PDA

Pogledaj cijelu verziju : Savjetnik za izbor dobre podloge za miša

marijanovic
26-09-2012, 09:54
Rijetko tko zna odabrati dobru podlogu, mnogi su čak i uvjereni da im podloge ne trebaju. Pa krenimo.

Razlozi za kupnju dobre podloge:
- dobro praćenje pokreta miša -> senzorovo dobro očitanje podloge
- ergonomija -> udobna podloga sprjećava oštećenja ruke i pojavu simptoma inflamacije (ili sindroma) karpalnog tunela
- estetika -> dobra podloga uklapa se uz ostatak periferije, ukrašava plohu na kojoj se nalazi
- očuvanje površine po kojoj se koristi miš -> nožice miša korištenjem mogu oštetiti površinu stola, oštetiti lak i slično
- prestiž -> s dobrom podlogom više si "fora" nego netko s lošom ili bez podloge
- dugotrajniji ugodan rad za računalom -> vezano uz ergonomiju; pomaže smanjenju umora ruke
- povećanje glatkoće ili hrapavosti površine -> neki preferiraju glatko klizanje miša po polohi (što im hrpava stol ne omogućuje),
drugi pak vole veći osjećaj kontrole (što im gladak stol ne omogućuje).
- ispravljanje nepravilnosti plohe -> prekrivanje oštećenja npr stola, ispravljanje neravnih dijelova stola i slično
- produženje vijeka nožica miša -> manja frikcija/trenje a time i manje trošenje nožica miša
- ...

Materijali podloga (prednosti i mane):
Platno, tkanina (i slična sintetika) -> podloge srednje glatkoće i hrapave podloge; uglavnom udobnije nego od ostalih materijala; trajnost par godina; "privlačenje" prašine i nečistoća; lako spremanje i nošenje; nečujno klizanje miša.
Plastika (PVC) -> uglavnom glatke i srednje glatke podloge; tvrde i neudobne; trajnost veća nego kod podloga s tkaninom; jednostavno održavanje (brisanje i pranje); čujno kretanje miša po podlozi; nesavitljive i lomljive.
Aluminij i slični metali -> od glatkih do hrapavih površina (ovisno o obradi); tvrde i neudobne; vrlo dugotrajne; jednostavno održavanje (brisanje i pranje); izrazito čujno kretanje miša po podlozi (šlajfanje); nesavitljive; "žderu" nožice miša.
Drvo -> jako slabo korištene; srednje glatkoće (ako lakirane onda jako glatke); tvrde i neudobne; održavanje kao za namještaj; slabo rasprostranjene; čujno kretanje miša...
Staklo -> najgori materijal za podlogu; uglavnom glatke, malo senzora se dobro snalazi na staklu; česti problemi praćenja; osjetljive i teške za održavati; poneki modeli jako lomljivi.
Guma -> uglavnom jeftine podloge (npr promotivne); loše praćenje senzora; teško kretanje miša po podlozi iako nisu hrapave; često promotivno oslikane.

Uloga debljine podloge:
Podloge od tkanine (platna i sintetike) -> deblja bolje pokriva neravnina plohe na kojoj se koristi; deblja je udobnija za uporabu i uglavnom trajnija. Debljinom se kreću od 2mm do 6mm.
Plastične, aluminijske -> debljina smanjuje savitljivost/elastičnost i povećava težinu podloge. Ne igra značajnu ulogu.
Drvene -> često debele što ih čini vrlo nepraktičnima.
Gumene -> vrijedi što i za podloge od tkanine.

Dimenzije podloga:
Male -> npr 25x20 cm - uglavnom za kraću uporabu; jeftinije; pogodne za uporabu s visokom osjetljivošću (jer je mala ploha), dobre kao rezervne podloge ili uz prijenosno računalo.
Srednje -> npr 32x27 cm - odgovarajuće za večinu korisnika; dobre kao primarne podloge; uglavnom prihvatljiva cijena.
Veće -> npr 45x35 cm - za korisnike koji pokretima miša prelaze velike plohe (npr igranje na low senistivity il is miševima s malo dpi); uglavnom skuplje.

Koja je poanta gumirane jedne strane podloge?
Gumirana jedna strana sprječava klizanje podloge po plohi/stolu, osigurava prijanjanje podloge. Podloga koja se pomiče pod korisnikovom rukom tokom uporabe miša nije dobra podloga.

Koji su korisni "dodatci" podlogama a koji beskorisni? Postoji li nešto štetno?
- Raznorazni držači podloge na mjestu -> sve rjeđe se susreću, znaju smetati mišu ili ruci.
- naslon za ruku s gelom -> izrazito opasno u smislu ruka naliježe na taj dio čime se povećava pritisak na karpalni tunel - izaziva umor i crvenilo te bol.
- produžetak kao naslon za podlakticu -> npr na podlozi XFX Warpad - uveliko poboljšava udobnost podloge i smanjuej otpor na ruku te sprećava nalijeganje dijela ruke na rub stola.

Koje su trenutne preporuke podloga?
Tkanina/sintetika/platno: Cooler Master Storm Speed RX, SteelSeries QCK Heavy, XFX WarPad
Plastika: SteelSeries 4HD/9HD, CM Storm HS-M Weapon of Choice M4 SSK

Mora li podloga biti skupa da bi bila dobra?
Nije nužno. A i skupih ima relativno loših.

Kakvim senzorima najbolje odgovaraju kakve podloge?
Optički -> najbolje odgovaraju tkanine (platno, sintetika), nešto lošije plastika a drvo, metal i staklo nisu preporučeni.
Laserski -> najbolje odgovara plastika i aluminij, nešto malo manje tkanine.
Kugličnim miševima najbolje odgovaraju podloge od gume, ali kuglični miševi se valjda više ne koriste.

Pogledajte samo sljedeću sliku, čisti primjer korištenja loše podloge...
http://www.bug.hr/_cache/eb904f0468fb1ce256f1c17660284b74.jpg?rand=75726731 4
Što mislite kako je trebalo izgledati?

1van
26-09-2012, 10:01
pogledo sam razloge za korištenje i ja i dalje nevidim zašto bi ja trebo koristit podlogu :/

+imaj na umu da igram i dotu, a tu i tamo volim nabacit neku fast paced pucačinu.

Hexfire
26-09-2012, 10:03
Možda nije problem podloge nego si jednostavno loš u paintu :).

+1 za post. Moram priznat da sam mislio da se zezaš za drvene podloge, čak sam išao guglat.

marijanovic
26-09-2012, 10:12
Nope, "crtež" nije moj već od jednog "gamera" koji je prije tog "testa" bio uvjeren da mu je dobra kombinacija šrot miš od 40 Kn i A4 appir kao podloga.
Čim je nabavio bolju podlogu čovjek se preporodio, a stalno se čudio kako mu BF3 ne ide. Oprema čini gamera; đaba mu komp od 1000€ ako ga periferija koči.

Naravno da postoje drvene podloge, ta ne bih lagao. I grozne su.

Niko Bellic
26-09-2012, 10:12
Nepotrebno. Kupiš SteelSeries QcK u dimenzijama koje ti pašu i veselje!

marijanovic
26-09-2012, 10:14
QCK Mass i QCK Heavy. QCK Mini, QCK, QCK+ i slične su uglavnom pretanke - 2mm debljine - bolje je deblje.

W3DR4N
26-09-2012, 10:25
Od kojeg je uopće materijala Razerov Destructor?

marijanovic
26-09-2012, 10:49
Gornja ploha - jedna vrsta plastike, pvc.
Donja ploha - protuklizna guma.

Razzarach
26-09-2012, 11:00
Nije li aluminij il tako nesto?

Niko Bellic
26-09-2012, 11:06
Odakle ti ta luda ideja da je za podlogu dobro da je debela? Deblja podloga je sklona udubljenjima i neravnomjerno se troši, a to pogotovo vrijedi ako imaš tešku ruku i miš koji ima dobar grip, pa ga cijelog obuhvatiš dlanom. Kod tanjih podloga (2 mm ili manje) nema skoro nimalo lufta za deformacije.

Razzarach
26-09-2012, 11:14
Udobnije je, jedino to...

marijanovic
26-09-2012, 11:14
Odakle mi ideja da je bolja debela? Pa iz toga što mi je bitnija ruka nego miš i podloga. Miš se lako zamijeni, podloga isto. Ruku nije tako lako zamijeniti kad ode...

Nije li aluminij il tako nesto?
Nije. Gledao sam unboxinge, kažu plastika.

hansi
26-09-2012, 13:05
koristim steelseries qck mini sa diablo logom i ispod nje razer mantis speed, bas dobra komba, qck mini je dosta tanka, ali kad je stavim na ovu odlicno mi stane

SharpDressedChevap
26-09-2012, 16:37
pogledo sam razloge za korištenje i ja i dalje nevidim zašto bi ja trebo koristit podlogu :/

+imaj na umu da igram i dotu, a tu i tamo volim nabacit neku fast paced pucačinu.

Bogami nikad u životu mi podloga nije zatrebala, samo mi je smetala na stolu. Ne vidim u čemu je problem micat mišem po drvu, gledam neke likove u razredu pod računalstvom i drže A4 papir kao podlogu, mislim wtf :?

cham3leon
26-09-2012, 16:53
A4 papir je baš nikakva podloga za miš. Kod mene bolje ide po samom stolu nego po papiru, što je razumljivo, jer stol ima izraženiju teksturu. Podloga za miš je zadnji put imala smisla kad su se koristili kuglični miševi.

marijanovic
26-09-2012, 17:31
Podloga za miš je zadnji put imala smisla kad su se koristili kuglični miševi.
Isto ko što je Zemlja zadnji put bila okrugla kada je Kolumbo otkrio Ameriku.

Vedro
26-09-2012, 17:42
Neki dan sam kupio COOLERMASTER STORM Speed-RX Large,imao sam i Razer Goliathus,Steelseries qck,Roccat Taito, a CM STORM Speed-RX djeluje najbolje,preporuka svima koji traze podlogu.

cham3leon
26-09-2012, 17:55
Podloga za miš je zadnji put imala smisla kad su se koristili kuglični miševi.
Isto ko što je Zemlja zadnji put bila okrugla kada je Kolumbo otkrio Ameriku.

Imao sam podlogu za optički miš pred koju godinu. Razlika nepostojeća, još se zablati od silne uporabe pa ju je ružno vidjet.

StormCr0w
26-09-2012, 18:04
Ovo za papir je istina, nevjerojatno koči miš.
Drveni stol ftw.

Vedro
26-09-2012, 18:15
Ja sam za svoj mis dao skoro 500kn,i ne namjeravam ga vuci po drvetu sigurno jer bi mu se ostetile teflonske nozice a i ne vjerujem da postoje zamjenske za taj mis.
edit:postoji Steelseries Kana mis koji ima plasticne nozice,njemu nebi nista bilo na drvetu,ali sa teflonskim je vec druga prica.

marijanovic
26-09-2012, 18:33
Vedro, izvrstan izbor podloge. Nećeš požaliti.

A s ovim njubovima što odbijaju kvalitetne podloge i strpavaju ih u isti koš s jeftinjak smećastim podlogama ne vrijedi raspravljati.
Nikad poštenih gamera ni računalnih entuzijasta od njih.

StormCr0w
26-09-2012, 18:37
Nikad poštenih gamera ni računalnih entuzijasta od njih.

Iako se tema zoveSIZBORSpodloge. Ja biram stol.

šcer od SAVE BAĆIĆA
26-09-2012, 18:48
Tjeraj miš po čem te volja .Svatko tko je probao neku pristojnu podlogu dobro zna za što je dao novac.

marijanovic slobodno dodaj u u savjetnik da aluminijske i plastične podloge troše podlogu miša ako se koristi hrapava tekstura .Platnene su najudobnije , najtiše i najpreciznije.Mana im je što nisu vječne poput plastičnih i metalnih.

edit; vidim da si napisao .

Razzarach
26-09-2012, 19:26
ja sam imao prije neku plasticnu ali bila je ful mekana, tocnije Nova Killer 2 (http://i3.squidoocdn.com/resize/squidoo_images/590/draft_lens2340994module13133620photo_1229934182nov a-killer2-header.jpg)

Wizard
27-09-2012, 18:42
Meni moj eXactMat još uvik dobar, je volia bi možda neku mekšu samo radi udobnosti, al nisan siguran da je vrijedno to promjene, a ova je već 4 godine na stolu, gotovo ko nova.

Al ono dok nisan uzea ovu nisan ni zna šta je podloga, i koja je to promjena to je nevirovatno, sad bi radije da 200kn više za podlogu nego za grafičku, iako nisu sad toliko podloge skupe pa nekad.

Vedro
22-10-2012, 21:49
Nova Razerova podloga i cool video:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zdaMfLoatGs#!

Vedro
23-10-2012, 19:17
Ne vidi se video,evo jos jednom cu probati staviti:

dyAeeFsPGgU

hansi
23-10-2012, 20:33
mali tip: kad kopiras video, i na linku ti pise ono player embeded i ta slicna sranja vjerovatno nece radit ovdje, samo radi onaj cisti link, npr. watch?v=dyAeeFsPGgU ;)

Vedro
23-10-2012, 21:50
Bilo je vise linkova na tubeu pa sam samo drugi stavio.
Hvala na tipu,upamtit cu :thumbs2: