Pogledaj cijelu verziju : Do you belive...
Crkva= vjerovanje
Vjerovanje je postalo institucija.
Institucije vode ljudi.
Ljudi nisu savršeni kao Bog.
Institucije su zakurac.
Vjerovanje je zakurac.
Nije Isus bio glup ;)
Crkva nikad nije bila i nikad neće biti jednako što i vjerovanje.
Crkva je u početku stvorena kao institucija koja je trebala zaštiti vjeru od ljudi koji bi radi svoji ciljeva pokušali iskriviti, no negdje tjekom vremena neshvačajući ni sama to, ona je postala sredstvo kojim se iskrivljava vjera.
Ne volim citirati materijal iz Biblije, jer je i ona pretrpjela kozmetičke zahvate od strane kontrolnog sistema, kako bi poslužila kao jedan od glavnih stupova mentalne kontrole većeg dijela čovječanstva u posljednjih 1000 godina, međutim, mogao bih se složiti sa tim da u njoj ima nekih 30% istine, ukoliko se to može izraziti u postocima.
tako o bibliji kazu na znanju
Čovjek je pisao i prepisivao Bibliju, a svakim novi prepisivanjem ona je prolazila kroz "filter" uma osobe koja ju se prepisivala, ali unatoč svemu tome u joj se još uvijek vidi osnova Božije riječi.
Biblija je i tako pisana zbog ljudskog straha da će Božija riječ biti zaboravljena, što je po meni iracionalan strah, jer vjerujem da se svako biće rađa i umire sa znanjem o Božijoj riječi.
D.E.M.O.
18-07-2007, 11:10
[quote=Orion]I da, nisu katolici krivi što su neki svećenici ludi, ima nekih pedofila među njima, a oni svakodnevno služe misu i govore propovidi. Isus Krist NIJE želio ovo od svojih sljedbenika. On je želio da oni šire njegovu riječ, da pomažu ljudima u nevolji, te da prosvijetle neke idiote. U Srednjem vijeku cijelo je kršćanstvo krenulo u krivom smijeru, cijeli je sustav otiša u qrac, sve dok nije došao jedan veliki čovjek - papa Ivan Pavao II, koji je govorio i djelovao točno onako kako je sam Isus govorio, te usmjerio Crkvu na pravi smijer nakon godina lutanja.
U spisima sa mrtvog mora koje je pisao sam Isus, a Vatikan ih taji jer bi poljulali samo temelje Crkve, piše "Ja ne želim da Crkva bude građevina od kamena ili drveta. Ja želim da Crkva bude u srcu svakoga čovjeka."
A kad bolje razmisliš, ima logike što se to taji. Koliko se para vrti oko Kršćanstva...
elem, na damninteresting.com je svojevremeno izasao clanak o tome ,i kako su price o NDE razlikuju od kulture do kulture , tipa u americi ljudi " dozive " kako gleaju rezime svog zivota, dok recimo u indiji NDE veze s tim nemaju.
Da, ali u pravilu svi nakon prolaska kroz tunel ili prelaska preko vode uz slušanje prekrasne muzike se nađu ispred jednog ili više bića u bijelom koje odlučuje hoće li se osoba vratiti u život ili kreće u novi. Sad bi pisao o detaljima ali idem van :)[/quote:2235t2fp]
suska se suska.. tak ja mogu tvrdit da imam spise gosna sv. sotone koji kaze ovo i ovo.. napisano krvlju.. ali nitko mi nece vjerovat jer ja nisam vatikan :D
Vjeru su izmislili ljudi kada su pokušavali objasniti postanak svijeta, misterij smrti itd. Vjera potječe od neznanja, jer je strah od nepoznatog najjači i najprimitivniji osjećaj. Vjera je ljudima dala nadu i smisao i odagnala strah. Ali sad imamo znanost i možemo baciti vjeru u smeće. Čovjek koji prihvaća znanost ne može vjerovati. Postoje samo dokazane istine i hipoteze. U hipoteze se ne vjeruje, one su samo mogućnosti.
Ako netko kaže da nema dokaza da bog ne postoji i da nema dokaza da postoji, iz toga proizlazi zaključak da je bog izmišljen, ili? A, i da postoji, sigurno ne bi gledao u jadne, smrtne nakupine molekula kao što smo mi.
U život poslije smrti ne vjerujem, a u reinkarnaciju još i manje. Te stvari su izmislili vjerski vođe da bi mogli kontrolirati mase, jer ako ljudi znaju da nema života poslije smrti, onda ih se baš jebe za 10 zapovijedi i slične gluposti.
ne mogu dokazati da bog postoji, ali ni ti ne možeš dokazati da neSpostoji, jelda? :roll:
i da, logika ti ne štima, znanstvenik koji se bavi kemijom ne smije vjerovati? kakve to veze ima s tim? u bibliji ne piše da ne smiješ izumljivati ili se baviti znanošću. to što je nekim glavešinama u vatikanu bilo jednostavnije držati masu pod kontrolom tako što je palilo znanstvenike, to je drugo, jer nema veze s izvornim učenjem isusa.
Sickmanno1
18-07-2007, 11:23
ne mogu dokazati da bog postoji, ali ni ti ne možeš dokazati da neSpostoji, jelda? :roll:
koji je ovo mambo-jumbo crapp, ok, tocno si napisao, ali je poprilicno glupo, tebi nitko nebrani da vjerujes u Boga, a ako ja vjerujem da Pricam svako jutro sa Dark Vaderom, zavrsit cu u psihijatriji, a isto ne mozes dokazati da postoji ili ne <_<
Da_killah
18-07-2007, 11:27
dark vader ne postoji, darth vader postoji 8)
koji je ovo mambo-jumbo crapp, ok, tocno si napisao, ali je poprilicno glupo, tebi nitko nebrani da vjerujes u Boga, a ako ja vjerujem da Pricam svako jutro sa Dark Vaderom, zavrsit cu u psihijatriji, a isto ne mozes dokazati da postoji ili ne <_<
reci da pripadaš jedi religiji pa nećeš :D .
je, nego ljudi koji kažu da religija ništa ne vrijedi i da je to opijum za mase sami ulaze u debatu, a ja imam pravo dati svoje argumente, dok god ne umiješam osobne uvrede, zar ne?
D.E.M.O.
18-07-2007, 11:41
kao sto je vec neko rekao.. ako nema dokaza da ne postoji i da postoji, onda dolazimo do najlogicnijeg zakljucka - da je izmisljen :roll:
po kojoj logici?
ako kažem da santa claus doesn't exist, moram samo otići na božić i čekati da se ne pojavi. večinu izmišljotina je lako opovrgnuti, jer imaju neku manu.
s bogom ide malo teže, tako da većina debatora koliko sam ja vidio ide na argumente tipa "bog je okrutan, kako mu možeš služiti" "jahve je kopija sumerskih bogova" (mada je ovaj dio točan) itd.
D.E.M.O.
18-07-2007, 12:21
po kojoj logici?
ako kažem da santa claus doesn't exist, moram samo otići na božić i čekati da se ne pojavi. večinu izmišljotina je lako opovrgnuti, jer imaju neku manu.
s bogom ide malo teže, tako da većina debatora koliko sam ja vidio ide na argumente tipa "bog je okrutan, kako mu možeš služiti" "jahve je kopija sumerskih bogova" (mada je ovaj dio točan) itd.
proturjecis sam sebi.. zasto je sa bogom teze? santaklauz... nema dokaza da postoji. nema dokaza da ne - izmisljen. uskrsnji zeko: neka dokaza da postoji, nema dokaza da ne postoji - izmisljen, bog+mali isus u stali koji cini cudeta+"djevica" marija+duh sveti - nema dokaza da postoje, nema dokaza da ne - izmisljeni. :|
King tiger
18-07-2007, 12:26
http://en.wikipedia.org/wiki/Flying_Spaghetti_Monster
:pray:
Baš ti hvala... Sad sam gladan.
Arbiter of Change
18-07-2007, 12:48
Cthulhu, anyone?
[quote="King tiger":27ec8etl]http://en.wikipedia.org/wiki/Flying_Spaghetti_Monster
Cthulhu, anyone?[/quote:27ec8etl]
E da, na njega sam skroz zaboravio. Čitao sam negdje da su Lovecraftovi fanovi cijelu neku mitologiju na osnovi toga stvorili. Inače koliko sam ja čitao Lovecrafta, Ctullhu i nije baš toliko zastupljen i pojavljuje se u svega nekoliko priča.
Arbiter of Change
18-07-2007, 12:55
Ma prožete su Lovecraftove priče Starima (od kojih je i Cthulhu jedan), ali u jednom jako indirektnom stilu - kao lutkari iz sjena i slično, ali igraju jako važne uloge u svijetu. Još su dodatno kasniji pisci širili taj popis, tako da nisu svi izvorni od Lovecrafta. Obrati malo pažnju na tumačenja imena Starih... dosta zanimljivo ako ste malo upućeni u okultni svijet.
Sad ima ovaj... ljudi, koji misle da je kao Lovecraft jedino preko svojih dijela mogao bar djelomično ljudima predočiti ono što je on znao i što sve postoji "out there", tj. smatraju da su svi ti mitovi istiniti.
Black Hawk Down
18-07-2007, 14:14
ne znam,valjda
Burek_fr0m_SPACE
18-07-2007, 14:43
To što neko ne može dokazati da bog postoji bi trebao biti argument u korist njegovog postojanja? Evo citat iz članka o Spaghetti Monsteru :
The central belief is that there is an invisible and undetectable Flying Spaghetti Monster, which created the entire universe "after drinking heavily."
Dakle, Flying Spaghetti Monster je nevidljiv i nemoguće ga je otkriti, ali postoji. Možeš li dokazati da ne postoji? A? Ne možeš? Dakle, sigurno postoji...
po kojoj logici?
proturjecis sam sebi.. zasto je sa bogom teze? santaklauz... nema dokaza da postoji. nema dokaza da ne - izmisljen. uskrsnji zeko: neka dokaza da postoji, nema dokaza da ne postoji - izmisljen, bog+mali isus u stali koji cini cudeta+"djevica" marija+duh sveti - nema dokaza da postoje, nema dokaza da ne - izmisljeni. :|
ne, djed božićnjak bi ko fol trebao doći na božić i donijeti djeci darove.
ako ne dođe- ne posotji crno na bijelo.
dokaži isto s bogom. :wink:
ako ne odgovori na molitvu- bog nije nikad rekao da će odgovarati na sve molitve.
a burek, ako ne možeš dokazati da ne postoji, ne znači da postoji, ali ne isključuje da ipak postoji, dakle iz toga slijedi da svatko sam za sebe odlučuje, ali nema argumente da to podupire. (igre riječima FTW) :P
A sta je sa izvanzemaljcima ?
Trenutno nemozemo dokazat da postoje, al nemozemo niti dokazat
da ne postoje.
ALI imho totalno je idiotski uopce i pomisliti da su ljudi jedini "bogomdan" inteligentni
oblik zivota u CITAVOM svemiru.
HalF-DeaD
18-07-2007, 15:34
svatko sam za sebe odlučuje, ali nema argumente da to podupire
To je najbolji odgovor do sad.
i da, logika ti ne štima, znanstvenik koji se bavi kemijom ne smije vjerovati? kakve to veze ima s tim? u bibliji ne piše da ne smiješ izumljivati ili se baviti znanošću. to što je nekim glavešinama u vatikanu bilo jednostavnije držati masu pod kontrolom tako što je palilo znanstvenike, to je drugo, jer nema veze s izvornim učenjem isusa.
ako ne postoji dokaz da bog postoji onda odakle ljudima ideja o bogu?
i crkva je vrlo jasno bila i još uvijek je protiv svega što daje moć čovjeku. lucifer je zbačen s neba jer je ljudima dao znanje.
i u bibliji lijepo piše što vežeš na zemlji bit će vezano na nebu. dakle crkva je nepogriješiva. samim time dokazujemo da je bog izmišljen.
i crkva je vrlo jasno bila i još uvijek je protiv svega što daje moć čovjeku. lucifer je zbačen s neba jer je ljudima dao znanje.
i u bibliji lijepo piše što vežeš na zemlji bit će vezano na nebu. dakle crkva je nepogriješiva. samim time dokazujemo da je bog izmišljen.
odakle im ideje? bog im je rekao.
1. na koju crkvu misliš? ima više crkvi u kršćanstvu. ako misliš na katoličku, koja istina ima prestrogu hijerarhiju, razmisli malo: svatko se može pridružiti svećenicima i dobiti dio kolača. no svećenici se ne smiju ženiti. kad bi crkca zaista željela imati totalnu moć, stvarali bi svećenićke dinastije.
2. lucifer je izmišljotina nastala u srednjem vijeku. to je proizvod nesporazuma, jer se u starom rimu zvijezda danica zvala lucifer. nadalje, u bibliji, točnije u starom zavjetu, jednog princa neki je prorok oslovio kao "jutarnju zvijezdu", te mu rekao da će zbog arogancije pasti- što me vodi do mita o sotoni.
da, čuo sam verzije priča gdje je lucifer navodno donio znanje ljudima, no glavna verzija je o sotoni, koji se odbio pokloniti čovjeku. o luciferu kao donositelju znanja većinom pričaju oni koji uzimaju grčke korijene , koji imaju neke veze sa prometejem. u bibliji se spominje ona već navedena priča o sotoni, dok su ove priće nastale u srednjem vijeku.
i odakle ti to da sve što vežeš na zemlji da će otići u nebo?
upravo je obrnuto, ne treba se vezati uz zemlju, jer jedino je duhovno bitno, barem po bibliji.
DrunkyDuck
18-07-2007, 18:34
ALI imho totalno je idiotski uopce i pomisliti da su ljudi jedini "bogomdan" inteligentni
Statisticki gledano, drugacije ne moze biti. Samo, uklonimo ovo "bogomdan" i "inteligentni".
ne mogu dokazati da bog postoji, ali ni ti ne možeš dokazati da ne postoji, jelda?
Obicno se moraju opravdati oni koji zele dokazati da nesto postoji.
Statisticki gledano, drugacije ne moze biti. Samo, uklonimo ovo "bogomdan" i "inteligentni".
ne mogu dokazati da bog postoji, ali ni ti ne možeš dokazati da ne postoji, jelda?
Obicno se moraju opravdati oni koji zele dokazati da nesto postoji.
ovo se često susreće kad ljudi ostanu bez argumenata. zašto bi se to pravilo poštivalo. pazi, to pravilo su postavili oni koji ne vjeruju, zašto bi ga poštivali oni koji vjeruju? skoro nikad ne vidim da dva vjernika koji raspravljaju o svojim vjerama spominju.
Isusek kolko komunjara
Pridonosiš li raspravi? Ne? Dakle ili reci nekaj konstruktivno ili stfu.
Zašto još nitko nije spomenuo slučajeve kada su ljudi (obično mala djeca) tvrdili da su netko drugi i znali nevjerojatne stvari o životima mrtvih ljudi. Negdje sam čitao da je kod nas na moru ljetovala neka obitelj i petogodišnji sin iz te obitelji je prillikom posjeta nekoj crkvici počeo buncati o tome da je on izgradio tu crkvicu, i da se ne znam točno gdje u crkvici nalazi zapis koji to potvrđuje. I stvarno su našli nekakav zapis za koji ni svećenici nisu znali da postoji, a klinac je nedugo nakon toga sve u potpunosti zaboravio i nastavio dalje normalno živjeti.
DrunkyDuck
18-07-2007, 19:02
zašto bi se to pravilo poštivalo
Mozda zato jer sama logika to nalaze. Spominjes nedostatak argumenata, a pogledaj post koji sam citirao.
skoro nikad ne vidim da dva vjernika koji raspravljaju o svojim vjerama spominju.
Cek, govorimo o dva krscana ili osobama razlicitih vjera? Jer tesko da oni vode otvorenu raspravu o tome. Uostalom, kako bi i to spominjali kad oboje vjeruju u nedokazivo.
Ja vjeru shvacam kao "nacin razmisljanja", "lifestyle" ili kako ces vec nazvati. Svatko je sa bilo kojom vjerom u pravu dok god ne ozlijedjuje ili prisiljuje nekog na nesto.
Shvacam da je pripadnicima nekih vjera to tesko buduci da im samo njihovo vjerovanje kaze da su samo oni u pravu. No shvacam ih i zelim im najbolje.
Mene kod vjere jedino frustrira to što ona nekim ljudima predstavlja možda najveću životnu frustraciju. Ne podnosim ljude koji smatraju da ako oni u nešto vjeruju u to moraju vjerovati i svi ostali jer ti ostali sigurno nisu pravi kršćani, muslimani ili HRVATI... Takvi ljudi vjerojatno ni sami nisu sigurni u ono u što vjeruju, pa eliminacijom alternative žele osigurati samo jednu opciju.
Neven <R>
18-07-2007, 19:19
Stvar je u tome da nema smisla dokazivati ili osporavati vjeru u Boga. Stvar je u tome da je vjera ili nedostatak iste osobna odluka čovjeka, pa tako ako pokušavamo učini nešto u vezi vjere te osobe znači da i pokušavamo mijenjati nju samu.
DrunkyDuck
18-07-2007, 19:35
I obrnuto.
Neven <R>
18-07-2007, 19:45
Ma to sam i mislio samo ne znam kako bih složio rečenicu. :P
Bishop_45_(2)
18-07-2007, 19:47
A sta je sa izvanzemaljcima ?
Trenutno nemozemo dokazat da postoje, al nemozemo niti dokazat
da ne postoje.
"I'm sure the universe is full of intelligent life. It's just been too intelligent to come here." -SArthur C. Clarke
:wink: !!!
Mozda cekaju da otkrijemo warp :D
http://img514.imageshack.us/img514/4026/vulcangreetingfe0.jpg
Po meni: They are somwhere out there
I vjera je vjerovatno kao sto je neko rekao potreba da se objasni kraj zivota i da se rijesi sraha od smrti
Ili jednostavno potreba za nelogicnim u logicnom svijetu
Ja bi se najradje preselio u Azeroth pun nelogike i nebi razbijao glavu takvim pitanjima jer blazene su zivotinje sto nisu inteligentne kao ljudi
opet citiram nekog
"The Orks are the pinnacle of creation. For them, the great struggle is won. They have evolved a society which knows no stress or angst. Who are we to judge them? We Eldar who have failed, or the Humans, on the road to ruin in their turn. And why? Because we sought answers to questions that an Ork wouldn’t even bother to ask. We see a culture that is strong and despise it as crude."
Ulthan the Perverse
mislim mi pitamo sebe i druge pitanja na kojima se muce najveci umovi ovog svijeta umjesto da zivimo u blazenom neznanju :wink:
i znate onu "Curiosity killed the cat"
ja vjerujem u "Mind over matter" frazu :wink:
1. na koju crkvu misliš? ima više crkvi u kršćanstvu. ako misliš na katoličku, koja istina ima prestrogu hijerarhiju, razmisli malo: svatko se može pridružiti svećenicima i dobiti dio kolača. no svećenici se ne smiju ženiti. kad bi crkca zaista željela imati totalnu moć, stvarali bi svećenićke dinastije.
2. lucifer je izmišljotina nastala u srednjem vijeku. to je proizvod nesporazuma, jer se u starom rimu zvijezda danica zvala lucifer. nadalje, u bibliji, točnije u starom zavjetu, jednog princa neki je prorok oslovio kao "jutarnju zvijezdu", te mu rekao da će zbog arogancije pasti- što me vodi do mita o sotoni.
da, čuo sam verzije priča gdje je lucifer navodno donio znanje ljudima, no glavna verzija je o sotoni, koji se odbio pokloniti čovjeku. o luciferu kao donositelju znanja većinom pričaju oni koji uzimaju grčke korijene , koji imaju neke veze sa prometejem. u bibliji se spominje ona već navedena priča o sotoni, dok su ove priće nastale u srednjem vijeku.
upravo je obrnuto, ne treba se vezati uz zemlju, jer jedino je duhovno bitno, barem po bibliji.
Evanđelje po Mateju 18-18.
"Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu."
Isusove riječi. Prouči malo vjeru, posebno ako je tvoja, pa se onda upuštaj u teološke rasprave.
Lucifer je izmišljen koliko i bog. Crkva je odredila koja evanđelja ulaze u Bibliju i kasnije je, da bi lakše preobratila pogane, implementirala bogove iz drugih mitologija u kršćanstvo. Pan postaje Sotona, Prometej Lucifer, Perun i drugi bogovi munje postaju sveti Ilija, a sam Bog je napravljen po uzoru na Zeusa. Sad, ako je crkva nepogriješiva, moraš vjerovati u te izmišljotine. Ako ne vjeruješ Crkvi, onda ne vjeruješ Bibliji, niti vjeruješ Bogu.
Mnogi kršćani kažu da ne vjeruju u "Crkvu kao instituciju". Kako to mogu, kad je sam Isus osnovao crkvu i dao svetom Petru i njegovim nasljednicima moć da mijenjaju vjeru po volji.
Inače, zanimljivo istraživanje:
90% ljudi vjeruje u osobnog boga
Samo 7% najinteligentnijih i vodećih znanstvenika vjeruje u osobnog boga.
Tko je u pravu? Ignorantna većina ili inteligentna manjina? Zaključak je logičan.
Tko je u pravu? Ignorantna većina ili inteligentna manjina? Zaključak je logičan.
Definiraj "osobnog Boga".
Mnogi kršćani kažu da ne vjeruju u "Crkvu kao instituciju". Kako to mogu, kad je sam Isus osnovao crkvu i dao svetom Petru i njegovim nasljednicima moć da mijenjaju vjeru po volji.
Vrlo jednostavno, usporedi crkvu nastalu nastalu nedugo nakon Isusove smrti s onim što je crkva danas i što je bila u srednjem vijeku.
Crkva kakvu je stvorio Isus nema veze s ovim što imamo danas, nije bilo zlatnog križa i kaleža, bijelih haljina i takvih stvari, crkva je bila jednostavna, umjesto prezentacije i novca crkva se vrtila oko vjere u Boga i pomaganja bližnjemu.
I ja se baš nesjećam kada je Isus rekao da ljudi mogu mijenjati vjeru po volji, jer ti vjeruješ u Boga koji je savršen i u se nema što mijenjati.
Sad, ako je crkva nepogriješiva, moraš vjerovati u te izmišljotine. Ako ne vjeruješ Crkvi, onda ne vjeruješ Bibliji, niti vjeruješ Bogu.
Tko kaže da je crkva nepogriješiva?
Ako je crkva nepogriješiva, zašto se onda Ivan Pavao II ispričavao za križarske ratove, kada se ispričaš za nešto to znači da si shvatio da si pogriješio i da ti je žao zbog toga.
Ja vjerujem u temelje Crkve koje je postavio sam Isus, dok samoj instituciji i ljudima koje je vode nevjerujem baš previše.
U Bibliju vjerujem djelom, jer vjerujem da se u njoj još uvijek nalazi osnova Božije riječi, ali sam isto tako svijestan da su Bibliju pisali i prepisivali ljudi te da su je neki slučajno, neki namjerno malo po malo izmijenjivali, te da ono što danas imamo nemora nužno biti u potpunosti istina.
Tko kaže da je crkva nepogriješiva?
Ako je crkva nepogriješiva, zašto se onda Ivan Pavao II ispričavao za križarske ratove, kada se ispričaš za nešto to znači da si shvatio da si pogriješio i da ti je žao zbog toga.
Ja vjerujem u temelje Crkve koje je postavio sam Isus, dok samoj instituciji i ljudima koje je vode nevjerujem baš previše.
U Bibliju vjerujem djelom, jer vjerujem da se u njoj još uvijek nalazi osnova Božije riječi, ali sam isto tako svijestan da su Bibliju pisali i prepisivali ljudi te da su je neki slučajno, neki namjerno malo po malo izmijenjivali, te da ono što danas imamo nemora nužno biti u potpunosti istina.
Jesi li ti glup? Isus je rekao: što vežete na zemlji bit će vezano na nebu. Dakle što crkva odredi, to je zakon i na nebu i na zemlji.
Najjednostavnije objašnjenje je da osobni bog postoji kao biće koje ima sposobnost komuniciranja s ljudima, objavljivanja itd. Osobni bog je osnovni dio religije.
Za razliku od osobnog boga, imamo "općeg" boga, koji je neodređen i koji se ne objavljuje ljudima, ali koji je stvorio svemir. Takav bog nema moralna pravila, rituale i molitve. Nije određen religijom i ima više veze s filozofijom.
D.E.M.O.
19-07-2007, 09:19
stvarno mi se neda po 50 puta ponavljati isto kada je na kraju svakog mog posta opet zakljucak BOG NE POSTOJI, a vase kilometarske postove stvarno niti zelim niti nemam volje citati. budi glup, vjeruj u sto god hoces. sto se mene tice kak mos vjerovat u isusa, tak mos vjerovat u uskrsnjeg zeku i bilo me qrac, ali ako mi jehovini svjedoci opet pokucaju na vrata onda mi je dosta vase qrceve religije i sranja i isusa i svecenika i ljudi kojima kada kazes da nisi krscanin po defaultu te definiraju kao sotonista. fof
Lol, "lijepo" rečeno demo. Definitivno se sa tobom slažem glede jehovinih svjedoka, jer ti ljudi su (uglavnom) idioti oprana mozga. Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv mormona, jehovinih svjedoka i inih vjerskih pokreta, ali kada ti meni pozvoniš na vrata i u ruke mi guraš svoj način razmišljanja, ti imaš problem.
Slažem se i sa time da je u ovoj zemlji prisutna velika doza licemjerja. Ispada da ako nisi katolik da maltene nisi niti ljudsko biće (ovo nije karikiranje, poznajem ljude koji tako razmišljaju).
Sve ove rasprave oko vjere su suvišne. Možemo se mi sada prepucavati oko toga, ali nikad nećemo saznati istinu.
Ja osobno mislim da svi ljudi trabaju gajiti vjeru u nešto da bi bili bolji na ovom svijetu.
Jer, ako nemaš vjeru u Božju kaznu ili nagradu u zagrobnom životu, možeš pićit ovozemaljski život bez po pardona i kajanja,
te radit što te volja, klat, srat, pljačkat itd. sve dok ne završiš iza rešetaka.
A u zatvoru te onda zaboli šupak od pustog saginjanja po sapun, i tek se onda zamisliš : gdje mi je pamet bila.
Nevjernici - pustite druge da vjeruju , nemojte blatiti nečiju vjeru psujući boga i sve sveto na svakom kutku.
Katolici su spremni sve oprostiti i tražiti oprost, baš u skladu sa svojim učenjem.
Sjetimo se agresije na Lijepu Našu. Agresori su sve naše crkve, kojih su se dočepali, porušili do temelja.
A nakon oslobođenja hrvatskih gradova, u skoro svakom oslobođenom gradu, posri sride grada stoji srpska pravoslavna crkva bez ijedne ogrebotine.
Sjetimo se i papinog kajanja za križarske ratove i vatikanskih koncila,
koji su dokaz da se kršćanstvo želi zbližiti s drugim vjerama, te živjeti u skladu s njima.
Vjera je u prošlosti bila potrebna da bi se izašlo iz mracnog doba. Danas samo stvara netrepetljivosti između raznih nacionalnosti te samo pogoršava situaciju. Ostavimo vjeru za prošlost jer nema ama baš nikakvog smisla danas u ovo doba znanosti i tehnologije. I amen :)
Vjera je u prošlosti bila potrebna da bi se izašlo iz mracnog doba. Danas samo stvara netrepetljivosti između raznih nacionalnosti te samo pogoršava situaciju. Ostavimo vjeru za prošlost jer nema ama baš nikakvog smisla danas u ovo doba znanosti i tehnologije. I amen :)
Ne, nego razne nacionalnosti stvaraju netrpeljivosti između vjera, ama baš svaka vjera promiče mir, to što ju neki koriste kao povod, ispriku za rat i uništavanje,to nije vjera. I zato nemojte srat sa tim kako vjeru treba ukinut jer izaziva ratove. Ljudi izazivaju ratove, ljudi mijenjaju vjeru. To što je sada dopustivo, nekak nije bilo zamislivo, tj. hoću reći da se vjera izmjenila od prvotne misli, i to ju uništava. eda, netko je rekao kako Katolička Crkva ima rigorozne zakone, ljudi, to je jedna od najtolerantnijih vjera, i to samo zato što se njeni pripadnici ne drže svih propisanih vjerskih zakona. Da se katolici svega pridržavaju što je propisano, vjera bi bila isto stroga kao i Islam, na bliskom Istoku primjerice.
Burek_fr0m_SPACE
19-07-2007, 10:41
Jer, ako nemaš vjeru u Božju kaznu ili nagradu u zagrobnom životu, možeš pićit ovozemaljski život bez po pardona i kajanja,
te radit što te volja, klat, srat, pljačkat itd. sve dok ne završiš iza rešetaka.
A u zatvoru te onda zaboli šupak od pustog saginjanja po sapun, i tek se onda zamisliš : gdje mi je pamet bila.
Al' volim kad me ubjeđuju u ovakve stvari... da ću ja takve stvari raditi samo zato što ne vjerujem i ne bojim se viših sila. To je obično prvi "argument" koji čujem od vikend vijernika - da ću ja postati serijski ubica ili šta već, samo zato što ne vjerujem u vaše bogove i ne bojim ih se. Ja se mogu suzdržati od pravljenja sranja i bez straha od vječnih muka u paklu ili ne znam čega - ako vi ne možete, vi ste ti koji ste inferiorni. Pa mislim, zašto bih ja sad iz čista mira pravio gluposti od kojih nemam nikakve koristi i zbog kojih mogu na*ebati? Ako ne vjerujem vašeg boga, ne znači da sam glup, koliko god vi tvrdili suprotno.
Sgt. Bull
19-07-2007, 10:48
Ne, nego razne nacionalnosti stvaraju netrpeljivosti između vjera, ama baš svaka vjera promiče mir, to što ju neki koriste kao povod, ispriku za rat i uništavanje,to nije vjera. I zato nemojte srat sa tim kako vjeru treba ukinut jer izaziva ratove. Ljudi izazivaju ratove, ljudi mijenjaju vjeru. To što je sada dopustivo, nekak nije bilo zamislivo, tj. hoću reći da se vjera izmjenila od prvotne misli, i to ju uništava. eda, netko je rekao kako Katolička Crkva ima rigorozne zakone, ljudi, to je jedna od najtolerantnijih vjera, i to samo zato što se njeni pripadnici ne drže svih propisanih vjerskih zakona. Da se katolici svega pridržavaju što je propisano, vjera bi bila isto stroga kao i Islam, na bliskom Istoku primjerice.
Da,ali u moderno doba nitko ne želi da bude sputan samo nekom "vjerom",ne znam da li ti je poznato ali eto npr na Istoku postoji zbrana za žene da voze motor,idu na stadione i slično i one se bune.Prema zakonu sve su te zabrane konstruisane na osnovi vjere mada se u vjerskoj knjizi ne spominje ništa slično,nema razloga za to.Dakle donekle je vjera "kriva" za loš položaj žena na Istoku,dakle u tom slučaju kao i u slučaju Balkana ipak mislim da je najpametnije ograničiti vjeru,jerbo ipak sav ovaj prošli rat je ustvari kao izlika je korišteno odvajanje od Jugoslavije no ipak svi znaju da je to ustvari bila izlika za eventualno brisanje sa lica Zemlje jedne nacije i dijela vjere sa ovih prostora.Naravno nitko nikoga ne krivi ali i u historiji je poznato da su ratovi izbijali zbog vjere,križarski pohodi npr(uništavanje pojave hereze gdje god je ima a u tu herezu je crkva ubrojala i muslimane).Dakle postoji još mnogo primjera ratova i sukoba zbog vjere,jedne vjere koja je željela dominaciju nad drugim,znači ipak za svaku vjeru treba imati ograničenje...
Da_killah
19-07-2007, 10:51
pametno, pametno...
mislio sam na bureka, ovaj prošli post nisam ni pročitao :D
Al' volim kad me ubjeđuju u ovakve stvari... da ću ja takve stvari raditi samo zato što ne vjerujem i ne bojim se viših sila. To je obično prvi "argument" koji čujem od vikend vijernika - da ću ja postati serijski ubica ili šta već, samo zato što ne vjerujem u vaše bogove i ne bojim ih se. Ja se mogu suzdržati od pravljenja sranja i bez straha od vječnih muka u paklu ili ne znam čega - ako vi ne možete, vi ste ti koji ste inferiorni. Pa mislim, zašto bih ja sad iz čista mira pravio gluposti od kojih nemam nikakve koristi i zbog kojih mogu na*ebati? Ako ne vjerujem vašeg boga, ne znači da sam glup, koliko god vi tvrdili suprotno.
Nitko nije reka da su nevjernici glupi. :nonono:
Ono što sam htio reć je da moraš vjerovati u nešto da ti život ima smisla, da barem imaš vjere da poslije smrti nećeš nestat kao da te nikad nije bilo.
Nitko nije reka da ćeš postat najtraženiji zločinac je ne viruješ u Boga.
Aj malo prouči moju misao prije nego što počneš išta argumentirat.
ovo je stvarno jedna zanimljiva tema... pa evo da vam kazem da bas i ne vjerujem nes previse u boga, reinkarnaciju i te stvari al ipak reinkarnacija je vise moguca nego neki tam bog :) ... nema nikakvih cvrsto znanstevnih dokaza ni za jedno ni za drugo ali moram priznat da malo vise vjerujem u duhove nego u ove prije navedene stvari, a zasto?
eto zato sto sam nedavno vidio neku knjigu 1k misterija svjeta pa sam si kupio da malo pogledam i posebno su me zanimale stranice o duhovima i tim stvarima, evo npr. neka obitelj u New Yorku je kupila neku kucu i stalno su iz podruma culi neko kucanje, njihov susjed je shvatio da je to Morseova abeceda il kak se vec zove i da im netko porucuje da u podrumu na tom i tom mjestu se nalazi mrtvo tijelo ciji duh zeli biti pokapan i takvi shitovi al da ne duljim eto mogu reci da skoro cjerujem u reinkarnaciju i duhove al nis bez cvrstih znanstvenih dokaza :D
Burek_fr0m_SPACE
19-07-2007, 11:26
Ono što sam htio reć je da moraš vjerovati u nešto da ti život ima smisla, da barem imaš vjere da poslije smrti nećeš nestat kao da te nikad nije bilo.
Moj ego ipak nije toliki da smatram da svemir nikako neće moći bez mene, pa da onda vjerujem kako ću morati postojati vječno, u ovom ili onom obliku. Znam da ću kad umrem nestati kao da me nije ni bilo - i to mi uopšte ne smeta. Oni koji tu činjenicu ne mogu prihvatiti izmišljaju sebi neke priče da bi im bilo lakše, ili još jednostavnije - prihvate onu koju im ispričaju u osnovnoj školi.
@Sgt. Bull, uf... o integrisanosti vjere u državu bih ni pričao, jer imam osjećaj da ću početi psovati koliko sam isfrustriran time. Ma mislim, odakle njima pravo da se nameću kao neupitno ispravni i nepogrešivi i da se tako integrišu u državu, pokušavajući je skrojiti po svome? Zato što oni zastupaju boga na zemlji i oni će znati šta je najbolje za nas? Ok, to možda i upali ako si vijernik/mušterija crkve/korporacije koja je dominantna. Ali šta je sa onima druge vjere? Onima koji ne vjerjuju? Oni će jednostavno morati ispaštati zbog sve te silne pravednosti i nepogrešivosti?
ak se mene pita vjerujem da će mo bit samo duše koje če lutat Zemljom i gledat svoju djecu kak se igraju :rotfl:
e bas takvo nesto je najblize onome sta ja vjerujem 8)
Sgt. Bull
19-07-2007, 11:42
Moj ego ipak nije toliki da smatram da svemir nikako neće moći bez mene, pa da onda vjerujem kako ću morati postojati vječno, u ovom ili onom obliku. Znam da ću kad umrem nestati kao da me nije ni bilo - i to mi uopšte ne smeta. Oni koji tu činjenicu ne mogu prihvatiti izmišljaju sebi neke priče da bi im bilo lakše, ili još jednostavnije - prihvate onu koju im ispričaju u osnovnoj školi.
@Sgt. Bull, uf... o integrisanosti vjere u državu bih ni pričao, jer imam osjećaj da ću početi psovati koliko sam isfrustriran time. Ma mislim, odakle njima pravo da se nameću kao neupitno ispravni i nepogrešivi i da se tako integrišu u državu, pokušavajući je skrojiti po svome? Zato što oni zastupaju boga na zemlji i oni će znati šta je najbolje za nas? Ok, to možda i upali ako si vijernik/mušterija crkve/korporacije koja je dominantna. Ali šta je sa onima druge vjere? Onima koji ne vjerjuju? Oni će jednostavno morati ispaštati zbog sve te silne pravednosti i nepogrešivosti?
Čak i vjera uči da kada umremo iza nas ostaju samo naša djela,bila ona pozitivna ili negativna i upravo ta djela će nas činiti ljudima i vjernicima,upravo ta djela će ostati živjeti za nas...
Hmm ne znam vjeruj mi,ti si stariji od mene,ti znaš više sigurno no znam jedno,ovakva netrepeljivost stvara ne baš zdravu i dobru okolinu za život,opet može doći do eskalacije i sran*a samo zbog toga što se gu*onje bore za fotelje i umjesto da poprave državu oni samo pogoršavaju situaciju...
No da nastavim,dakle oni koji ne vjeruju biti će izbačeni iz društva jer je Efendija,Fratar ili netko drugi tako odredio,da oni su poglavari i oni određuju,jedina država u kojoj ne smiješ biti ono što hoćeš nego ono što netko traži od tebe.Svako svoju vjeru predstavlja kao nepogrešivu mada nitko ustvari ne gleda očima već sa ono malo trulog mozga koji je već zbog povelikog uticaja rata na njih ispran,svako svoju vjeru predstavlja kao vrhovnu i istinitu mada nitko baš i nije siguran zbog toga,svako svakoga vrijeđa i zove ne vjernikom mada opet nije siguran zašto,ipak imam osjećaj da je sve veći i veći broj khm(sry na izrazu) nevjernika,znači onih koji radi svoje bolje budućnosti odbacuju bilo kakav oblik vjere ili ga ne prihvaćaju skroz(odbijaju se klanjati,ići u crkve nedjeljom itd)ubjeđeni da će tako poboljšati svoj status,no ipak ja kao vjernik smatram da ovo nije dobro riješenje,svako svoju vjeru neka prihvati i vjeruje ali neka to zadrži za sebe koliko je to moguće,neka sva (z)vjerska pitanja se odbace po strani i neka se živi onako kako se živilo oduvijek,budi to što jesi bez da ikome namećeš bez da ti itko išta nameće i sve će biti uredu...
p.s. svugdje gdje sam napisao ne vjernik treba nevjernik ali mi se ne da pregledavat :)
Evanđelje po Mateju 18-18.
"Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu."
Isusove riječi. Prouči malo vjeru, posebno ako je tvoja, pa se onda upuštaj u teološke rasprave.
Lucifer je izmišljen koliko i bog. Crkva je odredila koja evanđelja ulaze u Bibliju i kasnije je, da bi lakše preobratila pogane, implementirala bogove iz drugih mitologija u kršćanstvo. Pan postaje Sotona, Prometej Lucifer, Perun i drugi bogovi munje postaju sveti Ilija, a sam Bog je napravljen po uzoru na Zeusa. Sad, ako je crkva nepogriješiva, moraš vjerovati u te izmišljotine. Ako ne vjeruješ Crkvi, onda ne vjeruješ Bibliji, niti vjeruješ Bogu.
1.to što ti ne gledaš širi smisao to je tvoj problem.
to se odnosi na grijehe, za koje ako se ne zatraži oprost odvest će se u nebo, a ako se zatraži oprost, biti će oprošteni. biblija se ne smije shvaćati doslovno.
2. za crkvu: crkva je poput političke stranke. ne očekujem da to shvatiš.
ustvari sve vjere (uključujući i ateizam, premda ateisti tvrde da nisu vjera) se ponašaju poput političkih stranaka. reći da katolik nije krščanin je kao da kažeš da onaj koji nije u *ubaci neku hrvatsku stranku*-u nije hrvat.
3. po povijesti: jahve može biti samo kopija sumerskih i egipatskih bogova. sotona je puuuuno stariji od popularnih prikaza pana. sotonu kao pana prikazuju umjetnici tek u renesansi. ne postoji prikaz sotone kao pana prije renesanse, ako ima, daj link, i prosvijetli me.
i da, neko je naveo jehovine svjedoke. ti me likovi stvarno živciraju, agresivno propagiranje vjere bi trebalo zabraniti. ono što idu od kuće do kuće je previše.
Ako ti očeš živjeti zakurac, ko ti smeta, samo izvoli.
Da_killah
19-07-2007, 11:58
a što ako baš ti živiš zakurac, a da to ni ne shvaćaš? imam osjećaj da će cijela tema otići u kujac
Arbiter of Change
19-07-2007, 12:01
Meni ne treba nikakav viši cilj da bi živio, za razliku od (izgleda) nekih. Biti jedan od malih mi je i više nego dovoljno = niži položaj, manje odgovornosti, manji potencijal za major fuck-up.
Ova tema me više živcira. Kao što rekoh, nema smisla ništa raspravljat o vjeri kad se nikad ništa neće i dokazat. Neka ljudi vjeruju u što hoće ili u ništa.
That's all.
D.E.M.O.
19-07-2007, 12:08
eto ponavljam ono sto si obrisao..phag
gej si xd
gej si xd
Aaaaaaaaaa?
WTF are u tolking abaut?
1.to što ti ne gledaš širi smisao to je tvoj problem.
to se odnosi na grijehe, za koje ako se ne zatraži oprost odvest će se u nebo, a ako se zatraži oprost, biti će oprošteni. biblija se ne smije shvaćati doslovno.
2. za crkvu: crkva je poput političke stranke. ne očekujem da to shvatiš.
ustvari sve vjere (uključujući i ateizam, premda ateisti tvrde da nisu vjera) se ponašaju poput političkih stranaka. reći da katolik nije krščanin je kao da kažeš da onaj koji nije u *ubaci neku hrvatsku stranku*-u nije hrvat.
3. po povijesti: jahve može biti samo kopija sumerskih i egipatskih bogova. sotona je puuuuno stariji od popularnih prikaza pana. sotonu kao pana prikazuju umjetnici tek u renesansi. ne postoji prikaz sotone kao pana prije renesanse, ako ima, daj link, i prosvijetli me.
i da, neko je naveo jehovine svjedoke. ti me likovi stvarno živciraju, agresivno propagiranje vjere bi trebalo zabraniti. ono što idu od kuće do kuće je previše.
1. To nisam ja izmislio, svaki pop i teolog će reći istu stvar.
2. A vjera je politički program pun muljaže i ispraznih obećanja (život vječni etc.)
3. Puno prije renesanse, Sotona je poistovjećivan s rogatim bogovima, najčešće Panom i Dionizom, jer su oni prikazivani veoma seksualno. Još jedan pokušaj Crkve da potisne ljudsku spolnost.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Nuremberg_chronicles_-_Devil_and_Woman_on_Horseback_(CLXXXIXv).jpg
Da je agresivno propagiranje vjere bilo zabranjeno oduvijek, sad mi ne bi bili kršćani, nego bi se klanjali Perunu i Stribogu. Crkva je nasilno pokrštavala sve poganske narode.
D.E.M.O.
19-07-2007, 12:25
gej si xd
Aaaaaaaaaa?
WTF are u tolking abaut?
mozda nisi ti :o
Burek_fr0m_SPACE
19-07-2007, 12:26
Ti slobodno i dalje živi za neku vječnu nagradu i stalno sebi ponavljaj da si dobar čovjek i da to zaslužuješ - ja ti u tome neću smetati. Meni je činjenica da sam živ sasvim dovoljna da nastavim život.
@Sgt. Bull, eh, pričaj mi o netrpeljivosti i nezdravoj okolini... i ja sam većinu života proveo u tome, i to još uvijek traje. Kao da svi i od mene očekuju da budem stoka, da izvikujem one ozloglašene parole kakve se i dan danas mogu čuti, da samo gledam kako ću napakostiti onom druge vjere i nacije, da mrzim sve ostale i sl... A ja ne želim biti ni Srbin, ni Hrvat, ni Bošnjak; ne želim biti ni pravoslavac, ni katolik, ni musliman - ja samo želim biti čovjek koji će živjeti u miru sa ostalima, jer nam jedino tako može biti najbolje, i tako ćemo imati najviše koristi jedni od drugih. Eh, ali onda kada to kažem, sa svih strana me bombarduju kako ja nemam "vjere", kako nemam "nacionalni ponos" i slična sranja. Znate šta sam ja samo vidio od vjere i nacionalnog ponosa? Izbezumljenu izmanipulisanu gomilu, granate koje su letjele oko mene, mrtve ljude, djecu bez očeva i slične "blagodati". To je ono što nam je potrebno da budemo bolji ljudi, je l' da? Ma može... naspi mi još 3 kile toga...
Meni ne treba nikakav viši cilj da bi živio, za razliku od (izgleda) nekih. Biti jedan od malih mi je i više nego dovoljno = niži položaj, manje odgovornosti, manji potencijal za major fuck-up.
I dont want be on that list , i dont want be rememberd all I want is to be noticed on the street , i just dont want to be invisible
tako je islo nekako ali se i ja slazem sa njim i sa tobom ne trebaju me pamtiti po necemu velikom samo ocu da zivim normalno i mirno bez hebenih paparacija koje bi sve na vjesala
ali o tom potom :)
@D.E.M.O. - još jedan WTF???
@Burek_fr0m_SPACE - kao što sam rekao - vjeruj ili nevjeruj i pusti druge da vjeruju, ja iman svoju vjeru i živim s njom i nemogu je izgubit ni preobratit se na bilo koju drugu. Neka ljudi vjeruju u šta god oće, sve prepirke su suvišne.
DJIZUS !
cek, vi se forsate il fakat vjerujete?
Sgt. Bull
19-07-2007, 12:40
@Sgt. Bull, eh, pričaj mi o netrpeljivosti i nezdravoj okolini... i ja sam većinu života proveo u tome, i to još uvijek traje. Kao da svi i od mene očekuju da budem stoka, da izvikujem one ozloglašene parole kakve se i dan danas mogu čuti, da samo gledam kako ću napakostiti onom druge vjere i nacije, da mrzim sve ostale i sl... A ja ne želim biti ni Srbin, ni Hrvat, ni Bošnjak; ne želim biti ni pravoslavac, ni katolik, ni musliman - ja samo želim biti čovjek koji će živjeti u miru sa ostalima, jer nam jedino tako može biti najbolje, i tako ćemo imati najviše koristi jedni od drugih. Eh, ali onda kada to kažem, sa svih strana me bombarduju kako ja nemam "vjere", kako nemam "nacionalni ponos" i slična sranja. Znate šta sam ja samo vidio od vjere i nacionalnog ponosa? Izbezumljenu izmanipulisanu gomilu, granate koje su letjele oko mene, mrtve ljude, djecu bez očeva i slične "blagodati". To je ono što nam je potrebno da budemo bolji ljudi, je l' da? Ma može... naspi mi još 3 kile toga...
Heh da je samo više ljudi koji su takvi...sve bi bilo bolje,sve ali ne jedan nepogrešivi pokreće gomilu...nacionalni ponos?Ma što bi to nacionalni ponos bio?Tužno je to da Bosna i Hercegovina ima svoju samostalnu historiju od prije par tisuća godina i ovo od '95.To je nacionalni ponos? Kada kažeš da si ponosan što si Bosanac? Iako samo to "Bosanac" nosi mnogo više,jerbo jedinstven politički khm eto nazvat ću ga sistemom omogućuje Kinezu u Boliviji da kaže da je Bosanac...Nacionalni ponos imaju oni koji uzdižu svoje(Hrvatska,Crna Gora) dok smo mi skupina gladnih zvijeri koje sreću zamišljaju u ležanju i kukanju(taktika prst u uho =).Ukoliko ikada dođe do kakvog jada(a garantujem narednih 100 godina će vidjeti ako ne svjetski onda Balkanski rat)mi ćemo prvi biti koji će zapucati u jednoj "jedinstvenoj" državi...Brat brata tuče i to je normalno? "Ratne kriminalce" hapse već godinama,vuku se po sudovima i blate svoje ime,blate ime države tražeći pravdu i milostinju? To je ponos? Ne to je brukanje i blaćenje ne samo samih sebe već i države,što će reći jedan Holanđanin?Naši misle da će se Holanđani okrenuti protiv svojih vojnika?Da će ih osuditi?Jesu li oni krivi što su imali takve naredbe?Jesu li oni krivi zbog rata?Fuj ganjanje novca i tuđeg dupeta da se uvuku im je postalo zanimanje,daš prst uzmu ruku,pravi jeb*ni mentalitet fukare...nacionalni ponos/mentalitet...da kako da ne...prije mentalitet fukare i nezadovoljnog i nezasitnog bića...
"From my rotting body, flowers shall grow and I am in them and that is eternity."
Edvard Munch
@Burek_fr0m_SPACE - kao što sam rekao - vjeruj ili nevjeruj i pusti druge da vjeruju, ja iman svoju vjeru i živim s njom i nemogu je izgubit ni preobratit se na bilo koju drugu. Neka ljudi vjeruju u šta god oće, sve prepirke su suvišne.
Ček, il su suvišne il su potrebne, odluči se :?
@ v4mp1r3
Ja vjerujem...
Burek_fr0m_SPACE
19-07-2007, 12:43
Mda... sve je to krasno, samo je ovaj topic davno već nagazio pravila foruma, te bi ga trebalo lockati. Ali pošto već vidim kako će mi neko pjeniti da sam ja svoje rekao, a njemu nisam dao šansu - ostaviću topic još neko kraće vrijeme, pa ako ko šta ima za reći, neka kaže, ali samo nek' požuri.
sotona postoji još iz starog zavjeta. povjesničari kažu da su se židovi selili između prostora babilonaca i drugih starih naroda s tog prostora, te egipta. ti narodi su imali puno utjecaja na bibliju.ja nemam iluzija, i znam da su pogani utjecali na bibliju (ili su možda bili bliže istini od židova), ali grčki, slavenski i keltski bogovi nemaju utjecaja na bibliju.
u sumerskoj mitologiji zmajevi su imali veliki udio u svijetu. također neke od najstarijih priča iz starog zavjeta (osobito pentateuh, ili petoknjižje) su preinačene verzije starih sumerskih priča.
nadalje, sotona je često prikazivan kao zmaj, ili zmija. bog od mojsija traži da podigne golemu zmiju, kojoj se židovi klanjaju i bivaju ozdravljeni od zmijskog otrova. u biti, taj idol je predstavljao boga. znači da se jedno vrijeme bog prikazivao kao zmaj ili zmija.
iz ovog razloga ne vjerujem previše bibliji, premda je smatram vrlo zanimljivom knjigom. čak mi je bolja od gospodara prstenova. :D
2. A vjera je politički program pun muljaže i ispraznih obećanja (život vječni etc.)
svaka vjera je poput političke stranke. nažalost čak ni ateisti ne mogu pobjeći tomu.
pa ne prepiru se ljudi zato jer žele preobratiti nekoga. na forumu se raspravlja, zbog zabave, to i ovdje radiomo :wink:
Nema ni govora o locku! Ako ga lockaš reinkarnirat ce se u obliku novog. Reinkarnacija ipak postoji :D
svaka vjera je poput političke stranke. nažalost čak ni ateisti ne mogu pobjeći tomu.
Ateizam nije religija nego filozofija. Ja osobno sam nihilist.
da, kad već tako postaviš...
ali vidim da se često ljudi, kad ih pitaš "koje si vjere" odgovaraju sa "ja sam ateist".
to malo pogoršava stvari.
D.E.M.O.
19-07-2007, 13:18
ali vidim da se često ljudi, kad ih pitaš "koje si vjere" odgovaraju sa "ja sam ateist".
to ti isto ko da nekog pitas imas picu a on kaze, ne ja sam musko. znaci jeli musko pica? :|
Ček, il su suvišne il su potrebne, odluči se :?
@ v4mp1r3
Ja vjerujem...
Ovo donje sam napisa prije ovog gornjeg.
Poslije sam shvatio da nema smisla prepirati se...
@ v4mp1r3
Ja vjerujem...
u ovome pitanju, i ja isto, samo sto to vecina gamera smatra zaje***cijom pa zato smatram da ovo nije forum bas za ovakve postove >.>
@ v4mp1r3
Ja vjerujem...
u ovome pitanju, i ja isto, samo sto to vecina gamera smatra zaje***cijom pa zato smatram da ovo nije forum bas za ovakve postove >.>
Potpis.
kak da postam svoju sliku? imam sliku na forumu od CroArmade al kak da je postam? ljudi heeelp :)
EDIT: JOJ SORRY KAKO MI JE ZAO SLUCAJNO SAM STAVIO OVAJ POST U KRIVU TEMU :rotfl: OVO JE TREBALO IC U SLIKE!
to ti isto ko da nekog pitas imas picu a on kaze, ne ja sam musko. znaci jeli musko pica? :|
vidi, demo, pitaju te koje si vjere, a ne koje si vjere/filozofije. i pred zakonom se ateizam tretira kao vjera, ako se ateist diskriminira onda ga se tuži zbog vjerske diskriminacije. ako se ateizam tretira kao filozofija, onda ne možeš teretiti za vjersku diskriminaciju, zar ne? također, kod klasificiranja ateizma ima niz problema, jedan je onaj koji sam već naveo.
a taj tvoj primjer- ti već negiraš upit, te daješ objašnjenje koje proširuje tvoju izjavu. kako možeš poistovjetiti objašnjenje i negirani upit?
želiš li meso? ne ja sam vegetarijanac. je li vegetarijanac meso? :wink:
D.E.M.O.
19-07-2007, 15:00
kak da postam svoju sliku? imam sliku na forumu od CroArmade al kak da je postam? ljudi heeelp :) [/img]
http://www.imageshack.usStamo uploadaj i kada ti izbaci linkove uzmi thumbnail for forums 1
vidi, demo, pitaju te koje si vjere, a ne koje si vjere/filozofije. i pred zakonom se ateizam tretira kao vjera, ako se ateist diskriminira onda ga se tuži zbog vjerske diskriminacije. ako se ateizam tretira kao filozofija, onda ne možeš teretiti za vjersku diskriminaciju, zar ne? također, kod klasificiranja ateizma ima niz problema, jedan je onaj koji sam već naveo.
a taj tvoj primjer- ti već negiraš upit, te daješ objašnjenje koje proširuje tvoju izjavu. kako možeš poistovjetiti objašnjenje i negirani upit?
samo dajem jednak primjer. i sada reci da nije tako. mozda bi pravilnije bilo da je pitanje bilo "kakvu picu imas?"
btw necu meso jer sam vegeterijanac. :boohoo:
i ako nisi shvatio, samo sam htio pokazati da ateizam nije religija.
ah da..
NBZQfAYf ... ed&search= (NBZQfAYfH7s&mode=related&search=)
:D
ateizam nije vjera, nego antivjera, isto kao što aseksualac može biti seksualno diskriminiran.
Vjera je u prošlosti bila potrebna da bi se izašlo iz mracnog doba. Danas samo stvara netrepetljivosti između raznih nacionalnosti te samo pogoršava situaciju. Ostavimo vjeru za prošlost jer nema ama baš nikakvog smisla danas u ovo doba znanosti i tehnologije. I amen
Reci mi nešto, kome ćeš se moliti noću da ti zaštiti bližnje?
Kome ćeš se moliti kada budeš ležao na samrti?
Tehnolgiji, znanosti, korumpiranom sudstvu, neefektivnoj policiji, tko će ti od njih imati moć da ti pomogne i usliši molitve?
Ja osobno sam nihilist.
Jesi li ti glup? Isus je rekao: što vežete na zemlji bit će vezano na nebu. Dakle što crkva odredi, to je zakon i na nebu i na zemlji.
1. To nisam ja izmislio, svaki pop i teolog će reći istu stvar.
Nihilist je našao kršćaninu tumačit Božiju riječ?
I ti i pop i teolog ste ljudi koji pokušavate tumačit Bibliju kroz dogme koje vama odgovaraju nebili dobili znsačenje koje vama odgovara.
Tek kada čovjek odbaci dogme nametnute svojom vjerom (u slučaju teologa i popa) i zlobu koju koju osjeća prema vjernicima (u tvom slučaju) te prihvati Boga kao ljubav i mir koji jest tek onda može pogledatati te riječi i vidjeti njihovo pravo značenje.
A ti pripazi jer izvrtanje Božije riječi u svrhe zlobe je jedan od najtežih grijeha.
Mda... sve je to krasno, samo je ovaj topic davno već nagazio pravila foruma, te bi ga trebalo lockati. Ali pošto već vidim kako će mi neko pjeniti da sam ja svoje rekao, a njemu nisam dao šansu - ostaviću topic još neko kraće vrijeme, pa ako ko šta ima za reći, neka kaže, ali samo nek' požuri.
Ovdje ste najviše pravila foruma nagazili ti i Sgt. Bull dok ostatak raspravlja sasvim civilizirano.
I problem nije religija kao takva i njezina integriranost u državu jer svaka religija nalaže ljubav prema bližnjem i mir.
Problem je u ljudima koji kada bi izgubili religiju kao nešto što ih povezuje našli nešto drugo da ih povežu u skupine veoma slične sadašnjim, jer oduvijek ljudi vjeruju da je u "brojevima" sigurnost, a biti sam bez ikoga koga možeš nazvati svojim među ljudima je strašna stvar.
@ D.E.M.O. - Rugaj se ti koliko hoće, ali će i tvoj dan doći, pa ćeš onda vidjeti gdje će te to tvoje ruganje odvesti.
D.E.M.O.
19-07-2007, 17:05
Tehnolgiji, znanosti, korumpiranom sudstvu, neefektivnoj policiji, tko će ti od njih imati moć da ti pomogne i usliši molitve?
ama bas nikome. ja cu stenjat kak mi je ugodno umjesto izvikivat: "BOZE OPROSTI MI ZA ONO STO SAM UKRAJO U TRGOVINI I ONO KADA SAM BIJO BLJUDAN I...."
@ D.E.M.O. - Rugaj se ti koliko hoće, ali će i tvoj dan doći, pa ćeš onda vidjeti gdje će te to tvoje ruganje odvesti.
prema tebi u pakao.
btw check my location ;P
:|
@ glass..
opcenito prihvacam neka tvoja misljenja ali sto se tice vjeskih i nacionalnih mogu ti reci da se u potpunosti neslazem s tobom. ja tebe osobno zamisljam [nemozem mi zabraniti da zamisljam ;P ]Skao nekog frika 15-19 godina, koji psuje ko kocijas, onda jednom u par mjeseci se ode ispovjedit te mu sviii grijesi budu oprosteni. usput slusa thompsona i jako voli sa drustvom pjevati pjesmu "ivane pavle II.". nadasve velicas ustastvo i ndh, kada vidis srbina prva pomisao ti je "ajmo ga iscipelariti", mrzis pedere [bas mrzis (iako vjerovatno nemas pravog razloga za to)]Si slijepo vjerujes od boga, isusa krista, "djevicu" "mariju", duha svetoga i do 8. godine si vjerovao u djeda mraza.
(.edit - negdje u ormaru imas thompson/ante gotovina majicu)
Neven <R>
19-07-2007, 17:09
Glassonja jesi ti to promjenio svoje poglede? Zadnji put kad smo raspravljali sjećam se da si podržavao dogmatsko vjerovanje.
Zašto bi sa prihvaćanje ljubavi i mira bio potreban Bog. Zar ne mogu to prihvatiti i bez potrebe za vjerovanje u neku višu silu?
sad ispada da glass zna kaj će se desit i da nitko drugi ne zna
ssalG lijepo mišljenje...volim kada tako netko razmišlja kao to..volio bih da nas ima više ovakvih :|
Vjera??Zašto postoji vjera??Zato jer je mora biti...moramo u nešto vjerovati...da u nešto..u dobrotu...u nadu...nadu za boljim životom...ljubavi..pa kvragu vjera nas uči da se volimo...da volimo jedni druge i da ne vodimo ratove...da to nas uči krščanstvo...e sad postoje i druge vjere....samo u te druge vjere ne bih ulazio jer je po meni suludo da ti Bog dozvoljava da ubijaš druge ljude....al opet s druge strane...da ubiješ one koju su baš protiv te vjere....ali svejedno bilo kakav način umorstva radi odabira vjere je suludo i neljudski...ljudi se ubijaja iz dana u dan radi praktičnih gluposti...radi vjere....umjesto da svatko vjeruje i što želi i da vlada ljubav i mir...al opet s druge strane svijet namjerno nije napravljen da bude svršen...jer bi nam bilo prilijepo...zato se i kaže suprotnosti se privlače...Živomo u teškom stoljeću i nemogu reći da smo neka super generacija...je da smo malo moderniji ali opet prošlost se nemože samo tako izbrisati...neznam kuda vodi sve ovo..zašto se sve to događa...zašto voditi ratove zbog vjere...zar nismo svi stvoreni da budemo jednaki....da jednaki i jedinstveni a opet da se izdvajamo u mišljenjima...Ono što nama treba je bolji recept za našu budučnost...Sve unije i države ovoga svijeta trebale bi proglasiti mir u svijetu...pravo na svoje mišljenje i vjeru...i nikome ne zabadati u vjeru,običaje i sve ostalo što spada u duh ljudskosti..Zamislite samo kako bi bilo lijepo kad bih taj cijeli svijet bio otvoren..kada ne bi ulazio kao stranac...već kao prijatelj u nepoznatu zemlju..kada bi sve nacije svijeta zajedno unapređivale u tehnologiji i medicini,,,svije bi bio savršen...Zašto bacati novac na politiku..zašto bacati novac na oružja...pomognimo onima kojima je pomoć potreban...a oni če nam se kad tad odužiti...jer siromašan čovjek i dobar čovjek vrijedi sigurno više od bilokojeg milijardera...Vjerujmo u ono što želimo..jer to je našo pravo...ja vjerujem...jer moram..jer život je borba..život je bojište...i moraš imati neki cilj ispred sebe!
Neven <R>
19-07-2007, 17:18
Ma koja to vjera uči da Bog dozvoljava drugima ubijanje. Nemaš baš puno znanja o drugim vjerama. >_>
To je stvar interpretacije ljudi, ali nijedna vjera u načelu ne podupire ubojstvo. No svejedno bez obzira na vjeru krvoločnost je glavna značajka ljudi. I zašto bi vjera bila potrebna za altruizam? Zar ljudi koji ne vjeruju u Boga nisu sposobni činiti dobro?
Lord Jambrek
19-07-2007, 17:18
Vjera??Zašto postoji vjera??Zato jer je mora biti...moramo u nešto vjerovati
Vjerujem u sebe i imam svoje samopouzdanje i znam donekle gdje su mi granice tako da mi ne treba nikakva nevidljiva figura kojoj ću se molit da mi neko ne umre ili tak nešt slično.
Ma koja to vjera uči da Bog dozvoljava drugima ubijanje. Nemaš baš puno znanja o drugim vjerama. >_>
To je stvar interpretacije ljudi, ali nijedna vjera u načelu ne podupire ubojstvo. No svejedno bez obzira na vjeru krvoločnost je glavna značajka ljudi. I zašto bi vjera bila potrebna za altruizam? Zar ljudi koji ne vjeruju u Boga nisu sposobni činiti dobro?
Pitaj Iračane..kad se zaleti avionom...pa kaže Bog mi je rekao da se moram ubiti za svoju vjeru...da pokažem koliko mi je stalo do nje!
King tiger
19-07-2007, 17:19
ako ti treba vjera da budes normalan covjek onda si u kurcu.
Pa zašto onda uopče živiš ako ne vjeruješ u ništa?
ne želim vjerovati u boga il tako nešto čisto zato jer znam da sam odgovoran za svoje postupke, a ne da sve dobro zahvaljujem nekome drugome
ubio sam štefa. bog je kriv. jej.
nisam postao astronau. bog je kriv.
srušio sam rekord u... nečem. hvala bogu.
ah
D.E.M.O.
19-07-2007, 17:22
Pitaj Iračane..kad se zaleti avionom...
pakistanci.. njih 3 :| (per plane^^)
da se ne razocaram :roll:
King tiger
19-07-2007, 17:22
vjerujem u mir, u bolje sutra .
i to mi je dovoljno
Neven <R>
19-07-2007, 17:23
Pitaj Iračane..kad se zaleti avionom...pa kaže Bog mi je rekao da se moram ubiti za svoju vjeru...da pokažem koliko mi je stalo do nje!
Kao prvo nisu se Iračani zabili avionom u nebodere.
To je stvar intepretacije, shvaćaš? To je način na koji su oni interprerirali svoju vjeru. Isto tako ima i Kršćana i Budista i ne znam koga sve ne koji su činili zločine u ime vjere. No je li ih vjera tome učila? NE!
Prijatelju ti pokazuješ otrovno neznanje koje može biti uzrok zlu, pa bih ti poručio da umjesto da promoviraš toleranciju, počni ju prakticirati. Nauči se malo o drugim kulturama prije nego što opet kažeš ovako nešto.
Sgt. Bull
19-07-2007, 17:24
ssalG lijepo mišljenje...volim kada tako netko razmišlja kao to..volio bih da nas ima više ovakvih :|
Vjera??Zašto postoji vjera??Zato jer je mora biti...moramo u nešto vjerovati...da u nešto..u dobrotu...u nadu...nadu za boljim životom...ljubavi..pa kvragu vjera nas uči da se volimo...da volimo jedni druge i da ne vodimo ratove...da to nas uči krščanstvo...e sad postoje i druge vjere....samo u te druge vjere ne bih ulazio jer je po meni suludo da ti Bog dozvoljava da ubijaš druge ljude....al opet s druge strane...da ubiješ one koju su baš protiv te vjere....ali svejedno bilo kakav način umorstva radi odabira vjere je suludo i neljudski...ljudi se ubijaja iz dana u dan radi praktičnih gluposti...radi vjere....umjesto da svatko vjeruje i što želi i da vlada ljubav i mir...al opet s druge strane svijet namjerno nije napravljen da bude svršen...jer bi nam bilo prilijepo...zato se i kaže suprotnosti se privlače...Živomo u teškom stoljeću i nemogu reći da smo neka super generacija...je da smo malo moderniji ali opet prošlost se nemože samo tako izbrisati...neznam kuda vodi sve ovo..zašto se sve to događa...zašto voditi ratove zbog vjere...zar nismo svi stvoreni da budemo jednaki....da jednaki i jedinstveni a opet da se izdvajamo u mišljenjima...Ono što nama treba je bolji recept za našu budučnost...Sve unije i države ovoga svijeta trebale bi proglasiti mir u svijetu...pravo na svoje mišljenje i vjeru...i nikome ne zabadati u vjeru,običaje i sve ostalo što spada u duh ljudskosti..Zamislite samo kako bi bilo lijepo kad bih taj cijeli svijet bio otvoren..kada ne bi ulazio kao stranac...već kao prijatelj u nepoznatu zemlju..kada bi sve nacije svijeta zajedno unapređivale u tehnologiji i medicini,,,svije bi bio savršen...Zašto bacati novac na politiku..zašto bacati novac na oružja...pomognimo onima kojima je pomoć potreban...a oni če nam se kad tad odužiti...jer siromašan čovjek i dobar čovjek vrijedi sigurno više od bilokojeg milijardera...Vjerujmo u ono što želimo..jer to je našo pravo...ja vjerujem...jer moram..jer život je borba..život je bojište...i moraš imati neki cilj ispred sebe!
To što uči krščanstvo uče večinom i ostale vjere...sve na isti kalup...Niti jedna vjera ne dozvoljava da se radi nje ubija,malo se raspitaj prije pisanja takvih tvrdnji...Savršenstvo ne postoji,savršenstvo je iluzija,slika kakvu mi vidimo...nekome je i ovakvo društvo savršeno...mada takvi borave u Lepoglavoj/Vrapču...Svako vjeruje u što želi i kako želi,upravo zato i nastaju sukobi...Europska Unija/SAD/Rusija nek se oni pomire i biti će i hajra od mira...možda...sumnjam da bi ti neki siromah napravio mašinu za kojom sjediš da nije bilo Gatesa ali i prvenstveno drugog svijetskog rata...ovaj zadnji dio...oprah govori iz tebe...ili alkohol?
@ssalg:ček što sam sada pogriješio? Jesam li ikoga uvrijedio? Samo sam rekao što mislim o društvenom sistemu? t_t
McPingvin_v2.0
19-07-2007, 17:28
ako ti treba vjera da budes normalan covjek onda si u kurcu.
čovjek bez vjere je mrtav čovjek.
ali vjera ne u smislu nego vjera u nešto. točnije, bilo što.
nema osobe koja u nešto ne vjeruje, pa bio to bog ili da će dinamo osvojit ligu prvaka sa drugom postavom.
tajger je mislio na vjeru u boga i sl.
edit
na religiju, točnije
McPingvin_v2.0
19-07-2007, 17:30
ma znam, no svejedno :)
+1 kako bi ti rekao, jel.
ma znam, no svejedno :)
+1 kako bi ti rekao, jel.znam da znaš
moje pojašnjavanje je također bilo +1, jelte
D.E.M.O.
19-07-2007, 17:34
tajger je mislio na vjeru u boga i sl.
edit
na religiju, točnije
uistinu :|
[quote="amd freak":9sddvl7j]
Kao prvo nisu se Iračani zabili avionom u nebodere.
To je stvar intepretacije, shvaćaš? To je način na koji su oni interprerirali svoju vjeru. Isto tako ima i Kršćana i Budista i ne znam koga sve ne koji su činili zločine u ime vjere. No je li ih vjera tome učila? NE!
Prijatelju ti pokazuješ otrovno neznanje koje može biti uzrok zlu, pa bih ti poručio da umjesto da promoviraš toleranciju, počni ju prakticirati. Nauči se malo o drugim kulturama prije nego što opet kažeš ovako nešto.[/quote:9sddvl7j]
Malo mješaš kockice....nisam direktno mislio da dozvoljava ubiti...rekao sam da kakav je to Bog kojem smiješ reć e sad češ bit ponosan na mene jer sam pobio nekoliko tisuća amerikanaca....a uz da ih narod podržava..učini to u krščanstvu pa češ vidjet tko če te podrupjeti...I ovo nema veze sa zanjem o vjerama..jer pričamo opčenito u globalu.,
Pričaš o Bill Gatesu??Gle Tesla je bio siromašan al je bio pametan,mudar i pun energije za nečim novim pa je isto poseban...zato ti želim reć da ima ljudi koju su pametni i imaju ideje a nemaju šanse to pokazati(čitaj Afrika za primjer gdje vlada nestašluk za vodom i hranom)
Neven <R>
19-07-2007, 17:56
Malo mješaš kockice....nisam direktno mislio da dozvoljava ubiti...rekao sam da kakav je to Bog kojem smiješ reć e sad češ bit ponosan na mene jer sam pobio nekoliko tisuća amerikanaca....a uz da ih narod podržava..učini to u krščanstvu pa češ vidjet tko če te podrupjeti...I ovo nema veze sa zanjem o vjerama..jer pričamo opčenito u globalu.,
Pa gledaj ja ne znam je'l ti mene ne shvaćaš ili što, oprosti ako te vrijeđa ali ja se trenutačno ozbiljno pitam za tvoju inteligenciju.
Muslimanska vjera ne propagira ubojstvo. Točka. Isto ka i što Kršćanstvo,. Židovstvo itd. ne propagiraju ubojstvo niti na bilo koji način to dozvoljavaju. Nadam se da me pratiš do sada. Dakle onaj musliman koji je pobio par tisuća amerikanaca nije to učinio jer mu je to sveta knjiga eksplicitno rekla, već zato što je na taj način interpretirao svetu knjigu. Nadam se da shvaćaš značenje riječi interpretacija pošto nisi shvatio što sam rekao u prošlim postovima.
Nadalje, isto tako bi po tvojoj logiciS(dakle radim analogije, znači da to nije moje razmišljanje), mogli reći da je kršćanstvo krvoločno zbog križarskih ratova. Dakle isto tako bi mogli na temelju toga reći da svi kršćani vjeruju da će ubijanjem djece u Jeruzalemu i pljačkanjem Zadra biti bližu Bogu. No svi znamo da to nije tako već da su neki ljudi intepretirali na taj načini Bibliju. Ista stvar je i sa Muslimanima koji ne razmišljaju svi na način da će ih ubojstvo približiti Bogu, niti im to sveta knjiga ne govori već su neki luđaci interpretirali Kur'an na taj način. Je li sad jasnije, da li sad shvaćaš kako generaliziraš i kako je tvoje razmišljanje o Muslimanima potpuno krivo.
Još da se posebno obratim na ovu rečenicu.
učini to u krščanstvu pa češ vidjet tko če te podrupjeti...I ovo nema veze sa zanjem o vjerama..jer pričamo opčenito u globalu.,
Atomska bomba bačena na Hirošimu i Nagasaki.
Sudeći po ovoj temi, 10% forumaša su vjernici (tj.vjeruju u Boga).
Vi koji ne virujete u Boga, nemojte vjernicima tupit kako On ne postoji.
On postoji u srcu svakog čovjeka, samo o tom čovjeku ovisi kako će on s Njim postupati, hoće li ga prihvatiti ili odbaciti.
Ova vjerno-nevjerna prepucavanja su NEPOTREBNA.
Gle ratovi su se prije vodili radi zemlje...a vjerski ratovi radi propagande...u prijelazu 20-21 st pa sve do danas ljudi su više svođeni na mir u svijetu...i to što ti govoriš da oni rade npr za bibliju nije nikako normalno gledajuči s bilo koje strane....a ako je bacanje atomske bombe neko riješenje...možda i po tebi je onda stvarno...
I te izraze koje koristiš zaboravi...ljepše se izražavaj..nismo neprijatelji..normalno razgovaramo!
King tiger
19-07-2007, 18:05
Vi koji ne virujete u Boga, nemojte vjernicima tupit kako On ne postoji.
Vi koji vjerujete nemojte Nama tupiti kako On postoji !
btw. orion ovo nisu prepucavanja nego normalna forumska rasprava.
Ja neznam koje je kurac svima vama zadnje vrijeme..pa čemu svađe i govori poput neinteligentan,preglup???
Zar nemožemo normalno razgovarati???
Pa svatko ima svoje mišljenje i neka ga podijeli!
Neven <R>
19-07-2007, 18:07
Gle ratovi su se prije vodili radi zemlje...a vjerski ratovi radi propagande...u prijelazu 20-21 st pa sve do danas ljudi su više svođeni na mir u svijetu...i to što ti govoriš da oni rade npr za bibliju nije nikako normalno gledajuči s bilo koje strane....a ako je bacanje atomske bombe neko riješenje...možda i po tebi je onda stvarno...
Kakve to veze ima sa onim o čemu smo pričali? Ja sam pobio tvoje teze da je Muslimanima ubojstvo dio vjere, i dokazao sam to čistom logikom. Žao mi je ali ti kao da nisi dio ove rasprave jer ovo što pišeš zaista nema veze sa vezom. Jer ja sam koristio primjere da dokažem nešto i napomenuo sam da to nisu moja razmišljanja. Ali ti kao da to nisi primjetio. Molim te čitaj postove pažljivije.
možda si u pravu nekim djelom...al kolko ja znam rat se vodi zbog vjere!I Bin Ladena ljudi podržavaju...i ne zaboravi da su oni prvi napali amerikance!
Neven <R>
19-07-2007, 18:10
Pa da ali evo domovinski rat je vođen između dvije kršćanske nacije, tako da to nikako ne stoji. Nasilje je svuda jednako bez obzira na vjeru, jer je nažalost temeljno obilježje ljudi i to je ono što ja želim reći.
Ja sam apsolutni protivnik nasilja i mržnje, ali tako stvari stoje.
Atomska bomba bačena na Hirošimu i Nagasaki.
Atomska bomba je bačena od strane Amerikanaca, čija čitava nacija gaji IQ glavice kupusa. Pri tom činu su pobili ko zna koliko milijuna ljudi i ko zna koliko njih danas pati od posljedica atomske bombe.
Vidiš li Amerikance da se kaju?
Ne. Stoga ne možeš reći da je ona bačena od strane kršćana, jer oni očito to nisu.
Pa da ali evo domovinski rat je vođen između dvije kršćanske nacije, tako da to nikako ne stoji.
Mješaš ratove između vjere i zemlje...Hrvatska se samo željela odvojiti od Srbije...što ovi nisu dali i pružali otpor...a Iračani su skoro bez razloga napali Amerikance!Nitko nemože reć tko je više kriv...Ali raT zbog vjere suksa naveliko!
Neven <R>
19-07-2007, 18:14
Ne da mi se sad ulaziti u politiku, ali daj zapamti zaboga da Iračani nisu napali SAD. Teroristi su bili Pakistanci, a napad je organizirala Al Qaeda čiji je čelnik iz Saudijske Arabije. Gle vidim da ne znaš puno stvari pa mi se javi kad malo pročitaš i uputiš se o zbivanjima o svijetu oko tebe.
EOD što se tiče toga, možeš replyjat koliko želiš.
Atomska bomba je bačena od strane Amerikanaca, čija čitava nacija gaji IQ glavice kupusa. Pri tom činu su pobili ko zna koliko milijuna ljudi i ko zna koliko njih danas pati od posljedica atomske bombe.
Vidiš li Amerikance da se kaju?
Ne. Stoga ne možeš reći da je ona bačena od strane kršćana, jer oni očito to nisu.
DA! U TOME I JEST STVAR! Kako ne shvaćate da isto kao što atomska bomba nije bačena u ime kršćana, napadi na WTC nisu učinjeni u ime Muslimana, Iračana ili bilo koga.
Bez straha reči ču ja bureku nek ne locka dok se nitko ne vrijeđa...
Pa gle ako ti misliš da znaš više od sviju nas onda nam to objasni..sorry kaj sam neinformiran...ja samo znam da Iračani(velka večina)stoje iza tih koji su napali sad...a ti si misli....
Neven <R>
19-07-2007, 18:22
Ja ne znam otkud se ti informiraš, ali bi trebao znati onako iz vijesti da je službeni razlog napada na Irak svrgavanje Sadama Husseina (koji btw nema veze sa napadima na WTC i koji nisu bili razlog napada SAD-a na Irak niti je to itko ikada tvrdio osim tebe). Sad bi mogao pisati eseje pa ti preporučam da se lagano informiraš preko interneta, čitaj stare novinske članke, posjeti wikipediju i tako.
ok...znači ti želiš reći da napad na SAD nije zbog vjere?
Bez straha reči ču ja bureku nek ne locka dok se nitko ne vrijeđa...
Pa gle ako ti misliš da znaš više od sviju nas onda nam to objasni..sorry kaj sam neinformiran...ja samo znam da Iračani(velka večina)stoje iza tih koji su napali sad...a ti si misli....
Ono, nisi znao da je rat u Iraku prvenstveno počeo zbog nafte, koje Ameri očito hoće besplatno, pa sad da ih Iračani ne napadnu, da, dobra ideja. To ja zovemo samoobrana. Onda im ulete u zemlju, sve kolju, ubijaju djecu, snimaju mučenja zatvorenika, a onda glume izbavitelje, oni oslobađaju Irak, SAD će ostvariti pravdu, jea rajt...
Neven <R>
19-07-2007, 18:29
ok...znači ti želiš reći da napad na SAD nije zbog vjere?
Je, ali je to čin nekolicine terorista koji nemaju nikakve veze sa Irakom. Ali recimo da se u RH osnuje teroristička skupina "PCPlay Forum". I recimo da su svi članovi kršćani. Eh sad recimo da oni počine teoristički čin na Norveške željeznice. Znači li to da je cijela kršćanska religija i RH, Srbija, BiH (otkud već ima sve članova foruma) kao država odgovorna za taj čin? NE!
TO JE ČIN NEKOLICINE TERORISTA KOJI U NIKOJEM SLUČAJU NE PREDSTAVLJAJU VEĆINU BILO KOJEG NARODA!
Ali tvoja logika nalaže suprotno tj. po tvome bi kršćani bili krivi za to i Norveška bi trebala napasti RH. Je'l ti sad jesno gdje griješiš u razmišljanju?
Pa shvačam te ja...u pravu si ti...ali mi još nisi dao pravo razlog zašto ih narod podržava???Jer gle taj pcplay je jedna zajednica..ali jako mala....i država kao država nas nebi poticala....nego bacila kontru..značu u nečem je problem.
Fora je ovo još ču neš naučit...nemoj se ljutit..slobodno ti pričaj meni...mene ti sve zanima..nemožeš ni sve znat...
Neven <R>
19-07-2007, 18:35
Nikada nije rečeno da je cijeli Irački narod podržavao te napade na WTC. Otkuda ti ta informacija?
Irak je napadnut zato što je SAD vjerovao da Sadam Hussein (diktator koji nije izglasan od strane naroda) drži oružja za masovno uništenje (koja nikad nisu pronađena). Dakle rat u Iraku nema nikakve veze sa napadima na WTC, baš nikakve.
Eh sad ovo stvarno nema više nikakve veze sa temom, ako te dalje zanima sve u vezi toga čitaj na wikipediji, traži po netu itd, a mi ćemo se vratiti na temu.
Nikada nije rečeno da je cijeli Irački narod podržavao te napade na WTC. Otkuda ti ta informacija?
Irak je napadnut zato što je SAD vjerovao da Sadam Hussein (diktator koji nije izglasan od strane naroda) drži oružja za masovno uništenje (koja nikad nisu pronađena). Dakle rat u Iraku nema nikakve veze sa napadima na WTC, baš nikakve.
Eh sad ovo stvarno nema više nikakve veze sa temom, ako te dalje zanima sve u vezi toga čitaj na wikipediji, traži po netu itd, a mi ćemo se vratiti na temu.
citiram:
"Treba spomenuti upozorenja koja je Busheva administracija dobila uoči napada, a koja su negirali. Zatim treba spomenuti da je napad na Irak i Afganistan bio pripremljen prije napada na WTC. Zatim navest veze Vlade SAD i Bin Ladena i talibanskog režima, kao i obitelji Bush sa obitelji bin Laden (Financirala prvu naftnu kompanija mlađeg Busha - Arbusto itd.) Zatim veze čelnih ljudi administracije sa kompanijama koje vode rat i obnovu i Iraku (Cheney - Halliburton i mnoge druge primjere.) Saddam je bio žestoki protivnik bin Ladena i islamizacije države - bin Laden ga je smatrao nevjerničkim psom.SZatim rušenje rezolucija Vijeća sigurnosti prije ulaska u rat. Suspenzija Ženevske konvencije. Manjak ikakvih dokaza o oružju za masovno uništenje. Zatim zatvor u Abu Ghraibu - admin istracija je znala za mučenja mjesecima prije nego što su izašli u medije. Zatim dokazana evakuacija talibana američkim transportnim zrakoplovima prije napada na Afganistan. Zatim umješanost pakistanske službe sigurnosti u financiranje navodnih otmičara (od kojih je večina još uvijek živa i zdrava). Zatim PNAC (http://www.newamericancentury.org/), neokonzervativci iz Busheve administracije koju su otvoreno rekli da im treba novi povoljan napad poput Pearl Harboura za uspostavljanje globalne dominacije i imperijalisticke dominacije SAD-a. Itd itd. Molim Vas da skupa pokusamo sastaviti jedan objektivan članak o Ratu protiv terorizma, kao i o napadima na WTC i cijeloj ovoj Bushevoj administraciji. Dokažimo da je Wikipedija uistinu slobodna enciklopedija. A ovaj sad članak ko da je pisa Paul Wolfowitz."
Sorry na offtopicu..neče valjda nitko zamjerit! :wink:
Neven <R>
19-07-2007, 19:12
Saddam je bio žestoki protivnik bin Ladena i islamizacije države - bin Laden ga je smatrao nevjerničkim psom.
Dakle ako je Sadam bio protiv Osame koji je organizirao napad na WTC, zašto bi onda SAD napao Sadama zbog tog razloga. Zapravo ovo napisano ide samo u prilog mojim tvrdnjama. Malo pročitaj bolje tekst to je sve što ću ti reći, jer nisi baš pokopčao stvari.
Sve ok...al gle istina se vjerovatno nikad neče saznati..Uvjek če se zataškavat neke stvari...tako da tvoje ali i moje tvrdnje mogu pasti u vodu!
ajd nečemo više offtopic...daj mi pošalji svoj msn na pp jer ovaj u profilu ne valja!
Kak ste loši,naravno da postoji život poslije smrti... NOT!
Ako vas veseli,živjet ćete u probavnom traktu crva,pa ćete narasti u obliku trave,pa će vas papati krava,krava će dati mlijeko i meso,pa će to čoek pojesti,i onda vas posrati!
FTW!
Kak ste loši,naravno da postoji život poslije smrti... NOT!
Ako vas veseli,živjet ćete u probavnom traktu crva,pa ćete narasti u obliku trave,pa će vas papati krava,krava će dati mlijeko i meso,pa će to čoek pojesti,i onda vas posrati!
FTW!
He´s back, more retarded than ever :(
Glassonja jesi ti to promjenio svoje poglede? Zadnji put kad smo raspravljali sjećam se da si podržavao dogmatsko vjerovanje.
Zašto bi sa prihvaćanje ljubavi i mira bio potreban Bog. Zar ne mogu to prihvatiti i bez potrebe za vjerovanje u neku višu silu?
Nisam, još uvijek smatram da su dogme potrebne za preživljavanje religija.
Bez dogmi bi pale religije, a nakon toga odmah bi se pronašle organizacije koje bi vjernike pokušale privući sebi davajući im lažna obećanja u zamjenu za njihovu službu.
@ssalg:ček što sam sada pogriješio? Jesam li ikoga uvrijedio? Samo sam rekao što mislim o društvenom sistemu? t_t
Nisi ti pogriješio, samo ti komentari o društvenom sistemu gaze pravila foruma, a te komentare je dao i Burek da bi sada prijetio lockom zbog gaženja pravila foruma.
@ glass..
opcenito prihvacam neka tvoja misljenja ali sto se tice vjeskih i nacionalnih mogu ti reci da se u potpunosti neslazem s tobom. ja tebe osobno zamisljam [nemozem mi zabraniti da zamisljam ;P ]Skao nekog frika 15-19 godina, koji psuje ko kocijas, onda jednom u par mjeseci se ode ispovjedit te mu sviii grijesi budu oprosteni. usput slusa thompsona i jako voli sa drustvom pjevati pjesmu "ivane pavle II.". nadasve velicas ustastvo i ndh, kada vidis srbina prva pomisao ti je "ajmo ga iscipelariti", mrzis pedere [bas mrzis (iako vjerovatno nemas pravog razloga za to)]Si slijepo vjerujes od boga, isusa krista, "djevicu" "mariju", duha svetoga i do 8. godine si vjerovao u djeda mraza.
(.edit - negdje u ormaru imas thompson/ante gotovina majicu)
Sada bi rekao da si pronicav, ali neću jer si ove stvari pročitao s foruma budući da sam ih ja većinu rekao i po nekoliko puta na ovom forumu.
A da te ispravim, mrzim pjevat sa društvom i glazbu slušam kako se kaže za "dušu", na ispovijed neidem jer smatram da su moji grijesi samo između mene i Boga te mi netreba nikakav svećenik da me "poveže" s njim, a za moje grijehe ću ja biti kažnjem prije ili poslije, ustaštvo i NDH djelomično veličam iz jednog osnovnog razloga, a to je jer su nakon 1000 godina osnovali Hrvatsku državu, no vjerujem da su jako puno stvari mogli napravit drugačije nego što jesu.
U Boga slijepo vjerujem i time se ponosim, no način na koji vjerujem i poštujem Boga s vremena na vrijeme volim preispitat, u ormaru nemam nikakvu majcu ni sličnu tome već imam najobičnije majce bez nekakvih posebnih motiva.
Srbe u generalu priznajem nevolim i za to imam dosta razloga, no u životu sam upoznao nekoliko srba koji su se ispostavili kao i više nego pošteni ljudi pa se trudim ih netrpat sve u isti koš.
Pedere puštam s mirom dokle god oni puštaju normalne ljude s mirom čitaj. dokle god ne organiziraju parade i dok nedjele letke pred crkvom.
Pa gledaj ja ne znam je'l ti mene ne shvaćaš ili što, oprosti ako te vrijeđa ali ja se trenutačno ozbiljno pitam za tvoju inteligenciju.
Muslimanska vjera ne propagira ubojstvo. Točka. Isto ka i što Kršćanstvo,. Židovstvo itd. ne propagiraju ubojstvo niti na bilo koji način to dozvoljavaju.
Biblija vrlo jasno zapovijeda ubojstvo neposlušne djece, preljubnika, homoseksualaca i žena koje su imale spolni odnos prije braka... khm...
A genocid da ne spominjemo...
Lokiju, Odinu i Thoru. Prihvatit cu cinjenicno stanje sa radošcu i umrit u miru. Pozdravit cu obitelj i prijatelje te reci svima da naprave veliku pijanku u slavu mog života kad umren...
Bogovi su stvar prošlosti. Kad to prihvatite i shvatite tek cete tada guštat u svom životu. Nema smisla da vam ja pokušan dokazati nepostojanje boga/ova. Stvar je u samostalnom zakljucivanju, dokazima i zdravoj logici. Nisam rođeni ateist, to postadoh samostalno i ponosim se time. 8)
da vjerujem i mislim da cu kad umrem vozit YAMAHA R1 :)
D.E.M.O.
19-07-2007, 23:34
Sada bi rekao da si pronicav, ali neću jer si ove stvari pročitao s foruma budući da sam ih ja većinu rekao i po nekoliko puta na ovom forumu.
A da te ispravim, mrzim pjevat sa društvom i glazbu slušam kako se kaže za "dušu", na ispovijed neidem jer smatram da su moji grijesi samo između mene i Boga te mi netreba nikakav svećenik da me "poveže" s njim, a za moje grijehe ću ja biti kažnjem prije ili poslije, ustaštvo i NDH djelomično veličam iz jednog osnovnog razloga, a to je jer su nakon 1000 godina osnovali Hrvatsku državu, no vjerujem da su jako puno stvari mogli napravit drugačije nego što jesu.
U Boga slijepo vjerujem i time se ponosim, no način na koji vjerujem i poštujem Boga s vremena na vrijeme volim preispitat, u ormaru nemam nikakvu majcu ni sličnu tome već imam najobičnije majce bez nekakvih posebnih motiva.
Srbe u generalu priznajem nevolim i za to imam dosta razloga, no u životu sam upoznao nekoliko srba koji su se ispostavili kao i više nego pošteni ljudi pa se trudim ih netrpat sve u isti koš.
Pedere puštam s mirom dokle god oni puštaju normalne ljude s mirom čitaj. dokle god ne organiziraju parade i dok nedjele letke pred crkvom.
ajt onda mi je bas drago :) sam se nadam da nisi jedan od onih koji poslije parada cipelari fegete XD al doro :)
eto ugodno iznenadjenje ;) kiss
Mora postojati život poslije smrti, jer bi u suprotnom Bog bio kreten.
Kratko i jasno :)
D.E.M.O.
19-07-2007, 23:39
hint - nemoze biti glup ako ne postoji :D
Lol, ajde doboro...
Ali da te pitam nešto. Zamisli si da si u srednjevjekovnoj Europi, recimo u Francuskoj. Katoličanstvo je bog i batina, popovi se karaju i prodaju oprost grijeha na sve strane, ali pustimo sad to... Ti si jadni mali seljačić. Imaš 3 jutra svoje zemlje i 50 vlastelinove koju obrađuješ 85% vremena. Žena ti je kao i sve ostale neizbježno prošla stvarčicu znanu kao pravo prve noći i tvoj prvi sin nemalo sliči na tvog vlastelina. Svaki dan za doručak, ručak i večeru jedeš bundeve i zobenu kašu. Potpuno si svjestan da si nitko i ništa, jer ti svakom mogućom prilikom ljudi koji su "od boga izabrani" da obnašaju više funkcije to daju do znanja. Ok, sad kad smo to uspostavili idemo dalje. Svake nedjelje ideš u crkvu (jer je obavezno, jer ti to želiš i jer je baš zahvaljujući tomu nedjelja neradni dan). Lokalni pop propovijeda o tome kako je ovaj život dolina suza i kako nas spas očekuje samo u onom sljedećem životu. Pošto je djed djeda tvoga djeda živio u istom uvjerenju, tko si ti da živiš drugačije? Štoviše, nećeš na takvo što niti pomisliti jer je to sastavni dio tvog života i nešto potpuno normalno i u zajednici poželjno. Za bilo koju nepravdu na taj način možeš naći opravdanje - ti ćeš za svoj trud biti nagrađen u sljedećem životu, a prokletnici koji su te maltretirali gorit će u paklu a ti ćeš im se smijati.
Pitam ja tebe sad - ako nikada u životu nisi doživio, čuo, ili napravio nešto što se sukobljava sa principima po kojima su te odgajali, kako ćeš doznati za neku alternativu ili smatrati ju dobrom ili dovoljnom da zadovolji tvoje duhovne potrebe?
U tome je poanta - ako nemaš izbor - nemaš izbor! Danas izbor postoji i za to svi mi trebamo biti zahvalni. Postoji li život poslje smrti ili ne uopće nije bitno, bitno je da ti u to smiješ vjerovati.
Arbiter of Change
20-07-2007, 10:43
Onda nisu imali internet (da, znam da je neukusan odgovor). Usto su i ljudi općenito bili nemoćniji (danas svatkoSmože naći pištolj i ubiti svakoga).
That's the whole point. Danas smo u krizi jer su ljudi kak ti veliš dovoljno "moćni" da bi organiziranu religiju odagnali kao nešto što u moderno vrijee ne pruža dovoljnu utjehu i što je izvor tolikih nesporazuma, a opet nemaju adekvatnu alternativu. Tako se dijelimo u tabore gdje jedni idu "naprijed", zdajući se u znanost ili alternativu, dok se drugi grčevito drže starijih oblika shvaćanja koji htjeli to ovi ili ne prolaze kroz nužnu preobrazbu.
Mali naputak: ja govorim o Bogu kao apsolutu - a ne o Jahvi, Alahu ili nekom drugom...
Takav Bog - bitak - mora postojati.
Ako ne kužite o čemu pričam, ponovite gradivo filozofije za 4. raz srednje, a ne vjeronauka :wink:
Enivej...
Jel bi bilo malo kretenski da Bog dopušta da mi cijeli život mudrujemo o životu poslije smrti i onda jednostavno crknemo i nestanemo?
Jel bi bilo debilno da imamo vrlo vjerojatno urođenu ideju Boga i života poslije smrti - koja se nikad ne može ostvariti?...
I say, Bog se definitivno ne bavi materijalnim jer to nema smisla. Zašto bi Bog nešto napravio samo da vidi kako to trune i nestane?... Makes no fucking sense, ionako već zna da od toga neće ništa biti.
Dreamer Deceiver
20-07-2007, 11:18
Vjerujem li u život poslije smrti, nažalost ne baš, ali također mislim da smrt nije kraj.
Šta se tiče boga i crkve, u boga vjerujem kao i u crkvu. Crkvu kao zajednicu, a ne kao ustanovu koju iz dna duše mrzim.
znate, sasvim je moguće da smo svi u pravu.
musliman definira stvarnost po alahu i nauku kurana, i za njega je to stvarno.
ateist definira stvarnost po tome da bogovi ne postoje i da sami gospodare svojom sudbinom.
kršćanin po isusu i bibliji.
da ne nabrajam dalje, svaki čovjek dodatno interpretira stvarnost sam za sebe, teško ćete naći ljude koji se 100% slažu u svakoj točki.
znači, po tome, stvarnost je onakva kakvu je sami napravimo.
Burek_fr0m_SPACE
20-07-2007, 11:41
Jel bi bilo debilno da imamo vrlo vjerojatno urođenu ideju Boga i života poslije smrti - koja se nikad ne može ostvariti?...
A ne... ne, ne... ideja o bogu i religija nije urođena nikome, već je većini na silu usađena uticajem okoline. Kada bi se dijete rodilo i odraslo u okruženju ljudi koji nisu religiozni, ili ni sami ne poznaju koncept boga i viših sila - misliš da bi tom djetetu ikad na pamet pale neke više sile, a pogotovo bog kao takav kavim ga vi zamišljate? Da bi mu se odjednom javila potreba za posvećenjem života bogu i spasenju? Ne bih rekao.
Kada bih rekao da se između Zemlje i Marsa nalazi kineski čajnik koji se kreće po eliptičnoj putanji oko Sunca, niko me ne bi mogao opovrgnuti, pogotovo ako budem pažljiv i kažem da je čajnik premali da bi ga mogli uočiti i našim najjačim teleskopima. Ali kada bih stvarno to rekao, pošto se moja tvrdnja ne može opovrgnuti, po ljudskoj prirodi je neizbježna sumnja u to, i s pravom bi se smatralo da pričam gluposti. Međutim, kada bi postojanje takvog čajnika bilo potvrđeno u starim knjigama, predavano kao sveta istina svake nedelje, i usađeno u umove školske djece; oklijevanje oko vjerovanja u postojanje čajnika bi bilo obilježje ekscentrizma i privuklo bi pažnju psihijatra u modernom dobu, ili inkvizitora u ranijim vremenima.
A ne... ne, ne... ideja o bogu i religija nije urođena nikome, već je većini na silu usađena uticajem okoline. Kada bi se dijete rodilo i odraslo u okruženju ljudi koji nisu religiozni, ili ni sami ne poznaju koncept boga i viših sila - misliš da bi tom djetetu ikad na pamet pale neke više sile, a pogotovo bog kao takav kavim ga vi zamišljate? Da bi mu se odjednom javila potreba za posvećenjem života bogu i spasenju? Ne bih rekao.
A tko nam je onda usadio pvu ideju Boga? :wink:
evo nova religija se ovde rodila http://www.venganza.org/about/open-letter/
Lord Jambrek
20-07-2007, 11:47
Isuse kenyi, kaj ti nećeš nać na tom netu.
E ovo je već bolest.
E idem ja osnovat Jedi religiju.
Isuse kenyi, kaj ti nećeš nać na tom netu.
E ovo je već bolest.
E idem ja osnovat Jedi religiju.
kasnis http://www.thejediismway.org/
zakasnio siveć imaš takvih likova
Burek_fr0m_SPACE
20-07-2007, 11:53
A tko nam je onda usadio pvu ideju Boga? :wink:
Nije se ta prva ideja odjednom stvorila. Sve je to počelo kada je čovjek vidio munju, vatru ili nešto slično, što nije mogao objasniti - to mu se činilo nemogućim, i neostvarivim, pa mu je u jednom trenutku pala na pamet ideja neke više sile, van njegove kontrole, koja čine takve "nemoguće" stvari - tada je to još bilo daleko od religije, štaviše, puka potreba čovjeka da sve objasni na ovaj ili onaj način. Međutim, vremenom su neki mudriji i podliji pojedinci u ljudskom rodu uvidjeli da narod strahuje od nečega što ima toliku "moć", pa su to odlučili i iskoristiti, uobličavajući to u religije, i uglavnom ubjeđujući narod da će ih bog kazniti ako ne poštuju svog vladara i zakone, ako kradu, ubijaju i sl. Držanje velike narodne mase pod kontrolom - made easy. Kasnije se primijetilo da ljudima nije žao ni dati koju paru crkvi i božijim ljudima, da im nije teško ići u rat, ako je sveti, itd. Uglavnom, ukratko, od neznanja, preko straha, do manipulacije i profita.
Pa to za vjeru je jasno,,,ali ako Isus nije postojao zašto su ljudi lagali???Vjerovatno nisu jer svi koji su živjeli u to doba se nisu žalili na Bibliju,,,
A druga stvar ako je vjera mazanje očiju zašto uopče mi ljudi živimo?Ima li tko od vas neku ideju koja bi bila realna.,,kao realni odgovor!
Death By Sexy
20-07-2007, 12:02
mislim da je isus postojao, ali i da je bio "običan" čovjek koji je imao velku unutarnju ene il koji šit, kao oni koji mogu liječit tako da zagriju dlanove trljanjem pa prenose kaktiga tu ene... čitao sam negdje da je isus liječio hašišom
[quote="Aerial_51":bkpjnfpc]A tko nam je onda usadio pvu ideju Boga? :wink:
Nije se ta prva ideja odjednom stvorila. Sve je to počelo kada je čovjek vidio munju, vatru ili nešto slično, što nije mogao objasniti - to mu se činilo nemogućim, i neostvarivim, pa mu je u jednom trenutku pala na pamet ideja neke više sile, van njegove kontrole, koja čine takve "nemoguće" stvari - tada je to još bilo daleko od religije, štaviše, puka potreba čovjeka da sve objasni na ovaj ili onaj način. Međutim, vremenom su neki mudriji i podliji pojedinci u ljudskom rodu uvidjeli da narod strahuje od nečega što ima toliku "moć", pa su to odlučili i iskoristiti, uobličavajući to u religije, i uglavnom ubjeđujući narod da će ih bog kazniti ako ne poštuju svog vladara i zakone, ako kradu, ubijaju i sl. Držanje velike narodne mase pod kontrolom - made easy. Kasnije se primijetilo da ljudima nije žao ni dati koju paru crkvi i božijim ljudima, da im nije teško ići u rat, ako je sveti, itd. Uglavnom, ukratko, od neznanja, preko straha, do manipulacije i profita.[/quote:bkpjnfpc]
A ja predpostavljam da si ti bio živ kada se sve to događalo, ili možda kako vi kažete nama za to nemaš dokaza?
Nije se ta prva ideja odjednom stvorila. Sve je to počelo kada je čovjek vidio munju, vatru ili nešto slično, što nije mogao objasniti - to mu se činilo nemogućim, i neostvarivim, pa mu je u jednom trenutku pala na pamet ideja neke više sile, van njegove kontrole, koja čine takve "nemoguće" stvari - tada je to još bilo daleko od religije, štaviše, puka potreba čovjeka da sve objasni na ovaj ili onaj način.
Opet, ja ne govorim o konkretnoj religiji. Govorim o vjeri u nešto "onostrano". Tu vjeru ima svako frikkin ljudsko biće, bez obzira da li je objekt te vjere munja, vatra, Allah, Isus ili Flying Spaghetti Monster :)
Burek_fr0m_SPACE
20-07-2007, 12:21
A ja predpostavljam da si ti bio živ kada se sve to događalo, ili možda kako vi kažete nama za to nemaš dokaza?
Ja sam samo naveo ono što se meni čini najrealnijim i najrazumnijim. A i opet, za ovu moju tvrdnju ćeš sigurno naći više dokaza, nego za svog boga. Uostalom, kako neko nekad reče - "teret dokaza nije na ateistima, već na vjernicima". Tj. da bi se pokazalo ko je u pravu, vjernici bi trebali imati dokaze da bog postoji, a ne ateisti da ne postoji. Jer ako ćemo ići obrnuto, da dokazujemo šta ne postoji i nije tačno, onda bih ja recimo mogao reći da sad pored mene stoji duh kog samo ja vidim i kojeg niko drugi ne može vidjeti, ni čuti, niti išta... Hoćeš li mi ti ikada moći dokazati da on ne postoji, tj. da lažem? Ne, jer je sam koncept takav da ga se ne može dokazati. Ali hoćeš li mi vjerovati u to što sam rekao? Vjerovatno ne, jer ti zdrav razum govori da je takvo nešto zanemarljivo malo vjerovatno do nemoguće. Uostalom, pročitaj i ono o Russellovom čajniku, poenta je ista.
Ja sam samo naveo ono što se meni čini najrealnijim i najrazumnijim. A i opet, za ovu moju tvrdnju ćeš sigurno naći više dokaza, nego za svog boga. Uostalom, kako neko nekad reče - "teret dokaza nije na ateistima, već na vjernicima". Tj. da bi se pokazalo ko je u pravu, vjernici bi trebali imati dokaze da bog postoji, a ne ateisti da ne postoji. Jer ako ćemo ići obrnuto, da dokazujemo šta ne postoji i nije tačno, onda bih ja recimo mogao reći da sad pored mene stoji duh kog samo ja vidim i kojeg niko drugi ne može vidjeti, ni čuti, niti išta... Hoćeš li mi ti ikada moći dokazati da on ne postoji, tj. da lažem? Ne, jer je sam koncept takav da ga se ne može dokazati. Ali hoćeš li mi vjerovati u to što sam rekao? Vjerovatno ne, jer ti zdrav razum govori da je takvo nešto zanemarljivo malo vjerovatno do nemoguće. Uostalom, pročitaj i ono o Russellovom čajniku, poenta je ista.
E vidiš to je ono što ateisti nekuže, mi netrebamo dokazivat da Bog postoji mi vjerujemo, u tome i jest poanta vjere.
Ja znamSu sebi da On postoji i netreba mi nikakav dokaz za to.
McPingvin_v2.0
20-07-2007, 13:05
ne, nego VJERUJEŠ, ali ne znaš. da znaš mogao bi reći "evo, vidiš onog lika tamo? to ti je Bog." *bog pretvori ateista u zerdava na 5 sekundi*
ne, nego VJERUJEŠ, ali ne znaš. da znaš mogao bi reći "evo, vidiš onog lika tamo? to ti je Bog." *bog pretvori ateista u zerdava na 5 sekundi*
Ne, nego znam.
Ja nemam apsolutno nikakve sumnje u njegovo postojanje.
Burek_fr0m_SPACE
20-07-2007, 13:20
Baš, kao što Pingvin reče, vjeruješ ili znaš? Ako ti, kao što i sam kažeš, ne trebaju nikakvi dokazi, a i nemaš ih - onda ni ne možeš znati, možeš samo slijepo vjerovati. Ali opet, vjeruješ u boga ili si povjerovao onima koji su ti rekli da bog postoji? Ne shvatam kako možeš tvrditi da ti tu išta znaš, jer to što ti vjeruješ i misliš da znaš je poslijedica časova vjeronauke u osnovnoj školi i okruženja u kom si odrastao. Da si kao mali otišao u neku drugu sredinu, gdje je aktuelna druga religija, da li bi i tada tako znaoSza ovog boga u kog sada vjeruješ ili bi možda pričao drugu priču? Sve zavisi od toga kako ti oblikuju um dok si premlad da se odbraniš od toga. Da su ti osam godina u osnovnoj školi pričali da Petar Pan postoji i to ti predstavljali kao neupitnu istinu, sada bi isto tako "znao" i da Petar Pan postoji, nije li tako? Ako ne, zašto?
Gle to stoji,,,ali za nas Hrvate vrijedi da smo rimokatolici(krščani)i tako nas uče od rođenja...Asad kasnije kad odrasteš i ti imaš pravo na svoj odabir...Ja sam takav da ču održati svoju tradiciju i nastaviti je na moje pretke...ali da ču se jako nervirati zbog toga..ili položiti svoj život zbog te vjere e to neču....Uglavnom bolje je vjerovati u nešto..imati samopouzdanje i za nešto živjeti nego samo biti osoba bez cilja i živjeti zato jer moraš živjeti.
Ja sam samo naveo ono što se meni čini najrealnijim i najrazumnijim. A i opet, za ovu moju tvrdnju ćeš sigurno naći više dokaza, nego za svog boga. Uostalom, kako neko nekad reče - "teret dokaza nije na ateistima, već na vjernicima". Tj. da bi se pokazalo ko je u pravu, vjernici bi trebali
imati dokaze da bog postoji, a ne ateisti da ne postoji. Jer ako ćemo ići obrnuto, da dokazujemo šta ne postoji i nije tačno, onda bih ja recimo mogao reći da sad pored mene stoji duh kog samo ja vidim i kojeg niko drugi ne može vidjeti, ni čuti, niti išta... Hoćeš li mi ti ikada moći dokazati da on ne postoji, tj. da lažem? Ne, jer je sam koncept takav da ga se ne može dokazati. Ali hoćeš li mi vjerovati u to što sam rekao? Vjerovatno ne, jer ti zdrav razum govori da je takvo nešto zanemarljivo malo vjerovatno do nemoguće. Uostalom, pročitaj i ono o Russellovom čajniku, poenta je ista.
a ZAŠTO bi vjernici poštovali pravilo koje su ateisti napravili? taj koncept se poajvio tek kada se ateizam uzdigao i popularizirao. to je kao da sdp nameće neko pravilo hdz-u.
btw. ako netko i tvrdi da vidi duha, to nije problem. ako mu taj duh kaže da zadavi nekoga, onda nastaje problem.
a o evoluciji religije:
nisu najednom ljudi sklepali religiju da iskorištavaju
prvo je išlo vjerovanje da sve ima dušu-animizam
onda su se klanjali životinjama koje su predstavljali neke osobine-animalizam
tada kreću u složenije teme, pridavanje složenijih osobina životinjama, i stvaranje likova raznih duhova i bića-totemizam.
tada tek dolazi stvaranje bogova, i organizirane religije
u biti, svaka religija je nastala kao metoda objašnjavanja svijeta. tek puuuuno kasnije pojedinci su je počeli iskorištavati.
Burek_fr0m_SPACE
20-07-2007, 13:29
a ZAŠTO bi vjernici poštovali pravilo koje su ateisti napravili?
O kom pravilu govoriš?
[quote="Aerial_51":2e7xci2v]A tko nam je onda usadio pvu ideju Boga? :wink:
Nije se ta prva ideja odjednom stvorila. Sve je to počelo kada je čovjek vidio munju, vatru ili nešto slično, što nije mogao objasniti - to mu se činilo nemogućim, i neostvarivim, pa mu je u jednom trenutku pala na pamet ideja neke više sile, van njegove kontrole, koja čine takve "nemoguće" stvari - tada je to još bilo daleko od religije, štaviše, puka potreba čovjeka da sve objasni na ovaj ili onaj način. Međutim, vremenom su neki mudriji i podliji pojedinci u ljudskom rodu uvidjeli da narod strahuje od nečega što ima toliku "moć", pa su to odlučili i iskoristiti, uobličavajući to u religije, i uglavnom ubjeđujući narod da će ih bog kazniti ako ne poštuju svog vladara i zakone, ako kradu, ubijaju i sl. Držanje velike narodne mase pod kontrolom - made easy. Kasnije se primijetilo da ljudima nije žao ni dati koju paru crkvi i božijim ljudima, da im nije teško ići u rat, ako je sveti, itd. Uglavnom, ukratko, od neznanja, preko straha, do manipulacije i profita.
A ja predpostavljam da si ti bio živ kada se sve to događalo, ili možda kako vi kažete nama za to nemaš dokaza?[/quote:2e7xci2v]
Pogledaj naprimjer grčke bogove. Očito su produkt pokušaja shvaćanja prirode svemira. Isto tako kršćani objašnjavaju zlo postojanjem Sotone, unatoč tome što u Bibliji ima tisuća kontradikcija o porijeklu zla.
Npr. u Edenu bog ljudima daruje znatiželju, pa ih stavi blizu zabranjenog voća. Čudno?
U Egiptu, Bog faraonu otvrdne srce, što na kraju dovodi do umorstva prvorođenih
U Knjizi o Jobu Sotona testira ljudsku odanost Jahvi
U Bibliji lijepo piše da Sotona nije u paklu, nego da luta nebom i zemljom
Zapravo, kad razmislimo, u Starom zavjetu je Bog taj koji je izvor zla. On je taj koji kolje sve živo. S druge strane, Azazel (koji je inače smatran palim anđelom pa čak i Sotonom) preuzima sve grijehe Židova na sebe i nosi ih u pustinju. Veoma slično Isusu. Čini se da su između Starog i Novog Zavjeta Sotona i Bog zamijenili mjesta. Sad Bog ljudima daje nadu i spasenje, a Sotona je izvor zla.
Bilo je puno religija prije kršćanstva, bit će ih i nakon kršćanstva. Da je ijedna religija prava, zar se ne bi Bog objavio svim ljudima i svi bi imalo istu vjeru i ne bi više bilo vjerskih ratova?
Gle to stoji,,,ali za nas Hrvate vrijedi da smo rimokatolici(krščani)i tako nas uče od rođenja...Asad kasnije kad odrasteš i ti imaš pravo na svoj odabir...Ja sam takav da ču održati svoju tradiciju i nastaviti je na moje pretke...ali da ču se jako nervirati zbog toga..ili položiti svoj život zbog te vjere e to neču....Uglavnom bolje je vjerovati u nešto..imati samopouzdanje i za nešto živjeti nego samo biti osoba bez cilja i živjeti zato jer moraš živjeti.
Radije nastavi tradiciju na svoje potomke... :bravo:
Da_killah
20-07-2007, 13:46
mene inače veseli kada netko ljudima koji znaju da bog postoji i sve to postavi pitanje "a što bi bilo da si se rodio negdje u amazoni?, onda bi vjerovao u neko stablo ili životinju i konzultirao se s vračam, pa gdje bi ti onda bio taj bog za kojeg sad kažeš da znaš da postoji?" fensi :D
Ajde pretpostavimo na trenutak da je neoboriva stvarnost to da bog postoji. Ako je to tako, treba li neki vjernik koji nije pripadnik dotične religijske ili kulturne zajednice vjerovati da dobar viking ide u valhallu, da je grk koji je pobožno živio sada u Elizijskim poljanama, da bogobojazann indijanac lovi bizone negdje na nekoj astralnoj ravni itd. Ukratko, treba li neki vjernik vjerovati da će neki drugi vjernik dostići "savršenstvo" ako svoju vjeru revno prakticira?
Ne shvatam kako možeš tvrditi da ti tu išta znaš, jer to što ti vjeruješ i misliš da znaš je poslijedica časova vjeronauke u osnovnoj školi i okruženja u kom si odrastao. Da si kao mali otišao u neku drugu sredinu, gdje je aktuelna druga religija, da li bi i tada tako znao za ovog boga u kog sada vjeruješ ili bi možda pričao drugu priču?
Ovo o čemu ja pričam nije došlo sa satova vjeronauka iz škole, jer su većinom bili katastrofalno dosadni kao i većina propvjedi u crkvi, tako da nije došlo ni od tamo.
Po meni svaka religija štuje isto biće, samo što su ljudi izmislili razne rituale i religije te tako razdvojili vjeru u jedno biće na više djelova, i upravo za to biće sam ja siguran da postoji.
mene inače veseli kada netko ljudima koji znaju da bog postoji i sve to postavi pitanje "a što bi bilo da si se rodio negdje u amazoni?, onda bi vjerovao u neko stablo ili životinju i konzultirao se s vračam, pa gdje bi ti onda bio taj bog za kojeg sad kažeš da znaš da postoji?" fensi
Zašto ne, svako biće i stvar dijeli vezu sa Bogom tako ne uopće nije važno vjeruješ li ti u kršćanskog Boga ili u "duh" prirode kao u amazoni jer je Bog svugdje i u svemu.
Ajde pretpostavimo na trenutak da je neoboriva stvarnost to da bog postoji. Ako je to tako, treba li neki vjernik koji nije pripadnik dotične religijske ili kulturne zajednice vjerovati da dobar viking ide u valhallu, da je grk koji je pobožno živio sada u Elizijskim poljanama, da bogobojazann indijanac lovi bizone negdje na nekoj astralnoj ravni itd. Ukratko, treba li neki vjernik vjerovati da će neki drugi vjernik dostići "savršenstvo" ako svoju vjeru revno prakticira?
Ja neznam što je iza granice smrti, jeli se tamo nalazi raj ili nova razina postojanja i netvrdim da znam već tvrdim da Bog postoji.
Svatko zna što je ispravno i ako bude u životu tako živio vjerujem da će dostići "savršenstvo" u kojem god obliku ono bilo.
@ Arkham - Po petnaesti put, Bog nije pisao Bibliju, čovjek je.
Burek_fr0m_SPACE
20-07-2007, 14:09
Ovo o čemu ja pričam nije došlo sa satova vjeronauka iz škole, jer su većinom bili katastrofalno dosadni kao i većina propvjedi u crkvi, tako da nije došlo ni od tamo.
Odakle jeste?
Da_killah
20-07-2007, 14:13
Ne shvatam kako možeš tvrditi da ti tu išta znaš, jer to što ti vjeruješ i misliš da znaš je poslijedica časova vjeronauke u osnovnoj školi i okruženja u kom si odrastao. Da si kao mali otišao u neku drugu sredinu, gdje je aktuelna druga religija, da li bi i tada tako znao za ovog boga u kog sada vjeruješ ili bi možda pričao drugu priču?
Po meni svaka religija štuje isto biće, samo što su ljudi izmislili razne rituale i religije te tako razdvojili vjeru u jedno biće na više djelova, i upravo za to biće sam ja siguran da postoji.
evo, tu se slažem, da ako bog postoji da to nije Jahve,Bog,Alah nego jedno biće, samo jedan, isto kao što su i sve vjere samo varijacije jedne.
a ono što sam napisao sam više mislio za one zatucane idiote koji misle da je jedino njihova vjera prava i ostale ne priznaju
Neven <R>
20-07-2007, 14:16
Glass ono što ti smatraš vrhovnim bićem ja zovem "tako kako stvari jesu" i to je zapravo isto.
Iskreno lijepo je čitati ovakve rasprave uz kavicu al iskreno iz ovog se vidi da se ništa neče riješiti jer svatko ima svoje mišljenje i razmišljanje i vjerovatno če ostati pri tome...Jer ako ni največi filozofi nemogu saznati i dokazati samu istinu vjere i ljudskog postojanja onda vjerujte mi na riječ nemožemo ni mi "maleni" pcplayevci....ali daleko od toga da smo nezreli i da nemamo razmišljanja na nivou!
Volio bih da ima više ovakvih na neki način poučnih tema...a manje flejmova i svađi...svi smo raznoliki ali i jedinstveni pa bi stoga takvi i trebali ostati :wink:
@ Arkham - Po petnaesti put, Bog nije pisao Bibliju, čovjek je.
Odakle onda ti znaš Božju riječ? Kako ti znaš da ti živiš kako je Bog htio? Kako znaš da su tvoje moralne vrijednosti prave?
Božja riječ je zapisana u Bibliji i sve što ti znaš o svojoj vjeri potječe iz Biblije.
[/quote]Po meni svaka religija štuje isto biće, samo što su ljudi izmislili razne rituale i religije te tako razdvojili vjeru u jedno biće na više djelova, i upravo za to biće sam ja siguran da postoji. [quote]S
Glavno da si ti siguran u njegovo postojanje. Ja san siguran u njegovo nepostojanje. Ko je sad tu u pravu? Bog zna jelte :)
Meni je recimo budizam skroz zanimljiv, svrha budizma je postici dharmu olitiga enlightement, dostici takvo stanje uma meditacijom da si u miru sa sobom i cilin svitom. Cak me naginje na dublje proucavanje. Ko zna, možda jednog dana buden budist. Zamisli ovo u životopisu.. Vjera: Krscanin, ateist pa budist :) Dobri su i indijanci bili sa njihovim manituom i wendigom. Toliko je tih vjera i religija , poganskih i ne poganskih. Zar je moguce da je samo Jahve glavna faca? Ljudi naivni ste i tvrdoglavi, open your eyes goddamn it and then you will see the truth! 8)
Agnosticizam zvuči najlogičnije. Inače, vrlo su zanimljivi panteizam i panenteizam.
Nije stvar u tome postoji li bog ili ne, nego ako postoji, zar bi ga bilo briga za nas? Mi ne primjećujemo mrave po kojima gazimo, a bog bi bio neusporedivo veći nego što smo mi od mrava. Za boga ne bi bilo razlike između čovjeka i amebe, jer je on stvaratelj svemira. Problem kod većine religija je taj što ljudi samo sebe vide kao božje izabranike kojima je suđeno vladati svijetom koji je on stvorio. Ljudi su komformisti po prirodi i ne žele čuti niti vidjeti sve što je različito od njih. A ako se susretnu s nečim drugačijim nazovu ga primitivnim i nazadnim. Ljudi tvrde da su najrazvijeniji organizmi na zemlji. Možda imaju logiku i umijeće stvaranja kompleksnih alata, ali nisu ništa manje primitivni od lava ili žirafe i sigurno bi u očima Stvoritelja sva bića izgedala jednako veliko (ili malo).
Neven <R>
20-07-2007, 15:18
Deizam je jedno dobro objašnjenje koje zapravo zvuči najlogičnije. Bog (veliki prasak) je stvorio svijet, ali se više ne brine o njemu već ga pušta da se stvari odvijaju same po sebi. I zaista zašto bi mi ljudi bili tako posebni da se Bog brine samo o nama, zašto smo mi tako posebni?
Agnosticizam ništa ne objašnjuje već predstavlja nedostatak objašnjenja. Tj agnostici jednostavno ne znaju je'l postoji Bog, znači da ne isključuju mogućnost da postoji. Osobno sam agnostik.
Ja sam nihilist, ali ne vjerujem u besmislenost svijeta, nego vjerujem da ljudi nisu sposobni shvatiti smisao, pa zašto bi pokušavali. Bitnije je uživati s malo vremena koje imamo i pružiti drugim ljudima priliku da jednako uživaju.
D.E.M.O.
20-07-2007, 16:00
sto ako mu potomci ne budu htjeli biti vjernici? :)
ontopic.. zasto bi bog, uzviseno bice, tebe primio u "raj"?
ako vjerujes u evoluciju, onda znaci da nije bog stvorio covjeka.. tj, znaci zasto bi covjek bio uzviseniji od "zivotinja" i za razliku od njih imao dusu? ako nadasve nevjerujes u evoluciju.. gj ur a tard. :|
nadalje ako vjerujes u evoluciju, a vjernik si, znaci da tvoj pas, tvoja macka, tvoj papagaj i svinja koju jedes za stolom ide u raj. ako to stvarno vjerujes onda se tvoje vjerovanje kosi sa krscanstvom. i sto si ti onda? :)
to ako mu potomci ne budu htjeli biti vjernici? :)
Goriti će u paklu.
Da_killah
20-07-2007, 16:14
[quote="amd freak":1wk0jotw]Gle to stoji,,,ali za nas Hrvate vrijedi da smo rimokatolici(krščani)i tako nas uče od rođenja...Asad kasnije kad odrasteš i ti imaš pravo na svoj odabir...Ja sam takav da ču održati svoju tradiciju i nastaviti je na moje pretke...ali da ču se jako nervirati zbog toga..ili položiti svoj život zbog te vjere e to neču....Uglavnom bolje je vjerovati u nešto..imati samopouzdanje i za nešto živjeti nego samo biti osoba bez cilja i živjeti zato jer moraš živjeti.
ako vjerujes u evoluciju, onda znaci da nije bog stvorio covjeka.. tj, znaci zasto bi covjek bio uzviseniji od "zivotinja" i za razliku od njih imao dusu? ako nadasve nevjerujes u evoluciju.. gj ur a tard. :|
nadalje ako vjerujes u evoluciju, a vjernik si, znaci da tvoj pas, tvoja macka, tvoj papagaj i svinja koju jedes za stolom ide u raj. ako to stvarno vjerujes onda se tvoje vjerovanje kosi sa krscanstvom. i sto si ti onda? :)[/quote:1wk0jotw]
vjeroučitelj iz moje srednje kaže da je evolucija bila "normalna", ali onda je bog prosvijetlio majmuna i nastao je čovjek...tip pokušava pomirit činjenice s vjerom, i to ne samo u ovom slučaju...
D.E.M.O.
20-07-2007, 16:21
[quote=Outmind][quote="amd freak":34x3ejrn]Gle to stoji,,,ali za nas Hrvate vrijedi da smo rimokatolici(krščani)i tako nas uče od rođenja...Asad kasnije kad odrasteš i ti imaš pravo na svoj odabir...Ja sam takav da ču održati svoju tradiciju i nastaviti je na moje pretke...ali da ču se jako nervirati zbog toga..ili položiti svoj život zbog te vjere e to neču....Uglavnom bolje je vjerovati u nešto..imati samopouzdanje i za nešto živjeti nego samo biti osoba bez cilja i živjeti zato jer moraš živjeti.
nadalje ako vjerujes u evoluciju, a vjernik si, znaci da tvoj pas, tvoja macka, tvoj papagaj i svinja koju jedes za stolom ide u raj. ako to stvarno vjerujes onda se tvoje vjerovanje kosi sa krscanstvom. i sto si ti onda? :)[/quote:34x3ejrn]
vjeroučitelj iz moje srednje kaže da je evolucija bila "normalna", ali onda je bog prosvijetlio majmuna i nastao je čovjek...tip pokušava pomirit činjenice s vjerom, i to ne samo u ovom slučaju...[/quote:34x3ejrn]
pokusava..
gj
pametan coek.. iso bog vidjo majmuna kak jede bananu i rece: "PROSVJETLJUJEM TE. POSTANI COVJEKOM MWAHAHAHA!" - i onda majmun evoluirase u covjeka.. saying : "HUM HUM HUUMAAAAN"
majmun evoluirase u covjeka.. saying : "HUM HUM HUUMAAAAN"
Dobio +6 intelligence i +4 wisdom, ali -2 charisma i -10% poison resistance :)
enivej...
Zašto se Bog (kreacija) i evolucija uglavnom međusobno isključuju kod ovakvih rasprava?... Zašto evolucija ne bi bila "bogom dana"?
Dreamer Deceiver
20-07-2007, 16:30
čekajte, ako je bog kreirao čovjeka na svoju sliku i priliku, a čovjek je evolvirao iz majmuna, znači li to da je bog... majmun ?
lol ovo stavljam u sig na drugom forumu, svaka čast :pray: :rotfl:
al ipak ima tu istine...
meni debilno krštenje djece
nameću ti vjeru i ispidu mozak dok si dijete
trebao bi se odlučiti za vjeru kad si odrasla osoba i znaš kaj oćeš
D.E.M.O.
20-07-2007, 17:28
meni debilno krštenje djece
nameću ti vjeru i ispidu mozak dok si dijete
tr00 :)
čekajte, ako je bog kreirao čovjeka na svoju sliku i priliku, a čovjek je evolvirao iz majmuna, znači li to da je bog... majmun ?
Nobody is perfect,
Perfect is God only;
Therefore, God is Nobody.
Therefore, He does not exist.
or
God is love.
Love is blind.
Ray Charles is blind.
Therefore, Ray Charles is God.
or
I stink, therefore I am,
Thus the less you stink the less real you are.
Cleanliness is next to godliness;
The cleaner you are the less you stink,
Therefore God doesn't exist.
DrunkyDuck
20-07-2007, 17:30
Tada vjere nebi bilo.
D.E.M.O.
20-07-2007, 17:32
Tada vjere nebi bilo.
..i to bi bilo dobro :)
DrunkyDuck
20-07-2007, 17:35
Tada bi se mozda mogli posvetiti shvacanju jedni drugih umjesto sve veceg odvajanja zbog vjere/zemlje/sporta/...
D.E.M.O.
20-07-2007, 17:36
Tada bi se mozda mogli posvetiti shvacanju jedni drugih umjesto sve veceg odvajanja zbog vjere/zemlje/sporta/...
upravo tako :wink:
jebeš svijet koji funkcionira
lobotomija djece ftw
McPingvin_v2.0
20-07-2007, 18:06
"Stvorit ćemo čovjeka na sliku svoju."
Množina. Ja još uvjek nisam dobio logičko objašnjenje :)
Odakle jeste?
Vjerovatno, nakon skupljanje raznih informacija, o raznim religijama, svetim knjigama, prijašnjim i sadašnjim događajima neke stvari su mi počele imati smisla.
Odakle onda ti znaš Božju riječ? Kako ti znaš da ti živiš kako je Bog htio? Kako znaš da su tvoje moralne vrijednosti prave?
Božja riječ je zapisana u Bibliji i sve što ti znaš o svojoj vjeri potječe iz Biblije.
Pa vidiš ja imam dušu tj. savjest, i pomoću nje ja ocjenjujem što je dobro, a što loše i po meni je to smisao Božije riječi da živimo po svojoj savjesti.
SDobri su i indijanci bili sa njihovim manituom i wendigom. Toliko je tih vjera i religija , poganskih i ne poganskih. Zar je moguce da je samo Jahve glavna faca?
Pa ja sam i rekao sa sve religije u biti štuju isto biće.
Mi ne primjećujemo mrave po kojima gazimo, a bog bi bio neusporedivo veći nego što smo mi od mrava. Za boga ne bi bilo razlike između čovjeka i amebe, jer je on stvaratelj svemira.
Tko je rekao da ima razlike?
U Božiji očima smo svi jednaki i svi radimo odrađujemo svoju ulogu, neki s manje neki s više svijesti na ovom svijetu.
Pa vidiš ja imam dušu tj. savjest, i pomoću nje ja ocjenjujem što je dobro, a što loše i po meni je to smisao Božije riječi da živimo po svojoj savjesti.
Savjest nije dokaz božjeg postojanja. Različite kulture imaju različito viđenje dobra i zla. Npr. u nas je samoubojstvo grijeh, u Japanu je to očuvanje časti.
Mi ne primjećujemo mrave po kojima gazimo, a bog bi bio neusporedivo veći nego što smo mi od mrava. Za boga ne bi bilo razlike između čovjeka i amebe, jer je on stvaratelj svemira.
U Božiji očima smo svi jednaki i svi radimo odrađujemo svoju ulogu, neki s manje neki s više svijesti na ovom svijetu.
Zašto onda nemaju kukci i bakterije religiju? Zašto nemaju dušu? Ako je Bog tako velik da je stvorio Svemir, u njegovim očima mi smo jednako jadni kao i svaka druga vrsta.
D.E.M.O.
20-07-2007, 21:31
Zašto onda nemaju kukci i bakterije religiju? Zašto nemaju dušu? Ako je Bog tako velik da je stvorio Svemir, u njegovim očima mi smo jednako jadni kao i svaka druga vrsta.
nesto slicno i ja rekoh ;)
zasto bi bog, uzviseno bice, tebe primio u "raj"?
nadalje ako vjerujes u evoluciju, a vjernik si, znaci da tvoj pas, tvoja macka, tvoj papagaj i svinja koju jedes za stolom ide u raj. ako to stvarno vjerujes onda se tvoje vjerovanje kosi sa krscanstvom. i sto si ti onda? :)
Da_killah
20-07-2007, 23:03
Savjest nije dokaz božjeg postojanja. Različite kulture imaju različito viđenje dobra i zla. Npr. u nas je samoubojstvo grijeh, u Japanu je to očuvanje časti.
eh, a ko kaže da kukci nemaju religiju? :P
ne mogu pričat na našem jeziku pa se ni ne mogu braniti :D
Možda svijest kod njih nije dovoljno jaka da shvate da su dio nečeg većeg..?
D.E.M.O.
21-07-2007, 00:55
Možda svijest kod njih nije dovoljno jaka da shvate da su dio nečeg većeg..?
i zato nece uzivati u vjecnom zivotu, s jahveom, nasim bogom. amen :rotfl:
Ako nemisle da je grijeh, zašto to onda to nerade kada im padne napamet nego samo onda kada im dođe "voda do grla"?
zasto bi bog, uzviseno bice, tebe primio u "raj"?
ako vjerujes u evoluciju, onda znaci da nije bog stvorio covjeka.. tj, znaci zasto bi covjek bio uzviseniji od "zivotinja" i za razliku od njih imao dusu? ako nadasve nevjerujes u evoluciju.. gj ur a tard.
nadalje ako vjerujes u evoluciju, a vjernik si, znaci da tvoj pas, tvoja macka, tvoj papagaj i svinja koju jedes za stolom ide u raj. ako to stvarno vjerujes onda se tvoje vjerovanje kosi sa krscanstvom. i sto si ti onda?
Kao što rekoh, nekima je dano da obavljaju svoju svoju ulogu u svemiru sa više, a nekima sa manje svijesti, no budući da nikad nisam bio ni skakavac ni mačka nemogu reći u koju skupinu pripadaju ljudi, a u koju skakavac ili mačka.
i zato nece uzivati u vjecnom zivotu, s jahveom, nasim bogom. amen
Oh, uživat će oni, jer su kao i ljudi potekli od Boga, možda čak i više od nas jer su njima koliko za sada znamo nepoznati osjećalji mržnje, zlobe, zavisti...itd.
D.E.M.O.
21-07-2007, 09:57
Ako nemisle da je grijeh, zašto to onda to nerade kada im padne napamet nego samo onda kada im dođe "voda do grla"?
kod njih je to jedini castan izlaz (cast je u njih, naime kao sto svi znamo, puno bitnija nego u NEKIM zemljama..), ne samo u slucajevima kada pogrijese oni... :boohoo:
životinje žive po zakonima prirode - jači preživljava. mi smo jedina vrsta koja ubija iz užitka, osim nekih bliskih rođaka (čimpanze). čini se da je naša "visoka svijest" uzrok.
životinje žive po zakonima prirode - jači preživljava. mi smo jedina vrsta koja ubija iz užitka, osim nekih bliskih rođaka (čimpanze). čini se da je naša "visoka svijest" uzrok.
Onda očito imaju veću svijest nego ljudi.
životinje se prilagođavaju. jedini cilj života je razmnožavanje i preživljavanje. a znamo što vaša vjera misli o zakonima prirode. i znamo da vjernici sebe smatraju višima od životinja.
Black Hawk Down
21-07-2007, 17:16
sada sam malo čitao sedmu knjigu i moram vas pitati jer stvarno se nadam da sam krivo skužio,Dali je ovo preverzno ili?
životinje se prilagođavaju. jedini cilj života je razmnožavanje i preživljavanje. a znamo što vaša vjera misli o zakonima prirode. i znamo da vjernici sebe smatraju višima od životinja.
bez obzira na vjerska objašnjenja, ja sebe smatram višim od životinje. ako ti je životinja privržena, a ostane gladna dovoljno dugo da poludi, i ti joj priđeš, rastrgat će te (ako je dovoljno velika)
ja to svom prijatelju neću učiniti, koliko god sluđen bio.
za mene čovjek pokazuje da je životinja u trenutku kad počne ubijati zbog bilo kojeg razloga osim samoobrane.
i da, mi smo možda jedina vrsta koja ubija zbog zadovoljstva, ali mačke se poigravaju s plijenom. vjerujem da ima još takvih primjera.
mi smo zato izumili igre da se ne moramo poigravati s plijenom.
bez obzira na vjerska objašnjenja, ja sebe smatram višim od životinje. ako ti je životinja privržena, a ostane gladna dovoljno dugo da poludi, i ti joj priđeš, rastrgat će te (ako je dovoljno velika)
ja to svom prijatelju neću učiniti, koliko god sluđen bio.
za mene čovjek pokazuje da je životinja u trenutku kad počne ubijati zbog bilo kojeg razloga osim samoobrane.
i da, mi smo možda jedina vrsta koja ubija zbog zadovoljstva, ali mačke se poigravaju s plijenom. vjerujem da ima još takvih primjera.
Nebudi tako siguran, u uvijetima u kojima poludi životinja, poludi i čovjek, a tada razum više nevrijedi, tada uskaču instkti koji su isti i u čovjeka i u životinje.
A zašto bi ja trebao djeliti mišljenje moje vjere o zakonima prirode?
I odakle tebi da jasmatram ljude "višim" od životinja?
Usput, za nekoga tko pokušava biti drugačiji, moram ti reći da se ponašaš po sterotipu na kakav sam davno upozoren, samo sam upozoren da to ponašanje očekujem od Jehovinih svjedoka.
Oni će vam citirat cijele stihove Biblije da pokažu svoje znanje o vašoj vjeri, da bi zatim pokušali izvrnuti te iste stihove protiv vaše vjere.
D.E.M.O.
21-07-2007, 21:40
jesi li ti ikada bio u takvoj situaciji da znas kako je biti sludjen? jesi li ikada bio ovisan o nekome a da toga boli qrac za tebe? sumnjam. :|
jesi li ti ikada bio u takvoj situaciji da znas kako je biti sludjen? jesi li ikada bio ovisan o nekome a da toga boli qrac za tebe? sumnjam. :|
Zivotinje se vode po nagonima a ljudi su se toliko okruzili umjetni stvarima da im je vecina nagona zamrla i oni se probude tek u extremnim situacijama kad je zivot u opasnosti
to bi se isto desilo da covjeka dovoljno izgladnis i da te vidi sa hranom on bi te napao i pokusao bi ti to uzeti
a da je manje gladan vjerovatno bi isao diplomatskim putem
i kao sto je neko dao link jedina stvar po kojoj se ljudi razlikuju od zivotinja je pakost
Zamrli?
Nebih baš rekao, sjeti se kada ti je zadnji put netko nanio bol ili nepravdu i reci mi da barem na dio sekunde ti nisi poželio naudit toj osobi, samo što ti je svijest obuzdala taj nagon.
E, a sad zamisli da ti je svijest oslabljena gladi i žeđi i nije u stanju obuzdati nagone pa mi reci što bi vjerovatno bilo kada bi ti netko nanio bol.
Ne vjerujem u nikaj kaj se nemre dokazat ili kaj neko nije videl,dakle,reinkarnacija? :rotfl: :rotfl: :rotfl: Život poslije smrti?-ima ljudi koji tvrde da su ''vidli''svjetla na kraju tunela itd..tak da u to vjerujem 25%.
Ne vjerujem u nikaj kaj se nemre dokazat ili kaj neko nije videl,dakle,reinkarnacija? :rotfl: :rotfl: :rotfl: Život poslije smrti?-ima ljudi koji tvrde da su ''vidli''svjetla na kraju tunela itd..tak da u to vjerujem 25%.ja 1 % :)
da
vrjerujem u Boga i u aftrlajf
Jel vjeruješ u Boga?°
Jedan(realni)dio mozga ne vjeruje kak more postojat nekaj tak savršeno:sve zna,ne treba jest,boli ga ku**c za sve,ono,nenadjebiv je,predobro za istinu.A drui dio se pita kak to da u svemiru postoji tak puno ogromnih planeta,koji se nikad ne sudare?(postoji znanstveno objašnjenje za to) i kak to da se na svijetu nikad nsu rodila 2 100%ista čovjeka?...itd.spaljena stvar.nekak nemam pojma dal vjerujem u boga il ne..čudan sam malo...al u banalne priče o Adamu i Evi i ostatku ''kompanije''..NO WAY MAN!!
Ali i čudan mi je potpis u vezi toga
btw avatar ti je zverski
ne znam zašto svi napadaju na adama i evu
pa fala isusu da to nije doslovno.
ja sam agnostik.
vjerujem u postojanje Boga,ali ne vjerujem u Njega.
omfgnoob1
25-07-2007, 12:04
ja vjerujem u Isusa :)
Chieftain
25-07-2007, 12:48
Moje mišljenje je da Bog postoji i da nas je on stvorio. Po mojim razmišljanjima sve vjere ciljaju na jednog Boga, ali tumače na različite načine jer sve vjere govore (većina njih) da Bog dolazi s neba, a što je na nebu? SVEMIR. Do sada jos nisam čuo da ijedan Bog dolazi iz zemlje ili da kaze "jabadabaduuu" pa da nestane ili da se tako pojavi. Sumerani su po mojem mišljenju bili najnapredniji narod, znali su DNK koji mi tek sada proučavamo, znali su u detalje neke planete, imali su vrlo razvijenu kulturu i vjeru i jos mnoge druge stvari, a to nisu mogli doznati lupajuci kamenom o kamen ili sjedeci na polju i razmišljajući nego im je to sve dao Bog tj. neka strana rasa koja dolazi s planeta Nibiru sto na Sumeranskom jeziku znaci planet križanja. Taj planet po sumeranskim informacijama prolazi pored zemlje svakih 3600 g. A čak i NASA se priprema da otkrije što je to pa je ove godine poslala satelit koji bi trebao 2011/2012g. presresti taj planet. Također i drevni Egipćani su zapisali da se na ZEMLJU (pazite, nisu rekli na kopno ili neko mjesto, naveli su planet) spustila ptica i snesla zemaljsko jaje. Sada da odete negdje duboko u Afriku u neko pleme koje nije vidjelo civilizaciju i da vide prvi puta avion njima bi prvo palo na pamet da je to neka ptica. Pa vjerujem da su u tom "zemaljskom jajetu" bili prvi ljudi iz epruvete nazvani Adam i Eva. Kad kažem iz epruvete onda mislim da su oni bili prvi ljudi kakvi smo mi danas, a po mojim zaključcima mislim da su oni stvoreni kao danas nektarina križanjem šljive i breskve, a mi smo skrižani od majmuna i te "Božje rase" da nebi na svakom planetu gdje Bog posadi život rasa bila ista pa onda svoju skriža sa nekom životinjom kao u našem slučaju majmunom jer kako bi kroz evoluciju odjednom čupavi pogrbljeni majmun prerastao u dlakavog uspravnog čovjeka. I još jedna misterija me muči, kako ako su Sumeranima dali znanje o okolnim planetima i imali su tako razvijenu tehnologiju, zašto im je bilo rečeno da je njihov planet ravna ploča? Po mojem mišljenju nešto je ispod naše zemljine kore, ili neka civilizacija ili neka dobro čuvana tajna koju mi nesmijemo otkriti, nedavno su istraživači prilikom nekavih provjera podzemnih voda po Aziji otkrili veliki podzemni ocean na području gotovo cijele Rusije. Od kad je čovjek bio u svemiru i poslao prve satelite svemir tj. kraj II. svjetskog rata pa na dalje zabilježeno je puno više pojava NLO-a nego prije pa mislim da netko dobro pazi da ne istraživamo predaleko. Možda su to "izviđači" Nibiru-a pošto se taj planet približava. Neki Sumeranski zapisi govore o tome kako je površina Nibiru-a prazna opustošena i da se život odvija ispod površine pa možda je i kod nas tako, možda smo bili namjenjeni za život pod zemljom. Evo to je moje mišljenje nakon što sam puno kopao po enciklopedijama, internetu i raznim knjigama.
jedino ne kontam zašto misliš da smo prilagođeni životu ispod zemlje?
i zašto evolucija ne bi funkcionirala? možeš je dokazati na štakorima. ako grupu štakora zatvoriš u nekakav golemi frižider, iduće generacije će se rađati s debljim krznom, i držat će se zajedno=evolucija.
moje mišljenje je da je bog podbadao evouluciju u pravom smjeru, ali to ne mora biti slučaj, no mislim da ne postoji valjani protudokaz evoluciji.
Moje mišljenje je da Bog postoji i da nas je on stvorio. Po mojim razmišljanjima sve vjere ciljaju na jednog Boga, ali tumače na različite načine jer sve vjere govore (većina njih) da Bog dolazi s neba, a što je na nebu? SVEMIR. Do sada jos nisam čuo da ijedan Bog dolazi iz zemlje ili da kaze "jabadabaduuu" pa da nestane ili da se tako pojavi. Sumerani su po mojem mišljenju bili najnapredniji narod, znali su DNK koji mi tek sada proučavamo, znali su u detalje neke planete, imali su vrlo razvijenu kulturu i vjeru i jos mnoge druge stvari, a to nisu mogli doznati lupajuci kamenom o kamen ili sjedeci na polju i razmišljajući nego im je to sve dao Bog tj. neka strana rasa koja dolazi s planeta Nibiru sto na Sumeranskom jeziku znaci planet križanja. Taj planet po sumeranskim informacijama prolazi pored zemlje svakih 3600 g. A čak i NASA se priprema da otkrije što je to pa je ove godine poslala satelit koji bi trebao 2011/2012g. presresti taj planet. Također i drevni Egipćani su zapisali da se na ZEMLJU (pazite, nisu rekli na kopno ili neko mjesto, naveli su planet) spustila ptica i snesla zemaljsko jaje. Sada da odete negdje duboko u Afriku u neko pleme koje nije vidjelo civilizaciju i da vide prvi puta avion njima bi prvo palo na pamet da je to neka ptica. Pa vjerujem da su u tom "zemaljskom jajetu" bili prvi ljudi iz epruvete nazvani Adam i Eva. Kad kažem iz epruvete onda mislim da su oni bili prvi ljudi kakvi smo mi danas, a po mojim zaključcima mislim da su oni stvoreni kao danas nektarina križanjem šljive i breskve, a mi smo skrižani od majmuna i te "Božje rase" da nebi na svakom planetu gdje Bog posadi život rasa bila ista pa onda svoju skriža sa nekom životinjom kao u našem slučaju majmunom jer kako bi kroz evoluciju odjednom čupavi pogrbljeni majmun prerastao u dlakavog uspravnog čovjeka. I još jedna misterija me muči, kako ako su Sumeranima dali znanje o okolnim planetima i imali su tako razvijenu tehnologiju, zašto im je bilo rečeno da je njihov planet ravna ploča? Po mojem mišljenju nešto je ispod naše zemljine kore, ili neka civilizacija ili neka dobro čuvana tajna koju mi nesmijemo otkriti, nedavno su istraživači prilikom nekavih provjera podzemnih voda po Aziji otkrili veliki podzemni ocean na području gotovo cijele Rusije. Od kad je čovjek bio u svemiru i poslao prve satelite svemir tj. kraj II. svjetskog rata pa na dalje zabilježeno je puno više pojava NLO-a nego prije pa mislim da netko dobro pazi da ne istraživamo predaleko. Možda su to "izviđači" Nibiru-a pošto se taj planet približava. Neki Sumeranski zapisi govore o tome kako je površina Nibiru-a prazna opustošena i da se život odvija ispod površine pa možda je i kod nas tako, možda smo bili namjenjeni za život pod zemljom. Evo to je moje mišljenje nakon što sam puno kopao po enciklopedijama, internetu i raznim knjigama.
ovo je još banalnije od religije. kvazi-dokazi od kvazi-znanstvenika koji ih pokušavaju svrstati u smislenu cjelinu da potvrde svoja vjerovanja.
Chieftain
25-07-2007, 13:55
ovo je još banalnije od religije. kvazi-dokazi od kvazi-znanstvenika koji ih pokušavaju svrstati u smislenu cjelinu da potvrde svoja vjerovanja.
Gle, samo pokušavam razumjeti taj hebeni svijet jer me ubija pitanje kako nešto može nastati iz ničega.
jedino ne kontam zašto misliš da smo prilagođeni životu ispod zemlje?
i zašto evolucija ne bi funkcionirala? možeš je dokazati na štakorima. ako grupu štakora zatvoriš u nekakav golemi frižider, iduće generacije će se rađati s debljim krznom, i držat će se zajedno=evolucija.
moje mišljenje je da je bog podbadao evouluciju u pravom smjeru, ali to ne mora biti slučaj, no mislim da ne postoji valjani protudokaz evoluciji.
Nisam rekao da mislim nego možda. Odgovor za evoluciju pronalazim u tome jer su znanstvenici otkrili da su se prije puno godina ostali majmuni odvojili od naše evolucijske trake tako da im se DNK naglo prestao razvijati
kako odbijam čitati ovo :(
Chieftain
25-07-2007, 14:49
kako odbijam čitati ovo :(SSamo sam naveo svoje mišljenje i ispričao što sam što sam našao po netu. That's all.
ma ne zamjeram ja tebi
samo sam ja lijen
+ nema me na forumu par sat i pun kurac takvih postova, a treba nać vremena za to
vjeruj, rado bih čitao, al košarka me čeka i tako, možda navečer
i ne, ne sprdam se :wink:
Chieftain
25-07-2007, 15:12
ma ne zamjeram ja tebi
samo sam ja lijen
+ nema me na forumu par sat i pun ***** takvih postova, a treba nać vremena za to
vjeruj, rado bih čitao, al košarka me čeka i tako, možda navečer
i ne, ne sprdam se :wink:
ma ok, np
McPingvin_v2.0
25-07-2007, 23:30
Kvazi dokaz moj nabrekli falus.
Tj., možda i je, no objasni mi kako su onda sumerani znali za SVE planete sunčevog sustava, DNK i hrpu drugih stvari?
*ne znam napamet kojih a neda mi se tražit knjige zemaljskih kronika da ti vadim dokaze*
nisu znali dnk
i nisu znali sve planete.
nađi ti meni dokaz da jesu.
Chieftain
26-07-2007, 11:16
Arkham, IgiVUInSlV8Spogledaj malo ovo i ostale filmice
mislim da ima život poslije ovog i vjerujem u evoluciju :D
McPingvin_v2.0
26-07-2007, 11:24
nisu znali dnk
http://en.wikipedia.org/wiki/Sumerian_mythology
evo ti za planete, iako fali u članku dosta toga.
ako te baš zanima, hop u knjižaru po "Dvanaesti planet", pisac je Zecharia Sitchin.
ne da mise gledat filmiće na youtubeu, previše skidaju, neka mi netko ukratko kažu za dnk-a.
otkud bi oni znali za to
iskreno sam skeptičan prema tome
McPingvin_v2.0
26-07-2007, 11:34
ne da mise gledat filmiće na youtubeu, previše skidaju, neka mi netko ukratko kažu za dnk-a.
otkud bi oni znali za to
Annaunakii su stvorili nas, ljude, od majke majmunice (tj. pretka Homo Sapiensa) i oca Annaunakia, s tim da je oplođeno jajašce bilo u utrobi žene Annaunakia (surogat majka, jelte).
Prvenstveno smo im trebali služiti kao robovi za kopanje zlata (njima je zlato bilo potrebno jer ima je atmosfera bila u banani pa je zlato kao to nešto čistilo itd.) no kada su se idući put vratili shvatili su da smo uznapredovali pa su odbacili mogućnost ropstva i prihvatili su nas... Kao prijatelje. Prenjeli su nam neke osnove medicine, matematike, astronomije itd.
Neda mi se dalje, rekoh, 12. planet i sve ćeš saznati :)
Chieftain
26-07-2007, 11:54
ako te baš zanima, hop u knjižaru po "Dvanaesti planet", pisac je Zecharia Sitchin.
Ehh, bas sam ovih dana razmisljao da odem po tu knjigu, al nisam bio siguran dal je u knjiznici ima, thx :wink:
McPingvin_v2.0
26-07-2007, 12:02
KNJIŽARA, ne KNJIŽNICA :)
http://www.teledisk.hr/rubrika.php?cat=1&id=11
Chieftain
26-07-2007, 12:57
ok onda je knjižara :D
Evo bas gledam i ove ostale knjige pa vidim jos dosta zanimljivih knjiga poput Najveća tajna, Čovjek i NLO, Revizija postanka, Polje itd.
otkud bi oni znali za to
Annaunakii su stvorili nas, ljude, od majke majmunice (tj. pretka Homo Sapiensa) i oca Annaunakia, s tim da je oplođeno jajašce bilo u utrobi žene Annaunakia (surogat majka, jelte).
Prvenstveno smo im trebali služiti kao robovi za kopanje zlata (njima je zlato bilo potrebno jer ima je atmosfera bila u banani pa je zlato kao to nešto čistilo itd.) no kada su se idući put vratili shvatili su da smo uznapredovali pa su odbacili mogućnost ropstva i prihvatili su nas... Kao prijatelje. Prenjeli su nam neke osnove medicine, matematike, astronomije itd.
mal si previse zabrijo :wink:
McPingvin_v2.0
26-07-2007, 13:27
ili jednostavno vjerujem u to, kao što i neko vjeruje u boga.
a nekako mi se ni jedno ne čini realnijim rješenjem ;)
otkud bi oni znali za to
Annaunakii su stvorili nas, ljude, ...
mal si previse zabrijo :wink:
I meni je nekako logicnije i lakse povjerovat da postoji 12. planet i da smo stvoreni manipulacijom dna nego da nas je "bog" stvorija iz vedra neba za 7 dana eto tako, jer nije ima sta radit u pauzi za rucak :boohoo:
pazi se
s takvim ćeš ponašanjem na lomaču
nisu znali dnk
http://en.wikipedia.org/wiki/Sumerian_mythology
evo ti za planete, iako fali u članku dosta toga.
to nisu svi planeti.
EDIT: i ne postoji Nibiru
McPingvin_v2.0
26-07-2007, 15:51
to nisu svi planeti.
as i said, fali toga u članku.
EDIT: i ne postoji Nibiru
http://en.wikipedia.org/wiki/Planet_X
osim toga, kupi/ posudi knjigu. ja ti ne planiram vadit sve iz te knjige ;)
ne fali ništa u tom članku to su svi planeti koje su poznavali sumerani. planet x je hipotetski planet i ne postoje nikakvi dokazi da postoji. svi ozbiljni znanstvenici se slažu oko toga.
McPingvin_v2.0
26-07-2007, 16:06
o da, fali.
as i said, nabavi knjigu i pročitaj, do tad neam namjeru raspravljati s tobom oko nečeg o čemu zapravo nemaš pojma, nego se držiš slijepog uvjerenja bez daljnjeg istraživanja ;)
pročitao sam knjiga i pogledao emisija i shvatio da dokaze interpretiraju ljudi koji nemaju pojma o arheologiji. isto tako sam pročitao razmišljanja skeptika o kojima ti valjda nemaš pojma, jer bi onda shvatio da je vjerovanje u annunake i nibiru blesavo
McPingvin_v2.0
26-07-2007, 16:18
ORLY?
ok, po čemu je blesavo onda?
ja sam spreman učiti.
"In recent years, the work of the amateurSSemitic language scholar Zecharia Sitchin has garnered much attention among ufologists, ancient astronaut theorists and conspiracy theorists. He claims to have uncovered, through his own radical retranslations of Sumerian texts, evidence that the human race was visited by a group of extraterrestrials from a distant planet in our own Solar System. Part of his theory lies in an astronomical interpretation of the Sumerian creation myth, the Enuma Elish, in which he replaces the names of gods with hypothetical planets. However, since the principal evidence for Sitchin's claims lies in his own personally derived etymologiesSand not on any scholarly agreed interpretations (including scholars among the Sumerians themselves), his theories remain at most pseudoscience to the vast majority, if not the totality, of academics. "
vjeruješ amateru koji je odlučio sam radikalno interpretirati sumeranske mitove da se mogu složiti s njegovim vjerovanjima. meni je to blesavo.
McPingvin_v2.0
26-07-2007, 16:23
gg, samo je fora što ja tu wikipediju dajem kao dokaz jerbo mi se neda guglat. mislio sam nešto PORED wikija, jerbo ja sad to mogu editirati pa da ispadne da je on doktor nauka i direktni potomak isusa krista.
;)
niti jedan ozbiljan znanstvenik ne prihvaća njegove teorije. sad kome ćeš vjerovati amateru ili PRAVIM arheolozima
McPingvin_v2.0
26-07-2007, 16:41
ozbiljni znanstvenici mi ništa uživotu ne znače.
kao što i preferiram amaterski porn :)
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.