, s time da izmisle nešto novo za što ih kao "školuju".
Mjera dobro zvuči na papiru i može nekome pomoći, al' izvedba u praksi je ubi bože. Još smo strmoglavili ionako mizernu cijenu rada, dugoročno je veoma upitno koliko će biti pravi efekt tog stažiranja i u konačnici, sve to mi plaćamo iz minusa kojeg ćemo otplatiti za 1000 godina.
O kakvom vi rušenju cijene rada pričate?
Ako lik koji ne zna kurca o poslu i firmi u koju dolazi može ugroziti radno mjesto, onda to više govori o kvaliteti posla toga koji je već zaposlen. Jeben radnik je jebeno teško zamjenjiv.
po meni je bolje da stvarno nešto radiš i naučiš nego da sjediš i dosađuješ, ionako moraš tamo biti 8 radnih sati pa bolje da ih korisno iskoristiš..
ta mjera od 1600kn je glupost iz razloga što je većinom provodi javni sektor gdje većinom sami gubiš vrijeme i stekneš skoro ništa iskustva..a privatnici je samo koriste da se domognu besplatne radne, većina njih bi i bez te mjere zaposlila te radnika samo onda ne bi bili baš tako loše plaćeni..ajd ova povišica na 2400kn je pozitivan pomak i čini tu mjeru donekle prihvatljivom..
ja bih dodao u tu mjeru da je poslodavac obavezan zadržati još barem godinu nakon isteka stručnog usavršavanja (što privatnici uglavnom i rade) no javnom sektoru to nikako ne bi pasalo jer je tamo ionako previše zaposlenih i onda Mrsić ne bi mogao plasirati gluposti da je svojom mjerom utjecao na nezaposlenost mladih
Ja mislim da nisi u pravu i da imaš predrasude.
>>>politika i zaposlajvanje
>>>serije
>>>interesantni ste jako
Uspoređuješ kruške i jabuke. Ne govorim ovdje o intelektualno zahtjevnim poslovima gdje si kvalitetni ljudi sami određuju visinu plaće, nego o random fizičkim poslovima koje može raditi bilo koji lik s osnovnom školom.
back on topic...
Završio jučer s drugom sezonom The Wirea. Najbolja serija ikad.
Da lol, jer svatko je sposoban obavljati sve fizičke poslove jer su fizički poslovi laganica i goli kurac u usporedbi s "intelektualno zahtjevnim poslovima".
Da, jer sam rekao svi fizički poslovi i da, također sam rekao to je super lagano za raditi u usporedbi s "intelektualno zahtjevnim poslovima".
Nezz.
Pa da, to si napisao.
Ne znam kaj si mislio, čitam ti tekst, ne misli.
To je tvoja interpretacija napisanog. Nigdje nisam napisao da su fizički poslovi laganica, niti da ih bilo tko može raditi. Ono što sam napisao je random fizički posao (nisam precizirao koji točno) za koji ti ne treba visok stupanj obrazovanja. To ne znači naravno svi i za svakoga, nego samo pristupačnije.
Odkud ste sad došli na fizičke poslove? Nisam vidio stručno osposobljavanje za pomoćnog bageristu ili nešto tome slično.
Bagerista sjedi na radnom mjestu, to je buržujski a ne fizički posao.
nedavno sam bio krneuo reprizirat Breaking Bad
drugo gledanje je fenomenalno
i to ću reči
Laura Fraser <3
https://www.youtube.com/watch?v=cIvi0nQFbb0
Samo da malo prizemljim one s "stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa je najbolja mjera ikad". Za to treba mentor iste struke s 5 godina iskustva, dakle za recimo nekog friškoizašlog magistra inženjera računarstva koji bi radio na toj mjeri firma koja bi ga zaposlila mora mu dodijeliti mentora iste struke s najmanje 5 godina radnog iskustva (mislim da čak mora biti i u toj firmi i to na tom poslu za kojeg bi ovaj bio osposobljavan). To je prva prepreka. Druga, navedeni iznos od 1600Kn nije dostatan za troškove preseljenja, nije moguće u naprimjer Zagrebu plaćati stan, režije i ostalo od tih 1600 Kn. Dakle druga prepreka je problem za onoga koji živi u nekoj manjoj sredini gdje nema tvrtki/firmi koje bi ga mogle zaposliti uz tu mjeru. I treća prepreka je to što ti nakon te mjere nitko ni blizu ne garantira posao, a tokom te mjere ne ide ti staž tako da ne možeš reći ni da imaš godinu dana radnog iskustva.
I da, Izgubljeni_v2.0, sereš kvake. I dobro znam na koga aludiraš s mehaničkom keybom od 1000 Kn i s headsetom druge boje, u oba slučaja SEREŠ no sigurno bi se uvrijedio kada bi tebi netko prigovarao kako trošiš novce koje si sam zaradio (vjerujem da se nikad u životu ni nisi naradio za nešto pa ti ni ne pada teško). Za one koji ne znaju, aludira na mene i na to kako sam kupio dobru tipkovnicu za keš za koji sam se naradio dobra tri mjeseca i na to što sam kupio headset pa dobio defektan te morao reklamirati (što seronja, kužite) pokušava podvaliti kao kupnju drugog headseta. I za te novce sam se naradio, 3 i pol mjeseca po 60 sati tjedno.
Da, mislim da imam pravo trošiti na što god hoću, isto tako mislim o tom trollu da je ili gadni seronja ili usrana pićkica. Vi odlučite.
Što se serija tiče, gledam House M.D. od početka, malo se odmaram od Star Treka, i sad sam negdje na početku druge sezone. Čisto je ok.
Pusti Izgubljenog. Bitno da si ti nama opet napomenuo da si magistar inžinjer računarstva. Već smo zaboravili od jučer.
Dobar je marijanovic. Ucinit ce sve da opravda svoju nesposobnost da nesto radi.
Takodjer ce ucinit sve da opravda trosenje 1000kna na sranje koje mu netreba.
Odlican ti je stav, samo tako!
Daj prvo ne izmišljaj činjenice. Radni staž dobiješ godinu dana kao i novu kvalifikaciju u radnu knjižicu preko stručnog ispita kojeg polažeš na kraju ugovora. Tih 1600kn će sad biti 2400kn tako da to više nije toliko ni loše. Drugo ta mjera nije zamišljena da ti osigura stambeno stanje nego kao odskočna daska (ili barem kao nekakav pomak) prema pravom poslu kojeg ti očito nemaš. Kad već nakon pola godine-godinu vidiš da nemožeš naći posao ta opcija uopće nije loša. Pa posao ti naravno ne garantira nitko ali postoji mogućnost da tu ostaneš nakon toga. Znam iz prve ruke da je PBZ tako uzeo 11 vježbenika i sve ih ostavio, pa ljudi sad imaju dobar posao s normalnom plaćom.
Pa normalno da radim i dobar dio plaće ostavim doma, a onda ostatak trošim na svoje hireve i svakodnevne troškove. Daj ne vjerujem da se hvališ kako si krvavo radio punih 3 mjeseca lol. Što si to konobario sezonski ili nešto tako? Kako sad živiš, pa ono da meni uletiš daj mi za piće/pojest/kartu za tramvaj ili na što već trošiš svakodnevno pa uzeo bi tu tipkovnicu i dobro te opizdio svaki put kad bi me pitao za nešto.