Pogledaj cijelu verziju : Samsung SM 2253BW ne daje sliku, što bi moglo bit?
marijanovic
14-09-2012, 14:38
Pozdrav,
Sinoć/noćas mi sve normalno radilo, danas palim komp i nema slike.
Vrlo brzo sam krivnju svalio na monitor (nema slike ni kad je spojen na laptop a drugi rezervni monitor ima i na kompu).
Monitor je Samsung SyncMaster 2253BW 22" 1680x1050 60Hz (verzija s CMO panelom) star nešto malo preko 4 godine.
Slike u potpunosti nema (ni kada ga jako osvijetlim s led baterlampom), dakle ne bih rekao da je pozadinsko osvjetljenje.
Plava led lampica koja signalizira je li monitor uključen svijetli i računala detektiraju monitor kao spojen.
Jedino malo čudno je - čuje se jako tih zvuk kao nekakvo cvrčanje ili bolje rečeno piskutavo zujanje. Onako tupo/tiho.
Nije bilo niti zvuka pucanja niti dima niti nekakvih mirisa. Pucanje ili miris bi značilo da je neki kondenzator procurio.
Razlike nema spojeno putem DVI-ja ili VGA, samo je crn zaslon. Na zamjenskom 17" CRT sve radi ok.
E sad, na osnovu opisa kvara. što mislite o čemu bi se moglo raditi, što je u kvaru?
Naime nemam novaca za novi i upitno je kada ću imati, pa me zanima popravak postojećeg.
Ako je otišlo pozadinsko osvjetljenje - nema popravka bar mislim (ili ima a da ne dođe kao novi monitor?).
Ako je otišao trafo tj njegov ugrađeni adapter (nije LED pa da ima odvojen adapter na kabelu), kako to stoji s popravkom?
Ako je otišao neki kondenzator ili nešto - to znam da se lako popravi (ako nije monitoru nanešena trajna šteta).
Što mislite, koliko bi me mogao doći popravak?
Nemam lemilicu niti kondenzatore (i ostalo) pa da idem sam iako bih vjerojatno znao.
Hvala na pomoći.
Slike u potpunosti nema (ni kada ga jako osvijetlim s led baterlampom), dakle ne bih rekao da je pozadinsko osvjetljenje.
Zbog takvih stvari si uništio monitor. Daj bar jednom budi normalan. Kad ćeš shvatiti da ti tehnologija baš i ne polazi s rukom i da si trebao odabrati drugu profesiju?
Razzarach
14-09-2012, 16:39
Ful ćeš nasnifat jedan kondenzator da je grunuo. Otvori ga pa pogledaj.
Ili odnesi nekom serviseru koji ima iskustva sa monitorima/televizorima.
marijanovic
14-09-2012, 16:47
Zbog takvih stvari si uništio monitor. Daj bar jednom budi normalan. Kad ćeš shvatiti da ti tehnologija baš i ne polazi s rukom i da si trebao odabrati drugu profesiju?
Uništio monitor time što po njemu posvijetlim džepnom led lampom (kako bih vidio ima li slike ako ne radi pozadinsko tj ako na očigled djeluje crn ekran)? Možeš ti po monitoru svijetliti s 50 lampi i ništa mu neće biti. Zbog takvih izjava bolje odi sakrije se u neki ormar i plači. Za drugo nešto ni nisi. A o tome da govoriš kome je koja profesija - to bolje šuti da se ne vidi koliko si glup. Zapravo ne nemoj ništa ni pisati ni pričati i izbjegavaj kontakte s ljudima, ne ide ti i praviš budalu od sebe.
Ful ćeš nasnifat jedan kondenzator da je grunuo. Otvori ga pa pogledaj.
Ili odnesi nekom serviseru koji ima iskustva sa monitorima/televizorima.
Ić će na servis ili će doći neki RTV serviser to pogledati (TV nam tako popravlja).
Do popravka tog (ako se može) ili do kupnje novog sam na 18.5" 1366x768.
Zašto uopće imaš džepnu Led lampu? Ti si neki James Bond kao.
marijanovic
14-09-2012, 16:58
Pa najobičnija džepna baterlampa s 9 LED lampica, 9 Kn koštala u Konzumu. Napaja se putem 3 AAA baterije (i dođu skuplje nego sama lampa).
Vrlo korisna stvarčica, pogotovo kad treba nešto obaviti u/po mraku ili gledati u nešto slabo osvjetljenjo (npr pri čišćenju kompa). Posluži mi i kao svjetlo na biciklu.
Edit:
Na LCD monitoru kojem ne radi pozadinsko osvjetljenje (CCFL) slika postoji, samo što djeluje da je sve crno.
U tom slučaju kada se dobro osvijetli vidi se slika (ikone, pozadina, taskbar, ...).
Ako mi ne vjeruješ, pitaj u servisu koji popravljaju lcd televizore i monitore.
Razzarach
14-09-2012, 17:52
Zašto uopće imaš džepnu Led lampu? Ti si neki James Bond kao.
Imam i ja, kad motam jointe u mraku dobro dodje.
Isuse al ga kipas stari moj.
Zašto uopće imaš džepnu Led lampu? Ti si neki James Bond kao.S:rotfl:
Imam i ja, kad motam jointe u mraku dobro dodje.
Isuse al ga kipas stari moj.S:rotfl: :rotfl:
a za monitor savjet,
npr
promjeni vga/dvi kablovinu i onaj power kabl od monitora
jel uopče imaš kakav signal/sliku na monitoru tipa kad ga upališ moj npr kad ga upališ prikaže veliko lg na ekranu
a što se tiče otvaranja monitora prepusti to nekom stručnjaku jel sam to moš sjebat ak neznaš šta radiš
marijanovic
14-09-2012, 19:08
Kabele sam mijenjao (to se radi prvo čim se posumnja na monitor).
Što se signala tiče - ništa. Samo plava ledica znak da je upaljen. Ali i inače nema nikakav drugi znak.
Zapravo ima - "no signal" bude kad nije niš spojeno a upaljen monitor. No ni toga nije bilo.
Moji su išli do grada pa sam ih nagovorio da ponesu monitor u RTV servis neki.
Zvali me prije cirka sat; ostavili su monitor na servisu.
Majstor kaže otišla elektronika od pozadinskog osvjetljenja, neki tranzistori. Vjerojatno posljedica napuhanog kondenzatora.
Moguće popraviti, popravak 200 Kn. Bit će gotovo za dan.
Ma lako bih ja otvorio monitor, al šta mi vrijedi vidjet što je otišlo kad nemam potrebnu opremu (lemilicu i rezervne dijelove).
marijanovic
15-09-2012, 11:36
Preuzet je monitor sa servisa. Za jedno pola sata ga spajam (kada se akomodira na razliku temperatura vani i u sobi).
Tati je majstor rekao da je otišlo ukupno 5 kondenzatora i nešto elektronike (zbog toga) te da je monitor trebalo donijeti puno ranije,
kada su primijećeni prvi problemi kao teže paljenje, gašenje u radu i slično. No ja nikakvih problema s monitorom nisam imao,
ništa što ukazalo na mogući problem. Ama baš ništa. Preko 4 godine je radio kao i prvog dana. Samsung kvaliteta.
marijanovic
15-09-2012, 16:33
Monitor spojen. Daje sliku. No neispravan. Ima kao valove i sve je presvučeno nekakvom sivo-smeđom bojom.
Čudno izgleda i nije upotrebljivo. Isprobano i preko VGA i preko DVI. Definitivno ne valja.
Razzarach
15-09-2012, 16:45
Sad jebi mater serviseru da ga je sjebo haha
Niko Bellic
15-09-2012, 18:00
http://www.protis.hr/products/details/m ... lack/49391 (http://www.protis.hr/products/details/monitor-led-23-dell-u2312hm-ips-1920x1080-300-cdm2-10001-8ms-black/49391)
Monitor spojen. Daje sliku. No neispravan. Ima kao valove i sve je presvučeno nekakvom sivo-smeđom bojom.
Čudno izgleda i nije upotrebljivo. Isprobano i preko VGA i preko DVI. Definitivno ne valja.
Kralju, očekivao si da će seoski RTV servis popraviti LCD monitor. Zadnja stvar koju su popravili je bio Medion televizor prošvercan iz njemačke još za vrijeme juge.
rofl
da je spoio sijalicu ulicne rasvjete na trofaznu stuju i stavio direktno na monitor jedva bi mu nešto bilo... možda...
možda da ti promjeniš državu, u americi bi te sigurno proglasili novim einsteinom
Niko Bellic
15-09-2012, 18:19
Kralju, očekivao si da će seoski RTV servis popraviti LCD monitor. Zadnja stvar koju su popravili je bio Medion televizor prošvercan iz njemačke još za vrijeme juge.
:nonono:
Moji su išli do gradaSpa sam ih nagovorio da ponesu monitor u RTV servisSneki.
marijanovic
15-09-2012, 18:37
Nope W3DR1C3, nije seoski servis nego gradski, jedini koji je u gradu opstao. Zašto? Zato što je najbolje radio. Uposleno je nekoliko majstora i stalno imaju posla. Satelitsku mi je popravio nakon što je pregorjela (resiver a ne antenu kako bi svaki iUser tvog kalibra pomislio) i čak je unutra stavio i kvalitetnije komponente nego što su bile.
Al ovo za monitor mi djeluje kao da je napravljeno a nije isprobano. U svakom slučaju nosit ću im ga natrag, 200 Kn je došao popravak a ni riječi nije bilo o tome da možda neće uspjeti.
A do popravka tog (ako uspije) ili kupnje novog (što ne vjerujem da će biti tako skoro) sam na LG Flatron W1946 19" (18.5" stvarnih) s rezolucijom 1366x768 (u stvari 1360x768 je max što podržava i tu rezoluciju držim). Vidim svaki pixel, grozno je. Da je barem 1440x900...
@Niko: Ako i bude nešto, prije će biti nešto tipa:
http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=11909
ili čak http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=11870, http://www.adm.hr/product_info.php?cPat ... ts_id=8150 (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_259_191&products_id=8150)
Ni ovaj Philips se ne čini loše: http://www.adm.hr/product_info.php?cPat ... s_id=11533 (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_259_180&products_id=11533)
Nekako ne vjerujem da će biti više od 1000 Kn za monitor (tamo oko Božića) iako bih ja rado volio neki IPS 24" 1920x1200 ili barem 1920x1080 23" TN s 120 Hz refreshom...
Pitam se samo šta se to kod mene događa; nedavno otišla grafa (ode 1100 Kn samo tako) pa sad ode monitor (a novi te klase barem 1000 Kn...). Uf, grozno. A kriza, novaca nema i nema...
Niko Bellic
15-09-2012, 19:42
Šta ti je umrla HD 7770??? :scared:
marijanovic
15-09-2012, 19:47
Ma ne, ona HD 4850 pa sam kupio HD 7770. NA to sam mislio rekavši "nedavno otišla grafa (ode 1100 Kn samo tako)".
marijanovic
17-09-2012, 09:17
Danas nosim natrag ne servis. Javim rezultate.
marijanovic
17-09-2012, 19:43
Monitor donesen s servisa. Isproban na servisu (osobno sam isprobao spajanjem na svoj laptop) i sada radi.
Ništa dodatno nisu naplatili - majstor kaže samo ga je rastavio, učvrstio spojeve i sastavio.
Za po sata - sat spajam na komp i onda ću biti sretan kao da sam kupio novi (jer tako mi izgleda naspram ovog 18,5")...
Edit:
Majstor rekao nešto zanimljivo - da mi monitor ima dva trafoa unutra a novi kao imaju jedan
i kad tako ode ekeltronika ode sve i uglavnom nije popravljivo. Da je moj dobar, kvalitetan.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.