http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/ ... 58006.html
Strava...
Po n-ti put se dogodila greška u centru za jezik i odma je to čudo, sudski vještak to uspoređuje sa levitiranjem Zlatka Sudca (!)...
Printable View
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/ ... 58006.html
Strava...
Po n-ti put se dogodila greška u centru za jezik i odma je to čudo, sudski vještak to uspoređuje sa levitiranjem Zlatka Sudca (!)...
Mozda je u komi "sanjala"? pa ima snove na njemackom? lol
Ja se sjecam prije nekih godinu-dvije dana sam sve snove sanjao na engleskom.. i kad bi se probudio trebalo bi mi par minuta da se naviknem na hrvatski opet hh :D
http://news.discovery.com/space/fusion- ... anets.html
"A few months ago the U.S. Navy awarded $7.9 million in government stimulus funds to a small New Mexico R&D facility called EMC2 Fusion. The money is to go toward building a scaled-up version of a nuclear fusion reactor that would be small enough to loft into space.
This reactor would generate an enormous amount of energy under a somewhat unorthodox scheme called inertial electrostatic confinement fusion (IEC). The dream is that a relatively small piece of equipment could release energy by fusing atoms without the need for duplicating temperatures inside the sun. Conventional fusion experiments require maintaining enormous temperatures and pressures in a confined space to convert mass to energy.
Given the long history of unsuccessful fusion research –- especially the cold fusion debacle of 1989 -- taking this idea seriously is a barrier to the development of this technology, say some supporters.
This fusion strategy, pioneered by physicist Robert Bussard, involves designing a high-voltage cage in such a way that atomic nuclei slam into each other at high speeds to combine, sparking fusion. It works like magnetic plasma confinement fusion but eliminates the need for huge magnets that makes other fusion facilities the size of warehouses.
Though a dark horse in the fusion race, such a device, if successful, would make human interplanetary travel practical. A far-out design, worthy of Clarke’s "2010" vision, has been proposed by Richard Dell, founder of the World Institute for Science and Engineering."
http://blogs.discovery.com/.a/6a00d8...7b24aba970c-pi
i ovdje detaljnije imate....
http://www.emc2fusion.org/2007-3-5%20DefenseNews.pdf
stvarno zanimljivo, pročitajte
Znači neće više biti velikih nuklearnih elektrana kada se ovo uvede...
Iiiiiii...
...imamo novi Černobil!
= Citat =:
Izvorno postao rudeboy95
Fak jea onda za dvadeset godina imamo novog Stalkera.
ne= Citat =:
Izvorno postao rudeboy95
source= Citat =:
A 14-YEAR-OLD boy in southern Russia has been charged with killing his father with a sledgehammer after his parents tried to stop him from playing computer games.
The unnamed boy in the coastal town of Tuapse, located by the Black Sea in Russia's southern Krasnodar region, bludgeoned his father to death while he lay sleeping, regional investigators said.
"At around 1am (local time) on April 12, the suspect dealt his sleeping father at least two blows on the head with a sledgehammer," the region's investigative committee said.
"The man died on the spot from a head injury.
A spokeswoman said the parents had taken away the keyboard as a disciplinary measure after he spent a week playing computer games.
After the killing, the boy's frightened mother gave him the keyboard back and the boy played computer games for several more hours until he fell asleep, the spokeswoman said.
At that point, the mother, who was not injured, contacted relatives who in turn called police.
The boy, who has no criminal record, is now being held in pre-trial detention.
At 14, he is old enough to be charged with murder under Russian law.computer games for several more hours until he fell asleep, the spokeswoman said.
Čru hardkor gamer. :(
Kako ono ide...udri do kosti. Iiiiiihaaaa!
:roll:
Da se to kod nas dogodi, dečko bi izašao na slobodu za otprilike 2-3 godine.
http://www.net.hr/planet-x/page/2010/04/20/0290006.html
http://danas.net.hr/znanost/page/201...9/0852006.html
@keko
Ovo prvo je zanjimljivo...
2. je čista glupost, rastavljaš vodu, pa je sastavljaš i dobiješ energiju....
1. neću ni komentirati...
Nisam se naslušao kemije, ali ako iz gorenja vodika (gorenje= oksidacija) nastaje voda zašto ne bi radilo? :)= Citat =:
Izvorno postao Anarion.Umarth
Problem je i dalje u tome što je elektroliza spor i skup proces, a iz nje ionako nastaje vodik u plinovitom stanju :)
Zato što je to prepetum mobile, ne možeš dobiti tu energiju niotkud. Recimo da rastaviš vodu, i onda njenim ponovnim spajanjem dobiješ veću energiju nego što ti je trebalo da je rastaviš? Nema to veze s kemijom, nego čisto s logikom.
Elektroliza je enormno skup proces, istina, svojednobno je Šibenski TLM trošio 10% struje u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.
Inače, jednostavno jadno kakvi ljudi sve rade po "znanstvenim" sekcijama raznih novina i portala... A i općenito je novinarstvo spalo na niske grane.
Znanstvenici več godinama pokušavaju stvoriti perpetum mobile, zašto to nebi izašlo baš iz garaže nekog random čovjeka (isto kao i Microsoft, kao što su rekli u videu)?
A i možda nije perpetum mobile, možda voda nije jedini izvor energije.
Znanstvenici ne pokušavaju proizvesti perpetum mobile. Takva stvar je nemoguća, učit ćeš iz fizike u 2. srednje.
I odakle ta tvoja misteriozna energija, koja ne dolazi od vode? Energija ne može nastajati, niti nestajati, nego samo prelaziti iz oblika u oblik. U prethodnom slučaju, električna energija prelazi u električnu potencijalnu, koja prelazi u toplinsku. U najboljem slučaju (koji nije ostvariv) nema gubitaka energije, ništa topline ne istječe, sva električna energija je iskorištena za podjelu iona opet ne možeš dobiti više energije nego što si uložio.
Motor na vodu je nemoguć jer je potrebna veća energija za razdvajanje vode nego što je dobijemo sagorjevanjem vodika i kisika.
Mali savjet, bez ikakve zle namjere, radije pitaj, nego da govoriš gluposti.
Stvar je da se mora proizvoditi dovoljno energije da bi elektroliza bila sa malim gubitkom, sto je nemoguce.
Za primjer prakticnog "izvora" energije uzmimo fisijski reaktor koji se bazira na deuteriju i/ili triciju (ne obicnom vodiku) u stanju plazme koji bi mogao teoretski biti "samoodrziv" dok god ima goriva, kao na suncu.
To o čemu govoriš je fuzijski reaktor. Kod fuzijskog reaktora energija se dobiva spajanjem jezgara, pri čemu dio njihove mase prelazi u nuklearnu energiju (masa je gusto sabijena energija, to je značenje slavne formule E=mc2) koja drži novonastalu jezgru na okupu, a dio se oslobađa-0.5 posto ako me sjećanje dobro služi. Dakle, tu opet energija od nekud dolazi, samo mijenja oblik. Šta se tiče 1. djela posta, ponovo pročitaj moj iznad.
Razmišljajte fizički!
Ah, fak, zajeb. Fuzija, ne fisija.
Al bit je da se u tom slucaju proizvodi dovoljno energije da bi proces bio samoodrziv i da osim njega otpusta toplinu u okolinu. Egzotermni proces ukratko receno.
S= Citat =:
:eyebrows:
Inače, spoznao da mi veza nešto riknjava danas. T-scum...
Ane. :)
Jer perpetuum mobile NIJE MOGUĆE sastaviti. Za svaki rad koji želiš da se izvrši moraš dati minimalnu količinu energije koja će to omogućiti. Takav je zakon fizike.= Citat =:
Izvorno postao rudeboy95
Također u ovome voda nije izvor energije, već je to vodik koji se dobiva iz vode elektroliziranjem koje pak traži puno električne energije.
[quote=Arbiter of Change]S= Citat =:
Izvorno postao "Anarion.Umarth":31r6ru3n
:eyebrows:
[/quote:31r6ru3n]
To mi je parola zadnjih dana.
Meni se gasila internet lampica po par sec. Danas mi se isto frendu dešavalo.= Citat =:
Izvorno postao Arbiter of Change
Da ne postoji trenje, mogao bi natjerat one kuglice da se vječito sudaraju i njišu, ne znam kak se to zove. U teoriji se može napravit, valjda. Perpetuum mobile je da jednom uložiš rad i da se dalje sve odvija, kao vrtuljak koji jednom pokreneš i nastavi se vrtjet u beskonačnost, al kao što rekoh, zbog trenja i sličnog gubitka energije je nemoguće.= Citat =:
Izvorno postao cham3leon
Kako ste vi iz clanka iscitali perpetuum mobile? Koliko sam shvatio tip koristi elektrolizu za rastavljanje vode na vodik i kisik, a onda ovi gore i oslobadaju toplinsku energiju. Nikakav perpetuum mobile ja tu ne vidim.
Ja sam se samo nadovezao na teoriju toga. Nemam pojma o čem se pričalo. :(
Pogledaj bolje.= Citat =:
Izvorno postao Horny Devil
Kaže da dobiješ više energije nego što utrošiš, to je perpetum mobile.
Ne, kaze koristi elektrolizu i zatim oksidacijom vodika stvara velike količine energije. Kaze velike, ne vise no potroseno. Poanta nije u perpetuum mobileu, nego u (navodno)funkcionalnom motoru na vodu.
[quote=Anarion.Umarth]Pogledaj bolje.= Citat =:
Izvorno postao "Horny Devil":2rv6uvv9
Kaže da dobiješ više energije nego što utrošiš, to je perpetum mobile.[/quote:2rv6uvv9]
Ja mislio da je perpetuum mobile sprava koju ti jednom pokreneš i ne zaustavlja se dok je ti ne zaustaviš. Moje isprike.
Znam sve spike o perpetuumu, o tome ću par linija ispod. Ne tvrdim ja da je to perpetuum mobile, samo hoću reći da vodik kao takav može biti gorivo. Slažem se s tobom da to nije moguće napraviti unutar jednog auta :)= Citat =:
Ne trude se oni stvoriti perpetuum mobile jer je to gubljenje vremena (doslovno). Sve oko nas je izvor energije. SVE. Da se mogu jednostavno pretvoriti u energiju bio bi 9.45*10^18 J energije. To je 2.625*10^12 wattsati. Zabavi se s daljnjim preračunavanjem da skužiš.= Citat =:
Izvorno postao rudeboy95
Tehnički, moguća je. No, ima jedna nuspojava: vrijeme bi drugačije teklo oko te sprave. Ne sjećam se detalja, ali znam da nam je to profesor poprilično dobro pojasnio.= Citat =:
Isto tako: perpetuum mobile treće vrste postoji. To znači da je ostvareno vječno gibanje bez gubitaka i bez dodavanje nove energije. Pustiš neki napon kroz supravodič. Done deal. Nemaš nikakav koristan rad, ali ono se vrti, i vrti, i vrti... I tako vječno :)
Yet again, motor "na vodu" je moguć, ali ne kao zatvoreni sustav :)
Da nema trenja, otpora zraka itd... Da, mogao bi dobiti perpetuum mobile treće vrste. Pošto je kasno, moram pod tuš i dižem se u 7 ne da mi se svojim riječima opisivati perpetuume, pa ću copy pasta:= Citat =:
Izvorno postao KingMortal
Sve je to još uvijek debelo na teorijskom području, a, tko zna, možda dođe još neka nova nadopuna fizikalnih zakona, kao što su bile opća i specijalna teorija relativnosti :)
PM 3. vrste je zanimljiv jedino za očuvanje energije, koju nikako nemre stvarati. Može biti dobra baterija, recimo.
Also, Pingu, onaj tvoj primjer za PM 3. vrste ne vrijedi, jerbo imaš toplinske gubitke. Najbliže funkcionalnom PMu 3. vrste je, recimo, disk u bestežinskom stanju u dubokom svemiru, sa nekakvim ovalnim presjekom tako da ima što manje trenja od tu i tamo kojeg atoma vodika koji bi se mogao naći... Zavrtiš ga i on se vrti i vrti i vrti sa minimalnim gubitkom zbog ultraslabih gravitacijskih sila, zračenja, trenja itd, i onda ti dobro dođe neko vrijeme kasnije kada nešto treba zavrtjeti istom silom(malo manjom) kojim si ga ti zavrtio.
Koji toplinski gubici, ako je otpor 0? :)
Kažeš da vrijeme drukčije teče oko pm-a??
A kad si već spomenuo supravodiče kao pm-ove... Odnosno, uzmimo zvrk u svemiru za primjer. Kako i zašto može vrijeme oko njega teći drukčije?
Sunčev sustav je isto perpetuum mobile. Zapravo ljudi mjere vrijeme po jednom perpetuum mobile-u, tako da bi zvrk (unutar njega) trebao imati svoje vrijeme.= Citat =:
Izvorno postao cham3leon
EDIT: Zapravo svoje mjerenje vremena, ali vrijeme jednako brzo teklo.
Hm, ne. Ovo šta si rekao nema smisla.
Draguljar otjerao pljačkaše koji su imali mač i sjekiruS
Pogledajte video xD
= Citat =:
Izvorno postao McPingvin_v2.0
Iskreno, za teoriju koju je Pinguov profa iznio nisam cuo, tako da ne mogu nista smisleno reci. Mozda ih je trolao. :) Sto se tice zvrka u svemiru, tu je u pitanju 1. Newtonov zakon. Ako na tijelo ne djeluje nikakva sila, tijelo ili miruje ili se giba konstantnom brzinom. U ovom slucaju gibanje je zapravo rotacija oko osi. Medutim ovaj perpetuum mobile i nije bas ultra koristan jer se nikad ne moze dobiti vecu kolicinu energije od ulozene.= Citat =:
Izvorno postao cham3leon
= Citat =:
Izvorno postao Constantine
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
To se ne odnosi na PM 3. vrste, nego na onaj 1. i 2., kada bi bio izmišljen :)= Citat =:
Izvorno postao cham3leon
Nije.= Citat =:
Izvorno postao rudeboy95