Igra je objektivno kvalitetna i mnogo recezenti su davali i dosta višu ocjenu. Posebice ako igrate online sa još 3 "pomagača". Tako je u biti i zamišljen gameplay. A ove boljke što sam naveo, well, mnoge to i neće smetat jer ako ste recimo dugogodisnji igrač WoW-a... :wink:
Uglavnom, nisam htio radi tih elemenata previše snižavati ocjenu.
@Sgt. Bull, nemam SS-ove pošto su ovo uzeti screenovi prije 10. levela. Nisam kasnije uzimao screenshotove. Glede iduće recenzije, fakat neznam. Imam dosta posla pošto pišem trenutno neke tekstove za hcl(obavjestit ću vas naravno kada će biti to objavljeno), a ovo sam recenzirao tek tolko da vas malo informiram sa svoje točke gledišta. :)
eRepublik je političko-ekonomska simulacija koja pokušava simulirati stvarni svijet. Postoje stvarne države, među njima i Hrvatska. Na eRepublik-u možete biti što god želite, od običnog radnika, pa sve do bogatog poduzetnika, kongresmena, predsjednika itd. To vam je sve prikazano ovdje, kao i leveli koji su potrebni za neke stvari:
Igru ćete započeti tako da se registrirate na linku http://www.erepublik.com, a ako ste dobra duša, možete se registrirati i preko mog referrer linka (http://www.erepublik.com/en/referrer/KekoeR), pa ću ja dobiti 5 golda kad vi stignete na level 6. Nakon što se prvi put loginate u igru, dočekat će vas video s starogrčkim filozofom Platonom koji će vas uvesti u igru, a dočekat će vas i poruka od admina u kojoj ćete dobiti sve važne linkove, pa možete početi. Naravno, nemojte se nadati da ćete odmah uspjeti osnovati svoju firmu, počinjete kao najobičniji radnik te radite i polako nakupljate experience i novac. Raditi možete jedanput na dan (eRepublik dan počne u 9 sati ujutro po našem vremenu), a nakon toga možete i trenirati, isto samo jedanput na dan. Treniranjem dižete svoj strength, te radite veći damage u bitkama. Svaki dan morate i jesti, inače ćete izgubiti wellnes, a to je mjera za sreću i zdravlje vašeg građana.
Ako nemate vremena, možete samo jedanput na dan doći na erep, raditi i trenirati te se odlogirati i do drugoga dana ne morate doći na erepublik. No ako želite aktivnije igrati, tad se možete pridružiti nekoj političkoj stranci, osnovati svoju firmu kad skupite dovoljno kapitala ili otvoriti novine ako ste talentirani pisac. Mogućnosti ima mnogo, a na vama je da odaberete.
Također postoji i sustav achievementsa, on bilježi vaša postignuća, a nakon što nešto postignete, dobivate medalju i 5 golda. Npr. nakon 30 dana uzastopnog rada dobit ćete hard worker medalju i nagradu od 5 golda, ili upadanjem u kongres dobivate congress member medalju.
Hrvatska ovdje kotira vrlo visoko na međunarodnoj ljestvici, te smo jedni od glavnih članova saveza EDEN. No da bismo i dalje mogli biti tako uspješni, trebamo nove ljude, zato pozivam sve zainteresirane da se pridruže i pomognu nam da još više ojačamo.
Grafika
Grafika nije nekakva bajna, budući da je erepublik baziran na tekstu, nemojte očekivati crysis grafiku.
Zvuk i glazba
Jedini zvuk koji ćete čuti je u uvodnom videu, Platonov glas. Inače nema nikakve glazbe ni zvuka.
Zahtjevi
Jedino što ova igra zahtjeva je računalo s pristupom na internet, nema veze kakvo je računalo, može biti i iz dvanaestog stoljeća.
Kraj
Još jedanput pozivam sve zainteresirane da isprobaju eRepublik, registracija je besplatna, tako da možete isprobati i ako vam se ne svidi, odustati bez da ste potrošili išta, osim malo svog vremena. Link za registraciju je ovdje,Sa ako se registrirate, kontaktirajte me u igru (nick KekoeR), te ću vam ja pomoći sa svim nejasnoćama i pitanjima koja imate. Nadam se da ću vidjeti nekoga od vas na erepu.
08-12-2009, 21:13
tigerija
Re: VAŠE RECENZIJE I NAJAVE [Oprez 56k]
Kod borderlandsi je više mane problem šta igra nema dug životni vijek. S obzirom da je RPG, i to multiplayer. Nakon šta prođeš igru nemaš više šta igrat igru, barem ne neko duže vrijeme.
14-12-2009, 16:13
ScorpiuS
DiRT 2
Pričekao sam neko vrijeme prije nego što sam počeo ovo pisat, a razlog tomu je što sam htio iskusit ama baš sve što novi DiRT nudi. A dali sam sve to i dobio ili sam na kraju ostao razočaran?
Počet ćemo od prve stvari koju sam vidio kada sam pokrenuo igru, a to je menu. Codemasters se zadržao na svojim karakterističnim velikim slovima, pisanim jednim jako ugodnim fontom. No isti taj izbornim zbog svoje grafičke dorađenosti bitno gubi na funkcionalnosti, što može i nekad smetat, jer je potrebno puno vrememena da se prođe kroz cijeli izbornik. No zanemarimo to, nije ni toliko važno, sad ću malo zanovjetat sa samom igrom. Najviše me smeta što su odstupili od pravog Colina kakvog poznaju veterani gaminga još u dalekoj 1998-oj, pa čak i od onoga što su prikazali u prošlom nastavku serijala. Sada su u igru previše upletene vožnje sa drugim igračima na istoj stazi istovremeno, gdje ima puno sudaranja i prestizanja. Osobno, meni to smeta, jer me to ne zanima koliko čistokrvni Rally, ali to je moje mišljenje, možda se baš zbog toga vama i više sviđa. Ali sve je to OK, jedan pametni je rekao da je raznolikost dobra i ja se sa njime slažem.
A sad da nabrojim sve modove koje možete odvozit u igri. Imate Raid, tu vi startate istovremeno sa drugim vozačima, staze su jako duge i morate dođi prvi. Rally, to je onaj mod koji obožavan, ali mislim da su u Codemastersu fulali definiciju, jer u pravom rallyu na stazi nikada nisu dva vozača istovremeno, a ovdje vas od drugog vozača dijeli 5 sekunda što znači da na nižim težinama čak ima i prestizanja. Trailblazer je disciplina u kojoj vozači startaju na istoj širokoj stazi sa malenim vremenskim razakom te mogu prestizat ili biti prestignuti kroz cijelu utrku. Rallycross je utrka više vozača na uskim stazama koje se voze u kugovima. Landrush je ista stvar kao i Rallycross, ali sa drugačijim vozilima i na off-road tipu staza. Imamo i još neke posebne modove, ali će te njih morati sami otkrit.
Kada pričamo o voznim karakteristikama vozila onda možemo mirna srca reć da su sada puno realnije nego u prvom DiRTu, ali i dalje se vidu neki slučajevi preoštrok okretanja vozila. No ipak, vožnja je ekstremno zabavna i nemogu nać nijednu lošu stranu. Moram pohvalit developere, jer su točno odredili granicu između dosadnog realnog modela vožnje koji ide točno u detalje i preludog arkadnog modela koji te hebe u mozak. No nažalost nakon malo dužeg igranja shvatio sad da istu stazu vozim već 5.-ti put i to sa istim vozilom kao i prije. Stvarno igra dosadi nakon nekog vremena i jednostavno je nemožete nastavit igrati, jer ste sve već vidjeli i ništa vas nemože više iznenaditi.
A sad da vam opišem grafiku, dignite se na noge. Jeste? Sad otiđite do prozora. OK, a sad pogledajte kroz njega. E sad to što vidite je jako blizu pravom DiRT-u. Nemojte mi reći da pretjeravam, jer znam da to nije istina. Grafika je jednom riječju savršena! Istina ljudi izgledaju više kao kvadrati složeni u jednu cjelinu, ali pogledajte jedno auto i nećete moć razlikovat stvarni model od virtualnog, ista stvar stoji i za okolinu, koja je previše detaljna.
I došli smo do kraja, skratio sam malo ovaj tekst, jer znam da vas nije volja čitat ni ovo sitnog, a kud još jedan referat od 1000-1500 riječi. Pa da zaključimo, nabavite igru, igrajte ju, ali ne previše, jer nije napravljena za prevelike količine konzumiranja.
Ali dobar review. a e ne igram previše zato mi 9 nie dosadna, svakih par dana kou vožnju bacim. I onda e zabavno. Grafika nie nešto posebna ajde, ali ok je ono... Nadao sam se boljoj grafici...
Najočekivanija igra desetlječa je stigla. Nakon godinu dana čekanja, svih trailera, najava i obećanja Infinity Warda da će šesti nastavak velike franžise biti najbolji do sada-stigao je na police dućana. Je li ispunilo ogromna očekivanja?
Natrag u borbu
Ovo je prvi nastavak Call of Duty-a koji radi preko Steama. Imao sam taj izuzetno koristan program i prije, ali sam se ipak trebao priviknuti. Pokrečem igru. U glavnom izborniku se nalaze 3 stvari: Singleplayer, Co-op i Multiplayer. Krenimo redom. Singleplayer se nastavlja na Call of Duty 4: Modern Warfare. Nije potrebno odigrati prethodnika, iako je onda priča jasnija. Sve počinje, kao i prije, na treningu. Ništa posebno, pucate na mete, bacate granate, mijenjate metke. Primijetit ćete da su kontrole malo drugačije. Više nema naginjanja iza zaklona. Zašto?! Moji suborci se mogu bacati na glavu i uklizavati, a ja se ne mogu ni naginjati? Na ovom bi se dijelu trebalo poraditi. Slijedeća misija je u nekom arapskom gradu, ništa neviđeno. Ali nakon toga ide najbolja misija u igri. Sa „Soap“ Mactavishem (glavni lik CoD-a 4) se penjete po zaleđenim planinama i infiltrirate u rusku bazu. Stvari počnu ići krivo i vi se prebacujete na plan B. Uništite benzinsku crpku i počnete pucati po svima, a kasnije sjednete na „motorne sanjke“ (neka netko nađe bolji prijevod za snowmobile) i jurite do helikoptera. Dalje se stvarno svašta događa. U brazilskim favelama tražite dilere oružja, skačete preko krovova, branite Washington od rusa, Skačete bungee jumping i još puno, puno stvari. Jako se često pojavljuju „OMG!!!“ trenuci. Ne vjerujete što se na ekranu događa. Igru morate kupiti barem zbog Singleplayera.
Specijalci
Co-op, ili Special Ops je posebni dio. Igrate sami ili sa prijateljem potpuno nove misije. Potpuno nove? Pa… Ne baš. Te su misije na istim lokacijama kao i Singleplayer. Ali imaju drugaćiju atmosferu. Dok ste tamo spašavali svijet, ovdje samo radite misije. Samo još jedan dan na poslu. Ali misije su stvarno raznovrsne. Vožnja „motornih sanjki“, branjenje kuće u šumi, pucanje iz AC-130 aviona, borba protiv Juggernauta (likovi u odjelu za astronaute) i Ghillie snajperista (likovi u odjelu od trave) i obično pucanje. Ima i nekih misija iz CoD-a 4. Dobro je igrati sam, ali je još bolje sa nekim, pogotovo ako imate mikrofone. Onda se osjećate kao pravi specijalni vojnici.
You are killed by Infinity Ward
Evo i multiplayera. Uđeš u igru… Šta je ovo? Izgleda kao za Iks-Kutiju-PuniKrug! Kakav je ovo izbornik? Gdje je join server? Nema ga. Stari dobri Multiplayer je uništio Infinity Ward. Tako su mnogi, uključujuči mene reagirali. Ali kada počnete igrati, shvatite da nije tako loše. Ima dobar sistem Callsignova. Ali… to nije to. MW2 Multiplayer je zabavna igra za subotu poslijepodne, ali ništa više. Dosadi puno brže nego CoD4, koji meni vjerojatno nikada neće dosaditi. Ima puno cheatera, koji lete po mapama, skaču kao klokani i pucaju točno u glavu. I uništavaju igru nama normalnima. Lag je česta pojava jer vas igra spoji sa serverom iz Afrike, Pentium 2 kompjuterom od domorodaca. Naravno, ne možete sami birati server, kome to pada na pamet? Infinity Wardu sigurno ne.
Endgame
Grafika je odlična. Zvuk također. Točno čujete razliku između Ak-47 i M4 carbine. Tu se igri nema što prigovoriti. Modern Warfare 2 je jako dobra igra, koja unatoč velikim očekivanjima nije bolja od prethodnika. Ali nema veze. Kupite i igrajte. Igra ima nevjerojatno dobar Singleplayer. Odličan Special-Ops. Prilično zabavan Multiplayer. Ovo je najbolja pucačina godine.
GRAFIKA: 95
ZVUK:96
ANIMACIJA: 97
IGRIVOST:85
OCJENA: 92
Autor: GDra
Komentirajte :D
09-01-2010, 18:20
McPingvin_v2.0
= Citat =:
Izvorno postao GDra
OCJENA: 92
Autor: GDra
Komentirajte :D
ROFL
Eto, jesam :*
09-01-2010, 19:49
Maloki
1. Previše si spoilao u prvom odlomku.
2. Pretjerano koristiš točku (.).
3. Ako nisi siguran jel ide Č ili Ć pitaj nekog ili googlaj.
4. Prenapuhana ocjena.
Sada par citata:
= Citat =:
Izvorno postao GDra
Najočekivanija igra desetlječa je stigla.
Objasni mi kako si došao do ovog zaključka?
= Citat =:
Izvorno postao GDra
Igru morate kupiti barem zbog Singleplayera.
Oprosti ali ni u ludilu ne bih dao 60 eura za 6 sati igre prosječnog shootera
= Citat =:
Izvorno postao GDra
Dobro je igrati sam, ali je još bolje sa nekim, pogotovo ako imate mikrofone. Onda se osjećate kao pravi specijalni vojnici.
Vjerujem kako se specijalci ne bi složili s tobom oko ove tvrdnje.
= Citat =:
Izvorno postao GDra
Ovo je najbolja pucačina godine.
Na konzolama možda.
09-01-2010, 20:13
GDra
@Maloki
Guglaj malo, vidjet češ da je najočekivanija igra desetlječa.
Nije samo tih sešt sati, ima više težina, intel laptopi i achievmentsi. Sam doživljaj je vrhunski.
Lol, da, nije kao pravi vojnici, ali je dobar osječaj. :D
Budi objektivan. Najbolja priča, grafika, zvuk, sam gameplay. Multiplayer nije na razini, ali je zabavan. Na konzolama sigurno je najbolji shooter 09., a rekao bih da je i na PC-u.
1.Spoilao sam stvari koje su več viđena prije izlaska. Nije neki spoiler.
4.Ocjena je realna, a ne prenapuhana. Igra toliko zaslužuje. Nisam ocjenjivao samo multy nego cijelu igru.
09-01-2010, 20:16
Raz
@ Deadwalker - Vrlo dobra reca (iako je ocjena možda malo previsoka =P).
09-01-2010, 20:17
str1k3r
To sve stoji... ali iz tvoje perspektive. Najbolja pucačina koja je izašla ove godine je Call of Juarez : Bound in Blood kojoj jedino fali CO-OP mod prelaženja.
Also, mogla bi se ovdje naći moja reca Dead Space, jer eto tek toliko da se okušam :)
09-01-2010, 22:04
Grim
= Citat =:
Izvorno postao str1k3r
To sve stoji... ali iz tvoje perspektive. Najbolja pucačina koja je izašla ove godine je Call of Juarez : Bound in Blood kojoj jedino fali CO-OP mod prelaženja.
This.
Ocjena je debelo prenapuhana, poštena i prava ocjena za MW2 bi bila po meni 76.
09-01-2010, 22:33
McPingvin_v2.0
= Citat =:
Izvorno postao GDra
Guglaj malo, vidjet češ da je najočekivanija igra desetlječa.
Desetlječa sigurno, a desetljeća nikako. Recenzirao si MW2, ne novog Duke Nukema.
= Citat =:
Izvorno postao GDra
Nije samo tih sešt sati, ima više težina, intel laptopi i achievmentsi. Sam doživljaj je vrhunski.
Ne možeš kratko trajanje opravdavati s više težina. Morrowind ima 500 sat igre, a sa sliderom možeš podešavati težine na 5 ili 6 različitih težina. On nema 3000 sati igre, nego i dalje 500.
= Citat =:
Izvorno postao GDra
Lol, da, nije kao pravi vojnici, ali je dobar osječaj. :D
Ne, dobar osjećaj je kada kolješ kilotone zombija dok pričaš s frendovima, a igru si kupio za DUPLO MANJE NOVACA (pričam o L4D2).
= Citat =:
Izvorno postao GDra
Budi objektivan. Najbolja priča, grafika, zvuk, sam gameplay. Multiplayer nije na razini, ali je zabavan. Na konzolama sigurno je najbolji shooter 09., a rekao bih da je i na PC-u.
Ajmo ovako:
F.E.A.R. 2, Cryostasis, Necrovision, Shellshock 2, The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena, Velvet Assassin, Wolfenstein, Resident Evil 5, Death to Spies, Operation Flashpoint: Dragon Rising, Red Faction: Guerrilla, Left 4 Dead 2, Manhunt 2, Serious Sam HD: The First Encounter, The Saboteur.
To su više/ manje svi shooteri izašli ove godine i recenzirani u PCP-u. L4D2 pere MW2 u pogledu dužine, a multiplayera ga pere kao Ivan Isusa na posljednjoj večeri. Ili je Isus prao Ivana? Gah, who cares. Poanta je da MW2 traje kraće od prosječnog shootera, a košta više. Ako želim zabavu od 6 sati za 60€ pitao bi Sicka da mi nabavi neku albansku prostitutku.
= Citat =:
Izvorno postao GDra
4.Ocjena je realna, a ne prenapuhana. Igra toliko zaslužuje. Nisam ocjenjivao samo multy nego cijelu igru.
Prosječna ocjena na PC-u je 85%.
Možda bi zaslužila toliko da košta 40€. No, ta igra košta 10% više od prosjeka. Zašto? Jedan dobar razlog? Samo jedan? Da čujem?
@ Deadwalker - Vrlo dobra reca (iako je ocjena možda malo previsoka =P).
opet ocjena problem :) Ma kao sto rekoh, takva ocjena je prosjecna na vecini sajtova, a igra dobiva sasvim novu dimenziju ako se igra u co-opu. Recimo ljudi na Hcl-u su odusevljeni igrom te pun ku*** ljudi je glasovalu za nju kao online naslov godine. :wink:
@McPingvin... :rotfl:
Inače da, slažem se s tobom i Malokiem. Pretjerano napuhana cijena za prepremalo SP-a i loš multiplayer. Da su igru nudili za 200-ak kuna, možda bi ju i kupio. Al ovako, nema teoretske šanse
30-01-2010, 11:15
Deadwalker
Re: VAŠE RECENZIJE I NAJAVE
Obrisah onu recenziju i kasniji spam. Dakle, za ubuduce: Ako ovdje postate recenziju, ona mora biti napisana od strane onog tko je posta na hrvatskom jeziku(pritom mislim da se postuje hrvatska gramatika). U prijevodu, copy-paste sa engleskoj sajta i provlacenje teksta kroz google prevoditelj nije ono što se ovdje trazi i takvi tekstovi ce ubuduce biti brisani. Em je to krsenje autorskih prava, em je necitljivo i u krajnju ruku neozbiljno.
Hvala
08-02-2010, 13:18
The Boz
Čisto za primjer postam ovo:
Primjer kako recenzija nesmije izgledati/zvučati. Hrpa besmislica i krivo korištenih riječi i izreka. Kao da je autor čuo ljude oko sebe da koriste neke fraze, pa je rekao "E, mogao bi i ja!"
Video uključuje bisere poput: "forgotten like the planet Pluto", "a crew that would be wise not to be messed with", "Cerberus is known for being very untrustworthy, so the Illusive Man brings you in and gives you orders", "under the pseudo-command of the Illusive Man", "a character you can connect or disconnect with", "Mass Effect 2 can make you a believer in a nonbelieving world", "we, as humans, have to think quicker and smarter. We have to think at the speed of the internet, which, some say, is faster than the speed of light" i apsolutno genijalni "I think it's safe to say for video games that this is the first of many sequels to make its mark in the world of entertainment".
26-02-2010, 18:08
Durin
[center:2p0dkff9]Napoleon: Total War[/center:2p0dkff9]
Nakon nešto manje od godine dana, Empire dobiva svoju ekspanziju. Ekspanzija koja to i nije jer je standalone, gotovo kao i zasebna igra. Creative Assembly je unio zbrku oko pitanja je li ovo pravi nastavak ili ekspanzija. To je ekspanzija, iako se može instalirati bez prijašnjeg nastavka, Empire: Total Wara, ali dođe kao ekspanzija (u Algoritmu 299 kn standardna edicija, 26. 2. 2010.). Total War igre poznate su po masivnim bitkama, ne toliko u igri, koliko u communityju. Na raznim forumima vode se bitke oko toga koliko je koja igra dobra, što je loše,što je dobro, zaslužuje li ovaj nastavak veću ili manju ocjenu. Lome se koplja, puca se iz svih oružja i vodi se bitka na život i smrt. Padaju hvale i prijetnje developerima, žestoki i krvavi obračuni, mnogi su razočarani, mnogi sretni. Stari ratni veterani kude igru, a ako vas se želi ozbiljno shvatiti obavezno morate biti stari lisac i početi temu sa rečenicom „I have played Total War series since Shogun…“. Ta rečenica je truba za početak rata i spuštanje koplja jer slijedi monolog o tome koliko je najnoviji nastavak Total Wara podbacio. Vitezovi spuštaju šljemove, mušketiri pune barut i počinje krvava bitka puna prepirki. Mrtvih, ili još gore, benanih, ima na svim stranama. No, unatoč tome, u recenzijama Total War je redovito dobivao zavidne ocjene. Ova priča ne vrijedi za Napoleona.
Kod nas, igra začudno stiže u našu zemljicu ukorak sa Europom, 26. 2. 2010. Otrčao sam do Algoritma kao bez duše, i zapuhan se derao: „DI JE?!!“ Nakon što sam kupio igru, vratio sam se doma i odmah, pogodili ste, pojeo doručak i oprao suđe. Nakon toga posvetio sam se debelom caru. Na prednjoj strani kutije standardne edicije primjetiti ćete čovjeka koji se obukao kao Napoleon, ali nije niti dežmekast, niti debeljuškast, niti imalo podsjeća na Napoleona osim prikladne odjeće. Emperors Edition je šminkerski, prikladan za vjerne fanove kojima nije problem pljunuti 100 kuna više za dodatne jedinice u igri i dodatne fićerse i sadržaje. Osim šmensi kutije i karte dobivaju se i dodatnih 15 jedinica. Od uzbuđenja sam par puta krivo ukucao cd key u steam. OMG OMG OMG
Sada ozbiljno.
Krenimo na samu igru. Vjerojatno će vas zanimati koja je krajnja ocjena koju dajem igri, pa ću vas poštedjeti skrolanja na dno (kao da to već niste učinili ;) :). Ta ocjena je jebeno dobra – 9/10. Unatoč tome što sam fan Total Wara otkada sam prvi puta odsjekao glavu Vecingetoriksu, galskom vođi na poljanama blizu Burgundiale, dakle prije nekih 5 – 6 godina, s ovom bi se rečenicom na službenim forumima složili i najrazočaraniji Empireom. Nema razloga za skepsu, cinizam, optužbe za prenapuhivanje ili slično. Krenimo sa ETW. Empire je bila igra oko koje su se lomila koplja – loš CAI i BAI, slaba optimzacija, neispunjena obećanja. Biti ću iskren – igra je imala ozbiljne propuste, pogotovo gledano sa perspektive Napoleona. Već spomenuti problemi, CAI i BAI su gušili igru, neispunjena obećanja poput vojne glazbe i zvukova frule, premale razvorsnosti glazbe, multiplayera općenito i multiplayer kampanje. Problemi su sezali toliko daleko da se sa vanilla verzijom moglo u skirmishu samo ostaviti trupe (vi ste do tada mogli skoknuti do dućana), i one bi same od sebe postigle pobjedu nad AI-jem. No, također je igra napravila značajne korake. Prvi puta prijelaz sa željeznog oružja i sa melee borbe na barut i artiljeriju, pomorske bitke, technology tree, Sj. Amerika i Indija, Trading Theatres, mijenjanje vlade i ministara, revolucije i giljotiniranje, promjena poreza nižim ili višim slojevima, potpuno nov sustav diplomacije i (napokon!) izbacivanje diplomata, rast gradova i mogućnost gradnje raznih građevina, škole i fakulteti, poznate figure u ulozi gentlemana kao Lockea, Kanta, Rousseaua, Voltairea, Američki rat za nezavisnost i još puno toga. Samim time igra je zaslužila ocjenu višu od 90%. Na pomolu je sada nova era.
Što može novoga ponuditi Napoleon, kakav je AI, optimizacija, sadržaj, atmosfera i igra općenito? Najavom igre bio sam malodušan. Iskreno, ekspanziju za Medieval II nisam previše igrao, jer mi je bilo previše repetivno. Po slikama NTW-a, činilo mi se da će to ponovno biti slučaj. Isti engine, samo redefinirani skinovi i Napoleonova kampanja, izbacivanje Indije i Amerike i nekih novih fićersa koji su bili predstavljeni u Empireu. Nisam se mogao više prevariti! Malo po malo, i igra me osvojila. Unatoč početnim zabrinutostima da će biti premalo sadržaja, da će grafika biti ista, da će biti dosadne kampanje – sve se pokazalo krivo. Mnogi cinični će reći da je već Empire trebao tako izgledati. Igra je toliko dobra da uopće više nisam imao osjećaj da igram ekspanziju za Empire, nego da igram potpuno novu igru. U samoj igri nudi se dosta sadržaja – Napoleonove povijesne bitke, Napoleonove kampanje u Italiji i Egiptu, čime se otključava mogućnost igranja sa Francuskom u velikoj kampanji 1805 – 1815. Ako to želite preskočiti, odmah na početku možete igrati veliku kampanju kao Velika Britanija, Prusija, Francuska ili Austrija. Iako se to čini malo, definitivno nije! Otključavaju se mogućnosti ljubiteljima mikrohistorije. Svaki turn traje dva tjedna, što znači da imamo priliku vidjeti sva godišnja doba – po zimi snijeg i snježne oluje, u proljeće probijajuće zelenilo i maglu, ljeto je puno zelenila i jasnoće, a u jeseni se pretapaju crvene, smeđe i žute boje dok magla nagoviješta ponovnu zimu. Bojišta su sada redefinirana – po zimi više nemamo samo dosadan snijeg i ogoljelo drveće već vijavice, bojišta su puna života, u proljeće i ljeto lišće i pelud leti po zraku. Pucnjava sada izaziva dim zbog kojega se smanjuje vidljivost, tako da je za par trenutaka dio bojišta prekriven neprobojnim velom. Od pucnjave topova se trese zemlja, topovske kugle i eksplozivi nakon udara na zemlji ostavljaju rupe i dim. Bojištem se razlijevaju zvukovi vojne glazbe, doboša i frule, vojnici u pojedinim regimentama međusobno razgovaraju, kapetani daju upute vojnicima. Tehnologije su redefinirane - ima ih manje, ali na mapi postoji samo jedna škola. Više nemamo opciju rasta sela i građenja raznih građevinama u rastućim centrima.
Glazba je predivna i napokon raznovrsna – malo me podsjeća na Age of Empires III, (zbog ženskog zbora, klavira itd.) što je po meni kompliment.
AI je sada žestok – dakako, nije na razini ljudskog protivnika, ali sada se itekako trudi. Žestoko napada krila i iskorištava svaku slabost. Ako se odluči, može napasti sredinu ili krenuti u melee napad. U svakom slučaju, AI je napokon dostojan. Prvih par bitaka bila mi je prava milina, i osvježenje nakon Empirea. Prije kopnene bitke prikazan je i raspored trupa na bojnom polju. Jednak je užitak igrati i kampanju. Neke su opcije maknute (poput rasta gradova ili revolucije), ali su neke i dodane, poput gubitka vojnika zbog nepovoljnih uvjeta u prolasku kroz teritorij, osvajanje gradova pruža mogućnost pljačkanja, uspostavljanja protektorata ili jednostavnog osvajanja. Tu su i nove multiplayer opcije poput „Drop in“ koji omogućava da na netu potražite protivnika koji preuzima zapovjedništvo nad neprijateljskom vojskom.
Pomorske bitke (izgledaju još i ljepše nego u Empireu) i loading screen koji prikazuje položaj vojske:
Optimizacija je dvosjekli mač – poput najava, igra zahtjeva jednake specifikacije kao i Empire. Nisam primijetio nikakva značajna poboljšanja, mapa i dalje „štuca“. To nije dobro za one koji nisu bili zadovoljni Empireom, no s druge strane, igra predstavlja tolika grafička poboljšanja da je čudno što zahtjevi nisu i veći. No, ipak, ne mogu se oteti dojmu da je to moglo i bolje. Pogotovo kada su novije igre poput Mass Effecta 2, Dragona Agea, Bad Companyja 2 i Modern Warfarea 2 odlično optimizirane. S druge strane, igra definitvno nije GTA 4.
Što zaključiti na kraju? Možda bi bilo najbolje da samo citiram izjave igrača sa Total War foruma. Otkada sam na tim forumima (već 4 godine) ne mogu se sjetiti većeg veselja:
= Citat =:
SNow for some general comments... I am in love with the battles. I was so surprised, when zooming all the way in, to see leaves falling off of trees and random other particles floating around. Final opinion - Fantastic game. What ETW should have been! Cheers, CA! Thanks for the great game!
Te po samim naslovima topica koji zvuče poput „Loving Napoleon“, „Praise for CA“, „Dear CA, I forgive you“ itd., čak i na Total War Centeru, poznatoj tvrđavi mrzitelja Empirea.
Iskreno, igrači su očekivali drek od igre zbog AI-ja. Kada su dobili jednu od najvećih igara ove godine, otvorili su šampanjac i napili se od veselja. Za igru će biti još zakrpa, ja se nadam daljnjoj optimizaciji, i vjerojatno hrpa modova kao i za svaku TW igru. Sada moram ići oslobađati male germanske nacije od Francuza.
9/10
+ grafika, AI, glazba, igrivost, hrpa novog sadržaja i "malih stvari" koje čine igru odličnom.
- optimizacija i minorni bugovi.
27-02-2010, 09:36
Grim
Odlična recenzija. :thumbs2:
28-02-2010, 21:46
Isaac
RECENZIJA: MASS EFFECT 2
Svi živi i mrtvi su čuli za Mass Effect. I sada, napokon došao je nastavak. Probat ću se držati općenitih stvari tako da oni koji nisu igrali ne pokvare dojam. Znači, o čemu pričamo? Ako ste igrali prvi dio, a trebali ste možete napraviti zgodnu stvar. A to je nastaviti s tim likom, svim odlukama i stvarima iz prvog dijela. Ako ne, pa , krenite s novim likom. Izrađivanje lika se ne razlikuje dosta od prvog dijela, praktički je identično. Dobro izvedeno, s taman toliko opcija da vam se ne zavrti u glavi a opet dovoljno da ih ne fali. Vaš tim je ovaj puta malo mnogoljudniji i puno bolje odrađen. Na ove likove se možete naviknuti i nakon nekog vremena ih zavolite tako da ako neki od njih pogine, pustit čete suzu za palog druga. Likovi se dosta razlikuju i svi imaju zanimljive osobne priče tako da ćete se oko njih vrtiti s užitkom.
Za razliku od jedinice, bitka je dosta fluidnija. Sve se odvija brže i dosta eksplozivnije ( čemu pridonosi činjenica da posjedujete heavy weapon). Čak je i brod više kul od orginalnog Normandija. Nevjerojatno zabavna je i činjenica da imate osobnu kabinu u kojoj možete slušati muziku, imati ribe, mjenjati armor, nabavljati modele brodova pa i imati Svemirskog hrčka(!!). Jedan ogroman napredak za razliku od prvog dijela je istraživanje planeta. Ako ste igrali prvi do, znate o čemu govorim. Svi neistraženi planeti su bili isti. Hopneš u autić i voziš se do nekoga koga ubiješ il neš nađeš pa natrag pa tak opet. Sada je puno, puno bolje, ali to sami morate vidjeti. Ako uspješno završite igru možete nastaviti istraživati velika prostranstava galksije, ili možete ponovno pokrenuti igru s istim likom koji ima sve sposobnosti koje ste nakupili tijekom prvog igranja.
I za kraj, kraj igre je ni više ni manje nego maestralan, jedino što me smeta je zadnja scena. Očita najava trojke. Makar vas ostavi bez daha i nemožete spavati nakon nje, tipičan marketinški trik, ali nema veze. Igra ima dovoljno melodramatičnih scena ali ne previše. Taman koliko treba. Sve u svemu, po mom skromnom mišljenju, igra godine 10/10. Morate probati.
30-04-2010, 22:07
cham3leon
Ovaj... Poanta je da napišeš svoju recenziju a ne c/p sa neta. Wtf, dude?
30-04-2010, 22:09
Deadwalker
@ T3rm1n4t0r
= Citat =:
Izvorno postao cham3leon
Ovaj... Poanta je da napišeš svoju recenziju a ne c/p sa neta. Wtf, dude?
kako rekose kolega. Ovo brisem
01-05-2010, 08:11
Babitz
Već sam mislio da je kameleon postao nekrofil. :(
14-05-2010, 10:17
baldrick_
= Citat =:
Izvorno postao The Boz
Video uključuje bisere poput: "forgotten like the planet Pluto", "a crew that would be wise not to be messed with", "Cerberus is known for being very untrustworthy, so the Illusive Man brings you in and gives you orders", "under the pseudo-command of the Illusive Man", "a character you can connect or disconnect with", "Mass Effect 2 can make you a believer in a nonbelieving world", "we, as humans, have to think quicker and smarter. We have to think at the speed of the internet, which, some say, is faster than the speed of light" i apsolutno genijalni "I think it's safe to say for video games that this is the first of many sequels to make its mark in the world of entertainment".
ajde učini mi uslugu i napiši za svaki od primera zašto ne valja. fala
21-05-2010, 21:28
BigBongman
NINJA BLADES
Svi su igrali bilo koji GoW, a vas 3 koji neznate oprostiti ćemo vam jer ste zadnjih 10 godina vjerovatno živjeli na Antartici ili na nekom pustom otoku.Ninja Blade je otprilike GoW za PC, a zato moramo odmah pohvaliti MGS (ne nije Metal Gear Solid nego Microsoft Game Studios) što je ovu igru napravio za PC. Prvi put sam za igru čuo od frenda kojemu su oni tipovi iz Gamereporta smiješni pa on gleda nijihove recenzije jer neće svakih mjesec dan pljunuti 32 tj. 26 kn za najbolji časopis na balkanu a i dalje. Igru nisam odmah kupio ali nakon nekoliko youtube gameplay videa rekao sam sam sebi da ovakva vrsta igara treba biti česća na PC-u.
Grafika
Odlična, eksplozije su zapanjujuće, krv predivna, a od svog tog klanja ponekad se zgadite prizorima.
Gameplay
Sjajan, ne može se uspoređivati s GoW-om ali zabavan i dobro odrađen. Borba je odlična, vrlo fluidna no na tipkovnici ju je fizički nemoguće prelaziti zato preporučujem gamepad. Borba protiv običnih čudovišta je zabavna, a kad pobijate oko milju čudovišta dođe boss. Bossovi su prilično repetitivni jer uglavnom mlatite tog jadnika koji cijelo vrijeme radi istu stvar, a kad mu ispraznite oko pola energije dobiti će neki novi napad koji koristi dok ga ne izmlatite. Kada ste gotovi s tim nemilosrdnim mlaćenjem onda možete izvršiti Todomé(finisher). Svaki Todomé je više epic od onog prošloga, tako da ćete samo da vidite sljedeći prelaziti igru. Još jedna jako loša stvar u igri jest činjenica da se nemože sejvati progres na levelu. Sve bi to bilo sjajno da jedan level ne traje oko sat, sat i pol.
Kao i u svakoj ovakvoj igri postoji i sustav nadograđivanja koji je ovdje sasvim isti kao i u GoW-u.
Ubijanjem neprijatelja dobivate Blood Crystals s kojim nadograđujete vaša tri mača i vaš Ninjitsu. Da, imate 3 mača :
Normal - srednja brzina i srednja snaga
Dual - brzi ali slabi
Heavy - spor ali razarjauče snage
A taj spomenuti Ninjitsu jest ustvari shuriken s super moćima :
Wind - gasi vatru i odbacije neprijatelje
Fire - spaljuje plant-type neprijatelje i ako se njim pogode bačve sve ide BUM
Lighting - Paralizira neprijatelje
Priča
Nebitna. Točno tako sve što morate znati da ubijate nekakva bića koja nastaju tako što se neki Alpha-worm ''ugradi'' u mozak i on postane ružan. Jako ružan. Ali evo za vas koje zanima : Sve počinje 2010 kada je malo selo napadnuto. Preživjeli su pomaknuti u bolnicu u kojoj se pretvaraju u čudovišta i poubijaju svih, pa pobjegnu i počnu sa zarazom cijelog Tokya. Vi ste poslani kao dio elitnog tima ninja kako biste poubijali te stvorove. No
na kraju prvog levela vaš otac i svi koje poznajete postaju čudovišta i njih pobijate na kraju
INFO BOX
Vrsta : Akcijska avantura
Proizvođač : From Software
Izdavač : Microsoft Game Studios
Min. Konfiguracija: Intel Pentium 4 at 3.2 GHz CPU; 1 GB RAM; 256 MB VRAM
MP: Ne
+ malo ovakvih naslova na PC-u; zabavno
- repetitivnost, glazba(nema je?)
=
=
=S 70
=
=
=
=
ovo je moja prva recenzija pa molim vas da komentirate, sve kritike prihvaćam :D
21-05-2010, 21:46
GDra
Brzo popravi spoiler! Inače dobra recenzija, zapravo me malo podsjeća na Gamereport. :D
Mogla je biti malo duža.
22-05-2010, 18:17
BigBongman
= Citat =:
Izvorno postao GDra
Brzo popravi spoiler! Inače dobra recenzija, zapravo me malo podsjeća na Gamereport. :D
Mogla je biti malo duža.
koji dio??
i kako??nemam više edit opciju..
22-05-2010, 18:20
Deadwalker
Bez brige, rijesio sam ja to :)
23-05-2010, 22:06
Babitz
Sviđa mi se ova skala za ocjene. Inače nije loše. Malo kratko, doduše. Mogao si malo više rastegnut makar se za ovakav tip igre ni nemože reći bogznašto mnogo. Sve u svemu, dosta dobro za prvi put.
24-05-2010, 08:21
Raz
Kao što KingMortal kaže... moglo je to i malo dulje, no pošto je to prvi pokušaj recenziranja, mislim da je prihvatljivo. Za sljedeću recenziju pokušaj malo produljit tekst i više kombinirat objektivno sa subjektivnim mišljenjem.
Mislim da ću i ja nešto napisat uskoro... već dugo nisam. :)
24-05-2010, 14:05
BigBongman
evo posto sam dobio puno pohvala napisati cu recenziju za ACII na kojoj pocinjem vec danas a ubaciti cu i neke screenshote...hvala ponovno..