Pogledaj cijelu verziju : Brzine SSD-a
Koja je caka sa ovim deklariranim brzinama SSD diskova? Npr. R/W = 525/500 MB/s... su brzine zbilja toliko astronomske ili postoji neki marketinški trik?
Malo gledam kaj pametnoga ima, po cijeni i specifikacijama mi se ovi sviđaju:
1) OCZ Agility 3 90 GB (http://www.links.hr/?naziv=ssd-90-0-gb-ocz-agility-3-agt3-25sat3-90g-sata3-2-5-mlc-chip-maks-do-525-500-mb-s&option=artikl&id_kategorija=0514&id_artikl=051.400.154)
2) OCZ Agility 3 120 GB (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_319&products_id=10125)
3) OCZ Vertex 3 120 GB (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_319&products_id=10042)
Svi su SATA3 i imaju vanzemaljske brzine, pa me zanima jel zbilja tak kak piše ili je to mjereno u nekim extremnim uvjetima :D Također čitam da OCZ i nema baš bajnu kvalitetu, no nitko ne daje konkretan primjer zašto... Ima masu garancije, isto svemirski broj radnih sati itd. U čemu je problem?
Niko Bellic
30-10-2012, 18:21
Kod SSD-a ti je problem s reklamacijom. Rijetkim sretnicima on totalno crkne i češće se događa da te "zafrkava" povremeno, pa postoji velika šansa da takav SSD u servisu kod reklamacije radi normalno, a kad ga odneseš doma opet zajebava.
Svi aktualni modeli su dovoljno brzi i radije gledaj pouzdanost. Odi na Newegg i gledaj koliko su ljudi zadovoljni s pojedinim modelom. Ja imam Intel 330 i super sam zadovoljan. Nisam htio tražiti dlaku u jajetu i odabrao sam provjerenu stvar.
Koliko ja znam OCZ je u samom vrhu što se ponude tiče. Evo u zadnjem bugu je baš bila recenzija SSD-ova od 120+ GB i Vertex 3 je uzeo Best buy, a Vertex 4 Grand Prix nagradu.
marijanovic
30-10-2012, 21:31
OCZ SSD-ovi serije 3 (Agility 3, Vertex 3) su u samom vrhu po vraćanju na servis. Kvarljivi su i OCZ za njih malo malo pa izbaci novi firmver (koji često traži ssd clean format).
Moja preporuka su ti Samsung SSD-ovi (npr serija 830) i Intel 330, evemtualno ako možeš priuštiti 520. Navodno su ok i OCZ serije 4 (npr Vertex 4).
A što se brzina tiče; kvaka je da mora biti super dobar kontroler na ploči kako bi imao te brzine. Al opet, ssd od 100/60 brži je od hdd s 140/100 jer ono što daje brzinu je vrijeme pristupa podatcima.
Uff, skupi su ti Intelovi i Samsungovi SSDi :( Znači nema kvalitete bez bankrota.
Vi koji imate SSD, ruku na srce, da li se osjeti kakva razlika u igrama ili sustavu? Ako je razlika minorna, onda odustajem kompletno od toga. Zbog igri i sustava sam ga i mislio uzeti, treba mi cca 25-30GB za sustav i programe, a 60-ak GB mi je dosta za igre. Tak da model od 90GB je OK, ovi od 60-64GB su mi pre mali.
šcer od SAVE BAĆIĆA
30-10-2012, 22:18
Dobro ga je imati ali možeš i bez toga .Osobno nakon SSD-a povratka na staro nema .Sada su barem jeftini .Uzmi ovaj (http://www.protis.hr/products/details/kingston-ssdnow-v200-series-solid-state-drive-25-sata-iii600-6-gbs--90-gb--svp200s37a90g/63253)Si guštaj .
marijanovic
30-10-2012, 22:27
Ja nemam SSD al ga planiram imati uskoro. I mogu ti reći neke osnovne prednosti ssd-a: boot time znatno kraći, shutdown isto, resume iz standby-a osjetno brži, instant pokretanje aplikacija, instant instaliranje (na ssd), instant otvaranje novih tabova u browseru, ako je igra instalirana na SSD instant pokretanje loadinzi i slično, nepostojeće vrijeme čekanja na išta - nazovimo to sve skupa jednostavno "puno odzivniji sustav".
Sex... Nego kakav je ovaj Kingston, taj brand spada u budget klasu i nekako mi je nepojmljivo da je kvalitetniji od OCZ-a koji ipak mora stajati iza svog imena, a opet je žnj kako kažete.
marijanovic
30-10-2012, 23:07
Kingston je tu negdje s OCZ-om.
Gle Samsung sve komponente SSD-a pravi sam. Intel većinu. Drugi su raznorazni miksevi.
Budem još razmislio malo, čini mi se da su još uvijek pre skupi za toliko male kapacitete. A i vrlo vjerojatno moram mijenjati matičnu pošto imam prastaro budget govno, a to poteže za sobom i DD3 memoriju :(
Nego, baš gledam ove filmiće, brutalno :D
6jsHpNkDQn0
VROCUrNeeZU
ursoUUbM1aM
marijanovic
31-10-2012, 00:35
Nah, hoće li ti se Win8 bootati 35 ili 15 sekundi nije ono što je bitno. Glavno je brzina u radu općenito.
A gle, ako ti ploča nema SATA-III konektore već SATA-II jedino što ćeš imati je umjesto brzine 500/450 npr 225/200. Malo vrijeme pristupa, trim podrška, AHCI - sve je i dalje pristupno.
Dakle uzmeš SSD, a jednom kad nadogradiš platformu dobit ćeš i nešto veće brzine čitanja/pisanja.
Edit
Poslušaj ovog azijata (indijci su azijati, zar ne?):
08EEzEE4 ... re=related (08EEzEE4DD4&feature=related)
Čovjek mudro zbori... xD
U prvom i trećem videu nije samo boot, prvi je stres test, treći ima par testića odazivnosti. Sve u svemu, jebena razlika.
PS: Indijac ima pre dobar naglasak :D
Ja sam godinu dana na Corsu Force 3 serije od 90Gb i mogu samo reci da se isplati .
Brzi boot je meh , nebito , ali ono kaj me odusevljava kada se komp upali za tih cca 20sec je to da je upaljen , sve kaj je u active baru je upaljeno , widgeti su upaljeni , neznam kak da to kazem , nije samo usel u win nego je i sve dignuto iste sekunde kada se pojavi home screen od win . A to je kada se naviknes na to toliko cute da pizdis cim palis bilo koji drugi komp :D
Sve kaj je instalirano na ssd se dize doslovno odmah , imas vise filing rada na high end mobu nego na kompu , nema dileja , cekanja , sve je tute i odmah .
Tak da sam se ja preporodil i preporucam svakom da ako ima para da si pikne jednog :D
IGoR_2803
31-10-2012, 09:05
mogu samo potvrditi ezavov post... Stavio sam ssd pred kojih par tjedana i više povratka na staro nema... boot je brži ali to uopće nije važno jer komp ionako rijetko full gasim, većinom ide u sleep.. međutim, pokretanje raznih aplikacija itd je puno brže nego ranije... za ilustraciju, na ovom istom kompu, ranije kad bih pokrenuo photoshop cs5 ili cs6, trebalo bi mu 15ak sekundi da se u potpunosti otvori i da se može koristiti... sad mu treba 3, 4 sekunde.
ista stvar s nekim igrama. Konkretno mogu govoriti o Diablu 3. Kad sam ga imao instaliranog na HDDu, prvih minutu, dvije u igri bi trzuckao konstantno, a tek nakon tog vremena bi se normalizirao iako bi i kasnije znao zatrzati zbog čitanja s diska... Sad toga nema.
u svakom slučaju, meni je to jedno od boljih kupovina u zadnje vrijeme što se tiče kompa...
Niko Bellic
31-10-2012, 10:11
Ne znam za vas, ali ja sam SSD prebacio u laptop (di fakat čini enormnu razliku) i odustao od korištenja SSD-a u kompu dok ne budem mogao piknuti model od bar 240/256 gigi.
SSD vidim kao dobro rješenje samo ako je dovoljno velik da sve ono čemu redovno pristupaš imaš na njemu + cca 25% lufta. Also, veći SSD-ovi su u pravilu brži i duže traju od manjih.
Fino, hvala na feedbacku, jos ste me vise narajcali :D Igore, kojega si ti kupio?
@Niko, ja imam istovremeno snimljeno max 3-4 igre. Posto nebi radio particiju za igre vec bi sve imao na C, dovoljno mi je 20-ak GB za sistem i programe i ostalo za Steam... tak da vec sa 90GB imam dovoljno mjesta za sve + rezerva. Ali radje bi uzeo 120GB pa sam miran.
Jel mislite da treba raditi D particiju za Steam kao na HDDu ili je bolje sve na C posto nema fragmentacije kao na HDDu i sl.?
Niko Bellic
31-10-2012, 12:43
Po meni je boljše ne radit patricije na SSD-u. Bar ja ne bi i nisam. Gledaj na SSD kao na RAM. Da li bi radije imao jedan keks od 8 gigi ili 2 od 4 gige?
Kostolomac
31-10-2012, 13:21
2 od 4 pa u DC :P
IGoR_2803
31-10-2012, 13:22
Ne znam za vas, ali ja sam SSD prebacio u laptop (di fakat čini enormnu razliku) i odustao od korištenja SSD-a u kompu dok ne budem mogao piknuti model od bar 240/256 gigi.
SSD vidim kao dobro rješenje samo ako je dovoljno velik da sve ono čemu redovno pristupaš imaš na njemu + cca 25% lufta. Also, veći SSD-ovi su u pravilu brži i duže traju od manjih.
pa pobogu kaj bi trebao imati na ssdu? imam instaliran OS, aplikacije koje svakodnevno koristim (browseri, office, photoshop, razni playeri i sl.) i 1 ili 2 igre... i još uvijek imam pola diska slobodno (od 128 GB)...
za sve ostalo imam 4 hdd-a za storage + 1 eksterni od 2 TB...
Drito...
Nego, nisi rekao kojega si kupio, a tražilica mi ne radi (valja zbog skina koji koristim) :D
Niko Bellic
31-10-2012, 15:21
Koliko me sjećanje vara, Igor je kupio Vertex 4 by OCtotheZ.
IGoR_2803
03-11-2012, 17:02
Koliko me sjećanje vara, Igor je kupio Vertex 4 by OCtotheZ.
upravo tako.. OCZ Vertex 4 128 GB... inače sam htio uzeti Samsunga 830 series, ali ga nigdje nije bilo, a nije mi se dalo čekati... :(
Našao sam pre dobru stranicu, možda još kome pomogne...
SSD Database (http://www.johnnylucky.org/data-storage/ssd-database.html)
Popis svih SSD-a, koji kontroler koriste, kakav tip flash memorije koriste i linkovi na recenzije... fenomenalno! :pray:
Baš sam se prebacio u istraživački mode, čitam razne recenzije i dojmove... Generalno, ok je izbjegavati Sandforce kontrolere i asinkronu memoriju. Tak da Aglity serija otpada pošto ima oboje :D Vertex serija je OK, četvorka čitam da rula i uglavnom su svi zadovoljni njome. Uz to, dosta je hvaljen Crucial M4 i Samsung, te Intel zbog boljih sandforce drivera od konkurencije.
Tak da na kraju qurac od ovce, Vertex 4 je znači dno od kuda valja krenuti, eventualno Vertex 3... ali četvorka košta gotovo 1000 kuna :( Računao sam 600-750 kuna, tak da je ovo popriličan skok :( Imam vremena do Božića još razmisliti da li se "isplati" ulupati toliku lovu u to...
Sad vidim u detalje zasto je moj OCZ Agility 3 60GB bio najjeftiniji SSD u ducanu. :roll:
Niko Bellic
03-11-2012, 19:11
Našao sam pre dobru stranicu, možda još kome pomogne...
SSD Database (http://www.johnnylucky.org/data-storage/ssd-database.html)
Popis svih SSD-a, koji kontroler koriste, kakav tip flash memorije koriste i linkovi na recenzije... fenomenalno! :pray:
Baš sam se prebacio u istraživački mode, čitam razne recenzije i dojmove... Generalno, ok je izbjegavati Sandforce kontrolere i asinkronu memoriju. Tak da Aglity serija otpada pošto ima oboje :D Vertex serija je OK, četvorka čitam da rula i uglavnom su svi zadovoljni njome. Uz to, dosta je hvaljen Crucial M4 i Samsung, te Intel zbog boljih sandforce drivera od konkurencije.
Tak da na kraju qurac od ovce, Vertex 4 je znači dno od kuda valja krenuti, eventualno Vertex 3... ali četvorka košta gotovo 1000 kuna :( Računao sam 600-750 kuna, tak da je ovo popriličan skok :( Imam vremena do Božića još razmisliti da li se "isplati" ulupati toliku lovu u to...
Zar tvoji u familiji ne koriste Diners? Fino si uzmeš OVO (http://www.links.hr/?naziv=ssd-120-0-gb-intel-series-330-ssdsc2ct120a3k5-sata3-2-5-mlc-chip-maks-do-520-485-mb-s&option=artikl&id_kategorija=0514&id_artikl=051.400.165)Sna 12 rata i miran. Zaboravi OCZ. Ne treba ti to u životu.
Mom OCZu ne fali nista.Kada sam instalirao Windows ispocetka je bilo sitnih problema,ali evo vec neko vrijeme,da pokucam,radi ko beba.
Niko Bellic
03-11-2012, 21:48
Imaš sreće. Kod OCZ-a nije stvar imaš li problema, nego kad ćeš ih imati.
@Niko, jebo me pas nisam uopće razmišljao da bi mogao na karticu nekaj takvoga kupiti :D 75kn mjesečno, LOL :D
Jel ima onda još koji bolji od tog Intela? Serija 330 vs 520?
Razzarach
03-11-2012, 22:38
Čuo sam da 520, ali nisam 100% siguran.
Ono noviji su pa je logično xD
Eto, malo sam gledao Intel 330 vs 520 vs Samsung 830... Generalno svi navijaju za Samsung 830 pošto se pokazao kao najkvalitetniji SSD do sada, no sa druge strane svi su pre zadovoljni sa Intelovim SandForce FW-om pošto posao odrade kako spada dok OCZ brza i radi greške u samom firmwareu. No opet sa treće strane OCZ Vertex 4 ne koristi problematični SandForce, ali koliko čitam po internetovima, ljudi im jednostavno ne vjeruju zbog fijaska sa Agility 3 i Vertex 3 te na niže modelima (sandforce)...
EDIT:
Lol, do sada je Intel 330 bio dostupan u ZG-u, a sada ga nema nigdje :( Tko ga kupio u subotu iza 23h :(
Niko Bellic
04-11-2012, 00:44
Intel 520 ti je odličan. Meni najbolji SSD. Prije su bili brutalno skupi, ali sad su malo pale cijene. Samsung je isto dobar, ali u mojim očima, Intel je too-big-to-fail i zato sam izabrao Intel 330. Nekako sumnjam da bi si Intel dozvolio da izbaci loš proizvod.
FaTaL_mRkvA
04-11-2012, 22:16
Kad smo vec kod SSD-ova, posto razmisljam o kupnji, koliko bi se isplatilo uzimati neki SSD, npr. OVAJ (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_319&products_id=10082)Ssa mojom konfiguracijom iz siga?
Da li je taj SSD kompatibilan, da li ću dobiti njegove pune performanse sa svojom konfiguracijom i da li postoji neki bolji za otprilike tu cijenu, ili manju cijenu? Ili malo vecu cijenu a da je puno bolji.
Nije bitan proizvođač ni ništa jer se ne razumijem previše u to. Hvala.
Niko Bellic
04-11-2012, 22:54
Meni je taj superiška. Definitivno prvi izbor da kupujem SSD. Jeftinija alternativa ti je Intel 330, ali navodno su svi rasprodani. Pitam se zašto...
marijanovic
04-11-2012, 23:08
FaTaL_mRkvA, dobar izbor. :)
Nije tesko napraviti dobar izbor kad imas kinte. :D
Naginjem prema Samsung 830 za sada, što više čitam, to više vidim ljudi koji preporučuju njega iznad Intela. No tko zna, možda i ja uzmem Intel 520 :D
Kupiti ću ga za cca tjedan dana... sutra počinjem raditi web stranicu jednoj firmi i za to će mi trebati cca 3 dana vremena, a zarada za par takvih SSD-a :D Imam vremena još malo razmišljati, samo da ne ponestane zaliha do tada.
PS: 330 je opet dostupan, bio je nedostupan samo jučer u ponoć, wtf!?
EDIT: LOLD :D
http://i184.photobucket.com/albums/x147/Nebor/WP_000658.jpg
FaTaL_mRkvA
05-11-2012, 16:09
:pray: :pray: za sliku :D
Sad ću još vidit SSD ili monitor, što kupujem. Hvala na podršci za 520 :D
marijanovic
05-11-2012, 18:02
Ako imaš neki monitor rezolucije prosječnog mobitela (recimo nor 17", 18", 19" 1024x768 ili 1366x768) onda ti je definitivno prioritet monitor.
Baš, bez SSD-a se može, dok ti monitor treba biti kvalitetan pošto preko njega i ostale periferije doživljavaš ono što komp nudi...
Imaš 23,6" Dell sa IPS matricom za svega 1500 kuna, ako je išta ikad bilo best buy, onda je to to...
marijanovic
05-11-2012, 18:12
Ma ima sada IPS monitora od LG-a i Philipsa 23,6" dijagonale za 1200+ Kn.
Imam ovaj šrot od matične - http://www.gigabyte.com/products/produc ... id=2982#ov (http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2982#ov)
Da li mogu samo prebaciti sve u AHCI mode i poslužiti se sa generičkim AHCI driverima koji dolaze sa Win7 ili moram instalirati neke third party drivere?
I da, pomalo sam razočaran... čitam da na tom govnu od matične ljudima SSD-e prepoznaje u SATA 1,5G modu :( Znači još u pola sporije nego SATA2 :| Imate kakvu preporuku za jeftinu AM3 (Phenom II x4 955) matičnu sa SATA 3?
marijanovic
06-11-2012, 01:21
Evo ti ploče kakvu tražiš:
http://www.adm.hr/product_info.php?cPat ... s_id=11522 (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_355&products_id=11522)
ili npr ova: http://www.adm.hr/product_info.php?cPat ... s_id=11837 (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_355&products_id=11837)
Možeš prebaciti u AHCI i koristiti AHCI driver od Microsofta bez problema.
No moja preporuka ti je da ipak instaliraš redovito kako izađu AMD-ove čipset drivere (sadrže i AHCI).
Link je: http://support.amd.com/us/gpudownload/w ... ndows.aspx (http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/raid_windows.aspx)
Samo čudi me da ne koristiš već AHCI, pa od toga profitiraju i mehanički diskovi.
Hvala na linkovima i infou!
Bum prvo vidio kako će SSD raditi na ovoj ploči pošto mi je žao dati još i 650-750kn za MBO+RAM kad mi zamišljeni pravac kod buduće konfe uopće ne vodi prema AMD-u. Najrađe bi prešao na Ivy, ali taj sport mi se nikako ne isplati kad ovaj Phenom i HD6850 još uvijek doslovno jedu igre :(
IGoR_2803
06-11-2012, 08:05
Bum prvo vidio kako će SSD raditi na ovoj ploči pošto mi je žao dati još i 650-750kn za MBO+RAM kad mi zamišljeni pravac kod buduće konfe uopće ne vodi prema AMD-u. Najrađe bi prešao na Ivy, ali taj sport mi se nikako ne isplati kad ovaj Phenom i HD6850 još uvijek doslovno jedu igre :(
probaj crysis 3 alphu na max detaljima pa ćeš vidjeti kak jede... :D
šalim se, imam sličnu konfu i 90% igara radi besprijekorno na max detaljima... a za crysis 3 mi i ovako puca prozor...
Niko Bellic
06-11-2012, 10:36
Gle, Bartuc, shvati, napokon, da, je, kod, SSD-a, glavno, primjetno, poboljšanje, brzina, pristupa, podatcima. Brzina, čitanja, i, brzina, zapisivanja, nije, toliko, bitna, jer, ne, zapisuješ, svakodnevno, toliku, količinu, podataka, da, bi, išta, posebno, profitirao, od, toga, da, ti, taj, SSD, radi, na, full, speed. Svakodnevne, radnje, na, računalu, zapisuju, jako, malo, na, SSD, a, učitavanja, gotovo, nikada, nisu, toliko, velika, da, bi, razlika, bila, bitna, i, jako, primjetna. Noviji, "brži", SSD, ljudi, uzimaju, prvenstveno, zbog, novije, i, bolje, tehnologije, izrade, koja, za, cilj, ima, to, da, poveća, trajnost, i, pouzdanost.
AHCI mod nije nužno aktivirati, jer on dosta uspori boot time u odnosu na native IDE mod, a brzina koju time dobiješ je neprimjetna. Mnogi mehanički diskovi čudno rade u AHCI modu i kod kombinacije SSD-a i mehaničkog diska ljudi često zbog toga ostave native IDE, odnosno samo piknu SSD na slobodni SATA port i ne zamaraju se sa brojkama. Da ti sad dam dva ista računala u kojima je isti SSD, jedini način na koji bi skužio gdje je AHCI, a gdje native IDE je dulji boot time kod onog računala koje je spojeno u AHCI modu na SATA II kontroler. Da su oba upaljena ne bi skužio razliku. Ovo vrijedi za SATA II ploče i AMD chipset, SATA III ili SATA III na Intel ploči je skroz druga priča, ali i tad su razlike jedva primjetne i "skužiš ih" (placebo) samo ako znaš za njih.
Ukratko, ne zamaraj se sa glupostima. Samo trošiš život uludo. Imam na ploči AMD 790X chipset i SB750, a SSD je Intel 330 Series i ne pričam napamet, jer sam bio znatiželjan i isprobavao sve kombinacije.
Gle, Bartuc, shvati, napokon, da, je, kod, SSD-a, glavno, primjetno, poboljšanje, brzina, pristupa, podatcima. Brzina, čitanja, i, brzina, zapisivanja, nije, toliko, bitna, jer, ne, zapisuješ, svakodnevno, toliku, količinu, podataka, da, bi, išta, posebno, profitirao, od, toga, da, ti, taj, SSD, radi, na, full, speed. Svakodnevne, radnje, na, računalu, zapisuju, jako, malo, na, SSD, a, učitavanja, gotovo, nikada, nisu, toliko, velika, da, bi, razlika, bila, bitna, i, jako, primjetna. Noviji, "brži", SSD, ljudi, uzimaju, prvenstveno, zbog, novije, i, bolje, tehnologije, izrade, koja, za, cilj, ima, to, da, poveća, trajnost, i, pouzdanost.
AHCI mod nije nužno aktivirati, jer on dosta uspori boot time u odnosu na native IDE mod, a brzina koju time dobiješ je neprimjetna. Mnogi mehanički diskovi čudno rade u AHCI modu i kod kombinacije SSD-a i mehaničkog diska ljudi često zbog toga ostave native IDE, odnosno samo piknu SSD na slobodni SATA port i ne zamaraju se sa brojkama. Da ti sad dam dva ista računala u kojima je isti SSD, jedini način na koji bi skužio gdje je AHCI, a gdje native IDE je dulji boot time kod onog računala koje je spojeno u AHCI modu na SATA II kontroler. Da su oba upaljena ne bi skužio razliku. Ovo vrijedi za SATA II ploče i AMD chipset, SATA III ili SATA III na Intel ploči je skroz druga priča, ali i tad su razlike jedva primjetne i "skužiš ih" (placebo) samo ako znaš za njih.
Ukratko, ne zamaraj se sa glupostima. Samo trošiš život uludo. Imam na ploči AMD 790X chipset i SB750, a SSD je Intel 330 Series i ne pričam napamet, jer sam bio znatiželjan i isprobavao sve kombinacije.
+1
Bas sam mu htio reci "pikni i vozi"
A i Marijanovic je isto to rekao ali je ovaj opet tvrdoglav :D
marijanovic
06-11-2012, 11:35
Zanimljivo, ja s AHCI imam i kraci boot time i vece brzine citanja/pisanja. Da nisi ti palio AHCI na sustavu s vec instaliranim OS-om (u ide modu)? Mislim to bi objasnilo usporavanje...
Niko Bellic
06-11-2012, 12:38
Svaki put clean install. Razlika je bila u čekanju da se pri podizanju winsa učitaju AHCI driveri (i opcije za interakciju s njima) i to što sam ponekad kod pristupanja diskovima imao sekundu pauze. U IDE modu winsi su se dizali dok kažeš otorinolaringologija, a kod pristupanja diskovima sve je bilo normalno.
marijanovic
06-11-2012, 13:27
Nije ti falio NCQ? Mislim nije li da NCQ pomalo i čuva zdravlje diska? A nije li to "čekanje" pristupa diskovima posljedica toga što su se diskovi gasili dok je SSD sam radio tj dok nisu korišteni? Mislim da ti to nema veze s AHCI...
Niko Bellic
06-11-2012, 13:45
Caviar Blue se ne gasi, a Caviar Green mi služi za backup. Acronis kaže da su oba savršenog zdravlja, Blue ima manje od 300 radnih dana, a Green oko 50.
šcer od SAVE BAĆIĆA
06-11-2012, 13:49
AHCI nema neke veze sa brzinom nego sa TRIM podrškom .Uključeni TRIM u AHCI modu produžuje vijek trajanja SSD-a te sprječava njegovo usporavanje .Osobno nemam TRIM na svom disku i nemam nikavih problema .Imam SSD starije generacije koji nije u stanju iskoristiti brzine koje moja SATA II ploča podržava , ali je sa 0.1 ms pristupom totalno brz pri butanju i otvaranju aplikacija.
Bartuc imaš za kupiti SATA III kontrolere po cc 250 kn pa radije pikni to .
marijanovic
06-11-2012, 13:53
TRIM i AHCI nisu vezani. AHCi i NCQ jesu.
Ti kontroleri ništa ne valjaju, tak da je to bacanje love... pogotovo kad si 250 kuna dalje od matične koja košta 450 kuna ukupno. Nema šanse...
Nego, znam da sam tvrdoglav, kad kupujem nekaj ovak skupljega, onda moram sve pogledati iz svih kuteva :D Jebiga, takav sam... Krenuo sam od 600 kuna za SSD, a sad već kupujem za 1100-1200 kuna model, baš zbog tog istraživanja i prebacivanja sa "sirove brzine" na pouzdanost i kvalitetu. Jedino me brine i ta kvaliteta na ne kvalitetnoj matičnoj, od tuda i toliko pitanja :(
marijanovic
06-11-2012, 15:49
Gle ak ti na toj matičnoj bude lošasto ponašanje ssd-a opet je znatno brže nego s hdd a jednom kad promijeniš platformu bit će još bolje.
Bum javio dojmove kad kupim i upogonim, možda još i ovaj tjedan.
Još uvijek imam dilemu između Intel 520 i Samsung 830 :D :pray: Ali čini mi se da će 5 vs 3 godine jamstva presuditi...
marijanovic
06-11-2012, 16:08
U toj dilemi Samsung 840! Šalim se, oni su skuplji.
A gle, ako se ne varam Intel 520 koristi Sandforce kontroler, dakle niža ja brzina u baratanju s kompresiranim fajlovima.
Niko Bellic
06-11-2012, 17:10
Bartuc uzmi Intel jebate patak. Miran si 5 godina i ti i patak.
šcer od SAVE BAĆIĆA
06-11-2012, 17:38
Ti kontroleri ništa ne valjaju, tak da je to bacanje love... pogotovo kad si 250 kuna dalje od matične koja košta 450 kuna ukupno. Nema šanse...
Otprilike tak i ja razmišljam ali opet 225 KLIK (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_31&products_id=11162)Si nije neka lova sobzirom da ima mogućnosti sa kakvima su do nedavno hvalile skupe ploče ( hibridni rad ) .
Uglavnom svaki iole napredniji user nema šanse da ti radi raid polje na kontroleru ugrađenom na ploču .Za takve korisnike vrijede jedino pošteniji kontroleri koji istina koštaju puno više love.
Niko Bellic
06-11-2012, 17:59
Ma ja bi radije uzeo veći/bolji SSD nego taj kontroler. Mogao bih sad napisati roman o tome kako i zašto, ali kod SSD-a je uz pouzdanost najbitnije to gotovo trenutno vrijeme pristupa podatcima. One brzine koje proizvođači deklariraju su bitne i presudne kao i DPI vrijednost kod odabira miša. Na SSD se jednostavno (u danas uobičajenim kapacitetima) jako rijetko zapisuju velike količine podataka i uglavnom se sa njih podatci učitavaju, a to svi rade dovoljno brzo. Tek kad kapacitet od 500 GB (ili više) bude dostupan širem krugu ljudi, brzine će postati bitna stavka. Za sad je to uglavnom samo tu da namami naivne kupce koji popasu priču "brzo i jeftino", a takav SSD ih u pravilu izda onda kada ga najviše trebaju.
Nhf,ali sad bih i ja isto mogao napisati roman o tome kako naivni kupci popasu pricu "jeftino i brzo" u odnosu SSD-HDD,jer mene SSD u odnosu na moj stari HDD sto se tice brzine uopce nije pretjerano fascinirao.Ustvari,HDD je fast mechanical motherfucker :D Ali mislim da je vrijeme da mehanicki disk ode u mirovinu i prepusti mjesto novijoj tehnologiji.Valjda jedino sto ce ostati mehanicko u kompu su ventovi i CD DVD drive,ali i oni ce nestati kada nestane plasticnih CD-a.
Niko Bellic
06-11-2012, 20:40
SSD se čuje ne. Mehanički disk se čuje da. Lakši je i manji, a bome i tanji. SSD. Kaj ne?
Small silent motherfucker 8)
Kostolomac
06-11-2012, 23:07
To je SSM, pobrkao si nešto. :P
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.