Pogledaj cijelu verziju : Pregrijavanje grafičke (HD 7850 2 GB)
Duke of Earl
19-06-2013, 12:37
Daklem uzeo sam novu konfiguraciju pred 2 mjeseca, kućište je chieftecovo big tower, jedan 120 mm ventilator koji izvlači vrući zrak van na stražnjoj strani i to je to. I išao sam sad iz znatiželje gledat temperature grafe s GPU-Z jer sam primjetio neka usporavanja u igrama i divljačka ubrzavanja ventilatora nakon 10 min igre. Uzeo sam ovu recenziju za usporedbu:
http://www.legitreviews.com/article/2048/11/
Testiraju u sobi na 26 C, kod mene je sad negdje 30 tak da tu nije velika razlika, i njima u idle modu grafa radi na 32 C pri vrtnji ventilatora od 20 %, pa sam i ja u ATI control panelu manualno lockao vent na 20 % i primjetio da meni radi na 50 C (kod gledanja nečega na jutubu skoči na 60 C, 50 C s ventom na 50 %) . U igrama i benchmarkovima je njima vent na 80 % i temperature su 66/74 C, dok je kod mene pri igranju npr. Alan Wakea, temperatura +/- 90 C skoro cijelo vrijeme, a vent. sam manualno lockao na 95 %.
Nove benchmarkove i stress testove ne želim ni pokušavat radit, jer mi se Metro 2033 ruši i gasi monitor nakon par minuta igre zbog temperatura očito, s obzirom na grafičku intenzivnost igre.
Mislio sam da je možda do tog što nemam onaj mali 90 mm vent koji bi puhao u grafu, ali opet, čitajući po forumima gdje ljudima Battlefield 3 na Ultra komotno radi na 65-70 C, a vent im nije ni na 100 %, i sudeći po ovom testu gdje ni oni ne koriste eksterne ventove, nešto mi tu ipak smrdi i strah me sad uopće igrat nešto.
Nemoguće da je prašina jer se nebi kroz 2 mjeseca sve tak brzo moglo zagušit, problemi s driverima isto ne jer sam instalirao nove Win 7 prije par dana i stavio svježi 13.6 beta, jedino mi pada na pamet da je možda tvornička greška s termalnom pastom ili nešto u tom stilu. Nisam siguran jel da otvaram grafu i sam ju idem čistit i mjenjat, jer ću izgubit garanciju i još možda sjebat nešto, a opet neznam jel je mogu u servis nosit na osnovu ovih svojih razmatranja :(
cham3leon
19-06-2013, 14:37
Jel XFX možda?
jedino mi pada na pamet da je možda tvornička greška s termalnom pastom ili nešto u tom stilu. Nisam siguran jel da otvaram grafu i sam ju idem čistit i mjenjat, jer ću izgubit garanciju i još možda sjebat nešto, a opet neznam jel je mogu u servis nosit na osnovu ovih svojih razmatranja :(
Meni se dogodilo ovo, ali sam sam promijenio termalnu pastu jer mi se nije dalo gnjaviti sa servisom i bog te pitaj koliko čekati. Možeš ju odnijeti na servis bez brige i samo kaži da se pregrijava.
yup,raskopaj karticu i pastu zamjeni prvo.Pogled ispod baze hladnjaka bi ti mogao dati odgovor na sva pitanja.
Inace,drago mi je vidjet da ima pametnih ljudi ovdje.
marijanovic
19-06-2013, 15:16
U 2 mjeseca se itekako stigne grafička zapuniti prljavštinom.
Ne rastavljaj jer tako gubiš jamstvo, a kartica ti vjerojatno ima barem 2 godine jamstva. Samo ju dobro očisti, npr ispuši kompresorom (ali da se vent ne vrti).
Samo 1 vent na kućištu je svakako premalo za pristojno hlađenje. Pokušaj to srediti.
I da, provjeri temperature procesora a ne grafičke jer grafa se ne bi crashala na npr 95°C.
Iako, to jpoj nije normalna temperatura.
Sredi si protok zraka u kućištu.
Duke of Earl
19-06-2013, 15:49
Mislim da se i nije baš napunila prašinom pošto nemam ventova koji upuhuju zrak izvana. Svejedno ću je izvadit danas i vidit kakva je situacija.
CPU je na ledenim temperaturama, montiran je Coolermaster Hyper TX3 na njega.
Jel XFX možda?
Je. Do ovog novog kompa sam imao XFX 6800 GT 5 godina i bio sam super zadovoljan s njom, al očito su se malo pokvarili.
Ja isto sumnjam da se nakupilo nešto prašine u 2 mjeseca, ako i je, nedovoljno da toliko ujebe performanse hlađenja. Ako nemaš naljepnicu koja se pokida skidanjem coolera, ne brini oko garancije, samo pazi da ne oštetiš šarafiće (uzmi šarafnciger baš za njih) i to je to. Očisti proc i bazu coolera sa vatom i alkoholom, možeš preći i sa čistom gumicom za olovku prije nanosa nove paste. A sa štapičem za uha očistiš ono paste što se razlilo oko procesora.
Kupi si neku pastu koja ne vodi struju i namaži to kak spada. Bitno je samo da ne vodi pošto je stavljanje coolera malo kompliciranije nego kod stavljanja na CPU, pa se zna desiti da razmažeš pastu i okolo proca ma koliko bio utreniran. Dovoljno da ne pogodiš rupe od prve i moraš micati cooler simo tamo, razmazao si pastu po svuda. Sloj mora biti tanak, koliko ovisi o bazi coolera, to moraš procijeniti kad vidiš kak izgleda.
I pošto imaš masivno kućište, probaj napraviti propuh sa još jednim ili dva venta, najveći što kućište podržava. Čak nebi bio loš i neki "custom mod" da staviš vent koji puše drito u ventove od grafe, pa da imaju lakši pristup svježem zraku. A propuh radiš tak da ti je ispuh odzada, a upuh sa prednje strane kućišta. Na ventilatoru imaš strelicu koja pokazuje smjer puhanja.
Nikad ne ispuhuj komponente kompresorom, samim time sto se u zraku koji ispuhuje nalaze voda i ulje.
mravojed20
19-06-2013, 16:21
Ah ljetne noćne more s kompjuterima.
Svaka čast ako ti termalna pasta spusti tempereturu grafe za 30 stupnjeva, iako se meni čini da je stvar u lošem hlađenju grafe i cijelog sustava.
Bježite od XFX grafi...
Još bi se to čudo trebalo strašno malo grijati i imati nisku potrošnju, a u 2 mjeseca ti se ne može skupiti toliko prašine da ti pokrije vent il neš, osim ako ne živiš u stanu di ti je sve puno tepiha i komp služi kao usisavač.
Meni nakon godinu dana bude previše prašine, onda ispušem sve to van, ali i to je jer držim komp otvoren jer hlađenja nemam na ovoj kanti.
Aj javi baš me zanima kakvo je stanje.
I da, najbolje nosit njima, imaš garanaciju, ne zajebavaj se s novom grafom :D
@Carp...
Kompresor je zakon za komponente, ali da, nije svaki kompresor dobar :D Najbolji su oni mali kakvi se koriste za airbrush i sl.
@Mravojed...
Loše nanesena pasta čuda radi. Razlika između dobre i loše paste, a da su obje dobro nanesene, nije velika. Ali razlika između dobro i krivo nanesene je druga stvar :D Neka ti kontakt između baze i coolera nije "zvakuumiran", u tom zračnom čepu se razviju ogromne temperature pošto ona nema kamo.
Ah ljetne noćne more s kompjuterima.
Svaka čast ako ti termalna pasta spusti tempereturu grafe za 30 stupnjeva, iako se meni čini da je stvar u lošem hlađenju grafe i cijelog sustava.
Kupim grafu - stavim u komp - 95 stupnjeva u Crysisu.
Rastavim grafu - promijenim termalnu pastu - 65 stupnjeva u Crysisu.
Moguće je.
Duke of Earl
19-06-2013, 17:29
Evo otvorio sam ju bio i situacija je ovakva: jebem im "Ghost Thermal No Dust" tehnologiju jer sam preko kućišta grafe sa čačkalicom izvukao ogroman grumen prašine iz onih rebara, ali svejedno nije baš puno pomoglo. U idle modu s ventom na 30 % temp. je sad oko 45 C, a kod Alan Wakea je pala na 85 C pri 90 % vrtnje venta, znači 5 C poboljšanja, što je i dalje jebeno previše.
Nemogu sam mijenjat pastu zato jel na šerafima imam one void warranty naljepnice, a trenutno ni nemogu nosit na servis jer mi trebaju komp i internet, a ovi će to vjerojatno tjedan dana popravljat. Tak da ću izbjegavat grafički intenzivnije igre i odnijet ću je u servis da oni zamjene pastu za koji tjedan.
I koje su uopće normalne temp. za CPU ? Išao sam i to provjerit opet za svaki slučaj, u idle modu je na 28 C, u igri na 38 C max., to ok pretpostavljam ?
Za CPU ne brini. A grafa sa boljim hlađenjem Idlea oko 30-ak celzija, Loada oko 60-ak celzija. Sa stock hlađenjem je kojih 10-15 celzija više. Ovih 85 celzija što dobiješ je puno previše iako je još uvijek u granici onoga što grafa može izgurati, ali definitivno nije zdrava temperatura.
Duke of Earl
19-06-2013, 17:38
Uzmi u obzir da Wake nije grafički najintenzijivnija igra koju sam mogao testirati, na Metrou sam siguran da raste do 100 C, ali ne želim pokušavati.
Bolje ne, šteta ju je skuriti. Reci u servisu da se pregrijava i napomeni da imaš dobro rashlađeno kućište tak da ti nemaju kaj pametovati. Šteta što ti matična nema integriranu grafu, rijetko kad treba, ali dobro dođe u ovakvim situacijama :( Možda imaš od starog kompa grafu pa da privremeno staviš nutra?
PS: Očisti je dobro od prašine prije servisa, usisavač koliko možeš i puhni (bez sline) par puta ako treba...
Duke of Earl
19-06-2013, 17:48
PS: Očisti je dobro od prašine prije servisa, usisavač koliko možeš i puhni (bez sline) par puta ako treba...
Ma lagano ju je počistit od prašine čak i bez skidanja onog kućišta, bar jedna dobra stvar :D
cham3leon
19-06-2013, 18:06
Isto imam XFX smeće i trenutno se pregrijava u idleu na 86 stupnjeva. Ne znam kako ventilator radi, ne čuje ga se koliko bi trebalo, a ne mogu namjestit ručno brzinu jer je AMD vision center odlučio ne radit, reinstalacija ne pomaže, jedino da idem potpuno brisat drivere i sve od nule instalirat ali ne da mi se. Uglavnom, mislim da će iduća grafička biti nVidia.
Misliš da se kod nVidie ne može zalomiti primjerak koji ima problema sa hlađenjem? nVidia je poznatija po problemima sa hlađenjem nego AMD.
Also, usisavac je jos gora solucija od kompresora.
Neven <R>
20-06-2013, 12:36
Ja imam VTX za kojeg su mi ljudi govorili da je smeće pa evo 35°C u idleu 8)
cham3leon
20-06-2013, 12:45
Ja imam VTX za kojeg su mi ljudi govorili da je smeće pa evo 35°C u idleu 8)
Dafuq???
Evo, danas počistio grafičku sa svih strana kistom i usisavačem, sad opet idlea na "samo" 74°. Očito će trebat rastavljat taj kiler i mijenjat termalnu pastu, a to mi ne pada na pamet, bar ne do kraja ljeta.
marijanovic
20-06-2013, 12:47
Jesi probao promijeniti grafički driver? nedavno je bio jedan što je tak opako temperature dizao...
Ne kaki, usisavač je gg, samo moraš paziti kaj radiš i u oba slučaja držati vent dok saugaš ili ispuhuješ.
cham3leon
20-06-2013, 14:04
Drivere bih trebao potpuno nanovo instalirat jer je cijeli Vision Center sjeban i nema opcija za kontrolu brzine ventilatora, očitanje topline, niti ništa vezano za grafičku. Al doduše, nije da je grafa baš i u nekoj poziciji gdje se ne bi grijala. Imam dosta slab cable management, nemam intake ventić, samo jedan ispušni (80mm), a grafa je odijeljena za par milimetara od firewire kartice, mada joj ova ne pokriva ventilator ili nešto. Ali opet, nije se prije baš toliko grijala.
marijanovic
20-06-2013, 14:13
Uninstall drivera (iz one stavke u control panelu), restart u safe mode, čišćenje ostataka putem Driver Cleanera ili Driver Fusiona (nekadašnji Driver Sweeper), restart u normalne Windowse, instalacija najnovijeg drivera s sites.amd.com.
Ne kaki, usisavač je gg, samo moraš paziti kaj radiš i u oba slučaja držati vent dok saugaš ili ispuhuješ.
It’s bad to clean the inside of your computer with a vacuum cleaner because vacuuming creates a large static build up that could (and most likely will) discharge into the sensitive electronics inside your computer case
Moj brat je to naucio na tezi nacin.
Ja nisam još u 15 godina koliko čistim sa njime naučio.
Sporo učiš, ali doći će i tvoje vrime. :evil:
cham3leon
20-06-2013, 18:06
I kako ćeš onda ako ne ni usisivačem ni kompresorom? Neki tok zraka moraš stvorit da povučeš van prašinu, nećeš valjda sa slamčicom ručno vaditi komade prašine iz rebara hladnjaka?
mravojed20
20-06-2013, 20:57
Ja s običnim fenom.
Iznesem na balkon komp, pogotovo ako je malo hladnije i bura, i onda s fenom na hladno pušem di treba, napajanje, proc, grafa, matična, evo 2-3 puta već cijeli komp tako nije niš bilo.
S tim da one velike komade prašine iz grafe vadim ručno čačkalicom za zube npr :D
Samo pazim da s tim fenom ful kratko i nakoso pušem i dobro je.
Usisavač ne može usisat sve šta treba, ali fen može otpuhati i onu sitnijiu prašinu.
marijanovic
20-06-2013, 20:59
Ne valja ni onaj kompresirani zrak, bilo je slučajeva da rasprši vlage ili da se vlaga kondenzira na komponentama jer kompresirani zrak bude previše hladan.
Milijuni čiste kompresorom ili usisavačem, ne žali ih se baš nešt puno da su strgali...
Fen je grozan AKO ima ioniziranje zraka. Instant spaljivanje komponenti takoreći.
Ja nisam lijen. Rastavim cijelu masinu i fino sa tariguzom i stapicima za usi dio po dio cistim i nemam nikakvih problema,usput i pastu promjenim.
Kak izgleda grafička. Da sliku s googla.
Duke of Earl
21-06-2013, 18:08
http://www.legitreviews.com/images/reviews/2048/xfx-7850-core.jpg
http://www.ozeros.com/wp-content/uploads/2012/07/XFX-HD7850.jpg
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.